Demografija
-
elcaliente
#4351 Re: Demografija
Jedan od vecih izazova kada se vec postane atraktivan sa doseljavanje je to sto ti ljudi ulaze u socijalni i zdravstveni sistem koji do tada a njihove porodice ni poslije dolazka godinama nisu niti nece uplatiti marke a morati ce koristiti.
Ovdje se radi o milijardama maraka koje drugi porezni obveznici moraju nekako izfinancirati.
Ovdje se radi o milijardama maraka koje drugi porezni obveznici moraju nekako izfinancirati.
-
saimidin
#4352 Re: Demografija
Sa druge strane, meni se čini da će trebati sve manje ljudi, jer šta će raditi kada AI profercera na max za par godina
sada ima problem da produktivno angažuje stanovništvo, jer gotovo 50% javnog sektora je višak, ogroman broj "domaćica", a naravno da postoji dio neproduktivnosti i u realnom sektoru, ali njih će tržište natjerati na automatizaciju, jer oni sada kukaju da nema radnika, jer su dobrim dijelom razvili poslovanje na jeftinom radu radnika, kao varijabilnom trošku, a za automatizaciju moraš odmah dati lovu, kasnije i ako nema dovoljno posla trošak je tu, a radnike su mogli otpuštati...
-
Qwertz84
#4353 Re: Demografija
Odakle imate te podatke za broj umrlih za BiH? Broj mrtvih u BiH u 1991 godini nije bilo tih 24 k nego 30,680 osoba.ibizza wrote: ↑02/06/2025 11:41Ma realno, devastirani smo.dječak sa šibicama wrote: ↑02/06/2025 10:4367000 je cak brojka po nekim podacima, cak sam i ja smanjio pogresnim guglanjem.ibizza wrote: ↑02/06/2025 08:49 Uh, ovaj podatak nisam znao(guglao)...nevjerovatan pad.
Koliko bi imali stanovnika da nije bilo rata?Kakve su tu projekcije?
EDIT: Evo sta kaze drug Google: "U 1991. godini u Bosni i Hercegovini je bilo 42.899 živorođenih i 18.532 umrlih, što je rezultiralo prirodnim priraštajem od 24.367. To znači da je broj rođenih bio znatno veći od broja umrlih"
Uglavnom, imali smo baby boom u SFRJ, sada imamo pokop/bakije boom.
1996. u Sarajevu, sjecam se Avaza, ona rubrika "broj rodjenih" zauzimala je po pola stranice novina, dva sarajevska porodilista desetine beba dnevno. Tada smo na nivou drzave imali tih 46 ipo hiljada beba godisnje.
Sada smo na 25
Seljacka matematika:
1991. godine 4.3 mio ; 2025. 2,8 mio(prema projekcijama)
broj umrlih 24 k broj umrlih 33k
Znaci, imamo 35% manje stanovništva, a sa druge strane imamo 35% više umrlih.![]()
Dolaze na naplatu, Ikar, leća, itd...
Broj mrtvih za 2025 godinu se ne može ni znati jer godina nije ni prošla jer je trenutno 2 juni 2025 godine. Ali broj mrtvih se zna za 2024 godinu i taj je bio 34,434. Sada još jednom računate može li broj sa 35% više umrlih biti tačan. Ja ne znam je li taj broj sa 2.8 miliona 100% tačan za 2025 godini ali ostavite najbolje informacije odakle imate te projekcije?
Ja sam uzeo podatke za moje brojke sa Wikipedije.
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Demogra ... erzegovina
- Sanjarko
#4354 Re: Demografija
UN najrelevantniji podatci, oko 3 miliona nas ima zakljucno sa proslom godinom, a na popisu 2013 je bilo 3,7 ili 3,8 miliona stanovnika pa je naknadno brisanjem to regulisano na 3,5 miliona stanovnika.
- Haris.ba
- fortaleza
#4356 Re: Demografija
Ovo je stara karta, mesečini Hrvatska je bila na 57% i prije desetak i više godina, sigurno nije update-ano.Haris.ba wrote: ↑03/06/2025 15:09 Za one koji kukaju kako manja mjesta umiru.
https://balkans.aljazeera.net/interacti ... a-u-evropi
![]()
-
Qwertz84
#4357 Re: Demografija
I na šta je svaki čovjek u BiH potrošio više zbog inflacije? Ova vebstranica https://forbes.n1info.ba/ekonomija/infl ... na-vidiku/ koja se bavi ekonomijom i inflacijom tvrdi da zbog inflacije su građani primorani na drastične mjere štednje, da će se povećati siromaštvo(i vama je sigurno jasno kada se poveća siromaštvo da veća potrošnja nije moguća) i da ta inflacija može dovesti do slabljenja domaće potrošnje jer kako oni pišu "Kako kupovna moć građana opada, tako se smanjuje i potrošnja, što negativno utiče na domaću privredu i otvara prostor za ekonomski pad."fortaleza wrote: ↑02/06/2025 08:33Veća je potrošnja po čovjeku zbog inflacije.Qwertz84 wrote: ↑31/05/2025 18:48Pa na koga će dijaspora slati novac kada tvrde da svi mladi isto tamo imigrira i to u brojkama od oko 600 000 hiljada u samo 10 godina? Kome oni šalju novac? Roditeljima koji su već imali novca da ih u BiH pošalju na fakultet da mogu kasnije otići u inozemstvo? Ili na djeda ili nanu da kupe lijekove jer im ne treba puno kalorija u starijim godinama? Na svoju djecu najvjerovatnije ne pošalju novac jer ih najvjerovatnije mogu dovesti u inozemstvo._BataZiv_0809 wrote: ↑31/05/2025 16:38
Ma to sve dijaspora posaljeili je to rezultat visokih cijena, a odakle narodu pare je misterija.
Salu na stranu, iako ce ti to dosta ljudi mrtvo hladno reci, dobra su ti pitanja.
-
detroit-mercy
#4358 Re: Demografija
Zar na Jadranu nema gradnje od Juna-Oktobradječak sa šibicama wrote: ↑02/06/2025 17:44 Plus desetine hiljada sezonskih radnika iz Srbije i BiH na Jadranu, to je vec u maju pocelo a zavrsava negdje u oktobru.
Ja mislim da u Sarajevu na ljeto keramicara mozes naci samo ako je samouk, sve sto zna posao ode na Jadran. Uzimaju lopatom plate.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#4359 Re: Demografija
Bukvalno.Qwertz84 wrote: ↑03/06/2025 16:12I na šta je svaki čovjek u BiH potrošio više zbog inflacije? Ova vebstranica https://forbes.n1info.ba/ekonomija/infl ... na-vidiku/ koja se bavi ekonomijom i inflacijom tvrdi da zbog inflacije su građani primorani na drastične mjere štednje, da će se povećati siromaštvo(i vama je sigurno jasno kada se poveća siromaštvo da veća potrošnja nije moguća) i da ta inflacija može dovesti do slabljenja domaće potrošnje jer kako oni pišu "Kako kupovna moć građana opada, tako se smanjuje i potrošnja, što negativno utiče na domaću privredu i otvara prostor za ekonomski pad."fortaleza wrote: ↑02/06/2025 08:33Veća je potrošnja po čovjeku zbog inflacije.Qwertz84 wrote: ↑31/05/2025 18:48
Pa na koga će dijaspora slati novac kada tvrde da svi mladi isto tamo imigrira i to u brojkama od oko 600 000 hiljada u samo 10 godina? Kome oni šalju novac? Roditeljima koji su već imali novca da ih u BiH pošalju na fakultet da mogu kasnije otići u inozemstvo? Ili na djeda ili nanu da kupe lijekove jer im ne treba puno kalorija u starijim godinama? Na svoju djecu najvjerovatnije ne pošalju novac jer ih najvjerovatnije mogu dovesti u inozemstvo.
Samo kod nas se povecana potrosnja pravda inflacijom a niko da objasni odakle narodu pare da isprati povecanje cijena.
- dječak sa šibicama
#4360 Re: Demografija
Mislis od oktobra do juna?
Na sezonu mislim turisticki radnici, a gradjevinari rade cijelu godinu. Posebno posla ima u proljece i jesen. Imamo dole jednu malu porodicnu kucu u jednom gradu dosta turisticki aktivnom i popularnom, kad odes u aprilu na sve strane stekecu pneumatski pistolji i bageri.
Dogradjuju spratove i apartmane na kucama, ne znam odakle im dozvole za takvo nesto. Ili rade na crno, ali sumnjam da smiju.
Na sezonu mislim turisticki radnici, a gradjevinari rade cijelu godinu. Posebno posla ima u proljece i jesen. Imamo dole jednu malu porodicnu kucu u jednom gradu dosta turisticki aktivnom i popularnom, kad odes u aprilu na sve strane stekecu pneumatski pistolji i bageri.
Dogradjuju spratove i apartmane na kucama, ne znam odakle im dozvole za takvo nesto. Ili rade na crno, ali sumnjam da smiju.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#4361 Re: Demografija
Zabranjeni su radovi dok je sezona, ljeti deru dijasporu a ne Jadran.
Kazne u HR su bas rigorozne.
Mi smo salovali plocu ispred kuce, to je 10tak kvadrata smjesan posao i jedinu buku pravi mjesalica, za pola sata se nacrtala inspekcija
Kazne u HR su bas rigorozne.
Mi smo salovali plocu ispred kuce, to je 10tak kvadrata smjesan posao i jedinu buku pravi mjesalica, za pola sata se nacrtala inspekcija
- dječak sa šibicama
#4362 Re: Demografija
Da, vanjski radovi, ali ovo keramika i sve sto je unutar objekata, moze se raditi. Ko zna sta ti radis u kuci.
Zato u oktobru i aprilu trese se zemlja od radova. Sto je razumljivo, laka para izdajes apartmane boli te patka a apartman od 50-60 eura na gore.
Zato u oktobru i aprilu trese se zemlja od radova. Sto je razumljivo, laka para izdajes apartmane boli te patka a apartman od 50-60 eura na gore.
- fortaleza
#4363 Re: Demografija
Vala brate sve što pišeš nema smisla.Qwertz84 wrote: ↑03/06/2025 16:12I na šta je svaki čovjek u BiH potrošio više zbog inflacije? Ova vebstranica https://forbes.n1info.ba/ekonomija/infl ... na-vidiku/ koja se bavi ekonomijom i inflacijom tvrdi da zbog inflacije su građani primorani na drastične mjere štednje, da će se povećati siromaštvo(i vama je sigurno jasno kada se poveća siromaštvo da veća potrošnja nije moguća) i da ta inflacija može dovesti do slabljenja domaće potrošnje jer kako oni pišu "Kako kupovna moć građana opada, tako se smanjuje i potrošnja, što negativno utiče na domaću privredu i otvara prostor za ekonomski pad."fortaleza wrote: ↑02/06/2025 08:33Veća je potrošnja po čovjeku zbog inflacije.Qwertz84 wrote: ↑31/05/2025 18:48
Pa na koga će dijaspora slati novac kada tvrde da svi mladi isto tamo imigrira i to u brojkama od oko 600 000 hiljada u samo 10 godina? Kome oni šalju novac? Roditeljima koji su već imali novca da ih u BiH pošalju na fakultet da mogu kasnije otići u inozemstvo? Ili na djeda ili nanu da kupe lijekove jer im ne treba puno kalorija u starijim godinama? Na svoju djecu najvjerovatnije ne pošalju novac jer ih najvjerovatnije mogu dovesti u inozemstvo.
Gledaj ovako, da nije inflacija pojela kupovnu moć možda bi ispred kuće napravio pločice, otišao na more...
A ovako se tu štedi i veći postotak primanja ide na osnovne životne potrebe, namirnice, liječnika, higijenu, stanovanje jer je logično sve poskupilo.
Samim tim je i prihod od PDV-a kako se nedavno Novalić hvalio znatno povećan, a ne iz razloga što nas je milijun više ili manje.
- Sanjarko
#4364 Re: Demografija
Dzaba palamudite, ovdje u Nicaze ja kako znam svi imaju neki izvor prihoda sa strane, bilo da i dalje nakon penzije rade nekako, snalaze se sto bi rekli ili imaju zemlje pa nesto uzgoje hrane pa tako smanje troskove zivotne, ali vecinom dobiju od djece primjerice penzioneri koja im redovno ili salju lovu ili kupuju sto sta od namjestaja pa nadalje.
Ja i stara jedino nemamo nikoga vani od nama poznatih ljudi. Sestra je ovdje i donedavno je se stara snalazila i dalje i tako vratila oko ili skoro 8 000 duga za rezije ili je oko ili skoro 6 000 vratila. Ostalo nam jos 1 500 do 2 000 duga. Htjeli nam stan zapljeniti zbog njega koji su kamatama nabili.
U igri je veci opticaj novca nego sto zvanicno statistikom se vodi. Sada koliko je ta velika kolicina novca ne znam ali puno je uglavnom. Pa nama kumovi dadose pravo novca i malo ko bi to uradio.
Gdje je sto i drugi dadnu koliko toliko. Nakupi se to za godinu dana.
Ja i stara jedino nemamo nikoga vani od nama poznatih ljudi. Sestra je ovdje i donedavno je se stara snalazila i dalje i tako vratila oko ili skoro 8 000 duga za rezije ili je oko ili skoro 6 000 vratila. Ostalo nam jos 1 500 do 2 000 duga. Htjeli nam stan zapljeniti zbog njega koji su kamatama nabili.
U igri je veci opticaj novca nego sto zvanicno statistikom se vodi. Sada koliko je ta velika kolicina novca ne znam ali puno je uglavnom. Pa nama kumovi dadose pravo novca i malo ko bi to uradio.
Gdje je sto i drugi dadnu koliko toliko. Nakupi se to za godinu dana.
-
Qwertz84
#4365 Re: Demografija
Šta ti pišeš nema smisla. Pitao sam te na šta je se više potrošilo po čovjeku zbog inflacije ? jer si pisao "Veća je potrošnja po čovjeku zbog inflacije." Sada pišeš da gledam ovako "da nije inflacija pojela kupovnu moć možda bi ispred kuće napravio pločice, otišao na more" i to nije privredno objašnjenje jer je to tvoje mišljenje, i ne ja ne bih pravio ispred kuće pločice jer ne volim trošiti novac na dekoracije, i ne ja isto ne bih otišao na more jer mi je bitnije sakupiti 10 000 KM uštede za hitne slučajeve ako se razbolim da tu količinu imam kao sigurnost. Sada pišeš "A ovako se tu štedi" šta opet nije veća potrošnja nego ušteda. Dalje pišeš "i veći postotak primanja ide na osnovne životne potrebe, namirnice, liječnika, higijenu, stanovanje jer je logično sve poskupilo." šta opet znači veća potrošnja. Ima li za tebe smisla šta pišeš? Jer to sada tvoja ozbiljnost šta si sada ovdje napisao? "Samim tim je i prihod od PDV-a kako se nedavno Novalić hvalio znatno povećan, a ne iz razloga što nas je milijun više ili manje." Ako stvarno misliš da nema razlike ima li u BiH milion ljudi manje ili više pitaj se zbog čega je privreda u BiH u 1995 godini tokom rata došla na mrtvu tačku kada je bilo oko 1 milion izbjeglica van BiH. Ako misliš da i to za veće zemlje ne važi pitaj Nijemce jesu li oni primjetili razliku u Njemačkoj kada je se u Njemačkoj nalazilo u 1996 godini skoro pola milijona građana iz BiH koji su tražili azil? Pitaj ih isto je li bila razlika kada je rat u Siriji počeo i u Njemačku stiglo milon ljudi iz Sirije iza 2011 godine? Pitaj ih isto ima li danas razlike zato što u Njemačkoj trenutno živi preko milion Ukrajinaca. Ja tebi mogu garantovati da ako bi nestalo oko 1 milijon ljudi(znači oko 33%) u narednih 10 godina iz BiH privreda bi se nalazila u recesiji i došlo bi do privrednog kolapsa jer BiH nije Indija koja ima 1.4 milijarde stanovnika.fortaleza wrote: ↑03/06/2025 18:47Vala brate sve što pišeš nema smisla.Qwertz84 wrote: ↑03/06/2025 16:12I na šta je svaki čovjek u BiH potrošio više zbog inflacije? Ova vebstranica https://forbes.n1info.ba/ekonomija/infl ... na-vidiku/ koja se bavi ekonomijom i inflacijom tvrdi da zbog inflacije su građani primorani na drastične mjere štednje, da će se povećati siromaštvo(i vama je sigurno jasno kada se poveća siromaštvo da veća potrošnja nije moguća) i da ta inflacija može dovesti do slabljenja domaće potrošnje jer kako oni pišu "Kako kupovna moć građana opada, tako se smanjuje i potrošnja, što negativno utiče na domaću privredu i otvara prostor za ekonomski pad."
Gledaj ovako, da nije inflacija pojela kupovnu moć možda bi ispred kuće napravio pločice, otišao na more...
A ovako se tu štedi i veći postotak primanja ide na osnovne životne potrebe, namirnice, liječnika, higijenu, stanovanje jer je logično sve poskupilo.
Samim tim je i prihod od PDV-a kako se nedavno Novalić hvalio znatno povećan, a ne iz razloga što nas je milijun više ili manje.
- fortaleza
#4366 Re: Demografija
De razbij to u pasuse, nezgodno te čitat. I imaš opciju multiquota.
Šta ustvari želiš reći? Ne kontam te nikako.
Pa novce upumpavaju dijasporaši, i to ne samo da se šalje lova nego se i dolazi s eurima u državu.
Pogledaj Tomislav, Livno, Grahovo, Drvar i taj kraj, nigdje ljudi do osmog mjeseca kad bi se onda sjatila dijaspora na godišnji i upumpala love pa mjesec dana kasnije opet pusto. Ništa nije crno bijelo, ali se primjeti manje ljudi.
I masa ljudi i dalje dolazi po nekoliko puta godišnje. Pitaj mog tetka koji je od 1975. vani zašto ima BiH osobnu iskaznicu i prebivalište, zbog neke mirovinice od par maraka koju jednom godišnje pokupi kad dođe.
Pa novce upumpavaju dijasporaši, i to ne samo da se šalje lova nego se i dolazi s eurima u državu.
Pogledaj Tomislav, Livno, Grahovo, Drvar i taj kraj, nigdje ljudi do osmog mjeseca kad bi se onda sjatila dijaspora na godišnji i upumpala love pa mjesec dana kasnije opet pusto. Ništa nije crno bijelo, ali se primjeti manje ljudi.
I masa ljudi i dalje dolazi po nekoliko puta godišnje. Pitaj mog tetka koji je od 1975. vani zašto ima BiH osobnu iskaznicu i prebivalište, zbog neke mirovinice od par maraka koju jednom godišnje pokupi kad dođe.
- dječak sa šibicama
#4367 Re: Demografija
Avioni puni i za ovaj Bajram, uzme godisnji tamo i dodje par dana kod familije.
Sto vise bude dijasporasa, to ce i veca fluktuacija istih biti. Posebno ovi sto dodju automobilima iz Slovenije Njemacke, par sati voznje. Granicni prijelazi uvijek prebukirani u dolasku prije i u odlasku nakon bilo kojeg praznika.
Sto vise bude dijasporasa, to ce i veca fluktuacija istih biti. Posebno ovi sto dodju automobilima iz Slovenije Njemacke, par sati voznje. Granicni prijelazi uvijek prebukirani u dolasku prije i u odlasku nakon bilo kojeg praznika.
-
Qwertz84
#4368 Re: Demografija
Da se narod u BiH nije slučajno zadužio kod banaka ili mikrokreditnih organizacija umjesto da je možda dobio previše novca od dijaspore?_BataZiv_0809 wrote: ↑03/06/2025 17:07Bukvalno.Qwertz84 wrote: ↑03/06/2025 16:12I na šta je svaki čovjek u BiH potrošio više zbog inflacije? Ova vebstranica https://forbes.n1info.ba/ekonomija/infl ... na-vidiku/ koja se bavi ekonomijom i inflacijom tvrdi da zbog inflacije su građani primorani na drastične mjere štednje, da će se povećati siromaštvo(i vama je sigurno jasno kada se poveća siromaštvo da veća potrošnja nije moguća) i da ta inflacija može dovesti do slabljenja domaće potrošnje jer kako oni pišu "Kako kupovna moć građana opada, tako se smanjuje i potrošnja, što negativno utiče na domaću privredu i otvara prostor za ekonomski pad."
Samo kod nas se povecana potrosnja pravda inflacijom a niko da objasni odakle narodu pare da isprati povecanje cijena.
-
Qwertz84
#4369 Re: Demografija
To šta si nama sada opet objasnio je potpuno normalno za skoro svaku državu. Ima u u Americi gradova koji su tokom neke turističke sezone 10 puta više naseljeni nego kada ta sezona prestaje. Čak i ja sam primjetio kada sam bio na školskoj ekskurziji u drugoj državi da ima više turista nego domaćih stanovnika u tim selima i planinama. Misliš li naprimjer da u Španiju ne dolaze više turista po godini nego što ta zemlja broji na statistikama?fortaleza wrote: ↑04/06/2025 11:32 De razbij to u pasuse, nezgodno te čitat. I imaš opciju multiquota.
- Sanjarko
#4370 Re: Demografija
Mostar i okolinu je posjetilo prosle godine oko milion turista, a samo oko 10% je zavedeno statisticki, jutros ili oko podne prica bila o tome, ima prilog o tome mozda na BHRT, mislim da je na toj televiziji u jutarnjem programu bio taj prilog.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#4371 Re: Demografija
https://www.ktabkbih.net/hr/vijesti/vij ... lji/126525
Nakon više od 30 godina prisilne politike „dvoje djece“, Vijetnam ukida ograničenja u pokušaju da preokrene trend pada fertiliteta. Zemlja ima najvišu stopu pobačaja na svijetu, uključujući i pobačaje zbog spola
Prema UN-u vijetnamsko stanovništvo ubrzano stari. Udio osoba mlađih od 15 godina u ukupnom stanovništvu pao je s 43 posto na 25 posto. UN predviđa da će, ako se ovi trendovi održe, Vijetnam postići status „starog društva“ za samo 20 godina.
nevjerojatno
zemlja od 100 milijuna
Nakon više od 30 godina prisilne politike „dvoje djece“, Vijetnam ukida ograničenja u pokušaju da preokrene trend pada fertiliteta. Zemlja ima najvišu stopu pobačaja na svijetu, uključujući i pobačaje zbog spola
Prema UN-u vijetnamsko stanovništvo ubrzano stari. Udio osoba mlađih od 15 godina u ukupnom stanovništvu pao je s 43 posto na 25 posto. UN predviđa da će, ako se ovi trendovi održe, Vijetnam postići status „starog društva“ za samo 20 godina.
nevjerojatno
zemlja od 100 milijuna
-
Sociolog
#4372 Re: Demografija
Truba, nemoj spamati, ovako ozbiljno temu, postaj ako moze za situaciju kod nas.
Hrvatska bar ima neki ured, neke planove, vizije, vizure..
Sta ima kod nas??
Faruk Hadzic, procita necije postove s foruma, pa slavodobitno ih prezentuje na TVSA na primjer..
Imamo fertilitet 1.24.
Penzioni fond ce trebati u narednih par godina 20% vise novca nego sada sto se izdvaja za finansiranje.
Sta ima kod nas??
Faruk Hadzic, procita necije postove s foruma, pa slavodobitno ih prezentuje na TVSA na primjer..
Imamo fertilitet 1.24.
Penzioni fond ce trebati u narednih par godina 20% vise novca nego sada sto se izdvaja za finansiranje.
-
Qwertz84
#4373 Re: Demografija
Pošto si ranije napisao da ja lupam gluposti i da si se bavio profesionalno demografijom sa ovim komentaromSociolog wrote: ↑17/06/2025 15:49 Truba, nemoj spamati, ovako ozbiljno temu, postaj ako moze za situaciju kod nas.
Sta ima kod nas??
Imamo fertilitet 1.24.
"Druze, ja koji sam se bavio profesionalno demografijom, odgovorno tvrdim da lupas gluposti. Tacka, kraj. Vozdra"
i onda sam tražio tvoju odgovornost da meni i drugima objasniš tvoje znanje i dobio sam opet skoro bezkoristni komentar
"Dobro jutro, budem, kad budem imao vremena ovih dana."
i ja se još danas pitam na šta čekaš?
Sada si opet napisao komentar "Hrvatska bar ima neki ured, neke planove, vizije, vizure"
Pa sad me zanima na kakve urede, planove, vizije i vizure misliš? I jesi li mislio na demografske jer vidim da i Hrvatska će do kraja ovog stoljeća trpiti skoro uvijek minuse ko što se može na ovoj vebstranici vidjeti?
https://m.statisticstimes.com/demograph ... lation.php ili si mislio na privredne ali nisi objasnio koje tačno BiH treba isto kopirati od Hrvatske? Da naprimjer ima otih 20% više novca za penzijoni fond?
Dao si nam najvjerovatnije pogrešnu informaciju da imamo fertilitet od 1.24 jer svjetska banka tvrdi da je fertilitet u BiH bio 1.49 u 2023 godini a UN tvrdi za 2025 godinu fertilitet od 1.50 za BiH i u obojim listama smo ispred Hrvatske. Evo ti link
https://en.m.wikipedia.org/wiki/List_of ... ility_rate
Odakle imaš taj/svoj podatak od 1.24?
Možeš li nam ovaj put pokazati svoju profesionalnost ili hoćeš li čekati na bolja vremena? Ili hoćeš li opet pisati da lupam gluposti bez dokaza.
-
Sociolog
#4374 Re: Demografija
Evo na primer
https://avaz.ba/vijesti/bih/963721/nega ... izumiranju
Republika Hrvatska ima Ministarstvo za Demografiju i iseljenistvo....
sta ima moja domovina?
Ima li makar kancelariju, za demografiju, makar na Kantonalnom nivou??
Imaju Stjepana Sterca, i Akrapa Andjelka, koji skoro cesto salju svoje analize , nacrte, vizije ka Zupanskim Vladama, drzavnom njihovom ministarstvu za Demografiju...mjere za besplatne vrtice, u dosta gradova usvojeno.
Nacionalnom razvojnom strategijom Republike Hrvatske do 2030. godine su utvrđena četiri razvojna smjera, a demografska revitalizacija ključan je dio razvojnog smjera 2., Jačanje otpornosti na krize, definirana kao strateški cilj 6. Demografska revitalizacija i bolji položaj obitelji. Strateški cilj obuhvaća prioritete koji se odnose na ublažavanje negativnih demografskih trendova, izgradnju poticajnog okruženja za mlade i obitelji te jačanje veza s hrvatskim iseljeništvom.
U okviru strateškog cilja 2., Obrazovani i zaposleni ljudi, utvrđeni su prioriteti koji su važni za ostvarivanje ciljeva populacijske politike. To uključuje povećanje pristupa visokokvalitetnom sustavu ranog i predškolskog odgoja, povećanje udjela odraslog stanovništva u procesima cjeloživotnog učenja, unaprjeđenje politika tržišta rada radi povećanja stope zaposlenosti, sigurnosti posla i bolje mobilnosti radne snage.
U okviru strateškog cilja 5., Zdrav, aktivan i kvalitetan život, utvrđeni su prioriteti usmjereni na unaprjeđenje zdravstvene skrbi, promociju zdravlja i aktivnog života te dostojanstveno starenje uz inkluzivniju socijalnu politiku.
Unutar razvojnog smjera 4., Ravnomjeran regionalni razvoj, strateški cilj 12., Razvoj potpomognutih područja i područja s razvojnim posebnostima, čini za demografiju važnu domenu.
https://avaz.ba/vijesti/bih/963721/nega ... izumiranju
Republika Hrvatska ima Ministarstvo za Demografiju i iseljenistvo....
sta ima moja domovina?
Ima li makar kancelariju, za demografiju, makar na Kantonalnom nivou??
Imaju Stjepana Sterca, i Akrapa Andjelka, koji skoro cesto salju svoje analize , nacrte, vizije ka Zupanskim Vladama, drzavnom njihovom ministarstvu za Demografiju...mjere za besplatne vrtice, u dosta gradova usvojeno.
Nacionalnom razvojnom strategijom Republike Hrvatske do 2030. godine su utvrđena četiri razvojna smjera, a demografska revitalizacija ključan je dio razvojnog smjera 2., Jačanje otpornosti na krize, definirana kao strateški cilj 6. Demografska revitalizacija i bolji položaj obitelji. Strateški cilj obuhvaća prioritete koji se odnose na ublažavanje negativnih demografskih trendova, izgradnju poticajnog okruženja za mlade i obitelji te jačanje veza s hrvatskim iseljeništvom.
U okviru strateškog cilja 2., Obrazovani i zaposleni ljudi, utvrđeni su prioriteti koji su važni za ostvarivanje ciljeva populacijske politike. To uključuje povećanje pristupa visokokvalitetnom sustavu ranog i predškolskog odgoja, povećanje udjela odraslog stanovništva u procesima cjeloživotnog učenja, unaprjeđenje politika tržišta rada radi povećanja stope zaposlenosti, sigurnosti posla i bolje mobilnosti radne snage.
U okviru strateškog cilja 5., Zdrav, aktivan i kvalitetan život, utvrđeni su prioriteti usmjereni na unaprjeđenje zdravstvene skrbi, promociju zdravlja i aktivnog života te dostojanstveno starenje uz inkluzivniju socijalnu politiku.
Unutar razvojnog smjera 4., Ravnomjeran regionalni razvoj, strateški cilj 12., Razvoj potpomognutih područja i područja s razvojnim posebnostima, čini za demografiju važnu domenu.