IRAN
- HarTar
#42751 Re: IRAN
Sve jasno.... Nikakav nuklearni ili raketni program , samo promjena režima je cilj.....
- Danguba
#42753 Re: IRAN
-Chesterfield- wrote: ↑17/06/2025 22:41 Mnogi se pitaju zašto Sjedinjene Američke Države imaju tolike vojne baze oko Irana. Zar nisu rekli da žele mir i stabilnost? Istina je da te baze nisu tamo slučajno. Ne radi se samo o nekoj prijetnji, već o moći, uticaju i kontroli. Cijeli taj prostor, od Perzijskog zaljeva do Indijskog okeana, izuzetno je važan za svjetsku trgovinu, posebno za naftu. Ko kontroliše ključne tačke u toj regiji, ima u rukama energetske arterije planete.
Iran se, za razliku od većine svojih susjeda, odlučio da vodi nezavisnu politiku, bez zapadnog tutorstva. Još od 1979. ide svojim putem, i zbog toga je dugo na meti pritisaka. Sjedinjene Države su u međuvremenu izgradile čitav prsten vojnih baza u zemljama koje okružuju Iran, kao što su Katar, Bahrein, Kuvajt, Ujedinjeni Arapski Emirati, Saudijska Arabija i druge. Te baze služe ne samo za vojnu prisutnost, već i za psihološki i politički pritisak, kao stalni podsjetnik Iranu da je pod nadzorom.
Zanimljivo je da mnoge od tih država same prihvataju američku vojsku, čak je i traže. Ne zato što ih neko sili, već zato što osjećaju korist. Osjećaju se sigurnije, dobijaju vojnu zaštitu, ekonomsku podršku i političku stabilnost, a zauzvrat ostaju unutar američkog sistema uticaja. Međutim, sve to dolazi po cijenu ograničene nezavisnosti.
Iran je izabrao težak put. Umjesto da bude bogata, poslušna država kao neki njegovi susjedi, odlučio je da plati cijenu otpora i samostalnosti. Zbog toga je godinama pod sankcijama, izolovan, ali i poštovan među onima koji cijene slobodu.
Osim toga, Iran se nalazi na jednom od najvažnijih geopolitičkih položaja na svijetu. Smješten je tačno između Bliskog istoka, Centralne Azije i teritorija bivšeg Sovjetskog Saveza. Ko ima vojnu i političku kontrolu nad tim prostorom, ima stratešku prednost u nadmetanju s Rusijom i Kinom. Zato američko prisustvo u toj zoni nije samo zbog Irana, nego i zbog šire slike. Radi se o sprečavanju jačanja uticaja Moskve i Pekinga na ovom dijelu planete.
Kina, sa svojom inicijativom “Pojas i put”, pokušava da otvori trgovinske puteve koji prolaze upravo kroz Iran. Rusija, pod pritiskom sa zapada, traži bliže partnere na istoku i jugu. Iran je za obje sile važan most. Zbog toga Zapad ne želi da ga izgubi, ali ga ne može ni pokoriti kao prije.
Baze oko Irana, dakle, nisu samo vojne tačke na karti. One su izraz globalnog sukoba za uticaj, za resurse, za političku dominaciju. I dok su jedni prihvatili tu igru, drugi su je odbili, svjesni da to znači teži život, ali možda i više dostojanstva.
- arman1
- Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
- Vozim: šta klepim
- Horoskop: BOG
#42754 Re: IRAN
E sad si usro motku. U BiH muđahedini i Iranci. Jedino preko nišana. Muđahedini su ubačeni trojanski konj kojeg je moja jedinica istjerala sa svoje zone, imali smo pod kontrolom 2 sela nemuslimanskog življe koje su kreteni krenuli da "oslobode". Iranci i pakistanci su pomagali, svak iz svog interesa.Edin H. wrote: ↑17/06/2025 22:41Niko ti nije rekao da si prespavao, a čega si svjedok to samo ti znaš.aut wrote: ↑17/06/2025 22:24Ima nas sto smo ratovali od 92 do 95 godine. Samim tim i 93Edin H. wrote: ↑17/06/2025 22:12
Iran se nije pojavio u BiH do duboko u 1993. godini. To dobro znam jer sam ja prvi primio novinare IRNA-e, počeli peglati zašto se Alija javno ne izjasni da se bori za Islamsku državuznači prije toga nisu ništa pomagali.
Ako je neko otvoreno pomagao to je Benazir Buto, koja je rano posjetila Sarajevo (postoje snimci) i Pakistan. Poslije je ubiše. Upoznao sam Pakistanca koji je ležao u zatvoru u zbog pokušaja krijumčarenja oružja u BiH, pa uhvaćen.
Utjecajni Jevreji su mahom podržavali BiH muslimane, zbog svega što se dešavalo, a podsjećalo ih je na iskustva kroz koja je njihov narod prošao i puno su pomogli da se izvrši pritisak za američku intervenciju. Pomagali su i BiH izbjeglicama
https://www.gfbv.de/fileadmin/redaktion ... de_B-H.pdf
Malo korigujte činjenice, barem dok nas još ima koji smo svjedoci i koji se sjećamo
Ovdje se ne prica o jevrejima, nego o drzavi izrael.
O tome kome je pomagao Iran a kome je pomagala drzava Izrael.
Cuj on svjedocio.
Eto ja prespavao taj period.
Izrael kao država se dobrim djelom koliko se ja sjećam držala suzdržano pokušavajući da pomogne Jevrejima koji su željeli da izađu.
Poslije jesu nudili pomoć Mladiću, ali isključivo u borbi protiv mudžahedina, to se donekle i poklapa kada govorim gore o umješanosti Irana i kada je do nje došlo.
Kada su dvojica Jevreja pokrenula zahtjev da se informacije objave izraelski Vrhovni sud je odlučio da to ne bi bilo u interesu nacionalne sigurnosti
https://balkaninsight.com/2016/12/08/is ... 2-07-2016/
-
Sefket007
#42755 Re: IRAN
Nego trce li genocidasi opet u skloništa ili ide neki beach party nakon cjelodnevnog suncanja 
-
Tyke
#42756 Re: IRAN
Kako uopste mozes ozbiljno pisati i dozivljavati nekoga ko uziva ubijanje civila u Gazi, nasladjuje se tome i otvoreni podrzava genocid nad tim civilima.HelaS wrote: ↑17/06/2025 21:50Več nekoliko stranica izuzetno perfidno provociraš po ovoj temi, pišeš po vrlo tankoj liniji koja graniči trajni ban i opstanak na forumu. Tvoje je pravo da pišeš kako želiš, ne brani ti se, osim ako nije u suprotnosti sa pravilima, ali moraš znati da ću ti sada svaki nepravilan zarez prijavljivati moderatorima, a bit će toga. Zašto: I ti i još neki ovdje na forumu, sakriveni iza anonimnosti nickova, pokazujete svoje najniže ljudske osobine kakvih se ni nacizam 2. Rata ne bi posramio. Tvoja otvorena podrška Benjaminu Netanyahuu i njegovom genocidaškom režimu vrijeđa emocije normalnih ljudi, a normalni su ovdje skoro svi, osim vas nekoliko. Netanyahu ubija palestinsko stanovništvo, djecu, žene, vrši genocid nad njima, a mi u BiH dobro znamokako je kad fašizam ustane i ubija narod. Nama ne treba podrška takvim monstrumima, ne želimo takve ljude u komunikaciji, u kontaktu. Vrlo vješto hodaš po tankom ledu, i vrijeđaš ljude. Prestani.
Mene je stid sto smo iz istog grada, sto znam da takvi ljudi oko mene mrze moju religiju i sutra bi nas prodali neprijatelju. To su oni latentni petokolonasi koji su nastanjeni sirom svijeta i cekaju svojih 5 minuta, jer drugacije ne mozes okarakterisati nekoga ko je na strani agresora, djecoubice, civila.
Samo pusti te cionoljube, doci ce vakat kad ce oplakivati sve to, znas da je najavljen davno slom cionista, a izgleda je taj vakat nikad blize. Onda cemo se mi takvima nasladjivati.
- alijagoro
#42757 Re: IRAN
Barem da se malo covjek nasmije
- Danguba
#42758 Re: IRAN
Dosta provala za nocas.Edin H. wrote: ↑17/06/2025 22:41Niko ti nije rekao da si prespavao, a čega si svjedok to samo ti znaš.aut wrote: ↑17/06/2025 22:24Ima nas sto smo ratovali od 92 do 95 godine. Samim tim i 93Edin H. wrote: ↑17/06/2025 22:12
Iran se nije pojavio u BiH do duboko u 1993. godini. To dobro znam jer sam ja prvi primio novinare IRNA-e, počeli peglati zašto se Alija javno ne izjasni da se bori za Islamsku državuznači prije toga nisu ništa pomagali.
Ako je neko otvoreno pomagao to je Benazir Buto, koja je rano posjetila Sarajevo (postoje snimci) i Pakistan. Poslije je ubiše. Upoznao sam Pakistanca koji je ležao u zatvoru u zbog pokušaja krijumčarenja oružja u BiH, pa uhvaćen.
Utjecajni Jevreji su mahom podržavali BiH muslimane, zbog svega što se dešavalo, a podsjećalo ih je na iskustva kroz koja je njihov narod prošao i puno su pomogli da se izvrši pritisak za američku intervenciju. Pomagali su i BiH izbjeglicama
Malo korigujte činjenice, barem dok nas još ima koji smo svjedoci i koji se sjećamo
Cuj on svjedocio.
Izrael kao država se dobrim djelom koliko se ja sjećam držala suzdržano pokušavajući da pomogne Jevrejima koji su željeli da izađu.
Poslije jesu nudili pomoć Mladiću, ali isključivo u borbi protiv mudžahedina, to se donekle i poklapa kada govorim gore o umješanosti Irana i kada je do nje došlo.
Kada su dvojica Jevreja pokrenula zahtjev da se informacije objave izraelski Vrhovni sud je odlučio da to ne bi bilo u interesu nacionalne sigurnosti
Oladi malo.
- husein_kapetan
#42759 Re: IRAN
Danas oboren 1 u regionu Tabriza..valjda i pilota zarobili..ovo blizu Turske bješe..džaba im namjensko modificiranje rezervoara za duži dolet..ako se jednom desi možemo reći sa su krive ptice kao nekoč na temi Sirija.. ali 4 puta..ElRe wrote: ↑17/06/2025 22:32Indir Jaganjac kaže da Iran ne može oboriti F35.husein_kapetan wrote: ↑17/06/2025 22:10 Nego..
Za antologiju je kako ispod radara prolaze vijesti poput obaranja 4 izraelska F-35( Adir) i gotovo totalno cenzurisanje svega što se Izraela ovih dana tiče..a nije da se nema šta sakriti..ja freneticnijih dešavanja i fluidnije situacije na BI nikada ne vidjeh, a objave globalnog mainstreama već oprobanom metodom sistematski auditorijum zaglupljuju..očito je da se ni ovdje ništa promjenilo nije..
Veliki pozdrav raji..malo ih ovdje ostade..
Reci tom imenovanom..ekspertu valjda..da evidentno griješi..ali sa taktom da ti ne zahatari
-
zigzag
#42760 Re: IRAN
Kakav je ovo iranac sa bijelom kapicom što galami?
- jeza u ledja
#42761 Re: IRAN
A sta ti ocekujes da urade tacno? Da pocnu slati balisticke, kao Iran? Da kazu juuuriiiiis i navale na Izrael? Sta? Svako gleda svoj interes prvo.palermo wrote: ↑17/06/2025 22:39Pa.trenutni vladajuci rezimi na bliskom.istoku jedu podanici cionista. Kako drugacije objasnjavas njihovo ponasanje vezano za genocid u Gazijeza u ledja wrote: ↑17/06/2025 22:11Pocetna teza je o “podanicima cionista”.
Ispade cijeli svihet je glup jer su podanici cionista. Samo Iran eto pametan.
Evo bezveze gledam Al-Jazeeru i njihov prenos situacije, kao i mnogo puta zadnje 2 godine. Znamo da ih je Izrael istjerao jer su negativno, tj. realno izvjestavali o onom sto se desava. AJ je drzavni projekt Katara, koji je usput podrzavao i Hamas. Sta je tu u svrhu podanistva cionistima? Znaci to je jedna mala zemlja koju veliki mogu pojest za dorucak.
- alijagoro
#42762 Re: IRAN
- Danguba
#42763 Re: IRAN
Upravo to.MMM1977 wrote: ↑17/06/2025 22:42 Meni se ovaj ovakav svijet, gdje napadač "ima pravo da se brani", gdje se jedan siledžija sprema da pomogne drugom siledžiji da udaraju žrtvu dok je ona već na podu, naprosto gadi. Poznajem mnogo Jevreja, divni ljudi, ali ovaj cionistički režim je nevjerojatno zlo. Država efektivno manja od ZDK, koja je stanovništvo sabrala širom svijeta, resetuje sve moralne vrijednosti u svijetu.
''Izrael ima pravo da se brani a porusise sve oko sebe''.
Boze, sta se ovo desava? Gdje cemo zavrsiti?
- shape of despair
#42764 Re: IRAN
BIG: Pentagon puts U.S. forces on high alert across Middle East bases, including UAE, Jordan, and Saudi Arabia.
- Toffee karamela
#42765 Re: IRAN
ne da nije levat nego je superpametan
kad su u Hollywoodu najavili komediju o njemu, prvo ih je upozorio da to ne čine a kad ga nisu poslušali njegovi hakeri su im upali u sistem i nanijeli ogromne štete
onda je strica strijeljao protuavionskim topom
ne daje intervjue, niko ne zna je li komedijaš ili psihopat a s takvima se ne igra
još samo da se Iranu upali lampica i kupe jednu bombu od njega to bi tek bio twist dostojan Agathe Christie
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
- Vozim: Golf 7 GTI
#42766 Re: IRAN
BREAKING: Iranian state media claims there will be a surprise tonight that the 'world will remember for centuries'
-
Tyke
#42768 Re: IRAN
De se ti druze dogovori sam sa sobom cemu si svjedocio i ko je bio na cijoj strani.Edin H. wrote: ↑17/06/2025 22:41Niko ti nije rekao da si prespavao, a čega si svjedok to samo ti znaš.aut wrote: ↑17/06/2025 22:24Ima nas sto smo ratovali od 92 do 95 godine. Samim tim i 93Edin H. wrote: ↑17/06/2025 22:12
Cuj on svjedocio.
Bili neki jevreji na strani BiH usljed empatije na stradanja cemu si ti svjedocio, ali Izrael davao podrksu Srbiji.
I ja sam svjedocio kako neki sebi su pomagali bosnjacima/muslimanima i sakrili ih od cetnika, ali Srbija i vecinski srpski narod je bio protiv bosnjaka i BiH te vrsili genocid i ciljana ubijanja. Pa sad sta reci na to, jelde.
- Edin H.
#42769 Re: IRAN
Znate li vi čitati ljudi? Potrudite se malo prije nego što odgovorite.arman1 wrote: ↑17/06/2025 22:52E sad si usro motku. U BiH muđahedini i Iranci. Jedino preko nišana. Muđahedini su ubačeni trojanski konj kojeg je moja jedinica istjerala sa svoje zone, imali smo pod kontrolom 2 sela nemuslimanskog življe koje su kreteni krenuli da "oslobode". Iranci i pakistanci su pomagali, svak iz svog interesa.Edin H. wrote: ↑17/06/2025 22:41Niko ti nije rekao da si prespavao, a čega si svjedok to samo ti znaš.
Alijagoro ne zna, čini se da je rat trajao godinama i da postoji niz događaja u raznim vremenskim periodima
Tebi govorim da se poklapa po vremenskom periodu kada sam vidio mudžahedine, ne odakle su došli.
U biti se slažem sa onim što si napisao.
- alijagoro
-
nauticamid
#42772 Re: IRAN
Davno je shvaceno da Edin nije Edin!
-
zigzag
-
ins
#42775 Re: IRAN
Koliko ja vidim, već neko vrijeme Izrael vodi rat sa Iranom doslovno kao Američki proxy, i ovih dana se to potvrdilo.
Doslovno jednako kao što je Iran koristio Hezbolah ili Hute na Bliskom istoku, tako danas USA koriste Izrael. Izraelci su ti koji su po skloništima i po kojima padaju rakete, dok Amerikanci iz daljine šalju naloge.
Što se motiva kojeg USA ima, on je vrlo jednostavan: Iran se umiješao u rat u Ukrajini na način prilikom kojeg je prešao sve crvene linije. Realno, šta su glupani mislili, da se mogu umiješati u rat u Evropi na onakav način i ostati nekažnjeni? Sve što je poslije uslijedilo (pad Assada, propast Hezbolaha, i sada ovo) je samo očekivana cijena. Ovo šta sada gledamo je otprilike kao kada su Srbijanci 1999. bili zbunjeni zašto njih neko bombarduje, jer su olako zaboravili šta su radili 1991-1995
8
Prema tome, pa-pa Iran, vidimo se neki drugi put.
Što se tiče njihove uloge u spašavanju Bosne, ipak je sve to bila CIA akcija, oni su nabavljali sve oružje a Iran je bio samo transporter jer su ionako bili pod UN sankcijama, pa su mogli kršiti i embargo na oružje bez dodatnih posljedica. Svaki njihov avion koji je sletio na Dubrave su dopratila i otpratila dva USAF F16, štititi ga od bilo kakvog četničkog pokušaja rušenja
Doslovno jednako kao što je Iran koristio Hezbolah ili Hute na Bliskom istoku, tako danas USA koriste Izrael. Izraelci su ti koji su po skloništima i po kojima padaju rakete, dok Amerikanci iz daljine šalju naloge.
Što se motiva kojeg USA ima, on je vrlo jednostavan: Iran se umiješao u rat u Ukrajini na način prilikom kojeg je prešao sve crvene linije. Realno, šta su glupani mislili, da se mogu umiješati u rat u Evropi na onakav način i ostati nekažnjeni? Sve što je poslije uslijedilo (pad Assada, propast Hezbolaha, i sada ovo) je samo očekivana cijena. Ovo šta sada gledamo je otprilike kao kada su Srbijanci 1999. bili zbunjeni zašto njih neko bombarduje, jer su olako zaboravili šta su radili 1991-1995
8
Prema tome, pa-pa Iran, vidimo se neki drugi put.
Što se tiče njihove uloge u spašavanju Bosne, ipak je sve to bila CIA akcija, oni su nabavljali sve oružje a Iran je bio samo transporter jer su ionako bili pod UN sankcijama, pa su mogli kršiti i embargo na oružje bez dodatnih posljedica. Svaki njihov avion koji je sletio na Dubrave su dopratila i otpratila dva USAF F16, štititi ga od bilo kakvog četničkog pokušaja rušenja