Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

dr_Evil

#33251 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by dr_Evil »

LSD wrote: 04/06/2025 23:55
banjaluka078 wrote: 04/06/2025 23:46
Danguba wrote: 04/06/2025 23:43

Dodik je najvece zlo.
Dvadeset godina nas vuce na dole. Ne da nam da disemo. Tvornica problema. Upregao 20 savjetnika da smisljaju probleme umjesto da ih je iskoristio u nesto pametnije.
Drasko mu ne moze ni cipele ocistiti a kamo li tolike probleme BiH stvoriti kao Dodik.
Poznajem ljude koji su radili u Draškovom okruženju. Ozbiljne i stručne ljude, koji su se pokupili i otišli, jer je s njim nemoguće sarađivati. Nije on mali Mile, on je mali Trump. Prevelik ego. Kad se iskombinuje s bitnom funkcijom, biće svega.

Svakako, Mile treba da ode, još prije 10 godina. Ali zar nema niko drugi da buse instaliran? Ako je Draško najbolja zamjena, pa jadno je sve ovo.
Dodik kad je dolazio na celo RS docekan je gotovo kao heroj, sto od MZ, sto od Sarajeva. Madeleine Albright ga je proglasila "daskom svjezeg vjetra" na Balkanu. Bio je i logicno tako nesto, jer je dosao nakon okorijelih ratnih zlocinaca koji su redom zavrsili u Hagu (Karadzic, Krajisnik, Plavsicka) i nosio je taj epitet neko vrijeme, a onda su mu prisli akademici iz SANU-a, crkva (SPC), objasnili mu neke stvari, sta je pravi cilj i tako se Mile vratio na pravi put :mrgreen:
Nema sumnje da ce to isto zadesiti i njegovog nasljednika, bio to Drasko, Trivicka, Vukan ili neko peti. Tako to ide.
Srbovati se mora, to jedina prava stvar u genocidnoj tvorevini RS. To joj daje smisao postojanja. Ostalo je manje bitno.

Image
Trappist

#33252 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Trappist »

HelaS wrote: 04/06/2025 23:41 Moje je pitanje drugačije od političkog:

Hoću li ja u BiH bolje živjeti, hoću li imati bolju plaću, više posla, bolji standard i sve slično, ako su u vlasti "Trojka i njihovi", ili "Dodik i njegovi", ili "SDA i njihovi"..? Šta njihova vlast znači za običnog čovjeka u BiH u njegovom svakodnevnom životu, neovisno od njegove etničke i religiozne pripadnosti?
kako ono kesic kaze " budalaa". To je nebitno bolan, evo 6 mjeseci se 90% vremena pise o ovoj nekakvoj krizi, promjeni vlasti, dodiku, ratu, a poneki samo clanak ili upis bude o cijenama svega a posebno hrane koje su otisle gore jedno 20% od pocetka godine.
dr_Evil

#33253 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by dr_Evil »

Hoću li ja u BiH bolje živjeti, hoću li imati bolju plaću, više posla, bolji standard i sve slično, ako su u vlasti "Trojka i njihovi", ili "Dodik i njegovi", ili "SDA i njihovi"..? Šta njihova vlast znači za običnog čovjeka u BiH u njegovom svakodnevnom životu, neovisno od njegove etničke i religiozne pripadnosti?
Tvoje pitanje je znak da ne razumijes sta je politika. Ovisno od toga koja je politicka kombinacija u pitanju mozes imati bolji ili losiji zivot, kao i svaki drugi obicni covjek. Ali da bi se to desilo mi moramo kao drustvo proci kroz evoluciju gdje cemo kazniti politicke stranke za neispunjena obecanja, a prestati glasati navijacki.

Recimo tu su glasaci SDP-a rekao bih jedini u korak sa vremenom. Cesto kazem da se SDP-u i najmanje greske kaznjavaju, dok SDA moze i izdaju oko tuzbe bez problema prebolovati. SDP-u za svaki neuspjesan mandat ide najmanje 8 godina hladjenja, kad je SDA takvo sto dozivjela. Onog trena kad i SDA glasaci postanu takvi, onda cemo osjetit neki pomak.

SNSD i HDZ nazalost su u drugoj agendi, ali za HDZ je nemoguce da propadne jer je uhljebio sve sta se moglo uhljebit.
W0rM
Grijem se na: sunčevu energiju
Vozim: se po mahali

#33254 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by W0rM »

dr_Evil wrote: 05/06/2025 09:18

Tvoje pitanje je znak da ne razumijes sta je politika. Ovisno od toga koja je politicka kombinacija u pitanju mozes imati bolji ili losiji zivot, kao i svaki drugi obicni covjek. Ali da bi se to desilo mi moramo kao drustvo proci kroz evoluciju gdje cemo kazniti politicke stranke za neispunjena obecanja, a prestati glasati navijacki.

Recimo tu su glasaci SDP-a rekao bih jedini u korak sa vremenom. Cesto kazem da se SDP-u i najmanje greske kaznjavaju, dok SDA moze i izdaju oko tuzbe bez problema prebolovati. SDP-u za svaki neuspjesan mandat ide najmanje 8 godina hladjenja, kad je SDA takvo sto dozivjela. Onog trena kad i SDA glasaci postanu takvi, onda cemo osjetit neki pomak.

SNSD i HDZ nazalost su u drugoj agendi, ali za HDZ je nemoguce da propadne jer je uhljebio sve sta se moglo uhljebit.
Glasaci SDP-a u korak s vremenom? Kaznjavaju? Kako? SDP svakako daje neke solidne kadrove, meni licno je Becirovic sasvim oke... ali recimo Niksic je fula teska, i to sto je on premijer F BiH je blagoreceno - zalosno.
SDPu ide 8 godina hladjenja jer opsti populus koji nije odan ni jednoj stranci mijenja glasove na izborima kad vidi sta se desava, a ne glasacko tijelo SDP-a koji ce svakako vazda biti lojalni i uz SDP.

HDZ nece nigdje jer Hrvati nemaju neke politicke alternative u odnosu na HDZ... HRS? ako nije i gora od HDZ-a?
vee-jay

#33255 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by vee-jay »

banjaluka078 wrote: 04/06/2025 23:15
SaraFina wrote: 04/06/2025 23:13
Bitno je Dodika urušiti. Da bude tropa. Svaki naredni srpski voze dječače se da pao svemoćni Dodik. Mislim srbovace on. To je neminovno. No bitno je da zna da je serpnja svih seronja pao. I da se i njemu usto može desiti.
Draško je zlo. Već sad je ego manijak, neznalica koja neće ni uzeti u obzir da sasluša nekog ko zna, a pored svega toga je ubijeđeni desničar. Nije on nikakva sreća u sklanjanju Dodika.
Drasko nece dugo opstati u politici.
W0rM

#33256 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by W0rM »

vee-jay wrote: 05/06/2025 09:35
banjaluka078 wrote: 04/06/2025 23:15
SaraFina wrote: 04/06/2025 23:13
Bitno je Dodika urušiti. Da bude tropa. Svaki naredni srpski voze dječače se da pao svemoćni Dodik. Mislim srbovace on. To je neminovno. No bitno je da zna da je serpnja svih seronja pao. I da se i njemu usto može desiti.
Draško je zlo. Već sad je ego manijak, neznalica koja neće ni uzeti u obzir da sasluša nekog ko zna, a pored svega toga je ubijeđeni desničar. Nije on nikakva sreća u sklanjanju Dodika.
Drasko nece dugo opstati u politici.
Hoce jer to raju u PCu pali, sto veci nacionalista, to veca popularnost...
W0rM

#33257 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by W0rM »

https://www.klix.ba/vijesti/bih/schmidt ... /250605007

Ka'e kakav dijalog da vodi, ima bonske ovlasti, moze smijeniti i postaviti koga, kad i kako hoce, ali pusta drzavnu udar da se provodi. Koji petljanac...
dr_Evil

#33258 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by dr_Evil »

W0rM wrote: 05/06/2025 09:34

Glasaci SDP-a u korak s vremenom? Kaznjavaju? Kako? SDP svakako daje neke solidne kadrove, meni licno je Becirovic sasvim oke... ali recimo Niksic je fula teska, i to sto je on premijer F BiH je blagoreceno - zalosno.
SDPu ide 8 godina hladjenja jer opsti populus koji nije odan ni jednoj stranci mijenja glasove na izborima kad vidi sta se desava, a ne glasacko tijelo SDP-a koji ce svakako vazda biti lojalni i uz SDP.

HDZ nece nigdje jer Hrvati nemaju neke politicke alternative u odnosu na HDZ... HRS? ako nije i gora od HDZ-a?
Koncetrisi se malo Worm. Jel ikad za trajanja ove Lipe Nase Neovisne SDP spojio dva mandata? Aha, jel ti sad jasno kako se to desava? Desava se tako sto glasaci SDP-a odu na apstinenciju to jest preskoce izbore ili zaokruze neke lijeve kandidate. Glasaci SDP-a nece prihvatit ispriku da je SDA popalila pola drzave i pjevala Gori Vatra da ih skine sa vlasti, da ih je SNDS ili HDZ izdao, jednostavno kazu "uzeli ste vlast, obecali, niste znali se izboriti sa njima, hajde klupa". SDA glasac kaze "ne daju dusmani".

Znam da je tebi Becirovic simpa, jer je prije svega pravi zeleni, a i volis da citas pisma koja ne vode nicemu.

Greske kakve je pravila SDFA od tuzbe pa do lupanja da ne daju obraz nikad ne bi prosle kod SDP-a. Kod SDFA glasaca to nije bitno, necu da pisem moje misljenje zasto je to tako. Kad je El-Bake obecao 100.000 radnih mjesta,a umjesto toga dobio egzodus mladih iz BiH(ukljucujuci tebe, jel tako?!) niko se nije ni pocesao oko toga, opet su svi isti zaokruzili SDA, takvo sto SDP-u nikad ne bi proslo.

Mi nemamo opsti populus, mi smo strogo podijeljeno drustvo.
Styling

#33259 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Styling »

dr_Evil wrote: 05/06/2025 09:18

Kada je u pitanju kaznjavanje stranaka a izborima, tu se prije svega radi o osvijestenosti glasaca. Dok glasaci SDA imaju jako niske standarde i nemaju nikakvih kriterija kada je u pitanju SDA tu glasaci SDP-a, pa i ostatka trojke imaju visoko razijenu svijest i nivo rasudjivanja pa se ne ustrucavaju kazniti "svoje" stranke na izborima. Pitanje je koliko ta kritika ide u korist Trojke jer onda se otvara prostor za SDA ekipu da zasjedne na vlast.

Sto se tice RS ekipe, tu je valjda jasno da se uvijek ide za manjim zlom u tom trenutku. Dok fercera ok je, kad prestane fercerati ide se sa drugim manjim zlom. Ne postoji povoljna opcija za BiH iz RS, to je valjda jasno., ali bez njih ne mozes, pa onda moras balansirati i birati ono sto ti je u tom trenutku povoljnije.

Kod H komponente nemas jos uvijek dovoljno jaku opoziciju da skine sa trona HDZ, mada mislim da se vec sada javlja odredjeni otpor u tom korpusu prema politi Dragana Covica kada je upitanju SNSD, tako da bi moglo doci do odredjenih promjena na narednim izborima, tj, da HDZ nece ostvariti tako povoljan rezultat.
W0rM

#33260 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by W0rM »

dr_Evil wrote: 05/06/2025 09:42
W0rM wrote: 05/06/2025 09:34

Koncetrisi se malo Worm. Jel ikad za trajanja ove Lipe Nase Neovisne SDP spojio dva mandata? Aha, jel ti sad jasno kako se to desava? Desava se tako sto glasaci SDP-a odu na apstinenciju to jest preskoce izbore ili zaokruze neke lijeve kandidate. Glasaci SDP-a nece prihvatit ispriku da je SDA popalila pola drzave i pjevala Gori Vatra da ih skine sa vlasti, da ih je SNDS ili HDZ izdao, jednostavno kazu "uzeli ste vlast, obecali, niste znali se izboriti sa njima, hajde klupa". SDA glasac kaze "ne daju dusmani".

Znam da je tebi Becirovic simpa, jer je prije svega pravi zeleni, a i volis da citas pisma koja ne vode nicemu.

Greske kakve je pravila SDFA od tuzbe pa do lupanja da ne daju obraz nikad ne bi prosle kod SDP-a. Kod SDFA glasaca to nije bitno, necu da pisem moje misljenje zasto je to tako. Kad je El-Bake obecao 100.000 radnih mjesta,a umjesto toga dobio egzodus mladih iz BiH(ukljucujuci tebe, jel tako?!) niko se nije ni pocesao oko toga, opet su svi isti zaokruzili SDA, takvo sto SDP-u nikad ne bi proslo.

Mi nemamo opsti populus, mi smo strogo podijeljeno drustvo.
Jel mislis da toliko glasaca SDP ima da takav "swing" mogu da urade?
Malo precjenjujes snagu SDP-a, 2 mandata zaredom nisu dobili jer nisu bolje ni zasluzili, ne da je SDA sad aman iskorak, ali s potezima SDP-a ni SDA kao vlast mi nece tesko pasti :D
Mogu ja sad ovdje pisat x stvari koje mi smetaju u vezi SDP-a ili SDA... nije ni bitno jer su sve manje vise poznate i nece promijeniti moj ili tvoj stav.
Vis-a-vi diskusije ili argumenta, smatram licno (i ovo je cisto subjektivno misljenje), da se SDP i trojka opcenito, ne znaju i nemaju politicke mudrosti da budu u vlasti u FBiH ili na nivou BiH. SDA ima tu politicko iskustvo/mudrost/lukavstvo (nazovi kako hoces), koje SDP, po meni, nema. Naravno ne ulazim sad u detalje i daleko od toga da je cvijece, ali u ovoj situaciji gdje izbor ili alternativa nije velika, SDA je (opet, subjektivno), bolji izbor.

Onaj ko vjeruje u obecanja ljudi a kamoli politicara, naivan je da ne moze naivniji biti. U se i u svoje kljuse. Ja da sam cekao tih 100.000 radnih mjesta znas gdje bih bio - nigdje.
Last edited by W0rM on 05/06/2025 10:00, edited 1 time in total.
drug_profi

#33261 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by drug_profi »

Što se tiče politike iz RS, meni je prihvatljiv svako ko neće vrijeđati žrtve, vjerske i nacionalne osjećaje ostalih naroda u BiH.
Ne mora apriori reći da je Ratko zločinac i da je Srebrenica genocid.
Neka to stoji za bolje vrijeme, jer sad bi onaj ko to kaže izgubio podršku svojih glasača.

Dakle samo respekt međusobni, prihvatanje BiH kao države, zajedničkog krova, i želja za EU integracije.

NATO, Srebrenica, moraće sačekati da se tamo glave ohlade.
muha_sa

#33262 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by muha_sa »

drug_profi wrote: 05/06/2025 09:55 Što se tiče politike iz RS, meni je prihvatljiv svako ko neće vrijeđati žrtve, vjerske i nacionalne osjećaje ostalih naroda u BiH.
Neka to stoji za bolje vrijeme, jer sad bi onaj ko to kaže izgubio podršku svojih glasača.

Dakle samo respekt međusobni, prihvatanje BiH kao države, zajedničkog krova, i želja za EU integracije.

To ce docekat naša praunucad--možda.
drug_profi

#33263 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by drug_profi »

muha_sa wrote: 05/06/2025 09:56
drug_profi wrote: 05/06/2025 09:55 Što se tiče politike iz RS, meni je prihvatljiv svako ko neće vrijeđati žrtve, vjerske i nacionalne osjećaje ostalih naroda u BiH.

Neće dočekat niko ako se temepratura ne počne smanjivati. Svi samo hajcaju.
Stati na loptu, početi priču sa normalnijim likovima.
Za vrijeme prošlog mandata kad je SDS/PDP bio u državnoj vlasti, samo je Dodik lajao, a mi smo se oduševljavali "probosanstvom" SDS/PDP političara.
Kao da je to neko veliko čudo. A ljudi samo radili ono što je u zajedničkom interesu, nisu mahali ljiljanima i pjevali Jedna si jedina.
muha_sa

#33264 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by muha_sa »

drug_profi wrote: 05/06/2025 10:00

Za vrijeme prošlog mandata kad je SDS/PDP bio u državnoj vlasti, samo je Dodik lajao, a mi smo se oduševljavali "probosanstvom" SDS/PDP političara.
Kao da je to neko veliko čudo. A ljudi samo radili ono što je u zajedničkom interesu, nisu mahali ljiljanima i pjevali Jedna si jedina.
Šta bi s njima na narednim izborima :? pušiona :-)
Point.

#33265 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Point. »

gabonski udav wrote: 04/06/2025 23:25
palermo wrote: 04/06/2025 12:21
Ti kroz svojnpost saljes poruku Bosnkacima, " dzaba vam se trsiti, vi ste unaprijed odredjeni gubitnici ". I u tom.smislu ovaj post ne.sluzi nicem drugom nego daljnjem eutanaziranju Bosnjaka I syavljanju njih na pravo mjesto ( sto bi nas drug Prpa rekao, cevapdzija I zabavljaca ).

Ali mora ti se odayi priznanje da radis to vjesto, pismeno, jer kad istrgnes dijelove tvoga posta I zanemaris.kontekst, ja bih se sa.mnogim syvarima mogao sloziti. Recimo ovo oko Vukana, kladionica....al da.ponovim, kad syavis sve u kontekst dobijas samo jednu poruku "kanite se corava posla"
Upuceno samo jednoj strani.
Vrlo pristojno sam te neko vece zamolio nakon slicnog posta da vise ne pokusavas ovakve hinjavosti da mi podvaljujes i da ti drugi put necu presutiti. Niko tebe nije tjerao da ulazis u diskusiju sa mnom, ali ako vec ulazis onda nedostatak argumenata neces kompenzovati zlobnim ad hominem sranjima i imputiranjem

Ali kad si me vec povukao za jezik, nije nikakav problem.

„Mali eutanazirani Palermo“ je zapravo samo podla mimikrija.

Sada cemo ukratko podsjetiti da je ova drzava postala tako sto je „Mali eutanazirani Palermo“ preglesao Srbe na referendumu.

Nakon rata „Mali eutanazirani Palermo“ je od svog multikulti fejkovanja napravio jedan od najispaltivijih biznisa u istoriji ekonomije.

https://www.klix.ba/vijesti/bih/ko-je-p ... /100119112

„Članovi prethodne komisije došli su do podatka da je od pristiglih 14 do 20 milijardi pomoći, čak sedam do osam "isparilo". Posebna priča je i 700 miliona KM pristiglih samo za obnovu Srebrenice od kojih su povratnici imali malo koristi.“

Godinama unazad nam se te nestale donirane milijarde vracaju kroz no name arapske investitore i njihove centre u kojima, naravno u duhu multietnicnosti, nema svinjetine i alkohola.

A onda ko u pjesmi ZP "cim je nestalo meze poce prica bezzezee" „Mali eutanazirani Palermo“ je Skijasevim rjecnikom govoreci je nakon obracuna sa velikosrbima, multietnicnu drzavu jacao obracunom sa malosrbima.

https://www.klix.ba/vijesti/bih/danas-k ... /141121012

Od tada do danas „Mali eutanazirani Palermo“ jača drzavu biranjem hrvatskog člana predsjednistva. Istovremeno „Mali eutanazirani Palermo“ drzavu jaca biranjem tekbir Baketa starog evropljanina.

Da rezimiramo,

Ne posotji nikakav „Mali eutanazirani Palermo“ vec stari prepredenjak koji pod plastom neke prostodusnosti i naivnosti prodaje muda za bubrege, a upiruci prstom u druge pokusava da skrene paznje sa sebe.

Ako zelis da nastavis ovim putem - nikakav problem, mada generlano nisam zainteresovan jer za razliku od tebe ono napisem to i mislim, tako da me ova vrsta provociranja ne privlaci jer ne vidim smisao.

Meni zaista nije jasno da odrastao covjek, ma cak i tinejdzer u zemlji gdje se mrznja moze noze sjeci, gdje je etnicki animoizitet ogroman sebo dozvoli da otkriva toplu vodu i dokazuje nekakvu netrprljeivost koju pritom niko ziv ne osporava.

Ali to nije razlog da ne odgovorim i na ostatak tvog komentara koji je podjednaka podlost.

Ne znam o kojem Prpinom postu govoris niti znam o kakvim cevabdzinicama mislis, pa cu komentarisati ovo sto si ti napisao.

Prije samo nekoliko dana, u sklopu neke druge dikusije, ovdje sam postavio spisak najvecih kompanija gdje se vidjelo da najvece prihode ostvaruju kompanije koje su mahom registrovane u Sarajevu, i bave se prvenstevno uvozom nafte i cigara, i robe siroke potrosnje poput Orbica, DM-a...

Svi oni prihode i zaradu naravno ostvaruju na teritoriji cijele BiH, ali im je sjediste u Sarajevu. Bas kao i kod kladionica nije to nikakva pamet vec samo ilustracija zasto nema bojkota (etnickog predznaka) jer ti mozes selektivno na forumu manipulisati kako hoces, ali onaj koji ima odgovornost za ekonomiju, plate, penzije....teksko da ce sebi dozvoliti takav previd.

Da rezimiram ono sto ustvari svi znaju vec 30 godina.

BiH kao drzava je u pat poziciji jer nju od prvog dana do danas ne zeli kao drzavui polovina stanovnistva. Niko nema mogucnosti, niti ima bilo kakvih naznaka da se to moze preokrenuti na bilo ciju stranu. To sto niko ne moze da ostvari konanci cilj ne znaci da ima potrebe za bilo kakvom patetikom, samosazaljavanjem i sl. jer je to poptuno besmisleno.

U toj politickoj borbi nema ni nevinih ni naivnih kako ti to iz nekog razloga predsatvljas. Ali to nije nista lose, to je fakticki drugi naziv za politicko iskustvo. Svako svakoga pokusava zajebat. Unutrasnji odnosi su poptuno poznati. Razlika i borba se odvija na vanjskim faktorima, tj susjedima s jedne i zapadom s druge strane.
Previše se praviš pametan da ne znaš pod:

A) niko nikog nije preglasao, niko nije tjerao Srbe da bojkotuju referendum a prosta većina je demokratski izabrala

B) niko nikome ne bira člana predsjedništva jer se ne bira hrvatski niti bošnjački član predsjedništva nego član predsjedništva iz reda hrvatskog i bošnjačkog naroda, što je priznaćeš mala ali bitna razlika, i koji se biraju na cijeloj teritoriji FBiH, a članovi predsjedništva ne predstavljaju te i te narode nego rade isključivo za državu i predstavljaju državu. Sve po zakonu, Ustavu i važećim izbornim zakonom.
vee-jay

#33266 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by vee-jay »

hatemondays wrote: 05/06/2025 00:12 Srpska politika nikad ne ide u rikverc, kad im zaguste stave u ler pa opet prva, druga itd. Hrvatska politika uglavnom fura naprijed , tesko prebace u ler. Bosnjacka politika izgleda ovako uglavnom smo u leru, ponekad idemo prvom pa u ler pa onad dugi rikverc a drugu brzinu nismo vidjeli desetljecima. I na kraju do vozaca je a nasi vozaci su nesigurni, vole sigurno, bolje nazad nego naprijed.
o metafori se moze diskutovati - ali ubjedljivo najveci problem je - da ti "bosanska politika" nije ni na listi.
dr_Evil

#33267 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by dr_Evil »

W0rM wrote: 05/06/2025 09:54
Jel mislis da toliko glasaca SDP ima da takav "swing" mogu da urade?
Malo precjenjujes snagu SDP-a, 2 mandata zaredom nisu dobili jer nisu bolje ni zasluzili, ne da je SDA sad aman iskorak, ali s potezima SDP-a ni SDA kao vlast mi nece tesko pasti :D
Mogu ja sad ovdje pisat x stvari koje mi smetaju u vezi SDP-a ili SDA... nije ni bitno jer su sve manje vise poznate i nece promijeniti moj ili tvoj stav.
Vis-a-vi diskusije ili argumenta, smatram licno (i ovo je cisto subjektivno misljenje), da se SDP i trojka opcenito, ne znaju i nemaju politicke mudrosti da budu u vlasti u FBiH ili na nivou BiH. SDA ima tu politicko iskustvo/mudrost/lukavstvo (nazovi kako hoces), koje SDP, po meni, nema. Naravno ne ulazim sad u detalje i daleko od toga da je cvijece, ali u ovoj situaciji gdje izbor ili alternativa nije velika, SDA je (opet, subjektivno), bolji izbor.

Onaj ko vjeruje u obecanja ljudi a kamoli politicara, naivan je da ne moze naivniji biti. U se i u svoje kljuse. Ja da sam cekao tih 100.000 radnih mjesta znas gdje bih bio - nigdje.
Da, smatram da SDP ima dovoljan broj glasaca da mogu napraviti takav "swing", i u BiH i u HR. Eh sad, imas i problem sto je i u BIH i u HR sistem tako napravljen da su glasacke jedinice ili podrucja napravljena da se usitni gradjanski, a pojaca nacionalni duh, ali bez obzira kad se izadje vise na izbore po urbanim centrima SDP uzima zicer.

Oh pobogu se Worm, znam da si dobro zelen, ebi ga takav ti pedrigre, isto kao sto je meni crven, ne moze protiv dedovine, ali reci da je SDA iskorak je previse i za tebe, to znaci da si prespavao sve mandate koje je SDA uzela poslije SDP-a, zaboravio sve Bakirove zajednicke derneke, price o tome da BiH nece u NATO bez srba, pozive na relaksaciju, razgovore, potpisivanje legitimnog predstavljanja, a pamtis samo Nerkime pozive na relaksaciju, budi makar objektivan kad ipak svake izbore zaokruzis po pedigreu.

Reci da stranka poput SDP-a, koja je ipak mnogo starija od SDA, i sa mnogo vecim akademskim kadrovima nema mudrosti je nonsens(sto bi rekle dame). Stranka poput SDA koja je srusila gradjansku BiH da prica o lukavstvu, malo je degutantno.

Ja nemam problema reci da danasnji SDP nema nista za ponuditi, dosla je na red generacija karijerista koja ne pamti Titu, a generacija koja pamti je dopustila da se podijeli unutar sebe i usuti one sta imaju sta za reci, doduse to je Zlogumdzija uradio za svog vakta. Ali sad dolazimo do onog kad ja kazem da SDA glasac moze progutati sve, cinjenica da ti ne vidis kakvo je stanju u SDA. SDA je kao Thompson, samo zapjeva "Ako ne znas sta je bilo", i svi padate u delirij.
Last edited by dr_Evil on 05/06/2025 10:29, edited 1 time in total.
dr_Evil

#33268 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by dr_Evil »

muha_sa wrote: 05/06/2025 10:03
drug_profi wrote: 05/06/2025 10:00

Šta bi s njima na narednim izborima :? pušiona :-)
Ne, imali su dovoljno da formraju vlast opet ne drzavnom nivou bez ikakvih problema. Ali je onda pocela Bakirva prica o vertikali vlasti, i time je ugurao SNSD u drzavnu vlast, a za uzvrat dobio krnji ANP i komisiju za pridruzivanje NATOu preimenovao u komisiju za suradnju sa NATO paktom.

Da ne zaboravimo.

Onda 4 godine poslije su se desila ona 4 delegata gdje jos uvijek ne znamo dal je izdao SDP ili SDA pa se nije mogla formirati vlast bez Dodika, a sad je SDS opet dobio cetvrtog, ali neda Dragan da se SDS ubaci u vlast.
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#33269 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by JoseMujica »

ne znam šta svi više kukate dok napredujemo brzinom svjetlosti :?

evo, na primjer, Peđa je nakon dvije godine proučavanja izuzetno zahtjevne materije otkrio kakav je Guardian, a u trećoj možda dođe i do ozbiljne spoznaje kakav je Čirilica
"Kojović: HDZ postaje još jedna prepreka na evropskom putu BiH."
kad porastem želim biti inteligentan kao Peđa :evil:
dr_Evil

#33270 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by dr_Evil »

JoseMujica wrote: 05/06/2025 10:44 ne znam šta svi više kukate dok napredujemo brzinom svjetlosti :?

evo, na primjer, Peđa je nakon dvije godine proučavanja izuzetno zahtjevne materije otkrio kakav je Guardian, a u trećoj možda dođe i do ozbiljne spoznaje kakav je Čirilica
Postoje stvari koje u javnom zivotu mozes reci tek kad vrijeme sazrije za to.
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#33271 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by JoseMujica »

dr_Evil wrote: 05/06/2025 10:47
JoseMujica wrote: 05/06/2025 10:44 ne znam šta svi više kukate dok napredujemo brzinom svjetlosti :?

ima i to mjesta, ali je obično u politici taj tajming vezan za lične interese

u tom slučaju lažeš, kao što su ovi malograđanski ublehaši lagali nas...da ne nabrajam općepoznate izjave prilikom formiranja vlasti, ali samo koliko je laži izrečeno prošle godine, kada je i nama posmatračima bilo jasno da je sve stalo, je za psihijatrijskog vještačenja :roll:
W0rM

#33272 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by W0rM »

dr_Evil wrote: 05/06/2025 10:24
Da, smatram da SDP ima dovoljan broj glasaca da mogu napraviti takav "swing", i u BiH i u HR. Eh sad, imas i problem sto je i u BIH i u HR sistem tako napravljen da su glasacke jedinice ili podrucja napravljena da se usitni gradjanski, a pojaca nacionalni duh, ali bez obzira kad se izadje vise na izbore po urbanim centrima SDP uzima zicer.
The game is rigged :D Mojne mi se cupat na to...
Oh pobogu se Worm, znam da si dobro zelen, ebi ga takav ti pedrigre, isto kao sto je meni crven, ne moze protiv dedovine, ali reci da je SDA iskorak je previse i za tebe, to znaci da si prespavao sve mandate koje je SDA uzela poslije SDP-a, zaboravio sve Bakirove zajednicke derneke, price o tome da BiH nece u NATO bez srba, pozive na relaksaciju, razgovore, potpisivanje legitimnog predstavljanja, a pamtis samo Nerkime pozive na relaksaciju, budi makar objektivan kad ipak svake izbore zaokruzis po pedigreu.
Referisat cu se ovdje na dio koji mi je poznat i ovu recenicu da BiH nece u NATO bez Srba... To je de facto tacno... Ko moze natjerati bilo kog predstavnika sa ovakvim Ustavom iz Pc da ista potpise? Pa Mile prelazi granicu gdje i kako hoce.
Ne zamjeram je Nerkinu relaksaciju, ja njemu zamjeram broj glasova koje ima a Premijer je, iako je vjerujem bilo boljih kandidata u SDP-u

Reci da stranka poput SDP-a, koja je ipak mnogo starija od SDA, i sa mnogo vecim akademskim kadrovima nema mudrosti je nonsens(sto bi rekle dame). Stranka poput SDA koja je srusila gradjansku BiH da prica o lukavstvu, malo je degutantno.
Ako smatras SDP - sljednikom KPJ- onda da... Inace ne
Satro smo multi-kulti, ali gdje je Bosnjo, tamo gdje je S ili H komponenta, tamo smo malo vise homogeni, tipa u Banja Luci, jel, gdje se nesmije uciti Bosanski jezik, ili u Hercegovini zapadnoj gdje je apartheid u skolama. Mojne mi gradjanstine po cijenu (iz)davanja cinjenica.
Ja nemam problema reci da danasnji SDP nema nista za ponuditi, dosla je na red generacija karijerista koja ne pamti Titu, a generacija koja pamti je dopustila da se podijeli unutar sebe i usuti one sta imaju sta za reci, doduse to je Zlogumdzija uradio za svog vakta. Ali sad dolazimo do onog kad ja kazem da SDA glasac moze progutati sve, cinjenica da ti ne vidis kakvo je stanju u SDA. SDA je kao Thompson, samo zapjeva "Ako ne znas sta je bilo", i svi padate u delirij.
Tito je imao po meni jednu ogromnu manu, pored x dobrih poteza. Nikad nije pogledao istini u oci i rekao "da, amnestirali smo cetnike koji su klali po Drini, da etnicki su se ocistila sela i gradovi" i da to uvrsti u udzebnike kao sto je Jasenovac i Staru Gradisku... Zbog toga smo miali neke stvari i imamo i danas gdje se izvrcu cinjenice i fakti.
Ma mozda SDA glasac mozda i hoce, ali ja necu... Pamtim i pamtit cu neke stvari kao Brankovica za Energoinvestov stan koji je kupljen "po zakonu" i slicne, koji trebaju i moraju da se ispitaju sta i kako i procesuiraju. Ali ne mogu biti corav i slijep na trenutno stanje u Vladi koja kicme nema, ne mislim samo na SDP, ostali partneri se u tome jako natjecu...
dr_Evil

#33273 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by dr_Evil »

JoseMujica wrote: 05/06/2025 11:01
dr_Evil wrote: 05/06/2025 10:47

ima i to mjesta, ali je obično u politici taj tajming vezan za lične interese

u tom slučaju lažeš, kao što su ovi malograđanski ublehaši lagali nas...da ne nabrajam općepoznate izjave prilikom formiranja vlasti, ali samo koliko je laži izrečeno prošle godine, kada je i nama posmatračima bilo jasno da je sve stalo, je za psihijatrijskog vještačenja :roll:
Pa slozit cu se da su lagali, naravno da su lagali. Nije bilo potrebe za onim svojevremenim izjavama. Niko od njih osim anemicnog preCjednika NS nije tek dosao na scenu, znali su dobro skim tikve sade, i lose su odigrali. Ako podjem od toga da su ocekivali vecu podrsku od MZ koja je izostala posebno odlaskom Murphy-a, onda je problem sto jos uvijek lazu i na duge staze ce ih kostati. Posebno je Cudicka dobra u tome, ne znam sta se desilo sa njom ali pocela je da podobro sa visoka gleda na glasace Trojke, neke njezine izjave gledam kao kad Dodik se obraca svojoj marvi.

Jos uvijek se neke stvari ne moze reci, jer diplomatska utakmica nije gotova niti je sudija odsvirao kraj, ali dolazimo do toga da te stvari nikad nece biti izrece jer ce svako od njih pojedinacno misliti na svoju buducu diplomatsku i politicku karijeru umjesto da isprica sve sta je bilo i tako pomogne svom narodu u buducnosti.
dr_Evil

#33274 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by dr_Evil »

W0rM wrote: 05/06/2025 11:09
Tito je imao po meni jednu ogromnu manu, pored x dobrih poteza. Nikad nije pogledao istini u oci i rekao "da, amnestirali smo cetnike koji su klali po Drini, da etnicki su se ocistila sela i gradovi" i da to uvrsti u udzebnike kao sto je Jasenovac i Staru Gradisku... Zbog toga smo miali neke stvari i imamo i danas gdje se izvrcu cinjenice i fakti.
Imas na youtube jos uvijek video gdje Tito prica o pokoljima nad Bosnjacima na Drini, kako su partizani usli, sta ih je docekalo. Naravno i amnestija cetnika nije bila tajna, mada moram dodati da jeste bilo tajna za pojedince koji su rano presli u partizane iz tzv. Ustanika(valjda malo U posto nisu ustase).

Valjda smo i snimili film kako smo cetnike obrijali poslije Bitke na Neretvi, helem.

To je ono sto se uvijek vracamo, jel Tito pobio dovoljno ljudi iza rata, ili je bio zlocinac jer je pobio ovo sta je pobio. Ako pratimo stenograme sa Drazinog sudjenja rekao bih da nije, ali eto demokratija i to...
doktor78

#33275 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by doktor78 »

Kako vrijeme prolazi, sve više sam ubijeđen da je priča oko formiranja vlasti 2022. išla ovako:
Do ponoći Trivićka ubjedljivo vodi za predsjednika RS, od ponoći preokret - Dodo pokrao glasove.
Stranci svjesni toga, ali mu zažmire na očiglednu krađu, uz njegovo obećanje da će biti kooperativan.
Trojki se naloži da ide u koaliciju s Miletom, Trojka mu i pomogne da dobije četvrtog u DN.
Idila traje prvu godinu dana, najbrže formirana vlast, najbrže usvojen budžet, bla-bla..., onda krenu zatezanja.
Trojka krene da ruši koaliciju (možda i na nagovor stranaca), ali nema razrađen plan djelovanja šta ako zapne.
A Murphyja nema više da pripomogne.
Tako da - mrka kapa do narednih izbora, uz veliku odgovornost stranaca zašto se dovde došlo.
Post Reply