IRAN

belfy

#44226 Re: IRAN

Post by belfy »

MMM1977 wrote: 18/06/2025 16:52 Šta kaže Robert Dacešin:

NIGDJE BOLJIH LJUDI, LJEPŠE ZEMLJE, BOGATIJE ISTORIJE I VEĆE NEPRAVDE…

Ukoliko biste pitali bilo kojeg putnika na svijetu koji je imao priliku da posjeti nekoliko kontinenata “koja mu je omiljena zemlja u kojoj je bio” mogu da tvrdim sa 99% sigurnošću da će svi oni reći Iran.

Zašto?

Zato što su ljudi neka nova količina dobrote koju vjerovatno nikada ranije niste osjetili, hrana nešto najbolje što ćete probati, a gradovi istinski muzeji na otvorenom. Zato što ljudi i dalje čitaju poeziju umjesto da koriste društvene mreže i njeguju prave porodične vrijednosti koje su mnogi davno zaboravili. Ovo je i jedna od zemalja u kojoj sam se osjećao najsigurnije do sada, te me boli duša svaki put kada vidim natpise zapadnih medija ili nekih blogera koji pišu o tome kako je nesigurno, opasno i slično. Iran koji sam ja doživio, sigurniji je od većine evropskih i američkih metropola i ne znam da li na planeti postoji mjesto koje je toliko na lošem glasu, a u stvari toliko divno❤️

U planu mi je bilo da sa svojom agencijom radim ture ovdje i da vam pokažem Iran u koji sam se zaljubio, ali od toga nema ništa, barem neko vrijeme sada. Nadam se samo da će moji prijatelji koje imam tamo, ali i drugi divni Iranci koje sam upoznao po svijetu biti ok, te da će jednoga dana zapadni svijet konačno shvatiti ko su pravi negativci u današnje vrijeme.

Tokom boravaka tamo snimio sam i ovaj video u kojem ćete razumijeti zašto sve ovo pričam🙏🏻

https://youtu.be/v4FAUIeSqgY?si=CMinLZrUQfpOOY0M

Ali šta on zna, bitno je što nam se servira u mas medijima.
ti, ovdje, reklamiras nekog influensera, a sam si i vise nego sposoban da posjetis Iran i ovo postavljas ovdje. zasto? sta mislis da si dokaza sa ovim misljenjem nekog influensera koji putuje umjesto tebe? (i ovim ne zelim reci da je Iran lose mjesto)
Timscho

#44227 Re: IRAN

Post by Timscho »

Ma kakve taktičke, prljave, busteri... šta vam je ljudi!? Što će mu to kad zna da Iran za sadne pravi atomsku. Šta briga Trumpa za Iran. Ako se odluči za intervenciju biće kao sa Jemenom; rokaće par sedmica tomahawcima i standardnom municijom sa aviona ono što mogu pogoditi na zemlji, sa fokusom da sačuvaju svoje nosače od pogodaka, glumiće mangupa na pressicama i onda će jednog dana samo reći kako su ga Iranci molili da ih ostavi na miru i da im je on rekao da ih neće više tući ako prestanu napadati američke trupe i onda će amerikanci razguliti odatle.
geralt

#44228 Re: IRAN

Post by geralt »

Occasionally wrote: 19/06/2025 21:09
elcaliente wrote: 19/06/2025 18:26
skupljac_zeljeza wrote: 19/06/2025 18:15

"Nezabilježeno je u istoriji ratovanja da zemlja izgubi cijelo vojno rukovodstov i 8 sati nakon izvede napade"

...i tako evo 6 dana ne prestaje.
Nije izgubila cijelo vojno rukovodstvo i nije nezabiljezeno do sada.
Odakle ti to?
Milion primjera imas u historiji.
Reci jedan. Jedan primjer navedi.
Pleme Komanča na Red River ti ne pikam!
Ako racunas primjere u kojima je neka zemlja sama pobila svoje vojno rukovodstvo, Francuska u Francuskoj revoluciji i SSSR nakon Staljinove "cistke".

Partizani su napravili samouko vojno rukovodstvo od nule.
Dozer

#44229 Re: IRAN

Post by Dozer »

zivco wrote: 19/06/2025 21:14 Jel bi mogao neko od ovih sto su danas ranije prizivali i Izrael i Iran da se primire zbog svoga dobra ,zasto bi Iran stao u ovom momentu? Ako je recimo tacno da Izraelu ponestaje Arow raketa za presretanje balistickih, a Iran na lageru ima jos 3-4 puto ovoliko koliko ih je do sada ispalio? Taman se ustelili, skenjaju im sta naciljaju. Vlast cini se drze cvrsto u rukama, dogruhalo im 30 godina ponizavanja,kaznjavanja,optuzivanja,ubijanja, sputavanja razvoja....izginulo ih u ratu sa Irakom izmedju jednog i dva miliona i nisu se dali, a sad da se predaju kad se cijepa MAGA, Trump nema pojma sta da radi, vecem dijelu covjecanstva i individua cija rijec ima tezinu ogadili se Izraelci ( ili da kazem Zidovi) i da stanu? Tesko da hoce. Kakav rezim vlada i kakvi su kao nacija, dozvolice i pet miliona u ovoj utakmici da ih izgine ali cisto sumnjam da ce propustiti priliku da skinu sa sebe ova govna. Kako ce to cionisti, krscanski i zidovski zaustaviti ovaj gnijev koji je svakim danom sve jaci? Pa eno misevi Tucker Carlson, Morgan Pierce do jucer promoteri genocida bjeze sa broda koji tone. Najveci kriticari cionizma u USA su prominentni americki zidovi. Nezamislivo do prije godinu dana! I da ne vide Iranci to? A i da ne vide, jel stvarno mislite da mogu i oni koji su protiv svoga rezima biti i protiv svoga naroda? Da ne vide da ih NEMA ukoliko popuste? Ja to ne mogu zamisliti, ne cini mi se izglednim. Ooo da im je jos 10 000 balistickih, nikad se vise Izrael ne bi usudio ni razmisljati da radi to sto radi 70 godina. Bacajte i te zajebane bombe, bacajte i takticke nuklearke al necete kako hocete vise. Nece vise ni Amerikanci placati vase ratove, prolazi to vrijeme. Rapidno.. Jel moze neko da mi objasni zasto bi pristali da ih nema?
Procjene srrucnjaka su da Iran ima ne 10, nego desetine hiljada balistickih, i ko zna cega jos sve ne.

Ja nisam ni na cijoj strani, osim na strani pravde, i mislim da bi Iran ispao glup ukoliko sad ne bi zavrsili s Izraelom jednom za sva vremena.
Jer, ako bi sad stali i pristali na nekakav mir s onom zgadijom, samo bi im dali vremena da se konsoliduju i onda ponove sve za 2-3 godine.Za to vrijeme bi se Iranu kresala krila na razne nacine, kako bi ga se oslabilo.

Tako da, ja da se pitan, sad bih srokao kompletan Izrael, do tacke da sami mole i traze mir, a onda bi taj mir debelo platili raznim ultimatumima kojima bi Izrael dugorocno bio ogranicen teritorijalno, morali bi obnoviti komplet Gazu koju su porusili, predati Palestincima sva naselja koja su izgradili na njihovoj zemlji od 1947., i placali bi dozivotne naknade porodicama svih ubijenih.
Last edited by Dozer on 19/06/2025 21:31, edited 1 time in total.
belfy

#44230 Re: IRAN

Post by belfy »

JoseMujica wrote: 18/06/2025 17:10

bruda ne jebe lokalne priče...samo globalno :lol: :lol: :lol: :lol:
ako pusis ovakve price onda je bitno znati jednu stvar. one prije su propale. covjek se uzda u buducnost...
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#44231 Re: IRAN

Post by JoseMujica »

_BataZiv_0809 wrote: 19/06/2025 20:03 Znate sta ne kontam
Prosli put kad je Iran rokao po Izraelu
Nikakve stete nisu napravili
A sad ih dobro rokaju
U cemu je razlika
tada su im roknuli neka, čini mi se, dva bitna radara i faktički otvorili zračni koridor prema Teheranu

a sada su im u prvom valu porokali ostatak ključnog pvoa i već prvi dan ostvarili zračnu dominaciju nad otprilike 1/3 do 1/2 Irana i tu sada rokaju šta hoće i kad hoće

to sam barem ja skontao prema svemu onome što su gađali i jedni i drugi...ima negdje čak interaktivna mapa šta su sve do sada izraelci gađali u Iranu
GandalfSivi

#44232 Re: IRAN

Post by GandalfSivi »

🌮 😎
dječak sa šibicama

#44233 Re: IRAN

Post by dječak sa šibicama »

Iranci pokusavaju lansere maskirati u civilne kamione, ali ubaceni izraelski diverzanti unistavaju i takve, nekako ih prepoznaju.

Nerijetko stradaju i pravi civilni kamioni, uz pogibju vozaca ili posade.
belfy

#44234 Re: IRAN

Post by belfy »

JoseMujica wrote: 18/06/2025 18:01
Rothmans wrote: 18/06/2025 17:39
JoseMujica wrote: 18/06/2025 16:27

trenutno, najveći skup šupljih karinaša na zemlji

al da ne prejudiciramo...ček da vidimo hoće li, odnosno mogu li, spasiti Iran, kojem su već skinute gaće, uz solidnu penetraciju glavića

iz anatomije znamo da kurac nema ramena, al im je sreća da ovo nije čas anatomije, već međunarodni odnosi, pa je još uvijek sve moguće
Ko o cemu , ti o glavicima i rektumima ...
pa moram koristiti jezik i simbolički okvir koji sagovornici razumiju :D

eno pokušao sam jednoj budali, zaluđenoj islamističkim režimom, objasniti u najboljoj namjeri i finim rječima, da je skroz fulio s patriotskim videom u kojem dominira iranska zastava sa lavom i snimcima šahovih parada, ali se ne prima :sad:

i to fakat u najboljoj namjeri da se ne provaljuje dalje

a ovo s kurcem i glavićima barem pročitate :D

i nadam se shvatite poantu, a ima je i nije navijačka, već analitička
:lol:
Čitalac

#44235 Re: IRAN

Post by Čitalac »

Postrevolucionarni Iran je, još u ranoj fazi, preživljavao i dramatičnije udare...
...Dana 27. lipnja 1981. godine, bomba je eksplodirala u džamiji Abuzar u Teheranu. U napadu je ozlijeđen ajatolah koji je u trenutku eksplozije držao govor. Sljedećeg dana dogodila se velika tragedija: eksplozija bombe u sjedištu Partije Islamske republike ubila je 72 najistaknutije osobe državnog aparata i bliske prijatelje imama Homeinija, uključujući predsjednika Vrhovnog suda, dr. Beheshtija, brojne vladine ministre i nekoliko delegata Skupštine, brojne članove pravosuđa, istaknute mislioce, pisce i pripadnike revolucionarnih snaga. Dva mjeseca kasnije, 30. kolovoza 1981. godine, Mohammad Ali Rajai, voljena osoba među iranskim narodom koji je izabran za predsjednika Republike, i premijer Javad Bahonar poginuli su u eksploziji bombe u svom uredu. Da nije bilo vjere i čudesne postojanosti imama Homeinija i budnosti pobožnog iranskog naroda, svaki od ovih nesretnih događaja sam po sebi bio bi dovoljan da sruši islamski poredak…
(Hamid Ansari, Pripovijest o buđenju)
moonco
Grijem se na: Plin
Horoskop: Vaga

#44236 Re: IRAN

Post by moonco »

geralt wrote: 19/06/2025 21:27
Occasionally wrote: 19/06/2025 21:09
elcaliente wrote: 19/06/2025 18:26

Nije izgubila cijelo vojno rukovodstvo i nije nezabiljezeno do sada.
Odakle ti to?
Milion primjera imas u historiji.
Reci jedan. Jedan primjer navedi.
Pleme Komanča na Red River ti ne pikam!
Ako racunas primjere u kojima je neka zemlja sama pobila svoje vojno rukovodstvo, Francuska u Francuskoj revoluciji i SSSR nakon Staljinove "cistke".

Partizani su napravili samouko vojno rukovodstvo od nule.
Uz veliku pomoć dobrovoljaca iz španskog građanskog rata, a i mnogi su imali ratno iskustvo ratujući u KuK tokom 1SR.
JoseMujica

#44237 Re: IRAN

Post by JoseMujica »

HarTar wrote: 19/06/2025 20:11 Kurdi uvijek odrađuju prljavi posao za izraelce.....
logično...raštrkani po svim zemljama i svuđe ih taru...njihov prirodni saveznik je tamo Izrael..imaju političku komplementarnost ciljeva
dječak sa šibicama

#44238 Re: IRAN

Generale i naucnike ovog tipa ne mozes tek tako nadoknaditi, nisu lubenice. Ljudi skolovani, doktori, strucnjaci, general ne moze biti svako.

Staljin nije pobio sve generale, sto potvrdjuje kasnija briljantna karijera onog Poljaka ili Zukova.

Iran vjerovatno ima jos generala, ali kako koji bude postavljan na funkciju, tako ce ga ovi ubijati. A kvalitet tih oficira ce biti sve manji. Dakle moraju poceti cuvati te generale, nemaju ih milione na lageru.
Danguba

#44239 Re: IRAN

Post by Danguba »

Dozer wrote: 19/06/2025 21:29
zivco wrote: 19/06/2025 21:14 Jel bi mogao neko od ovih sto su danas ranije prizivali i Izrael i Iran da se primire zbog svoga dobra ,zasto bi Iran stao u ovom momentu? Ako je recimo tacno da Izraelu ponestaje Arow raketa za presretanje balistickih, a Iran na lageru ima jos 3-4 puto ovoliko koliko ih je do sada ispalio? Taman se ustelili, skenjaju im sta naciljaju. Vlast cini se drze cvrsto u rukama, dogruhalo im 30 godina ponizavanja,kaznjavanja,optuzivanja,ubijanja, sputavanja razvoja....izginulo ih u ratu sa Irakom izmedju jednog i dva miliona i nisu se dali, a sad da se predaju kad se cijepa MAGA, Trump nema pojma sta da radi, vecem dijelu covjecanstva i individua cija rijec ima tezinu ogadili se Izraelci ( ili da kazem Zidovi) i da stanu? Tesko da hoce. Kakav rezim vlada i kakvi su kao nacija, dozvolice i pet miliona u ovoj utakmici da ih izgine ali cisto sumnjam da ce propustiti priliku da skinu sa sebe ova govna. Kako ce to cionisti, krscanski i zidovski zaustaviti ovaj gnijev koji je svakim danom sve jaci? Pa eno misevi Tucker Carlson, Morgan Pierce do jucer promoteri genocida bjeze sa broda koji tone. Najveci kriticari cionizma u USA su prominentni americki zidovi. Nezamislivo do prije godinu dana! I da ne vide Iranci to? A i da ne vide, jel stvarno mislite da mogu i oni koji su protiv svoga rezima biti i protiv svoga naroda? Da ne vide da ih NEMA ukoliko popuste? Ja to ne mogu zamisliti, ne cini mi se izglednim. Ooo da im je jos 10 000 balistickih, nikad se vise Izrael ne bi usudio ni razmisljati da radi to sto radi 70 godina. Bacajte i te zajebane bombe, bacajte i takticke nuklearke al necete kako hocete vise. Nece vise ni Amerikanci placati vase ratove, prolazi to vrijeme. Rapidno.. Jel moze neko da mi objasni zasto bi pristali da ih nema?
Procjene srrucnjaka su da Iran ima ne 10, nego desetine hiljada balistickih, i ko zna cega jos sve ne.

Ja nisam ni na cijoj strani, osim na strani pravde, i mislim da bi Iran ispao glup ukoliko sad ne bi zavrsili s Izraelom jednom za sva vremena.
Jer, ako bi sad stali i pristali na nekakav mir s onom zgadijom, samo bi im dali vremena da se konsoliduju i onda ponove sve za 2-3 godine.Za to vrijeme bi se Iranu kresala krila na razne nacine, kako bi ga se oslabilo.

Tako da, ja da se pitan, sad bih srokao kompletan Izrael, do tacke da sami mole i traze mir, a onda bi taj mir debelo platili raznim ultimatumima kojima bi Izrael dugorocno bio ogranicen teritorijalno, morali bi obnoviti komplet Gazu koju su porusili, predati Palestincima sva naselja koja su izgradili na njihovoj zemlji od 1947., i placali bi dozivotne naknade porodicama svih ubijenih.
Ako bi doslo do kolektivnog napada(copor) na Iran, ja bi skupo prodao kozu. Pored Izraela na sto bi ispalio sve sto mogu gadjao bi sve i jednu zemlju u kojoj postoji Americka baza.
zivco

#44240 Re: IRAN

Post by zivco »

Dozer wrote: 19/06/2025 21:29

Ok, you are my man :-D. Godinama citam tvoje upise i tesko mi se ne sloziti sa tvojim razmisljanjima i nikad nisam nasao ni tracak zla ili nekakvog pretjerivanja, uzdizanja u tvojim ratnim sjecanjima. Maksimalno korektan.
I meni se zivo jebe ko je sija, ko lakira nokte na nogama. Ali stalno se ponavljaju procjene u medijima da imaju 1500-2000 balistickih raketa. Mnogo mi ovo desetine hiljada. Samo bih na ovo dodao da bi mozda bilo moguce Izrael vratiti u granice iz 1967 u slucaju njihovog poraza. E to bi bila barem nekakva pravda i razumno rjesenje.
JoseMujica

#44241 Re: IRAN

Post by JoseMujica »

zivco wrote: 19/06/2025 20:37
JovicSA wrote: 19/06/2025 18:21
DebelinJoe wrote: 19/06/2025 18:07

Ko televizor Bira iz Robota, svojevremeno...
Predrasude su čudo
Upravo. Kako to Richard Wolf (ili je pak to bio Jeffry Sachs) objasni: ako Kinezi nisu tehnoloski ispred USA vec sad,bice to sigurno za godinu,max dvije. Godisnje PROIZVODE 40 miliona inzenjera tehnoloskih nauka na univerzitetima,80 hiljada doktoranata tehnoloskih nauka.I jos onda im se podsmijavati?
Saberite se ljudi.
kinaje već ima par godina prestigla usa po broju objavljenih naučnih radova...kanašnja Kina je komunistički postmodernizam u tehnologiji i penetraciji tehnologije u svakodnevni život

a gotovo da ne postoji proizvod koji ne prave
MarlboroGold

#44242 Re: IRAN

Post by MarlboroGold »

Iran da baci sve što ima na Izrael, a onda Izrael da krene sa Samson opcijom tj. doktrinom koja je tamo itekako zastupljena pa da sve ode u kurac.

Nije to baš pametno. Neko bi ovo mogao da ismijava u smislu da su to religijske gluposti, ali oni u to čvrsto vjeruju. Vjeruju i sami američki senatori putem Biblije da trebaju braniti Izrael poput Teda Cruza.
moonco

#44243 Re: IRAN

Post by moonco »

🔹🔵 Nemaju PVO raketa za Ukrajinu.
🔹🔵 Bratski Huti iz Jemena troše im mjesecima PVO rakete.
🔹🔵 Prošli put im je Iran dosta PVO raketa potrošio.
🔹🔵 U sadašnjnjem raketiranjima i droniranju potrošili su hiljade PVO raketa.
🔹🔵 Zadnju liniju odbrane Iron Dome koriste za balističke rakete, a Iron Dome se koristi za Hamasove šećeruše :D

Znači karina :D
HarTar

#44244 Re: IRAN

Post by HarTar »

MarlboroGold wrote: 19/06/2025 21:52 Iran da baci sve što ima na Izrael, a onda Izrael da krene sa Samson opcijom tj. doktrinom koja je tamo itekako zastupljena pa da sve ode u kurac.

Nije to baš pametno. Neko bi ovo mogao da ismijava u smislu da su to religijske gluposti, ali oni u to čvrsto vjeruju. Vjeruju i sami američki senatori putem Biblije da trebaju braniti Izrael poput Teda Cruza.
Vjeruju oni u AIPAC-ove pare, biblija je samo izgovor.
moonco

#44245 Re: IRAN

Post by moonco »

🚫Seid Abdulmalik al-Huthi održao govor o trenutnim dešavanjima u Zapadnoj Aziji

Al-Huthi: Iran, suverena i nezavisna država, izaziva buđenje među narodima.

Izrael nikada nije svjedočio tako snažnim odmazdama i odgovorima na svoje akte agresije.

Obmanjivanje Irana pregovorima dio je planirane agresije na Iran.

„Izraelski entitet sastavljen od dijelova i nacija iz cijelog svijeta nema identitet“.

Izrael ne može podnijeti buđenje koje Iran stvara širom regije i svijeta.

Iran ima vrlo snažne borbene sposobnosti, stručnost i duh koji se zasniva na vjeri.

Izrael i njegovi saveznici pokušavaju presresti iranske dronove i rakete, ali bezuspješno.
plavi_E

#44246 Re: IRAN

Post by plavi_E »

Sa jedne strane ide prica da Izrael ima raketa za odbranu jos makimalno 10tak dana a Tramp kaze da mu treba dvije sedmice da razmisli. Pa 'dje tu logika.
moonco

#44247 Re: IRAN

Post by moonco »

🔴Mohsen Rezaei: Neprijatelj je gađao Natanz, Khandab i Arak, ali smo mi ta mjesta ispraznili prije napada.
MarlboroGold

#44248 Re: IRAN

Post by MarlboroGold »

HarTar wrote: 19/06/2025 21:56
MarlboroGold wrote: 19/06/2025 21:52 Iran da baci sve što ima na Izrael, a onda Izrael da krene sa Samson opcijom tj. doktrinom koja je tamo itekako zastupljena pa da sve ode u kurac.

Vjeruju oni u AIPAC-ove pare, biblija je samo izgovor.
Nije to samo zbog para. Prije njihovog cionizma postojao je i kršćanski cionizam koji je strogo bio baziran na ovom gore.
Ima takvih i dalje na ključnim pozicijama moći i to ne samo u Americi.
Juliuscezar

#44249 Re: IRAN

Post by Juliuscezar »

dječak sa šibicama wrote: 19/06/2025 21:45 Generale i naucnike ovog tipa ne mozes tek tako nadoknaditi, nisu lubenice. Ljudi skolovani, doktori, strucnjaci, general ne moze biti svako.

Staljin nije pobio sve generale, sto potvrdjuje kasnija briljantna karijera onog Poljaka ili Zukova.

Iran vjerovatno ima jos generala, ali kako koji bude postavljan na funkciju, tako ce ga ovi ubijati. A kvalitet tih oficira ce biti sve manji. Dakle moraju poceti cuvati te generale, nemaju ih milione na lageru.
https://www.klix.ba/vijesti/svijet/kako ... /250615086
dječak sa šibicama

#44250 Re: IRAN

Iran je otjeran iz Sirije i Libanona, Hezbollah unisten ili sveden na statisticku gresku, bas se i ne moze reci da Iran budi regiju. Prije se moze reci da su stjerani na svoje dvoriste i trecinu Jemena.
Post Reply