Mehr ( Vjenčani dar) Šta i kako ?

Rasprave o vjerskim temama.
Mirzareli

#1 Mehr ( Vjenčani dar) Šta i kako ?

Post by Mirzareli »

Selam braćo i sestre.. :-D Eh ovako uskoro trebam da se zenim aBd pa smo se ja i moja djevojka dotakle teme vjenčanog dara tj.mehra kojeg sam ja "dužan" isplatit ... Ova moja ni manje ni vise hoce hadz tj. cca nekih 15.000 KM minimalno tj.toliku vrijednost mehra ...Posto sam ja bio na hadzu vec Hvala Allahu ja ne mogu ici iz administrativno-pravnih razloga jer koje jednom bio i IZ nedaju drugi put ici dok se ne ispostuju prijave iz prošle cak i pretprosle godine zbog stalng suficita u prijavama... Ona bi navodno nekad isla sa svojim ocem, ja na to negodujem... Uz to nisam sad toliko solventan da joj to mogu obezbjediti ili nekoj blizoj buducnosti.... Kakav je savjet sta i kako dalje ? Uz to imate li vi neki primjer iz svoje sredine sta i koliko traze djevojke kroz vjenčani dar ? Ima li neki frišak primjer mladoženje i kako je on prosao po pitanju mehra i njegove visine..
nivla

#2 Re: Mehr ( Vjenčani dar) Šta i kako ?

Post by nivla »

il’ si bos il’ si hadzija
Mirzareli

#3 Re: Mehr ( Vjenčani dar) Šta i kako ?

Post by Mirzareli »

nivla wrote: 13/06/2025 23:56 il’ si bos il’ si hadzija
:lol: :lol: :lol: Kako je krenulo mogao bi biti i go i bos :D
Last edited by Mirzareli on 14/06/2025 00:01, edited 1 time in total.
liyf

#4 Re: Mehr ( Vjenčani dar) Šta i kako ?

Post by liyf »

Mehr joj je pravo sve da hoce Sarajevo Tower a ne Hadž, ako možeš daj ako ne možeš ta ćeš

Imam prijatelja hafiza, studenta FINa, hadžiju sa dosta lijepih osobina koji je mislim rekao da je 5k neki limit koji je spreman dati

Haj da hoce Umru ili nesto, ocigledno da na Hadz ne mozete zajedno pa i okej umra sta je mozes proci ko beg za 1500-2000, ali hadz za 12k + bez da razmislja o tebi meni je a bit of a stretch, al opet njeno je pravo

ako ti se cura svidja neces zaliti na mehru ali opet moras i o sebi i o njoj i o porodici misliti da ne zavrsite beskucnici u Mekki bez para

licno da imam dao bih koliko hoce ali da nemam ili da mi cifra ugrozava egzistenciju nek ide nekog drugog traziti ako se ne moze dogovoriti sa njom
Last edited by liyf on 14/06/2025 00:04, edited 1 time in total.
Vjecita_zavrzlama

#5 Re: Mehr ( Vjenčani dar) Šta i kako ?

Post by Vjecita_zavrzlama »

Zar se taj mehr ozbiljno shvaca? Inace i moja sestra lupila hadz prije 10 god jer sve to kazu, niti je to dobila niti bi htjela koliki je poznajem :D
HelaS

#6 Re: Mehr ( Vjenčani dar) Šta i kako ?

Post by HelaS »

Mirzareli wrote: 13/06/2025 23:47 Selam braćo i sestre.. :-D Eh ovako uskoro trebam da se zenim aBd pa smo se ja i moja djevojka dotakle teme vjenčanog dara tj.mehra kojeg sam ja "dužan" isplatit ... Ova moja ni manje ni vise hoce hadz tj. cca nekih 15.000 KM minimalno tj.toliku vrijednost mehra ...Posto sam ja bio na hadzu vec Hvala Allahu ja ne mogu ici iz administrativno-pravnih razloga jer koje jednom bio i IZ nedaju drugi put ici dok se ne ispostuju prijave iz prošle cak i pretprosle godine zbog stalng suficita u prijavama... Ona bi navodno nekad isla sa svojim ocem, ja na to negodujem... Uz to nisam sad toliko solventan da joj to mogu obezbjediti ili nekoj blizoj buducnosti.... Kakav je savjet sta i kako dalje ? Uz to imate li vi neki primjer iz svoje sredine sta i koliko traze djevojke kroz vjenčani dar ? Ima li neki frišak primjer mladoženje i kako je on prosao po pitanju mehra i njegove visine..
"Iskočila" mi tvoja tema, pročitam, pa hajd' da pitam:
- Zašto si boldirao kompletan tekst teme, tek si je pokrenuo...
- Hoćeš li stvarno učiniti onako kako ti Forum kaže
- Iako decenijama živim, rođen sam i odrastao u muslimanskoj mahali, ali - nikad nisam čuo za mehr. Sad potražio, čitam i piše:
Materijalni, predmetni ili mirazni dar koji mladoženja daje svojoj budućoj supruzi, prije i za vrijeme braka, u ime materijalne samostalnosti žene u braku, dar koji je njen i nakon smrti muža ili poslije razvoda od njega, ili na način kako se oni međusobno dogovore, u novcu ili imovini. Mehr postaje ženino vlasništvo da troši, štedi ili ulaže kako želi, iako ga na nekim mjestima često uzima porodica mlade. Količina mehra nije ograničena. Imamo dvije vrste mehra: mehr muadžel (neposredan u slučaju sklapanja braka) i mehr muedžel (koji se daje prema terminu, dogovoru ili u slučaju smrti). https://www.islam.ba/pojmovnik/m/mehr
Vjenčani dar (mehr) je imetak koji suprug uručuje svojoj ženi zbog zaključivanja bračnog ugovora. Mehr je obavezan i nije dozvoljeno zaključiti bračnu vezu uz dogovor supružnika da se izbjegne mehr. https://www.n-um.com/sta-se-smije-uzeti ... ncani-dar/
Žena je ta koja određuje visinu mehra i niko joj nema pravo osporavati ono što je Allah dž.š. omogućio....Mehr je slovo na papiru koje prilikom sklapanja braka muževi zdušno, bez razmišljanja, prihvataju, ne vodeći pri tome računa o svojim realnim mogućnostima i o tome da na sebe preuzimaju odgovornost za njeno ispunjenje. Sa šerijatskog stanovišta gledano nema oslobađanja za neispunjavanje ove obaveze, nego se ona prenosi na nasljednike.https://www.preporod.com/index.php/sve- ... -na-papiru
liyf

#7 Re: Mehr ( Vjenčani dar) Šta i kako ?

Post by liyf »

Vjecita_zavrzlama wrote: 14/06/2025 00:03 Zar se taj mehr ozbiljno shvaca?
da?
snijeg_led

#8 Re: Mehr ( Vjenčani dar) Šta i kako ?

Post by snijeg_led »

Koliko god da platite malo je
suspect_zero

#9 Re: Mehr ( Vjenčani dar) Šta i kako ?

Post by suspect_zero »

@HelaS jesi bio kada na šerijatskom vjenčanju?
Mirzareli

#10 Re: Mehr ( Vjenčani dar) Šta i kako ?

Post by Mirzareli »

HelaS wrote: 14/06/2025 00:09
Mirzareli wrote: 13/06/2025 23:47 Selam braćo i sestre.. :-D Eh ovako uskoro trebam da se zenim aBd pa smo se ja i moja djevojka dotakle teme vjenčanog dara tj.mehra kojeg sam ja "dužan" isplatit ... Ova moja ni manje ni vise hoce hadz tj. cca nekih 15.000 KM minimalno tj.toliku vrijednost mehra ...Posto sam ja bio na hadzu vec Hvala Allahu ja ne mogu ici iz administrativno-pravnih razloga jer koje jednom bio i IZ nedaju drugi put ici dok se ne ispostuju prijave iz prošle cak i pretprosle godine zbog stalng suficita u prijavama... Ona bi navodno nekad isla sa svojim ocem, ja na to negodujem... Uz to nisam sad toliko solventan da joj to mogu obezbjediti ili nekoj blizoj buducnosti.... Kakav je savjet sta i kako dalje ? Uz to imate li vi neki primjer iz svoje sredine sta i koliko traze djevojke kroz vjenčani dar ? Ima li neki frišak primjer mladoženje i kako je on prosao po pitanju mehra i njegove visine..
"Iskočila" mi tvoja tema, pročitam, pa hajd' da pitam:
- Zašto si boldirao kompletan tekst teme, tek si je pokrenuo...
- Hoćeš li stvarno učiniti onako kako ti Forum kaže
- Iako decenijama živim, rođen sam i odrastao u muslimanskoj mahali, ali - nikad nisam čuo za mehr. Sad potražio, čitam i piše:
Materijalni, predmetni ili mirazni dar koji mladoženja daje svojoj budućoj supruzi, prije i za vrijeme braka, u ime materijalne samostalnosti žene u braku, dar koji je njen i nakon smrti muža ili poslije razvoda od njega, ili na način kako se oni međusobno dogovore, u novcu ili imovini. Mehr postaje ženino vlasništvo da troši, štedi ili ulaže kako želi, iako ga na nekim mjestima često uzima porodica mlade. Količina mehra nije ograničena. Imamo dvije vrste mehra: mehr muadžel (neposredan u slučaju sklapanja braka) i mehr muedžel (koji se daje prema terminu, dogovoru ili u slučaju smrti). https://www.islam.ba/pojmovnik/m/mehr
Vjenčani dar (mehr) je imetak koji suprug uručuje svojoj ženi zbog zaključivanja bračnog ugovora. Mehr je obavezan i nije dozvoljeno zaključiti bračnu vezu uz dogovor supružnika da se izbjegne mehr. https://www.n-um.com/sta-se-smije-uzeti ... ncani-dar/
Žena je ta koja određuje visinu mehra i niko joj nema pravo osporavati ono što je Allah dž.š. omogućio....Mehr je slovo na papiru koje prilikom sklapanja braka muževi zdušno, bez razmišljanja, prihvataju, ne vodeći pri tome računa o svojim realnim mogućnostima i o tome da na sebe preuzimaju odgovornost za njeno ispunjenje. Sa šerijatskog stanovišta gledano nema oslobađanja za neispunjavanje ove obaveze, nego se ona prenosi na nasljednike.https://www.preporod.com/index.php/sve- ... -na-papiru
Znam ja pravila i propise mehra ..Mene interesuje iz drugih sredina sta i koliko hoce novopečene mlade...
suspect_zero

#11 Re: Mehr ( Vjenčani dar) Šta i kako ?

Post by suspect_zero »

Za postavljaca teme, ja nisam bas novopecena mlada :D ali mogu svoje iskustvo.
Meni je to u glavi malo kontradiktorno, nekako kao da me kupuje pa sam bila rekla necu nista ( i onako ako dodje do razvoda uzet cu mu i crno ispod nokata pa nek izvoli :D )
Posto se mora reci iznos onda sam rekla jedan cetverocifren broj koji nema veze sa parama, sjecam se da je efendija dva puta ponovio iznos valjda mu bilo cudno sto nisu hiljade okrugle ili kile zlata kako zene znaju lupati i precjenjivati same sebe. Uglavnom iznos je bas mali i nije na stetu, da ga zavalim u kredit ili da mora prodavati imovinu da isplati.

Nekako razmisljanje mi je ovako, ako su oboje bogati, ono imaju para ko sodera onda neka lupaju cifre i kile suhog zlata koliko hoće, ona od cara za kralja....ali vala ljudi iz radnickih porodica kad krenu preseravati onda bih je nogom nabila.

Poslije rata zeni se komsija, tek stalni posao, opremio dvije sobice kod babe u prizemlju, radnicka porodica ko i kod mene....otisli po mladu iste prilike, uredno i skromno. U dzamiji ona rece kilu zlata :shock: ....tada je gram bio oko 25-30 KM cini mi se.
Sad da se razvedu covjek bi morao kucu prodati.
HelaS

#12 Re: Mehr ( Vjenčani dar) Šta i kako ?

Post by HelaS »

suspect_zero wrote: 14/06/2025 00:21 @HelaS jesi bio kada na šerijatskom vjenčanju?
Nisam. Nemam u prijateljima ni poznanicima vjernike s toliko energije da prate vjerske zakone i da ih slijede. U mojoj mladosti šerijatska vjenčanja nisu bila u praksi, ona su "novotarija" stigla nam s ratnim "hurmama". Pravo da ti kažem, baš me nešto i ne interesuju vjerska pravila, ja ih radije posmatram kao tradicije, kulturu života našeg podneblja, i to poštujem. Čini mi se da danas muslimani u BiH slijede mnoga pravila Islama koja nisu bila zastupljena prije, ni puno puno vremena prije...

Usput, ovdje sam na temi jer mi je "iskočila", a sva boldirana, pa pročitah je jer mi je bilo neobično da neko za svoju privatnu stvar traži odgovor na forumu... Neću dalje, ne zanima me.
suspect_zero

#13 Re: Mehr ( Vjenčani dar) Šta i kako ?

Post by suspect_zero »

HelaS wrote: 14/06/2025 00:49
suspect_zero wrote: 14/06/2025 00:21 @HelaS jesi bio kada na šerijatskom vjenčanju?
Nisam. Nemam u prijateljima ni poznanicima vjernike s toliko energije da prate vjerske zakone i da ih slijede. U mojoj mladosti šerijatska vjenčanja nisu bila u praksi, ona su "novotarija" stigla nam s ratnim "hurmama". Pravo da ti kažem, baš me nešto i ne interesuju vjerska pravila, ja ih radije posmatram kao tradicije, kulturu života našeg podneblja, i to poštujem. Čini mi se da danas muslimani u BiH slijede mnoga pravila Islama koja nisu bila zastupljena prije, ni puno puno vremena prije...

Usput, ovdje sam na temi jer mi je "iskočila", a sva boldirana, pa pročitah je jer mi je bilo neobično da neko za svoju privatnu stvar traži odgovor na forumu... Neću dalje, ne zanima me.

Kod mene se mama i babo vjencali '75.....i šerijatski.
Slazem se da je danas vise IN, nego sto je nijet.
Qler

#14 Re: Mehr ( Vjenčani dar) Šta i kako ?

Post by Qler »

Ja kad sam obećavao mehr, pošto nisam u vjeri nego radi ženine familije to odradio, prvo predložio 1kg zlata, pa hodža kaže jesi lud :)

Mislim da je na kraju upisao 250g, al sam ja rekao, možeš ti upisati i 250kg :) isto će dobiti :)
tramvajtrojka

#15 Re: Mehr ( Vjenčani dar) Šta i kako ?

Post by tramvajtrojka »

Kakav mehr dns je vece pitanje kako naci hodzu i semu da te serijatski oženi/uda prije opstinskog

jbt. prije nekoliko mjeseci sam pola države uzduz i poprijeko provukao veze dok nismo nasli jednog hodzu u konjicu :lol: :lol:, hoce mala da se uda ovdje serijatski pa da ide za Ameriku :-)
suspect_zero

#16 Re: Mehr ( Vjenčani dar) Šta i kako ?

Post by suspect_zero »

tramvajtrojka wrote: 14/06/2025 01:10 Kakav mehr dns je vece pitanje kako naci hodzu i semu da te serijatski oženi/uda prije opstinskog

jbt. prije nekoliko mjeseci sam pola države uzduz i poprijeko provukao veze dok nismo nasli jednog hodzu u konjicu :lol: :lol:, hoce mala da se uda ovdje serijatski pa da ide za Ameriku :-)
Sto ti je to cudo?
Mi smo sekularna zemlja, nismo serijatska. Taj iz Konjica je prekrsio zakon i svjestan je toga.
canvra888

#17 Re: Mehr ( Vjenčani dar) Šta i kako ?

Post by canvra888 »

Mehr je s islamskog stanovišta dug kao i svaki drugi dug, ako ga čovjek ne isplati dok je živ, umrijet će kao dužnik ako mu ga supruga ne halali. Sad sve zavisi koliko je kome vjera bitna u životu. Od ljudi kojima se vjera svodi od Bajram do Bajram namaza i eventualno možda post tokom Ramazana - i nije očekivati da mehr shvataju ozbiljno.

@Mirzareli, moj ti je savjet da popričas sa djevojkom i da joj kažeš da nisi u mogućnosti obećati joj da ćeš toliki mehr isplatiti, najbolje početi od toga.
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#18 Re: Mehr ( Vjenčani dar) Šta i kako ?

Post by sime_cipol »

Kod mene je mehr pola kg zlata. Ali samo u slučaju razvoda :lol:
tramvajtrojka

#19 Re: Mehr ( Vjenčani dar) Šta i kako ?

Post by tramvajtrojka »

sime_cipol wrote: 14/06/2025 01:24 Kod mene je mehr pola kg zlata. Ali samo u slučaju razvoda :lol:
90 milja maraka pola kile tozla pa ti vidi pasha isplati li ti se jos jedan kredit za ovozemaljske adete :mrgreen: :lol:
suspect_zero

#20 Re: Mehr ( Vjenčani dar) Šta i kako ?

Post by suspect_zero »

canvra888 wrote: 14/06/2025 01:22 Mehr je s islamskog stanovišta dug kao i svaki drugi dug, ako ga čovjek ne isplati dok je živ, umrijet će kao dužnik ako mu ga supruga ne halali. Sad sve zavisi koliko je kome vjera bitna u životu. Od ljudi kojima se vjera svodi od Bajram do Bajram namaza i eventualno možda post tokom Ramazana - i nije očekivati da mehr shvataju ozbiljno.

@Mirzareli, moj ti je savjet da popričas sa djevojkom i da joj kažeš da nisi u mogućnosti obećati joj da ćeš toliki mehr isplatiti, najbolje početi od toga.
Da, dug.....ali ne trazis nesto sto znas da ce drugog ojaditi, to su vec alava usta, trazi cura 15000 milja i hoce brzo sa babom na hadž a svjesna da momak sada nema.Mogla je vala i za starog tražiti :oops: i za kakvu strinu ako ima.

Ne znam vala ali ta se u moju šolju ne bi popišala.
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#21 Re: Mehr ( Vjenčani dar) Šta i kako ?

Post by sime_cipol »

tramvajtrojka wrote: 14/06/2025 01:29
sime_cipol wrote: 14/06/2025 01:24 Kod mene je mehr pola kg zlata. Ali samo u slučaju razvoda :lol:
90 milja maraka pola kile tozla pa ti vidi pasha isplati li ti se jos jedan kredit za ovozemaljske adete :mrgreen: :lol:
Nije bilo toliko kad sam se potpisivao :lol:
Nema druge nego da slusam zenu :lol:
Mirzareli

#22 Re: Mehr ( Vjenčani dar) Šta i kako ?

Post by Mirzareli »

:thumbup:
canvra888 wrote: 14/06/2025 01:22 Mehr je s islamskog stanovišta dug kao i svaki drugi dug, ako ga čovjek ne isplati dok je živ, umrijet će kao dužnik ako mu ga supruga ne halali. Sad sve zavisi koliko je kome vjera bitna u životu. Od ljudi kojima se vjera svodi od Bajram do Bajram namaza i eventualno možda post tokom Ramazana - i nije očekivati da mehr shvataju ozbiljno.

Hvala brate tako ce i biti,ponudit cu umru zajednicku mislim da je to mjera... :-D
Mirzareli

#23 Re: Mehr ( Vjenčani dar) Šta i kako ?

Post by Mirzareli »

suspect_zero wrote: 14/06/2025 01:30

Da, dug.....ali ne trazis nesto sto znas da ce drugog ojaditi, to su vec alava usta, trazi cura 15000 milja i hoce brzo sa babom na hadž a svjesna da momak sada nema.Mogla je vala i za starog tražiti :oops: i za kakvu strinu ako ima.

Ne znam vala ali ta se u moju šolju ne bi popišala.
hahaha :thumbup:
SaraFina

#24 Re: Mehr ( Vjenčani dar) Šta i kako ?

Post by SaraFina »

Ne kontam ovo, to postoji i poklon prilikom sklapanja šerijatskog braka, a i otpremnina u slučaju razvoda?

Mislim da je 15.000 km pretjerivanje kao sto kaže @suspect_zero Valjda ta buduća mlada zna kako joj budući supružnik stoji materijalno i cisti je bezobrazluk tražiti cifru koju on nema i ne može priskrbiti.
Mislim za 15.000 mozes temelj za kuću udariti. A žena bi da joj lik plati hadž.

Ne bu ha nju jarane ni oženila. Zamisli šta će u braku tražiti. Pa kad djeca dodju. To će biti ucjena za ucjenom očigledno.
Last edited by SaraFina on 14/06/2025 12:55, edited 1 time in total.
Messier

#25 Re: Mehr ( Vjenčani dar) Šta i kako ?

Post by Messier »

Nikad nisam cuo za ovo, odrastao u gradu, al postujem i ako je to norma
Post Reply