SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

dječak sa šibicama

#93376 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by dječak sa šibicama »

HelaS wrote: 20/06/2025 22:48Vjerujem i da su mu stariji govorili "Nemoj sine Benjamine, karat će te Bog"
Ima snimak kad izlazi iz zatvora sa zabranom upravljanja vozilom, ponosni babo snima sina kako vozi i divlja po zenickoj cesti.

Kako zivio, tako i zavrsio. Ne radujem se nicijoj smrti, daleko bilo, ali ni najmanje ne zalim zbog ishoda. Ovaj bi garant pokupio jos necije dijete, kad tad.

Razumijem da ima puno ljudi koji su odusevljeni "cecenskim" ponasanjem bahatih kriminalaca, koji glumataju Ramzana Kadirova, mahala ce se uvijek diviti debilima i to je neunistivo. Sta da im radis, seljakluk je odlika primitivnih ljudi.
zdruzdjo

#93377 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by zdruzdjo »

vjeshalica wrote: 20/06/2025 23:13 Cuj ti komentara Izo je stara garda....kakvo cascavanje, ukivanje u kriminalne zvijezde i autoritet :lol:

Ne okivam. Cak naprotiv. Jezim se na krimose. Daleko im kuca od moje, i da Bog da se nikad ne susreo sa bilo kim od takvih i slicnih.
Ali ta stara garda kriminalaca i razbijaca je drukcije "nasadjena" od ovih novopecenih. Ti stari su rjesavali medjusobne nesuglasice onako "na šake". Ovi novi se pucaju nesto po nogama.
Da se razumijemo, ja bih licno i te nove a i stare zakljucao u kakve tamnice i pobacao kljuceve.
Tako da nemoj. Ne mislim glorificirati te i slicne. Govorim iz perspektive nekoga ko vozi motor i ovakav jedan maloumni krembil me moze isjeci i poslati u mrtvacnicu. A govna iz tuzilastva i suda ce uraditi nista.
Last edited by zdruzdjo on 20/06/2025 23:27, edited 1 time in total.
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#93378 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by izvrsni direktor »

DaysleepeR wrote: 20/06/2025 23:00

Dakle 13,81 m/s × 3,6 = 49,716 km/h

On na klipu vozi 50 km/h
.
Boga mi, na kraju ces ti izracunati da je on gurao motor pored sebe
karanana

#93379 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by karanana »

pa fino, palo sa 72 na 50.

jedino sto cu vozacu passata dati je to da je on vjerovatno pobjegao od spahovica a ne od zakona. i da sam u njegovoj kozi i da mogu, ja bih vjerovatno uradio isto.
ali to ne opravdava ovakvo ponasasnje policije, tuzilastva ili ko je vec trebao da blokira njegov bijeg. jer danas je on, sutra je neko drugi prema kome necemo biti ovako naklonjeni. kao na primjer onaj frajer sto je ubio vedrana puljica, ili djeneral djukic, ili mnogo drugih primjera.
ali poznavajuci nasu policiju i tuzliastvo bilo je sigurno nesto ovako dok je bio u njihovim uredima: jarane, de ti dok mozes put pod noge.
znam da ce djecak sa zigicam ovo podrzati, ali opet kazem, nije u pitanju tomo ni bilo koji spahovic, u pitanju je da sutra moze bilo cije dijete biti pogazeno i ubijeno i neko moze pobjeci jer mu nase tuzilastvo to dozvoljava.
DaysleepeR

#93380 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by DaysleepeR »

Ljudi, imate iste alate kao ja, izracunajte drugacije...

O matematici se nema sta debatovati...
karanana

#93381 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by karanana »

DaysleepeR wrote: 20/06/2025 23:35 Ljudi, imate iste alate kao ja, izracunajte drugacije...

pa eto ja ti vjerujem, ali ides kontra sebe, jer vozit 50 na onom mjestu jeste 10 preko limita ali nije nista sto 80% drugih ne radi. koja je tolerancija radara i kamere? 5 ili 10?
kolegione

#93382 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by kolegione »

zdruzdjo wrote: 20/06/2025 23:22
vjeshalica wrote: 20/06/2025 23:13 Cuj ti komentara Izo je stara garda....kakvo cascavanje, ukivanje u kriminalne zvijezde i autoritet :lol:

Ne okivam. Cak naprotiv. Jezim se na krimose. Daleko im kuca od moje, i da Bog da se nikad ne susreo sa bilo kim od takvih i slicnih.
Ali ta stara garda kriminalaca i razbijaca je drukcije "nasadjena" od ovih novopecenih. Ti stari su rjesavali medjusobne nesuglasice onako "na šake". Ovi novi se pucaju nesto po nogama.
Da se razumijemo, ja bih licno i te nove a i stare zakljucao u kakve tamnice i pobacao kljuceve.
Tako da nemoj. Ne mislim glorificirati te i slicne. Govorim iz perspektive nekoga ko vozi motor i ovakav jedan maloumni krembil me moze isjeci i poslati u mrtvacnicu. A govna iz tuzilastva i suda ce uraditi nista.
Pa nisu uradili nista ni kad je stariji brat ubio covjeka iz pistolja u nekom obracunu 6god robije?
Dead Man Walking

#93383 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Dead Man Walking »

DaysleepeR wrote: 20/06/2025 23:35 Ljudi, imate iste alate kao ja, izracunajte drugacije...

Po ovome sto ja vidim na ovom klipu do udara je doslo prije se navrsila sekunda. Ali eto, i sve da zanemarimo to, brzina kojom se kretao zadnju sekundu ne pokazuje kojom brzinom se kretao zadnjih 30-50-100 metara prije toga, a ne znamo ni je li video koji je objavljen usporen. Ne kaze niko da je formula koju si izguglao pogresna (ako je uopste potreban Google za nesto ovako), ali ti parametri nisu bas ociti kako pokusavas predstaviti.

Nevezano za ovo, meni se cini da ovdje ko god vozi motor brani sve ostale motoriste zivotom i nema ni promil sanse da je nekad motorista kriv za nesto, taman da je sam djavo na motoru.

Image
karanana

#93384 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by karanana »

a cekaj, daysleeper ustvari brani spahovica i voznju? ja reko on dokazuje da je i dalje vozio prebrzo.
DaysleepeR

#93385 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by DaysleepeR »

Dead Man Walking wrote: 20/06/2025 23:45

Po ovome sto ja vidim na ovom klipu do udara je doslo prije se navrsila sekunda. Ali eto, i sve da zanemarimo to, brzina kojom se kretao zadnju sekundu ne pokazuje kojom brzinom se kretao zadnjih 30-50-100 metara prije toga, a ne znamo ni je li video koji je objavljen usporen. Ne kaze niko da je formula koju si izguglao pogresna (ako je uopste potreban Google za nesto ovako), ali ti parametri nisu bas ociti kako pokusavas predstaviti.

Nevezano za ovo, meni se cini da ovdje ko god vozi motor brani sve ostale motoriste zivotom i nema ni promil sanse da je nekad motorista kriv za nesto, taman da je sam djavo na motoru.

Image
Prestani me smarati i izracunaj.
Apsolutno ne nebitna tacna brzina.
Kolika god je, nije tolika da vozac moze tvrditi da je motor dosao tolikom brzinom da ga nije imao kad vidjeti.

Prekrsaj motoriste ne brise krivicno djelo vozaca automobila, niti moze.

Argument je krivica vozaca passata 100% i apsolutno stoji.
dječak sa šibicama

#93386 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by dječak sa šibicama »

Ma da, motoristi se solidarisu sa ovim likom.

On da je vozio normalno iza automobila kao sto po pravilu mora, mogao je Passat 3 puta sjeci liniju, ne bi nastradao. Nego je klasicno motoristicki jurcao sa lijeve strane i docekao najgoru situaciju za sebe.
DaysleepeR

#93387 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by DaysleepeR »

karanana wrote: 20/06/2025 23:47 a cekaj, daysleeper ustvari brani spahovica i voznju? ja reko on dokazuje da je i dalje vozio prebrzo.
jesi li ti glup ili sta?

dva puta sam napisao da sam ravnodusan oko ucesnika, bavim se samo cinjenicama i matematikom, ko god da je u pitanju...

ne mozes biti pristrasan matematikom, ona pokazuje samo kako jeste shodno parametrima

nema ovo veze sa solidarnoscu, ne interesuju me ucesnici ko su i sta su, apsolutno je nebitno
Dead Man Walking

#93388 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Dead Man Walking »

DaysleepeR wrote: 20/06/2025 23:48

Prestani me smarati i izracunaj.
Apsolutno ne nebitna tacna brzina.
Kolika god je, nije tolika da vozac moze tvrditi da je motor dosao tolikom brzinom da ga nije imao kad vidjeti.
Jel te tjera neko da odgovaras?

I apsolutno me BMK sta vozac moze ili ne moze tvrditi, bitno je ko je krsio zakon, jedan ili obojica.
karanana

#93389 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by karanana »

karanana wrote: 20/06/2025 23:47 a cekaj, daysleeper ustvari brani spahovica i voznju? ja reko on dokazuje da je i dalje vozio prebrzo.
jesi li ti glup ili sta?

dva puta sam napisao da sam ravnodusan oko ucesnika, bavim se samo cinjenicama i matematikom, ko god da je u pitanju...

ne mozes biti pristrasan matematikom, ona pokazuje samo kako jeste shodno parametrima

nema ovo veze sa solidarnoscu, ne interesuju me ucesnici ko su i sta su, apsolutno je nebitno
glup sam, kako to ne znas?
objasni mi kao da mi je 5 godina: sta hoces da kazes? jel kazes da je motociklista vozio prebrzo ili da je vozio u granicama "normale"?

aha shvatio sam. manje krivis motociklistu i brzinu. pa tu smo na istoj strani gledajuci ovaj video.
last mohicans

#93390 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by last mohicans »

DaysleepeR wrote: 20/06/2025 23:05
HelaS wrote: 20/06/2025 23:02
DaysleepeR wrote: 20/06/2025 23:00
On na klipu vozi 50 km/h

Pa i jeste, nekako je s tom brzinom sav u kontekstu. On, onakav, pa je tu blizina škole, pa pješački prelaz, i konačno i radar na 40 km brzine... To je to
Ja sam otvoren za sve kontraargumente.
Bujrum, ovako kao ja razložite sve.
Ti huehue "pametni" komentari me ne zanimaju, kako rekoh, nemam nikakav odnos prema akterima.
Više puta išao na google map, ako budem prolazio pjehe, baš ću pogledati. Najprije, mislim da je dionica duža, sa lošeg snimka je teško ocijeniti. Mislim da ga je nize potkacio od ove tvoje izmjerene dionice,,13-14 metara. Najmanje ima 20. Kao da se ovdje vidi neki znak, na mapama je sjena i ne vidi se ili su tu završava onaj pojas između traka. A da se kretao puno brze od 50km/h,mislim da jeste. Dionicu je prešao za nesto jače od sekundu, pogledaj više puta, prije kontakta. Ja sam snimio klip, pa vraćao više puta. Jos jedan razlog da nije išao tako sporo ovaj bijeli auto iza, on je išao 40-50, a Bengele je odletio ispred njega i bijeli auto se uredno zaustavio 30 metara prije jer je vozio primjerenom brzinom i kad je vidio sta se desilo. Sve na stranu, vozač pasata je apsolutno kriv i faktički se zabio u njega. Sta je Spahović mogao, iz njegove kretnje pretpostaviti da će skrenuti, ali to je u ovoj brzini bilo nemoguće i ko će pomisliti na to. Lik je samo naglo smotao i još dodao gas, valjda da se što prije bezbjedno uključi. Morao je motor vidjeti, a i čuti brujanje.
DaysleepeR

#93391 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by DaysleepeR »

karanana wrote: 20/06/2025 23:52
jesi li ti glup ili sta?

glup sam, kako to ne znas?
objasni mi kao da mi je 5 godina: sta hoces da kazes? jel kazes da je motociklista vozio prebrzo ili da je vozio u granicama "normale"?
Mozes li da pojmis da ne kazem nista od toga?

Ja sam izracunao brzinu (5 gore dole) kojom se motor na klipu krece.
Apsolutno me ne interesuje je li to brzo, sporo, u ogranicenju ili ne.
Tom brzinom je isao. Tacka.
Ako neko tvrdi drugacije, neka fino postavi parametre i formulu i tvrdi drugacije.

Je li to toliko tesko skontati?
Last edited by DaysleepeR on 20/06/2025 23:59, edited 1 time in total.
DaysleepeR

#93392 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by DaysleepeR »

last mohicans wrote: 20/06/2025 23:55
DaysleepeR wrote: 20/06/2025 23:05
HelaS wrote: 20/06/2025 23:02

Pa i jeste, nekako je s tom brzinom sav u kontekstu. On, onakav, pa je tu blizina škole, pa pješački prelaz, i konačno i radar na 40 km brzine... To je to
Ja sam otvoren za sve kontraargumente.
Bujrum, ovako kao ja razložite sve.
Ti huehue "pametni" komentari me ne zanimaju, kako rekoh, nemam nikakav odnos prema akterima.
Više puta išao na google map, ako budem prolazio pjehe, baš ću pogledati. Najprije, mislim da je dionica duža, sa lošeg snimka je teško ocijeniti. Mislim da ga je nize potkacio od ove tvoje izmjerene dionice,,13-14 metara. Najmanje ima 20. Kao da se ovdje vidi neki znak, na mapama je sjena i ne vidi se ili su tu završava onaj pojas između traka. A da se kretao puno brze od 50km/h,mislim da jeste. Dionicu je prešao za nesto jače od sekundu, pogledaj više puta, prije kontakta. Ja sam snimio klip, pa vraćao više puta. Jos jedan razlog da nije išao tako sporo ovaj bijeli auto iza, on je išao 40-50, a Bengele je odletio ispred njega i bijeli auto se uredno zaustavio 30 metara prije jer je vozio primjerenom brzinom i kad je vidio sta se desilo. Sve na stranu, vozač pasata je apsolutno kriv i faktički se zabio u njega. Sta je Spahović mogao, iz njegove kretnje pretpostaviti da će skrenuti, ali to je u ovoj brzini bilo nemoguće i ko će pomisliti na to. Lik je samo naglo smotao i još dodao gas, valjda da se što prije bezbjedno uključi. Morao je motor vidjeti, a i čuti brujanje.
Apsolutno sve stoji sto si rekao.
Da li se kretao toliko brzo da ga ovaj nije imao kada vidjeti u retrovizoru? Niposto.
To je pocetak i kraj price.

Motoru je 400 KM kazne, tri boda i oduzimanje vozacke, autu je zatvor.
samo sarajevo

#93393 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by samo sarajevo »

Smaraci od motorista koji se vazda nesto provlace izmedju,uvijek nesto zure i vazda kmekecu.Niko vas ne tjera da vozite nesto na cemu je mnogo veca sansa zaginete.Onaj drugi brani izu kamatara,sunce te jebalo.Jedino se nadati da cei on zavrsiti na isti nacin nakon svog jada kojem je prouzrokovao raznim ljudima ovog grada.
zdruzdjo

#93394 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by zdruzdjo »

samo sarajevo wrote: 21/06/2025 00:00 Smaraci od motorista koji se vazda nesto provlace izmedju,uvijek nesto zure i vazda kmekecu.Niko vas ne tjera da vozite nesto na cemu je mnogo veca sansa zaginete.Onaj drugi brani izu kamatara,sunce te jebalo.Jedino se nadati da cei on zavrsiti na isti nacin nakon svog jada kojem je prouzrokovao raznim ljudima ovog grada.
Ko ga ba brani??? Jesi normalan?
Ovdje ljudi obozavaju nesto izvlaciti iz konteksta i trpati nekome u usta nesto sto nije rekao. naravno uz nekakve pretpostavke.
Jer si eto ti protumacio da ga ja nesto branim, da mu se divim i mozda svrsavam na njegove postupke i poteze.
Ma daaaaj, Taj je ojadio ljudi boga pitaj koliko. Onaj ko se takvima "divi" ili ih nesto brani,......pa ne znam bas sta bih rekao za takve.
darius_maximus

#93395 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by darius_maximus »

O čemu ti pobogu pričaš?
Niti znaš da li je ovo usporen snimak, niti znaš koliko brzo se kretao prije početka snimka i je li već uveliko kočio i pokušao izbjeći sudar.
Misliš stvarno da će neko na forumu sada gubiti vrijeme na to da računa koliko je frameova prošlo prije kontakta i računati u cenat razdaljine zbog ovog lika, sve i da je snimak 100% tačan i da se znaju svi uslovi?

Da gubimo ovoliko vremena na ostale iz crne hronike, koliko na ovog lika gubimo...
Ima li jedno 120 stranica rasprave o Benji?
Koliko još možemo nakucati?
Dobro neko reče, mučenika napraviste, majke mi.
1Dante1

#93396 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by 1Dante1 »

Ne, on je motorista i po autmatizmu radi sile i mase je na strani motorista, iako je vec recneo 90% ih ugrozava druge ucesnike.

Imamo i raspravu o pjesackom i romobilima/biciklima kako ne treba silaziti na pjseackom i desi se ovo

Image

Kao i u avionskim nesreceama, tako i u saobracajnima, nikada nije samo jedan razlog nesrece. Da je pjesak gurao romobil sansa za za nesrecom bi bila daleko manja, ali opet sigurno ne 0%. Da je vozac vozio sporije, sansa za nesrecu bi bila manja, ali opet ne 0%.

Mozda je ovaj i gurao, ali je praksa da vecina NE SILAZI i smatra da ne treba da silazi. Onda se desi ovo.
rocco_siffredi

#93397 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by rocco_siffredi »

DaysleepeR wrote: 20/06/2025 23:00 Ja sam apsolutno ravnodušan prema svim akterima ove nesreće.
Ovdje pričamo samo o činjenicama, a iz razloga jer se ovdje baratalo brzinama od 180 km/h i argumentom da se ne može vidjeti vozilo koje tako brzo dolazi.

Dakle činjenice.

Za izračunavanje brzine nam ne treba klip od 20 sekundi, potrebna su na dva parametra, koliko vremena je bilo potrebno da jedno vozilo pređe određenu distancu. Imamo tik tok video i njegovo trajanje, vrlo lako je doći do vremena kojim je pređena određena distanca, to je 1 sekunda.

Za drugi parametar odemo na google maps, ima opcija measure distance i izmjerimo koja je distanca u pitanju.

Dakle imamo distancu od cca 14 metara.

Za izračunavanje brzine nam ne treba AI, potrebno je proguglati formulu.
Ona kaže distanca / vrijeme x 3,6

Dakle 13,81 m/s × 3,6 = 49,716 km/h

On na klipu vozi 50 km/h

Ako neko ima drugi način da dođe do drugog rezultata bujrum neka postavi.
Samo nemojte više postavljati nebulozna pitanja.

Recimo da je vozio 80 km/h, to opet nije brzina koju nije realno primijetiti u retrovizoru ako hoćeš da napraviš polukružno čime ćeš prepriječiti sve trake.
Ne raspadaju se ljudi na brzinama od 40-50 na sat. Benjo je puko ko lubenica.
nekome

#93398 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by nekome »

meni djeluje kao da jako ubrzaje ovdje, od pocetka snimka do udara nabio je najmanje +30km/h
a i cudno mi je sto je snimak ovako kratak gdje se tesko moze procijeniti brzina motora, da je malo duzi mogao bi bolje

ali i pasat se baz opasno okretao, mozda nije ni vidio motor u retrovizoru ali opet dobro valja pogledati pogotovo kada su dvije trake

vala cega se covjek u saobracaju nagleda, romobili presjecaju pjesacki, na kruznom toku se jurca i presjece, prolazi kroz crveno, motor na zadnji tocak u nepreglednoj krivini, dodje mi da svaki put kad dodjem kuci ziv i nedotaknut obavim ritual zahvalnosti bogovima druma
suspect_zero

#93399 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by suspect_zero »

Ooooo jebem ti parmak i kolje i među.....mjesec dana jos uvijek laprdate o Spahovicima, onaj izvodi matematičke racunice, drugi kaže "stara garda" cega garda u vraziju mater???....koji vam je klinac ljudi da ih smatrate toliko bitnim?....dječak upravu, ulicu, trg, bulevar, neku OŠ, memorijalni centar, sportsku dvoranu, godisnji turnir u nekoj dusciplini "jebavanja mozga"....sve da se zove po Benjaminu Spahovicu :thumbup:
MehmedPasaMoric

#93400 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by MehmedPasaMoric »

Ne racuna se brzina na osnovu YouTube snimka, koji btw izgleda kao da je sniman probusenim kondomom 1945te godine, nego na osnovu uvidjaja raznih vjestaka na terenu i van terena. Gubite vrijeme na smijesnu raspravu, cuj lik stopa koliko je sekundi proslo na videu i racuna brzinu kretanja :-)
Post Reply