Istina o Bogu

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
toska

#526 Re: Istina o Bogu

Post by toska »

MehmedPasaMoric wrote: 03/06/2025 18:13
toska wrote: 03/06/2025 17:46
Dozer wrote: 03/06/2025 13:35 ...

Za 3 dana je spreman genocid ovaca, tacnije - zrtvovanje. I onda kaze daleko smo odmakli od vremene prije 1500+ godina....eh....
Već je neko komentarisao i biće još, a nadovezati ću se na tvoj post.

Sam čin žrtvovanja i kurbana nije za svakoga i treba ga prepustiti ljudima koji s tim nemaju problema.
Tako je i praksa.

Ne ulazeći dalje u to želim da skrenem pažnju na nešto drugo, a to je da čin žrtvovanja nečega radi dobiti nečega ili kao zahvalnost za nešto dobiveno, je, po mom svom iskustvu i spoznaji neodvojiv od čovjeka.
Tu je svjetonazor nebitan, vjernici, nevjernici, agnostici, ateisti..

Čak bi se usudio to nazvati i nagonom za žrtvu u ime dobrobiti.

E sad, to sto su ta žrtvovanja kroz historiju bila svakava pa čak i djecu, suplemenike itd. je druga tema.

Žrtva je i svako obećanje sebi da će se uraditi neko dobro djelo u ime neke dobiti i trenutnog blagostanja ili obećanje da će se čovjek "odužiti" ako uspije u velikoj želji, a tome je sklon možda i svaki čovjek.

Mislim da je pojam žrtve time puno kompleksniji od površnog posmatranja.
Zrtvuj sebe a ne zivotinju... Doniraj bubreg, doniraj krv, doniraj jetru, doniraj roznjacu, doniraj kosu za oboljele od raka itd, sta je ovca skrivila pa da je zrtvujes i kakve veze ovca ima sa Alahom da bi bila zrtvovana u njegovo ime? Onda je logicnije da ovca udje u dzenet nego njen koljac jer ona je ta koja podnosi zrtvu. Kako se to onaj koji kolje zivotinju zrtvuje za nesto? Religijska logika vjecno suplja ko svicarski sir
Pisao sam o pojmu žrtve i žrtvovanja kao dijelu ljudske psihe, ne o konkretnom slučaju i naveo sam da ne želim tu raspavu.

Kad si vec potegao pitanje kurbana i to je nesto tvoje, imovina, blago ili kako sve vec narod naziva.
Znaci daješ nesto svoje.

Ali molba, nastavit ću diskusiju bez ovog slučaja i priča treba biti o žrtvi u uopštenom smislu.
Dozer

#527 Re: Istina o Bogu

Post by Dozer »

Za 3 dana je spreman genocid ovaca, tacnije - zrtvovanje. I onda kaze daleko smo odmakli od vremene prije 1500+ godina....eh....

Sam čin žrtvovanja i kurbana nije za svakoga i treba ga prepustiti ljudima koji s tim nemaju problema.
Tako je i praksa.

Ne ulazeći dalje u to želim da skrenem pažnju na nešto drugo, a to je da čin žrtvovanja nečega radi dobiti nečega ili kao zahvalnost za nešto dobiveno, je, po mom svom iskustvu i spoznaji neodvojiv od čovjeka.

E sad, to sto su ta žrtvovanja kroz historiju bila svakava pa čak i djecu, suplemenike itd. je druga tema.

Žrtva je i svako obećanje sebi da će se uraditi neko dobro djelo u ime neke dobiti i trenutnog blagostanja ili obećanje da će se čovjek "odužiti" ako uspije u velikoj želji, a tome je sklon možda i svaki čovjek.

Ovo sad moze izgledati ovako ili onako, al' nebitno...
Ja, recimo, nikad u zivotu nisam uradio nesto nekome uz ocekivanje bilo kakve zahvale, dobrobiti ili bilo cega zauzvrat. A nije da nisam pomagao, pomazem i sad na razne nacine, sto me cesto kosta finansijski, vremenski, nekad i zivaca, ali opet niti sam ikad ocekivao, a jos manje trazio od bilo koga bilo sta zauzvrat. Cak mi nikad to ni na pamet ne padne.

Ima ovdje ljudi koji ovo znaju.

A.druge strane, kurban (zrtva)... danas je to modifikovano do neprepoznatljivosti, i izgubilo je odavno i svrhu i smisao. Danas ljudi ne kolju svoje zivotinje, nego ih kupe, i kolje ih neko drugi za njih. Jednostavno to nije to. To se danas radi da se ispuni forma, u mnogim slucajevima da se ljudima oko sebe pokaze "ja sam baja", to je danas ovdje "in".

Vrlo slicno odlasku na hadz. Koliko je meni poznato, na hadz se ide kad se pozavrsavaju sve druge zivotne stvari (kucenje, porodica, djeca, itd.), i kad ga sam sebi mozes platiti nakon svega toga.
Danas je.ovdje moda ici na hadz, pa se prave ture, poklanjaju se (placaju) odlasci tamo, i djeca se vode, itd. Sve je postalo prilicno besmisleno, pa i nakaradno......
Last edited by Dozer on 03/06/2025 21:09, edited 2 times in total.
MehmedPasaMoric

#528 Re: Istina o Bogu

Post by MehmedPasaMoric »

toska wrote: 03/06/2025 19:07
MehmedPasaMoric wrote: 03/06/2025 18:13

Tako je i praksa.

Zrtvuj sebe a ne zivotinju... Doniraj bubreg, doniraj krv, doniraj jetru, doniraj roznjacu, doniraj kosu za oboljele od raka itd, sta je ovca skrivila pa da je zrtvujes i kakve veze ovca ima sa Alahom da bi bila zrtvovana u njegovo ime? Onda je logicnije da ovca udje u dzenet nego njen koljac jer ona je ta koja podnosi zrtvu. Kako se to onaj koji kolje zivotinju zrtvuje za nesto? Religijska logika vjecno suplja ko svicarski sir
Pisao sam o pojmu žrtve i žrtvovanja kao dijelu ljudske psihe, ne o konkretnom slučaju i naveo sam da ne želim tu raspavu.

Kad si vec potegao pitanje kurbana i to je nesto tvoje, imovina, blago ili kako sve vec narod naziva.
Znaci daješ nesto svoje.

Ali molba, nastavit ću diskusiju bez ovog slučaja i priča treba biti o žrtvi u uopštenom smislu.
Nemozes iznijeti potpuno nelogicnu tvrdnju i onda reci ne zelim tu raspravu. Fino kazes to je paganski obicaj kojeg smo naslijedili i mirna Bosna (to nije jedini paganski obicaj kojeg ste preuzeli niti je vase klanje kurbana jedini oblik prinosenja zrtve trenutno aktivan u svijetu) Nemoj mi pokusavati objasniti tu zrtvu kroz iskrivljenu logiku da se taj koji kolje kurban zrtvuje. Ne zrtvuje se on nego ovca jer po definiciji, jezickoj i legalnoj, zrtva je neopravdano ispastanje
Dozer

#529 Re: Istina o Bogu

Post by Dozer »

Koljac se zrtvuje jer mora klat, i sto daje ovcu..... valjda... Ili, danas, jer mora platiti taj kurban, tj. ovcu.

S druge strane, ako se vec nesto radi iz duse i s voljom, onda tu nema licne zrtve.
toska

#530 Re: Istina o Bogu

Post by toska »

Dozer wrote: 03/06/2025 20:04

Tako je i praksa.

Ovo sad moze izgledati ovako ili onako, al' nebitno...
Ja, recimo, nikad u zivotu nisam uradio nesto nekome uz ocekivanje bilo kakve zahvale, dobrobiti ili bilo cega zauzvrat. A nije da nisam pomagao, pomazem i sad na razne nacine, sto me cesto kosta finansijski, vremenski, nekad i zivaca, ali opet niti sam ikad ocekivao, a jos manje trazio od bilo koga bilo sta zauzvrat. Cak mi nikad to ni na pamet ne padne.

Ima ovdje ljudi koji ovo znaju.

...
Mislim da sam i upratio nesto oko tih tvojih aktivnosti i sve 5.

Ali tvoj odgovor može biti i off i on topic, Na prvu mi je bio off.

Ne radi se o očekivanju dobiti od ljudi nili oduživanju ljudima već višoj sili ma kako je zvali, evo New ageri je zovu Univerzum.
Obično je prinos bogovima, Bogu, idolima, svecima itd. mada ima pojava i da se žrtva prinosi raznim demonima.

E sad, ja nemam moć prosuđivati zašto si ti davao defacto žrtvu u imovini, a i ti sam je vjerovatno ne bi nazvao žrtvom i ja tu nemam sta komentarisati.
Dozer

#531 Re: Istina o Bogu

Post by Dozer »

Jednostavno je - ljudski je pomoci ako se moze. I to ne samo ljudima, nego i zivotinjama. Jednostavnije od ovoga ne moze.
Ako mogu - pomognem, nebitan je nacin. Ako ne mogu - necu ni odmoci. Osim ako me pravis budalom. Tada cu ti podapeti, i pride te gurnuti niz basamake. I onda ti i skociti na glavu s obje noge.

I ne smatram tu pomoc nikakvom svojom zrtvom. Tako me odgojili roditelji. Nevjernici, btw, sto sam i sam. Visa sila, sto se mene tice, ne postoji. Mocnije i jace stvari i desavanja da, ali visa sila u religijskom smislu, tj. bog, to ne. Ljudska izmisljotina.
toska

#532 Re: Istina o Bogu

Post by toska »

Dozer wrote: 03/06/2025 21:33 Jednostavno je - ljudski je pomoci ako se moze. I to ne samo ljudima, nego i zivotinjama. Jednostavnije od ovoga ne moze.
Ako mogu - pomognem, nebitan je nacin. Ako ne mogu - necu ni odmoci.
I ne smatram to nikakvom svojom zrtvom. Tako me odgojili roditelji. Nevjernici, btw.
Fino od tebe i roditelja, ali bez faktora više sile meni je to ponašanje nelogično.

Ovdje ne pretendujem da sam u pravu već slobodno mišljenje.
Dozer

#533 Re: Istina o Bogu

Post by Dozer »

Pa evo, ja sam ti dokaz da nema potrebe za visom silom za to. Cak je otvoreno i svjesno negiram.
Sta je tacno nelogicno u pomoci nekome bez interesa...?

Ako mi je bog dao svijest i slobodnu volju, kako vi vjerujete, samim tim se on tog momenta iskljucio iz mog daljeg djelovanja i ponasanja, jel' tako? Samim tim on vise ne utice na mene, tj. nema te vise sile koja me, kao, vodi. On sad samo cuci tamo negdje i ceka da me kazni ili nagradi (potpuno besmislen koncept).
toska

#534 Re: Istina o Bogu

Post by toska »

Dozer wrote: 03/06/2025 21:43 Pa evo, ja sam ti dokaz da nema potrebe za visom silom za to. Cak je otvoreno i svjesno negiram.
Sta je tacno nelogicno pomoci nekome bez interesa...?

Ako mi je bog dao svijest i slobodnu volju, kako vi vjerujete, samim tim se on tog momenta iskljucio iz mog daljeg djelovanja i ponadanja, jel' tako? Samim tim on vise ne utice na mene, tj. nema te vise sile. On sad samo cuci negdje i ceka da me kazni ili nagradi.
Vrlo vjerovatno da ima i takvih ljudi, ali generalno čovjek je sebično biće i jedini pokretač mu je interes, bilo ovo ili ono zemaljski.
Dozer

#535 Re: Istina o Bogu

Post by Dozer »

Mozda danas u materijalistickom drustvu, ali ne i oduvijek.
Hakiz

#536 Re: Istina o Bogu

Post by Hakiz »

toska wrote: 03/06/2025 21:40
Dozer wrote: 03/06/2025 21:33 Jednostavno je - ljudski je pomoci ako se moze. I to ne samo ljudima, nego i zivotinjama. Jednostavnije od ovoga ne moze.
I ne smatram to nikakvom svojom zrtvom. Tako me odgojili roditelji. Nevjernici, btw.
Fino od tebe i roditelja, ali bez faktora više sile meni je to ponašanje nelogično.

Primjeri ponašanja nekih životinja, posebno jedne vrste slijepog miša, pokazuju da je u živa bića, osim nagona za ličnim samoodržanjem, ugrađena i svijest da je sigurnost u masi i da dobrobit drugih jedinki neke vrste doprinosi doborobiti svake jedinke te vrste o kojoj se radi. Dakle, ako pomognem drugima, i ja ću biti sigurniji u trenutku opasnosti, drugi će pomoći meni.

To jeste, i takva društvena svijest je, zapravo, nagon. Instinkt.

Nema tu potrebe za višom silom. Ugrađeno je u DNA te vrste.

Posebno naglašavam da je u pitanju ponašanje životinja, dakle oblika života koji, za razliku od ljudi, ne poznaje boga, ne može biti posvećen, neće u raj, a naročito je bitna činjenica da nema moralni kod koji je bog dao ljudima.

I bez osjećaja morala koji je po religijama "poklon" više sile ljudima, jedinka pomaže svojoj grupi i grupa pomaže jedinci.

Naprosto, kada se raščlani, nema potrebe za višom silom. Sve će se nastaviti dešavati ako iz jednačine uklonimo višu silu. Sunce će se dizati i spuštati, živa bića će se rađati i umirati itd. "Automatski". Bez potrebe za posebnom i namjernom intervencijom više sile da se te stvari nastave odvijati.

Zamisli tek kada je u pitanju čovjek koji ne samo instinktivno, nego i racionalno, ima svijest o potrebi pomoći i unutar grupe, vrste, jedni drugima i grupe individuama, kao i individue grupi. Ponašanju koje nije rezultat (samo) nagona nego, pa, matematike. Kada se iskustvo takvog ponašanja milionima godina evolucije čak i otprije postojanja ljudi, ugrađuje u DNA ljudske vrste. Tek tada nema potrebe za višom silom koja "naređuje" ili "opravdava" takvo ponašanje.

Štaviše, svijest, racio čovjeka je zaključio, matematički, da je pomoć potrebna ne samo unutar vrste, nego i između vrsta. Banalizovat ću, ako ljudi dozvole uništenje pčela, na kraju će i ljudi biti u problemu.

Nema tu potrebe za višom silom. Samo staviti na papir, podvući crtu i vidjeti rezultat računa, jednačine.
MehmedPasaMoric

#537 Re: Istina o Bogu

toska wrote: 03/06/2025 21:51
Dozer wrote: 03/06/2025 21:43 Pa evo, ja sam ti dokaz da nema potrebe za visom silom za to. Cak je otvoreno i svjesno negiram.
Sta je tacno nelogicno pomoci nekome bez interesa...?

Ako mi je bog dao svijest i slobodnu volju, kako vi vjerujete, samim tim se on tog momenta iskljucio iz mog daljeg djelovanja i ponadanja, jel' tako? Samim tim on vise ne utice na mene, tj. nema te vise sile. On sad samo cuci negdje i ceka da me kazni ili nagradi.
Vrlo vjerovatno da ima i takvih ljudi, ali generalno čovjek je sebično biće i jedini pokretač mu je interes, bilo ovo ili ono zemaljski.
Netacno, pronadjeni su fosili neandertalca u Iraku koji je u djetinjstvu izgubio ruku pa je ipak umro tek u 45 godini, sto znaci da su citav zivot o njemu vodili brigu drugi neandertalci, donosili mu hranu itd. To se desilo prije 30-40 hiljada godina, znaci da ljudima ne treba bog da bi cinili dobro nego da se radi o prirodnom instinktu. Ako bi ikog pokretao samo interes i poriv za prezivljavanje onda bi to bili bezbozni pripadnici prvobitnih zajednica

Jedino sa cim se slazem ovde jeste da je vjernicima jedini pokretac interes, velikoj vecini i ovozemaljski i onozemaljski, a maloj manjini koji bi se mogli nazvati "pravim vjernicima" samo onozemaljski. Zamisli radis dobra djela ne zato sto su dobra nego zato sto ces za njih biti nagradjen? Zar nije moralnije raditi ih bez ocekivanja nagrade?
broj dva

#538 Re: Istina o Bogu

Post by broj dva »

toska wrote: 03/06/2025 21:40

Moze malo elaboracije, kako je pomaganje nekome nelogicno i zasto ? Da li je to u smislu "zasto pomoci ako bog ne gleda/ne naredi/ ne nagradi" ili te pogresno shvatam ?
Dozer

#539 Re: Istina o Bogu

Post by Dozer »

Zakljucak - zapravo su vjernici ti koji su sebicni i koji uvijek imaju neki interes u pozadini. I to im je sasvim logican nacin razmisljanja i ponasanja.
Ako nema inreresa, onda nema ni potrebe za dobrim djelima.
Drustveni i humani sentiment = 0.

A istina o bogu...eh... mislim da je vise nego ocigledna iz svega napisanoga, a ne vidi je samo onaj ko to ne zeli.

Odoh gledat dokumentarac (Gospodar prstenova - oplako sam :lol: )
toska

#540 Re: Istina o Bogu

Post by toska »

Generalno, ljudi, narodi gro dobra-ispravno čini samo iz ovosvjetskog dobra, od jutra do mraka

Dobro u ime više sile je svima sporedno i usputno jer nema nikakve garancije za povrat izuzev obecanja dok je ovozemaljski povrat logičan pogotovo sto vise ljudi sazna ili jednostavno se vrati kroz logiku davanja-primanja.
Hakiz

#541 Re: Istina o Bogu

Post by Hakiz »

Onog trenutka kada su izmišljeni raj i pakao tog trenutka je postalo nesigurno da li su ljudi dobri jer su dobri ili jer žele u raj/plaše se pakla.

Već sam ranije spiminjao, kada bi bilo moguće izbrisati ideju raja i strah od pakla, tek tada bismo mogli proučiti kakav je stvarno odnos ljudi prema bogu, religijama, vjeri.
Nisam siguran čak ni da pojedinačno vjernici intimno znaju, sami sebi mogu priznati, da li su religiozni zbog samog boga i njihovog iskrenog intimnog odnosa prema njemu, ili slijede dogmu zbog obećanja raja/strahom od pakla.

Nažalost, tu istinu nećemo nikada saznati.
Dozer

#542 Re: Istina o Bogu

Post by Dozer »

A ni oni, jer podsvjesno ce uvijek imati tu neku tacku nagrade i kazne oko koje se vrte. Hiljade godina religijskog zastrasivanja su uradile svoje.

Dovoljno je samo pretraziti Bibliju i Kur'an na rijeci kazna, kazniti, nagrada, nagraditi, i da sve bude jasno. Stotine puta se ovo ponavlja, u raznim kontekstima, ali uvijek sa istom sustinom - ako vjerujes bices nagradjen, ako ne vjerujes bices kaznjen.
aCme

#543 Re: Istina o Bogu

Post by aCme »

Inna e’atajna ke-l-kevser, (Mi smo ti, uistinu, mnogo dobro dali)
fesalli li-rabbike venhar, (zato se Gospodaru svome moli i kurban kolji)
inne šanieke huve-l-ebter. (onaj koji tebe mrzi sigurno će on bez spomena ostati)

Jasno ko dan.
MehmedPasaMoric

#544 Re: Istina o Bogu

aCme wrote: 05/06/2025 08:31 Inna e’atajna ke-l-kevser, (Mi smo ti, uistinu, mnogo dobro dali)
inne šanieke huve-l-ebter. (onaj koji tebe mrzi sigurno će on bez spomena ostati)

Jasno ko dan.
Sta je sad konkretno jasno kao dan?
Hakiz

#545 Re: Istina o Bogu

Post by Hakiz »

aCme wrote: 05/06/2025 08:31 Inna e’atajna ke-l-kevser, (Mi smo ti, uistinu, mnogo dobro dali)

Jasno ko dan.
42.

Jasno k'o dan.
Dozer

#546 Re: Istina o Bogu

Post by Dozer »

Ulaskom u trolejbus sigurno ce se zavrsiti u tramvaju na autobuskoj liniji za Vogoscu s predsjedanjem u taxi u Visokom.

Jasno k'o dan.
aCme

#547 Re: Istina o Bogu

Post by aCme »

MehmedPasaMoric wrote: 05/06/2025 10:29

Jasno ko dan.
Sta je sad konkretno jasno kao dan?
Da se kurban treba klat u svojoj avliji, njivi, vikendici, selu, kod prijatelja, rođaka ko je kako u mogućnosti, a ne UPLAĆIVATI.
Dozer

#548 Re: Istina o Bogu

Post by Dozer »

Sta je poenta kurbana (zrtve)...?

Btw, nedavno mi jedan vjernik rece, citiram: "Klanje je najhumaniji nacin ubijanja zivotinje.". Odgovorio sam mu, citiram: "Ziv bio, ne kupetaj. Sta bi tebi bilo draze - da ti neko sprasi metak u celo, ili da te kolje, pri cemu si ti i dalje ziv i svjestan, osjetis bol, vidis svoju krv kako lipti iz tvog vrata, i umires naredne 2-3 minute guseci se?".

Samo je usutio.
Ja ne znam cemu vas vjernike "uce" po dzamijama i crkvama, ali ako su ovo stvari kojima vam tamo ispiru mozak, onda...mrka kapa....
toska

#549 Re: Istina o Bogu

Post by toska »

Sta je poenta ubijanja-klanja više stotina janjadi od par kila u Jablanici svaki dan? To su baby.

Žrtva nije, glad nije, čemu onda takav masakr janjadi?
Zašto u Americi nema teletine I vjerovatno janjetine I junetine u prodaji? Svi znamo samo za čuvenu američku govedinu

Igra logike nije jednostavna.

Zbog osjetljivosti teme kurbana dan prije i mogućeg zaključavanja ja temu stalno usmjeravam na pojam žrtve u opštem smislu ljudske psihe.
Dozer

#550 Re: Istina o Bogu

Post by Dozer »

toska wrote: 05/06/2025 15:17 Sta je poenta ubijanja-klanja više stotina janjadi od par kila u Jablanici svaki dan? To su baby.

Žrtva nije, glad nije, čemu onda takav masakr janjadi?
Zašto u Americi nema teletine I vjerovatno janjetine I junetine u prodaji? Svi znamo samo za čuvenu američku govedinu

Igra logike nije jednostavna.

Zbog osjetljivosti teme kurbana dan prije i mogućeg zaključavanja ja temu stalno usmjeravam na pojam žrtve u opštem smislu ljudske psihe.
Ljudi, kao sto ti je vjerovatno poznato,spadaju u grupu sisara-mesozdera. Nekada smo bili lovci i sakupljaci. Danas smo kupci, poneko jos uvijek lovac i sakupljac, ali generalno smo mesozderi. To ti je i odgovor za Jablanicu.

Ko ti je rekao da u USA nema teletine i janjetine u prodaji..? Sta je sa svinjetinom...? Razlika je u tome sto nema tog mesa izlozenog kao kod nas (rijetko), nego se sve fabricki pakuje i vakumira. "Veal" i "lamb" su teletina i janjetina, zar ne...? "Beef" govedina, "pork" svinjetina. I imas kupiti svako.

Hajde da se usmjerimo u tvom pravcu zrtve. Vec pitah - sta je poenta kurbana (zrtve)? Cemu strah od price o tome? Kakve veze ima Bajram?

Vidis, upravo je ovo ono sto rekoh gore - usadjeni strah. Cega se bojis?
Post Reply