Pranje ulica u Sarajevu

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
DaysleepeR

#1 Pranje ulica u Sarajevu

Post by DaysleepeR »

Da li neko zna ko je nadležan za pranje ulica u Sarajevu?
Da li to radi RAD kao redovnu aktivnost ili to radi po nalogu Grada ili Kantona?

Razlog što pitam, iako nemam ništa protim prakse i smatram je lijepom ostavštinom prošlih vremena, čime su čak i prijatelji nijemci bili fascinirani, smatram da se u Sarajevu radi prerano (obično počnu oko 23 sata) dok još na ulicama ima dosta saobraćaja, čime se značajno pogoršavaju uslovi na cesti, posebno za motocikliste i narušava bezbjednost saobraćaja.

Volio bih nekako pokušati utjecati da se isto pomjeri barem sat vremena kasnije kada je manje saobraćaja kako bi se izbjegle saobraćajne nesreće.

Chatgpt
Kvašenje ulica, odnosno prskanje vodom kako bi se smanjila prašina ili temperatura u gradskim sredinama, može imati i pozitivne i negativne uticaje na bezbjednost saobraćaja, u zavisnosti od načina i vremena izvođenja. Evo ključnih aspekata:

---

### **Pozitivni uticaji:**

1. **Smanjenje prašine:**

* Poboljšava vidljivost za vozače i motocikliste.
* Smanjuje iritaciju očiju i disajnih puteva, što indirektno povećava pažnju vozača i pješaka.

2. **Smanjenje temperature asfalta:**

* U ekstremno toplim danima, vlažan asfalt može smanjiti rizik od deformacije puta (mekšanje asfalta), što pomaže stabilnosti vozila.

---

### **Negativni uticaji:**

1. **Smanjeno prianjanje guma:**

* Vlažna površina smanjuje koeficijent trenja, posebno ako je ulica upravo nakvašena i još uvijek ima tanki sloj prašine (tzv. *uljni film*).
* Ovo povećava rizik od proklizavanja, posebno za motocikliste i bicikliste.

2. **Iznenadno kvašenje:**

* Ako se kvašenje vrši tokom saobraćajnog špica ili bez najave, vozači mogu biti iznenađeni promjenom uslova, što povećava rizik od sudara.

3. **Refleksija svjetlosti:**

* Vlažan asfalt reflektuje više svjetlosti, posebno noću, što može zaslijepiti vozače.

4. **Mogućnost stvaranja bara:**

* Ako kanalizacija nije efikasna, kvašenje može dovesti do formiranja lokvi koje povećavaju rizik od akvaplaninga ili skrivanja rupa na cesti.

---

### **Zaključak:**

Kvašenje ulica **može doprinijeti bezbjednosti** ako se sprovodi planski (van špica, sa dobrim odvodnjavanjem i jasnim upozorenjima). Međutim, **ako se radi neplanski ili neadekvatno**, može **značajno ugroziti saobraćaj**, posebno za vozače dvotočkaša.

Ako ti treba primjer za analizu u konkretnom gradu (npr. Sarajevo), mogu ti pomoći s podacima o temperaturama, saobraćaju ili infrastrukturnim navikama.
✅ Preporuke za Sarajevo
Planiranje kvašenja ulica: Izvoditi kvašenje tokom perioda niske gustine saobraćaja, izbjegavajući jutarnje i večernje špiceve.

Obezbjeđenje adekvatne odvodnje: Redovno održavanje kanalizacije i odvodnih sistema kako bi se spriječilo zadržavanje vode na kolovozu.

Informisanje učesnika u saobraćaju: Postavljanje upozorenja i signalizacije tokom i nakon kvašenja ulica kako bi vozači bili svjesni promijenjenih uslova na putu.

Integracija u planove urbane mobilnosti: Uključivanje strategija za kvašenje ulica u šire planove za održivu urbanu mobilnost, uzimajući u obzir bezbjednost saobraćaja i kvalitet vazduha.
balkangreenenergynews.com
muha_sa

#2 Re: Pranje ulica u Sarajevu

Post by muha_sa »

Nekad se ulice svakodnevno prale.
Ne pamtim kad sam vidio cisternu da je Cvilom prošla :-)
DaysleepeR

#3 Re: Pranje ulica u Sarajevu

Post by DaysleepeR »

Mislim da peru od SCC-a pa prema Vijećnici samo.
Nekad su prali Radničku redovno i to obično tokom dana.
Zato i pitam ko je za to nadležan, moguće da su općine.
tomhagen

#4 Re: Pranje ulica u Sarajevu

Post by tomhagen »

Trebalo bi biti da općine angažuju preduzeća za čišćenje (uglavnom JKP RAD, ne znam ima li jos neko).
Centralni turistički dio sam viđao da se često pere. Prije 4-5 godina (kako sam tad redovno bio tu) su po Grbavici prali jednom sedmično. Prethodne dvije sedmice sam ih vidio da su prolazili Brekom i Bjelavama...Dakle, adresa bi bila Općina ili Mjesna zajednica kao ispostava Općine i tamo se raspitati, ako se ne cisti i ne odrzava onda i kakvih potpisa po komsiluku prikupiti i ići sa zahtjevima prema opcini. Ne mora znaciti da ce upalit. Meni i ljudima oko mene je uspjesnost bila polovicna kad se trazilo sta od opcine. Npr, kada su s dotrajalih stabala počele da se lome grane, brzo su reagovali nakon podnosenja zahtjeva i dosao je Park i orezao stabla, jedno kojem nije bilo spasa posjekli. Za postavljanje usporivača i ležećih policajaca u naselju je trebalo nekih 2-3 godine, al se na kraju nesto i po tom pitanju uradilo. Od rampe za kolica pored stepenica kod apoteke jos uvijek nije bilo nista. Za općinsko dotiranje za renoviranje krova zgrade su na kulturan način otkantali...i tako...Treba probati.

P.S. Moje iskustvo s MZ je da im se nista ne da raditi i nista ne moze i ne mogu oni. Al ako ti je usput mozes probati i tako. Vjerovatno sve zavisi od ljudi u MZ. Sljedeca stanica je onda Općina, ima u šalter sali gotovih formulara, popunis sta ti treba, predas na protokol i cekas. Ako znas kakvog vijećnika ili ljudi bliskih Nacelniku da se pogura, moze pomoci. Samo sto ni vijecnici tu ne mogu mnogo. Mogu predlagati na vijecu, ali je na kraju Nacelnikova zadnja, jbg, takav sistem, da nema sistema koji ce sam rjesavat probleme
dječak sa šibicama

#5 Re: Pranje ulica u Sarajevu

Post by dječak sa šibicama »

Uzmite slauf i sami operite, zasto cekate da to neko drugi :bih:
DaysleepeR

#6 Re: Pranje ulica u Sarajevu

Post by DaysleepeR »

tomhagen wrote: 05/06/2025 11:27 Trebalo bi biti da općine angažuju preduzeća za čišćenje (uglavnom JKP RAD, ne znam ima li jos neko).
Centralni turistički dio sam viđao da se često pere. Prije 4-5 godina (kako sam tad redovno bio tu) su po Grbavici prali jednom sedmično. Prethodne dvije sedmice sam ih vidio da su prolazili Brekom i Bjelavama...Dakle, adresa bi bila Općina ili Mjesna zajednica kao ispostava Općine i tamo se raspitati, ako se ne cisti i ne odrzava onda i kakvih potpisa po komsiluku prikupiti i ići sa zahtjevima prema opcini. Ne mora znaciti da ce upalit. Meni i ljudima oko mene je uspjesnost bila polovicna kad se trazilo sta od opcine. Npr, kada su s dotrajalih stabala počele da se lome grane, brzo su reagovali nakon podnosenja zahtjeva i dosao je Park i orezao stabla, jedno kojem nije bilo spasa posjekli. Za postavljanje usporivača i ležećih policajaca u naselju je trebalo nekih 2-3 godine, al se na kraju nesto i po tom pitanju uradilo. Od rampe za kolica pored stepenica kod apoteke jos uvijek nije bilo nista. Za općinsko dotiranje za renoviranje krova zgrade su na kulturan način otkantali...i tako...Treba probati.

P.S. Moje iskustvo s MZ je da im se nista ne da raditi i nista ne moze i ne mogu oni. Al ako ti je usput mozes probati i tako. Vjerovatno sve zavisi od ljudi u MZ. Sljedeca stanica je onda Općina, ima u šalter sali gotovih formulara, popunis sta ti treba, predas na protokol i cekas. Ako znas kakvog vijećnika ili ljudi bliskih Nacelniku da se pogura, moze pomoci. Samo sto ni vijecnici tu ne mogu mnogo. Mogu predlagati na vijecu, ali je na kraju Nacelnikova zadnja, jbg, takav sistem, da nema sistema koji ce sam rjesavat probleme
Ja sam preko MZ-a uspio da stave poklopac na šaht koji je ukraden, iako me je i Vodovod i kanalizacija odjebao.
Onda sam išao preko MZ-a i za dva dana su došli iz istog Vodovoda i Kanalizacije i stavili šaht.

Isto sam uspio preko MZ-a da se zasade sadnice na jednu manju zelenu površinu pored parkinga pred zgradom gdje je svako malo neka lola parkirala auto, pa su iako mi je neka gospođa iz Općine Centar pismeno (u hard copy odgovoru na moj zahtjev) očitala bukvicu što nisam prijavio parkirano vozilo (a jesam), nakon godinu dana došao Park i zasadio sadnice.

Može se, iako traje i treba truda, ali neće nam EU doći dok je sami ne dovedemo.
tomhagen

#7 Re: Pranje ulica u Sarajevu

Post by tomhagen »

DaysleepeR wrote: 05/06/2025 12:16
tomhagen wrote: 05/06/2025 11:27 Trebalo bi biti da općine angažuju preduzeća za čišćenje (uglavnom JKP RAD, ne znam ima li jos neko).

Ja sam preko MZ-a uspio da stave poklopac na šaht koji je ukraden, iako me je i Vodovod i kanalizacija odjebao.
Onda sam išao preko MZ-a i za dva dana su došli iz istog Vodovoda i Kanalizacije i stavili šaht.

Isto sam uspio preko MZ-a da se zasade sadnice na jednu manju zelenu površinu pored parkinga pred zgradom gdje je svako malo neka lola parkirala auto, pa su iako mi je neka gospođa iz Općine Centar pismeno (u hard copy odgovoru na moj zahtjev) očitala bukvicu što nisam prijavio parkirano vozilo (a jesam), nakon godinu dana došao Park i zasadio sadnice.

Može se, iako traje i treba truda, ali neće nam EU doći dok je sami ne dovedemo.
Tako je! "država d'uradi" mentalitet nas ubi. Jeste sporo i cesto izgleda kao borba s vjetrenjacama, ali sjediti i cekati da se neko sjeti, a ne traziti i biti proaktivan, u tom slucaju niko od nas nema pravo da "pljuje" ispred granapa ili po fb komentarima. Kad covjek proba, pa ne ide, e onda ima pravo pljuvati
Post Reply