Je li uzmeš pretplatu na ono family Tree na stranici my heritage i daju ti DNK ?
BOŠNJAČKI DNK PROJEKT
- vazi
#26 Re: BOŠNJAČKI DNK PROJEKT
-
Benjaminsky
-
Domu od krakens
#28 Re: BOŠNJAČKI DNK PROJEKT
kako je počelo još malo biće i objava da su bošnjaci potomci anunakija
-
breuer
#29 Re: BOŠNJAČKI DNK PROJEKT
što je određeni narod mlađi i generalno nebitniji za ukupnu ljudsku historiju, to ima veće potrebe za isticanjem nekakvih pradavnih korijena i sličnih budalaština...
-
iz zadnje klupe
#30 Re: BOŠNJAČKI DNK PROJEKT
Ne bih rekao da nije poplurarno na Zapadu, pa ima jedna čitava emisija koja se bavi DNK od poznatih, ili popularno celebrities, gledam skoro onaj muž od sofije Vergara, kojeg Hrvati kad god ga spomenu kazu da je hrvatskih korjena, u emisiji i ne spomenu Hrvate nego su se bavili njegovom armenskom prabakom iz Turske koja su udala za njemačkog oficira tokom WW1, jer su njemačka vojska kao saveznik bila u Turskoj.što je određeni narod mlađi i generalno nebitniji za ukupnu ljudsku historiju, to ima veće potrebe za isticanjem nekakvih pradavnih korijena i sličnih budalaština...
Uglavnom, što se tiče Bošnjaka, meni je zamiljiva pojava mongloidnog gena, imam toga u familiji, jedna likom ista Kineskinja, koliko sam skontao ovo je češće u Krajini, za vrijeme Osmanlija dođe po zaslugama neki beg iz Tadžikistana npr. i oženi domaću djevojku, taj gen se pritaji i pojavi generacijama poslije kad se vec i zaboravilo na tog Tadžikistanca
- petunija
#31 Re: BOŠNJAČKI DNK PROJEKT
Mislim da bi mnogo svrsishodnije bilo da se iz DNK odrede predispozicije za neku bolest ili generalna zdravstvena slika osobe.
A to ko mi je bio ko u prošlosti ...
mislim kakve koristi to ima za sadašnji život?
U svakom slučaju koga zanima, lijepo je da i to postoji
A to ko mi je bio ko u prošlosti ...
U svakom slučaju koga zanima, lijepo je da i to postoji
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#32 Re: BOŠNJAČKI DNK PROJEKT
lijepo je to ja sam unazad pronašao imena djedova pradjedova... i pradjeda djeda
ĐOSA
Ilija, Dušan, Borivoje, Moj Stari, Ja 
nažalost zapaljena crkva nema matica... do 1413. bili smo neki velikaši imamo i svoj grb
fali mi 20-30 generacija mojih prezimenjaka s obzirom jesu li se ženili u 20 ili 30 godini
ĐOSA
nažalost zapaljena crkva nema matica... do 1413. bili smo neki velikaši imamo i svoj grb
fali mi 20-30 generacija mojih prezimenjaka s obzirom jesu li se ženili u 20 ili 30 godini
-
Ninno
#33 Re: BOŠNJAČKI DNK PROJEKT
Facebook stranica Bošnjačkog DNK Projekta: https://www.facebook.com/bosnjackidnkprojekat
YouTube kanal Bošnjačkog DNK Projekta: https://www.youtube.com/@BosnjackiDNKProjekat
Web stranica Bošnjačkog DNK Projekta (u izgradnji): https://korijeni.ba/
Pretraživa baza podataka testiranih Y DNK uzoraka (prezimena): https://korijeni.ba/y-dnk-baza
Mapa testiranih Y DNK uzoraka (prezimena): https://www.google.com/maps/d/u/0/viewe ... -00FYJsjwM
YouTube kanal Bošnjačkog DNK Projekta: https://www.youtube.com/@BosnjackiDNKProjekat
Web stranica Bošnjačkog DNK Projekta (u izgradnji): https://korijeni.ba/
Pretraživa baza podataka testiranih Y DNK uzoraka (prezimena): https://korijeni.ba/y-dnk-baza
Mapa testiranih Y DNK uzoraka (prezimena): https://www.google.com/maps/d/u/0/viewe ... -00FYJsjwM
- Edin H.
- Toffee karamela
#36 Re: BOŠNJAČKI DNK PROJEKT
meni je na radno mjesto tamo negdje oko 2015. došao dječak koji bi glatko prošao kao Kinez dok mu nisam pogledala karton i vidjela 100% bošnjačko ime i prezime...postoji teorija da su Bošnjaci pokupili mongoloidnih gena u Mađarskoj dok je dobar dio Mađarske u 16.st bio pod Turcima. vojska išla i vraćala se a usput se i ženila Atilinim sunarodnjakinjama.iz zadnje klupe wrote: ↑24/03/2023 11:46 Uglavnom, što se tiče Bošnjaka, meni je zamiljiva pojava mongloidnog gena, imam toga u familiji, jedna likom ista Kineskinja, koliko sam skontao ovo je češće u Krajini, za vrijeme Osmanlija dođe po zaslugama neki beg iz Tadžikistana npr. i oženi domaću djevojku, taj gen se pritaji i pojavi generacijama poslije kad se vec i zaboravilo na tog Tadžikistanca![]()
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#37 Re: BOŠNJAČKI DNK PROJEKT
valjda mongolskih, a ne mongoloidnih gena.Toffee karamela wrote: ↑13/06/2025 08:55meni je na radno mjesto tamo negdje oko 2015. došao dječak koji bi glatko prošao kao Kinez dok mu nisam pogledala karton i vidjela 100% bošnjačko ime i prezime...postoji teorija da su Bošnjaci pokupili mongoloidnih gena u Mađarskoj dok je dobar dio Mađarske u 16.st bio pod Turcima. vojska išla i vraćala se a usput se i ženila Atilinim sunarodnjakinjama.iz zadnje klupe wrote: ↑24/03/2023 11:46 Uglavnom, što se tiče Bošnjaka, meni je zamiljiva pojava mongloidnog gena, imam toga u familiji, jedna likom ista Kineskinja, koliko sam skontao ovo je češće u Krajini, za vrijeme Osmanlija dođe po zaslugama neki beg iz Tadžikistana npr. i oženi domaću djevojku, taj gen se pritaji i pojavi generacijama poslije kad se vec i zaboravilo na tog Tadžikistanca![]()
- Toffee karamela
#38 Re: BOŠNJAČKI DNK PROJEKT
kakvi su to mongolski geni? prvi put čujem za toChmoljo wrote: ↑13/06/2025 21:22valjda mongolskih, a ne mongoloidnih gena.Toffee karamela wrote: ↑13/06/2025 08:55meni je na radno mjesto tamo negdje oko 2015. došao dječak koji bi glatko prošao kao Kinez dok mu nisam pogledala karton i vidjela 100% bošnjačko ime i prezime...postoji teorija da su Bošnjaci pokupili mongoloidnih gena u Mađarskoj dok je dobar dio Mađarske u 16.st bio pod Turcima. vojska išla i vraćala se a usput se i ženila Atilinim sunarodnjakinjama.iz zadnje klupe wrote: ↑24/03/2023 11:46 Uglavnom, što se tiče Bošnjaka, meni je zamiljiva pojava mongloidnog gena, imam toga u familiji, jedna likom ista Kineskinja, koliko sam skontao ovo je češće u Krajini, za vrijeme Osmanlija dođe po zaslugama neki beg iz Tadžikistana npr. i oženi domaću djevojku, taj gen se pritaji i pojavi generacijama poslije kad se vec i zaboravilo na tog Tadžikistanca![]()
mislim na kose oči kao jednu od karakteristika mongoloidne rase
- MehmedPasaMoric
#39 Re: BOŠNJAČKI DNK PROJEKT
To je zastarjeli izraz, nekad su se ljudi dijelili na mongoloide, negroide i kavkazoide pa se onda u neka doba skontalo da i nije bas politicki ispravno 
- Toffee karamela
#40 Re: BOŠNJAČKI DNK PROJEKT
svejedno što nije politički ispravno još uvijek je u zvaničnoj upotrebiMehmedPasaMoric wrote: ↑14/06/2025 01:32 To je zastarjeli izraz, nekad su se ljudi dijelili na mongoloide, negroide i kavkazoide pa se onda u neka doba skontalo da i nije bas politicki ispravno![]()
- Chmoljo
#41 Re: BOŠNJAČKI DNK PROJEKT
Pa i nije, riječ je o tome da postoji samo jedna ljudska rasa, i antropolozi su napustili takvu podjelu na više rasa.Toffee karamela wrote: ↑14/06/2025 09:14svejedno što nije politički ispravno još uvijek je u zvaničnoj upotrebiMehmedPasaMoric wrote: ↑14/06/2025 01:32 To je zastarjeli izraz, nekad su se ljudi dijelili na mongoloide, negroide i kavkazoide pa se onda u neka doba skontalo da i nije bas politicki ispravno![]()
A ako vam porijeklo ima veze sa "žutom" rasom, onda su svakako za to odgovorni Mongoli, što kroz hunsku invaziju, što kroz osvajanja Zlatne porodice (Dzingis, Ogadei, Mongke)
A valjda je i ovo poznato
https://www.iflscience.com/fact-check-a ... khan-65357
- Toffee karamela
#42 Re: BOŠNJAČKI DNK PROJEKT
dok se ne potvrdi postojanje Klingona i Romulana jesmo ista rasa ali unutar iste rase postoje odstupanja u boji kože, obliku očiju i još podosta toga što je natjeralo naučnike da ljudsku rasu ipak malo razdijele u podgrupeChmoljo wrote: ↑14/06/2025 09:51
Pa i nije, riječ je o tome da postoji samo jedna ljudska rasa, i antropolozi su napustili takvu podjelu na više rasa.
A ako vam porijeklo ima veze sa "žutom" rasom, onda su svakako za to odgovorni Mongoli, što kroz hunsku invaziju, što kroz osvajanja Zlatne porodice (Dzingis, Ogadei, Mongke)
nisu svi koji po stepama jašu i ispaljuju strijele s konja Mongoli. za Mađare se zna da su dolepršali iz stepa i (navodno) bili žuti pa su zbog miješanja s EuropEjcima izbijelili ali nije potvrđeno da su baš došli iz Ulan Batora
I Turci su došli iz stepa, a izgleda i Finci jer im je jezik srodan japanskom i turskom
Ergo ne mogu svi biti Džingis-kanovi amidžići, suviše je tu igrača bilo na podiju
- Chmoljo
#43 Re: BOŠNJAČKI DNK PROJEKT
I zato je priča o mongoloidnom genu suvisnaToffee karamela wrote: ↑14/06/2025 12:49dok se ne potvrdi postojanje Klingona i Romulana jesmo ista rasa ali unutar iste rase postoje odstupanja u boji kože, obliku očiju i još podosta toga što je natjeralo naučnike da ljudsku rasu ipak malo razdijele u podgrupeChmoljo wrote: ↑14/06/2025 09:51
Pa i nije, riječ je o tome da postoji samo jedna ljudska rasa, i antropolozi su napustili takvu podjelu na više rasa.
nisu svi koji po stepama jašu i ispaljuju strijele s konja Mongoli. za Mađare se zna da su dolepršali iz stepa i (navodno) bili žuti pa su zbog miješanja s EuropEjcima izbijelili ali nije potvrđeno da su baš došli iz Ulan Batora
I Turci su došli iz stepa, a izgleda i Finci jer im je jezik srodan japanskom i turskom
Ergo ne mogu svi biti Džingis-kanovi amidžići, suviše je tu igrača bilo na podiju
Za Hune se pretpostavlja da su došli sa mongolskih ravnica. Takodjer ti narodi su se međusobno jako miješali, pa su u pitanju neke turko mongolske mjesavine. Ne treba sve svoditi ni na 13. stoljeće. Narodi su u potrazi ili bijegu za boljim ispasama i prije isli sa istoka ka zapadu.
Medjutim mongolska osvajanja jesu imala strasan uticaj obzirom na nivo razaranja i ubijanja da je jednostavno gen sa monolskih ravnica postao zastupljeniji. Zaista se u Turskoj danas može vidjeti dosta ljudi sa tim visokim jagodicama i blago kosim ocima, karakteristično za centralnu Aziju.
Malo šaramo sada, ali samo sam reagovao da je pogrešno taj gen svesti na mongoloidni. Em sto je zastarjela podjela, malo i rasisticka, em sto isključuje mnogo toga što joj je blizu a nego nesto sto se možda i ubraja u tu mongoloidnu rasu po staroj podjeli.
- Toffee karamela
#44 Re: BOŠNJAČKI DNK PROJEKT
ček malo jesi li ti ušao na temu da se čuje koja pametna od tebe ili da opominješ zbog političke nekorektnosti?Chmoljo wrote: ↑14/06/2025 13:14
I zato je priča o mongoloidnom genu suvisna
Za Hune se pretpostavlja da su došli sa mongolskih ravnica. Takodjer ti narodi su se međusobno jako miješali, pa su u pitanju neke turko mongolske mjesavine. Ne treba sve svoditi ni na 13. stoljeće. Narodi su u potrazi ili bijegu za boljim ispasama i prije isli sa istoka ka zapadu.
Medjutim mongolska osvajanja jesu imala strasan uticaj obzirom na nivo razaranja i ubijanja da je jednostavno gen sa monolskih ravnica postao zastupljeniji. Zaista se u Turskoj danas može vidjeti dosta ljudi sa tim visokim jagodicama i blago kosim ocima, karakteristično za centralnu Aziju.
Malo šaramo sada, ali samo sam reagovao da je pogrešno taj gen svesti na mongoloidni. Em sto je zastarjela podjela, malo i rasisticka, em sto isključuje mnogo toga što joj je blizu a nego nesto sto se možda i ubraja u tu mongoloidnu rasu po staroj podjeli.
to što je u sleng mnogo kasnije nego su rase kvalificirane pojam mongoloid ušao kao uvreda ne znači da još uvijek u naučnom diskursu ne važi
kao i termin "pušenje" što na ulici skoro i nema više izvorno značenje, svi ga sad percipiraju u sexualnom diskursu. ali u normalnom pušenje je pušenje.
dakle ohladi malo, nismo u USA, ne prišivaj mi ono čega mi u postu ni u naznakama nema. tebi ako se nešto priviđa tvoj problem.
- Chmoljo
#45 Re: BOŠNJAČKI DNK PROJEKT
jebo mater svi nešto osjetljivi. ego ko planina, ako napišeš nešto mimo vidokruga koji am obuhvata, smrtna uvreda. ko ti je ba šta prišio? fino ti napišem da je ta podjela prevaziđena što si poslije i sam potvrdio. a prevaziđena je upravo zbog toga što su osnove te podjele pogrešni, odnosno imaju utemeljenje u rasizmu. i nije prevaziđena u woke kuhinji, nego naučnoj, antropološkoj.Toffee karamela wrote: ↑14/06/2025 16:37ček malo jesi li ti ušao na temu da se čuje koja pametna od tebe ili da opominješ zbog političke nekorektnosti?Chmoljo wrote: ↑14/06/2025 13:14
to što je u sleng mnogo kasnije nego su rase kvalificirane pojam mongoloid ušao kao uvreda ne znači da još uvijek u naučnom diskursu ne važi
kao i termin "pušenje" što na ulici skoro i nema više izvorno značenje, svi ga sad percipiraju u sexualnom diskursu. ali u normalnom pušenje je pušenje.
dakle ohladi malo, nismo u USA, ne prišivaj mi ono čega mi u postu ni u naznakama nema. tebi ako se nešto priviđa tvoj problem.
na kraju krajeva i da sam opomenuo u pogledu političke nekorektnosti i pri tome bio u pravu, šta je problem?
- Toffee karamela
#46 Re: BOŠNJAČKI DNK PROJEKT
šta je prevaziđeno? ono što se vizuelno može očitati, osim ako nisi slijep, da su ljudi različitih boja, ne može biti prevaziđenoChmoljo wrote: ↑14/06/2025 16:48
jebo mater svi nešto osjetljivi. ego ko planina, ako napišeš nešto mimo vidokruga koji am obuhvata, smrtna uvreda. ko ti je ba šta prišio? fino ti napišem da je ta podjela prevaziđena što si poslije i sam potvrdio. a prevaziđena je upravo zbog toga što su osnove te podjele pogrešni, odnosno imaju utemeljenje u rasizmu. i nije prevaziđena u woke kuhinji, nego naučnoj, antropološkoj.
na kraju krajeva i da sam opomenuo u pogledu političke nekorektnosti i pri tome bio u pravu, šta je problem?
otvori naše balkanske Wikije, na svakoj je podjela kao u vrijeme kad sam ja IŠLA (ne išao Čmoljo!) u školu.
Negroidi, kavkazoidi, mongoloidi
Prenosiš američke spike u naš prostor, to što su oni prisiljeni silovati lingvistiku zbog specifične situacije sa crncima koji se vrijeđaju da ih se razlikuje po boji nema veze s nama a ni s onim što je nauka ustvrdila.
Dakle, mongolski mogu biti konj, napad, opsada Šibenika, država, kobilje mlijeko i gen (ako tačno znaš da si ga pokupio kod njih!). sve ostalo gdje se okice iskošuju a ne znamo tačno porijeklo je mongoloidno jer se ne zna koji od kosookih naroda je kumovao tome.
- MehmedPasaMoric
#47 Re: BOŠNJAČKI DNK PROJEKT
Vidi nije stvar toliko do politicke nekorektnosti, jer kao sto znamo rasizam postoji i dan danas i nije nestao sa ukidanjem rijeci mongoloid, nego do naucne netacnosti. Teorija na kojoj se temeljila ta podjela na 3 vrste homo sapiensa je u medjuvremenu dokazana kao netacna. Da pojednostavim, teorija je bila da se radi o bioloski razlicitim tipovima koji imaju razlicito porijeklo kao npr macka i lav, a ono sto je istina je da se radi o istom obliku organizma ali u razlicitim oblicima, kao npr perzijska macka i britanska kratkodlaka macka.Toffee karamela wrote: ↑14/06/2025 16:37ček malo jesi li ti ušao na temu da se čuje koja pametna od tebe ili da opominješ zbog političke nekorektnosti?Chmoljo wrote: ↑14/06/2025 13:14
- Toffee karamela
#48 Re: BOŠNJAČKI DNK PROJEKT
ovo niko nije tvrdio osim eugeničara s početka XX st., raznih nacionalnosti. bilo ih je mnogo prije nacističkih.MehmedPasaMoric wrote: ↑14/06/2025 17:17
Vidi nije stvar toliko do politicke nekorektnosti, jer kao sto znamo rasizam postoji i dan danas i nije nestao sa ukidanjem rijeci mongoloid, nego do naucne netacnosti. Teorija na kojoj se temeljila ta podjela na 3 vrste homo sapiensa je u medjuvremenu dokazana kao netacna. Da pojednostavim, teorija je bila da se radi o bioloski razlicitim tipovima koji imaju razlicito porijeklo kao npr macka i lav, a ono sto je istina je da se radi o istom obliku organizma ali u razlicitim oblicima, kao npr perzijska macka i britanska kratkodlaka macka.
naravno da svi ljudi imaju isto porijeklo ali sunce je tokom razvoja ljudi ipak neke spržilo malo jače pa su postali crni, nekima su se iskosile okice a neki imaju plavu kosu.
kao što su i sve mačke iste ali ipak Maine Coone i norveški šumski mačić nisu isti kao egipatske sfinga mačke. a o rođacima im u džungli da i ne govorim.
- MehmedPasaMoric
#49 Re: BOŠNJAČKI DNK PROJEKT
Pa eto vidis da znas i da sve tacno govoris, onda ne mozes nakon ovoga reci da neko ima mongolidne gene nego sjevernoazijske sto znaci Mongolija i SibirToffee karamela wrote: ↑14/06/2025 17:25ovo niko nije tvrdio osim eugeničara s početka XX st., raznih nacionalnosti. bilo ih je mnogo prije nacističkih.MehmedPasaMoric wrote: ↑14/06/2025 17:17
Vidi nije stvar toliko do politicke nekorektnosti, jer kao sto znamo rasizam postoji i dan danas i nije nestao sa ukidanjem rijeci mongoloid, nego do naucne netacnosti. Teorija na kojoj se temeljila ta podjela na 3 vrste homo sapiensa je u medjuvremenu dokazana kao netacna. Da pojednostavim, teorija je bila da se radi o bioloski razlicitim tipovima koji imaju razlicito porijeklo kao npr macka i lav, a ono sto je istina je da se radi o istom obliku organizma ali u razlicitim oblicima, kao npr perzijska macka i britanska kratkodlaka macka.
naravno da svi ljudi imaju isto porijeklo ali sunce je tokom razvoja ljudi ipak neke spržilo malo jače pa su postali crni, nekima su se iskosile okice a neki imaju plavu kosu.
kao što su i sve mačke iste ali ipak Maine Coone i norveški šumski mačić nisu isti kao egipatske sfinga mačke. a o rođacima im u džungli da i ne govorim.
- Toffee karamela
#50 Re: BOŠNJAČKI DNK PROJEKT
nikad nisam čula ni za termin sjeveroazijski. ko je od stepskih naroda kumovao nečijim kosim očima danas u Bužimu? Tatar, Uzbek, Kazak, Tadžik, Mongol ili prebjeg iz kineske carske vojske koji se iz samo njemu znanih razloga pridružio mongolskoj armiji? termin je preširok i ne može se svesti samo na Mongole. najtačnije je upotrijebiti termin koji obuhvata što šire, a to je mongoloidni.MehmedPasaMoric wrote: ↑14/06/2025 17:45Pa eto vidis da znas i da sve tacno govoris, onda ne mozes nakon ovoga reci da neko ima mongolidne gene nego sjevernoazijske sto znaci Mongolija i SibirToffee karamela wrote: ↑14/06/2025 17:25ovo niko nije tvrdio osim eugeničara s početka XX st., raznih nacionalnosti. bilo ih je mnogo prije nacističkih.MehmedPasaMoric wrote: ↑14/06/2025 17:17