Istina o Bogu

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
teodati

#726 Re: Istina o Bogu

Post by teodati »

belfy wrote: 13/06/2025 01:11
teodati wrote: 12/06/2025 21:07
-Chesterfield- wrote: 11/06/2025 22:14

Sada ćeš reći da smo svi bogovi jer to u Bibliji piše. I da je njegov prvi odgovor tačan. :D
Pa istina je da u Bibliji piše da smo i mi ljudi Bogovi (što bi značilo da smo potomci ne majmuna nego Bogova koji su napravili ovaj materijalni svijet, za životinje recimo to ne piše, samo kažem), ali to nema veze sa uzrokom svega, dakle ne govorim o prvom odgovoru.
ali kakve veze ima sta pise u Bibliji? nije ona naucna knjiga, jel tako? sta bi tebi znacilo to da sutra napokon razumijes da si potomak nekog zajednickog pretka majmuna i covjeka? da li bi se osjecao manje bitnim? da li bi se osjecao glupljim? sta bi to promijenilo u tvom zivotu?
Pa da je istina da smo mi ljudi i majmuni nastali od zajedničkog pretka, to bi prihvatio, istinu moraš prihvatiti, srećom pa to nije istina o postanku svih nas, a prava istina se i te kako podudara sa onim što zbilja piše u Bibliji, ali ne sa dogmama neke crkve, jer ste jedino ta tumačenja imali čuti, ali ne i istinu o čemu Biblija zbilja govori, eto ukratko.
teodati

#727 Re: Istina o Bogu

Post by teodati »

Dozer wrote: 13/06/2025 09:56
Naravno da nije tako. Ja nisam vjernik u bilo kojem smislu, pa tako ni u ovom gore opisanom. Samo se vodim dostupnim i svima jasno vidljivim dokazima, i logikom. Aosolutno je suludo misliti da smo sami u svemiru, kao sto je i potpuno kontradiktorno misliti da evolucija napreduje brzinom kojom je napredovao Homo sapiens, tj. mi.
Na kraju krajeva, Roswell 1947 je priznat, zar ne?
Imas i konacno pustene moderne snimke i svjedocenja US NAVY pilota, ali i ne samo njih, nego i drugih vojski, drugih drzava. Imas svjedocenja vrlo visokih drzavnih zvanicnika, sto bivsih, sto trenutnih, itd.itd.

Zaista mislis da je sva tehnika i tehnologija koju danas imamo tek tako rapidno nastala iz nase pameti? I to sve za samo nekih 100-injak godina, cak i manje, a prije toga smo stotine hiljada godina potrosili na tucanje kamena...?

Da li se javljaju, i da li su u stvari oduvijek tu, a danas saradjuju s nekim nasim vladama, ti i ja to ne znamo zasigurno. Ali postoje insiderska svjedocenja i o tome.
X puta do sada sam rekao zasto se to krije, a ova tema je samo jos jedan u nizu dokaza da ljudska vrsta jos uvijek nije spremna da sazna ko su oduvijek "nasi" bogovi.
I nema tu potrebe za bilo kakvim vjerovanjem, samo i jedino hladna logika potkrijepljena dostupnim mnogobrojinim dokazima koje su nam ostavili oni prije nas.

Prica o ovome ti dodje kao prica o saobracajki negdje u Njemackoj, koju je neko snimio i postavio na internet, a ti kazes da je to "montaza".
Konačno da se s tobom potpuno slažem, pravi Bogovi koju su nas ljude napravili nisu onakvi kakvima ih religije prikazuju, već su samo daleko stariji i dakako napredniji od nas ljudi, to će se i dokazati. :thumbup:
Dozer

#728 Re: Istina o Bogu

Post by Dozer »

teodati wrote: 13/06/2025 20:02
Dozer wrote: 12/06/2025 22:43 Cekaj....sad te zanima istina, a tvrdis da je znas... Ako je znas, zasto te onda zanima...? Ljude obicno zanima da saznaju nesto sto ne znaju, a ako nesto znamo, onda tu nema sta da nas zanima jer nemamo sta otkriti, posto to vec znamo.

Da se prvo dogovoris sam sa sobom? :D
Nije ovo tema o "teoriji svega", tamo to pitaj, ovdje razgovaramo o tome, postoji li uzrok svega, i što je to ili tko, svejedno, drži se teme, ima svatko pravo reći svoje mišljene, ok?
Pametologija malo, a :lol:
Dozer

#729 Re: Istina o Bogu

Post by Dozer »

teodati wrote: 13/06/2025 20:15
Naravno da nije tako. Ja nisam vjernik u bilo kojem smislu, pa tako ni u ovom gore opisanom. Samo se vodim dostupnim i svima jasno vidljivim dokazima, i logikom. Aosolutno je suludo misliti da smo sami u svemiru, kao sto je i potpuno kontradiktorno misliti da evolucija napreduje brzinom kojom je napredovao Homo sapiens, tj. mi.
Imas i konacno pustene moderne snimke i svjedocenja US NAVY pilota, ali i ne samo njih, nego i drugih vojski, drugih drzava. Imas svjedocenja vrlo visokih drzavnih zvanicnika, sto bivsih, sto trenutnih, itd.itd.

Zaista mislis da je sva tehnika i tehnologija koju danas imamo tek tako rapidno nastala iz nase pameti? I to sve za samo nekih 100-injak godina, cak i manje, a prije toga smo stotine hiljada godina potrosili na tucanje kamena...?

Da li se javljaju, i da li su u stvari oduvijek tu, a danas saradjuju s nekim nasim vladama, ti i ja to ne znamo zasigurno. Ali postoje insiderska svjedocenja i o tome.
X puta do sada sam rekao zasto se to krije, a ova tema je samo jos jedan u nizu dokaza da ljudska vrsta jos uvijek nije spremna da sazna ko su oduvijek "nasi" bogovi.
I nema tu potrebe za bilo kakvim vjerovanjem, samo i jedino hladna logika potkrijepljena dostupnim mnogobrojinim dokazima koje su nam ostavili oni prije nas.

Prica o ovome ti dodje kao prica o saobracajki negdje u Njemackoj, koju je neko snimio i postavio na internet, a ti kazes da je to "montaza".
Konačno da se s tobom potpuno slažem, pravi Bogovi koju su nas ljude napravili nisu onakvi kakvima ih religije prikazuju, već su samo daleko stariji i dakako napredniji od nas ljudi, to će se i dokazati. :thumbup:
Eto, slazemo se.
belfy

#730 Re: Istina o Bogu

Post by belfy »

belfy wrote: 13/06/2025 01:07
Dozer wrote: 11/06/2025 20:03 Budimo bar malo realni, i iskreni, i povezimo neke stvari iz proslosti s danasnjim znanjima.

Poznato je da u indijskim vedama starim 4000+ godina postoje vrlo detaljni opisi tadasnjih desavanja kojima su tadasnji ljudi prisustvovali, i koje su opisivali u skladu sa svojim tadasnjim znanjima i shvatanjima. A ti opisi, kada bi se te stvari desile.danas, bile bi opisane daleko drugacije i sigurno ne bi ukljucivala nikakve bogove. Ukratko, svi ti opisi ukazuju na daleko napredniju tehnologiju kojoj su Indijci tada svjedocili, ali je nisu razumjeli, pa su je sebi objasnjavali kao da se radi o bogovima. Tu je i Krisna i razni drugi likovi, ali koji na svim crtezima i ilustracijama bas i ne izgledaju kao ljudi. Ima tu i more opisa letecih masina koje bljuju vatru, koje unistavaju cijele gradove, itd. itd.. Koga zanima, moze pogledati najstariji i najveci indijski ep Mahabharata.

I ovakvih "legendi", zapisa i crteza ima sirom planete, kod skoro svih naroda, i svi su stari minimalno 4000 godina.

S danasnjom pamecu i znanjem sasvim je jasno da su tadasnji ljudi imali priliku vidjeti prisustvo neke naprednije civilizacije, a koja je radi te ogromne tehnoloske razlike protumacena kao prisustvo bogova na Zemlji, jer skoro svi opisi uvijek ukljucuju spustanje tih bogova s neba.

Ako cemo ovo prenijeti na danasnje 3 abrahamske religije i njihova vjerovanja i zapise o obracanju boga pojedinim "poslanicima", vidjecemo da se zapravo radi o identicnom sablonu kao i vijekovima ranije, ali i o identicnom tumacenju. Uvijek je bog sisao s neba i obratio se nekome, a onda je taj sirio dalje "boziju rijec".
Jedini problem je sto je taj "bog" vjerovatno od krvi i mesa, samo daleko napredniji od tadasnjih ljudi. Sigurno i od nas danas.

Sto se mene tice, ljudski "bogovi" su oduvijek bili pripadnici naprednije vrste, samo uvijek pogresno tumaceni, a mi smo geneticki eksperiment/proizvod.

I za ovo postoje hiljade dokaza sirom planete, i danas jasno vidljivih, kao i raznih zapisa na razne nacine. A tu je i prosta logika.

Problem je sto se ne zele prihvatiti, jer to bi promijenilo vazecu istoriju iz temelja, i ozbiljno nagrdilo trenutne religije.
druze Dozer, i tebi je receno vec vise puta da ti je prica ista kao i od strane ovih koju zastupaju religijisku stranu...

da te se pita zasto se te i takve "napredne civilizacije" ne javljaju vise od tada doci ce isti odgovor kao i zasto vjernici cekaju "iduceg/posljednjeg mesiju". jel tako?

druze Dozer, tvoji argumenti su skoro pa isti kao i religijski. da, ti jesi vjernik, ali si odabrao neku svoju vjeru i tu pricu guras. jedino sto tvoja prica ukljucuje i teorije zavjere, a religijska da "nauka nikako da otkrije, a vec su na prvu dobili odgovor"...
belfy

#731 Re: Istina o Bogu

Post by belfy »

teodati wrote: 13/06/2025 20:11
teodati wrote: 12/06/2025 21:07

Pa istina je da u Bibliji piše da smo i mi ljudi Bogovi (što bi značilo da smo potomci ne majmuna nego Bogova koji su napravili ovaj materijalni svijet, za životinje recimo to ne piše, samo kažem), ali to nema veze sa uzrokom svega, dakle ne govorim o prvom odgovoru.
ali kakve veze ima sta pise u Bibliji? nije ona naucna knjiga, jel tako? sta bi tebi znacilo to da sutra napokon razumijes da si potomak nekog zajednickog pretka majmuna i covjeka? da li bi se osjecao manje bitnim? da li bi se osjecao glupljim? sta bi to promijenilo u tvom zivotu?
Pa da je istina da smo mi ljudi i majmuni nastali od zajedničkog pretka, to bi prihvatio, istinu moraš prihvatiti, srećom pa to nije istina o postanku svih nas, a prava istina se i te kako podudara sa onim što zbilja piše u Bibliji, ali ne sa dogmama neke crkve, jer ste jedino ta tumačenja imali čuti, ali ne i istinu o čemu Biblija zbilja govori, eto ukratko.
a ovo znas kako? tako sto si procitao Bibliju i malo razmisljao ili imas neke dokaze i ekperimente? de ba... cuj, ima ih mnogo koji su razmisljali, ali su nesto ostavili iza sebe. neki teorije, neki teze, neki naucna otkrica... docim ti ne znas ni koliko je 2+2x2, niti zasto se sa nulom ne moze dijeliti, a sto su ustanovili puno pametniji od tebe (i dokazali). rekoh ti vec da cemo se vratiti na ovaj argument i evo ga ide jos jednom.
Dozer

#732 Re: Istina o Bogu

Post by Dozer »

belfy wrote: 14/06/2025 04:21
belfy wrote: 13/06/2025 01:07

druze Dozer, i tebi je receno vec vise puta da ti je prica ista kao i od strane ovih koju zastupaju religijisku stranu...

da te se pita zasto se te i takve "napredne civilizacije" ne javljaju vise od tada doci ce isti odgovor kao i zasto vjernici cekaju "iduceg/posljednjeg mesiju". jel tako?

druze Dozer, tvoji argumenti su skoro pa isti kao i religijski. da, ti jesi vjernik, ali si odabrao neku svoju vjeru i tu pricu guras. jedino sto tvoja prica ukljucuje i teorije zavjere, a religijska da "nauka nikako da otkrije, a vec su na prvu dobili odgovor"...
OK. Vrijeme ce ionako sve pokazati, kao i uvijek i u svemu. Cekamo.
Nowicki

#733 Re: Istina o Bogu

Post by Nowicki »

Ne kontam oko čega se vas dvojica (Dozer, teodati) prepirete uopće? Bukvalno govorite o istoj stvari, samo na različite načine. Obojica kao konačan odgovor nudite da iza svega stoje super razvijana bića. Samo što teodati kao polazište uzima svete tekstove, a Dozer pseudonakuku. Podsjeća me to na knjigu Autostoperski vodić kroz galaksiju od Douglasa Adamsa. :D

Religija jeste iznikla iz mitologije, ali je u određenom momentu i odbacuje. Najprije u smislu njenog odnosa prema bogu koji se u jednom momentu počinje tumačiti kao bitak. Ne baš u potpunosti kao filozofski, religija zadržava osobnost boga, ali ipak bitak.
Dozer

#734 Re: Istina o Bogu

Post by Dozer »

Ja pricam o nasem postanku, a teodati o famoznom uzroku postanka svega. U tome je razlika.
Ja tvrdim da religijski bog ne postoji, preciznije da je taj "bog" samo nekadasnja misinterpretacija ljudi koji nisu imali znanje da svoja tadasnja vidjenja objasne ispravno, i da je taj nas bog zapravo samo daleko naprednija civilizacija od nas.
I za ovo postoje bezbrojni fizicki dokazi, dok za religijskog boga ne postoji nijedan.
Hakiz

#735 Re: Istina o Bogu

Post by Hakiz »

Erih fon Deniken nije dokazao tvrdnje iz knjiga, naročito iz "Da li su bogovi bili astronauti?". Svašta je pisao, svakakve indicije, ali ništa nije dokazano.

I "Da Vinčijev kod" izgleda uvjerljivo. Nije nemoguće da su se Isus i Marija malo zaigrali jedno veče, pa Marija pobjegla u Francusku sa njihovim djetetom. Ne samo od Rimljana pobjegla, nego i da je Petar (sveti) ne ubije, svakako je nije volio.

Ali, treba to dokazati. Bez dokaza je interesantna fikcija, literatura za plažu.
-Chesterfield-

#736 Re: Istina o Bogu

Post by -Chesterfield- »

Dozer wrote: 14/06/2025 14:39 Ja pricam o nasem postanku, a teodati o famoznom uzroku postanka svega. U tome je razlika.
Ja tvrdim da religijski bog ne postoji, preciznije da je taj "bog" samo nekadasnja misinterpretacija ljudi koji nisu imali znanje da svoja tadasnja vidjenja objasne ispravno, i da je taj nas bog zapravo samo daleko naprednija civilizacija od nas.
I za ovo postoje bezbrojni fizicki dokazi, dok za religijskog boga ne postoji nijedan.
A kako je nastala ta naprednija civilizacija i ko im je zapovjednik?
Dozer

#737 Re: Istina o Bogu

Post by Dozer »

Nismo u vrticu.

Kako je nastao bog? Ili sta je uzrokovalo boga?
Ah, pardon - on nit je rodjen, ni stvoren, nego je oduvijek.....
A gdje je?
Pa svuda oko nas.

Jel' to to?
snijeg_led

#738 Re: Istina o Bogu

Post by snijeg_led »

Ljubav je Bog
to je jedino sto mozes osjetiti
šarf

#739 Re: Istina o Bogu

Post by šarf »

Priča o Bogu je priča o nastanku života.
Kako je nastao život na Zemlji? Odgovor može biti da su život na zemlju donijele nekakve vanzemaljske civilizacije.Time se pitanje samo sa Zemlje prebacuje daleko u svemir.Kako je nastao život tamo?
Može li život nastati tek tako?
Dozer

#740 Re: Istina o Bogu

Post by Dozer »

Mozda moze. Znamo li? Ne znamo.
Ali, mozda su zaista potrebni samo odredjeni specificni uslovi u kojima zivot moze nastati sam od sebe, a onda milioni godina evolucije rade svoje.
Kad pogledamo od cega smo sastavljeni, to je i prilicno logicno jer sve sto cini nas, cini i sve oko nas.
Ili obratno, sve od cega je sve oko nas, od toga smo i mi.

Gradivni elementi zivota na Zemlji su ocito isti ili vrlo slicni za sve. Mozda na nekoj drugoj planeti nisu takvi, pa su tamo negdje zivotni oblici mozda potpuno drugaciji.
Uostalom, i na ovoj planeti imamo potpuno razlicite zivotne forme koje zive u potpuno razlicitim okruzenjima, cesto u takvima u kojima mnoge druge zivotne forme ne mogu opstati nikako.
teodati

#741 Re: Istina o Bogu

Post by teodati »

belfy wrote: 14/06/2025 04:26

a ovo znas kako? tako sto si procitao Bibliju i malo razmisljao ili imas neke dokaze i ekperimente? de ba... cuj, ima ih mnogo koji su razmisljali, ali su nesto ostavili iza sebe. neki teorije, neki teze, neki naucna otkrica... docim ti ne znas ni koliko je 2+2x2, niti zasto se sa nulom ne moze dijeliti, a sto su ustanovili puno pametniji od tebe (i dokazali). rekoh ti vec da cemo se vratiti na ovaj argument i evo ga ide jos jednom.
Može se dijeliti s nulom, ali ti nemaš pojma o tome, što te sada muči, što sam te tamo na temi "teorija svega" pobijedio iz matematike, pa mi sada tu jeftine fore prodaješ a svatko zna da je rezultat 2+2X2 šest, jadan si, kada ja počnem sa svojom matematikom o "teoriji svega", ama baš ništa od prve nećeš razumjeti, ovdje si hrabar gdje to nije tema, a tamo na temi "teorija svega" nemaš hrabrosti tako nešto napisati, ajde tamo, čekam te, tamo piši takve gluposti, da te vidim, e da! 8)
teodati

#742 Re: Istina o Bogu

Post by teodati »

belfy wrote: 14/06/2025 04:21

Znači i ti lažeš kao i kolega apsidejzi, nauka ama baš ništa ne zna objasniti kako je bilo što nastalo, to su mnogo pametniji naučnici od tebe shvatili, jedan je recimo akademik Vladimir Paar, sa stotinama naučnih radova iz fizike, zato ne laži sebi i drugima o tome.

Kada će nauka ili ti, ili bilo tko drugi, bilo što znati objasniti kako je nastalo od početka do kraja, e onda će to biti objašnjeno, ovako je ovo samo mlaćenje prazne slame, i nauka je postala jedna od religija sa svojim dogmama, a ti si običan vjernike te religije, čak ni ne znaš sve o nauci da bi to sam shvatio, bez zamere, treba govoriti istinu, seveda. :)
Last edited by teodati on 15/06/2025 13:08, edited 1 time in total.
teodati

#743 Re: Istina o Bogu

Post by teodati »

Dozer wrote: 14/06/2025 14:39 Ja pricam o nasem postanku, a teodati o famoznom uzroku postanka svega. U tome je razlika.
Ali naš postanak od tih naprednijih živih bića je vezan sa uzrokom svega, jer i ta bića su nekako nastala, to ti nikako da shvatiš.

Dakle, je, naprednija bića su nas napravila, ali kako su ona nastala, na to treba odgovoriti, kontaš?

Tek onda imaš neku ozbiljnu teoriju o tome, bez toga je to isto što i religijske dogme, eto ukratko.
teodati

#744 Re: Istina o Bogu

Post by teodati »

-Chesterfield- wrote: 14/06/2025 17:00
A kako je nastala ta naprednija civilizacija i ko im je zapovjednik?
Na to pitanje ti je ne detaljno ali općenito odgovoreno ovdje na filozofiji na temi "teorija svega", pa tamo to pročitaj, ne da mi se sto puta nešto ponavljati.
teodati

#745 Re: Istina o Bogu

Post by teodati »

šarf wrote: 14/06/2025 19:41 Priča o Bogu je priča o nastanku života.
Kako je nastao život na Zemlji? Odgovor može biti da su život na zemlju donijele nekakve vanzemaljske civilizacije.Time se pitanje samo sa Zemlje prebacuje daleko u svemir.Kako je nastao život tamo?
Može li život nastati tek tako?
Pa Biblija upravo tvrdi da je Jahve inteligentna Sila koja nije sa Zemlje, ali nije ni iz našega svemira, sam Isus to tvrdi, čudno da to ne znaš a čitao si Bibliju, samo kažem.
Hakiz

#746 Re: Istina o Bogu

Post by Hakiz »

snijeg_led wrote: 14/06/2025 17:39 Ljubav je Bog
I mržnja je bog.
snijeg_led

#747 Re: Istina o Bogu

Post by snijeg_led »

Hakiz wrote: 15/06/2025 13:34
I mržnja je bog.

Ljubav te drzi, ona ti daje krila, zbog nje zivis i za nju se boris
Hakiz

#748 Re: Istina o Bogu

Post by Hakiz »

snijeg_led wrote: 15/06/2025 14:45
I mržnja je bog.

I samoljublje je ljubav.

Šta je ljudima važnije, da vole ili da budu voljeni?

A šta bogu, da voli, da bude voljen ili poslušnost prema njemu?
Last edited by Hakiz on 15/06/2025 15:27, edited 1 time in total.
snijeg_led

#749 Re: Istina o Bogu

Post by snijeg_led »

Hakiz wrote: 15/06/2025 15:24
snijeg_led wrote: 15/06/2025 14:45

I mržnja je bog.

I samoljublje je ljubav.
Jeste
belfy

#750 Re: Istina o Bogu

Post by belfy »

teodati wrote: 15/06/2025 12:56
belfy wrote: 14/06/2025 04:26

Može se dijeliti s nulom, ali ti nemaš pojma o tome, što te sada muči, što sam te tamo na temi "teorija svega" pobijedio iz matematike, pa mi sada tu jeftine fore prodaješ a svatko zna da je rezultat 2+2X2 šest, jadan si, kada ja počnem sa svojom matematikom o "teoriji svega", ama baš ništa od prve nećeš razumjeti, ovdje si hrabar gdje to nije tema, a tamo na temi "teorija svega" nemaš hrabrosti tako nešto napisati, ajde tamo, čekam te, tamo piši takve gluposti, da te vidim, e da! 8)
pobijedio? to je hrabro reci (a pomalo i glupo). vec rekoh da se na tvoju temu necu javljati jer se drzim svoje rijeci. a ti si svoju matematiku vec jednom pokazao i dokazao da je nepostojeca. doduse, ako nisi shvatio iz prvog puta mozda ces sada iz drugog. zato i rekoh mozemo ponovo. devasa.
Post Reply