Ukrajina

karanana

#217601 Re: Ukrajina

Post by karanana »

kina je jedna velika hinja. oni nemaju razlog da zovu i lobiraju za kraj rata. njima ovo odgovara sa obje strane.
nikad necu zaboraviti olimpijadu u kini u februaru 2022. cesto je kamera prikazivala putina kako sam sjedi u nekim lozama i gleda sportske evente. 1000% vec tada razgovarao sa xi-jem i rekao mu da ce napasti, ali ga xi zamolio da to bude poslije olimpijade. i tako bi. i to ti je dovoljno da znas na cijoj je uglavnom strani kina. mada njima vjerovatno nije mrsko ni da se rusija degradira u isto vrijeme.
Hame_
Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!

#217602 Re: Ukrajina

Post by Hame_ »

Revolucija 5%: Europa se ponovno naoružava
atmel

#217603 Re: Ukrajina

Post by atmel »

karanana wrote: 04/06/2025 16:59 ovi avaksi a50 na snimku mi izgledaju neoperativni. hrdjavi, mada to kod rusa nije neobicno. ali neko rece da nema ni motora na njima, to ne mogu da vidim. znaci moguce je da nije unisten niti jedan operativni avaks. ili mozda jeste u nekoj drugoj bazi ali mi nismo vidjeli snimak, ali ako ne, onda ostaju na 4-6 operativnih.
koji si ti trol i glumac.
karanana

#217604 Re: Ukrajina

Post by karanana »

jaga jaga.

pa mnogi akaunti kazu da su avaksi sa videa neupotrebljivi i nisu u operativnom stanju nego se vjerovatno koriste za djelove.
Hame_
Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!

#217605 Re: Ukrajina

Post by Hame_ »

Vesna Pusić: "Treba sa zrnom soli promatrati odnos Rusije i Kine"

Bivša ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić gostovala je u N1 Studiju uživo kod Anke Bilić Keserović gdje je komentirala rat u Ukrajini i mirovne pregovore koji se vode s Rusijom.
zilog

#217606 Re: Ukrajina

Post by zilog »

splinter wrote: 04/06/2025 23:23
Spoiler
Show
drndalo wrote: 04/06/2025 17:19
karanana wrote: 04/06/2025 16:59 ovi avaksi a50 na snimku mi izgledaju neoperativni. hrdjavi, mada to kod rusa nije neobicno. ali neko rece da nema ni motora na njima, to ne mogu da vidim. znaci moguce je da nije unisten niti jedan operativni avaks. ili mozda jeste u nekoj drugoj bazi ali mi nismo vidjeli snimak, ali ako ne, onda ostaju na 4-6 operativnih.
Nisam naduboko gledao ovaj duzi i kvalitetniji snimak, pa ne mogu suditi o tacnosti navoda o nemanju motora, ali sam gledajuci vidio da su operatori letali okolo bombardera, i po 2-3-4 kruga i trazili najbolja mjesta za udaranje, dakle zurbe da sto prije pukne nije bilo. Vjerujem da su to radeci, cijeli timovi na ekranima gledali na sve moguce znakove da li da udare taj avion, ili neki drugi, ukoliko bi onaj prvi bio maketa, neoperativan, panzionisan, olupina.

Barem ja bih, a Ukrajinci su pokazali da nisu bas "kaciji masalj" i ako su imali vremena da letaju, a izgleda da jesu, onda su i birali koliko god su mogli.
Ovdje je djelomično objašnjeno oko same akcije, njen operativni dio. Koji dronovi su korišteni, kojeg proizvođača i ostali dostupni podaci s kojima je trenutno moguće izaći u javnost.
Dakle vidi se tzv zatvoreni frame drona, što znači da su njegov mozak ( Flight control jedinica, ESC jedinica kao i lemovi, odnosno konekcije motora na ESC i ostale komponente) zaštićeni od vanjskih uticaja. Ovo je djelomično raširena praksa kod skupljih komercijalnih fpv dronova, ali ovako na ratištu nije baš korištena do sad.
Prema interfejsu snimke ( sa ovog dužeg klipa) vidi se da je korišten Ardu pilot konfigurator, a ne standardni ( za FPV dronove) Betaflight ili Inav. Zašto je tako urađeno? Jedan od razloga je opcija autopilotiranja koja se može upariti sa AI modulom, dok je na Betaflight configuratoru to malo teže.
Ove gume na avionima, Rusi su stavljali ne samo da bi zaštitili avione, nego da bi i zbunili eventualne napadače koji bi djelovali potpomognuti AI alatima. Naime ti alati obrađuju stotine fotografija iz svih uglova i pohranjuju sliku mete. Ukrajinci su vježbali i nekom muzeju gdje su bili neki od ovih aviona, da bi razvili što bolji algoritam za AI.
Ukrajinci su vjerovatno imali satelitske snimke aerodroma u realnom vremenu, a nije nemoguće da su i sami određivali snimanja dronovima gdje je to bilo moguće. Znali su tačno gdje koji avion stoji, ne bi me iznenadilo čak i položaj guma na njima.
Također, autopilot je mogao sam upravljati dronom slijedeći algoritam tako da bira dio aviona na kojem nema guma npr. jer poranio taj podatak i tako slijedi.
Vidi se na nekim snimcima (aerodrom Ivanovo) da nema GPS signala, dok na nekim ima. Što znači da je ometanje GPS signala na nekim aerodromima bilo jače, a na nekim je bio moguć GPS 3D fix. Mada u ovoj situaciji uz djelovanje AI, GPS signal nije bio neophodan.
Ono što mi je nepoznanica je prenos slike, no nije isključeno da se slika prenosila najprije na neku pokretnu stanicu nedaleko od samih aerodroma, a poslije raznim kanalima i načinima tamo gdje treba.
Ovo sve pokazuje koliko su Ukrajinci otišli daleko u ovim stvarima da su i sami Kinezi ostali zatečeni svime time, te koliko su zapravo velike stvarne mogućnosti ove dimenzije ratovanja.
U ovoj operaciji, GPS gotovo da i nije bio potreban. Svi dronovi su poletjeli sa poznatih koordinata i dovoljan je bio dead reckoning (magnetni azimut i barometar) da dodju do stajanki, ili pak cijelog aerodroma. Kada su na aerodromu, nikakav veliki AI nije potreban, nego obican SIFT, na bazi satelitskih snimaka, za orijentaciju i pronalazenje meta.
Ovi izvidjaci vjerovatno nisu AI upravljani. Kladio bih se na 4G/LTE...
zilog

#217607 Re: Ukrajina

Post by zilog »

karanana wrote: 05/06/2025 00:06 jaga jaga.

pa mnogi akaunti kazu da su avaksi sa videa neupotrebljivi i nisu u operativnom stanju nego se vjerovatno koriste za djelove.
Koji "akaunti"?

Ruski i proruski ce reci da im nije nista, makar im sve i jedan avaks shebali. :lol:

Kao sto su, za krstaricu Moskva, pisali - da je namjerno potopljena da "zagradi" 7 NATO podmornica... :pisnuo:
Danguba

#217608 Re: Ukrajina

Post by Danguba »

Rusija nikad jaca, trose stare rezerve iz SSSRa, prodaja energenata nikad bolja, firme u prebacaju, sankcije kao caj, ljudstvo na pola mobilizacije...rekli bi mali rusi.

Uh kako su unakazili agresora sa ovim dronovima. Nece spavati ni u jednoj bazi do Vladivostoka. :izet:
Point.

#217609 Re: Ukrajina

Post by Point. »

zilog wrote: 05/06/2025 00:36

Koji "akaunti"?

Ruski i proruski ce reci da im nije nista, makar im sve i jedan avaks shebali. :lol:

Kao sto su, za krstaricu Moskva, pisali - da je namjerno potopljena da "zagradi" 7 NATO podmornica... :pisnuo:
Karanana be like nisam za ruse ali......
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#217611 Re: Ukrajina

Post by japin_mutapi »

Koji "akaunti"?

sad nemaju ni za dijelova
Peacean

#217612 Re: Ukrajina

Post by Peacean »

drndalo

#217613 Re: Ukrajina

Post by drndalo »

Koji "akaunti"?

Hajmo pretpostaviti da su bili tu samo zbog dijelova. Sada imaju JOS MANJE dijelova za odrzavanje preostalih 4-5 kom... Napadi koji su objavljeni su bili na antenu iznad aviona, ne na sam trup aviona. Mozda slucajno, mozda planski bas zbog unistavanja rezervnih dijelova elektronike koja im moze trebati, a teza je za zamjenu od npr. motora za Il-76...

Dakle ruska odbrana teze o nevaznosti na nivou da ti cura prizna da imas najveci kurac u selu... Pirova pobjeda. :mrgreen:
DaysleepeR

#217614 Re: Ukrajina

Post by DaysleepeR »

Jesu li akaunti brojali?
drndalo

#217615 Re: Ukrajina

Post by drndalo »

zilog wrote: 05/06/2025 00:22
splinter wrote: 04/06/2025 23:23
Spoiler
Show
drndalo wrote: 04/06/2025 17:19

Nisam naduboko gledao ovaj duzi i kvalitetniji snimak, pa ne mogu suditi o tacnosti navoda o nemanju motora, ali sam gledajuci vidio da su operatori letali okolo bombardera, i po 2-3-4 kruga i trazili najbolja mjesta za udaranje, dakle zurbe da sto prije pukne nije bilo. Vjerujem da su to radeci, cijeli timovi na ekranima gledali na sve moguce znakove da li da udare taj avion, ili neki drugi, ukoliko bi onaj prvi bio maketa, neoperativan, panzionisan, olupina.

Barem ja bih, a Ukrajinci su pokazali da nisu bas "kaciji masalj" i ako su imali vremena da letaju, a izgleda da jesu, onda su i birali koliko god su mogli.
Ovdje je djelomično objašnjeno oko same akcije, njen operativni dio. Koji dronovi su korišteni, kojeg proizvođača i ostali dostupni podaci s kojima je trenutno moguće izaći u javnost.
Dakle vidi se tzv zatvoreni frame drona, što znači da su njegov mozak ( Flight control jedinica, ESC jedinica kao i lemovi, odnosno konekcije motora na ESC i ostale komponente) zaštićeni od vanjskih uticaja. Ovo je djelomično raširena praksa kod skupljih komercijalnih fpv dronova, ali ovako na ratištu nije baš korištena do sad.
Prema interfejsu snimke ( sa ovog dužeg klipa) vidi se da je korišten Ardu pilot konfigurator, a ne standardni ( za FPV dronove) Betaflight ili Inav. Zašto je tako urađeno? Jedan od razloga je opcija autopilotiranja koja se može upariti sa AI modulom, dok je na Betaflight configuratoru to malo teže.
Ove gume na avionima, Rusi su stavljali ne samo da bi zaštitili avione, nego da bi i zbunili eventualne napadače koji bi djelovali potpomognuti AI alatima. Naime ti alati obrađuju stotine fotografija iz svih uglova i pohranjuju sliku mete. Ukrajinci su vježbali i nekom muzeju gdje su bili neki od ovih aviona, da bi razvili što bolji algoritam za AI.
Ukrajinci su vjerovatno imali satelitske snimke aerodroma u realnom vremenu, a nije nemoguće da su i sami određivali snimanja dronovima gdje je to bilo moguće. Znali su tačno gdje koji avion stoji, ne bi me iznenadilo čak i položaj guma na njima.
Također, autopilot je mogao sam upravljati dronom slijedeći algoritam tako da bira dio aviona na kojem nema guma npr. jer poranio taj podatak i tako slijedi.
Vidi se na nekim snimcima (aerodrom Ivanovo) da nema GPS signala, dok na nekim ima. Što znači da je ometanje GPS signala na nekim aerodromima bilo jače, a na nekim je bio moguć GPS 3D fix. Mada u ovoj situaciji uz djelovanje AI, GPS signal nije bio neophodan.
Ono što mi je nepoznanica je prenos slike, no nije isključeno da se slika prenosila najprije na neku pokretnu stanicu nedaleko od samih aerodroma, a poslije raznim kanalima i načinima tamo gdje treba.
Ovo sve pokazuje koliko su Ukrajinci otišli daleko u ovim stvarima da su i sami Kinezi ostali zatečeni svime time, te koliko su zapravo velike stvarne mogućnosti ove dimenzije ratovanja.
U ovoj operaciji, GPS gotovo da i nije bio potreban. Svi dronovi su poletjeli sa poznatih koordinata i dovoljan je bio dead reckoning (magnetni azimut i barometar) da dodju do stajanki, ili pak cijelog aerodroma. Kada su na aerodromu, nikakav veliki AI nije potreban, nego obican SIFT, na bazi satelitskih snimaka, za orijentaciju i pronalazenje meta.
Ovi izvidjaci vjerovatno nisu AI upravljani. Kladio bih se na 4G/LTE...
Meni ovaj dron koji je prikazan kao izvrsilac ne izgleda kao onaj koji se vidio da polijece sa prikolice ka aerodromu. Mozda je isti dron, ali je pri kretanju u akciju imao i podvjesni cilindar (vjerovatno eksplozivna naprava), kao sto RPG glava obicno stoji na FPV dronovima.

Ja barem na objavljenim snimcima ne bih rekao da AI komanduje, barem ne pretezno u zadnjoj fazi leta. Ima par momenata kada sam pomislio BUM prekid snimanja, kad ono dron se blago podigne, preleti s druge strane istrazi, pa tako 3x, pa onda udari. Na jednom Tu-95 je doslovno letio ispod krila/motora, gdje se vidjela montirana krstareca raketa Kh-101, i udario ga je tu negdje ispod krila, dakle podvukao se. Nisam siguran da li bi AI to htjela raditi ako je vec odozgo identifikovala cilj...

Nisam strucan u radu AI pa su ovo samo moji pokusaji logike. Mozda je AI na visem nivou od mene. Ako su imali 4G SIM mrezu, i dovoljno vremena dok se Rusi ne dignu, a cini se da su imali barem 1/2-1 sat relativnog nebranjenja, onda mi je i logicno da su barem vecinu dronova operatori i iz daljine mogli voditi. Mozda ne bas sve, jer jos ne znamo tacno koliko tacno ih je poslano, koliko krenulo, koliko pogodilo.

Mozda je jos 3x ovoliko ovoga jos uvijek negdje u steku. :run:
Crvene_brigade

#217616 Re: Ukrajina

Post by Crvene_brigade »

DaysleepeR wrote: 05/06/2025 08:26
Jesu li akaunti brojali?
Ma @karanana samo kopira i lijepi na ovom forumu jeftine putinofilske propagandne upise nekakvih “memulica, upordowna” i sličnih sa jednog susjednog foruma.
drug_profi

#217617 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

Ruski avioni oštećeni u ukrajinskom napadu 1. juna nisu uništeni i bit će popravljeni, izjavio je zamjenik ministra vanjskih poslova Rusije Sergej Rjabkov, prenosi agencija Tanjug pozivajući se na ruske medije.

“Oprema nije uništena, već oštećena i bit će obnovljena”, rekao je Rjabkov u intervjuu za TASS, komentirajući moguće posljedice napada bespilotnim letjelicama koje je Moskva okarakterizirala kao terorističke.

:mrgreen: :lol:
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#217618 Re: Ukrajina

Post by pici »

Nisam pratio temu ako je vec pojasnjeno al et ako moze neko da ponovo pojasni. Zbog cega su po nekim strateskim bombarderima poredane gume i neki imaju mreze, zbog dronova? Ako je zbog toga kako su znali da ce ovi bas dronovima udarati. Ima tu neke nelogicnosti u rusa, nisu mi posve jasni. Hvala.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#217619 Re: Ukrajina

Post by pici »

drug_profi wrote: 05/06/2025 09:04
Ruski avioni oštećeni u ukrajinskom napadu 1. juna nisu uništeni i bit će popravljeni, izjavio je zamjenik ministra vanjskih poslova Rusije Sergej Rjabkov, prenosi agencija Tanjug pozivajući se na ruske medije.

“Oprema nije uništena, već oštećena i bit će obnovljena”, rekao je Rjabkov u intervjuu za TASS, komentirajući moguće posljedice napada bespilotnim letjelicama koje je Moskva okarakterizirala kao terorističke.

Ma to mogu mačku o rep, ukri objavili cjelokupna videa o unistavanju desetina strateskih aviona, cak u jednom videu je bilo dva parkirana a-50 i na oba su dronovi udarili, sad mozda jedan nije explodirao al ovaj prvi je cigani lete u nebo... tako da samo obmana za svoju javnost i malo ruse.
drug_profi

#217620 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

pici wrote: 05/06/2025 09:05 Nisam pratio temu ako je vec pojasnjeno al et ako moze neko da ponovo pojasni. Zbog cega su po nekim strateskim bombarderima poredane gume i neki imaju mreze, zbog dronova? Ako je zbog toga kako su znali da ce ovi bas dronovima udarati. Ima tu neke nelogicnosti u rusa, nisu mi posve jasni. Hvala.
Da, već je bilo napada dronovima. Jedan A-50 je tako oštećen već ranije. Ali to su bili gerilski napadi sa jednim ili dva drona.
Gume i mreže su pokušaj zaštite i maskiranja. Neko sa vrha naredio, bez obzira koliko besmisleno sve, u vojsci izvršiš naređenje.
Čitalac

#217621 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

Aleksandrov: U proizvodnji dronova Moskva je kritično ovisna o Kini.
Rusija sustiže Ukrajinu u proizvodnji dronova zahvaljujući većim financijskim resursima, proizvodnim linijama koje se nalaze daleko od prve crte bojišnice, a posebno pomoći iz Kine, izjavio je Oleg Aleksandrov, predstavnik Vanjske obavještajne službe Ukrajine.
Prema njegovim riječima, Rusija želi proizvesti 30.000 dronova dugog dometa i još 30.000 dronova mamaca, što bi trebalo iscrpiti ukrajinski sustav protuzračne obrane.
"Kineski proizvođači isporučuju opremu, elektroniku, navigacijske, optičke i telemetrijske sustave, motore...Koriste fiktivne tvrtke, mijenjaju imena, čine sve kako bi izbjegli kontrolu i sankcije za svoje aktivnosti. Međutim, službeno se Kina pridržava svih pravila", rekao je Aleksandrov. On dodaje da je Rusija kritično ovisna o opskrbi kineskim dijelovima i za taktičke i za dronove dugog dometa.
Crvene_brigade

#217622 Re: Ukrajina

Post by Crvene_brigade »

Putinov fašističko-agresorski Iskander leti u nebo...

zforumas

#217623 Re: Ukrajina

Post by zforumas »

drug_profi wrote: 05/06/2025 09:04

Avioni su odradili sve sto su trebali, unistili su sve dronove koji su ih napali :izet:
zilog

#217624 Re: Ukrajina

Post by zilog »

pici wrote: 05/06/2025 09:05 Nisam pratio temu ako je vec pojasnjeno al et ako moze neko da ponovo pojasni. Zbog cega su po nekim strateskim bombarderima poredane gume i neki imaju mreze, zbog dronova? Ako je zbog toga kako su znali da ce ovi bas dronovima udarati. Ima tu neke nelogicnosti u rusa, nisu mi posve jasni. Hvala.
Vjerovatno je ta procedura, stavljanja guma na avione (vec smo to vidjeli), jos ranije uvedena na svim aerodromima, bez obzira na njihovu lokaciju. Tako to u vojsci fercera, neki se glavesina sjeti necega, pa napise naredbu, koja se ima postovati na cijeloj teritoriji.

Sama svrha stavljanja guma (mreze su puno efikasnije), moze biti stvaranje razmaka izmedju krila/trupa i eksplozivne naprave, sto bi kao trebalo umanjiti stetu. Samo se majmuni nisu sjetili, da su time naslagali i dodatno gorivo za pozar nakon eksplozije. Cak i da inicijalna elsplozija nije probila rezervoare, zapaljene gume ce ih prokljucati...

Sto se tice "zbunjivanja AI", grohotom se smijem :pisnuo:
Mozda je to moglo "zbuniti" neki algoritam, koji trazi ravnomjernu plohu, ali, kao sto vec rekoh, gume nisu novi izum i vjerovatno svi algoritmi sada traze ravne rubove krila i trupa i krug (na A-50), bez osvrtanja na saru unutar tih rubova...
1Dante1

#217625 Re: Ukrajina

Post by 1Dante1 »

zilog wrote: 05/06/2025 12:03 vjerovatno svi algoritmi sada traze ravne rubove krila i trupa i krug (na A-50), bez osvrtanja na saru unutar tih rubova...
Sto vise otezas, to je potreban naprednij model. Kako je potreban naprednij model, onda je potreban i jaci hardver. U sustini, svaka radnja koja zbuni AI je odlicna, jer ako nije istreniran na tu vrstu, nece ni prepoznati.
Post Reply