Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
tokio25 wrote: ↑24/06/2025 12:09
pa da je pokriveno sve kao sa stajalistima
Ciglane, smijer prema Kosevu i dalje auta ispred EP na prosirenju, odnosno tik ispod kamere. Prvo sam kontao da se priblize previse, ali onda iza njega naredano jos 2-3 auta i tako svaki dan.
Ili ne znaju ili kamera ne radi.
drug_profi wrote: ↑24/06/2025 12:13
Šta treba dokazati.
Kako ces dokazati na kojem je ulazu neko usao pa da mora izaci na prvom narednom? Kojom metodom?
Prije svakog izlaza na vanjskoj traci staviti poprečnu punu liniju. Ako si prešao preko pune, kriv si. Ako hoćeš na sljedeći izlaz, moraš u unutrašnju pa se poslije izlaza prestrojiti u vanjsku.
Stvorilo bi ogromnu gužvu u unutrašnjoj, kao i lijevim trakama dionca koje ulaze u kružni tok. Takvo rješenje podgoduje samo onim koji izlazeiz kružnog na prvom izlazu.
Da ne kažem da se kod nas i ne održavaju kako treba, pa se nekada i ne vidi dobro.
Imaju trajne boje koje traju duže nego asfalt.
Jpš kada bi ih kod nas koristili. Nije to poenta, poenta je šta ako nije regulisano signalizacijom.
Pa onda nije regulisano, nema linija i divlji je zapad, kako se ko snađe.
Ono što hoću da kažem je da se na sve ljudi navikavaju. Pa se radi pogrešnog označavanja i pogrešnih zaključaka iz toga proizašlih došlo do stava "u vanjskoj sam tito, boli me q."
Ispravnim označavanjem vremenom bi se naučilo da u vanjskoj mozes samo na prvi bez problema, a za dalje moras paziti da kome ne presjeces put.
tokio25 wrote: ↑24/06/2025 12:09
pa da je pokriveno sve kao sa stajalistima
Ciglane, smijer prema Kosevu i dalje auta ispred EP na prosirenju, odnosno tik ispod kamere. Prvo sam kontao da se priblize previse, ali onda iza njega naredano jos 2-3 auta i tako svaki dan.
Ili ne znaju ili kamera ne radi.
drug_profi wrote: ↑24/06/2025 12:13
Šta treba dokazati.
Kako ces dokazati na kojem je ulazu neko usao pa da mora izaci na prvom narednom? Kojom metodom?
Prije svakog izlaza na vanjskoj traci staviti poprečnu punu liniju. Ako si prešao preko pune, kriv si. Ako hoćeš na sljedeći izlaz, moraš u unutrašnju pa se poslije izlaza prestrojiti u vanjsku.
Ma ne treba puna linija. Dovoljna je isprekidana, tako da je nastavak kruzenja vanjskom zapravo prestrojavanje u sljedecu traku, opet do prvog izlaza, itd.
ova raskrsnica na mapi josanica je sama po sebi i bez oznaka na cesti jasnija nego mnoge druge al problem je u vozacima ne u kruznom jer ne jebe taj nikakve znakove iscrtane strelice ili bilo sta
onaj predlaze punu
pa kod binga prelaze preko duple pune a da ne predje u kruznom
daj ba
Iz Ilijasa ako hoce na most ide u vanjsku u kruznom i izlazi na most
Iz Ilijasa hoce u Vogoscu onda ceka i prestroji se u unutrasnju u kruznom i izlazi u lijevu izlaznu prema vogosci
Ako ide iz vogosce prema ilijasu desnom ulaznom ide u vanjsku i izlazi na prvi izlaz
Ako ide iz Vogosce na most onda iz lijeve ulazne ide u unutrasnju i prije mosta se prestroji u vanjsu i izadje
Ako ide sa mosta prema Ilijasu onda ide u unutrasnju u kruznom i prije Izlaza za ilijas se prestrojava u desnu i izlazi
Ako ide sa Mosta u Vogscu onda ide odmah u kruznom u vanjsu i izlazi u desnu izlaznu prema Vogosci.
Sve kristalno jasno ko imalo razmislja o saobracaju i postuje kulturu u saobracaju
Iz Ilijasa hoce u Vogoscu onda ceka i prestroji se u unutrasnju u kruznom i izlazi u lijevu izlaznu prema vogosci
Ako ide iz vogosce prema ilijasu desnom ulaznom ide u vanjsku i izlazi na prvi izlaz
Ako ide iz Vogosce na most onda iz lijeve ulazne ide u unutrasnju i prije mosta se prestroji u vanjsu i izadje
Ako ide sa mosta prema Ilijasu onda ide u unutrasnju u kruznom i prije Izlaza za ilijas se prestrojava u desnu i izlazi
Ako ide sa Mosta u Vogscu onda ide odmah u kruznom u vanjsu i izlazi u desnu izlaznu prema Vogosci.
Sve kristalno jasno ko imalo razmislja o saobracaju i postuje kulturu u saobracaju
Šta me zakonski sprečava da idem samo vanjskom?
Ako idem sa mosta prema Ilijašu i idem unutrašnjom, donjim sam ako me blokira gužva od vogošće prema mostu. Onda sam u milosti hoće li me neko pustiti. Ako loše procijenim i uletim, onda sam ja kriv za štetu.
Šta me zakonski sprečava da idem samo vanjskom?
Ako idem sa mosta prema Ilijašu i idem unutrašnjom, donjim sam ako me blokira gužva od vogošće prema mostu. Onda sam u milosti hoće li me neko pustiti. Ako loše procijenim i uletim, onda sam ja kriv za štetu.
Ako te ne sprecava zakon onda te sprecava kultura, jedino ako ne postujes kulturu onda te nista ne sprecava. Pa i tu guzvu su napravili isti takvi sto razmisljaju kao ti.
Ako u kruzni sa svih strana dolaze po dvije trake onda fizicko odvajanje prvog izlaza moze biti rjesenje. To vec vidimo u nekim gradovima. A ova gore slika je uredu ako se ljudi pridržavaju pravila KT, a to je kod nas misao imenica.
Edit: evo frisko iz Ljubljane, svaki KT koji ima dvije ulazne trake sa svih strana ima fizicki odvojen prvi izlaz i onda ti koji ulazi u KT pratis samo jednu traku i samo pomračenje uma ili bezobrazluk moze dovesti do udesa
Peryton_ wrote: ↑24/06/2025 13:17
Ako u kruzni sa svih strana dolaze po dvije trake onda fizicko odvajanje prvog izlaza moze biti rjesenje. To vec vidimo u nekim gradovima. A ova gore slika je uredu ako se ljudi pridržavaju pravila KT, a to je kod nas misao imenica.
Odvojeni prvi izlaz je turbo kruzni. Da bilo bi bolje radi nase nekulture u saobracaju.
tokio25 wrote: ↑24/06/2025 12:58
ova raskrsnica na mapi josanica je sama po sebi i bez oznaka na cesti jasnija nego mnoge druge al problem je u vozacima ne u kruznom jer ne jebe taj nikakve znakove iscrtane strelice ili bilo sta
onaj predlaze punu
pa kod binga prelaze preko duple pune a da ne predje u kruznom
daj ba
vozackii wrote: ↑24/06/2025 13:22
vrijedi li horizontalna signalizacija ako nema i vertikalne?
Što ne bi vrijedila?
pa ne mogu da se sjetim da ovi znakovi postoje u vertikalnoj signalizaciji, valjda bi trebali bit uvedeni u zobs u "knjige" da bi vrijedili nesta ili moze šarat ko kako hoće po cesti
za kruzni nema posebnih pravila, ne znam gdje na obicnoj cesti postoji da ne mozes nastaviti pravo jer si se ukljucio ranije od nekog drugog tj. kad bi ispravili kruzni
vozackii wrote: ↑24/06/2025 13:22
vrijedi li horizontalna signalizacija ako nema i vertikalne?
Što ne bi vrijedila?
pa ne mogu da se sjetim da ovi znakovi postoje u vertikalnoj signalizaciji, valjda bi trebali bit uvedeni u zobs u "knjige" da bi vrijedili nesta ili moze šarat ko kako hoće po cesti
za kruzni nema posebnih pravila, ne znam gdje na obicnoj cesti postoji da ne mozes nastaviti pravo jer si se ukljucio ranije od nekog drugog tj. kad bi ispravili kruzni
pitam samo, ne zanima me kako ko vozi u kruznom
Ne postoje ni u pravilniku ni u horizontalnoj signalizaciji, pa se crtaju. Kao i obično, vidjela žaba da se konj potkiva...
1Dante1 wrote: ↑24/06/2025 13:48
Ma vaze, ali ne moze niko dokazati gdje si usao. Nema mehanizma pa je onda i dzabe da je horizontalni ili vertikalni.
U teoriji mozes sve, u praksi kada se iskljucis iz unutrasnje "jer je on morao izaci ranije" pisi propalo majstore, kriv si za nesrecu
pa ja mislim ako ih nema u zobsu tj. ne uče se u auto skoli da ne postoje ni pred sudom ni policijom, a mozda su uvedeni iako ja nisam upratio.
Plus sto ovaj na cesti moze bit zaklonjen itd itd, za sve postoji dupla signalizacija osim ovog?
NediM17 wrote: ↑24/06/2025 14:05
Šta ćemo sa onim koji iz unutrašnje izlaze na prvom izlazu ?
Čest slučaj kad se silazi sa autoputa na kružni kod Wise i nastavlja prema Stupu.
PA zato sto imaju dvije izlazne, zato se moze.
Ubrzanje saobracaja to je i cilj kruznog
Jer onaj koji bi sa autoputa za rajlovac svakako je u lijevoj traci da nastavi unutrasnjom kruznog do izlaza za rajlovac
NediM17 wrote: ↑24/06/2025 14:05
Šta ćemo sa onim koji iz unutrašnje izlaze na prvom izlazu ?
Čest slučaj kad se silazi sa autoputa na kružni kod Wise i nastavlja prema Stupu.
PA zato sto imaju dvije izlazne, zato se moze.
Ubrzanje saobracaja to je i cilj kruznog
Jer onaj koji bi sa autoputa za rajlovac svakako je u lijevoj traci da nastavi unutrasnjom kruznog do izlaza za rajlovac
A u desnoj je onaj koji ide na stup
Kako sad najednom pravilno iz unutrašnje izaći na prvom izlazu ?