Sta vas najvise nervira kod vozaca
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- canvra888
#50726 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Bolje biti papak nego u malusu.
- Averus
#50727 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Nema nauke koja mi može objasniti zašto ljudi pri skretanju u raskrsnici sijeku skretanje
Kakvi bahili sve voze, to je čudo jedno
Kakvi bahili sve voze, to je čudo jedno
-
tokio25
#50728 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Ili kad skrecu desno hvataju luk kao da kamion voze pa udju u traku pored ako rpicamo o glavnoj
-
HD_2015
#50729 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Vožnja u skladu sa zakonom je papanijadadrug_profi wrote: ↑24/06/2025 01:11 Ma tomato tomejto.
Kruzenje vanjskom je papanijada.
Hvala, dovidjenja.
- drug_profi
#50730 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Ne voziš po zakonu ako kruzis vanjskom. Jel treba opet pojašnjavati horizontalnu signalizaciju?HD_2015 wrote: ↑24/06/2025 08:01Vožnja u skladu sa zakonom je papanijadadrug_profi wrote: ↑24/06/2025 01:11 Ma tomato tomejto.
Kruzenje vanjskom je papanijada.
Hvala, dovidjenja.![]()
- madesa
#50731 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
zdruzdjo wrote: ↑23/06/2025 22:44 Ja pokusavao da budem fin i ispravan u KT, ali jednostavno nije islo. Stres samo takav.
Ovako sada ulazim u kruzni sa oprezom u vanjsku. Polako guslam ali bez da usporavam. Ako vidim da se neko moze ukljuciti ispred mene i gleda, mahnem mu prstima da oplete po gasu. radije to nego da skacem po kocinici. Bacim pogled da me neko ne sasjece iz unutrasnje. dadnem na vrijeme zmigavac gdje se iskljucujem, i mirna bosna.
Tih par sekundi koliko se zadrzim u kruznom, mi nije vrijedno stresa oko toga da me neko opali ili da nekoga opalim i da se peglem sa izjavama, sudovima, kaznama, popravkom auta, ganjanjem dijelova, osiguranjima....
Jednostavno ne mozes. Mozda 5% vozaca zna pravila kruznog a ostalih 95% ne zna. A tih 5% nece nikad moci da nauci onih 95%. A bas iz tih 5% je najveci broj onih koji imaju sudare u KT. Ne zelim da budem dio statistike.
-
1Dante1
#50732 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Nije tacno.drug_profi wrote: ↑24/06/2025 08:05 Ne voziš po zakonu ako kruzis vanjskom. Jel treba opet pojašnjavati horizontalnu signalizaciju?

- drug_profi
#50733 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Šta ba nije tačno? Našao si primjer najglupljeg kružnog bez prilagođenih znakova.1Dante1 wrote: ↑24/06/2025 09:43Nije tacno.drug_profi wrote: ↑24/06/2025 08:05 Ne voziš po zakonu ako kruzis vanjskom. Jel treba opet pojašnjavati horizontalnu signalizaciju?
![]()
-
1Dante1
#50734 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Pa dobro, samo kazem da nema svaka raskkrsnica obiljezja na koja se pozivas. Trebao si uradii disklejmer jbga.
Inace, zasto policija ne kaznjava praksu kruzenja vanjskom? Da li ima i jedan slucaj takve kazne? Zato nesto nisam siguran da ova signalizacija pije kakve vode.
Inace, zasto policija ne kaznjava praksu kruzenja vanjskom? Da li ima i jedan slucaj takve kazne? Zato nesto nisam siguran da ova signalizacija pije kakve vode.
- drug_profi
#50735 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Haj ba ne budi smješan. Čuj što policija ne kažnjava.1Dante1 wrote: ↑24/06/2025 10:50 Pa dobro, samo kazem da nema svaka raskkrsnica obiljezja na koja se pozivas. Trebao si uradii disklejmer jbga.
Ne kažnjava ni očiglednije prekršaje.
Jedini lijek za kružne tokove je da se označe pravilno sa horizontalnom signalizacijom.
I da MUP KS nauči propise vožnje u kružnom toku i ne širi netačne upute.

- Ateista
#50736 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Meni i dalje nije jasno zasto se neko boji unutrasnje, hajde na stranu i propisi i sve, ali ide se valjda nekom logikom da svakom bude lakse i da je bolji ptotok saobracaja. Ja idem u utrasnjom zbog sebe prvenstveno i nisam imao nikad problema. Ako neko ne skrene sacekam pa onda prodjem, ako ima dovoljno prostora onda po gasu i izadjem prije onoga ko je u vanjskoj, samo treba malo pratiti saobracaj oko sebe, veoma jednostavno i ne zahtijeva nikakve posebne vozacke sposobnosti.
-
tokio25
#50737 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
poenta je sto vecinu boli neka stvar za protok saobracaja
daj da ja prodjem makar zakrcio kruzni raskrsnicu ili obicnu ulicu ja cu tu uci parkirati stajati cekati nekoga itd
daj meni daj ja i to je glavni problem
cak i na temi se vidi taj mentalitet
sve je po zakonu sve dok mene ne dotakne neka situacija e onda je branim zivotom ili sta fali malo progledati kroz prste ne smeta i sl
od parkiranja na bus stanicama do ulazaka u neke zabrane prestizanja kruzni i dalje you name it sto bi rekla stara bosanska poslovica
ps. evo sam ti si postavio zasto nema protoka saobracaja
u unutrasnjoj stanes i onda
u pravilu nema stajanja nego ako ne mozes proci kruzis dok ne bude moguce izaci
znam da niko od nas vjervatno nikad to nije uradio al je to pravilo i smisao kruznog
daj da ja prodjem makar zakrcio kruzni raskrsnicu ili obicnu ulicu ja cu tu uci parkirati stajati cekati nekoga itd
daj meni daj ja i to je glavni problem
cak i na temi se vidi taj mentalitet
sve je po zakonu sve dok mene ne dotakne neka situacija e onda je branim zivotom ili sta fali malo progledati kroz prste ne smeta i sl
od parkiranja na bus stanicama do ulazaka u neke zabrane prestizanja kruzni i dalje you name it sto bi rekla stara bosanska poslovica
ps. evo sam ti si postavio zasto nema protoka saobracaja
u unutrasnjoj stanes i onda
u pravilu nema stajanja nego ako ne mozes proci kruzis dok ne bude moguce izaci
znam da niko od nas vjervatno nikad to nije uradio al je to pravilo i smisao kruznog
-
zdruzdjo
#50738 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Ovdje si odgovorio sam sebi I ukazao na gresku koju pravis.Ateista wrote: ↑24/06/2025 11:10 Meni i dalje nije jasno zasto se neko boji unutrasnje, hajde na stranu i propisi i sve, ali ide se valjda nekom logikom da svakom bude lakse i da je bolji ptotok saobracaja. Ja idem u utrasnjom zbog sebe prvenstveno i nisam imao nikad problema. Ako neko ne skrene sacekam pa onda prodjem, ako ima dovoljno prostora onda po gasu i izadjem prije onoga ko je u vanjskoj, samo treba malo pratiti saobracaj oko sebe, veoma jednostavno i ne zahtijeva nikakve posebne vozacke sposobnosti.
Ti ako ne mozes da uradis svoju radnju u kruznom toku sigurno i bez da se zaustavljas u istom(u ovom slucaju da se iskljucis na neki izlaz iz unutrasnje trake/traka), onda treba da pravis jos jedan krug. A to realno NE RADI NIKO.
- drug_profi
#50739 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Nema potrebe da se zaustavlja, ba.
Pratiš saobraćaj, prilagodiš brzinu ako vidiš da onaj iz vanjske nastavlja dalje. Propustiš, izađeš.
Naravno sa uredno uključenim žmigavcem.
Ne znam dal se možda jednom desilo da sam morao po kočnici opaliti jer neka kamikaza računa da on nije kriv ako dođe do udesa ako on kruži vanjskom.
A i to ako se desi, pa šta? Pošao si izaći, naletio niskoleteći retard, ti prikočio da ga ne opališ.
Manje sranje je to što si stao na sekund, nego to što masa ljudi kruži vanjskom.
Pratiš saobraćaj, prilagodiš brzinu ako vidiš da onaj iz vanjske nastavlja dalje. Propustiš, izađeš.
Naravno sa uredno uključenim žmigavcem.
Ne znam dal se možda jednom desilo da sam morao po kočnici opaliti jer neka kamikaza računa da on nije kriv ako dođe do udesa ako on kruži vanjskom.
A i to ako se desi, pa šta? Pošao si izaći, naletio niskoleteći retard, ti prikočio da ga ne opališ.
Manje sranje je to što si stao na sekund, nego to što masa ljudi kruži vanjskom.
-
zdruzdjo
#50740 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
U ovom videu su ljudi sve kristalno objasnili. Jest da je emisija iz srbije, ali to nista ne mjenja. Oni imaju daleko zajebanije kruzne nego mi..kad bi mi imali ove kruzne sto oni imaju, svaki dan bi bilo mrtvih.
- drug_profi
#50741 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Pa sada svako može naći uporišta za svoju tvrdnju. I ovaj kružni sa videa je označen tako da daje prednost kruženju vanjskom trakom.
Pogledaj sliku gore i primjeti razliku i značenje horizontalne signalizacije i shvati da bi tako bio i sigurniji i brži protok.
I svakako se tim načinom označavanja ne bi OBESMIŠLJAVALI kružni tokovi sa više od jedne trake.
-
zdruzdjo
#50742 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Hajde da nesto poducemo. Kada bi se kruzni tokovi oznacili kako treba, mozda bi sve bio super. Kazem mozda jer ogroman broj vozaca ne prati nikakve znakove niti horizontalnu signalizaciju. Semafor je tu plafon. I tu dolazimo do kamena spoticanja.drug_profi wrote: ↑24/06/2025 11:40
Pa sada svako može naći uporišta za svoju tvrdnju. I ovaj kružni sa videa je označen tako da daje prednost kruženju vanjskom trakom.
Pogledaj sliku gore i primjeti razliku i značenje horizontalne signalizacije i shvati da bi tako bio i sigurniji i brži protok.
I svakako se tim načinom označavanja ne bi OBESMIŠLJAVALI kružni tokovi sa više od jedne trake.
Ja cu se vratiti na onog lika sa videa oko kojeg je i pocela polemika. Znaci imao je znak na pocetku kruznog "ukljucenje na put sa prvenstvom saobracaja", (koji kaze: Ovaj znak označava raskrižje na kojem vozač mora dati prednost svim vozilima koja se kreću cestom na koju on nailazi). I kraj. bez obzira bio snimatelj u 6-oj traci kruznog toka, on se nije smio da se ukljuci u kruzni tok.
-
tokio25
#50743 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
tu doazimo do upotrebe zmigavca u kruznom
da onaj u kruznom u unutrasnjoj upali lijevi zmigavac ovaj koji se ukljucuje na kruzni bi bez ikakvih problema mogao uci u kruzni i izaci na prvi izlaz jer nema nikakvog kontakta medju njima
al ovdje je naravno ismijavanje davanja zmigavca jer sta ima neki sved kad mi bolje znamo i sl
i tako za milion stvari za koje smo pametniji nego bilo ko al samo ako je u nasu korist
da onaj u kruznom u unutrasnjoj upali lijevi zmigavac ovaj koji se ukljucuje na kruzni bi bez ikakvih problema mogao uci u kruzni i izaci na prvi izlaz jer nema nikakvog kontakta medju njima
al ovdje je naravno ismijavanje davanja zmigavca jer sta ima neki sved kad mi bolje znamo i sl
i tako za milion stvari za koje smo pametniji nego bilo ko al samo ako je u nasu korist
-
laik1981
#50744 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Boje se jer ne znaju voziti i jer su debili. Kruziti vanjskom je posebna vrsta retardacije.Ateista wrote: ↑24/06/2025 11:10 Meni i dalje nije jasno zasto se neko boji unutrasnje, hajde na stranu i propisi i sve, ali ide se valjda nekom logikom da svakom bude lakse i da je bolji ptotok saobracaja. Ja idem u utrasnjom zbog sebe prvenstveno i nisam imao nikad problema. Ako neko ne skrene sacekam pa onda prodjem, ako ima dovoljno prostora onda po gasu i izadjem prije onoga ko je u vanjskoj, samo treba malo pratiti saobracaj oko sebe, veoma jednostavno i ne zahtijeva nikakve posebne vozacke sposobnosti.
- drug_profi
#50745 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Vrlo brzo bi se naučili da nemaju prednost kod udesa ako nastavljaju voznju dalje od prvog izlaza.zdruzdjo wrote: ↑24/06/2025 11:50Hajde da nesto poducemo. Kada bi se kruzni tokovi oznacili kako treba, mozda bi sve bio super. Kazem mozda jer ogroman broj vozaca ne prati nikakve znakove niti horizontalnu signalizaciju. Semafor je tu plafon. I tu dolazimo do kamena spoticanja.drug_profi wrote: ↑24/06/2025 11:40
Ja cu se vratiti na onog lika sa videa oko kojeg je i pocela polemika. Znaci imao je znak na pocetku kruznog "ukljucenje na put sa prvenstvom saobracaja", (koji kaze: Ovaj znak označava raskrižje na kojem vozač mora dati prednost svim vozilima koja se kreću cestom na koju on nailazi). I kraj. bez obzira bio snimatelj u 6-oj traci kruznog toka, on se nije smio da se ukljuci u kruzni tok.
Jer ovdje je to glavni izgovor svima koji brane svoje pravo na kruzenje vanjskom.
-
tokio25
#50746 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
al tesko da bi mogao dokazati da li izlazis na prvom drugom petom ili desetom izlazu
jedino da na svaki kruzni stavis 2 kamere pa da je pokriveno sve kao sa stajalistima
kad bolje razmislim nama bi trebalo svaki metar ceste trebao biti pod kamerama
al onda bi bilo prate nas ne daju nam slobodu iluminati deep state nsa ili ko zna koje sve teorije zavjere i sl
jedino da na svaki kruzni stavis 2 kamere pa da je pokriveno sve kao sa stajalistima
kad bolje razmislim nama bi trebalo svaki metar ceste trebao biti pod kamerama
al onda bi bilo prate nas ne daju nam slobodu iluminati deep state nsa ili ko zna koje sve teorije zavjere i sl
- drug_profi
#50747 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Šta treba dokazati. Ima linija na cesti. Sve jasno ko hoće da gleda.
-
1Dante1
#50748 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Ciglane, smijer prema Kosevu i dalje auta ispred EP na prosirenju, odnosno tik ispod kamere. Prvo sam kontao da se priblize previse, ali onda iza njega naredano jos 2-3 auta i tako svaki dan.
Ili ne znaju ili kamera ne radi.
Kako ces dokazati na kojem je ulazu neko usao pa da mora izaci na prvom narednom? Kojom metodom?
-
zdruzdjo
#50749 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Pa ako se cega ne bojim, to je voznja. Imam vozackog staza sigurno vise nego mnogi forumasi godina. Ono cega se bojim su drugi ljudi. Opet kazem, ja sam fakat postovao kulturu voznje u kruznom toku. Onako radi opsteg dobra. Ali jednostavno stresno postaje svaki put jer imas 9 od 10 likova koji to ne postuju, ne daju zmigavce, furaju kao kamikaze, sjeku....Jebi ga vozim djecu u autu cesto, i zaboli me licno spolovilo ako me neko udari ili ja udarim nekoga njegovom krivicim ko ce biti kriv.
Prije 20-ak godina imao sudar u kojem je moja krivica bila nula. Naplatio odstetu, dobio presudu, ovaj kretenoid kriv.
Ali supruga ostala poluinvalid. Ove sekunde dok ovo kucam, ona lezi u bolnici i ima belaj koji je jedna od posljedica toga. Sta ja imam od toga da li je kriv ovaj i i sto sam ja dobio par hiljada odstete.
Stoga laaagano ulazak u KT, lagana voznja vanjskom u istom, mahnem nekome da se ukljuci ako moze, lagani izlazak. I tako cu dok god ne bude kultura saobracaja na malo visem nivou. Ne vrijedi biti Don Kihot.
Ulazim u unutrasnju jedino kod wize jer je taj dovoljno velik da mozes fino sagledati situaciju.
- drug_profi
#50750 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Molim te pogledaj sliku. Ne da mi se objasnjavati.
Znaci ako nastavis kretanje vanjskom ti se fakticki prestrojavas i moras propustiti sve koji izlaze iz unutrasnje.
Ako je doslo do kolizije, ti si oduzeo prednost jer nisi izasao na prvom izlazu i nisi dao prednost vozilu koje izlazi iz unutrasnje na tom izlazu.