Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
-
Osmi Socrates
#25476 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Rođen je i odrastao u BiH. Nisi ga razumio.
-
Osmi Socrates
#25477 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
A ni ovo "živjeti anonimno" nije baš jasno. U BiH svi žive kao javne ličnosti?
-
tuitamo
#25478 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pa sve mu je tamo jbg
Kako da ga čovjek razumije
Anonimno u smislu sa vrlo malo ili nikako socijalnog kontakta sa okruženjem.
- dr_Evil
#25479 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Otisli smo malo daleko danas
A vise sam puta govorio sam naziv teme je pogresan. Kada se isplati, sta znaci isplati, aman
A vise sam puta govorio sam naziv teme je pogresan. Kada se isplati, sta znaci isplati, aman
-
Osmi Socrates
#25480 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ne znam odakle takve tvrdnje.I ne znam odakle ti da on nema nikakvog socijalnog kontakta sa okruženjem. Čovjek je, koliko sam razumio, inžinjer. Mora ići na posao. To je jako puno kontakta. Ima porodicu. Puno kontakta. Ima internet. Kako uopšte izbjeći kontakt? Putuje (trenutno) po Evropi. Kontakt. Eto ima kontakt sa tobom.
Smiješ li se kladiti da ti imaš više kontakta?
-
Osmi Socrates
#25481 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ovo oko "isplate" treba svesti na matematičku formulu, koja bi neophodno morala u sebi sadržati i "opportunity cost".
Samo matematika, kada je "isplata" u pitanju.
Samo matematika, kada je "isplata" u pitanju.
-
tuitamo
#25482 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Primjer se koristi za komentar o većini. Nebitan je pojedinac, ovaj ili onaj. Ne jagme se švabe i norvežani za društvo novog člana zajednice. Zna svako ko je tamo, gore.Osmi Socrates wrote: ↑08/06/2025 14:18 Ne znam odakle takve tvrdnje.I ne znam odakle ti da on nema nikakvog socijalnog kontakta sa okruženjem. Čovjek je, koliko sam razumio, inžinjer. Mora ići na posao. To je jako puno kontakta. Ima porodicu. Puno kontakta. Ima internet. Kako uopšte izbjeći kontakt? Putuje (trenutno) po Evropi. Kontakt. Eto ima kontakt sa tobom.
-
Osmi Socrates
#25483 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
A Bosanci se jagme da se druže jedni sa drugima?tuitamo wrote: ↑08/06/2025 14:24Primjer se koristi za komentar o većini. Nebitan je pojedinac, ovaj ili onaj. Ne jagme se švabe i norvežani za društvo novog člana zajednice. Zna svako ko je tamo, gore.Osmi Socrates wrote: ↑08/06/2025 14:18 Ne znam odakle takve tvrdnje.I ne znam odakle ti da on nema nikakvog socijalnog kontakta sa okruženjem. Čovjek je, koliko sam razumio, inžinjer. Mora ići na posao. To je jako puno kontakta. Ima porodicu. Puno kontakta. Ima internet. Kako uopšte izbjeći kontakt? Putuje (trenutno) po Evropi. Kontakt. Eto ima kontakt sa tobom.
I fino ti je čovjek rekao, 20+ godina živi u Americi. Nije novi član zajednice.
On bi u BiH bio novi član zajednice.
- ultima_palabra
#25484 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
16. Da se Ekrem makne iz kuhinje.konami666 wrote: ↑08/06/2025 08:07 Ja bi se sutra mogao vratiti u Bosnu jer svoj posao mogu obavljati odakle god želim. I vjerovatno bi to učinio da se ispune sljedeći uslovi (lista u Random orderu):
1. Bosna dio Shengen zone.
2. Aerodromi povezani direktnim letovima sa Mijamijem, NYC, Singapurom i svakom zemljom članicom EU, 2x sedmicni letovi minimum.
3. Famozni VC je izgrađen sa krakovima istok i zapad.
4. Fasade su renovirane po gradovima i kuće ne smiju da stoje bez fasade.
5. Moguće je investirati u svjetske dionice i fondove sa provizijom sličnoj kao sto imam ovdje.
6. Infrastruktura za električna auta postoji.
7. Kriminalci koji divljaju automatski idu u zatvor. Ne samo oni koji divljaju nego svi oblici kriminala koji se ignorisu. Uglavnom, da se slijede zakoni i da nema vise puštanja ribe na slobodu nakon ulova.
8. Da entiteti ne postoje a možda ni kantoni.
9. Da SDA,HDZ,SNSD se zabranje zakonom i da svi odgovaraju krivično.
10. Da se stvari obavljaju digitalno, da nema vise “još jedan papir ti fali” sistema.
11. Da se može vozom otići do susjednih glavnih gradova u roku od 3 sata max.
12. Da se kod doktora ide bez koverte.
13. Da je BH pasos po snazi minimalno jednak Hrvatskom, to jest da se može ići u iste zemlje bez vize kao sto Hrvati mogu.
14. Da je lakše otvoriti firmu, to jest da možeš firmu otvoriti u roku od 2 sata.
15. Da kvalitet zraka zimi ne prelazi vise od pet puta vrijednost od 30 (2.5ppm i 10ppm).
Dakle, kada bi se desilo ovih 15 stvari ja bi se vjerovatno vratio. To je taj neki minimum koji bi se morao zadovoljiti.
-
tuitamo
#25485 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
U Bosni si kontakte gradio od rođenja, škole, studiranja, lokalne zajednice. Preko babe, mame, stričeva, tetke.Osmi Socrates wrote: ↑08/06/2025 14:30A Bosanci se jagme da se druže jedni sa drugima?tuitamo wrote: ↑08/06/2025 14:24Primjer se koristi za komentar o većini. Nebitan je pojedinac, ovaj ili onaj. Ne jagme se švabe i norvežani za društvo novog člana zajednice. Zna svako ko je tamo, gore.Osmi Socrates wrote: ↑08/06/2025 14:18 Ne znam odakle takve tvrdnje.I ne znam odakle ti da on nema nikakvog socijalnog kontakta sa okruženjem. Čovjek je, koliko sam razumio, inžinjer. Mora ići na posao. To je jako puno kontakta. Ima porodicu. Puno kontakta. Ima internet. Kako uopšte izbjeći kontakt? Putuje (trenutno) po Evropi. Kontakt. Eto ima kontakt sa tobom.
I fino ti je čovjek rekao, 20+ godina živi u Americi. Nije novi član zajednice.
On bi u BiH bio novi član zajednice.
Ne treba niko da se jagmi tu.
Kad odeš, Nemaš nikoga a Niko te i ne doživljava kao da mu trebaš u životu jer ih taj već ima izgrađene kao što si ti imao u BiH. Samo zamisli da pakistanska porodica doseli do tebe u BiH. Malo sutra bi gradio prijateljstva i slično.
-
Osmi Socrates
#25486 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pa kao i svugdje i uvijek u životu, sve je do tebe i nafake, što onaj reče.
Mislim, ako nisi mrdnuo dalje od građenja prvih kontakata preko babe, mame, itd., to i nije nešto bogat život, pa makar ga čitavog proveo u BiH.
Mislim, ako nisi mrdnuo dalje od građenja prvih kontakata preko babe, mame, itd., to i nije nešto bogat život, pa makar ga čitavog proveo u BiH.
Last edited by Osmi Socrates on 08/06/2025 15:02, edited 1 time in total.
-
Osmi Socrates
#25487 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
I ne razumijem ovo "pakistanska porodica u BiH". Ksenofobija?
Ja nisam u BiH, ali sam siguran da Pakistanci u Kanadi imaju prijatelja.
Ja nisam u BiH, ali sam siguran da Pakistanci u Kanadi imaju prijatelja.
-
tuitamo
-
moimoi
#25489 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Nisu svi ljudi isti. Vecina naravno nema problema da se uklopi.. medjutim uvijek imas ljudi koji su jednostavno introverti. Njima je puno teze na brdovitom balkanu, pogotovo muskim, nego bilo gdje na zapadu. Mog brata su ovdje konstantno maltretirali. Em je nosio cvike, em je bio miran i tih, vise je volio citati nego igrati fudbal… na pitanja “je l’ ti se svidja moja sestra?” Uvijek bi batine dobijao.. Taj covjek apsolutno nema nikakve nostalgije prema BiH i odrastanju ovdje. Ono prijatelja sto je imao ovdje.. ni oni vise nisu u BiH.
Last edited by moimoi on 08/06/2025 15:36, edited 1 time in total.
-
Osmi Socrates
#25490 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pa šta obrćeš očima? Šta ti misliš ko živi u Kanadi, recimo?
Eto, ja ne znam kako bosanski imigrant, bez obzira kakva su mu načela oko druženja, mogao biti bez socijalnog kontakta u bilo kojoj zapadnoj zemlji.
Ako voli Bosance, naći će Bosance, da se druži. Ako voli miješano, naći će miješano. Ako voli bilo koga, naći će bilo koga.
U kojem si ti filmu zamislio da se dijaspora ni sa kim ne druži, i svi ih izbjegavaju? Koji svi? U Kanadi živi oko 450 etničkih grupa. Nemoguće je sve to svrstati pod "hladni Kanađani" i "niko nikome ne treba".
Eto, ja ne znam kako bosanski imigrant, bez obzira kakva su mu načela oko druženja, mogao biti bez socijalnog kontakta u bilo kojoj zapadnoj zemlji.
Ako voli Bosance, naći će Bosance, da se druži. Ako voli miješano, naći će miješano. Ako voli bilo koga, naći će bilo koga.
U kojem si ti filmu zamislio da se dijaspora ni sa kim ne druži, i svi ih izbjegavaju? Koji svi? U Kanadi živi oko 450 etničkih grupa. Nemoguće je sve to svrstati pod "hladni Kanađani" i "niko nikome ne treba".
- Rugafet
#25491 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ma lupeta lik opasno. Savjet- Ne primaj se na takve.
-
tuitamo
#25492 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Gradi život tako gdje si, ne soli pamet bosancima da napuste voljenu zemlju i ljude koje vole. 
Istina:
https://youtu.be/mV0WcD1AgwU?si=nwRNQJT8XSXHqw60
Istina:
https://youtu.be/mV0WcD1AgwU?si=nwRNQJT8XSXHqw60
-
Osmi Socrates
#25493 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ne vjerujem da si sposoban više razumjeti o čemu se priča.
-
tuitamo
#25494 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Sudiš mojoj sposobnosti?
-
Osmi Socrates
#25495 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Naravno da sudim. Tvoje učešće na ovoj diskusiji je na veoma niskom nivou zaslijepljenosti i vrijeđanja ljudi.
Dosad si im pričao i bezobrazno nametao i šta osjećaju i šta misle.
Dosad si im pričao i bezobrazno nametao i šta osjećaju i šta misle.
-
tuitamo
#25496 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
To je tvoja percepcija moje, i moga iskustva. Na kraju, to je tvoj sud. Nemoj da sudiš ako misliš da drugi ne treba da sude.
Ako te dotiču moje riječi, to je zato što su tačne.
Ako te dotiču moje riječi, to je zato što su tačne.
-
moimoi
-
Osmi Socrates
#25498 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pa ne dotiču mene tvoje riječi, ali si bez ikakvog razloga "aggressive little dude".
Ako su tebe izabrali da braniš "njihovu stranu", onda su izabrali podkapacitiranog. Ako si se sam izabrao, onda ne znaš svoje mjesto u hijerarhiji. Ne možeš raspravljati besmislenim argumentima i uvjeravanjem ljudi da ne misle i osjećaju ono što misle i osjećaju. Ne može se samo doći i lupati šta ti padne napamet.
Ja nemam strane. Zato je "njihova strana" pod navodnicima.
Ako su tebe izabrali da braniš "njihovu stranu", onda su izabrali podkapacitiranog. Ako si se sam izabrao, onda ne znaš svoje mjesto u hijerarhiji. Ne možeš raspravljati besmislenim argumentima i uvjeravanjem ljudi da ne misle i osjećaju ono što misle i osjećaju. Ne može se samo doći i lupati šta ti padne napamet.
Last edited by Osmi Socrates on 08/06/2025 15:40, edited 1 time in total.
-
tuitamo
#25499 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Vidi ga što vrijeđa.
- Rugafet
#25500 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Osmi Socrates wrote: ↑08/06/2025 15:38 Pa ne dotiču mene tvoje riječi, ali si bez ikakvog razloga "aggressive little dude".