Dzontra_Volta wrote: ↑21/06/2025 16:08
Zašto se ovaj nedostatak 3.5 jacka smatra nedostatkom, može li mi neko objasniti?
Uzimajući u obzir da postoje adapteri za žičane slušalice, kao i Bluetooth slušalice.
Zbog toga što treba adapter i zbog toga što mi nije svejedno koje slušalice koristim.
U smislu da imam slušalice koje volim jer mi se sviđa njihov zvuk. A sa kablom su. Neću da kupujem druge, nove, bluetooth kada već imam dobre sa žicom. Imaš ljude koji imaju slušalice stare 20, 30 i više godina i ne bi ih mijenjali jer su fantastične. To ako ti je kvalitet zvuka bitan. A i skupe su ako su kvalitetne.
Drugo, svaka bežična veza je u opasnosti od presretanja. Pa neko može prisluškivati razgovor provalivši bluetooth konekcije telefona i slušalica. Nekim ljudima u politici, biznisu itd to je važno. Još jedna, nova, dodatna, tačka podložna hakovanju.
A adapter je samo još jedno mjesto podložno pucanju, kvaru, lošoj konekciji itd. Stari 3,5 mm jack se dokazivao haman 80 godina, znamo da je pouzdan.
Zatim, taman staviš bluetooth slušalice u uho, ili već slušaš nešta, signal da je baterija slušalica prazna. Sa žicom to neće biti problem.
I još jedan argument je taj da žičane slušalice mogu koristiti sa svim audio uređajima koje imam, starim uređajima koje volim jer su dobri (vidi samo potražnju i cijene kvalitetne HiFi opreme iz 1980,-ih godina, vidjet ćeš da novo nije nužno bolje). Bluetooth mogu samo sa onima koji imaju bluetooth, novim uređajima.
A to znači da iako imam bluetooth slušalice, opet trebam kupiti i one sa žicom jer mi, recimo, HiFi linija nema bluetooth, nema DAP itd. A ako pazim na kvalitet zvika to znači kupovinu 2 skupa para umjesto jednog.
Tako da ko želi bluetooth, poštujem. To može i sa tekefonom koji ima 3,5 mm jack. Ali, ostaviti i 3,5 mm jack onima koji bi po starom.