Naša stranka

Post Reply
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#3251 Re: Naša stranka

Post by _BataZiv_0809 »

Mahala kao orijentalisticki izraz.

Fali jos samo carsija...
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#3252 Re: Naša stranka

Post by Chmoljo »

Novak20 wrote: 27/05/2025 15:09
Chmoljo wrote: 27/05/2025 14:47
_BataZiv_0809 wrote: 27/05/2025 14:44

Rok se racuna otkad CIK potvrdi mandate.
Ne od izbora.
mojne ga. ne zna on kako je kad se ne dogovorisve pred nekom NVO tipa HNS.
:lol:

Možda i ne znam ali znam da je bruka ovo naprđivanje političke mahale.

Kao i ono sa Bogićem Bogićevićem.
Član HNS-a
Na benzinskoj pumpi napadnut Pero Previšić: "Spominjali su mi Čovića i prijetili"
europejstvo
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#3253 Re: Naša stranka

Post by Chmoljo »

_BataZiv_0809 wrote: 27/05/2025 15:21 Mahala kao orijentalisticki izraz.

Fali jos samo carsija...
al obavezno to reć zgađenjem.
kakabanja213

#3254 Re: Naša stranka

Post by kakabanja213 »

https://www.klix.ba/vijesti/bih/forto-t ... /250616101
Kralj suplje se vratio.
Edine kako stoje stvari sa Starlinkom???
Hakiz

#3255 Re: Naša stranka

Post by Hakiz »

kakabanja213 wrote: 16/06/2025 13:42 https://www.klix.ba/vijesti/bih/forto-t ... /250616101
Kralj suplje se vratio.
Meni ukralo dokumente u nakim inostranstvima. Sada vadim zamjenske.

Kada bi naš dobri Edin napravio da na jednom šalteru predam zahtjev i ostalo ide "u pozadini", po službenoj dužnosti/zahtjevu, umjesto da za svaki dokument moram sam da obiđem 6 šaltera na različitim adresama, lako bih sačekao Starlinkove i ostalo. Ne bih mu zamjerio što ih nema. I digitalizaciju bih čekao. Eto, ne mora da mogu iz kuće internetom, za početak barem da idem na jedan šalter umjesto 6. Samo to, za početak.

Al', jok.
Styling

#3256 Re: Naša stranka

Post by Styling »

Hakiz wrote: 16/06/2025 13:53
kakabanja213 wrote: 16/06/2025 13:42 https://www.klix.ba/vijesti/bih/forto-t ... /250616101
Kralj suplje se vratio.

Kada bi naš dobri Edin napravio da na jednom šalteru predam zahtjev i ostalo ide "u pozadini", po službenoj dužnosti/zahtjevu, umjesto da za svaki dokument moram sam da obiđem 6 šaltera na različitim adresama, lako bih sačekao Starlinkove i ostalo. Ne bih mu zamjerio što ih nema. I digitalizaciju bih čekao. Eto, ne mora da mogu iz kuće internetom, za početak barem da idem na jedan šalter umjesto 6. Samo to, za početak.

Al', jok.
Po zakonu drzava ne smije traziti od gradjana da dostavljaju dokumente koji se mogu pribaviti po sluzbenoj duznosti. Levate gradjane da za njih rade zato sto raja ne poznaje zakon.
Hakiz

#3257 Re: Naša stranka

Post by Hakiz »

Styling wrote: 16/06/2025 14:01
Kralj suplje se vratio.

Al', jok.
Po zakonu drzava ne smije traziti od gradjana da dostavljaju dokumente koji se mogu pribaviti po sluzbenoj duznosti. Levate gradjane da za njih rade zato sto raja ne poznaje zakon.
Kako ja da znam da li uvjerenje o državljanstvu, rodni list za ličnu kartu oni mogu dobiti po službenoj dužnosti ili ne? Odjavu vozačke u Sl. listu? Odjava lične karte? Itd. Kako da uopšte znam koji dokument mi treba dok mi na šaleru ne ksžu da mi trrba baš taj, a onda kako da znsm da li ga mogu dobiti po službenoj dužnosti?

Ako ne mogu, trebalo bi da mogu.

A ako mogu, pa nas levate, eto još hednog razloga da se uskrati glas na izborima.

Taj stav nekoga ko je u nekoj službi ili drugačije sazna da nekome ko nikada nije došao u dodir sa tim procesima kaže "Ko ti je kriv kada ne znaš pa te levate" je ciničan i arogantan.

A zamisli dođeš na šalter, dobar dan, ukrali mi dokumenta, dobar dan, popunite ovaj formular na kojem pod krivičnom odgovornosti tvrdite da su vam baš ti dokumenti ukradeni i koje od njih želite ponovo vaditi (lična mora, vozačku možda i ne želim, zdravstvenu hoću itd). Popunim, predam, platim koliko treba i obavijeste me kada bude gotovo da dođem, pošalju po kuriru ili barem kažu dođite za mjesec. Jedan dolazak za zahtjev, drugi za podizanje. Ovako, recimo za ličnu, jedan šalter "treba ti ovo", drugo je kancelarija da se odjavi, treće idi u opštinu po rodni i državljanstvo, četvrto, dođi po potvrdu da je odjavljena lična (7 dana nakon prijave), peto sada predaj na šalter za izdavanje novog dokumenta, šesto dođi za 2 sedmice po novi dokument. Usputni odlasci na trafike po takse i kopiranja. Za vozačku treba još uz to otići u Sl. list da se odjavi (lična se ne odjavljuje u Sl. listu). Ako je ukradeno u inostranstvu, kađu ti na šalteru kafa pitaš pta treba da ovlašteni prevodilac prevede potvrdu iz policije iz zemlji u kojoj je ukradeno, njega trrba naći, pkatiti i sačekati da prevedr.. Ako je kod nas ukradeno, potvrda iz policijske stanice.

Kako tu proceduru da neko zna unaprijed, prije nego što mu se dogodi, i još da zna levate li ga jer to sve može po službenoj dužnosti? Ili koji dio može? A trrbalo bi da sve idr po službenoj dužnost, čovjek samo jednom na šalteru preda zahtjev i za mjesec dođe po dokument.

Neka barem to naprave, lako ćemo sačekati za digitalne potpise da od kuće to sve obavimo.

Ali, jok. "Ne možemo, zakon o privatnosti podataka zabranjuje nam da po službenoj dužnosti oribavimo rodli list, državljanstvo, odjavimo u Sl. listu...". Lako je naći izgovor.

Ili to namjerno neće da naprave?
HelaS

#3258 Re: Naša stranka

Post by HelaS »

Kralj suplje se vratio.

Al', jok.
Hoću da pročitam taj član zakona. Koji je zakon?
Styling

#3259 Re: Naša stranka

Post by Styling »

HelaS wrote: 16/06/2025 22:30

Al', jok.
Zakon o upravnom postupku.

11. Ekonomičnost postupka
Član 11.
Postupak se ima voditi brzo i sa što manje troškova i gubitka vremena za stranku i druge
osobe koje učestvuju u postupku, ali tako da se pribavi sve što je potrebno za pravilno
utvrđivanje činjeničnog stanja i za donošenje zakonitog i pravilnog rješenja.

Kaznene odredbe
Član 289.
(1) Novčanom kaznom od 2.000 KM do 8.000 KM kaznit će se za prekršaj institucija koja
ima javna ovlaštenja:
1) ako za rješavanje u upravnim stvarima, odnosno za preduzimanje radnji u postupku odredi
osobu koja ne ispunjava propisane uslove (član 29. stav 2., u vezi sa članom 283.),
2) ako odbije da primi pismeni zahtjev stranke ili usmeno saopćenje u zapisnik, odnosno ne
izda potvrdu o prijemu podneska (član 62. st. 1., 2. i 3.),
3) ako izvrši pozivanje noću suprotno odredbi člana 64. stava 2. ovog zakona,
4) ako se pozvana osoba prinudno privede, a u pozivu nije bila naznačena primjena te mjere
(član 65. stav 3),
5) ako se po službenoj dužnosti ne pribavljaju podaci o činjenicama o kojima se vodi službena
evidencija ili ako se od stranke traži da pribavi i podnese dokaze koje brže i lakše može
pribaviti organ koji vodi postupak ili ako traži da stranka podnese uvjerenja koja organi nisu
dužni izdavati (član 127. stav 3. i član 128. stav 2.),
Novak20

#3260 Re: Naša stranka

Post by Novak20 »

Styling wrote: 17/06/2025 10:40
HelaS wrote: 16/06/2025 22:30

Zakon o upravnom postupku.

11. Ekonomičnost postupka
Član 11.
Postupak se ima voditi brzo i sa što manje troškova i gubitka vremena za stranku i druge
osobe koje učestvuju u postupku, ali tako da se pribavi sve što je potrebno za pravilno
utvrđivanje činjeničnog stanja i za donošenje zakonitog i pravilnog rješenja.

Kaznene odredbe
Član 289.
(1) Novčanom kaznom od 2.000 KM do 8.000 KM kaznit će se za prekršaj institucija koja
ima javna ovlaštenja:
1) ako za rješavanje u upravnim stvarima, odnosno za preduzimanje radnji u postupku odredi
osobu koja ne ispunjava propisane uslove (član 29. stav 2., u vezi sa članom 283.),
2) ako odbije da primi pismeni zahtjev stranke ili usmeno saopćenje u zapisnik, odnosno ne
izda potvrdu o prijemu podneska (član 62. st. 1., 2. i 3.),
3) ako izvrši pozivanje noću suprotno odredbi člana 64. stava 2. ovog zakona,
4) ako se pozvana osoba prinudno privede, a u pozivu nije bila naznačena primjena te mjere
(član 65. stav 3),
5) ako se po službenoj dužnosti ne pribavljaju podaci o činjenicama o kojima se vodi službena
evidencija ili ako se od stranke traži da pribavi i podnese dokaze koje brže i lakše može
pribaviti organ koji vodi postupak ili ako traži da stranka podnese uvjerenja koja organi nisu
dužni izdavati (član 127. stav 3. i član 128. stav 2.),
Zakoni su kao u Njemačkoj.

Tragedija je što su u ovih trideset godina od političkih imbecila uklonjeni svi oni koji ih mogu provoditi.
Hakiz

#3261 Re: Naša stranka

Post by Hakiz »

Znači, na šalteru reći, neću ja, vi nabavite potrebno.
HelaS

#3262 Re: Naša stranka

Post by HelaS »

Hakiz wrote: 17/06/2025 15:41 Znači, na šalteru reći, neću ja, vi nabavite potrebno.
Jašta. "Šalteruša" je Tito, zakon. Ako ti ona kaže ne može, možeš se otegnti do vrata, nećeš uspjeti. Žalbe, tužbe... džaba, prije ćeš postići svoje ako udovoljiš njenom neznanju Pola njih faktički i ne zna za ZUP :-)
Styling

#3263 Re: Naša stranka

Post by Styling »

HelaS wrote: 17/06/2025 19:46
Hakiz wrote: 17/06/2025 15:41 Znači, na šalteru reći, neću ja, vi nabavite potrebno.
Jašta. "Šalteruša" je Tito, zakon. Ako ti ona kaže ne može, možeš se otegnti do vrata, nećeš uspjeti. Žalbe, tužbe... džaba, prije ćeš postići svoje ako udovoljiš njenom neznanju Pola njih faktički i ne zna za ZUP :-)
Ja sam se u to uvjerila vise puta, te stoga nosim sa sobom isprintan i plastificiran ovaj clan zakona :D pa se nerjetko posvadjam. Na kraju bude "pa vi cete to brze sami nego da idemo sluzbenim putem".
Hakiz

#3264 Re: Naša stranka

Post by Hakiz »

Styling wrote: 18/06/2025 10:06
Ja sam se u to uvjerila vise puta, te stoga nosim sa sobom isprintan i plastificiran ovaj clan zakona :D pa se nerjetko posvadjam. Na kraju bude "pa vi cete to brze sami nego da idemo sluzbenim putem".
Opet treba do kioska po takse, do banke ili pošte zbog uplata itd. To ne može po službenoj dužnosti čini mi se.

Trebalo bi da se sve može na jednom mjestu. Platim na šalteru uz zahtjev ukupno sve troškove, takse i uplate, a oni neka šalju takse kome treba, uplate kome treba itd.
Styling

#3265 Re: Naša stranka

Post by Styling »

Hakiz wrote: 18/06/2025 11:56

Opet treba do kioska po takse, do banke ili pošte zbog uplata itd. To ne može po službenoj dužnosti čini mi se.

Trebalo bi da se sve može na jednom mjestu. Platim na šalteru uz zahtjev ukupno sve troškove, takse i uplate, a oni neka šalju takse kome treba, uplate kome treba itd.
To sa taksama je zesce peglanje.
Hakiz

#3266 Re: Naša stranka

Post by Hakiz »

Styling wrote: 18/06/2025 12:08
Hakiz wrote: 18/06/2025 11:56

To sa taksama je zesce peglanje.
Da.

Eto, Forto, ako ne ide digitalizacija kako si planirao, hajde ta tvoja koalicija neka barem učini da se sve obavi lično, papirom, ali na samo jednom šalteru. Pa kad se bude moglo digitalizovati, onda ćemo, ćete, i to. Za sada barem ovo, jedan šalter i sve po službenoj dužnosti, pribavljanje svih dokumenata, uključujući sve vanjske radnje (ako je potreban ovlašteni prevod da se i to šalje ovlašenom prevodiocu, slično kao kada se ostavinska šalje notaru, slanje u Službeni list ako treba i sve ostalo), ukjučujući uplate svih troškova (takse, uplate, plaćanja vanjskih službi itd). Dakle, ama baš sve na jednom šalteru. Jedno ono šta baš ne može na jednom šalteru (recimo ako je potreban ponovljeni ljekarski za vozačku, to mora u ambulanti naravno, dakle stvari slične takvim) da se mora otići gdje treba.

Može li se, da li se sposobno, za to?

Ne vjerujem.
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#3267 Re: Naša stranka

Post by JoseMujica »

nek je nas Fortisimo naučio da se bunimo protiv nečistoće :lol:

da ga ne bi, ne bi narod znao ni prepoznati koliko je prljav grad :evil:
HelaS

#3268 Re: Naša stranka

Post by HelaS »

JoseMujica wrote: 18/06/2025 15:00 nek je nas Fortisimo naučio da se bunimo protiv nečistoće :lol:

Sarajevo uopšte nije prljav grad. Ne blista, ali nije ni prljav, naročito nije tako kako ga ti prikazuješ.

Vi iz SBiH imate isti narativ kao DF i SDA, samo lažete i podmećete :-)
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#3269 Re: Naša stranka

Post by JoseMujica »

HelaS wrote: 18/06/2025 18:59
JoseMujica wrote: 18/06/2025 15:00 nek je nas Fortisimo naučio da se bunimo protiv nečistoće :lol:

Sarajevo uopšte nije prljav grad. Ne blista, ali nije ni prljav, naročito nije tako kako ga ti prikazuješ.

Vi iz SBiH imate isti narativ kao DF i SDA, samo lažete i podmećete :-)

izađi iz tog komunističkog opsjenarstva i obraćaj mi se u jednini...ja sam JEDAN čovjek i nisam dio kolektiva...hvala

i Rumenka i SBiH nabijem na kurac, uz sve druge sranke :D
zippoo87

#3270 Re: Naša stranka

Post by zippoo87 »

MuHika je sada sam protiv svih...klimaks valjda..."jaci od sudbine" i "ne moze mi niko nista" :D :D

Mislim realno,nasim politicarima nije neka nauka naci manu...malo je teze naci da su dobri u necemu :D
Ima i takvih,ali mora se bas nekom 100x lupom traziti :D
dječak sa šibicama

#3271 Re: Naša stranka

Post by dječak sa šibicama »

Ova debil vast Trojke me natjerala da iducu jesen izadjem i zaokruzim SDA u kantonu Sarajevo, i to cu rado uraditi.

Sa njima bar znam na cemu sam, sa ovim idiotima nikada vise posla nemali gradjani kantona.
Sociolog

#3272 Re: Naša stranka

Post by Sociolog »

dječak sa šibicama wrote: 18/06/2025 19:48 Ova debil vast Trojke me natjerala da iducu jesen izadjem i zaokruzim SDA u kantonu Sarajevo, i to cu rado uraditi.

Sa njima bar znam na cemu sam, sa ovim idiotima nikada vise posla nemali gradjani kantona.
Ma Legendo, kud ces vise, kad im onaj komunalni ministar od septembra krece s pljenidbom stvari..za smece

Voda 49% poskupljuje

Salonci u nekim umisljenim svijetovima zive..

Pogledaj danasnjih intervju Forte na N 1 , kao i prekjucerasnji kod Emele na Klix..

Koja nadmenost, arogancija, bašobrazluk
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#3273 Re: Naša stranka

Post by izvrsni direktor »

Sociolog wrote: 18/06/2025 19:52
dječak sa šibicama wrote: 18/06/2025 19:48 Ova debil vast Trojke me natjerala da iducu jesen izadjem i zaokruzim SDA u kantonu Sarajevo, i to cu rado uraditi.

Ma Legendo, kud ces vise, kad im onaj komunalni ministar od septembra krece s pljenidbom stvari..za smece

Koja nadmenost, arogancija, bašobrazluk
Sram ga bilo. Pa sta kaze jel redom svim gradjanima ili ima kriterij?
dječak sa šibicama

#3274 Re: Naša stranka

Nece ministar plijeniti nesto vec opcinski sud, koji je to trebao raditi odavno odnosno nekako pronaci nacin da naplate dugovanja gradjana.
Ministar se petlja gdje mu nije mjesto, on nema nista sa ovrhama, to je posao suda. Njegov bahati pristup je pristup Trojkasa, imaju afere u nekoliko ministarstava, i hladno su svi pusteni na slobodu.

Oni prijete gradjanima ali ne prijete javnim preduzecima koja su duzna milione, samo zeljeznica duguje i kunti i panti, ali njima nece radii ovrhe jer tamo su uhljebili svoju rodbinu i ahbabe. A prodaju suplju da su bolji i drugaciji od SDA.

Nisu, isti su, ako ne i gori. Zato SDA ima moj glas u kantonu, kako rekoh sa njima bar znam na cemu sam. Ova nadmena i bezobrazna ubleha na celu sa Nasistima, najvece razocarenje u politici.
Slusam onog Fortu, mamlaza, ono nema obraza koliko je crnog ispod nokta. Taj je obecavao "rjesenje problema zagadjenja zraka u gradu Sarajevu", sve je to on zaboravio i sada imamo iz zime u zimu sve goru situaciju. Djubrad lazljiva.
dječak sa šibicama

#3275 Re: Naša stranka

e da, poskupljuju vodu 50%, a VIK ne radi nista, oko 70% zaposlenih su uhljebi, "administracija" sudaraju se guzicama po kancelarijama na izmisljenim radnim mjestima familija rodbina sve go uhljeb, a poslove na terenu im rade "podizvodjaci" sto su listom ahbabi sa privatnim kompanijama kladim se. To je ljigavi NIP tako uredio. I to da rade, nego ne radi se skoro nista.
Gdje su pare od kredita koji su dignuti za renoviranje infrastrukture, gdje su cijevi, materijal, dobilo noge.

Na sve strane puknute cijevi, tece voda niz ulice, niko ni habera. Oni kupuju ajfone ljubavnicama na racun firme. Pa sad, hajde da povecamo cijenu vode.

Nosi u pi lijepu materinu, kakav i moze biti otpad od SDA, nego NIPadija.
Post Reply