Hocu kahvu a ne turski caj

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#76 Re: Hocu kahvu a ne turski caj

Post by PreWiBa »

Vjecita_zavrzlama wrote: 21/06/2025 19:44
sehohari wrote: 21/06/2025 19:36
Vjecita_zavrzlama wrote: 21/06/2025 19:33

Ludilo.Ali imas pravo smatrati, i ja svasta nesto smatram

Nego, jesi li ti sarajlija de nam prozbori koju o ovome? Imas argument za ili protiv ili je ovo non tema
Pa eto, kad sam dole, u Sarajevu sam po dva mjeseca. Da li je to dovoljno da sam Sarajlija, ne znam, ali definitivno više veze imam sa tim gradom od tebe.
Lupas , jer i ja budem tamo po 2 mjeseca a onda sam prije 2 godine tu i zivio.

I razumijem da se Bascarsija mijenja. I ok je da ima raznih uticaja i da ponuda bude sira. Ali ono sto meni nije ok jeste kad pocne da dominira turska tradicija, a bosanska se gubi iz fokusa – i to bas tamo gdje je srz sarajevske kulture.

Imamo mi historijsku povezanost s Turskom, ali Bascarsija je ipak simbol Sarajeva i Bosne, a ne Istanbula. I ne samo lokalaca!!! kad po glavnoj ulici vidis vise turskih restorana, baklava shopova, turskih natpisa i muzike nego onog sto je izvorno bosansko, onda to vise nije samo raznolikost nego polako postaje zamjena.

Bascarsija nije samo turisticko mjesto – to je prostor koji nosi identitet grada i ljudi. I zato mislim da treba paziti da to sto jeste – ostane. Da zadrzi dusu Sarajeva, a ne da postane kopija necije tudje tradicije.
Gdje budeš, kod rođaka.
Gdje si živio prije dvije godine. Kada?
Vjecita_zavrzlama

#77 Re: Hocu kahvu a ne turski caj

Post by Vjecita_zavrzlama »

sehohari wrote: 21/06/2025 19:45
sehohari wrote: 21/06/2025 19:36

Pa eto, kad sam dole, u Sarajevu sam po dva mjeseca. Da li je to dovoljno da sam Sarajlija, ne znam, ali definitivno više veze imam sa tim gradom od tebe.

I razumijem da se Bascarsija mijenja. I ok je da ima raznih uticaja i da ponuda bude sira. Ali ono sto meni nije ok jeste kad pocne da dominira turska tradicija, a bosanska se gubi iz fokusa – i to bas tamo gdje je srz sarajevske kulture.

Imamo mi historijsku povezanost s Turskom, ali Bascarsija je ipak simbol Sarajeva i Bosne, a ne Istanbula. I ne samo lokalaca!!! kad po glavnoj ulici vidis vise turskih restorana, baklava shopova, turskih natpisa i muzike nego onog sto je izvorno bosansko, onda to vise nije samo raznolikost nego polako postaje zamjena.

Bascarsija nije samo turisticko mjesto – to je prostor koji nosi identitet grada i ljudi. I zato mislim da treba paziti da to sto jeste – ostane. Da zadrzi dusu Sarajeva, a ne da postane kopija necije tudje tradicije.
Gdje budeš, kod rođaka.
Mama i tata kupili stan prije 5 godina tu sam bio, a prije toga u kuci u Vogosci..sposobni smo mi podrinjci :D
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#78 Re: Hocu kahvu a ne turski caj

Post by PreWiBa »

Uglavnom, nemaš pravo da pričaš o tome. Ne možeš pričati o identitetu nekog grada a da nisi iz njega.

Nisam ni ja, ovaj komentar kojeg sam dao je samo onako usput, i sasvim je legitimno da on ne vrijedi puno jer ja, koliko god čitao o Sarajevu, godišnje sporadično proveo vremena u njemu, nisam Sarajlija - ipak sam odrastao negdje drugo, ali i porijeklo mi nije odatle.
Naslovnica

#79 Re: Hocu kahvu a ne turski caj

Post by Naslovnica »

Sarayevo güzel sehir
Sensin benim ben senin
U tebi su i kad nisu
Tvoji sinovi
Ve seninleyim
SaraFina

#80 Re: Hocu kahvu a ne turski caj

Post by SaraFina »

Hakiz wrote: 21/06/2025 19:34
SaraFina wrote: 21/06/2025 19:17
Hakiz wrote: 21/06/2025 18:54

Je li turska kafa sa ukuhanim šećerom ili kockom?
Rahatlokum od ruže. Dobiješ u Turskoj.
Ne znam, ja sam dobijao svakakve.

Ionako im je čaj važniji :)
Čaj je meni isto kul. Ja ga volim piti. Imam električni čajnik sa dvije dzezve a može se i ukuhavati. No na el šporetu to ne radim. često. No iskreno mi nije čaj bezukusan. Rado ga popijem obično vikendom. Izmedju kupovine i izlaska navečer.
Vjecita_zavrzlama

#81 Re: Hocu kahvu a ne turski caj

sehohari wrote: 21/06/2025 19:47 Uglavnom, nemaš pravo da pričaš o tome. Ne možeš pričati o identitetu nekog grada a da nisi iz njega.

Nisam ni ja, ovaj komentar kojeg sam dao je samo onako usput, i sasvim je legitimno da on ne vrijedi puno jer ja, koliko god čitao o Sarajevu, godišnje sporadično proveo vremena u njemu, nisam Sarajlija - ipak sam odrastao negdje drugo, ali i porijeklo mi nije odatle.
Ne slazem se, jer se radi o glavnom gradu.Ne pricamo o mahali nekoj kod Konjica.
SaraFina

#82 Re: Hocu kahvu a ne turski caj

Post by SaraFina »

Vjecita_zavrzlama wrote: 21/06/2025 19:46

Gdje budeš, kod rođaka.
Mama i tata kupili stan prije 5 godina tu sam bio, a prije toga u kuci u Vogosci..sposobni smo mi podrinjci :D
Bolje da se baviš povratkom u Podrinje. Nego sto tuliš o genocidu Turaka. Baklavama i kebabima.
Vjecita_zavrzlama

#83 Re: Hocu kahvu a ne turski caj

SaraFina wrote: 21/06/2025 20:00

Gdje budeš, kod rođaka.
Bolje da se baviš povratkom u Podrinje. Nego sto tuliš o genocidu Turaka. Baklavama i kebabima.
Krivi za to Bakira sto nas je prodao, kao da nije Podrinje kvalitetnijj dio Bosne od brda ali otom potom :D
SaraFina

#84 Re: Hocu kahvu a ne turski caj

Post by SaraFina »

Vjecita_zavrzlama wrote: 21/06/2025 20:02

Krivi za to Bakira sto nas je prodao, kao da nije Podrinje kvalitetnijj dio Bosne od brda ali otom potom :D
Ti se meni obraćaš za propuste SDA? Koja patetika. Ljudi su se vratili i u Podrinje. Uzmi Divič. Tamo je bas ostvaren povratak. To sto je vama pojedincima draže da živite kad dodjete na odmor u gradu s kojim imate veze koliko i prosječni turcin iz Adapazara, to je već stvar da ste pokondireni postali.
Uživaš u udobnosti GG. I ti misliš da mi iz SA i vas volimo i da patimo sto ste se nastanili po gradu. Mogla bi se i o vama tema otvoriti. I te kako. Jarane, kada ćete kućama? 30 godina kako rat završen.
Niko livade i proplanke ne kupuje u Podrinju. Nego kuće po Ilidži. I stanove. Za stan u Šeheru mogao si kupiti milje proplanaka u podrinju. Znaci iako ste prodati, mogli ste svoje zadržati i dokupiti srpsko. I onda se nemaš šta baviti Turcima po Baščaršiji.
Hakiz

#85 Re: Hocu kahvu a ne turski caj

Post by Hakiz »

SaraFina wrote: 21/06/2025 19:58
SaraFina wrote: 21/06/2025 19:17

Rahatlokum od ruže. Dobiješ u Turskoj.

Čaj je meni isto kul. Ja ga volim piti. Imam električni čajnik sa dvije dzezve a može se i ukuhavati. No na el šporetu to ne radim. često. No iskreno mi nije čaj bezukusan. Rado ga popijem obično vikendom. Izmedju kupovine i izlaska navečer.
Meni je čaj svakodnevno zadovoljstvo.
Didier

#86 Re: Hocu kahvu a ne turski caj

Post by Didier »

SaraFina wrote: 21/06/2025 20:06

Ti se meni obraćaš za propuste SDA? Koja patetika. Ljudi su se vratili i u Podrinje. Uzmi Divič. Tamo je bas ostvaren povratak. To sto je vama pojedincima draže da živite kad dodjete na odmor u gradu s kojim imate veze koliko i prosječni turcin iz Adapazara, to je već stvar da ste pokondireni postali.
Uživaš u udobnosti GG. I ti misliš da mi iz SA i vas volimo i da patimo sto ste se nastanili po gradu. Mogla bi se i o vama tema otvoriti. I te kako. Jarane, kada ćete kućama? 30 godina kako rat završen.
Niko livade i proplanke ne kupuje u Podrinju. Nego kuće po Ilidži. I stanove. Za stan u Šeheru mogao si kupiti milje proplanaka u podrinju. Znaci iako ste prodati, mogli ste svoje zadržati i dokupiti srpsko. I onda se nemaš šta baviti Turcima po Baščaršiji.
Majke mi, nema rečenice da se ti i ja ne slažemo :D
MehmedPasaMoric

#87 Re: Hocu kahvu a ne turski caj

Post by MehmedPasaMoric »

Malo toga sto mi smatramo turskim je autohtono tursko, i oni su krali i kopirali od drugih, uglavnom od Irana kao npr. rahat lokum... Prema tome nema potrebe da se hejtuje jadni caj koji vam nista nije skrivio

A da je zlocin sto domace stanovnistvo nema prioritet kod izdavanja poslovnih prostora u gradu, to svakako jeste
Hakiz

#88 Re: Hocu kahvu a ne turski caj

Post by Hakiz »

SaraFina wrote: 21/06/2025 20:06

Imao sam kokegu iz Brčkog, zajebant. Kada pretjera znali smo mu reći da Aneks 7 Dejtonskog Mirovnog Sporazuma mora biti proveden.
Hakiz

#89 Re: Hocu kahvu a ne turski caj

Post by Hakiz »

MehmedPasaMoric wrote: 22/06/2025 00:47 Malo toga sto mi smatramo turskim je autohtono tursko, i oni su krali i kopirali od drugih, uglavnom od Irana kao npr. rahat lokum... Prema tome nema potrebe da se hejtuje jadni caj koji vam nista nije skrivio

A da je zlocin sto domace stanovnistvo nema prioritet kod izdavanja poslovnih prostora u gradu, to svakako jeste
Meni se čini da domaći otvaraju prostore u kojima prodaju turske stvari. Možda neki Turčin bude zaposlen, ali da su vlasnici, većinom, lokalci.

Ili?
MehmedPasaMoric

#90 Re: Hocu kahvu a ne turski caj

Post by MehmedPasaMoric »

Hakiz wrote: 22/06/2025 00:56
MehmedPasaMoric wrote: 22/06/2025 00:47 Malo toga sto mi smatramo turskim je autohtono tursko, i oni su krali i kopirali od drugih, uglavnom od Irana kao npr. rahat lokum... Prema tome nema potrebe da se hejtuje jadni caj koji vam nista nije skrivio

Meni se čini da domaći otvaraju prostore u kojima prodaju turske stvari. Možda neki Turčin bude zaposlen, ali da su vlasnici, većinom, lokalci.

Ili?
Nisam siguran iskreno, znam samo za Bakal 100% da je vlasnik Turcin... Ne znam sta je sa onim sto baca fore sa sladoledom i ko to drzi, ima sigurno jos nekih radnji gdje su vlasnici Turci
Vjecita_zavrzlama

#91 Re: Hocu kahvu a ne turski caj

MehmedPasaMoric wrote: 22/06/2025 01:14
Hakiz wrote: 22/06/2025 00:56

Ili?
Nisam siguran iskreno, znam samo za Bakal 100% da je vlasnik Turcin... Ne znam sta je sa onim sto baca fore sa sladoledom i ko to drzi, ima sigurno jos nekih radnji gdje su vlasnici Turci
Taj sto baca fore je turcin isto, pa i vidi se.Ne znam kome je ono zaniljivo inace? Daj mi moj jebeni sladoled :D

Sve tipicne turske djidje koje veze s nama nemaju
Didier

#92 Re: Hocu kahvu a ne turski caj

Post by Didier »

@Vjecita_zavrzlama

Možeš li mi objasniti u kom momentu možemo preuzeti turske navike, poput baklave, kadaifa, turske kafe itd.?

Mogli smo za turskog vakta, a sad ne možemo?

I ko odlučuje o tome?
Vjecita_zavrzlama

#93 Re: Hocu kahvu a ne turski caj

Hakiz wrote: 21/06/2025 22:43
SaraFina wrote: 21/06/2025 19:58

Meni je čaj svakodnevno zadovoljstvo.
Volim i ja caj ali nas ”evropski domaci” sto mati susi od biljki koje bere, npr zara i jos neke mixuje i pijemo.Em zdravo :D

Ali one orijentalne( ne turske, jer ne piju ih samo turci i ako vole da svojataju) be volim-gorko i ni za sta
Vjecita_zavrzlama

#94 Re: Hocu kahvu a ne turski caj

Didier wrote: 22/06/2025 09:04 @Vjecita_zavrzlama

Možeš li mi objasniti u kom momentu možemo preuzeti turske navike, poput baklave, kadaifa, turske kafe itd.?

Mogli smo za turskog vakta, a sad ne možemo?

I ko odlučuje o tome?
Fvo uzeli smo od austrijanaca gulash ,krofne strudle , hocemol sad uzeti i knedle? Austrijske virsle? Sve je to nase :D
Ateista

#95 Re: Hocu kahvu a ne turski caj

Post by Ateista »

Da budem iskren, vise volim doner od cevapa ili pljeskavica, kafu ne pijem vec crni caj, a turski, engleski, indijski, to je sve crni caj. :D
Naravno, to ne pijem po kaficima na carsiji vec kuci, doner kako gdje. :D

Samo da napomenem da doneri koji se kod nas prave ne lice puno na one u turskoj, pojeo sam nekoliko u istanbulu i ne znam jeli do mene na sta sam naletio, ali nije to to, ima ovcetine koja mi ne ide u doner.
broj dva

#96 Re: Hocu kahvu a ne turski caj

Post by broj dva »

suspect_zero wrote: 21/06/2025 17:49 Slažem se sa Zavrzlamom.
Ne mogu onih mirisa koji su mi prejaki, onih lokuma u svim duginim bojama oblikovanih k'o salame, pecenih kadaifa i pistacija i gdje treba i ne treba.
Ne mogu ni našeg podanickog mentaliteta, svakoj sorti se naguzi za koju markicu....sve nekakvi kahveči, lokumči, kebabči.... :roll: :oops:
Znaš da ako nisi za gej brakove ne moraš se vjenčati sa osobom istog spola? E isto tako ako nisi za lokum,.kadaif ili pistacij - ne moraš ih konzumirati !! Kako dobre vjesti zar ne ?
Vjecita_zavrzlama

#97 Re: Hocu kahvu a ne turski caj

broj dva wrote: 22/06/2025 10:43
suspect_zero wrote: 21/06/2025 17:49 Slažem se sa Zavrzlamom.
Ne mogu onih mirisa koji su mi prejaki, onih lokuma u svim duginim bojama oblikovanih k'o salame, pecenih kadaifa i pistacija i gdje treba i ne treba.
Ne mogu ni našeg podanickog mentaliteta, svakoj sorti se naguzi za koju markicu....sve nekakvi kahveči, lokumči, kebabči.... :roll: :oops:
Znaš da ako nisi za gej brakove ne moraš se vjenčati sa osobom istog spola? E isto tako ako nisi za lokum,.kadaif ili pistacij - ne moraš ih konzumirati !! Kako dobre vjesti zar ne ?
Nisam za gay brak ali treba da se odrzava u crkvama i dzamijama, to ide tako nekako :D

Super je da Sarajevo ima razne uticaje i da se otvaraju mjesta sa bliskoistocnom, azijskom i drugom hranom – to gradu daje sirinu i pokazuje da je prava metropola. Ali jedno je imati raznolike kvartove i ponudu, a drugo je kad tudja kultura pocne da preuzima samo jezgro onoga sto nosi identitet Sarajeva. To vec nije isto i mislim da s tim treba paziti

Valjda je jasna razlika?
mali_balon

#98 Re: Hocu kahvu a ne turski caj

Post by mali_balon »

Sto ne mogu ove suplje price.....kad ase otvori neka ascinica neka stavi prihvaljive cijene i odrzi kvalitet...guzica zine jer eto nije radnja na carsiji beze...u pocetki imas kvalitet kasnije kada pritisnu nameti i poskupljenja kvalitet opada cijena raste i za pola godine kljuc u bravu
Evo sacekajmo koji mjesec nece biti ni cevabdzinica.....nece ni turisti placati radioaktivne cevape ko suho zlato a mi smo kokuzi....i eto jos donera lokuma i slicnih gluposti
basicm

#99 Re: Hocu kahvu a ne turski caj

Post by basicm »

Slazem se sa tekstom, jer ovo i meni smeta vec godinama.
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#100 Re: Hocu kahvu a ne turski caj

Post by plain vanilla »

Kad biste izbacili sve tursko, ni izjavljivanje saucesca vam ne bi ostalo
Post Reply