Kviz Joker

TV i novinske vijesti, vaši komentari, vaše teme...

Moderator: anex

herdarko

#26 Re: Kviz Joker

Post by herdarko »

Takmičarka je na 10. pitanju potrošila sva 3 đokera koje je još imala i došla do vrha na 20.000 eura.

A slijedilo je 11. pitanje:

Kako je bilo ime ženi nadvojvode Franca Ferdinanda, koja je također umrla u atentatu u Sarajevu 1914. godine – Therese, Elisabeth, Sophie ili Elisabeth?

Image

Lagano pitanje, što bi rekao @mirota :wink:. Svaki prosječni građanin BiH, da ne kažem Sarajlija bi ga morao znati :mrgreen: . I ova takmičarka je odgovorila pravilno. Nije ni čudo, kada je matičarka. To joj je profesija. Prati ljudske živote od rođenja do smrti. 8-)

Slijedilo je 12. pitanje:

Koja kineska provincija leži na istoj geografskoj širini kao Slovenija- Guangdong, Hunan, Sečuan ili Šindžjang? :-)

Image

E, ovo je već bilo malo teže. Odustala je. Ali zaradila je 7000 eura i 4 zlatna đokera.
herdarko

#27 Re: Kviz Joker

Post by herdarko »

I ovaj je takmičar zapeo na 12. pitanju.

Tko je prvi "otkrio" izvor mineralne vode u Radencima i kao prvi ga također počeo komercijalno iskorištavati?

Image

Odustati naravno nije sramota. 7000 eura i 2 zlatna đokera nije baš nešto za prilično dobro pokazano znanje, ali "Bolje vrabac u ruci …".

Karl Friedrich Henn je rođen navodno 1809. godine. Neprovjereno. Kao student medicine je 1833. godine putovao kočijom kroz Radence i opazio taj izvor … Nekoliko godina kasnije je kupio to zemljište i počeo sa istraživanjima ...

https://www.knjiznica-celje.si/raziskov ... 604048.pdf

Njegova unuka je vrlo ponosna na svojeg pretka i želi s postupkom denacionalizacije da dobije natrag njegovo zemljište.

Image

Zapis ovog istraživačkog rada je iz 1996. godine. Sumnjam, da je danas ta njegova unuka Pavla još živa. Studirala je pedagogiju u Nišu i udala se u Beogradu. Navodno se je povremeno vraćala u Vojnik. Vjerovatno će njeni potomci rješavati to pitanje. Ali ovdje mi nešto sa godinama ne ide u glavu (ili ja to pogrešno tumačim). Možda sam promašio jednu cijelu generaciju.

Karl Friedrich Henn se je oženio sa Anom Gotsberger (1809–1904) kao relativno mlad. U literaturi postoje različite informacije o broju njihove djece. Izvjesno je da se im je u Dobrni između 1833. i 1844. godine rodilo sedmoro djece: četiri sina (Sebastian Wilhelm, Friedrich Carl, Ernest Joseph i Roman Alexander) i tri kćeri (Marija Karolina, Barbara Josepha i Karolina Anna).
Njegova kćerka Marija se je nakon 1. svetskog rata udala za ravnatelja škole u Vojniku. Iz tog braka se je rodila Pavla.

Nešto mi godine ne štimaju ovdje. Ako se je ta Marija rodila 1844. godine i udala nakon kraja 1. svetskog rata, a to je recimo odmah 1918-e, onda je bila stara najmanje 74. godine kada je rodila Pavlu. :-)

U Bibliji doduše piše:
"A evo tvoje rođakinje Elizabete:
i ona u starosti svojoj zače sina.
I njoj, nerotkinjom prozvanoj, ovo je već šesti mjesec.
Ta Bogu ništa nije nemoguće!«

Jedan od zadnjih vlasnika punionice je bio dr. Ante Šarić. On je došao u Radence 1932. godine kako bi proučavao ugljikove kupke, a kasnije je uticao na oživljavanje banje. I on odnosno njegovi potomci su imali velike pretenzije oko vlasništva zemlje. Oko njega su se svojevremeno lomila koplja povezana sa denacionalizacijom. Cijela priča je vrlo komplicirana i burna.

Općinsko vijeće Radenaca je 2022. godine usvojilo odluku o posthumnom imenovanju Karla Henna i Ante Šarića počasnim građanima zbog njihove važne uloge u razvoju grada.
Prilikom posthumnog imenovanja dr. Ante Šarića su naveli, da je tokom njegovog rukovođenja vrelcem nastala ideja o tri srca. Imao je troje djece i ta "Tri srca" je posvetio njima (Josef Hoehn Šarić, Vilma Šarić, dr. Rudolf Hoehn Šarić). Još prije 2. svjetskog rata je taj znak "Tri srca" međunarodno zaštitio.

U međuvremenu je Radenska prodana Česima.

Za uspomenu imamo

Aj krijepi dušu! :)
herdarko

#28 Re: Kviz Joker

Post by herdarko »

Jedno "simpatično" pitanje, ali ovaj takmičar traži pomoć.

Odakle potječe talijanski pozdrav 'ciao' – iz Firence, iz Napulja, iz Venecije ili iz Bolonje?

Image

Najčešći pozdrav na svijetu potječe iz Venecije (slov. Benetke).
Svi znamo da riječ CIAO dolazi iz talijanskog jezika, ali malo ljudi zna da potječe iz spomenutog grada. Ovaj jedinstveni pozdrav na svijetu znači i dobrodošlicu i zbogom. Talijani su ga usvojili i kasnije proširili svijetom. Potkraj 19. i početkom 20. stoljeća riječ se prenijela i u Ameriku, posebice u Kolumbiju, Urugvaj, Paragvaj, Boliviju, Peru, Ekvador, Čile, Brazil, Venezuelu i Argentinu. Amerikanci ga više koriste kao pozdrav pri rastanku.

'Ciao' bi se danas mogao usporediti s pozdravima sljedećih jezika:
HAVAJSKI = ALOHA
HEBREJSKI = ŠALOM
ARAPSKI = SALAM
KOREJSKI = ANNYEONG

Koji je najčešći pozdrav u BiH :?: :roll:
herdarko

#29 Re: Kviz Joker

Post by herdarko »

herdarko wrote: 15/06/2025 23:51 Koji je najčešći pozdrav u BiH :?: :roll:
Znači kod vas se ne pozdravljate. :roll: Nisam znao. 8) Malo sam pronjušio kako stvari stoje.

"Dobar dan" je postao nepoželjan pozdrav?

https://visoko.ba/ferida-durakovic-kako ... n-pozdrav/

A šta je sa "bok"?

https://www.vecernji.ba/vijesti/svi-kor ... ma-1533546

"Zdravo" se je zaboravio?

https://lupiga.com/vijesti/zdravo-taj-d ... ili?page=2

U Sloveniji na nekom građevinskom objektu ide pozdrav "Đe s' bolan jebo sliku svoju!"

Malo sam to proučavao. :-)

https://www.deezer.com/en/track/1024533362

Čuo sam i "Jebo te Ilija! :)

Ali da malo razgibamo moždane vijuge pred nastupajuću sezonu evo pitanja …

Image

S kim ili sa čime je povezana Motalejeva (Motaleova) violina?

Takmičar je razmišljao do zadnje sekunde, ali nije pravilno odgovorio.

Odgovor leži u kratkom filmu.

Violina je pripadala Mordechaiju Schleinu Motaleu, rođenom 1930. godine u gradu Krasnowki, tada dijelu Poljske. Kada su Nijemci ušli u grad u junu 1941. godine i masakrirali njegovu porodicu, jedanaestogodišnji Motale se pridružio partizanskoj jedinici i počeo prikupljati obavještajne podatke za nju.

Njegov talenat ga je čak naveo da redovno svira u klubu njemačkih vojnika u gradu. Kada je saznao da će se u klubu u kojem je svirao održati konferencija sa dvjesto SS oficira, odlučio je da digne klub u zrak. Motale je umro kada je imao 13 godina, a jedino što je od njega ostalo bila je njegova violina, koju će također moći čuti oni koji prisustvuju ceremoniji u Mariboru večeras.

https://maribor24.si/lokalno/foto-iz-je ... -junastva/
herdarko

#30 Re: Kviz Joker

Post by herdarko »

Evo još jedno "lagano" pitanje: Koliko godina je bila stara princeza Diana kada je umrla?

Bilo je to koji tjedan poslije njenog kojeg rođendana?

* 1. juli 1961, Sandringham, Norfolk, Engleska, † 31. avgust 1997, Pariz, Francuska.

Takmičar je na zadnje 12. pitanje pogrešno odgovorio. Trenutak istine … :cry:

Image
herdarko

#31 Re: Kviz Joker

Post by herdarko »

Za razliku od Dana žena, povodom Dana muškaraca ne postoje posebne proslave i događanja, pa zato mnogi nisu ni svjesni da se on obilježava.

Kviz Joker nam je tako opet ponudio još jedno od "laganijih" pitanja: Kada obilježavamo međunarodni dan muškaraca?

Takmičar je već bio na vrhu, ali … na 9. pitanje je pogrešno odgovorio. Trenutak istine … :cry:

Image

Evo nešto o tome …

https://bima-shop.hr/novosti/dan-muskaraca-483/

… i kako su to komentirali prošle godine negdje u Dalmaciji: Danas je Međunarodni dan muškaraca! 19.11.2024.

BiH ga ima ... https://arsbih.gov.ba/medjunarodni-dan-muskaraca/ :bih:

…, ali u Srbiji ga nema.:jok: :facepalm:

herdarko

#32 Re: Kviz Joker

Post by herdarko »

Evo pitanje za uvod u novu 14. sezonu kviza Joker.

Koju obuću nosi Kip slobode: mokasine, natikače, čizme ili sandale?

Image

Takmičar nije znao, pa je tražio pomoć svojeg pratioca - super đokera.

Kip slobode ne nosi mokasine, pa i čizme ne, nego obuću, koja je u skladu sa odjećom.
To je obuća koja naglašava povezanost sa klasičnom antikom. Dizajnirana je u stilu starorimskih sandala.

Image

Ja bih još postavio i potpitanje: Šta mu leži uz noge na zemlji?
Svi nekako gledamo u gornji dio, u krunu. Tko će još usmjeriti pozornost tamo dolje. Nije zanimljivo za oči. I voditelj je priznao, da nije gledao noge, a bio je tamo nekoliko puta. "Svi su se penjali gore na krunu , sa koje se može gledati New York".

U podnožju Kipa slobode ne leže turisti, nego leže pokidani lanci i okovi, a predstavljaju oslobođenje od ropstva i tiranije engleske vladavine. I to pokušajmo zapamtiti.

Nisam našao sliku, ali i ovo je dovoljno …
Kip slobode također simbolizira nadu u bolji svijet. U to vrijeme imigranti su nastavili pristizati, a za njih je pogled na kip bio obećanje boljeg života. Drugim riječima, kip, koji veličanstveno stoji u New Yorku, bio je predstavnik obećane zemlje. Međutim, ne smijemo zaboraviti, da je ovaj kip imao još jedan simbol - borbu protiv ugnjetavanja, što je izraženo pokidanim lancima uz njegove noge.
herdarko

#33 Re: Kviz Joker

Post by herdarko »

I ovo pitanje mi se čini zanimljivim.

Iz koje je europske zemlje (za)igralo najviše košarkaša u historiji NBA lige: iz Španije, Njemačke, Srbije ili Francuske :?:

Image

Da malo skratim muke … Takmičar je pravilno odgovorio.
Iz Španije je igralo 20, iz Njemačke 21, iz Srbije 33 i iz Francuske 52 igrača.
Za Sloveniju znam, da ih je do sada u NBA ligi igralo 13. Zadnja dva su Dončić i Prepelič.

U NBA ligi je sve više košarkaša, koji su rođeni izvan SAD-a. Npr. u sezoni 2024/2025 je u NBA igralo 125 košarkaša iz 43 države.

Ali, … eto, baš me zanima, da li netko ovdje zna, koliko je košarkaša iz BiH i Hrvatske do sada igralo u NBA? :roll:
kakavdanakneiskustvu

#34 Re: Kviz Joker

Post by kakavdanakneiskustvu »

sve zavisi sta smatras pod kosarkasima iz BiH i iz Hrvatske

npr. Varda je nastupao za nas ali je čitav život u Srbiji,Radojević takođe
Bender,Zubac, Bojan Bogdanovic su iz BiH, akiu ne igraju za nas
herdarko

#35 Re: Kviz Joker

Post by herdarko »

kakavdanakneiskustvu wrote: 30/09/2025 07:08 sve zavisi sta smatras pod kosarkasima iz BiH i iz Hrvatske

:roll:
Vi u BiH uvijek nešto komplicirate. :-)
Messier

#36 Re: Kviz Joker

Post by Messier »

daj neko teze pitanje , al da nema niko svet i nista sa krscanstvom, svetih pavaoaoa i to ,franjevaca i klerikalizma, de nesto,slikarstvo i to.

izbezumljeni religijom postavljaju pitanja>?

hoces ja da tebi postavim 10 pitanja, ako 2 od 10 budes znao imas stan u Sarajevu?
kakavdanakneiskustvu

#37 Re: Kviz Joker

Post by kakavdanakneiskustvu »

herdarko wrote: 30/09/2025 23:40
kakavdanakneiskustvu wrote: 30/09/2025 07:08 sve zavisi sta smatras pod kosarkasima iz BiH i iz Hrvatske

:roll:
Vi u BiH uvijek nešto komplicirate. :-)
a jbg, ovo nije do mene
herdarko

#38 Re: Kviz Joker

Post by herdarko »

Messier wrote: 01/10/2025 01:07 daj neko teze pitanje , al da nema niko svet i nista sa krscanstvom, svetih pavaoaoa i to ,franjevaca i klerikalizma, de nesto,slikarstvo i to.
Koliko se da razabrati iz tvojeg pisanja, spominješ neke svece i kršćanstvo. "Pavaoaoa", pojma nemam šta ti je to. Vjerovatno Pavao. Ne sjećam se, da sam ikad ovdje spomenuo sv. Petra, a još manje sv. Pavla. Ali poznajem obojicu, naravno. Nisam doduše sa njima išao u školu, ali dobri su mi poznanici.
Pitanje na Kvizu Joker je bilo: Koji svetac je zaštitnik interneta? To je jedini svetac, koji ti očito smeta. Ali to sam ovdje prenio samo zbog tebe, jer po cijele dane visiš na njemu. I to bi morao da znaš. Ali očito ti to smeta. Nisam ti ja kriv.
Ove tvoje franjevce također poznajem, ali ne sjećam se, kada sam ih zadnji puta vidio. Klerikalizam je neminovan u današnjem svijetu. Okreni glavu na drugu stranu ako ti smeta …
Slikarstvo? Hmm, da, budem nešto našao za tebe. Ali samo u okviru Kviza Joker. Moramo se držati teme.
Messier wrote: 01/10/2025 01:07 izbezumljeni religijom postavljaju pitanja>?
Jel to meni namijenjeno? Odakle ti to? Tko postavlja religiozna pitanja i tko su ti izbezumljeni ljudi? Možda voditelji? Ja nisam voditelj, ali ako baš hoćeš, evo ti jedno "religiozno pitanje".
Jučer je bila obljetnica smrti jedne časne sestre, koja je mučki ubijena u Kaknju. Neću ti postavljati pitanja, ali, hm, nadam se, da sada barem imaš o čemu da razmišljaš i da će te to barem malo otrijezniti . I ne kakaj više, nego idi sada malo mislima u Kakanj.
Messier wrote: 01/10/2025 01:07 hoces ja da tebi postavim 10 pitanja, ako 2 od 10 budes znao imas stan u Sarajevu?
Hvala i na ovom potpitanju. Vidim, da zbog tebe i tebi sličnim facama, vi uopće i ne trebate kvizove, jer ste prepametni. Zato ih na vašim programima niti nema. Tko će to da gleda, kada sve znate. Nema interesa niti za oglašivače, jer je potencijalnih gledalaca očigledno premalo. Vrati se svojim temama "Popularne stvari koje ne kontam", "EUROLIGA 2025/26" ili "Sta trenutno slusate V", jer mi tamo djeluješ mnogo sretniji i veseliji. Ovdje si očito zalutao.
herdarko

#39 Re: Kviz Joker

Post by herdarko »

herdarko wrote: 01/10/2025 21:31
Messier wrote: 01/10/2025 01:07 daj neko teze pitanje , al da nema niko svet i nista sa krscanstvom, svetih pavaoaoa i to ,franjevaca i klerikalizma, de nesto,slikarstvo i to.
Slikarstvo? Hmm, da, budem nešto našao za tebe. Ali samo u okviru Kviza Joker. Moramo se držati teme.
Možda sam malo pretjerao, ali potrudio sam se. Našao sam nekoliko pitanja iz područja slikarstva. Evo jednog, vrlo laganog za početak …

U kojoj bečkoj galeriji je do kraja maja (ove godine) bila otvorena izložba slovenskih impresionista? Da li je to Albertina, Kunst Haus Wien, Leopold Museum ili Belvedere?

Image
herdarko

#40 Re: Kviz Joker

Post by herdarko »

Još jedno zanimljivo pitanje iz područja slikarstva. Eto nema svetaca, nema niko svet i ništa sa kršćanstvom, franjevcima i klerikalizmom. :wink:

Koji slikar je poslikao strop pariške Opere Garnier: Renoir, Chagall, Picasso ili Manet :?:

Image

Da pomognem … Ovo je taj strop.

Image

Ovaj kristalni luster je težak šest tona. Strop je bio ukrašen 1964. godine, a ako vas zanima kako je strop izgledao prije nego što je povjeren poznatom slikaru, odgovor će vam dati izložba u opernoj knjižnici, koja je također otvorena za posjetitelje. 8-)
herdarko

#41 Re: Kviz Joker

Post by herdarko »

Područje slikarstva obiluje pitanjima ...

Od kojeg je slikara zadnja slika bila autoportret :?:

Image

Pitanje za 20.000 eura. Za odgovor takmičar ima 50 sekundi. A vrijeme ide ... :roll:
herdarko

#42 Re: Kviz Joker

Post by herdarko »

Još malo o slikarstvu. Pitanje iz ne tako davne prošlosti … 8-)

Koji je predstavnik poparta postao poznat 60-ih godina 20. stoljeća, sa slikama koje podsjećaju na stripove :?:

Image

Takmičar je vrlo visoko na 10. pitanju. Da sačuva 20.000 evra, mora odgovoriti na pitanje … a ima još 20 sekundi na raspolaganju ...
herdarko

#43 Re: Kviz Joker

Post by herdarko »

Messier wrote: 01/10/2025 01:07 daj neko teze pitanje , ... de nesto,slikarstvo i to.
Ovo je već teško pitanje, barem za mene, jer nisam iz tog faha. Za tebe ne znam. Do sada se nisi još izjasnio.

Po kojoj dvojici slikara iz obitelji Šubic nosi ime Šubičeva ulica u Ljubljani :?:

Da prevedem koja imena su to? :roll:

Image

Nemam vremena za prijevod, jer imaš još samo 27 sekundi! Pitanje je za 20.000 evra. :wink:
Messier

#44 Re: Kviz Joker

Post by Messier »

herdarko wrote: 31/10/2025 23:25
Messier wrote: 01/10/2025 01:07 daj neko teze pitanje , ... de nesto,slikarstvo i to.
Ovo je već teško pitanje, barem za mene, jer nisam iz tog faha. Za tebe ne znam. Do sada se nisi još izjasnio.

Po kojoj dvojici slikara iz obitelji Šubic nosi ime Šubičeva ulica u Ljubljani :?:

Da prevedem koja imena su to? :roll:

Image

Nemam vremena za prijevod, jer imaš još samo 27 sekundi! Pitanje je za 20.000 evra. :wink:
A u Ljubjani mislis,ja mislio na Subicevu u Zgu, to je po hrvatskom banu,ja mislim.
Ona sto sijece Zvonimirovu

Subiceva u LJubljani,ne da ne znam dva slikara brata s tim imenom,nego niti jednog.
Slab sam sa slovenskom kulturom, Kekec i Cankar i to je to,bolji sam sa slovenskim sportom

dalje :D
Messier

#45 Re: Kviz Joker

Post by Messier »

herdarko wrote: 05/05/2025 23:29 I ovaj je takmičar zapeo na 12. pitanju.

Tko je prvi "otkrio" izvor mineralne vode u Radencima i kao prvi ga također počeo komercijalno iskorištavati?

Image

Odustati naravno nije sramota. 7000 eura i 2 zlatna đokera nije baš nešto za prilično dobro pokazano znanje, ali "Bolje vrabac u ruci …".

Karl Friedrich Henn je rođen navodno 1809. godine. Neprovjereno. Kao student medicine je 1833. godine putovao kočijom kroz Radence i opazio taj izvor … Nekoliko godina kasnije je kupio to zemljište i počeo sa istraživanjima ...

https://www.knjiznica-celje.si/raziskov ... 604048.pdf

Njegova unuka je vrlo ponosna na svojeg pretka i želi s postupkom denacionalizacije da dobije natrag njegovo zemljište.

Image

Zapis ovog istraživačkog rada je iz 1996. godine. Sumnjam, da je danas ta njegova unuka Pavla još živa. Studirala je pedagogiju u Nišu i udala se u Beogradu. Navodno se je povremeno vraćala u Vojnik. Vjerovatno će njeni potomci rješavati to pitanje. Ali ovdje mi nešto sa godinama ne ide u glavu (ili ja to pogrešno tumačim). Možda sam promašio jednu cijelu generaciju.

Karl Friedrich Henn se je oženio sa Anom Gotsberger (1809–1904) kao relativno mlad. U literaturi postoje različite informacije o broju njihove djece. Izvjesno je da se im je u Dobrni između 1833. i 1844. godine rodilo sedmoro djece: četiri sina (Sebastian Wilhelm, Friedrich Carl, Ernest Joseph i Roman Alexander) i tri kćeri (Marija Karolina, Barbara Josepha i Karolina Anna).
Njegova kćerka Marija se je nakon 1. svetskog rata udala za ravnatelja škole u Vojniku. Iz tog braka se je rodila Pavla.

Nešto mi godine ne štimaju ovdje. Ako se je ta Marija rodila 1844. godine i udala nakon kraja 1. svetskog rata, a to je recimo odmah 1918-e, onda je bila stara najmanje 74. godine kada je rodila Pavlu. :-)

U Bibliji doduše piše:
"A evo tvoje rođakinje Elizabete:
i ona u starosti svojoj zače sina.
I njoj, nerotkinjom prozvanoj, ovo je već šesti mjesec.
Ta Bogu ništa nije nemoguće!«

Jedan od zadnjih vlasnika punionice je bio dr. Ante Šarić. On je došao u Radence 1932. godine kako bi proučavao ugljikove kupke, a kasnije je uticao na oživljavanje banje. I on odnosno njegovi potomci su imali velike pretenzije oko vlasništva zemlje. Oko njega su se svojevremeno lomila koplja povezana sa denacionalizacijom. Cijela priča je vrlo komplicirana i burna.

Općinsko vijeće Radenaca je 2022. godine usvojilo odluku o posthumnom imenovanju Karla Henna i Ante Šarića počasnim građanima zbog njihove važne uloge u razvoju grada.
Prilikom posthumnog imenovanja dr. Ante Šarića su naveli, da je tokom njegovog rukovođenja vrelcem nastala ideja o tri srca. Imao je troje djece i ta "Tri srca" je posvetio njima (Josef Hoehn Šarić, Vilma Šarić, dr. Rudolf Hoehn Šarić). Još prije 2. svjetskog rata je taj znak "Tri srca" međunarodno zaštitio.

U međuvremenu je Radenska prodana Česima.

Za uspomenu imamo

Aj krijepi dušu! :)
Bio sam u Radencima, znam da ima neka ploca tu, kad udjes u onaj zatvoreni prostor gdje tocis sa izvora.
2,3 dana sam proveo tu u nekom famili pansionu stotinjak metara iznad.

prije nego sto ti vidjeh tocan odgovor, mislio sam reci c.
nekako,kao da sam cuo ili procitao to ime

al ono bas,ako moram odgovoriti
Messier

#46 Re: Kviz Joker

Post by Messier »

herdarko wrote: 24/10/2025 23:18 Još malo o slikarstvu. Pitanje iz ne tako davne prošlosti … 8-)

Koji je predstavnik poparta postao poznat 60-ih godina 20. stoljeća, sa slikama koje podsjećaju na stripove :?:

Image

Takmičar je vrlo visoko na 10. pitanju. Da sačuva 20.000 evra, mora odgovoriti na pitanje … a ima još 20 sekundi na raspolaganju ...
ovdje bih pao,garant nije vorhol, a razmisljam da je tad imao ,on je star neke 1925 se rodio,tako da bi to mogao biti odgovor.
kasnije dolazi faza sa bouvijem i cijelom tom scenom.

i djelimicno je trik pitanje,"postao poznat".
sta znaci "postao poznat"?
kako se to mjeri ?

Ovi nisu bas poznati pa bih rekao D
Messier

#47 Re: Kviz Joker

Post by Messier »

herdarko wrote: 19/10/2025 23:55 Područje slikarstva obiluje pitanjima ...

Od kojeg je slikara zadnja slika bila autoportret :?:

Image

Pitanje za 20.000 eura. Za odgovor takmičar ima 50 sekundi. A vrijeme ide ... :roll:
A ovdje bih rekao B, ako je logican odgovor, jer je on napravio vise autoportreta.

ovi su mozda ostali nesto sebe autoportirali pred smrt,al su uglavnom bili okrenuti ka vanjskom izrazaju

fula garant :D

frajer bio lud,u nedostatku prizora koji ga fasciniraju, autoportrirao sebe
Messier

#48 Re: Kviz Joker

Post by Messier »

herdarko wrote: 23/04/2025 22:24 Takmičarka je na 10. pitanju potrošila sva 3 đokera koje je još imala i došla do vrha na 20.000 eura.

A slijedilo je 11. pitanje:

Kako je bilo ime ženi nadvojvode Franca Ferdinanda, koja je također umrla u atentatu u Sarajevu 1914. godine – Therese, Elisabeth, Sophie ili Elisabeth?

Image

Lagano pitanje, što bi rekao @mirota :wink:. Svaki prosječni građanin BiH, da ne kažem Sarajlija bi ga morao znati :mrgreen: . I ova takmičarka je odgovorila pravilno. Nije ni čudo, kada je matičarka. To joj je profesija. Prati ljudske živote od rođenja do smrti. 8-)

Slijedilo je 12. pitanje:

Koja kineska provincija leži na istoj geografskoj širini kao Slovenija- Guangdong, Hunan, Sečuan ili Šindžjang? :-)

Image

E, ovo je već bilo malo teže. Odustala je. Ali zaradila je 7000 eura i 4 zlatna đokera.
Ma prvo zna svako dijete u Sarajevu, bolje bi bilo pitanje koje je ime Sofija namjenila za dijete koje nosi?

Drugo pitanje,geografija, al ne prava geografija nego ekvatori,paralele...

ne bih to odgovarao ,ako ne moram, ne znam kineske provincije i polozaj im

rekao bih D, jer nikad nisam cuo za tu provinciju

mislim da je guandong najjuznije i da on nije, a od ove tri gadjao bih najvecu, a mislim da je secuan navlacenje,ima puno tih secuan restorana, ovisi jel visoko pitanje, pa bih rekao, nemam pojma..ma D
Post Reply