Gdje kupiti zemlju da nema smoga zimi blizu Sarajeva

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

tonPi

#1 Gdje kupiti zemlju da nema smoga zimi blizu Sarajeva

Post by tonPi »

Pozdrav svima,

Nadam se da sam 'potrefio' forum.

Ovako, htio bih kupiti zemljiste za gradnju vikendice da je relativno blizu Sarajeva (do nekih 30-35 minuta max) i glavni parametar je da nema smoga zimi.

Ono sto sam za sada razmisljao:
- Dejcici i okolina, Nisici - jedini problem je sto zna biti poprilicno hladno ljeti
- Nahorevo, Barice, Poljine - tesko naci dobro zemljiste, a i cijena je paprena

Eh sad, sa obzirom da nisam upucen, siguran sam da ima drugih makro lokacija koja su 'cista zimi' ali ne znam za njih, pa me zanima da li znate gdje jos mogu da gledam da nema smoga a da je relativno blizu Sarajevu?

Ono sto sam gledao a nisam siguran jel bude smoga zimi su Lokve (blizu Hadzica), Kijevo, Presjenica (prema Trnovu), pa ako neko zna jel bude tu smoga zimi pomogao bi mi. :)

Hvala!
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#2 Re: Gdje kupiti zemlju da nema smoga zimi blizu Sarajeva

Post by Truba »

ja sam mislio u Tvrdimićima kupiti ali kad zapada snijeg niko ne cisti...i stoji tako ne moš se probiti
i to je RS
moimoi

#3 Re: Gdje kupiti zemlju da nema smoga zimi blizu Sarajeva

Post by moimoi »

Vise te sela interesuju?
Cim prodjes el Ilidzu nema vise smoga. Pogledaj sela oko Pazarica.
holowey

#4 Re: Gdje kupiti zemlju da nema smoga zimi blizu Sarajeva

Post by holowey »

linija smoga je na cca 850-900 metara nadmorske visine pa uzmi i to u racunicu... sarajevo se gusi u smogu, na brusu vedro i suncano... nisu uzalud poljine popularne
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#5 Re: Gdje kupiti zemlju da nema smoga zimi blizu Sarajeva

Post by bitanga_sa_otesa »

u strgaćini
liyf

#6 Re: Gdje kupiti zemlju da nema smoga zimi blizu Sarajeva

Post by liyf »

tonPi wrote: 13/06/2025 10:45 Pozdrav svima,

Ovako, htio bih kupiti zemljiste za gradnju vikendice da je relativno blizu Sarajeva (do nekih 30-35 minuta max) i glavni parametar je da nema smoga zimi.

- Dejcici i okolina, Nisici - jedini problem je sto zna biti poprilicno hladno ljeti

Eh sad, sa obzirom da nisam upucen, siguran sam da ima drugih makro lokacija koja su 'cista zimi' ali ne znam za njih, pa me zanima da li znate gdje jos mogu da gledam da nema smoga a da je relativno blizu Sarajevu?

Ono sto sam gledao a nisam siguran jel bude smoga zimi su Lokve (blizu Hadzica), Kijevo, Presjenica (prema Trnovu), pa ako neko zna jel bude tu smoga zimi pomogao bi mi. :)

Hvala!
mjesta oko i prema Trnova (Dejčići, Presjenica, Pendičići i sve između) su baš dobra opcija.
tonPi

#8 Re: Gdje kupiti zemlju da nema smoga zimi blizu Sarajeva

Post by tonPi »

Truba wrote: 13/06/2025 10:50 ja sam mislio u Tvrdimićima kupiti ali kad zapada snijeg niko ne cisti...i stoji tako ne moš se probiti
i to je RS
Nisam cuo za to mjesto, ali mi otpada samim tim sto mi je cilj da pobjegnem iz grada zimi od smoga. :)
tonPi

#9 Re: Gdje kupiti zemlju da nema smoga zimi blizu Sarajeva

Post by tonPi »

moimoi wrote: 13/06/2025 10:53 Vise te sela interesuju?
Ma u zadnjih par godina smog bude poprilicno daleko, a i visoko. Cak i Misevici i Rakovica budu pod maglom konstantno.
tonPi

#10 Re: Gdje kupiti zemlju da nema smoga zimi blizu Sarajeva

Post by tonPi »

liyf wrote: 13/06/2025 17:00

Hvala!
mjesta oko i prema Trnova (Dejčići, Presjenica, Pendičići i sve između) su baš dobra opcija.
Da li znas da li bude smog zimi tu Kijevo ili Presjenica? Znam da su Dejcici i Pendicici 'cisti'.
Ludzak

#11 Re: Gdje kupiti zemlju da nema smoga zimi blizu Sarajeva

Post by Ludzak »

Imaš u Ljubogošti
moimoi

#12 Re: Gdje kupiti zemlju da nema smoga zimi blizu Sarajeva

Post by moimoi »

tonPi wrote: 13/06/2025 20:03
Ma u zadnjih par godina smog bude poprilicno daleko, a i visoko. Cak i Misevici i Rakovica budu pod maglom konstantno.
Ne bude u predjelu Pazarica. Garantujem ti 100%. Sva ta sela okolo su ti smog free. A ako zelis 100% cist zrak.. to ti je planina. Samo racunaj da ne mozes uvijek autom do kuce zimi, nego prti i hodaj.
akcija007

#13 Re: Gdje kupiti zemlju da nema smoga zimi blizu Sarajeva

Post by akcija007 »

Razmisli o Nisickoj visoravni i Gornjim Cevljanovicima .
Cca 50 km od SA . Visoka nadmorska visina nema smoga .
mali_balon

#14 Re: Gdje kupiti zemlju da nema smoga zimi blizu Sarajeva

Post by mali_balon »

Hvala!
Nahorevo Barice Poljine ako imas milone mozda ujagmis sta......Nisici.....ali putivanje do grada ako radis u gradu oko 1h.....zimi uzdaj se u dobre gume i Boga
Haris.ba

#15 Re: Gdje kupiti zemlju da nema smoga zimi blizu Sarajeva

Post by Haris.ba »

tonPi wrote: 13/06/2025 20:03
Kobiljaca u Rakovici nije.
tonPi wrote: 13/06/2025 10:45 Ovako, htio bih kupiti zemljiste za gradnju vikendice da je relativno blizu Sarajeva (do nekih 30-35 minuta max) i glavni parametar je da nema smoga zimi.

Pogledaj dio oko Lepenice, Kiseljak, cesta prema Kresevu od Lepenice. Blizu ulaz autoputa, a u prirodi si i bez smoga.
Last edited by Haris.ba on 14/06/2025 08:51, edited 1 time in total.
mali_balon

#17 Re: Gdje kupiti zemlju da nema smoga zimi blizu Sarajeva

Post by mali_balon »

DebelinJoe wrote: 14/06/2025 08:50 Vareš.
Kurko jaruga i vares zna biti u magli a cijene skocile nenormalno otkako je poceo rudnik da radi
DebelinJoe

#18 Re: Gdje kupiti zemlju da nema smoga zimi blizu Sarajeva

Post by DebelinJoe »

mali_balon wrote: 17/06/2025 18:43
Kurko jaruga i vares zna biti u magli a cijene skocile nenormalno otkako je poceo rudnik da radi
Pametan si čovjek, znaš da magla i smog nisu isto, magla je prirodna, smog je rezultat čovjekovog eko-peksinluka.

Znak je u Varešu vrlo čist i mjesto je sa najviše sunčanih dana u Bosni, pročitao sam taj podatak negdje.
giovanni008

#19 Re: Gdje kupiti zemlju da nema smoga zimi blizu Sarajeva

Post by giovanni008 »

Ma zna Bakir gdje ce kupit hacijednu.

Poljine rules!

https://www.bhnekretnine.ba/nekretnine/ ... r/poljine/
mali_balon

#20 Re: Gdje kupiti zemlju da nema smoga zimi blizu Sarajeva

Post by mali_balon »

DebelinJoe wrote: 17/06/2025 19:28
mali_balon wrote: 17/06/2025 18:43
Pametan si čovjek, znaš da magla i smog nisu isto, magla je prirodna, smog je rezultat čovjekovog eko-peksinluka.

Znak je u Varešu vrlo čist i mjesto je sa najviše sunčanih dana u Bosni, pročitao sam taj podatak negdje.
Zavisi sta raja lozi cumur ili drvo....doduse masa ih sad prelazi na invertere ispada jeftinije a bas kad prigusti nalozi se koja vatrica...doduse oni u kucama i stanovima zimi sjede adekvatno obuceni sa temperaturom od 23 stepena....kod mene przi 27 u sred zime......
helem, doduse ima manje malge i smoga to nije upitno takodje cistoca zraka nije upitna, ali to nigdje van grada nije upitno
Suncani dan upitni mozda povrh Varesa imas mjesta u Varesu koje sunce dirne od 11 do 13 sati, npr Vares Majdan, i to je to jer je vares u kotlini
Ali kad se sve sabere i oduzme kvalitetniji zivot je Varesu...to ne sporim, ali nije vise jeftino (namjesten stan ide i do 600KM mjesecno plus rezije), cesta katastrofa blago receno, i ako se jos prijavis gore najblizi specijalista je u Zenici.....
MehmedPasaMoric

#21 Re: Gdje kupiti zemlju da nema smoga zimi blizu Sarajeva

Post by MehmedPasaMoric »

Vidi Vareslija sto su se promangupisali, cuj kirija 600 maraka :D
mali_balon

#22 Re: Gdje kupiti zemlju da nema smoga zimi blizu Sarajeva

Post by mali_balon »

MehmedPasaMoric wrote: 18/06/2025 08:06 Vidi Vareslija sto su se promangupisali, cuj kirija 600 maraka :D
I to ako nadjes......doduse bilo prije pola godine.....sad nisam u toku.....
Navodno digli radnici koji rade u rudniku kojih ima sa svih strana svijeta....
Da vidis u 6 ujutro npr..Vares svijetli od htz opreme tj reflektirajuce opreme :D
Zizi505

#23 Re: Gdje kupiti zemlju da nema smoga zimi blizu Sarajeva

Post by Zizi505 »

Hvala!
Buhotina, ona ti je odmah poslije Rakovice.
talijan97

#24 Re: Gdje kupiti zemlju da nema smoga zimi blizu Sarajeva

Post by talijan97 »

Vares je prelijep ali pristup toj lokaciji je los (asfalt ali sa puno krivina i uskih cesta), pogotovo nakon sto se Dabravine prodju.

Zanima me kakve su lokacije poput Tarcina ili nesto u okolici Hadzica?
Haris.ba

#25 Re: Gdje kupiti zemlju da nema smoga zimi blizu Sarajeva

Post by Haris.ba »

talijan97 wrote: 18/06/2025 08:26 Vares je prelijep ali pristup toj lokaciji je los (asfalt ali sa puno krivina i uskih cesta), pogotovo nakon sto se Dabravine prodju.

Zanima me kakve su lokacije poput Tarcina ili nesto u okolici Hadzica?
Ok su lokacije. Moze se naci finih parcela sto nisu Arapi razgrabili.
Mada, ja sam zaobisao dio oko tvornice namjenske. Taj dio su gadjali sa osiromasenim uranijumom. Hvala lijepo.

Mene je odbijalo sto uglavnom prodaju vece parcele.

Za Vares si u pravu. Nije ta cesta losa. Ali, je nekakva teska za voziti. Smori.
Post Reply