Ponoviti ću još jednom, djela a ne riječi najbolje pokazuju ko želi koga obrisati.jeza u ledja wrote: ↑23/06/2025 16:01JovicSA wrote: ↑23/06/2025 15:21Šta su radili konkretno na uništenju Izraela? Pa je li ti razumiješ šta pišeš? Ovdje jedino ko ima kapacitet uništenja jednog naroda je cionisticka genocidna politika. Hamas,.Hezbolah i Huti nemaju ni najmanji kapacitet uništenja bilo koga pogotovo ne Izraela. Njihove akcije su bile reakcija na zločine cionista i legitimne vojne akcije odbrane koliko se moglo. Analiziraj to malo bolje. Na kraju situacija na terenu gdje je gaza etnički očišćena i gdje je zločinački IDF ušao do Dmaska jasno pokazuje djela i namjeru uništenja i marginizaciji Arapa kao naroda u cijelom regionu.jeza u ledja wrote: ↑23/06/2025 15:15
Zamjena kakvih teza?
Hezbolah, Hamas i Huti nisu radili nista na unistenju Izraela?
Rezultati izraelske agresije u svojoj okolici govore izmedju ostalog i o promasenoj politici Irana u naoruzavanju svojih proksija. Promasenoj kad je u pitanju dobrobit onih koje navodno taj Iran podrzava.
Ponovicu jos jednom - Iran zeli brisanje Izraela sa mape svijeta. Stanje na terenu, a koje ti potenciras kao argument, samo pokazuje koliko im je politika "uspjesna" i koliko koristi onima za koje se nominalno bore. Od nje nemaju korist ni Palestinci, ni Libanci, ni Jemenci, a ni iranski narod. Zbog toga se i postavlja legitimno pitanje cemu sve to, osim odrzavanja sebe na vlasti?
I jeste, dosta toga slicnog se moze primjeniti i reci i za rezim u Tel Avivu, s tim sto oni imaju debelo zaledje pa su mnogo uspjesniji u svojim namjerama.
IRAN
-
JovicSA
#46551 Re: IRAN
- jeza u ledja
#46552 Re: IRAN
Ne mislim da su Libijci i Sirijci ikad izasli iz tog kolonijalnog mindseta, bez obzira ko im je bio na vlasti.skupljac_zeljeza wrote: ↑23/06/2025 16:32Zašto nisu izašli? Koliko je ubijenih od stranih vojski koje nemaju nikakve veze sa npr. Afganistanom koje su ubijali i Rusi i Ameri....zašto? Sirija. Zašto i ko sve? Irak, zašto pola miliona pobijenih Iračana....svojom željjom? U Libiji kada se rodiš dobiješ odmah platu, oženiš se dobiješ stan i nekome to nije valjalo i koliko stradanja po Libiji i zašto? Itd...itd... Kolonijalizam podrazumijeva direktnu vlast nad zemljom, dok neokolonijalizam koristi nevidljive mehanizme zavisnosti kao što su ekonomske, političke, kulturne..... za kontrolu. Tipično za postkolonijalni period nakon 1960-ih, kada bivše kolonije postaju formalno nezavisne, ali i dalje zavise od bivših kolonizatora ili velikih sila.jeza u ledja wrote: ↑23/06/2025 16:18
Turska?
Kako mislis vratili svijescu? Vecina tih zemalja nikad nisu izasle iz kolonijalnog doba.
Jel ti mislis zivota ti da bi recimo Emiracanima bilo bolje da su pod sankcijama i bombama nego u Dubaiju? Meni se te rasipnicke drzave tamo poprilicno gade ali ono, nemoj me zajebavati pa reci da bi radije zivio u Iranu nego u Dubaiju?
Ali ne moramo komplikovat sa ekstremima. Eto imamo primjer Turske, koja je realno od tih zemalja najslicnija Iranu. Nisu Arapi, imaju tradiciju, kulturu i obrazovanje i nisu bile kolonije. Pogledaj gdje je Turska, gdje Iran. Tu su da Iranci idu u Tursku studirat i raditi, a ne obratno.
Misliš li da postoji neokolonijalna kontrola Irana i Turske?
Tek si na kraju spomenuo Tursku i ne kontam tacno sta si htio reci sa pitanjem?
Ja tebe pitam zasto Iran nije mogao danas biti kao Turska? Ili je Turska "pod neokolonijalnom kontrolom" dok je Iran slobodan?
- GandalfSivi
#46553 Re: IRAN
-
Romanija
#46554 Re: IRAN
Kako prpa laganini unisti diskusiju svojom dzematskim vidjenjem svijeta! 
- jeza u ledja
#46555 Re: IRAN
GandalfSivi wrote: ↑23/06/2025 16:39Za nekoga kome je Zeljka Cvijanovic predsjednik, puno generalizujes…
-
Sefket007
#46556 Re: IRAN
Imal kakvin novih INFO o raketama koje padaju po Izraelu?
-
sale07
#46557 Re: IRAN
To da ce ti neko pomoci činjenica je da nece, a isto je činjenica da ti nece niko ni pomoci iz interesa, jer toliko smo nebitni da u nama nema nikakvog interesa. Možeš samo biti pušten niz vodu u nekim raskusuravanjima.1Dante1 wrote: ↑23/06/2025 16:37Mi koji smo prezivjeli agresiju i genocid imamo puno pravo i obavezu da se ponasamo samo za sebe, gledamo i sttitimo samo svoje interese kako nam se ne bi ponovilo isto. Mi iz prve ruke znamo da nam niko nece pomoci bez interesa, osim nas samih.
To je cinjenica. To mnogi zaboravljaju!
A bit na strani pravde je obaveza svakog čovjeka, to je ono sto bi nas trebalo razlikovati od drugih živih bića koja poznaju samo prirodu jaceg
-
JovicSA
#46558 Re: IRAN
Kako će Evropa ovo sve iskihati...a Trump ih odjebao k'o suhu šljivu u Ukrajini a oni za njim kao pudlice. Svako loše za neko dobro, vazda bilo.I cijena evropskog gasa značajno porasla zbog američkog napada na Iran
- skupljac_zeljeza
#46559 Re: IRAN
Iran i Turska trpe razne udare što neće da se povinuju neokolonijalnoj kontroli preko multinacionalnih kompanija, MMF-a i Svjetske banke kroz dužničko ropstvo, uslovljene pomoći, medija i kulturnog uticaja tzv. “soft power”.....njih ne možeš u ovu grupu jer recimo Jordan i Egipat svake godine dobiju po 1,5 milijardi američke pomoći...da li je to uslovljena pomoć? I kako moraju da se oduže?jeza u ledja wrote: ↑23/06/2025 16:38
Ne mislim da su Libijci i Sirijci ikad izasli iz tog kolonijalnog mindseta, bez obzira ko im je bio na vlasti.
Ja tebe pitam zasto Iran nije mogao danas biti kao Turska? Ili je Turska "pod neokolonijalnom kontrolom" dok je Iran slobodan?
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
#46560 Re: IRAN
jedini politički zatvorenik u zenici je Ramin sinaratet wrote: ↑23/06/2025 15:35Zenici?last mohicans wrote: ↑23/06/2025 15:28
Jesi dobaR, onda treba gađati sve zatvore po Americi, Rusijii, Zenici, recimo?!..Sta ljudi neće izvaliti. Navedi jedan normalan razlog sem ove nebuloze koju si izvalio?![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Navedi jednog političkog zatvorenika tamo ili se umij vodom.
-
JovicSA
#46561 Re: IRAN
sale07 wrote: ↑23/06/2025 16:44To da ce ti neko pomoci činjenica je da nece, a isto je činjenica da ti nece niko ni pomoci iz interesa, jer toliko smo nebitni da u nama nema nikakvog interesa. Možeš samo biti pušten niz vodu u nekim raskusuravanjima.1Dante1 wrote: ↑23/06/2025 16:37Mi koji smo prezivjeli agresiju i genocid imamo puno pravo i obavezu da se ponasamo samo za sebe, gledamo i sttitimo samo svoje interese kako nam se ne bi ponovilo isto. Mi iz prve ruke znamo da nam niko nece pomoci bez interesa, osim nas samih.
A bit na strani pravde je obaveza svakog čovjeka, to je ono sto bi nas trebalo razlikovati od drugih živih bića koja poznaju samo prirodu jaceg
Da su ljudi u IIWW bili beskičmenjaci kakvi su danas Hitler bi se prošetao doslovno svijetom.
-
aratet
#46562 Re: IRAN
Jedino nelibijci hvale Gadafija.
U stvarnosti je sve bilo loše u tom korumpiranom sistemu.
U stvarnosti je sve bilo loše u tom korumpiranom sistemu.
- Prpa.ba
#46564 Re: IRAN
Kako je samo za vas simptomaticna upotreba nasih rijeci koje pisete sa specificnim gadjenjem. Po tome vas je bas lahko identifikovati. Onako zapazam.
A vi puno pametujete za ekipu nadolmljenu rezimskom propagandom..GandalfSivi wrote: ↑23/06/2025 16:39 Za nekoga kome je Zeljka Cvijanovic predsjednik, puno generalizujes…
-
JovicSA
- ultima_palabra
#46566 Re: IRAN
Jeste sbbkbb, ali se iz toga vidi da je ta zabrinutost za Irance pod cizmom diktature ustvari suplja.jeza u ledja wrote: ↑23/06/2025 16:12Mosadek je imao svojih protivnika. Malo ta cijela "akcija" Britanaca i CIA skriva more unutrasnjih previranja. Normalno sve je to sbb kbb.ultima_palabra wrote: ↑23/06/2025 14:56 Iran je mogao imati preko 100 godina demokratije da nije bilo puca iz 1953.
Mogli su oni imati demokraciju odmah 1980-e, tj. vecu demokraciju od ove koju imaju danas, a kao sto je i obecano drugim manjim partnerima u revoluciji.
A mogli su i oni imati Islamsku Republiku bez ovoliko konflikata sa Zapadom u vezi Izraela i drugih stvari. Ali eto oni su sila jbg.Odbilo im se o glavu kurcenje, kao sto ce i Izraelu, abd.
- moonco
- Grijem se na: Plin
- Horoskop: Vaga
#46567 Re: IRAN
Ko je u vjeri njemu je bolji Iran. Ko voli prostitutke, kurvaluk, drogu, alkohol taj neka ide u Dubai.jeza u ledja wrote: ↑23/06/2025 16:18Turska?skupljac_zeljeza wrote: ↑23/06/2025 16:09Kao u Jordanu, Egiptu, Siriji, Iraku, Jordanu, Emiratima, Kataru, Saudiji, Afganistanu, Libiji....sve su ih vratili sviješću u kolonijalno doba pa neka i Iran sa njima. Još ako dobiju kralja nigdje kraja sreći, napretku, blagostanju....jeza u ledja wrote: ↑23/06/2025 14:37
Ima vrlo jednostavna opcija da se manu price o Izraelu i Americi i militarizma. Ne znaci da si automatski onda “sluga cionista”. Ne bi to trebalo biti tako tesko.
Kako mislis vratili svijescu? Vecina tih zemalja nikad nisu izasle iz kolonijalnog doba.
Jel ti mislis zivota ti da bi recimo Emiracanima bilo bolje da su pod sankcijama i bombama nego u Dubaiju? Meni se te rasipnicke drzave tamo poprilicno gade ali ono, nemoj me zajebavati pa reci da bi radije zivio u Iranu nego u Dubaiju?
Ali ne moramo komplikovat sa ekstremima. Eto imamo primjer Turske, koja je realno od tih zemalja najslicnija Iranu. Nisu Arapi, imaju tradiciju, kulturu i obrazovanje i nisu bile kolonije. Pogledaj gdje je Turska, gdje Iran. Tu su da Iranci idu u Tursku studirat i raditi, a ne obratno.
- JoseMujica
#46568 Re: IRAN
Goran mi je puno iskreniji lik od ovog Miletovog kleptomana nakačenog na kasabski budžet
- JoseMujica
#46569 Re: IRAN
1Dante1 wrote: ↑23/06/2025 16:37Mi koji smo prezivjeli agresiju i genocid imamo puno pravo i obavezu da se ponasamo samo za sebe, gledamo i sttitimo samo svoje interese kako nam se ne bi ponovilo isto. Mi iz prve ruke znamo da nam niko nece pomoci bez interesa, osim nas samih.
i u tim stvarima treba zaboraviti moralne i pravne norme...sviđalo se to nama ili ne, al tako je kad dođe gur gujici
-
Vjecita_zavrzlama
#46570 Re: IRAN
Pa ti ganjaj pravdu, u svoje ime,ali pusti nas koji gledamo svoj interessale07 wrote: ↑23/06/2025 16:44To da ce ti neko pomoci činjenica je da nece, a isto je činjenica da ti nece niko ni pomoci iz interesa, jer toliko smo nebitni da u nama nema nikakvog interesa. Možeš samo biti pušten niz vodu u nekim raskusuravanjima.1Dante1 wrote: ↑23/06/2025 16:37Mi koji smo prezivjeli agresiju i genocid imamo puno pravo i obavezu da se ponasamo samo za sebe, gledamo i sttitimo samo svoje interese kako nam se ne bi ponovilo isto. Mi iz prve ruke znamo da nam niko nece pomoci bez interesa, osim nas samih.
- JoseMujica
#46571 Re: IRAN
i u Iranu ima svega toga...samo je skrivenomoonco wrote: ↑23/06/2025 16:53Ko je u vjeri njemu je bolji Iran. Ko voli prostitutke, kurvaluk, drogu, alkohol taj neka ide u Dubai.jeza u ledja wrote: ↑23/06/2025 16:18Turska?skupljac_zeljeza wrote: ↑23/06/2025 16:09
Kao u Jordanu, Egiptu, Siriji, Iraku, Jordanu, Emiratima, Kataru, Saudiji, Afganistanu, Libiji....sve su ih vratili sviješću u kolonijalno doba pa neka i Iran sa njima. Još ako dobiju kralja nigdje kraja sreći, napretku, blagostanju....
šta je šerijatski brak na dva sata ili dva dana nego prostitucija, samo u drugom semantičkom okviru?
jednaka je priča za islamsko bankarstvo, kako tamo nema kamate
- skupljac_zeljeza
#46572 Re: IRAN
Ti meni nisi još na foe.
Libija nije uspostavila stabilno demokratsko okruženje nakon Gadafija iako je bilo pokušaja izbora i reformi, zemlja je duboko podijeljena, sa slabim institucijama, sukobima i stranim uticajima koji blokiraju tranziciju ka demokratiji......dvije suprotstavljene vlade u Tripoliju i Bengaziju, bez konsenzusa. Možeš kritikovati Gadafija ali većina pokazatelja jasno ukazuje da su Libijci imali bolji životni standard u vrijeme Gadafija. Uzmimo za primjer zdravstvo koje je bilo besplatno, a sada u raspadu. Obrazovanje bilo besplatno sada vrlo loše. Od niske nezaposlenosti prešli su u visoku. Itd.
Ovako hoće da usreće i Iran.
-
JovicSA
#46573 Re: IRAN
Norveški premijer kategoričan: "Američki napadi na Iran nisu u skladu s međunarodnim pravom"
- GandalfSivi
- jeza u ledja
#46575 Re: IRAN
Pa ne stavljam Tursku i Iran u grupu sa tim arapskim zemljama, vec hocu da ti kazem da bi Iran danas mogao imati bolji status i uzimam Tursku kao primjer. Po Turskoj ne padaju bombe i nisu pod drakonskim sankcijama i ljudi generalno zive bolje nego u Iranu. Ne samo sad to je tako vec dugo vremena. A od te dvije zemlje, Iran je taj koji ima naftu.skupljac_zeljeza wrote: ↑23/06/2025 16:46Iran i Turska trpe razne udare što neće da se povinuju neokolonijalnoj kontroli preko multinacionalnih kompanija, MMF-a i Svjetske banke kroz dužničko ropstvo, uslovljene pomoći, medija i kulturnog uticaja tzv. “soft power”.....njih ne možeš u ovu grupu jer recimo Jordan i Egipat svake godine dobiju po 1,5 milijardi američke pomoći...da li je to uslovljena pomoć? I kako moraju da se oduže?jeza u ledja wrote: ↑23/06/2025 16:38
Ne mislim da su Libijci i Sirijci ikad izasli iz tog kolonijalnog mindseta, bez obzira ko im je bio na vlasti.
Jordan je saka jada, a Egipat nazalost po njih nema puno da ponudi svijetu da bi bio nezavisan.
Tako stvari funkcionisu u svijetu, sto si manji, sto si slabiji, to si vise ovisan. No to ne znaci nuzno da ti mora biti lose u zivotu. Svi mi ovisimo od necega i pravimo kompromise. Puna nezavisnost i sloboda od necega je sarena laza koja jedino koristi kojekakvim diktatorskim rezimima.