IRAN

jeza u ledja

#46601 Re: IRAN

Post by jeza u ledja »

hilmija frlj wrote: 23/06/2025 17:22
GandalfSivi wrote: 23/06/2025 16:39
Prpa.ba wrote: 23/06/2025 16:35

S obzirom da si americki drzavljanin, izlozen propagandi vladajuceg rezima, mislim da je to adekvatan nivo za tebe. :?
Za nekoga kome je Zeljka Cvijanovic predsjednik, puno generalizujes…
Prpa nije glasao za nju, a ona je rezultat Američkog Daytonskog Sporazuma. Nametnuli nam je Amerikanci.
Kirbas.
Ridjobradi.
last mohicans

#46602 Re: IRAN

Post by last mohicans »

aratet wrote: 23/06/2025 15:35
last mohicans wrote: 23/06/2025 15:28

Jesi dobaR, onda treba gađati sve zatvore po Americi, Rusijii, Zenici, recimo?!..Sta ljudi neće izvaliti. Navedi jedan normalan razlog sem ove nebuloze koju si izvalio?
Zenici? :-) :lol: :-) :-) :run:
Navedi jednog političkog zatvorenika tamo ili se umij vodom.
O ovome dečko, koristiš se jeftinim pijačarskim folovima. Ne kvotaš cijeli kontekst i opet stavljaš debilne smajlije u nedostatku kvalitetne pisane riječi. Jesi ti pozdravio gaðanje zatvora ili nisi? Prosto pitanje. A ne se prosuti kao riža, pa nekim jeftinom trikovima pokušati pobrisati trag.
skupljac_zeljeza

#46603 Re: IRAN

Post by skupljac_zeljeza »

aratet wrote: 23/06/2025 17:17 Da li je danas bolje? Nije. Oporavak od rata će trajati decenijama. Kao i u Siriji.
Što su džaba krečili? Nema od tog oporavka ništa dok su pod neokolonijalistima. Bit će im kao u Kabulu decenijama isto. Ili Faludži. Ili Damasku koji je bio 17. svjetska turistička destinacija, a sada ni hadžijama ne daju kroz Siriju iz sigurnosnih razloga, a prije svraćali i ostajali po nekoliko dana da obiđu znamenitosti.

Tako žele i Iranu.
aratet

#46604 Re: IRAN

Post by aratet »

last mohicans wrote: 23/06/2025 17:39
last mohicans wrote: 23/06/2025 15:28

Jesi dobaR, onda treba gađati sve zatvore po Americi, Rusijii, Zenici, recimo?!..Sta ljudi neće izvaliti. Navedi jedan normalan razlog sem ove nebuloze koju si izvalio?
O ovome dečko, koristiš se jeftinim pijačarskim folovima. Ne kvotaš cijeli kontekst i opet stavljaš debilne smajlije u nedostatku kvalitetne pisane riječi. Jesi ti pozdravio gaðanje zatvora ili nisi? Prosto pitanje. A ne se prosuti kao riža, pa nekim jeftinom trikovima pokušati pobrisati trag.
Praviš dvorsku ludu od sebe poredeći zenički zatvor gdje se nalaze kriminalci sa političkim zatvorom gdje vrše torturu nad političkim protivnicima i otetim stranim državljanima.
skupljac_zeljeza wrote: 23/06/2025 17:40
aratet wrote: 23/06/2025 17:17 Da li je danas bolje? Nije. Oporavak od rata će trajati decenijama. Kao i u Siriji.
Što su džaba krečili? Nema od tog oporavka ništa dok su pod neokolonijalistima. Bit će im kao u Kabulu decenijama isto. Ili Faludži. Ili Damasku koji je bio 17. svjetska turistička destinacija, a sada ni hadžijama ne daju kroz Siriju iz sigurnosnih razloga, a prije svraćali i ostajali po nekoliko dana da obiđu znamenitosti.

Tako žele i Iranu.
Pa za ovo stanje je odgovaran i sam Gadafi koji je okrenuo vojsku protiv svog naroda.
Last edited by aratet on 23/06/2025 17:45, edited 1 time in total.
harisl

#46605 Re: IRAN

Post by harisl »

Sanjarko wrote: 23/06/2025 17:35
harisl wrote: 23/06/2025 17:31 Ako neko ima informaciju koji je plan za Iran, sta se u stvari trazi od te zemlje, neka javi. Trenutno nema naznaka da ce ijedan jedini Iranac prezivjeti ovu demokratizaciju. Sve mi to lici na taktiku kao sa tarifama, uvodi, poduplaj, ukini, pa ucetverostruci dok svi ne izlude.

Jedan dan izadje se sa unistavanjem "vojnog nuklearnog programa", drugi dan "citav nuklearni program", treci dan "pad rezima", cetvrti dan "nista od juce se ne pika, Iranci da odluce o buducnosti (MIGA?)", peti dan "unistiti program za razvoj balistickih projektila", sesti dan "potpuna kapitulacija (sta god to bilo?), sedmi dan...

Nije bitno ima li pregovora, jedina konstanta je da ih se bombarduje bez nekog jasnog plana i programa. I trazi im se da pregovaraju :) Oko cega, mozda bi i pregovarali da znaju?
Kako sam ja upratio MIGA je se na Izrael odnosilo ili sam pogresno vidio na X o ovome?
A to se podrazumijeva za Izrael, ali meni se ucinilo da je bilo nesto ovaj put i za Iran. Tek sada se nece nikada predati ako je za Iran :)
ElRe

#46606 Re: IRAN

Post by ElRe »

zrakomlat wrote: 23/06/2025 17:08
ElRe wrote: 23/06/2025 16:18
Ludzak wrote: 23/06/2025 16:10
Kako se nisu oglašavali? Pezić je još od početka sukoba pisao kako Bošnjaci ne trebaju da drže strane. I da su Iran, odm Šije, neprijatelji
Činjenice su činjenice. I mi iz Kur'ana znamo da su nam šije neprijatelji. I nikako ne treba isključiti mogućnost da je ovo na relaciji židovski zočinci - Iran dogovor u kojem naftaši i proizvodjači vojne opreme imaju koristi. Treba biti oprezan, a nikada naravno ne podržavati židove.
Nisam čitao nego nešto malo i površno ali to sigurno ne piše. Podijele su nastale kasnije zbog nekih događaja.
Tako je. Moja greška.
JovicSA

#46607 Re: IRAN

Post by JovicSA »

Izrael želi da završi rat s Iranom: U pozadini američkih udara krije se diplomatski plan
Prvi znaci umora genocidnih zločonaca cionista.

https://www.klix.ba/vijesti/svijet/izra ... /250623096
jeza u ledja

#46608 Re: IRAN

Post by jeza u ledja »

Prpa.ba wrote: 23/06/2025 17:19
jeza u ledja wrote: 23/06/2025 17:13 Zeljka.
Cvijanovic.
Sto pises na forumu drzave gdje je Zeljka Cvijanovic clanica Predsjednistva? :mrgreen: Slabo si se ti integrisao, pazi da ti ne dodju savezni agenti.
Ti si taj koji je pravio poveznice izmedju forumasa i lidera drzava u kojim zive, uvlaceci temu u glupavi ad hominem. Nemas sta dodati osim takvih upadica. Covjek ti plasticno na primjeru Zeljke rece koji je apsurd te takve price, ali ti ocigledno ne kontas kako pateticno ta prica zvuci.
last mohicans

#46609 Re: IRAN

Post by last mohicans »

aratet wrote: 23/06/2025 17:42
last mohicans wrote: 23/06/2025 17:39

Praviš dvorsku ludu od sebe poredeći zenički zatvor gdje se nalaze kriminalci sa političkim zatvorom gdje vrše torturu nad političkim protivnicima i otetim stranim državljanima.
To si samo ti shvatio kao poređenje, to je bilo sarkastično pitanje je li u svakom konfliktu treba zatvore rendom gađati. A u sustini si pozdravio gađanje zatvora u Iranu od strane cionističkih terorista i time si sve rekao. :-) Nekom drugom prilikom se možda kvotamo ako napišeš nešto kvalitetno ili opet frapantnu stvar. Radije da si i editovao ili obrisao, ti braniš svoju glupost uz mrljave i sterilne pokušaje spina.
jeza u ledja

#46610 Re: IRAN

Post by jeza u ledja »

Vjecita_zavrzlama wrote: 23/06/2025 17:17
jeza u ledja wrote: 23/06/2025 17:06
skupljac_zeljeza wrote: 23/06/2025 16:46

Iran i Turska trpe razne udare što neće da se povinuju neokolonijalnoj kontroli preko multinacionalnih kompanija, MMF-a i Svjetske banke kroz dužničko ropstvo, uslovljene pomoći, medija i kulturnog uticaja tzv. “soft power”.....njih ne možeš u ovu grupu jer recimo Jordan i Egipat svake godine dobiju po 1,5 milijardi američke pomoći...da li je to uslovljena pomoć? I kako moraju da se oduže?
Pa ne stavljam Tursku i Iran u grupu sa tim arapskim zemljama, vec hocu da ti kazem da bi Iran danas mogao imati bolji status i uzimam Tursku kao primjer. Po Turskoj ne padaju bombe i nisu pod drakonskim sankcijama i ljudi generalno zive bolje nego u Iranu. Ne samo sad to je tako vec dugo vremena. A od te dvije zemlje, Iran je taj koji ima naftu.

Jordan je saka jada, a Egipat nazalost po njih nema puno da ponudi svijetu da bi bio nezavisan.

Tako stvari funkcionisu u svijetu, sto si manji, sto si slabiji, to si vise ovisan. No to ne znaci nuzno da ti mora biti lose u zivotu. Svi mi ovisimo od necega i pravimo kompromise. Puna nezavisnost i sloboda od necega je sarena laza koja jedino koristi kojekakvim diktatorskim rezimima.
Kroz 3,4 godine …Turkije je next,zapisi zapamti
Whaaa?? :shock: :shock:

Ne kontam.
skupljac_zeljeza

#46611 Re: IRAN

jeza u ledja wrote: 23/06/2025 17:48

Ne kontam.
Poslije 'pada 7 režima', o čemu sam pisao 2x Iran je broj 7, Pakistan 8, a Turska broj 9 jer planira da pokrene svoj nuklearni reaktor uskoro.
GandalfSivi

#46612 Re: IRAN

Post by GandalfSivi »

Da su Iranci pametni, sada bi bio dobar momenat da se uleti u pregovore i da se napravi regionalni dogovor koji se vjerovatno nikome ne bi svidio, ali bi napravio ogroman pomak i vjerovatno postavio Iran kao glavnu snagu na BI.

1. (Da se ne lazemo). Privatizacija Iranske naftne i gasne industrije sa nekim velikim procenton prihoda koji bi ostao Iranu.

2. Konacno rjesenje nezavisnosti za Palestinu uz medjunarnodne snage koje bi osiguravale sigurnost na podrucju kao i donatorsku konferenciju da se pomogne narodu dole. Plan mora ukljucivati povlacenje doseljenika i ukidanje punktova na Zapadnoj obali, kao i koridor izmedju iste i Gaze.

3. Demokratizacija Iranskog drustva, gdje (da se opet ne lazemo) mule ostaju na vlasti, ali narod dobija vise gradjanskih sloboda.

4. Zaboravih gore na ukidanje nuklearnog programa, ali to se podrazumjeva.

5. Skidanje svih sankcija i uspostavljanje punih diplomatskih veza sa Amerikom

6. Totalna normalizacija svih veza sa arapskim svijetom

7. Rjesavanje problema u Jemenu, Iraku, Siriji i Libanu

Ovo je onako na prvu, ima tu jos toga, ali ako (svi redom) ne zele da im i unuci ginu u besmislenim ratovima, mora se poceti od necega.
jeza u ledja

#46613 Re: IRAN

Post by jeza u ledja »

skupljac_zeljeza wrote: 23/06/2025 17:55

Ne kontam.
Poslije 'pada 7 režima', o čemu sam pisao 2x Iran je broj 7, Pakistan 8, a Turska broj 9 jer planira da pokrene svoj nuklearni reaktor uskoro.
Pa u Pakistanu i Turskoj je kakva takva demokratija, plus su manje-vise saveznici sa Amerikom, a nesto ni ne prijete Izraelu koliko znam.

Ko ce im sta? To je suplja.
Sanjarko

#46614 Re: IRAN

Post by Sanjarko »

GandalfSivi wrote: 23/06/2025 17:38
Sanjarko wrote: 23/06/2025 17:35
harisl wrote: 23/06/2025 17:31 Ako neko ima informaciju koji je plan za Iran, sta se u stvari trazi od te zemlje, neka javi. Trenutno nema naznaka da ce ijedan jedini Iranac prezivjeti ovu demokratizaciju. Sve mi to lici na taktiku kao sa tarifama, uvodi, poduplaj, ukini, pa ucetverostruci dok svi ne izlude.

Jedan dan izadje se sa unistavanjem "vojnog nuklearnog programa", drugi dan "citav nuklearni program", treci dan "pad rezima", cetvrti dan "nista od juce se ne pika, Iranci da odluce o buducnosti (MIGA?)", peti dan "unistiti program za razvoj balistickih projektila", sesti dan "potpuna kapitulacija (sta god to bilo?), sedmi dan...

Nije bitno ima li pregovora, jedina konstanta je da ih se bombarduje bez nekog jasnog plana i programa. I trazi im se da pregovaraju :) Oko cega, mozda bi i pregovarali da znaju?
Kako sam ja upratio MIGA je se na Izrael odnosilo ili sam pogresno vidio na X o ovome?
Iran (wink wink)
Ne znam sta sam ja tacno onda vidio, mozda neciji drugi tweet da se to odnosi na Izrael.
plavi_E

#46615 Re: IRAN

Post by plavi_E »

Pa i u Danskoj je kakva takva demokratija i ne prijete Izraelu pa opet hoce da im uzmu Grenland.
Sanjarko

#46616 Re: IRAN

Post by Sanjarko »

GandalfSivi wrote: 23/06/2025 17:58 Da su Iranci pametni, sada bi bio dobar momenat da se uleti u pregovore i da se napravi regionalni dogovor koji se vjerovatno nikome ne bi svidio, ali bi napravio ogroman pomak i vjerovatno postavio Iran kao glavnu snagu na BI.

1. (Da se ne lazemo). Privatizacija Iranske naftne i gasne industrije sa nekim velikim procenton prihoda koji bi ostao Iranu.

2. Konacno rjesenje nezavisnosti za Palestinu uz medjunarnodne snage koje bi osiguravale sigurnost na podrucju kao i donatorsku konferenciju da se pomogne narodu dole. Plan mora ukljucivati povlacenje doseljenika i ukidanje punktova na Zapadnoj obali, kao i koridor izmedju iste i Gaze.

3. Demokratizacija Iranskog drustva, gdje (da se opet ne lazemo) mule ostaju na vlasti, ali narod dobija vise gradjanskih sloboda.

Ovo je onako na prvu, ima tu jos toga, ali ako (svi redom) ne zele da im i unuci ginu u besmislenim ratovima, mora se poceti od necega.
Izrael?
skupljac_zeljeza

#46617 Re: IRAN

aratet wrote: 23/06/2025 17:42

Pa za ovo stanje je odgovaran i sam Gadafi koji je okrenuo vojsku protiv svog naroda.
Da ne razvlačimo žvaku. Da li je Libija danas bolje mjesto za živjeti od onoga pod Gadafijevom vlašću sa svim parametrima. Da li ih je demokratizacija usrećila? Ima gomila knjiga napisanih o arapskom proljeću, studija, svakodnevnih analiza...
GandalfSivi

#46618 Re: IRAN

Post by GandalfSivi »

Sanjarko wrote: 23/06/2025 18:03
GandalfSivi wrote: 23/06/2025 17:58 Da su Iranci pametni, sada bi bio dobar momenat da se uleti u pregovore i da se napravi regionalni dogovor koji se vjerovatno nikome ne bi svidio, ali bi napravio ogroman pomak i vjerovatno postavio Iran kao glavnu snagu na BI.

Izrael?
Pa necemo pretjerivati odmah :) Dajes naftu da osiguras podrsku vjerovatno jedinog lobija koji je jaci od izraelskog, proguras pricu da si za mir, sigurnosne garancije, normalizaciju odnosa i onda stavljas sav pritisak na njih da ispostuju sve rezolucije koje su donesene i urade sve ono pod tackom 2.
geralt

#46619 Re: IRAN

Post by geralt »

jeza u ledja wrote: 23/06/2025 17:59
skupljac_zeljeza wrote: 23/06/2025 17:55

Ne kontam.
Pa u Pakistanu i Turskoj je kakva takva demokratija, plus su manje-vise saveznici sa Amerikom, a nesto ni ne prijete Izraelu koliko znam.

Ko ce im sta? To je suplja.
Bio je stvarno plan u ranim 80-im, dok je Pakistan jos uvijek pravio bombu, da izraelski avioni sa indijskih aerodroma bombarduju pakistanska nuklearna postrojenja. Slicno kao sto je uradjeno u Iraku i Siriji da se unazade njihovi nuklearni programi. Plan je propao kada su Indijci odustali.

Danas kada Pakistan vec ima preko stotinu bombi, takva akcija bi bila besmislena.
kakabanja213

#46620 Re: IRAN

Post by kakabanja213 »

I da Traktor Sazi odigra prijateljsku utakmicu sa Mancester city u Orlandu.
DebelinJoe

#46621 Re: IRAN

Post by DebelinJoe »

https://www.index.hr/mobile/vijesti/cla ... ajnovije_m

Izdali me prijatelji, izdao me brat...
Izgubila sve sam lansere al još vodim rat...
plavi_E

#46622 Re: IRAN

Post by plavi_E »

Nekako se cini da nezavisna Palestina nikad nije bila u planu. Podjela 1948. kao da je i napravljena da je Arapi odbiju. Sad kad bi Arapi prihvatili i podjelu iz 1968. sad ni to nije na stolu. Sutra nek Palestinci kazu dajte nam samo Gazu ovako porusenu nebi ni to dobili.
moonco
Grijem se na: Plin
Horoskop: Vaga

#46623 Re: IRAN

Post by moonco »

Iran i Turska moraju postati nuklearne sile pod broj 1.

Ovi doseljenici u okupiranoj Palestini trebaju da se vrate odakle su došli, u Rusiju, Ukrajinu, Poljsku itd.. pod broj 2

Jevrejskoj manjini u Palestini treba dati demokratska i građanska prava pod broj 3

Sve američke vojne baze i vojno prisustvo strogo zabraniti svakoj državi koja nije dio arapskog i muslimanskog svijeta pod broj 4

Od Maroka na zapadu do Indonezije na istoku, od muslimanskih država formirati muslimanski NATO pod broj 5
GandalfSivi

#46624 Re: IRAN

Post by GandalfSivi »

kakabanja213 wrote: 23/06/2025 18:08
I da Traktor Sazi odigra prijateljsku utakmicu sa Mancester city u Orlandu.
Isao jucer na Salzburg - Al Hilal tekmu, 80% tribina braca i sestre :)
Isner

#46625 Re: IRAN

Post by Isner »

Dobri smo, dobri.. Iz jedinog protektorata u Europi dajemo upute ko šta kako treba, nudimo procjene kapaciteta te know how narodu Irana sta mu je ciniti...

(ima devet zvjezdica)

:bih:
Post Reply