Hocu kahvu a ne turski caj
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
Vjecita_zavrzlama
#1 Hocu kahvu a ne turski caj
Naidjoh na tekst i potpisujem , sta vi mislite gubi li bas carsija svoj duh?
HOĆU ĆEVAPE, NEĆU DONER – Pijem kahvu, a ne čaj… osim ako sam bolestan
Često iz svoga stana na Marin Dvoru krenem u šetnju do Sebilja pa napravim krug nazad… To mi je gotovo svakodnevna meditacija.
Baščaršija. Srce Šehera.
Kamen po kojem je koračala historija, gdje se miris dima s roštilja miješao s ezanom i zvukom kujundžijskog čekića. Mjesto gdje si znao da si u Bosni.
A danas?
Sve češće se pitam – jesam li sletio u Istanbul bez pasoša?
Nikada nismo imali milion verzija turskih lokuma koji jednostavno nisu dio naše kuhinje… niti onaj preslatki sladoled iz Anadolije, koji se kod nas nikad nije jeo.
Prođite od Begove džamije prema Sebilju i nećete naći niti jednu jedinu ćevabdžinicu, ni aščinicu, niti mjesto gdje se može kupiti pita.
Na svakom čošku doneri, kebabi, slatkiši iz Anadolije. I čaj. U malim čašicama. Onaj crni…
A gdje su nestale naše predivne aščinice?
Moraš ih bukvalno tražiti povećalom.
Ćevabdžinice koje su godinama nosile duh Čaršije danas stoje pored šarenih fast food kutaka s natpisom “originalni turski recept”. Kahvu zamjenjuje “turski čaj”, a umjesto da miriše na somun i luk – Baščaršija sve više miriše na kebab iz Alanye.
Nemojte me pogrešno shvatiti – volim Tursku.
Hvala im na prijateljstvu. Ali jedno je prijateljstvo i kulturna razmjena, a drugo je kulturno “preuzimanje” , i to kojeg terena?
Epicentra onoga što nas kulturološki definiše!
Zaista mi nije jasno kako urbanisti daju dozvole turskim radnjama na najcentralnijim mjestima, a ne vode računa o balansu.
Baščaršija ne smije postati kulisa turske sapunice. Ovdje se ne pije čaj s limunom – osim ako si bolestan. Ovdje se ne jede doner kad ti se jedu ćevapi.
Imam osjećaj da se duša grada gubi pod pritiskom pretjerane orijentalne egzotike.
To nismo mi.
Mi smo mnogo više od toga.
Naravno da je sasvim u redu da postoji turski kutak, kvart, restoran… ali ne ovako intenzivno i gotovo agresivno.
Jer ako izgubimo ćevap, izgubili smo mnogo više od zalogaja. Izgubili smo identitet, okus djetinjstva, prepoznatljiv miris i onu kahvu uz naš ćejf…
Baščaršija je duša Sarajeva gdje mi ostajemo MI.
I valjda se zna: kod nas miriše na roštilj, na čorbe iz aščinica, a ne na sezonsku fuziju za TikTok turiste.
Hoću ćevape. Neću doner.
Rekao sam što sam rekao!
Često iz svoga stana na Marin Dvoru krenem u šetnju do Sebilja pa napravim krug nazad… To mi je gotovo svakodnevna meditacija.
Baščaršija. Srce Šehera.
Kamen po kojem je koračala historija, gdje se miris dima s roštilja miješao s ezanom i zvukom kujundžijskog čekića. Mjesto gdje si znao da si u Bosni.
A danas?
Nikada nismo imali milion verzija turskih lokuma koji jednostavno nisu dio naše kuhinje… niti onaj preslatki sladoled iz Anadolije, koji se kod nas nikad nije jeo.
Prođite od Begove džamije prema Sebilju i nećete naći niti jednu jedinu ćevabdžinicu, ni aščinicu, niti mjesto gdje se može kupiti pita.
Na svakom čošku doneri, kebabi, slatkiši iz Anadolije. I čaj. U malim čašicama. Onaj crni…
Ćevabdžinice koje su godinama nosile duh Čaršije danas stoje pored šarenih fast food kutaka s natpisom “originalni turski recept”. Kahvu zamjenjuje “turski čaj”, a umjesto da miriše na somun i luk – Baščaršija sve više miriše na kebab iz Alanye.
Hvala im na prijateljstvu. Ali jedno je prijateljstvo i kulturna razmjena, a drugo je kulturno “preuzimanje” , i to kojeg terena?
Zaista mi nije jasno kako urbanisti daju dozvole turskim radnjama na najcentralnijim mjestima, a ne vode računa o balansu.
Baščaršija ne smije postati kulisa turske sapunice. Ovdje se ne pije čaj s limunom – osim ako si bolestan. Ovdje se ne jede doner kad ti se jedu ćevapi.
Imam osjećaj da se duša grada gubi pod pritiskom pretjerane orijentalne egzotike.
To nismo mi.
Naravno da je sasvim u redu da postoji turski kutak, kvart, restoran… ali ne ovako intenzivno i gotovo agresivno.
Jer ako izgubimo ćevap, izgubili smo mnogo više od zalogaja. Izgubili smo identitet, okus djetinjstva, prepoznatljiv miris i onu kahvu uz naš ćejf…
I valjda se zna: kod nas miriše na roštilj, na čorbe iz aščinica, a ne na sezonsku fuziju za TikTok turiste.
Hoću ćevape. Neću doner.
Rekao sam što sam rekao!
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#2 Re: Hocu kahvu a ne turski caj
Epicentar je tacka gdje je zemljotres najjaci i to nije neki mega sega giga centar centara.
Cim vidim takvu upotrebu rijeci znam da je pisao neko nepismen.
-
Vjecita_zavrzlama
#3 Re: Hocu kahvu a ne turski caj
Hahaha ono ok, ali realno sta nam rade od carsije? Od hurmasice dodjosmp do milion i nekih rahatlokuma od pistacija muhaleba itd_BataZiv_0809 wrote: ↑21/06/2025 17:25 Epicentar je tacka gdje je zemljotres najjaci i to nije neki mega sega giga centar centara.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#4 Re: Hocu kahvu a ne turski caj
Svejedno mi vala.
Ne moram na carsiju nikad otici.
Nek o tome misle ljudi iz Starog Grada.
Ne moram na carsiju nikad otici.
Nek o tome misle ljudi iz Starog Grada.
-
zigzag
#5 Re: Hocu kahvu a ne turski caj
Šta ti ono hoćeš?Vjecita_zavrzlama wrote: ↑21/06/2025 17:20 Naidjoh na tekst i potpisujem , sta vi mislite gubi li bas carsija svoj duh?
Baščaršija. Srce Šehera.
A danas?
To nismo mi.
Hoću ćevape. Neću doner.
Rekao sam što sam rekao!
Da na başçarşı budu sve aşçinice koji vode aşçi başı , i kad kreneš od begova camisi do sebîl-a prodaju böreke i da svima bude kahve keyfi dok kuyumcular lupaju çekićem i prave bosanske cezveler.
Last edited by zigzag on 21/06/2025 17:32, edited 1 time in total.
- Mate_Miso_Kovac
#6 Re: Hocu kahvu a ne turski caj
Kapitalizam. Prodaje se ono što ljudi kupuju. It's as simple as that...
-
Vjecita_zavrzlama
#7 Re: Hocu kahvu a ne turski caj
bascarsija je historijski centar i nije bas tako jednostavno, odes bilo gdje u svijet gdje je centsr stari grad vidjet ces kako postoje pravila sta smijes radit tu.Neces sigurno u starom gradu Stockholma kupiti kebab ili wokMate_Miso_Kovac wrote: ↑21/06/2025 17:32 Kapitalizam. Prodaje se ono što ljudi kupuju. It's as simple as that...
- SaraFina
#8 Re: Hocu kahvu a ne turski caj
Evo na Donauinsel “vasaru” u sred prelijepog Beču, obilje lokuma, baklava, hurmasica i Turska verzija bureka (sir, špinat, krompir i meso) Takodjer i rostilj ima sa turskim začinima ogroman štand. Uz to lepinje i sl.
Niko od oridjidji Austrijanaca ne tvrdi da je u Turskoj. Nego ako ih ne zanima ponuda, zaobilaze je i idu do štandova koje prodaju austrijske specijalitete.
Samo napaćeni Bošnjo iz Skandinavije ima furku da će Turci osvojiti Šeher baklavama i hurmasicama.
Austrijanci, osvajački narod koji je u historiji imao ogroman uspjeh tih kompleksa nema. Samo Bošnjo s krizom identiteta. Koji svoj opstanak vidi tako sto bi popljuvao sve sto ima veze s Turcima. I islamom! Oni su zaostali u glavi malog Bošnja. A islam je takodjer religija od koje treba tražiti otklon i ograditi se. Kako inače da se svidi debeloj skandinavki i kako da joj glumata naprednog religijski i kulturno Bošnji širokih shvatanja? Je li tako @Vjecita_zavrzlama ?
Niko od oridjidji Austrijanaca ne tvrdi da je u Turskoj. Nego ako ih ne zanima ponuda, zaobilaze je i idu do štandova koje prodaju austrijske specijalitete.
Samo napaćeni Bošnjo iz Skandinavije ima furku da će Turci osvojiti Šeher baklavama i hurmasicama.
Austrijanci, osvajački narod koji je u historiji imao ogroman uspjeh tih kompleksa nema. Samo Bošnjo s krizom identiteta. Koji svoj opstanak vidi tako sto bi popljuvao sve sto ima veze s Turcima. I islamom! Oni su zaostali u glavi malog Bošnja. A islam je takodjer religija od koje treba tražiti otklon i ograditi se. Kako inače da se svidi debeloj skandinavki i kako da joj glumata naprednog religijski i kulturno Bošnji širokih shvatanja? Je li tako @Vjecita_zavrzlama ?
- SaraFina
#9 Re: Hocu kahvu a ne turski caj
Napali ti na identitet? Pistacijama i pljunula te bombarduju. A ti hoćeš kaHvu! Tursku takodjer verziju u maloj džezvi i rahatlokum. A ni lokum nije rahat na čaršiji?Vjecita_zavrzlama wrote: ↑21/06/2025 17:28Hahaha ono ok, ali realno sta nam rade od carsije? Od hurmasice dodjosmp do milion i nekih rahatlokuma od pistacija muhaleba itd_BataZiv_0809 wrote: ↑21/06/2025 17:25 Epicentar je tacka gdje je zemljotres najjaci i to nije neki mega sega giga centar centara.
-
Vjecita_zavrzlama
#10 Re: Hocu kahvu a ne turski caj
To sto si navela nije isto.to je vasar i to je okSaraFina wrote: ↑21/06/2025 17:36 Evo na Donauinsel “vasaru” u sred prelijepog Beču, obilje lokuma, baklava, hurmasica i Turska verzija bureka (sir, špinat, krompir i meso) Takodjer i rostilj ima sa turskim začinima ogroman štand. Uz to lepinje i sl.
Austrijanci, osvajački narod koji je u historiji imao ogroman uspjeh tih kompleksa nema. Samo Bošnjo s krizom identiteta. Koji svoj opstanak vidi tako sto bi popljuvao sve sto ima veze s Turcima. I islamom! Oni su zaostali u glavi malog Bošnja. A islam je takodjer religija od koje treba tražiti otklon i ograditi se. Kako inače da se svidi debeloj skandinavki i kako da joj glumata naprednog religijski i kulturno Bošnji širokih shvatanja? Je li tako @Vjecita_zavrzlama ?![]()
Ovdje se desava kulturni genocid nad Bascarsijom, koja jeste turskog uticaja ali-na nas nacin.Stoga imamo tulumbe hurmasice nase baklave ali ne rahatlokum s pistacijama na milion nacina, muhalleb na milion nacin, kebab na milion nacina itd
Ostalo no comment.Mi jesmo uzeli sto nama pase od osmanlija, ali smo to prilagodili sebi.Imamo svoje i ne treba nam neko donosit novo, bar ne u historijskom centru.. van toga ako jednostavno nemam comment
-
suspect_zero
#11 Re: Hocu kahvu a ne turski caj
Slažem se sa Zavrzlamom.
Ne mogu onih mirisa koji su mi prejaki, onih lokuma u svim duginim bojama oblikovanih k'o salame, pecenih kadaifa i pistacija i gdje treba i ne treba.
Ne mogu ni našeg podanickog mentaliteta, svakoj sorti se naguzi za koju markicu....sve nekakvi kahveči, lokumči, kebabči....

Ne mogu onih mirisa koji su mi prejaki, onih lokuma u svim duginim bojama oblikovanih k'o salame, pecenih kadaifa i pistacija i gdje treba i ne treba.
Ne mogu ni našeg podanickog mentaliteta, svakoj sorti se naguzi za koju markicu....sve nekakvi kahveči, lokumči, kebabči....
- SaraFina
#12 Re: Hocu kahvu a ne turski caj
Kakav vaser usred Beča? Zahebavam se. Tri dana na Dunavu, svakog zadnjeg vikenda u junu ima dogadjanja. Gdje gostuju poznati bendovi i imaš od svapskih šlagera izvodjače pa do najpoznatijih D.J.Vjecita_zavrzlama wrote: ↑21/06/2025 17:45To sto si navela nije isto.to je vasar i to je okSaraFina wrote: ↑21/06/2025 17:36 Evo na Donauinsel “vasaru” u sred prelijepog Beču, obilje lokuma, baklava, hurmasica i Turska verzija bureka (sir, špinat, krompir i meso) Takodjer i rostilj ima sa turskim začinima ogroman štand. Uz to lepinje i sl.
Austrijanci, osvajački narod koji je u historiji imao ogroman uspjeh tih kompleksa nema. Samo Bošnjo s krizom identiteta. Koji svoj opstanak vidi tako sto bi popljuvao sve sto ima veze s Turcima. I islamom! Oni su zaostali u glavi malog Bošnja. A islam je takodjer religija od koje treba tražiti otklon i ograditi se. Kako inače da se svidi debeloj skandinavki i kako da joj glumata naprednog religijski i kulturno Bošnji širokih shvatanja? Je li tako @Vjecita_zavrzlama ?![]()
Ovdje se desava kulturni genocid nad Bascarsijom, koja jeste turskog uticaja ali-na nas nacin.Stoga imamo tulumbe hurmasice nase baklave ali ne rahatlokum s pistacijama na milion nacina, muhalleb na milion nacin, kebab na milion nacina itd
Ostalo no comment.Mi jesmo uzeli sto nama pase od osmanlija, ali smo to prilagodili sebi.Imamo svoje i ne treba nam neko donosit novo, bar ne u historijskom centru.. van toga ako jednostavno nemam comment
Pričaš gluposti i to teške. Svakodnevno. O kakvim kulturnom genocidu lupaš? Nepismen si. Devalvirao si tu riječ svojim glupostima. Ti i takvi ko ti ste genocid za zdrav razum. Polupismeni i sa krizom identiteta. A nije baklava i burek.
- SaraFina
#13 Re: Hocu kahvu a ne turski caj
Njih ima svuda. Mislim tih turskih kvartova. Od Berlina do Beča. Kad ides na R. Platz usred desetog bečkog okruga imaš dojam da si negdje u nekim mahalama Istanbula.suspect_zero wrote: ↑21/06/2025 17:49 Slažem se sa Zavrzlamom.
Ne mogu ni našeg podanickog mentaliteta, svakoj sorti se naguzi za koju markicu....sve nekakvi kahveči, lokumči, kebabči....![]()
![]()
U 1150 takodjer. Ferhatovic naš lik, iz nekih Kaćuna otvorio ćevabdžinicu i to lik i konobari poslužuju i fesu. A on nekom sabljom ogromnom čereči meso. Sve mirise u krugu od 400 m na rostilj.
Last edited by SaraFina on 21/06/2025 17:54, edited 1 time in total.
-
zigzag
#14 Re: Hocu kahvu a ne turski caj
Svoje nemas nista pa ce i doner za 200 godina biti tradicija kao i baklava i čorba i kahve i pite što su došle sa istoka prije malo više od 200 godina.
Nemaš ni jezik ni comment.
Nemaš ni jezik ni comment.
-
1Dante1
#15 Re: Hocu kahvu a ne turski caj
Nisam nikada bio tamo, ali nikada ne bih izjavio tako nesto. Evo random pretraga (ne zamjeri radi imena) Jerusalem Kebab & CaféVjecita_zavrzlama wrote: ↑21/06/2025 17:35bascarsija je historijski centar i nije bas tako jednostavno, odes bilo gdje u svijet gdje je centsr stari grad vidjet ces kako postoje pravila sta smijes radit tu.Neces sigurno u starom gradu Stockholma kupiti kebab ili wokMate_Miso_Kovac wrote: ↑21/06/2025 17:32 Kapitalizam. Prodaje se ono što ljudi kupuju. It's as simple as that...
Sta oni prodaju?
-
Vjecita_zavrzlama
#16 Re: Hocu kahvu a ne turski caj
Ima li ih u spici centru , Starom Grad tih gradova? Ovdje pricamo o Bascarsiji.Da su negdje van grada ok niko se nebi bunio.SaraFina wrote: ↑21/06/2025 17:52Njih ima svuda. Mislim tih turskih kvartova. Od Berlina do Beča. Kad ides na R. Platz usred desetog bečkog okruga imaš dojam da si negdje u nekim mahalama Istanbula.suspect_zero wrote: ↑21/06/2025 17:49 Slažem se sa Zavrzlamom.
Ne mogu ni našeg podanickog mentaliteta, svakoj sorti se naguzi za koju markicu....sve nekakvi kahveči, lokumči, kebabči....![]()
![]()
U 1150 takodjer. Ferhatovic naš lik, iz nekih Kaćuna otvorio ćevabdžinicu i to lik i konobari poslužuju i fesu. A on nekom sabljom ogromnom čereči meso. Sve mirise u krugu od 400 m na rostilj.
- SaraFina
#17 Re: Hocu kahvu a ne turski caj
Meni je Beograd koma recimo. Usred knez mihajlove na jednoj strani izložbe, galerije, biblioteke i izložene knjige na štandovima. Sve ruski klasici.
A ispred toga neki nas s Romanija prodaje čuture sa likom Mladića i Karadžića. Pletene čarape od sirove vune, frule i ostalo.
A ispred toga neki nas s Romanija prodaje čuture sa likom Mladića i Karadžića. Pletene čarape od sirove vune, frule i ostalo.
-
suspect_zero
#18 Re: Hocu kahvu a ne turski caj
SaraFina wrote: ↑21/06/2025 17:42Napali ti na identitet? Pistacijama i pljunula te bombarduju. A ti hoćeš kaHvu! Tursku takodjer verziju u maloj džezvi i rahatlokum. A ni lokum nije rahat na čaršiji?Vjecita_zavrzlama wrote: ↑21/06/2025 17:28Hahaha ono ok, ali realno sta nam rade od carsije? Od hurmasice dodjosmp do milion i nekih rahatlokuma od pistacija muhaleba itd_BataZiv_0809 wrote: ↑21/06/2025 17:25 Epicentar je tacka gdje je zemljotres najjaci i to nije neki mega sega giga centar centara.
Cim vidim takvu upotrebu rijeci znam da je pisao neko nepismen.![]()
Upratim kad nesto pises i sa vecinom se slažem ali sa ovim ne.
Ja sam citav svoj zivot u Starom Gradu a imam pofin broj godina, malo mladja od @muha_sa
-
Vjecita_zavrzlama
#19 Re: Hocu kahvu a ne turski caj
Ponizavaj manje.
mi smo svoje pite sebi prilagodili i ocito smo uvijek drugacije jeli od turaka, nas glavni zacin vegeta kod njih se i ne koristi.Njihove dolme hladne i neki zacini odbojni.Nase uz kajmak su za nas prilagodjene
Imas u Istanbulu kupit bosnakci pide, sto su nasi bureci.To nije njihovo i ne jedu na taj nacin
Last edited by Vjecita_zavrzlama on 21/06/2025 18:01, edited 1 time in total.
- SaraFina
#20 Re: Hocu kahvu a ne turski caj
Pa drugi ti je bečki okrug gdje taj fest na granici sa centrom grada. Ako uzmemo da je centar Beča prvi okrug. Graben i S.Platz. A i u samom centru Beča imaš Distrikt kebab. Jako poznato i fensi mjesto. Da ne govorim o radnjama sa baklavama i ostalim turskim djakonijama. To sto ti živiš u Švedskoj pripizdini i sto je tebi dolazak u Sarajevo nešto nesvakidašnje i kulturoliski sok. To je druga priča.Vjecita_zavrzlama wrote: ↑21/06/2025 17:56Ima li ih u spici centru , Starom Grad tih gradova? Ovdje pricamo o Bascarsiji.Da su negdje van grada ok niko se nebi bunio.SaraFina wrote: ↑21/06/2025 17:52Njih ima svuda. Mislim tih turskih kvartova. Od Berlina do Beča. Kad ides na R. Platz usred desetog bečkog okruga imaš dojam da si negdje u nekim mahalama Istanbula.suspect_zero wrote: ↑21/06/2025 17:49 Slažem se sa Zavrzlamom.
![]()
-
1Dante1
#21 Re: Hocu kahvu a ne turski caj
Vjecita_zavrzlama wrote: ↑21/06/2025 17:56 Ima li ih u spici centru , Starom Grad tih gradova? Ovdje pricamo o Bascarsiji.Da su negdje van grada ok niko se nebi bunio.
PS: ako je ko protiv turikija to sam ja, ali ti ne stoji prica
-
numizmatic
#22 Re: Hocu kahvu a ne turski caj
I ja sam ovo s rakom komentirala. Nekakva kopija Turske, ne znam ni što se smatra da je to zanimljivije turistima.
- SaraFina
#23 Re: Hocu kahvu a ne turski caj
Sad kažem zavrzlami usred Beča imaš fensi kebab zove se Distrikt. Znaci mjesto gdje do Grabena i šefansdoma dopire miris mesa od kebaba. A kojekakvih radnji i turskih slastičarnica je more u centru. Tako da je to fakat svuda.suspect_zero wrote: ↑21/06/2025 17:59SaraFina wrote: ↑21/06/2025 17:42Napali ti na identitet? Pistacijama i pljunula te bombarduju. A ti hoćeš kaHvu! Tursku takodjer verziju u maloj džezvi i rahatlokum. A ni lokum nije rahat na čaršiji?Vjecita_zavrzlama wrote: ↑21/06/2025 17:28
Hahaha ono ok, ali realno sta nam rade od carsije? Od hurmasice dodjosmp do milion i nekih rahatlokuma od pistacija muhaleba itd![]()
Upratim kad nesto pises i sa vecinom se slažem ali sa ovim ne.
Ja sam citav svoj zivot u Starom Gradu a imam pofin broj godina, malo mladja od @muha_sanije ovo nas adet, nismo navikli na takvu uslugu, trgovinu, šetnju.....ovi te vuku, galame, nude nesto sto ne volim, krevelje se....oni su gosti i treba tako da se ponašaju.
- SaraFina
#24 Re: Hocu kahvu a ne turski caj
Da nema potražnje, ne bi bilo ponude. Ja to tako vidim. Znaci nisu Turci krivi. Niti pokusavaju genocid sto ovaj piše.numizmatic wrote: ↑21/06/2025 18:02 I ja sam ovo s rakom komentirala. Nekakva kopija Turske, ne znam ni što se smatra da je to zanimljivije turistima.
-
zigzag
#25 Re: Hocu kahvu a ne turski caj
Naša vegeta.Vjecita_zavrzlama wrote: ↑21/06/2025 18:00Ponizavaj manje.
mi smo svoje pite sebi prilagodili i ocito smo uvijek drugacije jeli od turaka, nas glavni zacin vegeta kod njih se i ne koristi.Njihove dolme hladne i neki zacini odbojni.Nase uz kajmak su za nas prilagodjene
Imas u Istanbulu kupit bosnakci pide, sto su nasi bureci.To nije njihovo i ne jedu na taj nacin
Kajmak je stara bosanka riječ.