Dozer wrote: ↑16/06/2025 23:04
teodati wrote: ↑16/06/2025 21:58
Dozer wrote: ↑16/06/2025 12:24
Koji dio u "Ja pricam o nasem postanku," je nejasan....?
Naravno da kontam o cemu pricate, ali istovremeno vi ne kontate da odgovor na to da li uopste postoji famozni "uzrok svega" necemo nikad saznati, dok je istovremeno religijski bog ljudska izmisljotina i ubleha.
Kako ne postoji uzrok svega, pa postoji stvarnost u kojoj svi postojimo, ne živimo u bajci, dakle treba objasniti tu stvarnost što je i kako funkcionira, eto.
Do sad poprilicno znamo kako sve funkcionise, cesto znamo i zasto je to tako, ali generalno pitanje postanka svega od samog pocetka sigurno necemo saznati tako brzo. Ako ikad. Preko 13 milijardi godina je staro sano ono sto trenutno vidimo u svemiru, a to ne znaci da je to zaista pocetak starosti svemira jer ko zna sta jos uvijek ne vidimo.
Kako rekoh, elementi koji tvore zivot su svuda oko nas, u svemu, pa tako i u nama samima, i sastojimo se od njih kao i sve drugo, i moje misljenje je da su samo potrebni odredjeni specificni uslovi da bi iz tih elemenata nastao zivot. Kako na ovoj, tako i na ko zna koliko jos planera sirom svemira. Evolucija onda radi svoje.
Znas li koji je trenutno jedini nama poznati zivotni oblik na zemlji, potpuno razlicit od svega ostalog sto znamo, i po DNK i po svemu ostalom? Bukvalno mnogi naucnici za njega smatraju da i nije sa Zemlje.
Uopće se ne slažem s ovime što si napisao, upravo je suprotno, mi ljudi ne znamo kako bilo što funkcionira, mi samo znamo to opisati, recimo gravitaciju, vidimo što se događa ali ne znamo kako je nastala, dakle osnovnu stvar o gravitaciji ne znamo, vidimo da smo u prostoru i vremenu, ali ne znamo ni kako su prostor i vrijeme nastali, o prostoru ne znamo osnovnu stvar, kako zapravo izgleda a svi se u tome nalazimo, elementi koji tvore život svuda su oko nas, ali nemamo pojma kako su zbilja nastali, znamo da po DNK nastaju sva živa bića, ali pojma nemamo kako su te točne upute o svakom živom biću nastale, znamo da postojimo kao svjesna bića, ali nemamo pojma kako svijest nastaje, vidimo da je sve u pokretu ali ne znamo zašto se sve kreće, odakle je sve počelo, i kako je uopće nastalo bilo što da se može kretati, i tak dalje.
Mogu nabrajati tako koliko god hoću, mi opisujemo samo stvarnost u kojoj postojimo, ali ne znamo objasniti zašto sve to postoji, i kako je sve to nastalo, to nema veze sa bilo kakvim znanjem, to je činjenica.
Nije čudno onda ako nauka ništa ne zna objasniti od početka do kraja, da većina ljudi vjeruje u neka imaginarna svemoguća bića, koja imaju čarobne moći, drugo objašnjenje za sada ne postoji, osim ako netko jednom ne objasni kako je zbilja sve nastalo, e da!