ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
RPM

#4451 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by RPM »

Elektroprivreda je u žestokoj dubiozi. Godine tačkastog i neplanskog ulaganja u proizvodni dio uzeo je danak. Izvoza vise nema kojim se pokrivala vještački niska cijena na domaćem tržištu. Sve sto se proizvede i proda u BiH direktni je gubitak cca 40%. Za vraćanje na kolosjek neće pomoći niti poskupljenje 100%.
Da ne pominjem zapošljavanje laika u energetici, počevši od ministra pa do cijelog menadžmenta JP EP BiH koji su jednostavno izgubljeni ali stranački usmjereni u kriminalne radnje. I to tako jedno 30-est godina.
Nešto se i uradilo, održavalo i planiralo, dok iskusni inzinjeri i majstori nisu otišli u mirovinu. Sad je najezda Ćacija koji brste sve pred sobom, neka nam je dragi Bog na pomoći da ne postanemo kao Haiti gdje struje ima 3 sata dnevno a i to ko može da je plati.
drug_profi

#4452 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by drug_profi »

Privatizacija.
Ali nemojte da bude da vam prije godinu dana nisam rekao gdje vodi socijalna cijena struje..
nekome

#4453 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by nekome »

to je jer sam ja kupio dionice, da prodam prodisala bi
DR_Faustus

#4454 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by DR_Faustus »

drug_profi wrote: 05/06/2025 22:55 Privatizacija.
Ali nemojte da bude da vam prije godinu dana nisam rekao gdje vodi socijalna cijena struje..
Od svih faktora koje vode EP u propast, socijalna cijena struje tu igra najmanju ulogu.
drug_profi

#4455 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by drug_profi »

DR_Faustus wrote: 06/06/2025 00:36
Od svih faktora koje vode EP u propast, socijalna cijena struje tu igra najmanju ulogu.
Naravno. Ali je znatno ubrzava.
RPM

#4456 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by RPM »

DR_Faustus wrote: 06/06/2025 00:36
Proizvodna cijena po MWh iz termoblokova je cca 170 KM/MWh a cijena za domaćinstvo skupa tarifa 100 KM/MWh.
Neka jedna proizvodna jedinica u Kaknju i Tuzli godišnje ima prosječno nominalnu snagu 150 MW pa izračunaj.
To su stotine miliona čistog gubitka po jednom bloku. Prodaje viškova je svedena na minimum jer je proizvodnja ruinirana, novih blokova nema. Da se razumijemo, bazna opterećenja drže termoblokovi bilo na plin, ugalj, biogorivo i sl.
Sa povećanjem kapaciteta obnovljivih izvora energije termoblokovi svoju snagu dispeciranjem obaraju na minimum a to znaci rad s najmanjim stepenom iskorištenja jer su isti gradjeni prije 50 godina i tako projektovani da rade na maksimalnom nominalnom opterećenju s najboljim “ETA” dok se vršna snaga peglala sa hidroblokovima.
Sada je situacija van pameti, vrsna snaga se pegla termoblokovima a svi ostali idu na maksimum, dok je dana i vjetra naravno. Takva cikličnost rada termoblokova znatno oštećuje komponente blokova sto zahtjeva povećane troškove održavanja a novaca nema.

Drugo, JP EP BiH uopste ne naplaćuje svoju tercijarnu rezervu unutar energetskog sistema BiH kada problematični izvor energije ne može isporučiti ugovorenu snagu onda sve to nadoknađuje JP EP BiH bez naplate tercijarne rezerve kada je cijena MWh uredbom skuplja za 3 puta.
To je osnovni izvor gubitka, ostalo je bitno ali značajno manje.
Chloe
Photo mod

#4457 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by Chloe »

kabal1337 wrote: 05/06/2025 14:04
Chloe wrote: 30/05/2025 22:19
Hakiz wrote: 30/05/2025 12:46 Nisam bio 6 dana u stanu. Upravo došao račun.

Nisu korišteni šporet, bojler, kuhalo, TV, modemi itd. Sve iskluičeno na utikačima, samo frižider bio uključen.

Račun Veći za 2 feninga od računa za prošli mjesec. I skoro 1 KM veći nego za mart. Za mjesece u kojima sam svaki dan koristio sve uređaje koje nisam ovih 6 dana, računi manji. Malo, ali ipak manji.

Elektroprivreda vara i pljačka, nasitno, ali pljačka. Sad sam se uvjerio.
Ne vara te niko, niti te krade, stanja brojia se nadovezuju, imaš prethodne fakture, pogledaj stanja. Ako je paušalno obračunat ovaj mjesec prema prosjeku zadnjih par mjeseci, a obračunato više kWh, kod narednog stvarnog očitanja će se poravnati.
No sikiriki.
a kako no sikiriki
Ako su uveli onu tarifu ako preko x kw potrosenih ti se obracunava druga tarifa
kako ti se vrati, nikako...
U EP je razloga milion za sikiriki :-) ali kod ovog slučaja nema razloga, a nema ni razlike u cijeni prema potrošnji kWh.
bumerangss

#4458 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by bumerangss »

Kolika li je potrosnja struje?
Nedjelja, svi kući kuhaju, peru, kupaju se... a klime rade
Kolikesu śanse da se ponovi proslogodisnji scenarij nestanka struje? :-)
Mozda je jos rano jer tek u julu je vrhunac vrucina
Peacean

#4459 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by Peacean »

Nije pitanje hoće li biti nego kada. Cijeli sistem nam je u raspadanju.
Chloe
Photo mod

#4460 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by Chloe »

Mi smo dio sistema od kojeg očekujemo da nam se sve prilagodi i podredi, a nas boli uvce za sve i nikakvu odgovornost ne prihvaćamo. :D
Odnos prema vodama me davno naljutio da bih vodu naplaćivala po 10x većim cijenama, možda bi ljudi paziii više, jer je udar na džep, ako već ne znaju kakvu blagodat imamo i da je trebamo cijeniti.
Isto je i sa strujom. Kad uđem u prostorije, bilo privatne ili službene, klima klima, temperatura 17-20 stepeni a vani 30 +, odmah bih takvima fakturisala struju 10x više. :kafa1:
drug_profi

#4461 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by drug_profi »

Ne treba 10x vise. Treba samo troskovi proizvodnje i distribucije plus 10% profitne marze.
Pa nek prze, hajcaju...
skupljac_zeljeza

#4462 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by skupljac_zeljeza »

Termoelektrane su bazne....zato smo od izvoznika postali uvoznici. Možda nas ova šutnja ošamari.

Hakiz

#4463 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by Hakiz »

Chloe wrote: 08/06/2025 13:52 Mi smo dio sistema od kojeg očekujemo da nam se sve prilagodi i podredi, a nas boli uvce za sve i nikakvu odgovornost ne prihvaćamo. :D
Odnos prema vodama me davno naljutio da bih vodu naplaćivala po 10x većim cijenama, možda bi ljudi paziii više, jer je udar na džep, ako već ne znaju kakvu blagodat imamo i da je trebamo cijeniti.
Isto je i sa strujom. Kad uđem u prostorije, bilo privatne ili službene, klima klima, temperatura 17-20 stepeni a vani 30 +, odmah bih takvima fakturisala struju 10x više. :kafa1:
U jednoj zgradi ljudi u smetljarnik između spratova ostavljaju svašta. Naročito ljudi iz dva stana. Kutije od uređaja, otpad nekon renoviranja, stare tepihe itd. Lijeni da usitne otpad, te kutije, i bace kao drugi sitni otpad, a i lijeni da krupni otpad iznesu kada je datum uklanjanja kabastog otpada. Uz to škrti da nazovu Rad i plate uklanjanje mimo datuma za kabasti otpad ako nemaju gdje držati u međuvrrmenu.

Tako da se ne može prići otvoru za ubacivanje kesa sa sitnim smećem. Apelovalo se, pokušalo se sa predstavnikom upravitelja dogovoriti da se smetljarnik zatvori talo da je dostupna samo rupa za ubacivanje kesa sa otpadom. Nema koristi. Ljudi svojoj djeci stvaraju leglo zaraze, legla štakora itd.

A oni iz tq dva stana koji najviše problema napraviše su ljudi u ranim dvadesetim i tridesetim, jedna porodica sa malom djecom.

I ti bi zbog njih kaznila komšije koje to ne rade? Onako komunistički, kolektivno. Da zbog nekoliko probisvjeta svi budu kažnjeni, jer je to lakše nego otkriti probisvjete i samo njih kazniti?

:thumbup: :bih:

P. S. Dakle, rane dvadesete i tridesete. Školovani u sistemu koji nema predmet građansko vaspitanje. Ali ima vjeronauk. Aferim.
dječak sa šibicama

#4464 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by dječak sa šibicama »

Ako povecaju cijenu struje za 1300 posto, hoce li to spasiti firmu koju vode stranacki uhljebi, nesposobna seljadija, bez diploma i znanja ali sa stranackom iskaznicom kao svetinjom?
drug_profi

#4465 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by drug_profi »

Treba prvo pocet kopat ugalj, tj. Ispunjavat normu ili bar 90% nje.
Zatim započeti stabilnu proizvodnju u TE blokovima.
Imati cijenu prema građanima koja pokriva troškove te proizvodnje.

A onda vidjeti gdje se to gube pare.

Jer dok god ne prodajes robu sa profitom, besmisleno je traziti mogucnost ustede. Mozes sve plate ukinuti, opet si u minusu.
skupljac_zeljeza

#4466 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Jerlagićeva logika je da istina da su kod nas primanja više puta manja nego u evropskim zemljama, ALI nam je struja 4x jeftinija nego u Evropi i to nije održivo. Iako imamo još uglja i imamo toliko rijeka na koje možemo naredati protočne hidroelektrane koje ne zagađuju. Svi imaju ideje i rješenja samo niko neće ništa da radi. Po običaju uvijek se kasno sjetimo da smo trebali nešto prije 5 godina.
Ci-Nick

#4467 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by Ci-Nick »

Ja sam kao dioničar stalno napominjao da prodajna cijena za domaćinstva mora biti bar kolika je proizvodna.
Ali s obzirom da proizvodnja pada što dodatno podiže proizvodnu cijenu sad više ne smatram da je cijena glavni problem, nego proizvodnja.
Rudnici su dobili veću cijenu uglja, dobili su veće plate, dozvoljeno im je da ne uplaćuju doprinose, zasto bi se trudili.
Zbog pada proizvodnje u TE proizvodna cijena nije 14 feninga po KWh nego 16 ili 17 .
Tako da treba to pustiti da skroz padne, dotakne dno, da Vlada iz budžeta mora plaćati uvoznu struju a onda će ili prepustiti drugom ili se ozbiljno pozabaviti proizvodnjom.
upitan

#4468 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by upitan »

drug_profi wrote: 09/06/2025 12:54 Treba prvo pocet kopat ugalj, tj. Ispunjavat normu ili bar 90% nje.
Zatim započeti stabilnu proizvodnju u TE blokovima.
Imati cijenu prema građanima koja pokriva troškove te proizvodnje.

A onda vidjeti gdje se to gube pare.

Jer dok god ne prodajes robu sa profitom, besmisleno je traziti mogucnost ustede. Mozes sve plate ukinuti, opet si u minusu.
@Ci-Nick
Sve isti problemi ali nijedna vlast nije odgovorna da napravi prave poteze i sacuva ono sto se moze sacuvati.
Ja sam dio rudarskog sektora ako se to moze tako nazvati.
TE i rudnici su zapustene firme,politika samo koristi ove firme za svoje dobro ali i kao glasacko tijelo.
Ono sto je u rudnicima problem je manjak proizvodnih radnika a visak administracije,i ova VFBiH i EPBiH je nastavila copy/paste praksu al od nekih bivsih uprava.
Andelija je jasno rekao da rudnici koncerna imaju 2.000 radnika viska, medjutim nisam takav stav vidio od Buljubasica.
Treba pustiti jednostavno da se sistem srusi,ovo kupovanje socijalnog mira nece jos dugo trajati.
TE imaju dosta manje uposlenih od rudnika,privatne firme rade najteze i najodgovornije poslove i posluju daleko bolje od svakog rudnika a njihovi radnici zasluzeno imaju bolje plate od rudara jer nemaju toliku administraciju.
Ja rjesenje vidim u smanjenju administracije,povecanju proizvodnih radnika ali i otkopnih polja i ulaganje u rudnike a ne samo u obnovljive izvore.
Izjednacavanje proizvodne cijene elektricne energije ali i proizvodne cijene uglja,
Medjutim imamo ovo sto imamo, borbu za opstanak na vlasti, i onda svjesno se unistavaju drzavne firme a uvijek su krvi oni prije mene jer niko nece preuzeti odgovornost.
belfy

#4469 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by belfy »

Ci-Nick wrote: 09/06/2025 17:52 Ja sam kao dioničar stalno napominjao da prodajna cijena za domaćinstva mora biti bar kolika je proizvodna.
Ali s obzirom da proizvodnja pada što dodatno podiže proizvodnu cijenu sad više ne smatram da je cijena glavni problem, nego proizvodnja.
Rudnici su dobili veću cijenu uglja, dobili su veće plate, dozvoljeno im je da ne uplaćuju doprinose, zasto bi se trudili.
Zbog pada proizvodnje u TE proizvodna cijena nije 14 feninga po KWh nego 16 ili 17 .
Tako da treba to pustiti da skroz padne, dotakne dno, da Vlada iz budžeta mora plaćati uvoznu struju a onda će ili prepustiti drugom ili se ozbiljno pozabaviti proizvodnjom.
upitan wrote: 09/06/2025 21:21 @Ci-Nick
Sve isti problemi ali nijedna vlast nije odgovorna da napravi prave poteze i sacuva ono sto se moze sacuvati.
Ja sam dio rudarskog sektora ako se to moze tako nazvati.
TE i rudnici su zapustene firme,politika samo koristi ove firme za svoje dobro ali i kao glasacko tijelo.
Ono sto je u rudnicima problem je manjak proizvodnih radnika a visak administracije,i ova VFBiH i EPBiH je nastavila copy/paste praksu al od nekih bivsih uprava.
Andelija je jasno rekao da rudnici koncerna imaju 2.000 radnika viska, medjutim nisam takav stav vidio od Buljubasica.
Treba pustiti jednostavno da se sistem srusi,ovo kupovanje socijalnog mira nece jos dugo trajati.
TE imaju dosta manje uposlenih od rudnika,privatne firme rade najteze i najodgovornije poslove i posluju daleko bolje od svakog rudnika a njihovi radnici zasluzeno imaju bolje plate od rudara jer nemaju toliku administraciju.
Ja rjesenje vidim u smanjenju administracije,povecanju proizvodnih radnika ali i otkopnih polja i ulaganje u rudnike a ne samo u obnovljive izvore.
Izjednacavanje proizvodne cijene elektricne energije ali i proizvodne cijene uglja,
Medjutim imamo ovo sto imamo, borbu za opstanak na vlasti, i onda svjesno se unistavaju drzavne firme a uvijek su krvi oni prije mene jer niko nece preuzeti odgovornost.
iako sam imao iste zelje, racionalno promisljanje takav scenario ne smije dozvoliti. jednostavno ne smije. nadajmo se samo da je ostalo dovoljno racionalnih ljudi da takav scenario sprece i da se ne desi, jer od toga, u krajnjoj instanci, niko ne bi imao koristi. samo zadovoljstinu koja bi ostavila gorak okus u ustima. samo jedan vid "Pirove pobjede"... iz govana (koliko god da su duboka) se treba vaditi, a ne zeljeti da se svi uguse u istima...
Ci-Nick

#4470 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by Ci-Nick »

Ja to kažem zato što su i vlast a i narod zaslužili da im se to desi.
Ljudi troše novac u raznorazne gluposti ali se bune protiv poskupljenja struje i vode.
To bi besplatno.
Evo Sarajevo godinama ima problem sa vodom jer prihodi ne mogu pokriti troškove i investicije.
Nisam nikad čuo da neko kaže: "Dajte poskupite tu vodu naplatite koliko treba i sredite tu mrežu"
Ne može vodosnebdijevanje biti dobro ako VIK svake godine pravi po 20 miliona KM gubitka.
Evo Zenica nema problema sa vodosnabdjevanjem, VIK posluje pozitivno, cijenu redovno dižu i meni je to OK.
Sad da kažem da mi je puno dati 30 maraka mjesečno ili 360 godišnje za uredno snabdjevanje vodom 365 dana u godini bio bi nerealan. Toliko košta par kvalitetnijih cipela.
Zato kažem, treba dotaknuti dno da bi se znala cijeniti vrijednost nečega, da ljudi i vlast shvate da se ništa ne podrazumjeva, da ništa (osim korova) ne opstaje ako se ne održava.
yoda82

#4471 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by yoda82 »

Ja kad kažem da treba poskupiti vodu i odvoz smeća, ljudi me napadnu. Meni koji živim sam u stanu od 41 kvadrat vode i smeća zajedno dođe 12-13KM mjesečno. Odeš na jedan burger, on 14KM, i to kao nije skupo, a skupe režije... :roll:
skupljac_zeljeza

#4472 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Ovi što se bune da im jeftino odeš na šalter pa uplatiš donaciju da li Elektroprivredi, Telecomu ili Komunalcu. Pomozi savješću rad da bi imali kvalitetnije usluge. Kome malo 14 KM porcija ćevapa ili 6 KM kafa pa daj konobaru više da ti mirna savjest.

Ci-Nick

#4473 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by Ci-Nick »

yoda82 wrote: 10/06/2025 07:53 Ja kad kažem da treba poskupiti vodu i odvoz smeća, ljudi me napadnu. Meni koji živim sam u stanu od 41 kvadrat vode i smeća zajedno dođe 12-13KM mjesečno. Odeš na jedan burger, on 14KM, i to kao nije skupo, a skupe režije... :roll:
Naravno da treba sve socijalno ugrožene subvencionirati, ali to treba raditi država a ne firme u raspadanju. Izdvojiti 100 miliona iz budžeta za subvencioniranje socijalno ugroženih i riješen problem. Zašto nekom ko troši 300 ili 400 maraka na benzin za potrebno i bespotrebno vozanje davati vodu i struju 50% ispod proizvodne cijene. Priče o tome kako smo jadni ne drže više vodu. U aprilu mjesecu građani i privreda imaju na računima 424 miliona KM više nego na kraju mjeseca marta. U samo mjesec dana 424 miliona. Ozbiljan je to iznos.
Peacean

#4474 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by Peacean »

Meni je najgluplje u cijeloj situaciji da su nam rudnici smanjili ili prestali s proizvodnjom baš u trenutku kada je cijena uglja eksplodirala. Mogli smo da razvalimo s izvozom da smo se malo organizovali, gotovo sad...
yoda82

#4475 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by yoda82 »

Ci-Nick wrote: 10/06/2025 09:18
yoda82 wrote: 10/06/2025 07:53 Ja kad kažem da treba poskupiti vodu i odvoz smeća, ljudi me napadnu. Meni koji živim sam u stanu od 41 kvadrat vode i smeća zajedno dođe 12-13KM mjesečno. Odeš na jedan burger, on 14KM, i to kao nije skupo, a skupe režije... :roll:
Naravno da treba sve socijalno ugrožene subvencionirati, ali to treba raditi država a ne firme u raspadanju. Izdvojiti 100 miliona iz budžeta za subvencioniranje socijalno ugroženih i riješen problem. Zašto nekom ko troši 300 ili 400 maraka na benzin za potrebno i bespotrebno vozanje davati vodu i struju 50% ispod proizvodne cijene. Priče o tome kako smo jadni ne drže više vodu. U aprilu mjesecu građani i privreda imaju na računima 424 miliona KM više nego na kraju mjeseca marta. U samo mjesec dana 424 miliona. Ozbiljan je to iznos.
Naravno da treba subvencionirati socijalno ugožene kategorije. Osim toga, treba napraviti i pouzdanij sistem naplate. Ima dosta ljudi koji voze auta od 30-40-50 hiljada, te ljetuju po inostranstvu, a dugovi za komunalije u hiljadama KM.
Država propada, a uvijek nam je neko drugi kriv. Nikad mi sami...
Post Reply