Sta vas najvise nervira kod vozaca
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- kabal1337
#50501 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
brate isto kao sto se vama ljudi maknu, i vi se maknete brzem i tjt. Mozete se i vi pomjeriti u desno isto kao sto moze i auto, kamion itd.
-
zdruzdjo
#50502 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Ja sam samo replicirao na ovo "odvratan mi je čin".dr_Evil wrote: ↑11/06/2025 15:35
Sta cu ti, kocnice su mi uvijek dobre, auto servisirano po preporuci proizvodjaca(ne amidzinog malog sta misli da zna pa otvorio radnju, a nikad nije zamijenio ulju u kocnicama) i ne tipkam na mobitel. Svi mi kad izadjemo iz kuce imamo glavu u torbi ne samo ti. Bio u autu, pjesaka, ili sa motorom od ovakvih kao Ateista ti je da gines.
Stim recenim, i dalje ne ocekuj da te pustam preko reda nego smo ravnopravni u saobracaju. Realno, ne osjecam se sigurno na 4, a kamoli na 2.
Meni je odvratnije da me neka hamša u autu koja tipka na instagramu story, nabije na nekoga. Nista vise. Ja ne ocekujem od nikoga nista. Provuci cu se sam ako ocjenim da mogu, a ne da krenem i ocekujem od nekoga da se pomjeri. Ukoliko se me primjeti pa krene da se pomjeri, super. Hvala. Ako ne, nikom nista. Namjestim se strateski pa ako vidim da neko holca iza mene, onda sam spreman.
- DaysleepeR
#50503 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Ne znam druze, ja sam postavio jednostavnu hipotezu, sva ostala scenarija su tvoja kreativnost...Qler wrote: ↑11/06/2025 17:31 Ali pazi, kazes kome smetaju motoristi. Smetaju onom ko ne vozi po ogranicenju, isto kao da ja sad kazem ko kolega sto ne voli motoriste, ja se necu skloniti jer ja vozim po ogranicenju, nek uspore ili rizikuju udes.
Znaci motoristi ne voze po ogranicenju, pa realno preko 90% vremena, i kad idu tako, ja se sklonim, oni prođu, i svi sretni. Fakat ne želim da im smetam, uvijek, ali uvijek se sklonim. Ali, ako ide kolona, ljudi usporili, eto nako, i ja naletim, idem 30 preko ogranicenja, je li ja moram stati, voziti njihov tempo, prilagoditi svoju vožnju njima, ili rizikovatu fizički obračun ako nastavim svoju vožnju? Čisto me ta situacija zanima, šta ja tu treba da radim? Da poštujem zakon samo kad naiđem na motoriste koji voze po ograničenju, ili da im ne dam da me prestignu ako ja vozim po ogranjičenju, ili treća opcija, po meni logična, ako ja njih puštam da idu brzo, trebali bi i oni mene...
-
r_faruk
#50504 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Mogu ti reci sta ja radim u tim situacijama.Qler wrote: ↑11/06/2025 17:31 Ali pazi, kazes kome smetaju motoristi. Smetaju onom ko ne vozi po ogranicenju, isto kao da ja sad kazem ko kolega sto ne voli motoriste, ja se necu skloniti jer ja vozim po ogranicenju, nek uspore ili rizikuju udes.
Znaci motoristi ne voze po ogranicenju, pa realno preko 90% vremena, i kad idu tako, ja se sklonim, oni prođu, i svi sretni. Fakat ne želim da im smetam, uvijek, ali uvijek se sklonim. Ali, ako ide kolona, ljudi usporili, eto nako, i ja naletim, idem 30 preko ogranicenja, je li ja moram stati, voziti njihov tempo, prilagoditi svoju vožnju njima, ili rizikovatu fizički obračun ako nastavim svoju vožnju? Čisto me ta situacija zanima, šta ja tu treba da radim? Da poštujem zakon samo kad naiđem na motoriste koji voze po ograničenju, ili da im ne dam da me prestignu ako ja vozim po ogranjičenju, ili treća opcija, po meni logična, ako ja njih puštam da idu brzo, trebali bi i oni mene...
Ja se uvijek sklonim.... bilo da sam u autu, bilo da sam na motoru. Ako si brzi, ako si me stigao, desni zmigavac, usporim na prvom pravcu gdje je isprekidana i pustim te da prodjes. Ako sam na motoru, mahnem rukom da prodjes i to je to (ja se osjecam sigurnije ako si ispred mene nego iza).
Ne vozim cesto u grupi, ali i kada vozim, obicno imamo komunikaciju. Onda kazes onom prvom u koloni da pustas auto jer je brzi od nas. I to se sve za cas izdesava i iskomunicira. U velikim grupama je to malo teze napraviti. No kolona je kolona. Uz pravilan razmak, ni tu ne vidim problem
Problem je kad idiot sastavi kolonu od 15-20 auta i ne da nikome da ga pretekne, ili ubrzava kada ga pretices. Nedavno sam prestizao kolonu od 20ak auta (vozio sam auto). Vozi se 60, ogranicenje je 80 km/h. Iz pravca Mostara prema Jablanici. Gomila nesposobnih idiota za volanom. Za nekih 15ak min. sam uspio isprestizati sve i nastaviti voziti po ogranicenju.
-
r_faruk
#50505 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Eh, da. Jos jedna stvar. Mnogo cesce prestizem nego sto se moram sklanjati, a rijetko vozim vise od 10 preko ogranicenja. Pa onda naidjes na one radare "od 7:00 do 16:00, 19:00, 22:00h" al' idiot ne cita pa uspori na 30 jer pise 40, pa i njega moras prestizat.....
- Qler
#50506 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
E to je posteno. To i ja kazem da treba raditi.r_faruk wrote: ↑11/06/2025 21:48Mogu ti reci sta ja radim u tim situacijama.Qler wrote: ↑11/06/2025 17:31 Ali pazi, kazes kome smetaju motoristi. Smetaju onom ko ne vozi po ogranicenju, isto kao da ja sad kazem ko kolega sto ne voli motoriste, ja se necu skloniti jer ja vozim po ogranicenju, nek uspore ili rizikuju udes.
Ja se uvijek sklonim.... bilo da sam u autu, bilo da sam na motoru. Ako si brzi, ako si me stigao, desni zmigavac, usporim na prvom pravcu gdje je isprekidana i pustim te da prodjes. Ako sam na motoru, mahnem rukom da prodjes i to je to (ja se osjecam sigurnije ako si ispred mene nego iza).
Ne vozim cesto u grupi, ali i kada vozim, obicno imamo komunikaciju. Onda kazes onom prvom u koloni da pustas auto jer je brzi od nas. I to se sve za cas izdesava i iskomunicira. U velikim grupama je to malo teze napraviti. No kolona je kolona. Uz pravilan razmak, ni tu ne vidim problem
Problem je kad idiot sastavi kolonu od 15-20 auta i ne da nikome da ga pretekne, ili ubrzava kada ga pretices. Nedavno sam prestizao kolonu od 20ak auta (vozio sam auto). Vozi se 60, ogranicenje je 80 km/h. Iz pravca Mostara prema Jablanici. Gomila nesposobnih idiota za volanom. Za nekih 15ak min. sam uspio isprestizati sve i nastaviti voziti po ogranicenju.
A @DaysleepeR ti si isto kreativno situaciju postavio, ja sam napisao par hipotetickih situacija. Ja brzi, moram cekati motore, motori brzi, moram im se skloniti... neko je to donji u toj postavci stvari...
- DaysleepeR
#50507 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Ja sam postavio jednostavno pitanje, da li bi pretekli kolonu motocikala koji voze po ogranicenju. Morao sam biti vrlo oprezan da ogradim zamisljenu kolonu od bilo cega ilegalnog.
Nisam se bavio smetanjem jer je odluka da li neko nekom smeta previse subjektivna, jer nekom moze smetati kolona koja guli 40 ali nekom moze smetati i kolona koja ide 100, to su subjektivne stvari.
Dakle nemojte me pitati sta ako mi smetaju jer to nisam ni postavio kao faktor, nekom ne smeta nista, nekom smeta sve.
Ali me itekako interesuje sta kome smeta.
Nisam se bavio smetanjem jer je odluka da li neko nekom smeta previse subjektivna, jer nekom moze smetati kolona koja guli 40 ali nekom moze smetati i kolona koja ide 100, to su subjektivne stvari.
Dakle nemojte me pitati sta ako mi smetaju jer to nisam ni postavio kao faktor, nekom ne smeta nista, nekom smeta sve.
- Qler
#50508 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Da li bi ti prestigao kolonu auta sa svojim motorom, koji idu po ogranicenju? Ako bi ti vozio sa njima 60km/h, i ja bi za motorima...DaysleepeR wrote: ↑11/06/2025 22:56 Ja sam postavio jednostavno pitanje, da li bi pretekli kolonu motocikala koji voze po ogranicenju. Morao sam biti vrlo oprezan da ogradim zamisljenu kolonu od bilo cega ilegalnog.
-
HelaS
#50509 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Istog trenutka kad naiđemo na isprekidanu liniju, dva po dva motocikla, sve bih ih pretekao. I ne samo motociklisteDaysleepeR wrote: ↑11/06/2025 22:56 Ja sam postavio jednostavno pitanje, da li bi pretekli kolonu motocikala koji voze po ogranicenju.
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#50510 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Mozes li ti sebe covjece upratiti sta pises danima na ovu temu, kontradiktoran si totalno.DaysleepeR wrote: ↑11/06/2025 17:24Hue hue hue, mogu i ja biti "duhovit" medjutim evo biram da budem fin i da se prostrem da vidim do koje granice ce vam raditi osjecaj nadmoci i gdje se granica uopste nalazi.konektovan wrote: ↑11/06/2025 16:32 Logika je kad vidis iza sebe motoriste da e sklonis krajnje desno...kad ti njih stignes,..elif lam mim, i lakapo,..![]()
Ja sam neki dan naisao na grupu motorista iz ceske, ljudi voze jedni iza drugih, sa dovoljno razmaka izmedju njih da sam ih bez problema prestigao, znaci bez ikakvog srkleta jer su ljudi pismeni do bola. Vozili su tacno po ogranicenju ali i ostavili dovoljno prostora da ih se moze preteci.
- drug_profi
#50511 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Upravo to. Moras znati da cesta nije samo tvoja. Ako ste u grupi, vozite sa dovoljnim odstojanjem da preticanje bude bezbjedno za sve.
-
preludezalude
#50512 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Preticanje kolone vozila je zakonom zabranjeno... bilo da se radi o kamionima ili motorima...i tu nema sta vise da se prica. Preticanje motora ili dva motora nije zabranjeno. A to ko ciji zivot rizikuje je do samih glava vozaca pa i tako do motociklista koji trebaju biti svjesni da se voze visoko po zivot rizicnim prevoznim sredstvom. Ako se voze u grupi, stisnuti, bez sigurnog i dovoljnog razmaka...oni licno rizikuju svoj zivot.DaysleepeR wrote: ↑11/06/2025 17:22Apsolutno tacno.preludezalude wrote: ↑11/06/2025 16:38 Zakon ne prepoznaje termin "moto kolona" vec "kolona vozila". Ja koliko znam motor je vozilo.
Medjutim razlika je sto je preticanje kolone slepera opasno po tvoj zivot, dok je preticanje kolone motocikala opasno po njihov, stoga apelujem da to ne radite.
-
BiBi911
- DaysleepeR
#50514 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Hvala svima na odgovorima, posebno na iskrenosti.
- drug_profi
#50515 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Vidi drug, bajkere volim vidjet. Narocito ove po PS-u.
Ali na cesti vaze zakoni i propisi za sve isto.
Naravno da cu paziti da koga ne nagrdim. Ali ima i vasa doza odgovornosti. Preticanje kolone bajkera je isto kao preticanje kolone automobila. Dva po dva.
S tim da ste vi u stanju sherati traku, i propustiti vozilo, kao sto i vas neko propusta.
Naravno da cu paziti da koga ne nagrdim. Ali ima i vasa doza odgovornosti. Preticanje kolone bajkera je isto kao preticanje kolone automobila. Dva po dva.
S tim da ste vi u stanju sherati traku, i propustiti vozilo, kao sto i vas neko propusta.
-
BadBoy
#50516 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Interesantno je sa strane gledati kako svako samo svoj ugao gledanja brani...
- DaysleepeR
#50517 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Ista odlucnost kod preticanja 2-3 slepera u koloni kao kad se preticu motocikli i nemam prigovor.drug_profi wrote: ↑12/06/2025 11:42 Vidi drug, bajkere volim vidjet. Narocito ove po PS-u.
- DaysleepeR
#50518 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
U najavi protest motociklista u Hrvatskoj, mislim da je tekst odlican, nadam se uskoro kod nas slicnoj inicijativi.
https://adriapress.hr/clanak/ljeto-na-d ... u-kolovozu
https://adriapress.hr/clanak/ljeto-na-d ... u-kolovozu
- DaysleepeR
- drug_profi
#50520 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Izvini, neusporedivo.DaysleepeR wrote: ↑12/06/2025 12:31Ista odlucnost kod preticanja 2-3 slepera u koloni kao kad se preticu motocikli i nemam prigovor.drug_profi wrote: ↑12/06/2025 11:42 Vidi drug, bajkere volim vidjet. Narocito ove po PS-u.
Dva slepera ne možeš nikako bezbjedno preteci.
Dva bajkera mozes. Ako postoji medjusobno uvazavanje.
- drug_profi
#50521 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Mislim, nisi naveo razlog zasto je opasno, osim da bi mogli dobit batine....
Jel samo to?
Jel samo to?
- DaysleepeR
#50522 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Pretjecanjem motociklista u koloni, nikako ne utičeš na ono što ti dolazi u susret.
Bilo šta da se desi, vozač mahinalno spašava sebe, a najčešće tako što gnječi i izbacuje motocikl koji u tom trenutku pretiče.
Pogibija je izvjesna velikim procentom.
Malo je drugačije kad postoji strah za vlastitu guzicu i pretiče se šleper koji se ne može izgurati u slučaju makazica.
Zato imamo licemjerje.
Za vozača automobila posljedica je da postane ubica i da sebi sjebe život.
Lakša je posljedica da naleti na momke koji će pokušaj ubistva malo ozbiljnije shvatiti.
Kod nas su svi zajebani, osim uživo.
Nikad u životu nisam čuo nijednu rečenicu napisanu ovdje, umjesto toga čujem izvini, stvarno nije namjerno, oprosti, itd.
Bilo šta da se desi, vozač mahinalno spašava sebe, a najčešće tako što gnječi i izbacuje motocikl koji u tom trenutku pretiče.
Pogibija je izvjesna velikim procentom.
Malo je drugačije kad postoji strah za vlastitu guzicu i pretiče se šleper koji se ne može izgurati u slučaju makazica.
Zato imamo licemjerje.
Za vozača automobila posljedica je da postane ubica i da sebi sjebe život.
Lakša je posljedica da naleti na momke koji će pokušaj ubistva malo ozbiljnije shvatiti.
Kod nas su svi zajebani, osim uživo.
Nikad u životu nisam čuo nijednu rečenicu napisanu ovdje, umjesto toga čujem izvini, stvarno nije namjerno, oprosti, itd.
- konektovan
#50523 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Treba motore zabraniti i bice sigurni.
- DaysleepeR
#50524 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Good luck motherfucker!
- konektovan
#50525 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Allahimanet arkadash