Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
kabal1337 wrote: ↑01/06/2025 20:49
vjerovatno ti curi to crijevo a i ventil. Nekad se moze i sapunicom otkrit logy ako ima pritiska i dalje
Prvi put vidim da su te cijevi crne. Bilo mi cudno i kontam od cega su crne. Posto nije bilo dobro stegnuto, kontam da nije tu pomalo pustalo i onda prasina na to mokro i.pocrnilo. Sad sam stegnuo i vjerovatno sad kad se napuni i stegne kako treba, da nece vise biti problema.
Sad jos samo da @Throttle javi kod koga da se napuni
Edit: ventil i crna kapica su na alu cijevi.
Mozes probati kod Dzambe na Bristu, nek bar pogleda. Nerado radi druga auta osim Opela al bi vjerovatno klimu rijesio ako je nešto jednostavnije-za slucaj nekog curenja
063992182 Aid
Zvrcni pa provjeri. Za ostale ne znam
Bio sam oko 6 danas, ali ne radi. Valjda do 5 radi, a ja do 4 pa ne znam ni kako cu to sve odraditi.
Danas sam odvrnuo obe kapice na oba ventila i nigdje nista ne pusta.
Volio bih uz plin i zamjenu ulja u kompresoru ubaciti i boju pa da vidim gdje pusta, ali kad ne znas ko to sve radi.
Sad bih dopunio i vidio koliko ce trajati, a svakako gledam da kupim drugo auto.
stronghold wrote: ↑02/06/2025 09:18
A ljudi kako tačno,tj kako pravilno koristiti klimu u kolima
Je li ispravno da je klima npr. uvijek upaljena,ono non stop, ili je bolje ugasiti je npr 5 minuta prije dolaska na lokaciju/gašenja automobila? Koja je preporučena procedura
nece se nista desiti nijednoj komponenti auta ni klimatizacije ako uvijek stoji upaljena, cak je bolje da se stalno koristi jer se tako izbjegava "propadanje" sistema zbog nedostatka podmazivanja kompresora i protoka "freona" kroz raznorazna crijeva, hladnjake .. kada palis auto a nisi klimu ugasio na prethodnom gasenju, kompresor ti se svakako nece vrtiti dok alternator ne preuzme posao , tek tad elektromagnet kvacila aktivira kompresor.
pravilna procedura je drzati je uvijek upaljenu na temperaturi koja ti odgovara u tom trenutku. ljeti, nakon par minuta voznje prebaciti na recirkulaciju da vuce vec hladniji zrak iz kabine, osim ako je auto stajalo u garazi/debelom hladu, tad odma na recirkulaciju staviti. i ne koristiti recirkulaciju kada pada kisa jer magla stakla
A zbog čega nastaje onaj kao miris vlage kad se auto upali nakon nekog vremena provedenog u stajanju/ugašeno,a prethodno je radila klima i po gašenju automobila ostala upaljena?
Je li ispravno da je klima npr. uvijek upaljena,ono non stop, ili je bolje ugasiti je npr 5 minuta prije dolaska na lokaciju/gašenja automobila? Koja je preporučena procedura
nece se nista desiti nijednoj komponenti auta ni klimatizacije ako uvijek stoji upaljena, cak je bolje da se stalno koristi jer se tako izbjegava "propadanje" sistema zbog nedostatka podmazivanja kompresora i protoka "freona" kroz raznorazna crijeva, hladnjake .. kada palis auto a nisi klimu ugasio na prethodnom gasenju, kompresor ti se svakako nece vrtiti dok alternator ne preuzme posao , tek tad elektromagnet kvacila aktivira kompresor.
pravilna procedura je drzati je uvijek upaljenu na temperaturi koja ti odgovara u tom trenutku. ljeti, nakon par minuta voznje prebaciti na recirkulaciju da vuce vec hladniji zrak iz kabine, osim ako je auto stajalo u garazi/debelom hladu, tad odma na recirkulaciju staviti. i ne koristiti recirkulaciju kada pada kisa jer magla stakla
A zbog čega nastaje onaj kao miris vlage kad se auto upali nakon nekog vremena provedenog u stajanju/ugašeno,a prethodno je radila klima i po gašenju automobila ostala upaljena?
vlazan filter klime... par minuta prije gasenja iskljuci klimu i neka puhanje bude na max kako bi se filter isusio...
Nije filter klime vlazan, nego izmjenjivac, od kondenzacije. Ako se ugasi klima, ventilator isusi izmjenjivac. Mislim da nikome ne pada na pamet da gasi klimu nekoliko minuta prije gasenja auta.
Dvije godine za redom mi crkava "kvacilo klime", evo trece ljeto opet crklo... kazu nema svrhe ponovo raditi , treba kompresor novi. S obzirom da je kompresor skupa igranka, ima li smisla uzimati polovno ? Škoda 2015 2.0
Luciano88 wrote: ↑07/06/2025 08:41
Dvije godine za redom mi crkava "kvacilo klime", evo trece ljeto opet crklo... kazu nema svrhe ponovo raditi , treba kompresor novi. S obzirom da je kompresor skupa igranka, ima li smisla uzimati polovno ? Škoda 2015 2.0
postoji dublji razlog zasto ti crkavaju kvacila kompresora, nek se majstor zarovi
Koliko su ta kvacila bila
Oko 350-370 ako me pamet sluzi, priznali su garanciju tako da su ga drugi put "besplatno" zamjenili.
postoji dublji razlog zasto ti crkavaju kvacila kompresora, nek se majstor zarovi
Slazem se , ali problem i jeste naci majstora da se "zarovi" Dobio sam par kontakata pa cemo vidjeti.
Koliko su ta kvacila bila
Gdje je ovaj servis?
buca city. Momci su ok. Prva raskrsnica poslije simanica -desno Pa uzbrdo kroz ulicice
Hameda Hodovica, evo na gmaps ti se zovu "A plus"
Last edited by kabal1337 on 07/06/2025 11:19, edited 1 time in total.
nagibSA wrote: ↑06/06/2025 17:16
Nije filter klime vlazan, nego izmjenjivac, od kondenzacije. Ako se ugasi klima, ventilator isusi izmjenjivac. Mislim da nikome ne pada na pamet da gasi klimu nekoliko minuta prije gasenja auta.
Ja prebacim na ekonomik kada god se sjetim par minuta prije odredišta.
Evolution_IV wrote: ↑08/06/2025 02:10
ne vozim krseve da im svako malo nesto fali i iskace da se popravlja, pa tako i smrad iz klime...
ne znam sto se nalazite prozvani
korozivno si duhovit, jako....
To što se tebi nešto nije desilo, ne znači da se drugim ne dešava i da je u pitanju "glupost". Valjda možeš shvatiti to i pogledati dalje od svog nosa.
U velikoj većini auta koja sam vozio i bio vožen, osjetilo se. Uključujući i relativno nova auta. Također i premium brendovi.
Evolution_IV wrote: ↑08/06/2025 02:10
ne vozim krseve da im svako malo nesto fali i iskace da se popravlja, pa tako i smrad iz klime...
ne znam sto se nalazite prozvani
korozivno si duhovit, jako....
To što se tebi nešto nije desilo, ne znači da se drugim ne dešava i da je u pitanju "glupost". Valjda možeš shvatiti to i pogledati dalje od svog nosa.
U velikoj većini auta koja sam vozio i bio vožen, osjetilo se. Uključujući i relativno nova auta. Također i premium brendovi.
e ne znam fakat kako se to desava
mislim da je i bitna razlika ako je rucna klima...
i ja napuni klimu nedavno na jednom kombiju al ne puse hladno, kaze ciko to ti je kompresor otiso. odo sad majstoru s nadom da je neki od dijelova do kompresora