IRAN

Dozer

#45401 Re: IRAN

Post by Dozer »

talijan97 wrote: 21/06/2025 22:34
Dozer wrote: 21/06/2025 22:22 Get ready for picvajz.

Moze se lamentirati do besvijesti ko je sta i kad mogao, ili jeste, ili nije, ali jedna je sano cinjenica - ako se Ameri ukljuce, a hoce, ode BI u 3 pm.

U slucaju nukova, kakvih god, pa cak i bilo kakvog nuklearnog zracenja koje moze uzrokovati USA napad, garantujem da se i Kina ukljucuje.
Nemojte biti naivni. Radijacija nikad nije lokalizovana, i ko zna gdje ce otici radioaktivni oblak iz nekog unistenog postrojenja. Mozda prema Kini, mozda na jug, mozda istok, zapad..... Kako god, ako dodje do toga, ja ocekujem kinesku akciju na suzbijanju daljnjeg djelovanja USA u tom regionu, a kako bi se sprijecilo njihovo dalje divljanje i potencijalne nove radijacijske nebuloze.

A, ako zaista ovo bude, pa....welcome to ww3.
Ne postoji koalicija za WW3, Ruse nece niko dirati kao sto ni do sada nisu a Kinezi nemaju nikakvu moc da urade bilo sta.

Ovo sto se desava sa Iranom je izmicanje u stranu i cekanje ishoda.

Ja se nadam nekom blazem ravnanju i postizanjem dogovora
Jel postojala neka koalicija za WW1? WW2? Kakva ba koalicija za rat... ?
Ratne koalicije se prave kad picvajz krene, rijetko prije.

I, kako ne postoje koalicije i sad? USA - Izrael - EU na jednoj, Iran - Kina na drugoj (jos nezvanicno, ali lako se to promijeni). I Ruje su tu, a i Kim sigurno nece stati na stranu USA.

Kako rekoh, picvajz je spreman.
Eno navodno nekakvi neidentifikovani avioni upravo rokaju Irance. Ameri? Filipinci? Mauritanci?
no_sekirli

#45402 Re: IRAN

Post by no_sekirli »

geoxx wrote: 21/06/2025 23:24 Ne znam kakav to profit Rusi mogu izvuci. Cak mogu podosta izgubiti jer im odgovara stabilan Iran, a ne haos tamo.

Razumio bih tu logiku da je ko drugi predsjednik, a ne Trump.
Iran im je dosta pomogao u Ukrajini, ali sve je to Putko platio, i to u zlatu.

Mora se znati i da je Iran najdirektniji konkurent Rusiji u vezi prodaje nafte i plina. Narocito Ruse boli sto Kinezi kupuju iransku robu, ako sjebu iranska postrojenja, Rusi ce profitirat samo tako.
Plus, Rusi da su tako dobri s Iranom, vec davno bi im prebacili tehnologiju, ili prodali nesto vec gotovo.

Ako dodje do guzve, Kinezi bi trebali malo priprijetiti svima, barem ekonomski. Imaju u vlasnistvu tvornice, rudnike, luke diljem svijeta.
apsidejzi

#45403 Re: IRAN

Post by apsidejzi »

no_sekirli wrote: 21/06/2025 23:36
geoxx wrote: 21/06/2025 23:24 Ne znam kakav to profit Rusi mogu izvuci. Cak mogu podosta izgubiti jer im odgovara stabilan Iran, a ne haos tamo.

Mora se znati i da je Iran najdirektniji konkurent Rusiji u vezi prodaje nafte i plina. Narocito Ruse boli sto Kinezi kupuju iransku robu, ako sjebu iranska postrojenja, Rusi ce profitirat samo tako.
Plus, Rusi da su tako dobri s Iranom, vec davno bi im prebacili tehnologiju, ili prodali nesto vec gotovo.

Ako dodje do guzve, Kinezi bi trebali malo priprijetiti svima, barem ekonomski. Imaju u vlasnistvu tvornice, rudnike, luke diljem svijeta.
Nisu oni dobri jarani nego samo imaju zajednickog neprijatelja. Njihovi ciljevi i ideologije su totalno razliciti. Zblizio ih je trenutni zajednicki interes.
preludezalude

#45404 Re: IRAN

Post by preludezalude »

geoxx wrote: 21/06/2025 23:00
preludezalude wrote: 21/06/2025 22:57 Uopste se nebi cudio kad bi se desilo nakon americkog napada na Iran da Kina krene na Tajvan a Rusija energicnije na Ukrajinu sa istim americkim argumentom. Da li amerikanci mogu rizikovati rat na vise frontova... Situacija izmedju americkih interesa i zidovskog novca a odluku donosi biznismen sa nekoliko bankrota u svom zivotopisu...
Pa prije ce Kina na Tajvan ako Ameri odstupe od Irana. To ce im biti signal da su prevagnuli izolacionisti u Trumpovoj administraciji, kojima je i sam Trump blizi.

Rusija energicnije? Lol
Sta je cudno? Jel mislis onako...da je Rusija mogla nesto onda bi i ucinila? Umjece ratovanja nije samo pritiskanje obaraca. Uostalom, Rusija napreduje malim ali sigurnim koracima u okupaciji Ukrajine. Moze to sebi priustiti. Jel mislis da nije moguce da Putin i Trump postignu neki dogovor tipa...ti okreni ledja Ukrajini a ja cu Iranu? Vrijeme je takvo da su sve opcije moguce. I u nasem ratu je trgovina cvjetala.
no_sekirli

#45405 Re: IRAN

Post by no_sekirli »

apsidejzi wrote: 21/06/2025 23:38
no_sekirli wrote: 21/06/2025 23:36

Nisu oni dobri jarani nego samo imaju zajednickog neprijatelja. Njihovi ciljevi i ideologije su totalno razliciti. Zblizio ih je trenutni zajednicki interes.
Ma sve si u pravu.

Samo kako se brzo Rusi i Ameri zaljubise jedni u druge, rekao bih da je moguce da Rusija uopce ne reagira. Mislim vojno. Bice izjava naravno.

Svu ovu igranku netko placa, trebaju Rusima pare. Prze dnevno milijarde u Ukrajini.
vee-jay

#45406 Re: IRAN

Post by vee-jay »

Na kratke staze gledajuci - napad USA na Irak bi znacio eknonomsku katastrofu za cijeli svijet i socijalnu katastrofu za Evropu.
Neki novi nagli skok inflacije u USA bi i naglo okrenulo ljude u USA protiv Trumpa
A ni Evropa nebi izgledala puno bolje, pod novim valom socijalno-ekonomskih problema narod bi se okrenuo protiv nacionalnih vlada - ali i protiv EU.
I onda bi jedino pitanje bilo: koliko bi taj "problem" trajao.
Svako ko iole zna sta je rat na to pitanje moze odgovoriti.

A da ne pricam o cinjenici da bi ovaj napad znacio definitivni pocetak kraja dominacije zapada na svijetu - jer da ne zaboravimo: Kina samo suti i prati.

Ne vjerujem da ce si USA dopustiti ovaj scenario.
geoxx

#45407 Re: IRAN

Post by geoxx »

preludezalude wrote: 21/06/2025 23:45
preludezalude wrote: 21/06/2025 22:57 Uopste se nebi cudio kad bi se desilo nakon americkog napada na Iran da Kina krene na Tajvan a Rusija energicnije na Ukrajinu sa istim americkim argumentom. Da li amerikanci mogu rizikovati rat na vise frontova... Situacija izmedju americkih interesa i zidovskog novca a odluku donosi biznismen sa nekoliko bankrota u svom zivotopisu...
Pa prije ce Kina na Tajvan ako Ameri odstupe od Irana. To ce im biti signal da su prevagnuli izolacionisti u Trumpovoj administraciji, kojima je i sam Trump blizi.

Rusija energicnije? Lol
Sta je cudno? Jel mislis onako...da je Rusija mogla nesto onda bi i ucinila? Umjece ratovanja nije samo pritiskanje obaraca. Uostalom, Rusija napreduje malim ali sigurnim koracima u okupaciji Ukrajine. Moze to sebi priustiti. Jel mislis da nije moguce da Putin i Trump postignu neki dogovor tipa...ti okreni ledja Ukrajini a ja cu Iranu? Vrijeme je takvo da su sve opcije moguce. I u nasem ratu je trgovina cvjetala.
Da, mislim da Rusi cine sve sto mogu i da oni nemaju vise nikakvih dodatnih brzina.

Ne znam sta oni imaju dogovarati. Fakticko stanje bez bilo kakvog dogovora je svakako takvo da su Trumpova ledja Ukrajini vec okrenuta, da im ni ne pomaze niti planira pomoci, dok Rusija s druge strane nece ici kontra Trumpa zbog Irana, ako je uopste sposobna za to.
Haris.ba

#45408 Re: IRAN

Post by Haris.ba »

vee-jay wrote: 21/06/2025 23:54 Na kratke staze gledajuci - napad USA na Irak bi znacio eknonomsku katastrofu za cijeli svijet i socijalnu katastrofu za Evropu
Imace efekta ko sto je napad Rusije na Ukrainu.

Nikakva katastrofa.
preludezalude

#45409 Re: IRAN

Post by preludezalude »

geoxx wrote: 21/06/2025 23:57

Rusija energicnije? Lol
Da, mislim da Rusi cine sve sto mogu i da oni nemaju vise nikakvih dodatnih brzina.

Ne znam sta oni imaju dogovarati. Fakticko stanje bez bilo kakvog dogovora je svakako takvo da su Trumpova ledja Ukrajini vec okrenuta, da im ni ne pomaze niti planira pomoci, dok Rusija s druge strane nece ici kontra Trumpa zbog Irana, ako je uopste sposobna za to.
Ne slazem se s tobom ali dobro... svako ima pravo na misljenje. Vidjet cemo sta ce se desiti. Ali mislim da za americku vanjsku politiku, americku dominaciju u svijetu, americku naciju i americki ugled bi najvise odgovaralo da se diplomatskim putem rijesi problem s Iranom i da se zaustavi Izrael-Iran rat. Svako drugo rjesenje bi ugrozilo gore nabrojano.
Dozer

#45410 Re: IRAN

Post by Dozer »

preludezalude wrote: 22/06/2025 00:16
geoxx wrote: 21/06/2025 23:57

Ne slazem se s tobom ali dobro... svako ima pravo na misljenje. Vidjet cemo sta ce se desiti. Ali mislim da za americku vanjsku politiku, americku dominaciju u svijetu, americku naciju i americki ugled bi najvise odgovaralo da se diplomatskim putem rijesi problem s Iranom i da se zaustavi Izrael-Iran rat. Svako drugo rjesenje bi ugrozilo gore nabrojano.
Mislis da i Trump konta isto? Tesko. Taj nadobudni debil ima neku svoju licnu naopaku logiku, plus sto je klasicni ego manijak.
hzsa22

#45411 Re: IRAN

Post by hzsa22 »

ImageMa nema sanse da se upotrijebi takticka jer sam siguran da Iran ima neki plan u slucaju toga da zaspe balistickim izraelske reaktore, pa kad je bal nek je maskembal.

Mule mogu biti svakakve ali da nisu mudonje, to im ne moze niko prigovoriti.
moonco
Grijem se na: Plin
Horoskop: Vaga

#45412 Re: IRAN

Post by moonco »

Haris.ba wrote: 21/06/2025 23:58
vee-jay wrote: 21/06/2025 23:54 Na kratke staze gledajuci - napad USA na Irak bi znacio eknonomsku katastrofu za cijeli svijet i socijalnu katastrofu za Evropu
Imace efekta ko sto je napad Rusije na Ukrainu.

Nikakva katastrofa.
Prvi će najebati Arapi i ovi režimi i njihove ekonomije i industrija. Jer su najbliži i u dometu Iranskih raketa.

A ako oni cucnu, eto pušione i Evropi u Ukrajini jer će Rusi imati para od nafte i plina za proizvodnju naoružanja da završe Ukrajinu.

Onda idu izbjeglice sa bliskog istoka u Evropu i promjena demografije.

Rusija bi kratkoročno imala koristi zbog rata u Ukrajini, ali dugoročno umjesto kupovine Ruske nafte, EU bi dzabe uzimala naftu i plin sa bliskog istoka. Tako da jedino im Kina ostaje kao tržište.

Ako zajebu amerikanci Ukrajinu. Onda trebaju Ukrajinci u vazduh da dignu plinovod Turski tok. Tako da Rusi nemaju prihoda od tog roka i da nastave da rokaju rafinerije u Rusiji. Samo rokanjem ruskih rafinerija Ukrajinci će dobiti rat.
Edin H.

#45413 Re: IRAN

Post by Edin H. »

Naslovnica wrote: 21/06/2025 23:10
snijeg_led wrote: 21/06/2025 22:40
JoseMujica wrote: 21/06/2025 21:41

zatp što su čkapi :D

jedan je čoek s mudima

Image
Ko je ovaj sto sjedi do Tita sa desne strane?
Leo Mates
:thumbup:

https://youtu.be/PWtX6gExCAQ?si=AL8DWHdqlFvMWOQP
jeza u ledja

#45414 Re: IRAN

Post by jeza u ledja »

Dozer wrote: 21/06/2025 23:31 Jel postojala neka koalicija za WW1? WW2?
Vau! :shock:
Tananarive

#45415 Re: IRAN

Post by Tananarive »

jeza u ledja wrote: 22/06/2025 00:44
Dozer wrote: 21/06/2025 23:31 Jel postojala neka koalicija za WW1? WW2?
Vau! :shock:
ništa siline osovine i ostala raja :D
asker

#45416 Re: IRAN

Post by asker »

Gledam govor Erdoana sa tog danasnjeg sastanka islamskih zemalja.
Kako je rjesenje jednostavno, samo malo muda da imaju. Bez ispaljenog metka, bombe, drona. Tugo moja. Zaziva se Rusija ili Kina a bezmudani imaju sve karte u svojim rukama. Samo malo muda potrebno.
Ummet za kurac.
moonco
Grijem se na: Plin
Horoskop: Vaga

#45417 Re: IRAN

Post by moonco »

asker wrote: 22/06/2025 01:01 Gledam govor Erdoana sa tog danasnjeg sastanka islamskih zemalja.
Kako je rjesenje jednostavno, samo malo muda da imaju. Bez ispaljenog metka, bombe, drona. Tugo moja. Zaziva se Rusija ili Kina a bezmudani imaju sve karte u svojim rukama. Samo malo muda potrebno.
Ummet za kurac.
Svak bi da je be ali da ne udje. Ne može! :D
Ići će svi oni da ginu ili za američke/evropske ili Ruske interese.
asker

#45418 Re: IRAN

Post by asker »

moonco wrote: 22/06/2025 01:02
asker wrote: 22/06/2025 01:01 Gledam govor Erdoana sa tog danasnjeg sastanka islamskih zemalja.
Ummet za kurac.
Ostro osudjujemo, radit cemo da jos vise zemalja prizna Palestinu, suosjecamo sa bracom Irancima, vidimo sta Izrael namjerava, krvave im ruke, pozivamo medjunarodnu zajednicu bla bla bla bla.

Iran sam ojadio genocidase, da ova govna kazu saljemo najmodernije avione (imaju ih) za.patrolu neba, brodove za patrolu, radare, obavjestajnu podrsku, nemojte, evo nas tu smo, svi ko jedan, ne zelimo konflikt, otislo je ovo predaleko, vidimo da nas eliminisete jednu po jednu zemlju, po cijenu svega dosta je. Nije to sila za podcijenit uopste.
Pusti praznu pricu, sljedeci si majstore, akcija. Nemoras pritisnut obarac, pokazi fizicki da si tu.
Nije ni druga strana bas toliko oportuna, da rizikuje sve.

Nevjerovatno!
Static-X

#45419 Re: IRAN

Post by Static-X »

Sutajul se rakete veceras?
Point.

#45420 Re: IRAN

Post by Point. »

asker wrote: 22/06/2025 01:15
moonco wrote: 22/06/2025 01:02
Ummet za kurac.
Ostro osudjujemo, radit cemo da jos vise zemalja prizna Palestinu, suosjecamo sa bracom Irancima, vidimo sta Izrael namjerava, krvave im ruke, pozivamo medjunarodnu zajednicu bla bla bla bla.

Iran sam ojadio genocidase, da ova govna kazu saljemo najmodernije avione (imaju ih) za.patrolu neba, brodove za patrolu, radare, obavjestajnu podrsku, nemojte, evo nas tu smo, svi ko jedan, ne zelimo konflikt, otislo je ovo predaleko, vidimo da nas eliminisete jednu po jednu zemlju, po cijenu svega dosta je. Nije to sila za podcijenit uopste.
Pusti praznu pricu, sljedeci si majstore, akcija. Nemoras pritisnut obarac, pokazi fizicki da si tu.
Nije ni druga strana bas toliko oportuna, da rizikuje sve.

Nevjerovatno!
Nemaju cojones. Ili imaju, al ih boli qurac dok šejtan ne zakuca na njihova vrata. Onda će biti kuku lele, šta nam ovo rade Abdulahe
asker

#45421 Re: IRAN

Post by asker »

Point. wrote: 22/06/2025 01:22
Nemaju cojones. Ili imaju, al ih boli qurac dok šejtan ne zakuca na njihova vrata. Onda će biti kuku lele, šta nam ovo rade Abdulahe
To im je Gadafi govorio, mislim kad su Sadama skidali, na istom ovom skupu pedera. Mozda si ti sljedeci, mozda ti, mozda ti (imenom ih prozivao). Kamera ide okolo oni se smiju.

Fuj bagro bezmudaska.
liyf

#45422 Re: IRAN

Post by liyf »

SAD Bombardovao Iran u 3 vala
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#45423 Re: IRAN

Post by Velkoski »

Image
asker