Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
-
moimoi
#25326 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Problem u BiH je sto ako iole zelis kvalitetni zdravstvenu zastitu, moras plivati u dva bazena. Ono sto mozes zavrsiti kod privatnika, zavrsavas kod njih.. ono sto ne mozes- osudjen si na javno .Ko je osudjen samo na javno zdravstvo, on je donji. Ko ima kes, on ce u BiH dobiti sta je moguce a onda dalje ganjati Hr, Srb, Slo ili Turska. Pa gdju Seku su operisali doktori iz Srbije. Bake isao u Tursku. Je li po Scerku Komsica dolazio zrakomlat da je prebaci u Hr? (Da ne grijesim dusu.. znam da je neki glavonja) To ie BiH realnost. Svakoj “tezoj” uspjesnoj op se pljesce, izlazi u novine.. prica se godinama. Hajmo reci da stagniramo u zdravstvu od 70ih
Da opet ponovim.. imamo mi doktora.. nema ulaganja.
Da opet ponovim.. imamo mi doktora.. nema ulaganja.
- haubica_i_to_teshka
#25327 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
druze jezu, ti si stari forumas,nisi namcor, pa cu ‘vako …jeza u ledja wrote: ↑03/06/2025 18:38Obicno kancelarija od doktora nazove ili samo posalje email, “da pita za zdravlje”. I to u 90% slucajeva ja mislim radi sestra, ne doktor.haubica_i_to_teshka wrote: ↑03/06/2025 14:38Nije relativno normalna pojava nego zakonska obaveza. Ljekar je duzan da prati oporavak pacijenta nakon posjete/bolnickog lijecenja, do vremena koliko( ako )je zakonski propisano za odredjene bolesti/hirurske zahvate.jeza u ledja wrote: ↑02/06/2025 23:40 Samo jos da dodam ovo posto se ovdje govori o razlicitim stvarima izgleda - obicni telefonski razgovori sa doktorima bilo kakve vrste, pogotovo nakon vec etabliranog odnosa sa tim doktorom, su sasvim normalna pojava u Americi i dostupna svima.
Mozda ako se radi o nekom superstar hirurgu za kojeg dolaze sa drugog kraja svijeta, onda se mora nesto cekati, inace je razhovor na telefon sasvim normalna pojava.
Zar to nije tako svugdje pa i kod nas?
Edit: I jos jedno pitanje. Je li relativno normalna pojava da vas doktor sam nazove i pita kako se osjecate (nakon neke posjete ili procedure) ili nakon nekog razgovora nesto jos da dodatno pojasni. Ovo pitam jer mi desilo za zadnje dvije stvari za koje sam ja isao kod doktora u zadnjih par godina. (Oba puta ja se nisam javio i otislo na voicemail) Pretpostavljam naravno da su me zvali iz kancelarije.
U protivnom, ako dodje do zdravstvenog pogorsanja pacijenta sa posljedicama, je njegova odgovornost. Onda "eticari nagaze", suspenzija ili gubitak dozvole za rad, a moze i krivicna/civilna prijava na kraju.
Sto se djece tice, tu je "nulta tolerancia", znaci sve i odmah je pod MORANJE!!!
Ako moj pacient izjavi( ili po mojoj procjeni) moze da ugrozi tudje ili svoje zdravlje(ubistvo/samoubistvo,samopredjivanje ili povreda nekog drugog) moram obavijestiti i organizovati psihijatrijsko lijecenje(bolnica) i policiju.Za vrijeme hospitalizacije bolnicki psihijatar duzan je odrzava redovan kon takt sa mnom kao primarnim psihijatrom pacijenta (dijagnoza/terapija ,et centera) sve do izlaska iz bolnice.
Ako pacijent nema historiju bolesti, nema psihijatra/terapeuta...do daljnje on mora da vodi brigu o tom pacijentu..video/telefonski pozivi sve dok po njegovom misljenju pacijent nije opasnost po sebe /druge, ili ne dobije van bolnickog psihijatra .
Ovo je vrijeme kada svako tuzi svakoga za bilo sta...tako da ..![]()
![]()
Zato i spominjem ova dva puta koja su se meni desila, jer nije to jedini put da sam isao kod doktora.
Bukvalno imao preventativni razgovor sa doktorom u vezi necega sto je normalno u mojim godinama i bila prica eto da li ako je rezultat XY trebamo poceti sada sa minimalnom dozom ili cekati godinu da vidimo progres. Nema sanse da je on licno bio obavezan da me sutra odmah zove i kaze “da ne treba”, lol. Hocu da kazem ne radi se o necemu ozbiljnom.
Ali sto sta ja znam sta je tu za njih obavezno.
Kad zakazujes termin kod ljekara, u 90% slucajeva razgovaras sa nnekim na recepciji/medicinskom sestrom ili lekarom konsultantom.Ako od njih nije u mogucnosti da odgovori, moze i ljekar odgovoriti (nije zauzet) je l’ tako….jes. Sve zavisi od bolnice/privatne prakse.
Do tada, tvoj ljekar ne snosi nikakvu odgovornost prema tebi kao pacijentu.
Poslije prvog tretmana,konsultacije...sva odgovornost za tvoje zdravlje je na njemu, a on odgovara drzavnoj /privatnoj praksi /bolnici… koje se opet u nekim slucajevima obavezuju da prate tvoje zdravstveno stanje u ime tvog ljekara i to naglase (ordinacija tog i tog ljekara).
Imao si neki mali operativni zahvat pod anestezijom koji ne zahtijeva lezanje u bolnici, duzni da te “prate” narednih 24/48 h, provjeravaju jes’ “dobar”).
Et’ u tvom slucaju, mozda ni on ne zna da li treba odmah ukljuciti terapiju ili ne ..
A mozda je skont’o da si “bosanac”, pa da mozda nisi skont’o, pa da budę siguran da si skont’o...ili mozda nisi skont’o…
(Salim se druze jezu).
Imas I drugu stranu “medalje”. Po “zakonu”, ne smijem prvi pozdraviti, ili imati fizicki kontakt sa pacijentom (ako se slucajno sretnemo na ulici/prodavnici, etc).
E, sad bi u mojoj specijalnosti trebalo to biti kao neka moralna dilema, narocito kada su djeca u pitanju.
Sto se mene tice, dileme nema. Ne postoji taj zakon koji cu (is)postovati i koji me sprijecava da ne pridjem, zagrlim to dijete. Kao covjek/ roditelj, pa nek’ me tuze.
Svaka cast tvojoj pedijatrici!!!
Na kraju, svaka bolnica/privatna praksa … ima svoja neka interna pravila, ali u globalu sve je to “u 5 deka”.
P.s.
Za ove sto su u dilemi, kada/ kako/koliko dati neke lijekove.
Pa imate uputstvo za upotrebu, procitajte.
- jeza u ledja
#25328 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Jebiga ja tebi govorim kako to izgleda u praksi, ti meni neke Hipoktritove zakletve.haubica_i_to_teshka wrote: ↑04/06/2025 01:52druze jezu, ti si stari forumas,nisi namcor, pa cu ‘vako …jeza u ledja wrote: ↑03/06/2025 18:38Obicno kancelarija od doktora nazove ili samo posalje email, “da pita za zdravlje”. I to u 90% slucajeva ja mislim radi sestra, ne doktor.haubica_i_to_teshka wrote: ↑03/06/2025 14:38
Nije relativno normalna pojava nego zakonska obaveza. Ljekar je duzan da prati oporavak pacijenta nakon posjete/bolnickog lijecenja, do vremena koliko( ako )je zakonski propisano za odredjene bolesti/hirurske zahvate.
U protivnom, ako dodje do zdravstvenog pogorsanja pacijenta sa posljedicama, je njegova odgovornost. Onda "eticari nagaze", suspenzija ili gubitak dozvole za rad, a moze i krivicna/civilna prijava na kraju.
Sto se djece tice, tu je "nulta tolerancia", znaci sve i odmah je pod MORANJE!!!
Ako moj pacient izjavi( ili po mojoj procjeni) moze da ugrozi tudje ili svoje zdravlje(ubistvo/samoubistvo,samopredjivanje ili povreda nekog drugog) moram obavijestiti i organizovati psihijatrijsko lijecenje(bolnica) i policiju.Za vrijeme hospitalizacije bolnicki psihijatar duzan je odrzava redovan kon takt sa mnom kao primarnim psihijatrom pacijenta (dijagnoza/terapija ,et centera) sve do izlaska iz bolnice.
Ako pacijent nema historiju bolesti, nema psihijatra/terapeuta...do daljnje on mora da vodi brigu o tom pacijentu..video/telefonski pozivi sve dok po njegovom misljenju pacijent nije opasnost po sebe /druge, ili ne dobije van bolnickog psihijatra .
Ovo je vrijeme kada svako tuzi svakoga za bilo sta...tako da ..![]()
![]()
Zato i spominjem ova dva puta koja su se meni desila, jer nije to jedini put da sam isao kod doktora.
Bukvalno imao preventativni razgovor sa doktorom u vezi necega sto je normalno u mojim godinama i bila prica eto da li ako je rezultat XY trebamo poceti sada sa minimalnom dozom ili cekati godinu da vidimo progres. Nema sanse da je on licno bio obavezan da me sutra odmah zove i kaze “da ne treba”, lol. Hocu da kazem ne radi se o necemu ozbiljnom.
Ali sto sta ja znam sta je tu za njih obavezno.
Kad zakazujes termin kod ljekara, u 90% slucajeva razgovaras sa nnekim na recepciji/medicinskom sestrom ili lekarom konsultantom.Ako od njih nije u mogucnosti da odgovori, moze i ljekar odgovoriti (nije zauzet) je l’ tako….jes. Sve zavisi od bolnice/privatne prakse.
Do tada, tvoj ljekar ne snosi nikakvu odgovornost prema tebi kao pacijentu.
Poslije prvog tretmana,konsultacije...sva odgovornost za tvoje zdravlje je na njemu, a on odgovara drzavnoj /privatnoj praksi /bolnici… koje se opet u nekim slucajevima obavezuju da prate tvoje zdravstveno stanje u ime tvog ljekara i to naglase (ordinacija tog i tog ljekara).
Imao si neki mali operativni zahvat pod anestezijom koji ne zahtijeva lezanje u bolnici, duzni da te “prate” narednih 24/48 h, provjeravaju jes’ “dobar”).
Et’ u tvom slucaju, mozda ni on ne zna da li treba odmah ukljuciti terapiju ili ne ..
A mozda je skont’o da si “bosanac”, pa da mozda nisi skont’o, pa da budę siguran da si skont’o...ili mozda nisi skont’o…
(Salim se druze jezu).
Imas I drugu stranu “medalje”. Po “zakonu”, ne smijem prvi pozdraviti, ili imati fizicki kontakt sa pacijentom (ako se slucajno sretnemo na ulici/prodavnici, etc).
E, sad bi u mojoj specijalnosti trebalo to biti kao neka moralna dilema, narocito kada su djeca u pitanju.
Sto se mene tice, dileme nema. Ne postoji taj zakon koji cu (is)postovati i koji me sprijecava da ne pridjem, zagrlim to dijete. Kao covjek/ roditelj, pa nek’ me tuze.
Svaka cast tvojoj pedijatrici!!!
Na kraju, svaka bolnica/privatna praksa … ima svoja neka interna pravila, ali u globalu sve je to “u 5 deka”.
P.s.
Za ove sto su u dilemi, kada/ kako/koliko dati neke lijekove.
Pa imate uputstvo za upotrebu, procitajte.
Shvatam ja sve sto ti govoris i sve to ima smisla. Zacudilo bi me u stvari da to nije tako. No ja tebi govorim o jednoj specificnoj stvari - poziv od strane doktora na telefon. To, bar u Americi, nije uobicajena pojava. Zato su me i zacudila ova dva skorasnja slucaja koja su se meni desila, a da me doktor pak pozove. Ostale moje posjete doktoru nisu ukljucivale takav poziv.
Ti spominjes anesteziju, evo recimo bas sam nedavno bio pod anestezijom. Ja tog doktora u zivotu nisam sreo niti progovorio sta s njim, ni prije ni poslije, osim onih 10-ak sekundi prije nego sto sam zaninao. Znaci prije toga me zvala sestra da me objasni kako i sta. Poslije toga su me drzali par sati, i obavezno neko morao doci po mene, kuci i cao. Kazu ti rezultate cim se dohafizas, i poslije to formalno posalju bolnickim sistemom elektronske poste, uz sve brojke i tako. Vjerovatno tamo pise nesto tipa "ako se osjecate tako i tako zovite hitnu" ili nesto. Ili mozda u papirima s kojima su me poslali kuci. Znaci tu ja s doktorom nisam imao nikakvu komunikaciju, a kamo li preko telefona.
Kad idem godisnje kod doktora na "sistematski" pregled, a ovdje u Americi je to normalno za svakoga iznad 35+ (a primjetim da u BiH nije ni sa nakon 50
Prema tome to je tako u praksi. To o cemu ti govoris se moze uraditi i preko sestara, a i preko elektronske poste. Ne mora nuzno biti doktor na telefon. Ako je to u BiH ili Australiji drukcije, super. Ja bih volio da neko o tome elaborira malo vise. Ja govorim za Ameriku.
-
moimoi
#25329 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
@haubice
U uputstvima ti ne pise da li u slucaju da se dijete pokaki smijes opet staviti novi cepic
Kao sto i ne pise sta raditi ukoliko popijes duplu dozu. Masa ljudi ima vise oboljenja za koja uzimaju razne lijekove. Pogotovo stari ljudi.
A imas i nekih slucajeva gdje je totalno bezveze da zakzujes termin kod dr. Uzimas ga nekome ko u tom momentu zaista treba pregled… tipa nalaz koji si uradio i koji je ok. Cekas na red da bi ti dr rekao da je sve ok? Umjesto da nazovu tel ili posalju mail.
Nas sistem je trenutno toliko apsurdan da se bukvalno pitas da li neko namjerno zeli krah javnog zdravstva ili je samo mega glup. Vec sam o tome pisala… kao npr da nakon otpusta iz bolnice moras ici u Dom zdravlja da ti tvoj dr da recepte za lijekove koji su propisani od strane dr iz bolnice? Pravi se nepotrebna guzva. Kome je u interesu?
U uputstvima ti ne pise da li u slucaju da se dijete pokaki smijes opet staviti novi cepic
Kao sto i ne pise sta raditi ukoliko popijes duplu dozu. Masa ljudi ima vise oboljenja za koja uzimaju razne lijekove. Pogotovo stari ljudi.
A imas i nekih slucajeva gdje je totalno bezveze da zakzujes termin kod dr. Uzimas ga nekome ko u tom momentu zaista treba pregled… tipa nalaz koji si uradio i koji je ok. Cekas na red da bi ti dr rekao da je sve ok? Umjesto da nazovu tel ili posalju mail.
Nas sistem je trenutno toliko apsurdan da se bukvalno pitas da li neko namjerno zeli krah javnog zdravstva ili je samo mega glup. Vec sam o tome pisala… kao npr da nakon otpusta iz bolnice moras ici u Dom zdravlja da ti tvoj dr da recepte za lijekove koji su propisani od strane dr iz bolnice? Pravi se nepotrebna guzva. Kome je u interesu?
-
Osmi Socrates
#25330 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
To oko recepata za lijekove je možda do načina kako se trošak za lijekove raspoređuje kroz sistem.
Recimo, u Kanadi, ako ti doktor u bolnici propiše lijek, to je "besplatno" svim korisnicima zdravstvenog sistema. Besplatno pod navodnicima jer ništa nije besplatno. Sve se to nekako plaća. "Free of charge" je bolji izraz.
Ako ti porodični doktor ili specijalista propiše isti lijek (van bolnice), onda nije svima besplatno.
Mada, sve više se govori o nacionalnom Pharmacare programu. To jest, svi lijekovi besplatni za sve.
Recimo, u Kanadi, ako ti doktor u bolnici propiše lijek, to je "besplatno" svim korisnicima zdravstvenog sistema. Besplatno pod navodnicima jer ništa nije besplatno. Sve se to nekako plaća. "Free of charge" je bolji izraz.
Ako ti porodični doktor ili specijalista propiše isti lijek (van bolnice), onda nije svima besplatno.
Mada, sve više se govori o nacionalnom Pharmacare programu. To jest, svi lijekovi besplatni za sve.
- jeza u ledja
#25331 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
U Americi ti sestra da Ibuprofen u bolnici, bolnica naplati to od osiguranja $50. 
-
moimoi
#25332 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Nije to slucaj kod nas. Imas listu lijekova koje pokriva zzo. Ukoliko si osiguran u zzo ti lijekovi su ti besplatni. U bolnici odmah vide da li si osiguran ili ne jer traze knjizicu tj karticu.Osmi Socrates wrote: ↑04/06/2025 10:24 To oko recepata za lijekove je možda do načina kako se trošak za lijekove raspoređuje kroz sistem.
Nista drugo nego cista dubioza…
-
konami666
#25333 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ma kakvo zdravstvo u Bosni, ostalo u šezdesetim ili sedamdesetim. Pa na zapadu operacije se rade robotima, koriste se nove tehnologije, roboti donose opremu doktorima i vrše dezinfekciju dok u Bosni ti kaže pred operaciju da skoknes do apoteke i kupiš sebi lijekova, daju ti listu. Pa gdje to ima.
-
Hendrix
#25334 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Dobro sad ne treba pretjerivati. Kakvi roboti ba? I mi ovde svako PR sranje sa zapada shvacamo kao gotovu stvar.konami666 wrote: ↑04/06/2025 22:30 Ma kakvo zdravstvo u Bosni, ostalo u šezdesetim ili sedamdesetim. Pa na zapadu operacije se rade robotima, koriste se nove tehnologije, roboti donose opremu doktorima i vrše dezinfekciju dok u Bosni ti kaže pred operaciju da skoknes do apoteke i kupiš sebi lijekova, daju ti listu. Pa gdje to ima.
Naprimjer kardio hirurgija na Kosevu je vrhunska i ne zaostaje uopste za zapadom. Sjecam se kako su starog operisali u roku 15min kada je dovezen hitnom. Isao u posjetu odjel izgleda ko u Svicarskoj nikakve razlike.
Zavisi od bolnice i odjela.
- Rugafet
#25335 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Da, hirurgija na Koševu, u Sarajevo ovo u Sarajevu ono. Da svi ljudi u BiH žive u Sarajevu to nisam znao dok nisam počeo pratiti temu. To je zaista stvarna slika zdravstva u BiH. Sarajevo. Isto tako to je jaaako bitno ljudima koji žive u Vlasenici, Kladnju, Modriči, Čekrčićima Itd itd Gdje u bolnicama plafoni i vrata otpadaju, sestrice u umuzganim uniformama i poderanim klompama…Hendrix wrote: ↑05/06/2025 00:04Dobro sad ne treba pretjerivati. Kakvi roboti ba? I mi ovde svako PR sranje sa zapada shvacamo kao gotovu stvar.konami666 wrote: ↑04/06/2025 22:30 Ma kakvo zdravstvo u Bosni, ostalo u šezdesetim ili sedamdesetim. Pa na zapadu operacije se rade robotima, koriste se nove tehnologije, roboti donose opremu doktorima i vrše dezinfekciju dok u Bosni ti kaže pred operaciju da skoknes do apoteke i kupiš sebi lijekova, daju ti listu. Pa gdje to ima.
Naprimjer kardio hirurgija na Kosevu je vrhunska i ne zaostaje uopste za zapadom. Sjecam se kako su starog operisali u roku 15min kada je dovezen hitnom. Isao u posjetu odjel izgleda ko u Svicarskoj nikakve razlike.
-
Hendrix
#25336 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pa nije ni prava slika zdravstva na zapadu da roboti donose gaze. Isto tako manji gradovi i sela su u problemima sto se zdravstva tice i u Njemackoj i Americi.Rugafet wrote: ↑05/06/2025 00:49Da, hirurgija na Koševu, u Sarajevo ovo u Sarajevu ono. Da svi ljudi u BiH žive u Sarajevu to nisam znao dok nisam počeo pratiti temu. To je zaista stvarna slika zdravstva u BiH. Sarajevo. Isto tako to je jaaako bitno ljudima koji žive u Vlasenici, Kladnju, Modriči, Čekrčićima Itd itd Gdje u bolnicama plafoni i vrata otpadaju, sestrice u umuzganim uniformama i poderanim klompama…Hendrix wrote: ↑05/06/2025 00:04Dobro sad ne treba pretjerivati. Kakvi roboti ba? I mi ovde svako PR sranje sa zapada shvacamo kao gotovu stvar.konami666 wrote: ↑04/06/2025 22:30 Ma kakvo zdravstvo u Bosni, ostalo u šezdesetim ili sedamdesetim. Pa na zapadu operacije se rade robotima, koriste se nove tehnologije, roboti donose opremu doktorima i vrše dezinfekciju dok u Bosni ti kaže pred operaciju da skoknes do apoteke i kupiš sebi lijekova, daju ti listu. Pa gdje to ima.
Ne kazem da je isto naravno ali sad kad covjek usporedi nekakve robote i kao nase nazadno zdravstvo pa jbg.
-
konami666
#25337 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Kakvi roboti jel? Evo pogledaj kakvi roboti:Hendrix wrote: ↑05/06/2025 00:04Dobro sad ne treba pretjerivati. Kakvi roboti ba? I mi ovde svako PR sranje sa zapada shvacamo kao gotovu stvar.konami666 wrote: ↑04/06/2025 22:30 Ma kakvo zdravstvo u Bosni, ostalo u šezdesetim ili sedamdesetim. Pa na zapadu operacije se rade robotima, koriste se nove tehnologije, roboti donose opremu doktorima i vrše dezinfekciju dok u Bosni ti kaže pred operaciju da skoknes do apoteke i kupiš sebi lijekova, daju ti listu. Pa gdje to ima.
https://youtu.be/9ia4LbEsxUc?si=TnEPZ0Itua2TqmTZ
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#25338 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Gdje to plafoni otpadaju? Gdje su sestre u umrljanim uniformama?
To su bas price iz davnine.
U manjim mjestima su ambulante i Domovi zdravlja sasvim ok za nivo finansiranja koji imaju. Kroz posao sam obisao veliki broj ustanova, jos je to bilo 2015-16-17.
Njima je najveci problem sto za sve vaznije moraju u vece gradove.
To su bas price iz davnine.
U manjim mjestima su ambulante i Domovi zdravlja sasvim ok za nivo finansiranja koji imaju. Kroz posao sam obisao veliki broj ustanova, jos je to bilo 2015-16-17.
Njima je najveci problem sto za sve vaznije moraju u vece gradove.
- sinuhe
#25339 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Zdravstveni sektor je u krizi u Zapadnoj Evropi. Jedino što se ne mjere prema BiH.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#25340 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Kad je izabrat robote kao primjer to je sve ok i reprezentativno je.
Kad izaberes hirugiju u SA to nije ok i nije reprezentativno.
Kad izaberes hirugiju u SA to nije ok i nije reprezentativno.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#25341 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
došo lik na stomatologiju da popravi zub ljetos
kaže nije dolazio 5 godina kad god dođe nema materijala
sestre doktori pacijenti i ja svi se poceli smijati
na kraju smo izračunali da je bio zadnji put 2003. na stomatologiji kad zaista nije bilo cesto materijala
kako ljudi vole pamtiti negativno a sve pozitivno ignoriraju
na kraju smo izračunali da je bio zadnji put 2003. na stomatologiji kad zaista nije bilo cesto materijala
-
tuitamo
#25342 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ima tu nešto za izučavati. Negativno gledati na svoje. Ignorisati pozitivno. Olako.Truba wrote: ↑05/06/2025 08:55 došo lik na stomatologiju da popravi zub ljetos
Čak i muzika koju većina sluša samo oplakuje i žali.
Pričati o zdravstvu da ne valja a da je na zapadu bolje može onaj ko se nije liječio na zapadu.
Svugdje je prvo bitno po redosljedu:
1. ko ti je doktor
2. Kakvo je odjeljenje
3. Kakva je bolnica
4. Pa tek onda sistem.
Ako je doktor dobar možeš biti u Keniji. Ako je doktor površan i griješi, može biti u Cirihu nema ti pomoći.
-
komsinica_s_drugog
#25343 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ljudi koji u Sarajevu zive misle da je Sarajevo reprezent, a ustvari je izuzetak BiH u mnogo cemu.Rugafet wrote: ↑05/06/2025 00:49Da, hirurgija na Koševu, u Sarajevo ovo u Sarajevu ono. Da svi ljudi u BiH žive u Sarajevu to nisam znao dok nisam počeo pratiti temu. To je zaista stvarna slika zdravstva u BiH. Sarajevo. Isto tako to je jaaako bitno ljudima koji žive u Vlasenici, Kladnju, Modriči, Čekrčićima Itd itd Gdje u bolnicama plafoni i vrata otpadaju, sestrice u umuzganim uniformama i poderanim klompama…Hendrix wrote: ↑05/06/2025 00:04Dobro sad ne treba pretjerivati. Kakvi roboti ba? I mi ovde svako PR sranje sa zapada shvacamo kao gotovu stvar.konami666 wrote: ↑04/06/2025 22:30 Ma kakvo zdravstvo u Bosni, ostalo u šezdesetim ili sedamdesetim. Pa na zapadu operacije se rade robotima, koriste se nove tehnologije, roboti donose opremu doktorima i vrše dezinfekciju dok u Bosni ti kaže pred operaciju da skoknes do apoteke i kupiš sebi lijekova, daju ti listu. Pa gdje to ima.
Pa ja sam zivjela u Doboju, kad sam htjela pogledati film u kinu isla sam u Tuzlu ili BL jer je dobojsko zapelo u '82. godini, dalje da ne pricam.
I sad u Njemackoj zivim u gradu od 40 000 stanovnika, ali ima sve za dobar kvalitet zivota. Kino npr isto kao u Sa, Tz i BL.
-
Bobi
- Forum administrator
- Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
- Vozim: TDI sve crveno
#25344 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Imamo i mi u Zenici kino 
- jeza u ledja
#25345 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Znas kako ono kazu - odjel ne cini bolnicki sistem.Hendrix wrote: ↑05/06/2025 00:04Dobro sad ne treba pretjerivati. Kakvi roboti ba? I mi ovde svako PR sranje sa zapada shvacamo kao gotovu stvar.konami666 wrote: ↑04/06/2025 22:30 Ma kakvo zdravstvo u Bosni, ostalo u šezdesetim ili sedamdesetim. Pa na zapadu operacije se rade robotima, koriste se nove tehnologije, roboti donose opremu doktorima i vrše dezinfekciju dok u Bosni ti kaže pred operaciju da skoknes do apoteke i kupiš sebi lijekova, daju ti listu. Pa gdje to ima.
-
Hendrix
#25346 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ma normala sve med i mlijeko, roboti na sve strane.konami666 wrote: ↑05/06/2025 08:22Kakvi roboti jel? Evo pogledaj kakvi roboti:Hendrix wrote: ↑05/06/2025 00:04Dobro sad ne treba pretjerivati. Kakvi roboti ba? I mi ovde svako PR sranje sa zapada shvacamo kao gotovu stvar.konami666 wrote: ↑04/06/2025 22:30 Ma kakvo zdravstvo u Bosni, ostalo u šezdesetim ili sedamdesetim. Pa na zapadu operacije se rade robotima, koriste se nove tehnologije, roboti donose opremu doktorima i vrše dezinfekciju dok u Bosni ti kaže pred operaciju da skoknes do apoteke i kupiš sebi lijekova, daju ti listu. Pa gdje to ima.
https://youtu.be/9ia4LbEsxUc?si=TnEPZ0Itua2TqmTZ
https://www.newsinenglish.no/2023/03/01 ... re-crisis/
It’s all part of what commentators and government critics are calling a “health care crisis” in Norway, even as money from gas and oil sales pours into state coffers and the country’s economy remains surprisingly strong. State-run hospitals all over the country have been ordered to cut expenses and staffing. That’s resulted in entire wards being shut down and longer waits for non-critical operations or other procedures, while lots of doctors and nurses are quitting to work in the more lucrative private sector.
That’s led to an increase in patients relegated to beds placed in hospital corridors, and the shut-down of a popular maternity unit in Oslo called the ABC Clinic that catered to those wanting natural deliveries. There have also been cuts in psychiatric care after years of concerns that more is needed, and staffing cuts aross the board. Oslo University Hospitals (OUS) were orded to cut the equivalent of 500 full-time positions.
- Maja The Bee
#25347 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Istina je da je Sarajevo izuzetak od svega, ali je istina i da van Sarajeva već decenijama suvereno vlada SDA, s povremenim satelitima te iste stranke.
Ne znam šta očekujete onda. Mi u Sarajevu barem nešto pokušavamo mijenjati.
Ne znam šta očekujete onda. Mi u Sarajevu barem nešto pokušavamo mijenjati.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#25348 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
sjećam se vremena kada je banja luka imala kino a sarajevo ne
s tim da apolo radnik i imperijal nisu kina na koja mislim kad kažem kino
takojder treba pitati nijemce rođene u gradu s 40 000 st što misle o noćnom životu i kakav je život tinejdzera
s tim da apolo radnik i imperijal nisu kina na koja mislim kad kažem kino
takojder treba pitati nijemce rođene u gradu s 40 000 st što misle o noćnom životu i kakav je život tinejdzera
- jeza u ledja
#25349 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Malo s jednog, malo s drugog accounta, jelde? 
-
komsinica_s_drugog