Istina o Bogu

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
MehmedPasaMoric

#551 Re: Istina o Bogu

Post by MehmedPasaMoric »

aCme wrote: 05/06/2025 14:02
MehmedPasaMoric wrote: 05/06/2025 10:29
aCme wrote: 05/06/2025 08:31 Inna e’atajna ke-l-kevser, (Mi smo ti, uistinu, mnogo dobro dali)
fesalli li-rabbike venhar, (zato se Gospodaru svome moli i kurban kolji)
inne šanieke huve-l-ebter. (onaj koji tebe mrzi sigurno će on bez spomena ostati)

Jasno ko dan.
Sta je sad konkretno jasno kao dan?
Da se kurban treba klat u svojoj avliji, njivi, vikendici, selu, kod prijatelja, rođaka ko je kako u mogućnosti, a ne UPLAĆIVATI.
Ok, samo ne znam gdje si na ovoj temi procitao da neko prica o tome jel bolje klati kurban u avliji ili uplacivati :? Pricalo se o tome jel prinosenje zrtve paganski obicaj i kakvi motivi ljude navode da prinose zrtvu. Te tehnicke pojedinosti unutar same religije, gdje klati, kako klati, jel se klanja rasirenih nogu, jel tevhid novotarija i ostalo, nisu bas primarni fokus ovdje
toska

#552 Re: Istina o Bogu

Post by toska »

Ti ko dijete, bojim se zaključavanja teme dan prije.
Ako je čovjek mesožder, a jeste, sta je problem u mesu ovna? Nije se uvijek bogato živjelo i imalo mesa na trpezi, faktički do juče.

Drugo, bitan je pojam žrtve i ljudske psihe za koju smatram da je urođena i nema veze đa svjetonazorom.
Dozer

#553 Re: Istina o Bogu

Post by Dozer »

I dalje nisi objasnio sta je uopste poenta te "zrtve", tj. klanja zivotinje u svrhu zrtvovanja?
Sta se ocekuje zauzvrat, s obzirom da se radi o "prinosenju"?
Da li je iko ikad dobio ista zauzvrat?

A mesa je uvijek bilo na trpezi, dok nije izmisljena "vrijednost", kad su se zivotinje pripitomile i postale "domace" i predmet kupoprodaje. Dok je svako sebi lovio, imao je.
teodati

#554 Re: Istina o Bogu

Post by teodati »

Teško je doći do odgovora postoji li Bog, uzrok svega, a kamoli da se objasni je li to netko ili nešto.

Evo što kaže Biblija o tome tko ili što je Bog, dakako, nije to isto kao što to danas crkve propovijedaju, ali ima sličnosti, da vidimo što kaže:

"Bog Biblije nisu neke tri vječne svemoguće osobe, uzrok svega Otac nije osobno biće, Sin je Prvo rođeno biće, dok je Duh Sveti mnoštvo Prvih bića, njih mirijade, koja su rođena nakon Prvog bića.

Svemir kao i život na Zemlji je napravio Duh Sveti, zato se i naziva Životvorcem.

Svaka od te tri Sile ima svoju posebnu ulogu, Otac stvara prostor-vremena, Sin omogućuje rađanje drugih inteligentnih bića, a Duh Sveti pravi svemir i održava ga da postoji."
MehmedPasaMoric

#555 Re: Istina o Bogu

teodati wrote: 05/06/2025 20:05 Teško je doći do odgovora postoji li Bog, uzrok svega, a kamoli da se objasni je li to netko ili nešto.

Evo što kaže Biblija o tome tko ili što je Bog, dakako, nije to isto kao što to danas crkve propovijedaju, ali ima sličnosti, da vidimo što kaže:

"Bog Biblije nisu neke tri vječne svemoguće osobe, uzrok svega Otac nije osobno biće, Sin je Prvo rođeno biće, dok je Duh Sveti mnoštvo Prvih bića, njih mirijade, koja su rođena nakon Prvog bića.

Svemir kao i život na Zemlji je napravio Duh Sveti, zato se i naziva Životvorcem.

Svaka od te tri Sile ima svoju posebnu ulogu, Otac stvara prostor-vremena, Sin omogućuje rađanje drugih inteligentnih bića, a Duh Sveti pravi svemir i održava ga da postoji."
Sta ti ovako mislis o kurbanu?
Dozer

#556 Re: Istina o Bogu

Post by Dozer »

Lijepo s(iz)misljeno. I besmisleno. Logika 0, samo cista dogma.
Da ne pricamo o tome da u vrijeme kada je Biblija nastajala nije postojao termin "prostor-vrijeme", tako da Biblija to sigurno ne "kaze".
Sin je po definiciji potomak oca. Ako otac ne postoji, kako onda postoji sin?
Duh sveti... Sta reci...em duh, em sveti. I jedno i drugo su 100% ljudski konstrukti, tako da..... jbg. Ubleha.
toska

#557 Re: Istina o Bogu

Post by toska »

Dozer wrote: 05/06/2025 16:33 I dalje nisi objasnio sta je uopste poenta te "zrtve", tj. klanja zivotinje u svrhu zrtvovanja?

A mesa je uvijek bilo na trpezi, dok nije izmisljena "vrijednost", kad su se zivotinje pripitomile i postale "domace" i predmet kupoprodaje. Dok je svako sebi lovio, imao je.
Na protekle stranicu, dvije pokušao sam objasniti svoje poimanje žrtve kao nesto imanentno ljudskoj prirodi.
Neću tvrditi da sam jedini u pravu, ali moje posmatranje ljudi i svijeta me dovelo do toga.
Ako nisam dobro prenijeo svoje misli žao mi je, ne umijem bolje.

Teodati, pojam prostor-vrijeme je vezan isključivo uz relativnost i A. A. I opis gravitacije.
Mnogima je u toj teoriji jasan udio prostora, ali ne i vremena, mada čine jedno. Gravitacija bez dimenzije vremena nema smisla i teorija pada.
Dozer

#558 Re: Istina o Bogu

Post by Dozer »

Pala je.
toska

#559 Re: Istina o Bogu

Post by toska »

Dozer wrote: 05/06/2025 22:20Pala je.
Gdje :D, na forumu ili kvantnom nivou? (o kojem znamo još jako malo).
Dozer

#560 Re: Istina o Bogu

Post by Dozer »

Koliko sam ja upratio, otkrivena je cestica brza od svjetlosti.
Tahionska cestica, ako se ne varam. Hipoteza je tu, a pitanje je da li ce i kada biti i potvrdjena jer je otpor tome ogroman od strane fizicara, posto rusi teoriju na kojoj su se svi izgradili.

Sve je to slicno priznavanju ocitih dokaza s petroglifa, geoglifa, hijeroglifa, itd., jer ako bi se priznalo i prihvatilo ono sto je jasno vidljivo na njima, pada kompletna "poznata" istorija nas samih, planete, religija...valja sve nanovo pisati, a povrh svega priznati da se nije bilo u pravu.

Vec sad se moraju pomjeriti neke vremenske granice epoha za koje smo mislili da su bile u jedno vrijeme, a otkriveni dokazi nepobitno potvrdjuju da grijesimo, tipa spomenute mumije Ecija koja dokazuje da puno stvari za koje smo mislili da su mladje, to bas i nisu.
Last edited by Dozer on 05/06/2025 22:58, edited 2 times in total.
toska

#561 Re: Istina o Bogu

Post by toska »

Dozer wrote: 05/06/2025 22:36 Koliko sam ja upratio, otkrivena je cestica brza od svjetlosti.
Tahionska cestica, ako se ne varam. Hipoteza je tu, a pitanje je da li ce i kada biti i potvrdjena jer je otpor tome ogroman od strane fizicara, posto rusi teoriju na kojoj su se svi izgradili.
Ne zamjeri sta, čitao o istom 80ih u jedinom tadašnjem časopisu zvanom Galaksija.
Fin i poučan magazin, jedini dolazio upakovan u najlon :-D

A za ozbiljno, glupo je pretpostaviti da sve znamo i da neće biti novih A. A.
Dozer

#562 Re: Istina o Bogu

Post by Dozer »

toska wrote: 05/06/2025 22:44
Dozer wrote: 05/06/2025 22:36 Koliko sam ja upratio, otkrivena je cestica brza od svjetlosti.
Ne zamjeri sta, čitao o istom 80ih u jedinom tadašnjem časopisu zvanom Galaksija.
Fin i poučan magazin, jedini dolazio upakovan u najlon :-D

A za ozbiljno, glupo je pretpostaviti da sve znamo i da neće biti novih A. A.
Nemamo mi pojma. Grebemo po povrsini jos uvijek, ali nam ego i sujete cesto ne daju dublje.

Eno Egipat. Ispod Velike sfinge georadar ocitao ogromne prostorije na dubini od 60 m, a izmjerena i EMP kakva emituju elektronicki uredjaji. Naravno ne dozvoljava se iskopavanje.
Nemamo pojma kako su izgradjene piramide tamo.
Maje su uvijek tvrdile da oni nisu izgradili "svoje" piramide, nego da su ih samo naselili, a onda dogradjivali. Eno sad lidarom iz zraka otkrivaju cijele gradove na stotinama hektara prostora pod dzunglom, za koje se uopste nije znalo do prije godinu-dvije.
Postoji tzv. Crna piramida unutar planine na Aljasci, visa od Keopsove, ali se nema pojma ni ko, ni kad, ni kako, ni zasto je izgradio

More je toga sto mi vidimo, jos vise ne vidimo, ali ne kontamo, ili cak i negiramo.
toska

#563 Re: Istina o Bogu

Post by toska »

Dozer wrote: 05/06/2025 22:51 ...

More je toga sto mi vidimo, jos vise ne vidimo, ali ne kontamo, ili cak i negiramo.
A šta očekuješ od bića kojem je dato samo 5 čula, kao i gotovo svakoj životinji, i mozgu kao procesoru tih senzora.
Tehnologijom možemo proširiti njihov opseg, ali to ne mijenja njihovu glavnu funkciju, opstanak na Zemlji.
Funkcionišu odlično u tom zadatku.
Priroda ili Bog su moguće smatrali suvišnim i ometajucim sve ostalo.
broj dva

#564 Re: Istina o Bogu

Post by broj dva »

toska wrote: 03/06/2025 21:51
Dozer wrote: 03/06/2025 21:43 Pa evo, ja sam ti dokaz da nema potrebe za visom silom za to. Cak je otvoreno i svjesno negiram.
Sta je tacno nelogicno pomoci nekome bez interesa...?

Ako mi je bog dao svijest i slobodnu volju, kako vi vjerujete, samim tim se on tog momenta iskljucio iz mog daljeg djelovanja i ponadanja, jel' tako? Samim tim on vise ne utice na mene, tj. nema te vise sile. On sad samo cuci negdje i ceka da me kazni ili nagradi.
Vrlo vjerovatno da ima i takvih ljudi, ali generalno čovjek je sebično biće i jedini pokretač mu je interes, bilo ovo ili ono zemaljski.
Ali u tvom i mom interesu je da je ljudima oko nas dobro. Što komšije (ili pripadnici plemena ili grupe ) bolje žive to je jača društvena kohezija, veća sigurnost, lagodniji život...dugotrajno gledano pomoć drugima je pomoć sebi. Tako da nema potrebe za naredbom o merhametluku iz centralnog komiteta, samointeres je dovoljan i prisutan.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#565 Re: Istina o Bogu

Post by Truba »

teodati wrote: 05/06/2025 20:05 Teško je doći do odgovora postoji li Bog, uzrok svega, a kamoli da se objasni je li to netko ili nešto.

mislim da ja i ti dijelimo isto misljenje o 99% stvari medjutim ova jedna...1% je toliko u suprotnosti s našim naučavanjem da smo ranom srednjem vijeku bio bi pokrenut mini krstaški rat na tebe :D
Truba

#566 Re: Istina o Bogu

Post by Truba »

Hakiz wrote: 04/06/2025 23:23 Onog trenutka kada su izmišljeni raj i pakao tog trenutka je postalo nesigurno da li su ljudi dobri jer su dobri ili jer žele u raj/plaše se pakla.

Već sam ranije spiminjao, kada bi bilo moguće izbrisati ideju raja i strah od pakla, tek tada bismo mogli proučiti kakav je stvarno odnos ljudi prema bogu, religijama, vjeri.
Nisam siguran čak ni da pojedinačno vjernici intimno znaju, sami sebi mogu priznati, da li su religiozni zbog samog boga i njihovog iskrenog intimnog odnosa prema njemu, ili slijede dogmu zbog obećanja raja/strahom od pakla.

Nažalost, tu istinu nećemo nikada saznati.
ti ko dzon lenon

ideja raja ili pakla nije izmisljena ona je imanentna svakom ljudskom biću
jer mu je u umu kao savjest što je glas Božji u nama
nakon što su se djeca adama i eve razmnožili svijetom nestala je ideja jednog Boga jer ljudi imaju tendenciju da sve uprošćavaju te su umjesto svevišnjeg počeli obožavati lampinjone sunce zvijezde...jer pazi židovima je trebalo samo 40 godina da zaborave kako ih je Jahve izvukao iz egipta pa su počeli štovati zlatno tele a oni su bili školovani u vjeri
možeš misliti kako su se ponašala divlja plemena nakon adama i eve ali prije proroka koje je slao Gospod da se narod opameti

zapravo kako se ponašaju divlja plemena imaš primjer u indiji i amazonu kada bacaju strrelice na dronove i avione te ubijaju svakog stranca
broj dva

#567 Re: Istina o Bogu

Post by broj dva »

aCme wrote: 05/06/2025 08:31 Inna e’atajna ke-l-kevser, (Mi smo ti, uistinu, mnogo dobro dali)
fesalli li-rabbike venhar, (zato se Gospodaru svome moli i kurban kolji)
inne šanieke huve-l-ebter. (onaj koji tebe mrzi sigurno će on bez spomena ostati)

Jasno ko dan.
Onome ko je spreman nekriticno prihvatiti tekstove stare stoljecima, jeste sve je jasno.
Nama ostalima nista nije jasno.
MehmedPasaMoric

#568 Re: Istina o Bogu

Truba wrote: 06/06/2025 09:29
Hakiz wrote: 04/06/2025 23:23 Onog trenutka kada su izmišljeni raj i pakao tog trenutka je postalo nesigurno da li su ljudi dobri jer su dobri ili jer žele u raj/plaše se pakla.

Već sam ranije spiminjao, kada bi bilo moguće izbrisati ideju raja i strah od pakla, tek tada bismo mogli proučiti kakav je stvarno odnos ljudi prema bogu, religijama, vjeri.
Nisam siguran čak ni da pojedinačno vjernici intimno znaju, sami sebi mogu priznati, da li su religiozni zbog samog boga i njihovog iskrenog intimnog odnosa prema njemu, ili slijede dogmu zbog obećanja raja/strahom od pakla.

Nažalost, tu istinu nećemo nikada saznati.

ideja raja ili pakla nije izmisljena ona je imanentna svakom ljudskom biću
Opet netacno. Stvarno je sokantno koliko se pogresnih tvrdnji iznosi ovde... Pleme Piraha koje zivi u Amazonskoj prasumi, nemaju apsolutno nikakav koncept boga, religije, pakla, raja, bilo cega, u njihovom jeziku uopste ne postoji rijec za boga; zive u savrsenom skladu i harmoniji vec stoljecima. Toliko lijepo zive da je Daniel Everett koji otisao do njih i pokusao da ih "nauci pameti" i prevede na krscanstvo, i sam prihvatio njihovo vidjenje svijeta i napustio religiju 70tih godina proslog stoljeca
Truba

#569 Re: Istina o Bogu

Post by Truba »

citiras selektivno
objasnio sam u nastavku tu tvrdnju

često želim nešto ukrasti pa ne ukradem jer imam savjest
ali kad me iznervira neko maznem mu olovku :D
MehmedPasaMoric

#570 Re: Istina o Bogu

Truba wrote: 06/06/2025 10:07 citiras selektivno
objasnio sam u nastavku tu tvrdnju

često želim nešto ukrasti pa ne ukradem jer imam savjest
ali kad me iznervira neko maznem mu olovku :D
I taj nastavak je netacan jer sam ti naveo primjer plemena koje ne gadja nikoga strijelama, mozes sad otici tamo i najnormalnije se druziti sa njima. Civilizovaniji su od 90% abrahamaca, a ne znaju ni sta znaci rijec bog. Prije toga sam naveo primjer neandertalca invalida kojeg su drugi neandertalci hranili odvajajuci od svojih usta, opet ne znajuci ni za rijec bog a kamoli za religiju. Moral je urodjen ljudima, a ne religija, cak stavise religija i gusi taj prirodni moral i namece nam nekakav izvitopereni koji se bavi nebitnim stvarima kao sto je stigmatizacija seksa.
apsidejzi

#571 Re: Istina o Bogu

Post by apsidejzi »

Dozer wrote: 05/06/2025 16:33 I dalje nisi objasnio sta je uopste poenta te "zrtve", tj. klanja zivotinje u svrhu zrtvovanja?
Poenta zrtve je uvije bila milost gospodara. Kada imas robovlasnicki odnos onda ti kao rob koji ovisi o gospodaru moras njemu pokazati da ga ne furas nego da si mu stvarno odan. Tako ces imati njegovu zastitu i blagislov.

Bilo je ocito prijasnjim generacijama jer oni su se radjali u takvom sistemu. Nama je ovaj koncept stran jer nemamo formalnog robovlasnistva. Najblize sto imamo je zajeban sef na poslu. Onda mu se moras uvlaciti u guzicu.

Poenta zrtve je zapravo uvlacenje u guzicu kako te ne bi na onom svijetu przio na raznju. Primitivni robovlasnicki odnos. A ostalo ovisi o religiji: nekad je to ova ili ona zivotinja a u neki kulturama su to djeca. Moras uzeti nesto vrijedno da bi ti se bog smilovao. Mozda je susa pa ti treba kisa. Mozda nije rodna godina. Mozda kuga hara.A mozda investicija za drugi svijet. Uvlacenje u guzicu ako si vjernik ili grupni pritisak ako si onako vjernik.
Last edited by apsidejzi on 06/06/2025 10:20, edited 2 times in total.
Truba

#572 Re: Istina o Bogu

Post by Truba »

bilo je istraživanje njemačkih autora da ljudi imaju tendenciju simplifikacije stvari zato se kreneulo štovati sunce
stvarno mi se ne da uvjeravati ikoga niti mi je to namjera
iznosim svoje misli

tako je bilo istraživanje da u osnovi svako pleme ima jednog boga
sve ostalo je nadgradnja
apsidejzi

#573 Re: Istina o Bogu

Post by apsidejzi »

Truba wrote: 06/06/2025 10:18 bilo je istraživanje njemačkih autora da ljudi imaju tendenciju simplifikacije stvari zato se kreneulo štovati sunce
stvarno mi se ne da uvjeravati ikoga niti mi je to namjera
iznosim svoje misli

tako je bilo istraživanje da u osnovi svako pleme ima jednog boga
sve ostalo je nadgradnja
To se naziva bog izuzetaka. Ono sto ne znas objasnit pripises bogu jer imas potrebu za sigurnosti. Figura oca koji je bio sigurnost dok si bio mal i nejak. On te cuvao i pazio. Kad narastes i dalje imas tu potrebu i onda sve svoje unutrasnje strahove i nesigurnosti prepustas toj iluziji boga. Tako dobijas privid sigurnosti i kontrole. Beg te pazi. Dok ne odes u Gazu i slica mjesta i skontas da to bas i nije tako.
Truba

#574 Re: Istina o Bogu

Post by Truba »

ne bih ja rekao sigurnost
ima onaj mma borac koji slavi Krista prije i poslije svake utakmice
bogat lijep zgodan bilder i jak...čega da se on plaši?

a gaza kao grijeh protiv Boga je ...grijeh čovjeka prema Bozjim zakonima
morate razdvojiti covjeka i grijeh da bi se razgovaralo o ovim temama
ja ko teolog amater izvrsni poznavatelj vrhbosanske nadbiskupije nisam adekvatan da govorim o svjetskim sukobima
kad se prekrši jedna od božjihzapovijedi nastaje stanje grijeha i sve posljedice iz tog kršenja ne pripadaju Bogu već čovjeku kao slobodnom biću

uputstva za normalan život imamo
pitanje je poštujemo li ih?
MehmedPasaMoric

#575 Re: Istina o Bogu

Mislis uputstva za normalan zivot tipa onog da je prihvatljivo mlatiti robove, ali ne toliko jako da umru za par dana, jer jedino ako umru za par dana onda smo pocinili grijeh, a to sto uopste drzimo robove i sto ih mlatimo samo po sebi nije grijeh? Ovo je iz Biblije btw
Post Reply