Sta vas najvise nervira kod vozaca

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Ateista

#50376 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Ateista »

Naslovnica wrote: 05/06/2025 07:27
Ateista wrote: 05/06/2025 06:48
Naslovnica wrote: 04/06/2025 19:42

Pa štaće, stati momentalno i zvati BIHAMK?
Trebalo bi da moze rukom.
Ako je probao/la i vidio da ne ide, te ide do majstora da rijesi onda ok.
Ne bi me cudilo i da je samo greskom pritisnuo/la onu puljlku da se zatvore i da nije ni primijetio/la da nema retrovizora. :D

Ne bih da zvucim kao sovinista, ali ja imam utisak da je ovo zena neka. :lol: :lol:
Evo neko kaže da će polomiti ako na silu proba, ti kažeš neće, neko kaže da će oštetiti nikte, a možda je i krenula kod majstora. :-)
A to za (ne)korištenje retrovizora, zaista ih ima puno koji ne znaju čemu služe.
Kod mene moze, treba probati lagano, osjeti se valjda jeli moze ili ce se polomiti nesto.
Mozda na tom autu stvarno ne moze, ali upravo to sto kazes sto mnogi ne koriste, ne bi me cudilo da neko ni ne skonta da su preklopljeni.

Priznajem da sad i ja generalizujem i pricam na pamet. :D
escobar__

#50377 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by escobar__ »

Ne može kod Volkswagena bez dodatnih oštećenja - ako je motor zaribao pravac radionica. :D
Ateista

#50378 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Ateista »

escobar__ wrote: 05/06/2025 10:29 Ne može kod Volkswagena bez dodatnih oštećenja - ako je motor zaribao pravac radionica. :D
Dobro si, zanemario sam koji auto je u pitanju. :lol:
kabal1337

#50379 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by kabal1337 »

Ima jos dva retrovizora, + moze gledati preko ramena/ osvrnuti se. Tako da...

Nekada su automobili imali samo jedan retrovizor pa eto.
c0de

#50380 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by c0de »

Image

Mogli su bar Taxi vozilima dozvoliti...
ZoomZoomKiwi

#50381 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by ZoomZoomKiwi »

c0de wrote: 08/06/2025 08:50 Image

Pa dozvoljeno je. To što ne znaju pravila, to je drugi par rukava.

Žute trake i stajališta su samo za vozila javnog gradskog prevoza i taxi vozila.
c0de

#50382 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by c0de »

ZoomZoomKiwi wrote: 08/06/2025 08:54
c0de wrote: 08/06/2025 08:50 Image

Pa dozvoljeno je. To što ne znaju pravila, to je drugi par rukava.

Žute trake i stajališta su samo za vozila javnog gradskog prevoza i taxi vozila.
Ja sam zadnji put procitao ovu vijest:

https://www.klix.ba/vijesti/bih/zaustav ... /250603054
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#50383 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by konektovan »

Mislim da ce ovu odlyku vrlo brzo promjeniti..
laik1981

#50384 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by laik1981 »

Nesto ce morati korigovati. Pojedinci su poceli sa zaustavljanjima na saobracajnicama prije ili poslije prosirenja gdje su kamere.

Na kraju ce sve morati pokriti kamerama.

Btw, jel ziv onaj motorista sto se juce zabio u hitnu? Oko jedan su tek poceli uvidjaj raditi. Nekoliko sati policija samo obezbjedjivala mjesto nesrece.
c0de

#50385 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by c0de »

laik1981 wrote: 08/06/2025 10:03 Nesto ce morati korigovati. Pojedinci su poceli sa zaustavljanjima na saobracajnicama prije ili poslije prosirenja gdje su kamere.

Btw, jel ziv onaj motorista sto se juce zabio u hitnu? Oko jedan su tek poceli uvidjaj raditi. Nekoliko sati policija samo obezbjedjivala mjesto nesrece.
Bio je clanak da je u pitanju vozacica, i da je u teskom stanju :(

U 13:45 je sve i dalje bilo tu :(

Image
Danguba

#50386 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Danguba »

Nervira me kada prave veliko odstojanje 50+m prilikom stojanja ili laganog kretanja.
Kada bi to svi uradili kolona bi bila kilometarska.
c0de

#50387 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by c0de »

c0de wrote: 08/06/2025 10:31
laik1981 wrote: 08/06/2025 10:03 Nesto ce morati korigovati. Pojedinci su poceli sa zaustavljanjima na saobracajnicama prije ili poslije prosirenja gdje su kamere.

Bio je clanak da je u pitanju vozacica, i da je u teskom stanju :(

U 13:45 je sve i dalje bilo tu :(

Image
Evo i novih informacija: https://www.klix.ba/vijesti/crna-hronik ... /250608026
Laplace

#50388 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Laplace »

Vozači na našim cestama su sve luđi i luđi. Petak, relacija od Srebrenika preko Đićkog Broda do Sarajeva, nije bilo poginulih isključivo spletom srećnih okolnosti. Idiot sa Teslom pretiče kolonu koja se već kreće do preko ograničenja, na dijelu gdje je slaba preglednost i provlači se kroz makazice na par centimetara, i to samo zato što su vozači iz oba smjera kočili. Drugi idiot pretiče kolonu i ubacuje se ispred mene da bi još desetak kilometara vozio nekoliko metara ispred mene. Treći počinje preticanje iako je očigledno (a i ja sam mu signalizirao) da ne može, skonta da će ući u frontalni sudar i zastane - i to baš kad sam pustio gas (jer je mogao preteći men, ali je htio u komadu još jednog ili dvojicu ispred). Sa dizelom automatikom mase 1,6 tona nisam mogao tako brzo zastartati iz msalih obrtaja (kako sam pustio gas, pali su ispod 1500 rpm), Srećom, uspio sam malo ubrzati a ovaj iz suprotnog smjera zakočiti da se onaj idiot ubaci iza mene.

Sve vrijeme vozim u koloni istom brzinom kao vozila ispred mene, ni u jednom trenutku nije bilo bezbjednog preticanja. Btw, onaj posljednji (sa Corolom) je počeo preticanje pa se predomišljao na dva do tri kilometra prije treće trake (tu sam namjerno vozio sporije da me preteknu iako inače vozim iznad ograničenja.

Imao sam utisak da je većina vozača na speedu ili kokainu.

Sve vrijeme, osim na samom početku (kad nas je pretekao onaj sa Teslom), kolona je vozila maksimalnom dozvoljenom brzinom. Na početku je neko sa Fiat Puntom vozio ispod ograničenja, preticali su ga jedan po jedan kad se ukaže prilika, kad su ostala samo dva auta između njega i mene ovaj se sklonio na proširenje.
Danguba

#50389 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Danguba »

Bosanski putevi su toliko losi pa jos da se pridrzavas ogranicenja ne bi nidokle stigao.
Tamo gdje je bezbjedno preticanje treba ga iskoristiti, tamo gdje se bezbjedno moze voziti treba iskoristiti ali ima mjesta gdje izlazis iz naseljenog mjesta ali je kamion ispred tebe i dzaba ti sto mozes voziti brze tebi je da vozis za kamionom.

Nije cudo sto ljudi iskoriste dobar pravac da malo daju gas(samo da nikoga ne ugrozava).

Ne znam ko je vozio Prijedor-B.Novi, cesta skoro nikada nije opterecena i da se uvijek moze voziti malo preko ogranicenja ali uvijek da se drugi ne ugrozi.
zippoo87

#50390 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by zippoo87 »

Vecina mladjih za volanom nisu normalni. Obzirom da znam i da je vecina na drogama,tako da nije iskljuceno ni ovo tvoje sto si napisao...da je vecina na speedu,sto i jeste.
Evo kod mene u centru grada ulica,jednosmjerna...ne smijem izaci iz dvorista kako je otopliko i kako su poceli ti debili sa ćuniranim autima da lete a i ovi mladji sa "obicnim" autima. Prosle subote mal me nije ubilo dijete u mojoj ulici,koja je jednosmjerna i naseljena...ogranicenje tu treba da je 30,debil je proletio pored mene nekih 120 km/h...sreca pa sam cuo da nesto huci 1 sekundu prije i uspio sam se baciti na trotoar,kada je pored mene samo sjena proletila. Posebna prica je turiranje auta i motora u 1-2-3 ujutro u toj ulici i trke tamo glavnim putem ...tu se vozi koliko auto moze nabiti u tih par stotina metara...a da paradoks bude jos veci,od policije se zalijecu i deru dalje. Nema gore policije od ove u mom gradu...oni ne postoje uopste,sigurnost totalni raspad sistema. Prije 3 dana je momak poginuo na motoru na magistrali dole,kod trznih centara.

A mene najvise nervira kod vozaca ta bahatost i pokusavanje kurcenja i preticanja tamo gdje nema prostora ni 1% za to.
zippoo87

#50391 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by zippoo87 »

Danguba wrote: 08/06/2025 21:48 Bosanski putevi su toliko losi pa jos da se pridrzavas ogranicenja ne bi nidokle stigao.
Tamo gdje je bezbjedno preticanje treba ga iskoristiti, tamo gdje se bezbjedno moze voziti treba iskoristiti ali ima mjesta gdje izlazis iz naseljenog mjesta ali je kamion ispred tebe i dzaba ti sto mozes voziti brze tebi je da vozis za kamionom.

Nije cudo sto ljudi iskoriste dobar pravac da malo daju gas(samo da nikoga ne ugrozava).

Ne znam ko je vozio Prijedor-B.Novi, cesta skoro nikada nije opterecena i da se uvijek moze voziti malo preko ogranicenja ali uvijek da se drugi ne ugrozi.
Putevi koji su izmedju vecih gradova i sa milion naselja/sela izmedju i sa milion ukljucenja,ne mogu nigdje biti sigurni za preticanje,jer nikada ne znas kada ce se neko ubaciti sa sporednog puta ispred tebe.
Evo ovaj put kojim se ja najvise krecem...Doboj-Tuzla,je toliko opterecen i sa losim putem i svim ostalim, da imas samo ona 2 pravca prema Tuzli da pretices ali obzirom da je put opterecen u oba smjera,nemas prostora nekog,jer uvijek neko ide iz suprotnog smjera. A tu gdje je pravac i gdje se moze dati gas,vecinom svi voze 10 km(h preko i onda to ide...najgore je ovo gdje je ogranicenje 50 i 60 i onda svi znamo da na svakom cosku bude neki tronozac tu da te skine,onda svi manje vise voze tom brzinom. 40 km od Gracanice do Tuzle obicno traje 45-50 minuta...ako ga gasiras tih 10 preko,ustediti ces max 5 minuta :D
Danguba

#50392 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Danguba »

zippoo87 wrote: 08/06/2025 21:53
Danguba wrote: 08/06/2025 21:48 Bosanski putevi su toliko losi pa jos da se pridrzavas ogranicenja ne bi nidokle stigao.

Putevi koji su izmedju vecih gradova i sa milion naselja/sela izmedju i sa milion ukljucenja,ne mogu nigdje biti sigurni za preticanje,jer nikada ne znas kada ce se neko ubaciti sa sporednog puta ispred tebe.
Evo ovaj put kojim se ja najvise krecem...Doboj-Tuzla,je toliko opterecen i sa losim putem i svim ostalim, da imas samo ona 2 pravca prema Tuzli da pretices ali obzirom da je put opterecen u oba smjera,nemas prostora nekog,jer uvijek neko ide iz suprotnog smjera. A tu gdje je pravac i gdje se moze dati gas,vecinom svi voze 10 km(h preko i onda to ide...najgore je ovo gdje je ogranicenje 50 i 60 i onda svi znamo da na svakom cosku bude neki tronozac tu da te skine,onda svi manje vise voze tom brzinom. 40 km od Gracanice do Tuzle obicno traje 45-50 minuta...ako ga gasiras tih 10 preko,ustediti ces max 5 minuta :D
Sto se tice te dionice(TZ-DO) jedna od najgorih a nista bolja nije ni Orasje -Tuzla. Tu se uvijek pomolim Bogu za strpljenje i laganini od krivine do krivine. Jedino gdje uspijem malo brze su ona dva pravca gdje se lubenice prodaju. :mrgreen:
zippoo87

#50393 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by zippoo87 »

Ja sam se neki dan ugodno iznenadio putem kroz RS,dolinom Bosne...od Odzaka do Doboja...put odlican,2/3 puta je ogranicenje 80,dakle vozis 90 lagano,nema previse ukljucenja...jedino imaju ja mislim 3 ili 4 fiksna radara,pa treba upaliti neku aplikaciju koja ih prikazuje ili google maps...da se zna gdje usporiti :D
Ali ustedio sam pola sata tim putem u odnosu na ovaj drugi kojim sam dosao do Odzaka...a to je Gracanica,Srnice,Gradacas,Modrica i Odzak.
Laplace

#50394 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Laplace »

Nijedno od preticanja koje sam spomenuo nije bezbjedno (osim par vozača koji su preticali po jedno vozilo na preglendom mjestu). Dakle, dva preticanja kroz makazice i jedan pokušaj preticanja, opet kroz makazice, su daleko od beubjednog preticanja na preglednom mjestu - niti je bilo bezbjedno niti je taj dio puta bio pregledan.

Vozio sam u sredini kolone, ispred sam imao bar sedam ili osam vozila, tako da preticanje nije dolazilo u obzir. Nije meni, ali onome iza koji je, osim tih sedam ili osam, preticao i mene i još dva ili tri vozila je to preticanje bilo sasvim prihvatljivo i "pametno".
Qler

#50395 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Qler »

Juce ispred mene djevojka neka vozi Polo, ide pravcem prema Igmanu, i cim predje 60km/h, kocnica, nije da pusti gas nego koci, i spadne na cca 55 i onda opet lagano gas do 65 i kocnica, i sve tako, od Vojkovica do uz Igman, tu sam je prestigao, jer isto je radila i uz brdo... nevjerovatno. Ide uzbrdo i cim malo preko 60, op, kocnica... pa ko ti je bio instruktor, da mu se oduzme dozvola...
kabal1337

#50396 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by kabal1337 »

taxo kovacici prema smjeru vrbanje iz skroz desne preko pune polukruzno na trolejbusku stanicu. I to ga namota bas brzo. I onda kazu zagino motorista.
I ne cudi me kako se vozi, puna linija, semafor ma sta je to, to je za nas ogranicene.
escobar__

#50397 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by escobar__ »

Danguba wrote: 08/06/2025 21:48 Tamo gdje je bezbjedno preticanje treba ga iskoristiti, tamo gdje se bezbjedno moze voziti treba iskoristiti ali ima mjesta gdje izlazis iz naseljenog mjesta ali je kamion ispred tebe i dzaba ti sto mozes voziti brze tebi je da vozis za kamionom.
Tamo gdje su sigurni pretjecanje i brža vožnja te čekaju mobilni radari, te su dionice zlatne koke za prašinare.
Laplace

#50398 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Laplace »

Opet neka divljanja u naseljenim mjestima. Jutros lik sa A4 karavanom pretiče vozilo iza mene i (srećom) nije pokušao preteći mene (jer onda ne bi mogao izbjeći frontalni sudar sa autom iz suprotnog smjera). Po izlasku iz naselja laganim pritiskom gasa odvajam se nekih stotinjak metara, ovaj me opet stiže, pretiče i u Visoko ulazi par metara ispred mene, koji sam vozio bez ikakvog rizika i u skladu sa ograničenjima (sve vrijeme ograničenje + 10 km/h). Znači, rizik nizašto pa se čudimo zašto toliko ljudi gine u saobraćajnim nesrećama.
drug_profi

#50399 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by drug_profi »

Nije preticanju razlog samo da se brze stigne.
Nekad te onaj ispred tebe izjebe sa kocnicom ili necim drugim da ti samo stres pravi...
Šikneš ga i vozdra, nek zajebaje nekog drugog.
nepass1

#50400 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by nepass1 »

drug_profi wrote: 09/06/2025 13:33 Nije preticanju razlog samo da se brze stigne.
Nekad te onaj ispred tebe izjebe sa kocnicom ili necim drugim da ti samo stres pravi...
Šikneš ga i vozdra, nek zajebaje nekog drugog.
Jucer je mene volvo 40 izjebao. Svaka i najblaza krivina kocnica i onda opali po gasu. Na kraju ga prestignem. Na djeli gdje zna biti policije ogranicenje 60 me opet uze. I onda do sarajeva za njim se zajebaji.
U biti sve sto vozi ispod 70 ja prestizem.
A motoristi. Proslo ljeto njih 20ak slovacke table. Razvukli pa nekih 200 metara kolonu. I sve 60. Slomio se dok sam isprestizao.
Post Reply