Zeničani
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- Njanjavi
#71626 Re: Zeničani
Serem se ja na fudbalski klub koji nema svoje kuhinje i nutricioniste.
Cuj fudbalski klub podjeli im bonove da jedu kod salcina makarone i pite.
Jbo te taj fudbal odma.
Cuj fudbalski klub podjeli im bonove da jedu kod salcina makarone i pite.
Jbo te taj fudbal odma.
- Ja_Ja
#71627 Re: Zeničani
Buraz trebas da kritikujes svoje razmisljanje prije svega. Nesto sto se devastiralo 20 i kusur godina ne moze preko noci da se digne. Ja cesto kazem i napisem i 1000% stojim iza toga da kada bi na vlast sada odmah dosli oni koji ce povlaciti samo idealne poteze i danonocno raditi na poboljsanju stanja, trebat ce im 10 godina da nas izvedu na nulu koliko su drzava i drustvo u njoj devastirani.
Lahko je ebat sve i onda opet nastaviti po starom a za promjenu treba vremena. Samo jedna kuhinja zahtjeva inicijalnu investiciju od nekoliko stotina hiljada maraka i minimalne troskove od preko 150 hiljada godisnje.
A za ove zivotinjske ostatke. Da ima svijesti u nasoj islamskoj zajednici, imami u svim tim mjestima gdje su nadjeni ti ostatci bi proveli slijedecu godinu na dzumama samo pricajuci o tome. Vlast treba da zabrani klanje u svim tim sredinama na godinu dana. Marva nije u stanju rupu u zemlji da iskopa.
Lahko je ebat sve i onda opet nastaviti po starom a za promjenu treba vremena. Samo jedna kuhinja zahtjeva inicijalnu investiciju od nekoliko stotina hiljada maraka i minimalne troskove od preko 150 hiljada godisnje.
A za ove zivotinjske ostatke. Da ima svijesti u nasoj islamskoj zajednici, imami u svim tim mjestima gdje su nadjeni ti ostatci bi proveli slijedecu godinu na dzumama samo pricajuci o tome. Vlast treba da zabrani klanje u svim tim sredinama na godinu dana. Marva nije u stanju rupu u zemlji da iskopa.
- Njanjavi
#71628 Re: Zeničani
Haveru, ja ne znam kakve ti sportove pratis i gdje al po meni i mom nekom rezonu, nijednom klubu ne bi dao da se takmici u iole organizovanoj ligi bez tih osnova.Ja_Ja wrote: ↑10/06/2025 16:39 Buraz trebas da kritikujes svoje razmisljanje prije svega. Nesto sto se devastiralo 20 i kusur godina ne moze preko noci da se digne. Ja cesto kazem i napisem i 1000% stojim iza toga da kada bi na vlast sada odmah dosli oni koji ce povlaciti samo idealne poteze i danonocno raditi na poboljsanju stanja, trebat ce im 10 godina da nas izvedu na nulu koliko su drzava i drustvo u njoj devastirani.
Ko da je ishrana klupska neki novi trend ispade jbte.
Boze sacuvaj i zakloni.
Nemas pameti, vizije, ideje, osnova za funkcionisanje kluba, posij krompir, pravi koride svaki vikend, bice para za pet kuhinja.
-
kuglanje_ze
#71629 Re: Zeničani
Još jedan mudri dečko koji će pojačati upravu kluba i donijeti svježe ideje.
Molim te da mi se javiš u nedelju prije svečane akademije, povodom 80 godina NK Čelik, da te upoznam s ljudima da te uključe u budući rad kluba.
Molim te da mi se javiš u nedelju prije svečane akademije, povodom 80 godina NK Čelik, da te upoznam s ljudima da te uključe u budući rad kluba.
- Njanjavi
#71630 Re: Zeničani
Sve dok je nk to nije moj klub, pisam ga s bukve, dabogda propo do sutra 
- Zaitsev
#71631 Re: Zeničani
Propao je i 2020. Propada evo već 6. godinu za redom. Srce mi puno jer se vama pišonjama želje ispunjavaju. Pišalo vam se po grobovima dabogda.
-
belfy
-
belfy
#71633 Re: Zeničani
u nasoj generaciji smo ga zvali Crta i fora je bila da se na tabli prave crte da se vidi kada ulazi ko ce bolje pogoditi koliko je visok/nizak. no, bio je na nasem zadnjem okupljanju generacije i izgleda skoro pa isto, samo sto sada ima jos vece tegle na ocima.
- anex
- Nindža revizor
- Grijem se na: čumur
- Vozim: Scott i Kuga
- Horoskop: imam
#71634 Re: Zeničani
Robijashi, mojne te se vrijeđati... 
- Njanjavi
#71635 Re: Zeničani
Haj se vi malo celikovci lijecite.
Cjeli zivot smrduljate o klubu.
Ja ne pozelih zlo nikom, rekoh dabogda propo TRULI KLUB koji ima nk umjesto fk.
A to sto neki odma to uzimaju kao neki razlog za bjesnjenje nije do mene vec do slabih ljekova koje pijete.
Al sto je najsladje, smrduljate o celiku ovako potiho, skrivecki, i ko zadnje picketine pozdravljate profitere po gradu koji vam karaju klub dok vam se smiju u lice.
Taj klub je davno trebalo ugasit kad ga ne znaju organizovat kako bog zapovjeda.
Cjeli zivot neko iskanje sadake.
Haveru na cjelom dunjaluku sportski klubovi klepaju pare ko ludi. Samo kod nas samo iscu sadake.
Kontam jebo mater imal igdje da klub kamci za pare od drzave, od grada.
Imas premium lokaciju koja ZJAPI PRAZNA TRIDESET GODINA.
Pored tolko kockara u gradu ono i tombolu sjebalo, tombolu koja je donosila solidan kes i u doba juge.
Fanshop otvorili zadnji u Bosni, doslovno, i majica 80 maraka.
I to klub za koji trebam navijat jel?
Za sabanove, vladanove i slicne, sto prodaju i klub i obraz za gajbicu pive?
Serem vam i na klub, i na travnjak i na grb NK celika.
- Njanjavi
#71636 Re: Zeničani
Na kraju krajeva, ako cemo realno, moras bit posebna dijagnoza da gledas fudbal uopste, a da ne pricam o ovim satro navijačima i skakutanju po tribini a imas preko 25.
Najdosadniji sport ikad, stvoren za mediokritete koji se dive kockoglavcima dok ganjaju loptu po livadi.
I jos od tog pravit nakve nauke, satro zivot njegov celik do te mjere da bi se i tukli

Najdosadniji sport ikad, stvoren za mediokritete koji se dive kockoglavcima dok ganjaju loptu po livadi.
I jos od tog pravit nakve nauke, satro zivot njegov celik do te mjere da bi se i tukli
- Zaitsev
#71637 Re: Zeničani
Preseliš se u SA, pa navijaj za Al Ahli, Al Hilal. Taman, oni ti nemaju nk u imenu, imaju i nutricioniste,a vjerujem da su i top organizovani. Serem ti se u stavove tipičnog napaćenog bošnje. Čuj ono nekome uspostavlja posebnu dijagnozu...
- Njanjavi
#71638 Re: Zeničani
Zasto bi se selio igdje iz svog grada?
Jer necu da navijam za celik?
Za leglo rumene gradske elite?
Jel se trebaju selit i ljudi kojima je fudbal dosadan sport?
Pitam za jarana
-
kuglanje_ze
#71639 Re: Zeničani
Ima li neko iz administracije da ukloni idiota jer ovo neće dobro završiti
- gentoo
- Grijem se na: MSZ-LN25 / MSZ-BT25
#71640 Re: Zeničani
Molimo @Bobi da reaguje na nacin da ovom sto smeta sve vezano za Zenicu (ne samo Celik) onemoguci pisanje na ovom podforumu.. Da mu ja ne bi onemogucio na drugi nacin.

- Njanjavi
- Zaitsev
#71642 Re: Zeničani
Nije ovo legendo TVOJ grad, niti se ovdje radi o navijanju, ponajmanje o nepreferiranju nekog sporta. Kažem ti kao napaćenom jaranu
- Casual's
#71643 Re: Zeničani
Guzi sta jaraneNjanjavi wrote: ↑11/06/2025 08:26 Na kraju krajeva, ako cemo realno, moras bit posebna dijagnoza da gledas fudbal uopste, a da ne pricam o ovim satro navijačima i skakutanju po tribini a imas preko 25.
I jos od tog pravit nakve nauke, satro zivot njegov celik do te mjere da bi se i tukli![]()
![]()
![]()
-
kuglanje_ze
#71644 Re: Zeničani
Izgleda da mu je neko od Robije skin'o trebu pa frustriran.Casual's wrote: ↑11/06/2025 09:00Guzi sta jaraneNjanjavi wrote: ↑11/06/2025 08:26 Na kraju krajeva, ako cemo realno, moras bit posebna dijagnoza da gledas fudbal uopste, a da ne pricam o ovim satro navijačima i skakutanju po tribini a imas preko 25.
I jos od tog pravit nakve nauke, satro zivot njegov celik do te mjere da bi se i tukli![]()
![]()
![]()
-
kakavdanakneiskustvu
#71645 Re: Zeničani
U čemu je problem sa NK a nije problem u FK ?
-
kuglanje_ze
#71646 Re: Zeničani
Možemo li promjeniti temu.
Postavio sam u chatgpt pitanje po čemu je Zenica prepoznatljiva u BiH, regiji, a i šire. Zanimljiv odgovor:
Zenica, iako često nedovoljno turistički promovisana, nosi niz prepoznatljivih simbola – historijskih, kulturnih, sportskih i industrijskih – koji je izdvajaju u BiH i šire. Kad bi me neko pitao po čemu je Zenica poznata, odgovorio bih ovako:
---
###
1. **Željezara – Srce industrije**
Zenica je decenijama bila industrijsko srce bivše Jugoslavije, najviše zahvaljujući **Željezari Zenica**. Riječ "Zenica" je u mnogim krajevima sinonim za željezo, dimnjake i radničku klasu. Iako danas manja nego nekad, željezara i dalje simbolizira gradsku prošlost, identitet i izdržljivost.
---
###
2. **Stadion Bilino polje i NK Čelik**
**Bilino polje** nije samo dom NK Čelika – to je stadion s kultnim statusom. Mjesto ključnih utakmica **reprezentacije BiH**, poznat po „paklenoj“ atmosferi. NK Čelik je nekad bio jedan od najrespektabilnijih klubova u Jugoslaviji, a njegovo ime i grb i dalje bude emocije kod Zeničana i ljubitelja fudbala u regiji.
---
###
3. **Stari grad Vranduk**
Na izlazu iz grada, uz magistralu, nalazi se **srednjovjekovni grad Vranduk** – simbol istorije i otpora. Tvrđava iznad rijeke Bosne podsjeća na bosanske kraljeve, ali i na višeslojnu historiju ovog kraja.
---
###
4. **Kazneno-popravni zavod (KPZ)**
Zenica je domaćin **najveće zatvorske ustanove u BiH**, poznatog KPZ-a, koji je godinama bio i "brend" u urbanim pričama, šalama, pjesmama, pa čak i narodnim pjesmama. Iako negativan simbol, neizostavno je prisutan u percepciji grada.
---
###
5. **Bosansko narodno pozorište (BNP)**
Zenica je i **kulturni centar**, a **BNP** je jedna od najuglednijih teatarskih kuća u BiH. Poznato po angažovanom repertoaru, BNP okuplja značajne umjetnike i redovno gostuje širom regije.
---
###
6. **Košarka i zenička dvorana**
U sportskoj kulturi Zenice, košarka zauzima posebno mjesto. Grad je dao brojne talente, a **Arena Husejin Smajlović** je moderna sportska dvorana u kojoj se održavaju košarkaške utakmice, koncerti i javni događaji.
---
###
7. **Radnička i buntovna tradicija**
Zenica je uvijek bila **radnički grad**, ali i grad **bunta i slobodarskog duha**. Poznata po jakim sindikatima, štrajkovima, ali i solidarnosti među ljudima. Taj kolektivni duh je ostao žilav i u teškim vremenima.
---
###
8. **Urban rock i hip hop scena**
Zenica je poznata po specifičnom **muzičkom identitetu**, posebno u žanrovima poput rocka, punka i hip hopa. Grupa **Nemoguće vruće**, **Dubioza kolektiv** (koja je povezana s gradom), te brojni lokalni bendovi i MC-evi dali su svoj pečat.
---
###
9. **Rijeka Bosna i Kamberovića polje**
Zenica živi uz rijeku Bosnu, a **Kamberovića polje** je gradski park, šetalište i sportski centar. Mjesto okupljanja, rekreacije i „duše grada“.
---
Ako neko želi razumjeti Zenicu, treba osjetiti njen dim, čuti huk sa stadiona, posjetiti tvrđavu Vranduk, i popiti kafu na Staroj čaršiji uz razgovor o teškoj prošlosti i čvrstom duhu.
**Zenica je više od industrije – to je mentalitet.**
Postavio sam u chatgpt pitanje po čemu je Zenica prepoznatljiva u BiH, regiji, a i šire. Zanimljiv odgovor:
Zenica, iako često nedovoljno turistički promovisana, nosi niz prepoznatljivih simbola – historijskih, kulturnih, sportskih i industrijskih – koji je izdvajaju u BiH i šire. Kad bi me neko pitao po čemu je Zenica poznata, odgovorio bih ovako:
---
###
Zenica je decenijama bila industrijsko srce bivše Jugoslavije, najviše zahvaljujući **Željezari Zenica**. Riječ "Zenica" je u mnogim krajevima sinonim za željezo, dimnjake i radničku klasu. Iako danas manja nego nekad, željezara i dalje simbolizira gradsku prošlost, identitet i izdržljivost.
---
###
**Bilino polje** nije samo dom NK Čelika – to je stadion s kultnim statusom. Mjesto ključnih utakmica **reprezentacije BiH**, poznat po „paklenoj“ atmosferi. NK Čelik je nekad bio jedan od najrespektabilnijih klubova u Jugoslaviji, a njegovo ime i grb i dalje bude emocije kod Zeničana i ljubitelja fudbala u regiji.
---
###
Na izlazu iz grada, uz magistralu, nalazi se **srednjovjekovni grad Vranduk** – simbol istorije i otpora. Tvrđava iznad rijeke Bosne podsjeća na bosanske kraljeve, ali i na višeslojnu historiju ovog kraja.
---
###
Zenica je domaćin **najveće zatvorske ustanove u BiH**, poznatog KPZ-a, koji je godinama bio i "brend" u urbanim pričama, šalama, pjesmama, pa čak i narodnim pjesmama. Iako negativan simbol, neizostavno je prisutan u percepciji grada.
---
###
Zenica je i **kulturni centar**, a **BNP** je jedna od najuglednijih teatarskih kuća u BiH. Poznato po angažovanom repertoaru, BNP okuplja značajne umjetnike i redovno gostuje širom regije.
---
###
U sportskoj kulturi Zenice, košarka zauzima posebno mjesto. Grad je dao brojne talente, a **Arena Husejin Smajlović** je moderna sportska dvorana u kojoj se održavaju košarkaške utakmice, koncerti i javni događaji.
---
###
Zenica je uvijek bila **radnički grad**, ali i grad **bunta i slobodarskog duha**. Poznata po jakim sindikatima, štrajkovima, ali i solidarnosti među ljudima. Taj kolektivni duh je ostao žilav i u teškim vremenima.
---
###
Zenica je poznata po specifičnom **muzičkom identitetu**, posebno u žanrovima poput rocka, punka i hip hopa. Grupa **Nemoguće vruće**, **Dubioza kolektiv** (koja je povezana s gradom), te brojni lokalni bendovi i MC-evi dali su svoj pečat.
---
###
Zenica živi uz rijeku Bosnu, a **Kamberovića polje** je gradski park, šetalište i sportski centar. Mjesto okupljanja, rekreacije i „duše grada“.
---
Ako neko želi razumjeti Zenicu, treba osjetiti njen dim, čuti huk sa stadiona, posjetiti tvrđavu Vranduk, i popiti kafu na Staroj čaršiji uz razgovor o teškoj prošlosti i čvrstom duhu.
**Zenica je više od industrije – to je mentalitet.**
-
koop
#71647 Re: Zeničani
Ja sam to rekao prije par sedmica. Tip fašista/Neo nazi, mrzi grad, mrzi Čelik, vrijeđa ljude, trola ko da je plaćen za to (znam da nije) i vi ga puštate da ovako baljezga, stvarno nema smislakuglanje_ze wrote: ↑11/06/2025 08:32 Ima li neko iz administracije da ukloni idiota jer ovo neće dobro završiti
-
kuglanje_ze
#71648 Re: Zeničani
Izgleda da je uklonjenkoop wrote: ↑11/06/2025 10:14Ja sam to rekao prije par sedmica. Tip fašista/Neo nazi, mrzi grad, mrzi Čelik, vrijeđa ljude, trola ko da je plaćen za to (znam da nije) i vi ga puštate da ovako baljezga, stvarno nema smislakuglanje_ze wrote: ↑11/06/2025 08:32 Ima li neko iz administracije da ukloni idiota jer ovo neće dobro završiti
Evo još malo s chatgpt, o ovome sam pisao prije par dana, a chatgpt je to sažela pristojnije i jasnije
Tvoje pitanje je duboko i smisleno — i da, može se **vrlo argumentirano reći da je Zenica kao urbani, industrijski i socijalni organizam** zaista **formirana i izgrađena u periodu socijalističke Jugoslavije (1945–1990)**. No da bismo razumjeli cjelokupan razvoj, pogledajmo Zenicu kroz nekoliko istorijskih faza:
---
##
Prvi pisani trag o Zenici potiče iz **1436. godine** pod imenom **"Bilino polje"**, kada se u dubrovačkim spisima spominje kao **selo sa crkvom** u posjedu bosanske vlastele. Bila je **ruralna naseobina** uz rijeku Bosnu, okružena šumom i brdima, sa nekoliko desetina ili stotina kuća.
---
##
U periodu Osmanlija, Zenica postaje **kasaba** — malo administrativno i vjersko središte:
* 16\. vijek: \~1.500
* 18. vijek: \~2.500
* Početkom 19. vijeka: \~4.000
---
##
Pravi preokret u sudbini Zenice dolazi **nakon dolaska Austro-Ugarske**, kada je počeo sistematski razvoj infrastrukture:
* 1885: \~5.000
* 1910: \~9.000
---
##
Iako je industrija ostala aktivna, ekonomske krize i nestabilnost su usporile razvoj:
---
##
Ovdje dolazimo do ključnog dijela odgovora:
**Zenica u ovom periodu postaje ono što danas zovemo "grad".**
* 1950: \~20.000
* 1971: \~70.000
* 1991: \~96.000 (zvanični popis)
* **industrijsko srce BiH**,
* drugi ili treći grad po značaju (iza Sarajeva, uz Tuzlu i Banjaluku),
* **model "radničkog grada"** – poput Kragujevca, Katowica ili Ostrave.
---
##
* Procjena (2023): **oko 110.000 (šire područje)**
* Uži gradski dio: \~75.000–80.000
---
##
Da, **možemo sa sigurnošću reći da je period 1945–1990 najvažniji u razvoju Zenice**.
Tada je Zenica:
* postala pravi **grad** (ne više kasaba ili varošica),
* dobila **industrijski, kulturni i politički identitet**,
* doživjela **demografski i prostorni bum**,
* postala **ikona jugoslovenskog radništva i moderniteta**.
**Prije toga**, Zenica je imala lokalnu važnost — kroz turski vakufski sistem, austrijsku infrastrukturu — ali **nije imala ni približno značaj koji je stekla kroz komunistički projekat industrijalizacije**.
- Njanjavi
- gentoo
- Grijem se na: MSZ-LN25 / MSZ-BT25
#71650 Re: Zeničani
Srijeda je,pazarni dan.. @Bobi otisao na pijacu, polako