"U Ujedinjenim narodima ništa ne može biti odlučeno u vezi izraelsko-iranskog rata", javlja reporter Al Jazeere Ivica Puljić.
Na sjednici se obratio čelnik IAEA Rafael Grossi koji je rekao da su mu zemlje Bliskog istoka izrazile zabrinutost zbog potencijalne nuklearne katastrofe.
Američka administracija je podijeljena u vezi s tim kako se nositi s iransko-izraelskom krizom. Puljić navodi da demokrate ne žele nikakvu američku intervenciju, dok su republikanci podijeljeni.
IRAN
- skupljac_zeljeza
#44926 Re: IRAN
Nemamo više UN. Postali su sami sebi svrha. Pretpostavlja se da postoje tajni pregovori između Irana i Amerike. Sjeverna Koreja izjavila da je spremna pomoći Iranu.
- jeza u ledja
#44927 Re: IRAN
Sve sto ja govorim i sada i godinama je da svijetom vlada zakon jaceg, a ne pravednijeg.
Izrael je prekrsio medjunarodno pravo milion puta, a ovo je samo najnoviji primjer. No jasno je i tebi i meni i svima drugima da tenzije izmedju Irana i Izraela ne bi postojale da Iranom ne vladaju mule. Da li je to dobro ili lose ili nesto trece, to je druga prica.
Sto se tice Izraela, zasluzio je svaku ovu raketicu.
I od mene dosta na tu pricu.
- ultima_palabra
#44928 Re: IRAN
Ja to gledam po trzisnim principima, ponuda i potraznja.jeza u ledja wrote: ↑20/06/2025 21:18
Sta?
Drago mi je da smo napokon ustanovili da Iran zeli nestanak Izraela.
Ako je vec tako, onda je normalno postaviti pitanje sto im sve to treba, kao sto znam da se mnogi Iranci pitaju.
Zbog geneze i istorije Izraela postoji velika potraznja za nekim ko ce retoricki i ogranicenim akcijama biti protiv Izraela. S druge strane, ponuda je iznimno mala jer se skoro citav zapad i islamski svijet klanjaju Izraelu.
Tu onda uskace Iran koji pruza masama ono sto zele, a zauzvrat dobija plodno tlo za sirenje siitske ideologije. Do sada je ta racunica bila isplativa Iranu (ili su bar njihove vodje mislile tako). Sad se jednacina polako mijenja i vidjet cemo na sta ce izaci.
- skupljac_zeljeza
#44929 Re: IRAN
To sigurno da su na vlasti beskičmenjaci kao što su egipatski predsjednik Sisi ili jordanski kralj Abdullah II koji svake godine od Amerike dobiju po 1,5 milijardi dolara da im budu pudlice. Da ne ulazim u stotine detalja od egipatske blokade humanitarne pomoći Gazi do pomoći Huseinovih obaranja iranskih projektila, a sve u službi cionista. Sve Abdićevci u svijetu Arapa.jeza u ledja wrote: ↑20/06/2025 23:05 No jasno je i tebi i meni i svima drugima da tenzije izmedju Irana i Izraela ne bi postojale da Iranom ne vladaju mule.
- Bosanski_kralj
#44930 Re: IRAN
Da Izrael nije takav kakav jes, ne bi postojale tenzije ni s Iranom ni sa Palestincima, ni sa Sirijom ni sa Libanom, ni sa....nastavi niz
-
MMM1977
#44931 Re: IRAN
Bosanski_kralj wrote: ↑20/06/2025 23:17 Da Izrael nije takav kakav jes, ne bi postojale tenzije ni s Iranom ni sa Palestincima, ni sa Sirijom ni sa Libanom, ni sa....nastavi niz
-
zigzag
#44932 Re: IRAN
Očito je da je globalni poredak totalno otišao u klinac. Ali globalna četničija će isto tako najebat iako misle da su sad nekakve sile.
- Dozer
#44933 Re: IRAN
Cijeli Bliski istok se moze opisati nasom - jebe lud zbunjenog.
S jedne strane zajedno igraju fudbala, a s druge se biju oko basketa.
Onda se oblocu na partiji remija, a krv padne oko partije saha, itd.itd.
Vecina lize goozove Amerima, a kad se sve podvuce u stvari je arapska pozadina samo materijalni interes. Klasicni arapski mentalitet - zajebi koga god mozes ako ces izvuci korist.
I tu se jedino Iran razlikuje, ali oni svakako nisu arapcad. I zato ih ostali i ne gotive, a jedino oko cega ce ih mozda podrzati, i to ne svi, jeste vjerski faktor.
Kako god, USA ukljucivanje ce sigurno aktivirati dodatne elemente koji ce stati uz Iran, i moje misljenje je da ce eskalacija biti dramaticna, kao i da ce Ameri biti dobro nagrdjeni, a Izrael ce na kraju kvalitetno dobiti i po labrnji i po pi*ki.
Naravno da ce i Iran fasovati, medjutim oni su ocito spremni na sve to, a nisam bas siguran da su i ovi s druge strane spremni da toliko rizikuju i zrtvuju.
S jedne strane zajedno igraju fudbala, a s druge se biju oko basketa.
Onda se oblocu na partiji remija, a krv padne oko partije saha, itd.itd.
Vecina lize goozove Amerima, a kad se sve podvuce u stvari je arapska pozadina samo materijalni interes. Klasicni arapski mentalitet - zajebi koga god mozes ako ces izvuci korist.
I tu se jedino Iran razlikuje, ali oni svakako nisu arapcad. I zato ih ostali i ne gotive, a jedino oko cega ce ih mozda podrzati, i to ne svi, jeste vjerski faktor.
Kako god, USA ukljucivanje ce sigurno aktivirati dodatne elemente koji ce stati uz Iran, i moje misljenje je da ce eskalacija biti dramaticna, kao i da ce Ameri biti dobro nagrdjeni, a Izrael ce na kraju kvalitetno dobiti i po labrnji i po pi*ki.
Naravno da ce i Iran fasovati, medjutim oni su ocito spremni na sve to, a nisam bas siguran da su i ovi s druge strane spremni da toliko rizikuju i zrtvuju.
- skupljac_zeljeza
- vee-jay
#44935 Re: IRAN
mocno
-
TheMule
#44936 Re: IRAN
Sad stavljas tutu u rikverc. Bilo bi dobro kad bi od tebe bilo dosta i na ostale price koje vodis, koje su obicno neka vrsta blentavostijeza u ledja wrote: ↑20/06/2025 23:05Sve sto ja govorim i sada i godinama je da svijetom vlada zakon jaceg, a ne pravednijeg.
Izrael je prekrsio medjunarodno pravo milion puta, a ovo je samo najnoviji primjer. No jasno je i tebi i meni i svima drugima da tenzije izmedju Irana i Izraela ne bi postojale da Iranom ne vladaju mule. Da li je to dobro ili lose ili nesto trece, to je druga prica.
- Sanjarko
#44937 Re: IRAN
Forumasi koji razmisljaju da bi ih Izraelke prihvatile cak ako bi presli na Judeizam, mislim ima lijepih Jevrejkih naravno, naravno da ima lijepih i Izraelki ali da bi ih tako lako prihvatili Cionisti je naivno razmisljanje.Bosanski_kralj wrote: ↑20/06/2025 23:17 Da Izrael nije takav kakav jes, ne bi postojale tenzije ni s Iranom ni sa Palestincima, ni sa Sirijom ni sa Libanom, ni sa....nastavi niz
Jack Bernstein bio Jevrej i to Jevrej 1/1, ne Sefard nego Askenazi Jevrej, ozenio Sefardkinju ako se dobro sjecam i govorio o zlu Cionizma i kako su imali problema on i njegova zena od strane Izraela i Cionista sto se tice svacega necega i dok je bio Cionista, i dok ih je podzavao.
Covjek je pod zemljom vec ima, ubijen od strane sunarodnjaka. Upozoravao na ovo zlo, i pisao kao i mnogi drugi o tome. Davno.
- no_sekirli
#44938 Re: IRAN
Izraelska vlada kopira ruske zlocince. Svaki dan netko kao usput spomene N oruzje. Samo nigdje ne spomenu da su kod Amera prekidaci za lansiranje. Bas kao i od britanskih. Sve je to Uncle Samovo.
Najkrace receno, Izrael se zajebao bas kao i Rusija, kontali ako ispale 100 raketa i dronova i ubiju 5 generala da ce se drzava od 90 miliona stanovnika predati. Ali qurqo, zapeli su sada, ne znaju kako da se izvuku iz sranja koje su sami napravili.
I Ameri su se ocigledno uvjerili da war games koje su simulirali 1000 puta, bas i nisu isto kao i u pravom zivotu.
Iskreno, nadam se da ovo staje veceras, previse je toga u igri.
Kim boga moli da kakav geler padne kod njega, osjeca se ko sugan kakav
Najkrace receno, Izrael se zajebao bas kao i Rusija, kontali ako ispale 100 raketa i dronova i ubiju 5 generala da ce se drzava od 90 miliona stanovnika predati. Ali qurqo, zapeli su sada, ne znaju kako da se izvuku iz sranja koje su sami napravili.
I Ameri su se ocigledno uvjerili da war games koje su simulirali 1000 puta, bas i nisu isto kao i u pravom zivotu.
Iskreno, nadam se da ovo staje veceras, previse je toga u igri.
Kim boga moli da kakav geler padne kod njega, osjeca se ko sugan kakav
Last edited by no_sekirli on 20/06/2025 23:39, edited 1 time in total.
- Tananarive
- skupljac_zeljeza
#44940 Re: IRAN
no_sekirli wrote: ↑20/06/2025 23:38
Kim boga moli da kakav geler padne kod njega, osjeca se ko sugan kakav![]()
-
LSD
#44941 Re: IRAN
Bosanski_kralj wrote: ↑20/06/2025 23:17 Da Izrael nije takav kakav jes, ne bi postojale tenzije ni s Iranom ni sa Palestincima, ni sa Sirijom ni sa Libanom, ni sa....nastavi niz
Genocidna tvorevina Izrael je glavni izvor problema na bliskom istoku unazad 70 godina.
Naravno da nije jedini, ali je glavni.
- no_sekirli
#44942 Re: IRAN
Bice kakvo probno lansiranje neke dalekometne preko Japana u roku 7 dana garantskupljac_zeljeza wrote: ↑20/06/2025 23:42no_sekirli wrote: ↑20/06/2025 23:38
Kim boga moli da kakav geler padne kod njega, osjeca se ko sugan kakav![]()
Tačno će dobiti kompleks niže vrijednosti. Evo danas se i on nešto oglasio. Veli...niko me ne benda, moram ja koju.
![]()
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
- Vozim: Golf 7 GTI
-
Vjecita_zavrzlama
#44944 Re: IRAN
Izrael ima pravo da postoji , priznata drzava izmedju ostalog i pd Bosne
Dakle samo da to naglasim
- skupljac_zeljeza
#44945 Re: IRAN
Izraz "njihovi jezici će biti protiv njih" je dio kur'anskog ajeta koji opisuje situaciju na Sudnjem danu, gdje će ljudski udovi, uključujući i jezik, svjedočiti protiv onih koji su činili nepravdu.
-
black64
#44946 Re: IRAN
lijepo napreduju, od toga da imaju pravo da se brane do toga da imaju pravo da postoje, sta li se promijenilo hmmVjecita_zavrzlama wrote: ↑20/06/2025 23:54 Izrael ima pravo da postoji , priznata drzava izmedju ostalog i pd Bosne
-
kolegione
#44947 Re: IRAN
Pa dobro ima pravo da postoji, ali svaka akcija ima reakciju, Iran sto je i tema ovdje je reagovao na akciju.Vjecita_zavrzlama wrote: ↑20/06/2025 23:54 Izrael ima pravo da postoji , priznata drzava izmedju ostalog i pd Bosne
Sa punim pravom.
Mi podrzavamo te reakcije jer su nam pregadne izraelske akcije, meni personalno jos gadniji zivalj koji je podrzavao izivljavanje nad Palestinom.
Tako da mlatis praznu slamo Let's go Iran.
- jeza u ledja
#44948 Re: IRAN
Bilo bi dobro da i ja ne moram citati raznorazne doskocice poput ove tvoje, ali eto internet svasta dopusta.TheMule wrote: ↑20/06/2025 23:33Sad stavljas tutu u rikverc. Bilo bi dobro kad bi od tebe bilo dosta i na ostale price koje vodis, koje su obicno neka vrsta blentavostijeza u ledja wrote: ↑20/06/2025 23:05Sve sto ja govorim i sada i godinama je da svijetom vlada zakon jaceg, a ne pravednijeg.
- jeza u ledja
#44949 Re: IRAN
Htio si reci - "da Izrael ne postoji...."Bosanski_kralj wrote: ↑20/06/2025 23:17 Da Izrael nije takav kakav jes, ne bi postojale tenzije ni s Iranom ni sa Palestincima, ni sa Sirijom ni sa Libanom, ni sa....nastavi niz
-
talijan97
#44950 Re: IRAN
Mene je samo strah nekog dogovora iza paravana ukrajina za iran.
A nazalost, ovo ce zavrsiti bacanjem neke atomske bombe na Iran ili mozda realniji scenario, teze ravnanje, slicno gazi u nekim dijelovima.
A nazalost, ovo ce zavrsiti bacanjem neke atomske bombe na Iran ili mozda realniji scenario, teze ravnanje, slicno gazi u nekim dijelovima.