Xiaomi mobiteli

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
BosGrad

#24376 Re: Xiaomi mobiteli

Post by BosGrad »

dino1403 wrote: 03/06/2025 14:53
BosGrad wrote: 03/06/2025 13:56 Pozdrav svima. Prije desetak dana sam azurirao svoj Redmi Note 14 Pro na Hyper OS 2 i od tada imam problem sa baterijom. Prije toga je bez problema isla na 24 sata i vise bez punjenja , sad jedva dan od jutra do naveče. Znam da treba vremena da sve to malo legne, al evo proslo je vec desetak dana a stanje je isto
Ja sam imao isti problem na Redmi Note 13 Pro 4G. Nakon ažuriranja na HyperOS 2, baterija se nenormalno brzo praznila i telefon se zagrijavao čak i u stanju mirovanja. Problem sam riješio sa factory reset-om. Tako da bi ti najbolje bilo uraditi backup svega i onda uradit factory reset.
OK, hvala puno. Evo jutros u osam sati baterija bila 100 %, sad je na 57 %. Jos sam na poslu, nisam ga koristio sat vremena
dudlov

#24377 Re: Xiaomi mobiteli

Post by dudlov »

mislio sam da kupim xiaomi redmi 14c za poklon. mobitel kupujem penzioneru za osnovne potrebe (viber, pozivi...). sada je na akciji u bh telecomu pa da priupitam ovdje isplati li se?
hvala
Hakiz

#24378 Re: Xiaomi mobiteli

Post by Hakiz »

dudlov wrote: 04/06/2025 00:17 mislio sam da kupim xiaomi redmi 14c za poklon. mobitel kupujem penzioneru za osnovne potrebe (viber, pozivi...). sada je na akciji u bh telecomu pa da priupitam ovdje isplati li se?
hvala
Ja ga imam. Pošten telefon. Ne pretvara se da je više od onoga šta jeste. Jeftin telefon koji radi kako treba (Ja sam svoj kupio u Univerzalno za manje od 300 KM, ne znam koliko je u BH telecomu). Ne radi spektakularno, ali sve odradi. Nije ni spor, nema zastajkivanja itd, ako ne igraš igrice ili radiš nešta zahtjevno. A i baterija mu može trajati između punjenja poprilično ako se ne koristi previše. Ja ga punim nekada poslije 24 sata, ali kada ga manje koristim, skoro tri dana izdrži baterija. I, kao što sam već napomenuo u prethodnom postu, iako je pisalo da neće, prije neki dan je došao i na njega HyperOS 2. Ako je to bitno.

Meni je jedina njegova velika mana to da kako je jeftin telefon ima i jeftin ekran. Nije OLED, teško na suncu gledati. Ali, to nije "kvar" samog telefona, već "cijena" koju plaćamo za to što je jeftin. Ko hoće da gleda na suncu, neka plati puno :lol:

I da, nema brzo punjenje, pa kada se baterija potroši skroz, treba nekoliko sati, više od 2 sata, da se napuni do kraja sa njegovim punjačem (33 W). Probao sam i punjač 67 W (ili je bio 76 W, nebitno) i nešta je brže, ali ne previše. Jednostavno, u telefon nije ugrađena opcija baš brzog punjenja.

Naravno da bih volio bolji telefon, ali ne žalim se. Meni radi sve šta treba kako treba i mislim da je odnos cijene i kvaliteta OK. Kao što rekoh, pošten telefon.

Naravno, ovo je samo moje mišljnje. Ko ga posluša pa se razočara, sam je kriv. Nikome ne savjetujem da ga kupi, samo govorim svoje iskustvo. Ja odbijam svaku odgovornost za eventualno razočarenje drugih tim telefonom :-D
zippoo87

#24379 Re: Xiaomi mobiteli

Post by zippoo87 »

To je kod Xiaomija sluzbeno najslabiji model u ponudi ali kao sto Hakiz napisa,nije uopste los model. Cak daje i vise u odnosu na cijenu,jer imas verziju 8/256 GB ispod 300 KM u radnjama.
Ja sam dosta tih telefona prodao,nije se niko zalio a i ja sam ga testirao vise puta,nije spor za normalnu upotrebu.
Ima veliki ekran,6.8" pa je pogodan za starije .
dudlov

#24380 Re: Xiaomi mobiteli

Post by dudlov »

Hvala obojici
zdruzdjo

#24381 Re: Xiaomi mobiteli

Post by zdruzdjo »

Pozdrav
Nakon par mjeseci pauze, probah da otkljucam bootloader na redmi note 13 pro plus 5g. opet.
Opet isto.
Probadoh na xiaomi community, opet kvotu ne mozes ubosti, a na developer otpions ide poruka: "the system is being uprgraded, please try later". e to "later" traje nekoliko mjeseci.
Jel' iko uspio.
zippoo87

#24382 Re: Xiaomi mobiteli

Post by zippoo87 »

Ja mislim da su oni to skoro pa zabranili...ne pratim to toliko vise i ne fleshujem,osim ako bas moram u smislu da ima FRP ili nesto drugo a ovako iz cista mira,ne.

Nisam siguran da ces to uspjeti otkljucati na novijim telefonima...
zdruzdjo

#24383 Re: Xiaomi mobiteli

Post by zdruzdjo »

zippoo87 wrote: 04/06/2025 22:13 Ja mislim da su oni to skoro pa zabranili...ne pratim to toliko vise i ne fleshujem,osim ako bas moram u smislu da ima FRP ili nesto drugo a ovako iz cista mira,ne.

Treba mi samo da stavim neki "istocni" rom koji podrzava snimanje razgovora. to mi ocajno treba.
A nesto radi ispipavanja i testiranja rom-ova, ma ne.
zippoo87

#24384 Re: Xiaomi mobiteli

Post by zippoo87 »

zdruzdjo wrote: 04/06/2025 22:59
zippoo87 wrote: 04/06/2025 22:13 Ja mislim da su oni to skoro pa zabranili...ne pratim to toliko vise i ne fleshujem,osim ako bas moram u smislu da ima FRP ili nesto drugo a ovako iz cista mira,ne.

Treba mi samo da stavim neki "istocni" rom koji podrzava snimanje razgovora. to mi ocajno treba.
A nesto radi ispipavanja i testiranja rom-ova, ma ne.
Otidji do nekog servisa,vidi mogu li oni pomocu programa otkljucati bootloader,obicno preko placenih programa to moze...pa onda ti sebi ubacuj koji hoces ROM. To je 20ak KM u servisu.
zdruzdjo

#24385 Re: Xiaomi mobiteli

Post by zdruzdjo »

zippoo87 wrote: 04/06/2025 23:42

Otidji do nekog servisa,vidi mogu li oni pomocu programa otkljucati bootloader,obicno preko placenih programa to moze...pa onda ti sebi ubacuj koji hoces ROM. To je 20ak KM u servisu.

Iskreno da ti kazem, ispao sam iz tokova servisa za mobitele. Nije da se kurchim ali vec dugo uzimam telefone u telekomu bas zbog servisa. Ne radi? Odnesem u ovlasteni i caos. Telefon prije ovoga, mi poceo zajeee mjesec pred istek garancije. Nesto sa punjenjem. Odnjeo da probaju popraviti. Zovu ljudi za dva-tri dana, ne moze se popraviti dobicete novi. :shock: :shock: :shock:
Do sada sam uspjevao sa nekim programcicima snimati razgovore, ali sa ovim telefonom mi je to dohakalo.
Hakiz

#24386 Re: Xiaomi mobiteli

Post by Hakiz »

zdruzdjo wrote: 05/06/2025 11:56
zippoo87 wrote: 04/06/2025 23:42

Iskreno da ti kazem, ispao sam iz tokova servisa za mobitele. Nije da se kurchim ali vec dugo uzimam telefone u telekomu bas zbog servisa. Ne radi? Odnesem u ovlasteni i caos. Telefon prije ovoga, mi poceo zajeee mjesec pred istek garancije. Nesto sa punjenjem. Odnjeo da probaju popraviti. Zovu ljudi za dva-tri dana, ne moze se popraviti dobicete novi. :shock: :shock: :shock:
Do sada sam uspjevao sa nekim programcicima snimati razgovore, ali sa ovim telefonom mi je to dohakalo.
Imaš program ADB. Vidi može li sa njim.

Taj program pomaže kada je telefon brickovan, za rootovanje itd, možda pomogne i za bootloader. Ne vjerujem, ali, hej, davljenik se za slamku hvata.
Taj program često zahtijeva napredna znanja, dosta koristi command prompt, nema klikanja na ikonice nego kucanje naredbi i parametara.
zdruzdjo

#24387 Re: Xiaomi mobiteli

Post by zdruzdjo »

Hakiz wrote: 05/06/2025 12:06

Imaš program ADB. Vidi može li sa njim.

Taj program pomaže kada je telefon brickovan, za rootovanje itd, možda pomogne i za bootloader. Ne vjerujem, ali, hej, davljenik se za slamku hvata.
Taj program često zahtijeva napredna znanja, dosta koristi command prompt, nema klikanja na ikonice nego kucanje naredbi i parametara.

ejhhhh da moze bilo bi super.
On se oslanja na ono sto je u telefonu.
On mi je na c: disku prvi folder. znam sa njim bas dosta jer nisu od uvijek postojala "graficka okruzenja" za takve vrste programa. U vrijeme kad sam se igrao sa rom-ovima koji su izlazili na "xda-developers" to je bila glavna(a mislim i jedina) alatka.
zippoo87

#24388 Re: Xiaomi mobiteli

Post by zippoo87 »

Pa neces se nista ganjati sa servisom...nego ces napraviti backup telefona na neki cloud ili lokalno na komp i odneses pitas mozete li mi otkljucati bootloader. Ako uspiju,ti odes kuci i flashujes sebi rom koji hoces.
Ako ti je to zahmet,onda pokusaj sam googlati i po youtube,vidi ima li kakvih rjesenja. Ja nekada znam pokusati i po 10 raznih nacina i nekada uspijem a nekada ne uspijem jbga. Ali u servisima imaju programe koje placaju i postupak uvijek radi a nije to skupo 20ak KM.

Znas vec kako se to sve radi i da je zahmet,pa ako ti se ne radi,onda odustanes od te ideje i vozis dalje
zdruzdjo

#24389 Re: Xiaomi mobiteli

Post by zdruzdjo »

zippoo87 wrote: 05/06/2025 16:47 Pa neces se nista ganjati sa servisom...nego ces napraviti backup telefona na neki cloud ili lokalno na komp i odneses pitas mozete li mi otkljucati bootloader. Ako uspiju,ti odes kuci i flashujes sebi rom koji hoces.
Ako ti je to zahmet,onda pokusaj sam googlati i po youtube,vidi ima li kakvih rjesenja. Ja nekada znam pokusati i po 10 raznih nacina i nekada uspijem a nekada ne uspijem jbga. Ali u servisima imaju programe koje placaju i postupak uvijek radi a nije to skupo 20ak KM.

Znas vec kako se to sve radi i da je zahmet,pa ako ti se ne radi,onda odustanes od te ideje i vozis dalje
Ma nije do toga, nego govorim da jednostavno sam ispao iz "servis voda". nekada sam znao koji su dobri, a danas ne znam jednostavno kome bih odnjeo telefon a da nije nestrucan.
Proces backup-a i sve tu ostalo znam. A sto se tice youtube-ta, vala sam probao barem 10-ak nacina koje sam nasao sto rade nekakvi indijci i slicni azijati na YT.
Uglavnom moja "greska" je sto sam telefon nadogradio na hyperOS jer onda se sjeee neki klinac u samoj settings aplikaciji i tu je kamen spoticanja koji koci sve te nacine koje ovi pokazuju.
Hakiz

#24390 Re: Xiaomi mobiteli

Post by Hakiz »

Ako se ne varam, sa HyperOS bi proces trebao biti kraći/jednostavniji nego sa MIUI.

Još nešta, kada aktiviraš developer opcije, ako uradiš neke stvari, na primjer pokreneš optimizaciju, developer opcije se deaktiviraju, treba ih ponovo aktivirati. Provjeri da ti se nešta slično ne dešava pa ti to ne dozvoljava prijavu za oključavanje bootloadera.

Ako ništa takvo ne pomogne, pomiri se da ne može.
zdruzdjo

#24391 Re: Xiaomi mobiteli

Post by zdruzdjo »

Hakiz wrote: 05/06/2025 22:51 Ako se ne varam, sa HyperOS bi proces trebao biti kraći/jednostavniji nego sa MIUI.

Još nešta, kada aktiviraš developer opcije, ako uradiš neke stvari, na primjer pokreneš optimizaciju, developer opcije se deaktiviraju, treba ih ponovo aktivirati. Provjeri da ti se nešta slično ne dešava pa ti to ne dozvoljava prijavu za oključavanje bootloadera.

Ima neki apk file koji se skine pa on "hakuje" settings aplikaciju medjutim nikako nisam uspio da ta ista uradi sta treba.
Na HyperOS-u onako sa "police" otkljucavanje ide preko xiaomi community a tu ide famozna dnevna kvota. a ovi YT tutoriali koji idu sa miui-a ne mogu isprobati.
Probati cu nahvatati kakav servis pa da proba neko sa ovim placenim programima.
zippoo87

#24392 Re: Xiaomi mobiteli

Post by zippoo87 »

zdruzdjo wrote: 05/06/2025 23:21
Hakiz wrote: 05/06/2025 22:51 Ako se ne varam, sa HyperOS bi proces trebao biti kraći/jednostavniji nego sa MIUI.

Ima neki apk file koji se skine pa on "hakuje" settings aplikaciju medjutim nikako nisam uspio da ta ista uradi sta treba.
Na HyperOS-u onako sa "police" otkljucavanje ide preko xiaomi community a tu ide famozna dnevna kvota. a ovi YT tutoriali koji idu sa miui-a ne mogu isprobati.
Probati cu nahvatati kakav servis pa da proba neko sa ovim placenim programima.
Vidi ko je ovlasteni servis za Xiaomi i obrati se njima i pitaj. Oni bi trebali imati sav software vezan za Xiaomije.
fortaleza

#24393 Re: Xiaomi mobiteli

Post by fortaleza »

Preko Xiaomi tools alata otključaš bootloader, bitno je da su developer postavke omogućene, i potrebno je čekat sedam dana, to sam radio nedavno na Redmi Note 11 kad sam flashao Matrix OS.

Isto trebaš prije unijeti Xiaomi korisnički račun.

Eventualno pokušaj pronaći tekstualne upute na XDA ili tako nekom forumu, Indijci na youtube su nepouzdani.
zdruzdjo

#24394 Re: Xiaomi mobiteli

Post by zdruzdjo »

fortaleza wrote: 06/06/2025 09:13 Preko Xiaomi tools alata otključaš bootloader, bitno je da su developer postavke omogućene, i potrebno je čekat sedam dana, to sam radio nedavno na Redmi Note 11 kad sam flashao Matrix OS.

Eventualno pokušaj pronaći tekstualne upute na XDA ili tako nekom forumu, Indijci na youtube su nepouzdani.
Hvala ti puno. Probati cu.
Hakiz

#24395 Re: Xiaomi mobiteli

Post by Hakiz »

zdruzdjo wrote: 06/06/2025 11:25
fortaleza wrote: 06/06/2025 09:13 Preko Xiaomi tools alata otključaš bootloader, bitno je da su developer postavke omogućene, i potrebno je čekat sedam dana, to sam radio nedavno na Redmi Note 11 kad sam flashao Matrix OS.

Hvala ti puno. Probati cu.
Stsni, kako sam te ja razumio, ti si uradio sve šta treba, ali ne možeš dobiti red za otključavanje?

Sada izgleda da nisi uradio sve potrebne predradnje.

Sada više ništa nije jasno :lol:

Postoji tačno precizirano šta treba uraditi. I redoslijedom i vremenom. Ako si bilo šta od toga uradio suprotno, neki korak uradio prije ili nakon što je precizirano da ga treba napraviti, nisi poštovao vrijeme kada možeš taj korak napraviti, naravno da ćeš imati problem.

Napomena, Xiaomi račun mora biti aktivan najmanje 30 dana prije nego što se možeš prijaviti za otključavanje.

Slijedi ovo:

https://xiaomiforall.com/how-to-unlock- ... ated-2023/

Obrati pažnju na "sitne" korake koji mogu napraviti problem ako ih ne uradiš kako treba. Na primjer vezanje Xiaomi računa za broj telefona, pa ovo
In the Developer options, click on Mi Unlock status and link your Xiaomi account to the device. This step is essential.
Pa korištenje 64 bitnog, ne 32 bitnog Windows računara itd.

Obrati pažnju na:
Stable internet connection: Ensure your phone connects to the internet via mobile data, not Wi-Fi.
Last edited by Hakiz on 06/06/2025 15:42, edited 1 time in total.
zdruzdjo

#24396 Re: Xiaomi mobiteli

Post by zdruzdjo »

Hakiz wrote: 06/06/2025 15:13
Stsni, kako sam te ja razumio, ti si uradio sve šta treba, ali ne možeš dobiti red za otključavanje?

Sada izgleda da nisi uradio sve potrebne predradnje.

Sada više ništa nije jasno :lol:

Postoji tačno precizirano šta treba uraditi. I redoslijedom i vremenom. Ako si bilo šta od toga uradio suprotno, neki korak uradio prije ili nakon što je precizirano da ga treba napraviti, nisi poštovao vrijeme kada možeš taj korak napraviti, naravno da ćeš imati problem.
Idemo redom.
Xiaomi account je prijavljen sigurno nekih godinu unazad. mozda i vise.

U developer options je ukljucena kvacica za otkljucavanje

Image

Kad u ovom kliknem.ovo add account and device

Image

Izbaci mi ovo zaokruzeno i tako to ide mjesecima vec.
Image

A kad u xiaomi communiti na koji.sam registrovan i prijavljen vec mjesecima, kliknem na "apply for unlocking"
Samo mi napise ovo za dnevnu kvotu i da probam sutra u to i to vrijeme.
Probavao sam to uraditi danima. Ono namjestim alarm pa probam u tacno vrijeme, ali nista.

Image
fortaleza

#24397 Re: Xiaomi mobiteli

Post by fortaleza »

Ma to ni meni nije prolazilo, bila je neka druga greška. I opcije za developere uključi.

Xiaomi unlock tools.

https://en.miui.com/unlock/download_en.html
Hakiz

#24398 Re: Xiaomi mobiteli

Post by Hakiz »

A, ne znam.

Nađi negdje neki drugi xiaomi telefon, daj 5 KM za SIM, ubaci u taj telefon, prijavi xiaomi račun za njega i probaj. Ako prođe, na svom telefonu ili računu nekada si uradio nešta šta te isključuje.

Jesi li uključio USB debug opciju, vezao u developer opcijama xiaomi račun za svoj telefon/sim karticu itd? Jesi li isključio WiFi i ostavio samo GSM internet?

Ne znam.

Pomiri se sa tim da ne možeš.
-Chesterfield-

#24399 Re: Xiaomi mobiteli

Post by -Chesterfield- »

Image

Kupite azijsku verziju i vozdra.
Hakiz

#24400 Re: Xiaomi mobiteli

Post by Hakiz »

@zdruzdjo
All activities related to unlocking (registering, applying, tethering, answering questions, using an unlocked device) must be done on a single device. Developers track this in a variety of ways (including the SIM card) to prevent unauthorised unlocking attempts. If irregularities are detected, your account may be suspended.
The Mi account must have been created more than 180 days ago and have a clean history.
You can only unlock one device per account per year.
If you have changed your Mi Account information (phone number, email and other security-related data) in the last 180 days, your application may be rejected.
The likelihood of rejection is also affected by how many devices your Mi Account is used on, how often your geolocation and IP address change.
If you’ve been authorised to unlock the bootloader but haven’t used it within 14 days, you won’t be able to reapply.
It is not possible to unlock a Chinese device from a global account and vice versa. If the region in the settings does not match and cannot be changed, you will need to register a new account for the appropriate region.
https://miuirom.org/updates/xiaomi-bootloader
Post Reply