Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
artur morgan wrote: ↑04/06/2025 18:39
Trazim da kupim drugi dodatni set felgi i guma, sta mislite
Originalni za bmw g20 ( 3-ca )
Prednje 225/45 18 7,5jx18 et 25
Zadnje 255/40 18 8,5j×18 et 40
Ovaj sto planiram kupiti je originalni od bmw g30 ( 5-ca )
Prednje 225/45 18 8jx18 et 30
Zadnje 255/40 r18 9jx18 et 44
Ovo nije fabricma dimenzija guma ali ce ici te gume. Za felge su navedene fabricke dimenzije.
Promjer centralne rupe i sarafa je isti.
Na stranici will they fit kad ih uporedim ako bi ih ugradio
Prednje bi isle unutra vise u odnosu na sadasnje za 11,4 mm
Zadnje bi isle unutra vise u odnosu na sadasnje za 10,4 mm
Prikaz brzine bi bio u odnosu na stvarnu -0,3%
Ostalo otprilike isto
Sta mislite da li su ova odstupanja u nekoj toleranciji.
Za G30 je veci izbor felgi i jeftinije su nego za G20, a tip felge je 662M i ljepe su.
Najbolje da izmjeris na dizalici, a ako ti je to mrsko. Potrazi svoje auto na tim felgama ili jos bolje nekim vecim. Ako pase onda nemas problema.
Juce sam mjerio ima prostora pozadi, naprijed nisam usoio moram podici auto sa dizalicom ali mislim da moze jer sam nasao par njih na netu sa tim felgama i koliko vidim nema potrebe ni za distancerima.
Imam i dilemu, ovo bi bio zimski set na ovom topicu o ljetnim gumama sam pisao jer je sad aktuelan, a pozadi ne mogu na njih stavit uze gume. 255 bi trebale ici nazad. Razmisljam da bi bilo bolje 225 za zimskih uslova i da su sve iste dimenzije i gume i felge ali na ovu felgu od 9 inca mislim da one ne mogu. Koliko ima uporista u tvrdnji da je u zimskim uslovima bolja malo uza guma od ljetne ?
Zavisi,
po snijegu je uza bolja, ali sira ima vise gripa na kocenju, krivinama itd. po normalnijem vremenu.
Hocu reci nije crno i bijelo.
Ja licno nikada nisam volio strec, vise sam za "masnu" gumu.
Goodyear F1 ASYM 6 FP XL .....................( prijanjanje na mokrom A. potrošnja - otpor B, buka 70 db )
Hankook IK01A SOUND ABSORBER XL...........( ( prijanjanje na mokrom A. potrošnja - otpor A, buka 68 db )
dimnezija je 255 45 20 i kod obje je index nosivosti 105 i brzinski Y, cijene je u par maraka.
hvala
Nemaš se tu šta misliti, izbor je logičan, prvi.
Zasto? Hankook noviji model, bolja smjesa, tiši, manji otpor, dublji vazno sloj, mekši, ubio se za naše puteve, duži vijek trajanja, Mozda i čvršći jer je preporuka i za EV vozila. Ali volio bih cuti i drugu logiku.
Goodyear F1 ASYM 6 FP XL .....................( prijanjanje na mokrom A. potrošnja - otpor B, buka 70 db )
Hankook IK01A SOUND ABSORBER XL...........( ( prijanjanje na mokrom A. potrošnja - otpor A, buka 68 db )
dimnezija je 255 45 20 i kod obje je index nosivosti 105 i brzinski Y, cijene je u par maraka.
hvala
Nemaš se tu šta misliti, izbor je logičan, prvi.
Zasto? Hankook noviji model, bolja smjesa, tiši, manji otpor, dublji vazno sloj, mekši, ubio se za naše puteve, duži vijek trajanja, Mozda i čvršći jer je preporuka i za EV vozila. Ali volio bih cuti i drugu logiku.
Mislis da te kataloske kategorizacije A-B-C i pogotovo buke mogu posluziti za poredjenje guma razlicitih proizvodjaca, hahaha.
Nit je hankook ista klasa kao GY nit shvatam zasto bi kupovao EV gumu ako ne vozis EV.
GY ce trajati duze i dati bolje performanse, komfor i buka ce biti u par deka, morao bi hankook biti jeftiniji barem 20% da bude tu uzet u razmatranje.
Ako cemo mak na konac goodyear nije premium segment, jer su Continental, Miselin za stepenicu iznad. Ja konkretno poredim dva modela guma od kojih je jedan na svim ozbiljnijim testovima nesto bolji. Zasto EV guma? Zato sto ima znatno ojačane bokove i duže traje, samim time je i kvalitetnija od “obicnih” guma. No eto, hvala na mišljenjima, mislim da cu kupiti Hankook, iz navedenih razloga, posebno jer veći dio životnog vijeka moje gume provedu u gradskoj vožnji.
haujesnou wrote: ↑06/06/2025 14:50
Ako cemo mak na konac goodyear nije premium segment, jer su Continental, Miselin za stepenicu iznad. Ja konkretno poredim dva modela guma od kojih je jedan na svim ozbiljnijim testovima nesto bolji. Zasto EV guma? Zato sto ima znatno ojačane bokove i duže traje, samim time je i kvalitetnija od “obicnih” guma. No eto, hvala na mišljenjima, mislim da cu kupiti Hankook, iz navedenih razloga, posebno jer veći dio životnog vijeka moje gume provedu u gradskoj vožnji.
Continental je taj koji je ispod Goodyear-a i Michelin-a, ta dva su pravi premium.
EV guma je kompromis, zarad nize buke ispasta grip u krivinama, kupi jer si ocito vec unaprijed odabrao.
Dzontra_Volta wrote: ↑06/06/2025 14:33
Zato što je GY premijum guma, a Hankook je premijum samo na klix.ba forumu.
Hankook je uglavnom dobar ali po istoj cijeni nema sta traziti pored Goodyear-a.
Sve ispod GY i michka je neki kompromis, ili bukom, ili gripom, ili dugotrajnoscu, samo njih dva uspijevaju praviti gume koje su istovremeno pri vrhu po svakom parametru.
Ma v kako hoćete, ali ova Hankook guma je u posljednje dvije godine dobila najbolje ocjene i osvojila prva mjesta u desetine ozbiljnih testova, kako sad to zanemariti? Goodyear asymetric 6 je drugi ili treći u prosjeku . Pa valjda ti Testovi nesto znače ili cemo zaključivati po nekim uopstenim parametrima gdje je na prvu Goldberg neprikosnoven a Hankook tamo neki brend iz neke Korje, ne znam tacno koje, sjeverne ili južne
haujesnou wrote: ↑06/06/2025 18:15
Ma v kako hoćete, ali ova Hankook guma je u posljednje dvije godine dobila najbolje ocjene i osvojila prva mjesta u desetine ozbiljnih testova, kako sad to zanemariti? Goodyear asymetric 6 je drugi ili treći u prosjeku . Pa valjda ti Testovi nesto znače ili cemo zaključivati po nekim uopstenim parametrima gdje je na prvu Goldberg neprikosnoven a Hankook tamo neki brend iz neke Korje, ne znam tacno koje, sjeverne ili južne
Desetine ilitiga tri testa EV guma na kojima se vise vrijednuju stvari koje nisu toliko relevantne za tebe i generalno ne-EV vozila.
haujesnou wrote: ↑06/06/2025 18:15
Desetine ilitiga tri testa EV guma na kojima se vise vrijednuju stvari koje nisu toliko relevantne za tebe i generalno ne-EV vozila.
Potpuno pogrešno. Ali ok, slazem se u pitanju su nijanse koje meni kao oroskecnom vozači ne znače skoro nista.
Dzontra_Volta wrote: ↑06/06/2025 19:42
Nije mi samo jasno zašto si postavljao putanje, kad si davno odlučio da su Hankook bolje.
Pa mislio sam da je Mozda neko imao konkretno iskustvo sa nekom od ove dvije gume, tako da sam se oslonio na samo testiranje.
Vidis ja bih kupio taj "Goodyear asymetric 6" kako pises, da ima u mojoj dimenziji, gledam i ja testove ali biram onu gumu
koja meni odgovara. 90% je to Goodyear. Meni nije bitno 1. ili 2. mjesto na testu. Trazim gumu koja najbolje ispunjava moje zahtjeve.
Mogu Michelin i Continental u konacnoj ocjeni biti bolji od Goodyear, ali ako je Goodyear bolji na mokrom od njih, a tako je
vec decenijama, opet cu se odluciti za Goodyear.
Dzontra_Volta wrote: ↑06/06/2025 19:42
Nije mi samo jasno zašto si postavljao putanje, kad si davno odlučio da su Hankook bolje.
Pa mislio sam da je Mozda neko imao konkretno iskustvo sa nekom od ove dvije gume, tako da sam se oslonio na samo testiranje.
Vidis ja bih kupio taj "Goodyear asymetric 6" kako pises, da ima u mojoj dimenziji, gledam i ja testove ali biram onu gumu
koja meni odgovara. 90% je to Goodyear. Meni nije bitno 1. ili 2. mjesto na testu. Trazim gumu koja najbolje ispunjava moje zahtjeve.
Mogu Michelin i Continental u konacnoj ocjeni biti bolji od Goodyear, ali ako je Goodyear bolji na mokrom od njih, a tako je
vec decenijama, opet cu se odluciti za Goodyear.
Slijepo se gleda konacni poredak a 80% testova ne mjeri potrosnju guma i 99% testova ne testira gume koje su pri kraju profila.
Oni rijetki sto testiraju i potrosene pokazuju da Goodyear i Michelin (za razliku od svih ili gotovo svih ostalih) funkcionisu dobro cak i tad.
Pirelli ubije prvim mjestima na testovima all-seasona ali onda na onih jedan-dva sto testiraju potrosnju vidis da ne traje doslovce ni pola kao ovi.
Ili tamo neka guma se u testovima kocenja i brzine ganja sa ostalima za plus/minus par centimetara i 0,1km/h a bude glasnija 3dB i zavrsi ispred, a tih 3dB u svakodnevnoj voznji pravi razliku nebo i zemlja.
Mislim da se na testovima testira i dugotrajnost, kako ne znam, ali svaka testirana guma ima predviđen vijek trajanja, odnosno broj pređenih kilometara. Kupio sma Hankook, i fkt se guma ne čuje uopšte i jako je mekana pa tako i upija neravnine, a to mi je važno jer je moj avožnja 80% gradska, ili prigradska. Goodyear je ipak nešto malo tvrđi, jer je više sportskija guma za nešto bržu vožnju. hvala na mišljenjima u svakom slučaju.
Ja sam uzeo Kumho PS72 20'', i evo vise od mjesec dana se vozam, islo se i na otvorenu i auto put i magistrala, i kisa i sve, i dobre su. Kad je hladnije slabiji im je grip, osjetim da proklize, ali kad uporedim sa onim smecem od Tracmax sto je bilo na autu, drasticna je razlika. Ali jesu bucne, zimske dunlop 17ke osjetno tise od ovih.
haujesnou wrote: ↑10/06/2025 09:49
Mislim da se na testovima testira i dugotrajnost, kako ne znam, ali svaka testirana guma ima predviđen vijek trajanja, odnosno broj pređenih kilometara. Kupio sma Hankook, i fkt se guma ne čuje uopšte i jako je mekana pa tako i upija neravnine, a to mi je važno jer je moj avožnja 80% gradska, ili prigradska. Goodyear je ipak nešto malo tvrđi, jer je više sportskija guma za nešto bržu vožnju. hvala na mišljenjima u svakom slučaju.
Mogao si odmah reći da ti je bitnija udobnost i vozikanje po gradu, a ne performanse. Lakše bi došli do rješenja.