IRAN
- dječak sa šibicama
#40776 Re: IRAN
Iran je spreman na pregovore, Teheran napustaju civili, Izrael ne popusta sa napadima, za sada Izrael vodi
- dječak sa šibicama
#40777 Re: IRAN
Davidova pracka i Arrow su dizajnirani da prate rakete koje dolaze i analiziraju putanju, imaju nekoliko minuta vremena dok raketa dodje pa izaberu one koje prijete strateskim ciljevima, njih ruse jer se fokusiraju na njih. One sto padaju na "bezvezne ciljeve" pustaju, jer ne mogu presresti sve.
Zato civilni ciljevi stradaju, ne mogu sve braniti, cuvaju one bitne mete. Koje mogu sacuvati, sve zavisi koliko toga Iran posalje. Sad je samo pitanje koliko raketa Iran ima.
-
Static-X
#40778 Re: IRAN
Valjda svi mozemo da pratimo i gledamo sta se desava. Ako grijesim ispravi me.
-
F&N
- Location: Od Ciglana do Podhrastova, Breke i Mejtasa including Jezero...
#40779 Re: IRAN
Samo levat moze porediti Irak i Iran.
Ovo sto ljudi napustaju Teheran je sasvim logicno. Tolika drzava imas se gdje skloniti mimo glavne mete bombardovanja. Sigurno dosta ljudi sada napusta i Tel Aviv samo to mediji ne smiju prenositi.
Ovo sto ljudi napustaju Teheran je sasvim logicno. Tolika drzava imas se gdje skloniti mimo glavne mete bombardovanja. Sigurno dosta ljudi sada napusta i Tel Aviv samo to mediji ne smiju prenositi.
-
Crvene_brigade
#40780 Re: IRAN
Vojnici napuštaju kasarne u Iranu, oružje ostaje bez nadzora, javljaju svjetski mediji.
Je li moguće da je ovako brzo krahirao Ajatolahov režim?
Izraelski agresor nastavlja nesmetano avijacijom gađati ciljeve u glavnom gradu Teheranu.
Izraelski agresor nastavlja nesmetano avijacijom gađati ciljeve u glavnom gradu Teheranu.
- moonco
- Grijem se na: Plin
- Horoskop: Vaga
#40781 Re: IRAN
Oni bježe
- p206
#40782 Re: IRAN
Holiwoodski film.HarTar wrote: ↑15/06/2025 21:53 ANALIZA IZRAELSKOG NAPADA NA IRAN SA ASPEKTA TERENSKE OBAVJEŠTAJNE SLUŽBE
Javnost je govorila o rezultatima operacije „Uzlazni Lav“ – o eksplozijama i projektilima koji su pogodili ciljeve.
Ali hajde da pogledamo drugu stranu medalje: obavještajni rad na terenu.
Ovakva operacija nije rezultat sjajnih strategija, već višegodišnjeg tihog i rizičnog rada poznatog kao tradecraft – obavještajne vještine na terenu.
Dakle, operacija Uzlazni Lav nije započela tako što su izraelski borbeni avioni ušli u iranski zračni prostor i pogodili mete.
Da bi ti avioni uopšte mogli ući, teren je bio pripreman godinama.
Ali oni koji su prvi ušli nisu bili avioni – bili su agenti s dosjeima u rukama.
Prvo pravilo: Ništa ne ulazi kao cjelina.
Sofisticirani projektili i sistemi za elektronsko ratovanje nisu ušli u Iran u kamionu.
Ulazili su mjesecima, čak godinama – u dijelovima.
Kao motor dijela industrijske mašine, kao hidraulični sistem traktora, ponekad čak i kao diplomatski teret…
Svaki dio bio je zamaskiran kao nešto drugo.
Kako? Odgovor: logistička maska.
Svake godine, hiljade kamiona, građevinskih i servisnih vozila ulazi u vojne zone u Iranu.
U taj lanac ubačeni su nevidljivi članci. Ponekad osnivanjem lažnih firmi, ponekad „ubjeđivanjem“ stvarnih kompanija.
Drugo pravilo: Umijeće skrivanja.
Gdje su ti dijelovi čekali? Ne u vojnim skladištima.
Već u skrivenim pretincima kontejnera koje godinama niko nije otvarao, ispod pustinjske zemlje, u napuštenim skladištima fabrike jednog režimskog biznismena…
To su bile ogromne „mrtve kutije“ koje su upravljane od strane logističkih ćelija potpuno nesvjesnih operacije.
I čekale su naredbu da budu aktivirane.
Treće pravilo: Ćelijska struktura.
Lokalna mreža (Mreža-A) koja je čuvala skrivene dijelove nije imala tehničko znanje da ih sastavi. Njihov zadatak je bio samo skladištenje.
Pred samu operaciju, u zemlju je pod lažnim identitetom ulazila „Crna ćelija“ (Mreža-B). Ona bi preuzela dijelove, izvršila montažu i nestala.
Ove dvije mreže nikada nemaju kontakt – da jedna ne bi mogla odati drugu.
A što se tiče „gnijezda“ dronova…
Ne zamišljajte vojnu bazu.
„Gnijezdo“ blizu Teherana mogla je biti garaža u iznajmljenoj vili, radionica u industrijskoj zoni, ili farma kokošaka.
Jedini kriterij: Nestati u svakodnevici. Buka, ulasci i izlasci, aktivnosti – sve mora biti savršeno usklađeno s okolinom.
Kako su ta gnijezda nastala?
Odgovor: Lokalni saradnici + građevinske i transportne firme + maska investicija u nekretnine.
Mossad ih nije direktno izgradio. Već je stvorio uslove da se izgrade – koristeći razne grupe, bez skretanja pažnje, u podijeljenim strukturama.
Dronovi stacionirani u tim bazama ciljali su posebno rizične mete za izraelske zračne snage:
Mobilne lansirne rampe
Komandne i komunikacione tačke
Podzemne izlaze
Položaje jedinica za brzu reakciju
Mnogi od tih objekata aktivirani su samo nekoliko minuta prije napada.
Neke su ručno aktivirali lokalni agenti slični „uspavanim ćelijama“.
To zahtijeva visok nivo koordinacije između vremena i prostora.
Znači: u 03:16 unutrašnji dron se lansira, a u 03:17 F-35 uništava metu.
Ko upravlja tim „gnijezdima“?
Ne komandosi.
Već „Uspavani agenti“ koji godinama tamo žive, piju čaj s komšijama, vode legalan biznis. Njihov jedini zadatak: da, u tačno vrijeme i na tačnoj lokaciji, pošalju dron s eksplozivom na metu.
Nakon misije, i njihov identitet i „gnijezdo“ nestaju.
Ključni faktor uspjeha operacije: Ljudska mreža.
Iako iranski režim to ne želi priznati, Mossad sada raspolaže ne samo izvorima informacija – već i lokalnim operativnim timovima koji prenose opremu, pružaju logistiku, pa čak i vrše sabotaže.
Oni više nisu samo doušnici. Oni učestvuju.
Primjer: GPS signal ispod skladišta raketa u Tabrizu bio je ometen.
Ali unutrašnji čovjek je, tik pred napad, hakovao ulazni sistem i ostavio otvoren ventilacioni otvor.
Rezultat: Dron je ušao, a bunker se srušio.
To se izvana nije moglo primijetiti.
Još jedan detalj: Izolacija signala i kontrola spektra.
Mossad je postavio mikrouređaje na određene signalne tornjeve u Iranu – i tako manipulirao RF (radio-frekventnim) spektrom u određenim područjima.
Zbog toga je iranska vojska kasnila s podizanjem vlastitih dronova – neki su čak krenuli na pogrešne mete.
I posljednji potez:
Tokom napada, agenti na terenu nisu samo posmatrali.
Ušli su u interne vojne komunikacione mreže i emitovali lažne signale – sabotirali koordinaciju.
Neke jedinice poslane su na pogrešne lokacije. Neke nisu dobile nikakva naređenja.
A iza svega: „Regrutacija“.
Ti ljudi su regrutovani zbog novca – ili ideologije.
Ali najteži i najpouzdaniji oblik regrutacije jeste: uvjeriti člana režima da ono što radi nije protiv svoje države, već protiv onih koji je pogrešno vode.
To je rezultat višegodišnje psihološke obrade.
Mnogi pitaju: „Kako niko nije primijetio tako veliku mrežu?“
Odgovor: Savršena podjela zadataka.
Svaka ćelija zna samo svoj dio. Niko ne zna cijelu sliku.
Svi zavrću po jedan šraf – ali niko ne zna kada avion polijeće…
⸻
Zaključak:
Uspjeh ove operacije ne mjeri se količinom tehnologije, već disciplinom u primjeni osnovnih obavještajnih principa: strpljenje, tajnost, podjela i mogućnost negiranja.
Vatromet je samo posljednji čin nevidljivog rada.
Operacija „Uzlazni Lav“ postala je jedan od najsloženijih primjera inženjeringa terena.
Jer postaviti eksploziv nije teško. Ali ga sakriti godinama, tempirati i aktivirati – to je ozbiljan posao.
Sva njegova snaga je satelitsko praćenje i američko oružje koje ne plaćaju,jer da ga moraju platiti ne bi imali za kifle
- Danguba
-
Static-X
#40784 Re: IRAN
Koliko je istina, i on bi veceras zaplation da to nije tramp zaustavio. Tako lakoCrvene_brigade wrote: ↑15/06/2025 23:03 Vojnici napuštaju kasarne u Iranu, oružje ostaje bez nadzora, javljaju svjetski mediji.
- dječak sa šibicama
#40785 Re: IRAN
Svjetskim medijima licno ne vjerujem, kao ni lokalnim, svi lazu i maslaju.
Zanima me moze li ijedna pzo odbraniti napad hipersonicne rakete, Iran ima ove Fatah, jel moguce braniti tako brze rakete. Mislim da zapad nema odgovor na to, mislim, sad ne znam koliko je Fatah brz. One ruske ne mogu presretati, osnovna ruska prednost pred NATO paktom inace, mogu li Rusi poslati neki burevestnik ili oresnik Teheranu.
Zanima me moze li ijedna pzo odbraniti napad hipersonicne rakete, Iran ima ove Fatah, jel moguce braniti tako brze rakete. Mislim da zapad nema odgovor na to, mislim, sad ne znam koliko je Fatah brz. One ruske ne mogu presretati, osnovna ruska prednost pred NATO paktom inace, mogu li Rusi poslati neki burevestnik ili oresnik Teheranu.
-
Static-X
#40786 Re: IRAN
Niko o tome i ne prica. Nego koliko vremena treba da se svrgne rezim koji je protiv israela.
-
talijan97
#40787 Re: IRAN
Ovo kako se prica je dejavu izrael hamas.
-
Dimu1927
#40788 Re: IRAN
javljaju svjetski mediji
pod kontrolom genocidasa
sto cenzurisu rokanje po njima kad je sve bajno i krasno
sto cenzurisu rokanje po njima kad je sve bajno i krasno
- mist
#40789 Re: IRAN
Objavljuje ga The Australian, u članku "Netanyahu urges Iranians to overthrow Ayatollah" (objavljeno danas) – navodi da je premijer Netanyahu pozvao Irance da ustanu protiv režima, implicirajući da su "vojnici napuštali kasarne", oružje bilo zapušteno, a režim blizu kolapsa.
Režim nije kolabirao, kako ističu nezavisne agencije — vidljiva su javna okupljanja, medijski govor, vojne aktivacije i reakcija stanovništva.
Realy,svjetski mediji
Režim nije kolabirao, kako ističu nezavisne agencije — vidljiva su javna okupljanja, medijski govor, vojne aktivacije i reakcija stanovništva.
Realy,svjetski mediji
-
Static-X
#40790 Re: IRAN
Na zalost ne vidim nista konkretno ni od rusa niti kineza. Kad do sad vec nisu nista uradili nece (ili ne mogu) ni u buduce.dječak sa šibicama wrote: ↑15/06/2025 23:07 Svjetskim medijima licno ne vjerujem, kao ni lokalnim, svi lazu i maslaju.
Na kraju svako se boji uncle sam-a.
- skafiskafsnjak
#40791 Re: IRAN
Jao jaoCrvene_brigade wrote: ↑15/06/2025 23:03 Vojnici napuštaju kasarne u Iranu, oružje ostaje bez nadzora, javljaju svjetski mediji.
Jel ti zaista u ovo vjerujes ? Haahhaa
- tramvajtrojka
#40792 Re: IRAN
F&N wrote: ↑15/06/2025 22:47Evo vidimo kakva su sila.Static-X wrote: ↑15/06/2025 22:46 Kad ti ljudi najave da ce ti bombardovati tvornice municije i da se sklonite sa tog podrucja inace ce vasi zivoti biti ugorzeni, znaci tvoja drzava je prdekana, koja nema nikakve sanse da se brani a kamoli bori, treba odma kapitulirati da ljudi bezveze ne ginu.
Ono sto rade po Gazi, sada rade 1000km dalje od sebe drugoj drzavi. Sila
Jos malo i bjezat ce oni opet po cijelom svijetu a niko ih nece htjeti ovaj put primiti.

mojne se ba zalijetati na bliskoistočnog komsiju
- moonco
- Grijem se na: Plin
- Horoskop: Vaga
#40793 Re: IRAN
Hahahahahskafiskafsnjak wrote: ↑15/06/2025 23:11Jao jaoCrvene_brigade wrote: ↑15/06/2025 23:03 Vojnici napuštaju kasarne u Iranu, oružje ostaje bez nadzora, javljaju svjetski mediji.
Jel ti zaista u ovo vjerujes ? Haahhaa
-
last mohicans
#40794 Re: IRAN
Prvo odgovori na raskrinkanu laz da su krenuli protesti, a ponudio si klip iz rusko ukrajinskog rata?Crvene_brigade wrote: ↑15/06/2025 23:03 Vojnici napuštaju kasarne u Iranu, oružje ostaje bez nadzora, javljaju svjetski mediji.
-
Sefket007
#40795 Re: IRAN
E cuj vojnici masovno bjeze....
Ako je ovo istina onda ce sutra biti masovno vjesanje tih sto bjeze...
Ako je ovo istina onda ce sutra biti masovno vjesanje tih sto bjeze...
- Danguba
-
MAha
#40797 Re: IRAN
Fatah 2 kazu 15 mahova brzina, plus moze "vrdat" da izbjegne presretanje, nesto pravo mocno. E ne znam jel ispqljuju fatah 2 ili fatah 1, al i fatah 1 je tako te brzine, al mislim nema te neke sposobnosti dodatne.dječak sa šibicama wrote: ↑15/06/2025 23:07 Svjetskim medijima licno ne vjerujem, kao ni lokalnim, svi lazu i maslaju.
-
BiBi911
#40798 Re: IRAN
Te hipersonicne postoje odavano(hitler ih je imao). Oresnik je prno na testiranju i ne moze mjenjat putanju onako kako rusi govore.dječak sa šibicama wrote: ↑15/06/2025 23:07 Svjetskim medijima licno ne vjerujem, kao ni lokalnim, svi lazu i maslaju.
Ove iranske u finalnoj fazi leta, kada padaju na zemlju lete 5mah+ i tada nema mjenjanja putanje.
Ona kineska i indijska(Brahma nesto) na velikim brzinama kao nesto mrdaju ostali tesko. Svi pricaju da imaju al to je sve klasika.
DARPA ima par dobrih raketa koje mogu izdrzat manevar na velikoj brzini al nista jos nije live
- AliceInChains
#40799 Re: IRAN
Sabur. Što si se uznervozio?Static-X wrote: ↑15/06/2025 23:11Na zalost ne vidim nista konkretno ni od rusa niti kineza. Kad do sad vec nisu nista uradili nece (ili ne mogu) ni u buduce.dječak sa šibicama wrote: ↑15/06/2025 23:07 Svjetskim medijima licno ne vjerujem, kao ni lokalnim, svi lazu i maslaju.
Na kraju svako se boji uncle sam-a.
Znam da ti nije lako shvatiti, ali neki imaju samopoštovanje i dostojanstvo pa ne skidaju odmah gače cim to siledžija smatra kao racionalno
Idrzat će malo pa iako Ruje i Kinezi ispadnu pizde
Last edited by AliceInChains on 15/06/2025 23:16, edited 1 time in total.
-
Static-X
#40800 Re: IRAN
Gdje sam pogrijesio u mojim procjenama?tramvajtrojka wrote: ↑15/06/2025 23:12F&N wrote: ↑15/06/2025 22:47Evo vidimo kakva su sila.Static-X wrote: ↑15/06/2025 22:46 Kad ti ljudi najave da ce ti bombardovati tvornice municije i da se sklonite sa tog podrucja inace ce vasi zivoti biti ugorzeni, znaci tvoja drzava je prdekana, koja nema nikakve sanse da se brani a kamoli bori, treba odma kapitulirati da ljudi bezveze ne ginu.
Ono sto rade po Gazi, sada rade 1000km dalje od sebe drugoj drzavi. Sila
Jos malo i bjezat ce oni opet po cijelom svijetu a niko ih nece htjeti ovaj put primiti.
mojne se ba zalijetati na bliskoistočnog komsiju![]()
![]()
![]()
Jesul izgubili veliki dio zemlje? - Jesu
Jeli velika kolicina naroda/vojnika izginula - Jeste
Hocel predati svoje minerale zapadau? - Hoce