-Chesterfield- wrote: ↑10/06/2025 23:01
teodati wrote: ↑10/06/2025 21:10
-Chesterfield- wrote: ↑09/06/2025 23:43
Zato, razumijevanje tih ajeta u Kur’anu ne umanjuje Allahovu uzvišenost, naprotiv, ono je dokaz Njegove mudrosti i savršenstva. On postavlja pitanja ne zbog sebe, nego zbog nas, da bi istina bila jasna, javna i neopoziva.
Baš mi je drago što te zanima istina o Bogu, pa eto još nekih pitanja da bi istina o tome bila i jasna i javna i neopoziva:
"Je li Bog svjesno vječno biće?"
"Koga Bog još nije vidio?"
"Može li Bog napraviti okrugli trokut?"
Eto tri pitanja koja nisu zbog Boga nego zbog nas, da nam istina o tome bude jasnija, svatko neka odgovori sam za sebe, i pokuša to objasniti svojim riječima, izvolite.
Jedva čekam odgovore.
Istina o Bogu nije neshvatljiva niti zamršena, ona je jednostavna i čista. Bog je jedan, nije rodio niti je rođen, i niko Mu nije ravan. Sve drugo su pokušaji da se Božanska stvarnost svede na ljudske mjere i razumijevanja. Bog se ne opisuje teorijama, nego onako kako je sam Sebe opisao kroz Svoje riječi.
Uz pretpostavku da su te navodne Njegove rijeci zapravo njegove. A to vjernici uzimaju zdravo za gotovo. Problem je u tome sto ni jedna od knjiga koje tvrde da su od njega, nije izdrzala teret vremena. Pojavilo se bezbroj nelogicnosti i nejasnoca, mnogo odstupanja od nauke. Sve sto je napisano u tim knjigama bilo je vec poznato ljudima tog doba. nema nista novo niti nadnaravno. Nista sto bi sugerisalo da je knjiga dosla od nadnaravnog bica. Bukvalno moras nekome vjerovati na rijec.
Ako se malo izdvojis od dogme, i stavis se u poziciju nekoga ko je druge vjere, kako bi dokazao da tvoja verzija Njegove rijeci je ispravna. Evo imamo zanimljivu situaciju gdje on prilaze verziju boga baziranu na bibliji a ti mu proturjecis sa verzijom boga baziranom na kuranu. Ne mozete obojica biti u pravu. On za svoju knjigu tvrdi da je Njegova rijec, ti za svoju knjigu tvrdis isto to. Ne mozete obojica biti upravu. Neko od vas dvojice je u krivu, a postoji vjerovatnoca da ste obojica ukrivu jer u vasu diskusiju nije ubacen ni jedan hindus ili budista. Oni imaju svoju verziju Njegove rijeci za koju smatraju da je ispravna. A onda uzmes nekog drevnog grka koji takodjer smatra da je rijec Zeusa ispravna i da je Zeus sebe ispravno opisa. A onda mu dodje neki viking i kaze da to nije ispravno nego da je Thor prava verzija.
Kad stvari prosiris malo van svoje religije, skontas da si ti ateista u sve te druge bogove, a da su oni ateiste u sve bogove osim svoga, ukljucujuci i tvoga. Jedina razlika mene i svih vas, je sto ja smtram da ste vi svi upravu kad onima drugima kazete da njihova knjiga nije Njegova rijec. Sve razloge koje ti uzimas zasto Isus nije boziji sin i zasto to smatras glupim, uzimam i ja. I ja smatram da je ta ideja glupa. Isto tako, sve razloge koje on uzima da ne prizna Muhameda i njegovu verziju boga, uzimam i ja. Isto tako, sve razloge koje ti uzimas da ne priznas Amon Ra-a, uzimam i ja. Svi ste vi upravu.
Kad sve to uzmes u obzir, dodjes do zakljucka da nema Njegove rijeci jer zapravo nema Njega. Ima ideja o Njemu, ima mnogo lijepih ideja i zelja da tako bude, ali u sustini nema nikakvog dokaza da je tako.