palermo wrote: ↑12/06/2025 20:00
Ozimician wrote: ↑12/06/2025 19:52
vernes81 wrote: ↑12/06/2025 18:23
A to sto im pola balkana ide na raport putinu tome ne pridaju znacaj.
Ponjamke im se na kontekst.
Ovo je samo zapazanje.
Eh sad na BiH (ili u ovom slucaju FBiH) vlastima je da odluce da li slijede EU-put ili ne. OK, uredu je biti i otvorena opozicija EU u Evropi (sto nije svakako pametno), ali onda nema smisla vise u bilo kom kontekstu spominjati EU kao svoj politicki cilj.
Na kraju krajeva, ovo pitanje samo po sebi se ne tice BiH, a posebno ne jednog od BH entiteta - dakle ne mogu na kraj izaci sa Dodikom, a bistrili bi svjetsku politiku i mjesali se u najteze moguce geopoliticko pitanje na kugli zemaljskoj.
Pa imati stav, svoj stav, nikako.ne.znaci I mijesamje u neko geopoliticko pitanje.
Cim je imalo ovoliki odjek, svakako da jeste mijesanje - tj. EU-javnost je to tako percipirala i naslov u Bildu, najcitanijem njemackom listu (nesto kao kod nas Klix) naslov ide ovako: "Bosna: mrznja prema Izraelu dolazi iz vlade." - na njemackom to jos grublje zvuci, nego u prevodu.
Ostali mediji pisu slicno, cak i u Svicarskoj, koja je mnogo liberalnija od EU zemalja.
Uredu je imati svoj stav, ali treba biti spreman i snositi posljedice tog stava, posebno ako si na javnoj funkciji i ako bi zbog tvog stava drzava mogla snositi posljedice. Nije nimalo isto ako neko ima stav na forumu, kao kad neko na javnoj funkciji ima stav. Eto ja sam o ovom saznao iz njemackih medija, jer je odjeknulo solidno i trebalo mi je malo kopanja po nasim medijima i po forumu da skontam o cemu je tacno rijec.
Ponavaljam, ne direktno tebi, nego za ove sto spominju odlaske Putinu - ti koji odlaze Putinu javno jasno i glasno kazu da ih ne zanima ni EU ni njeni predstavnici i da ih zaboli k* sta ce EU da misli o tome. Ukoliko ova politicka opcija isto tako kaze da je ne zanima EU vise i da ide traziti neke nove saveznike po svijetu, onda su ovakve izjave u takvom scenariju mozda i adekvatne.