Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
PM72

#24026 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by PM72 »

DaysleepeR wrote: 03/06/2025 11:50 Vlada KS mora bolje komunicirati stvari koje su u toku i nisu finalizirane.
Zato su svi mediokriteti.
Cijeli grad ti svaki dan gleda kako staje na semafor pred Predsjedništvom, pa kod Higijenskog, pa opet kod Htela Zagreb, pa onda opet kod Mašinske, pa onda kod Maršalke pa na Pofalićima.
I onda će biti iduće godine u oktobru, kako to, toliko smo toga uradili, građani nisu vidjeli.
Isto ovo važi i za ostale projekte, jako slabo komuniciraju.
Trebamo se strpit do 2026...pred izbore će sve "profercerat",biti pušteni tramvaji do Hrasnice,nove ceste,novi semafori...sve do izbora 2026 ...meščini hidžretske...kako god,moj glas nikad više neće dobiti.Ni moje porodice
DaysleepeR

#24027 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by DaysleepeR »

PM72 wrote: 03/06/2025 12:01
DaysleepeR wrote: 03/06/2025 11:50 Vlada KS mora bolje komunicirati stvari koje su u toku i nisu finalizirane.
Cijeli grad ti svaki dan gleda kako staje na semafor pred Predsjedništvom, pa kod Higijenskog, pa opet kod Htela Zagreb, pa onda opet kod Mašinske, pa onda kod Maršalke pa na Pofalićima.
I onda će biti iduće godine u oktobru, kako to, toliko smo toga uradili, građani nisu vidjeli.
Trebamo se strpit do 2026...pred izbore će sve "profercerat",biti pušteni tramvaji do Hrasnice,nove ceste,novi semafori...sve do izbora 2026 ...meščini hidžretske...kako god,moj glas nikad više neće dobiti.Ni moje porodice
Siguran sam da nisu ni do sad, gdje bi ti na svoju lutku Željka Komšića.
Dobrinjac-u-Pragu

#24028 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Dobrinjac-u-Pragu »

Thorgerson wrote: 03/06/2025 09:01 Ministarstvo saobracaj je jos i odlicno.

I mislim da smo mozda i previse strogi. Ipak kad se sumiraju neke stvari, dosta posla jeste odradjeno. Medjutim, naravno za neki bum, moras pokrenuti neki veci projekat.

Jbg, npr bulevar kuda ide trola ce biti rekonstruisan skroz. To je npr trebalo biti uradjeno davnih dana, ali nije trpani je pod tepih. Sada ce biti zavrseno.

A tih rekonstrukcija jeste bilo. Pored vec spomenute na Dobrinji,
- svrakino prema rtv
- mojmilo kod sos sela
- skenderija - vjecna

To mi je ono sto mi na prvu pada. Ali nisu to projekti za koje ce ti narod nesto reci vau. Jer, bila cesta, sastrugano tu i tamo instalacije, trotoar i valjaj.

Zato ce morati pokrenuti nesto veliko, tipa XII trans. Jedino mi to pada na pamet. I to bi bio neki bum...

Mada opet, ovo ministarstvo realno "nosi" ovu vlast i vecinu ostalih ministarstava.
Kad si vec spomenuo BMS poceli su kopati trotoar sa strana u dijelu sto se mora zavrsiti jos (do trga sabora bosanskog). Zapravo sve do autobuske stanice IS ce biti nova cesta, nadam se do sljedeceg ljeta.
PM72

#24029 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by PM72 »

DaysleepeR wrote: 03/06/2025 12:01
PM72 wrote: 03/06/2025 12:01
Siguran sam da nisu ni do sad, gdje bi ti na svoju lutku Željka Komšića.
Naravno.Sad ću za Čovića...da nam sve krene bolje...da što prije razjebe ovaj sataraš od države.
BadBoy

#24030 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by BadBoy »

tramvajtrojka wrote: 03/06/2025 10:50
laik1981 wrote: 03/06/2025 10:45
PM72 wrote: 03/06/2025 10:43 Nove semafore su tako dobro uštimali da moraš stati na svakoj raskrsnici...valjda da im se diviš?
Al fakat. Da su namjerno ovo htjeli ne bi ih uspjeli ovoliko zajebati :lol: I ono malo protoka sto je bilo u nekim periodima vise ne pistoji.
Koliko puta mora biti ponovljeno da su radovi u toku na 163 raskrsnica u gradu kada ce biti pušten adaptivni saobracaj do tada nema zelenog vala

Sad ce neki reci e to je samo vracanje starog zelenog vala, nije jer ce sada 163 semaforizirane raskrsnice biti uvezane u jedan automatski sistem, prije ovih radova si imao zeleni val samo na GGM-u sad ces imati adaptivni na svakoj raskrsnici u gradu
Znaš šta meni nije jasno, stari zeleni val sa "glupim" semaforima je bio baziran samo na tajmerima. Sačekaš X sekundi u nizu da se pale semafori. Što to isto nisu mogli napraviti sa ovim novim semaforima? Znači samo im podesi tajmer paljenja, a onda kad odradiš svih 163 raskrsnice, onda se prebaci na adaptivni mod.
Thorgerson

#24031 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Thorgerson »

Ja mislim da ce tu biti jos svasta.

Jer kontam evo ako je Step odrzavao stare semafore. U smislu da su morali izlaziti na teren riktati te tajmere rucno, mogli su sebi obezbjediti posla koliko hoces. Pored zamjene tih trosnih stvari.

Medjutim, sad ako ce to ici automatski... jbg. Srezase sami sebi prihode.

Zato me ne bi cudilo da ne ostave neki polu automatizovani mod. Nadam se da nece se s tim zajebavati. Jer ipak je ova "igracka" skupo placena.
Logovan

#24032 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Logovan »

BadBoy wrote: 03/06/2025 15:01
Al fakat. Da su namjerno ovo htjeli ne bi ih uspjeli ovoliko zajebati :lol: I ono malo protoka sto je bilo u nekim periodima vise ne pistoji.
Koliko puta mora biti ponovljeno da su radovi u toku na 163 raskrsnica u gradu kada ce biti pušten adaptivni saobracaj do tada nema zelenog vala

Sad ce neki reci e to je samo vracanje starog zelenog vala, nije jer ce sada 163 semaforizirane raskrsnice biti uvezane u jedan automatski sistem, prije ovih radova si imao zeleni val samo na GGM-u sad ces imati adaptivni na svakoj raskrsnici u gradu
Znaš šta meni nije jasno, stari zeleni val sa "glupim" semaforima je bio baziran samo na tajmerima. Sačekaš X sekundi u nizu da se pale semafori. Što to isto nisu mogli napraviti sa ovim novim semaforima? Znači samo im podesi tajmer paljenja, a onda kad odradiš svih 163 raskrsnice, onda se prebaci na adaptivni mod.
Pa očito ne može to što tražiš. Čitajte ljudi dragi. :lol:
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#24033 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by mk ultra »

Thorgerson wrote: 03/06/2025 16:38

Ne gledas sa strane da moze vise posla da uradi nego odrzavanja koje se jeftinije naplati.
tramvajtrojka

#24034 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by tramvajtrojka »

Thorgerson wrote: 03/06/2025 16:38 Ja mislim da ce tu biti jos svasta.

Jer kontam evo ako je Step odrzavao stare semafore. U smislu da su morali izlaziti na teren riktati te tajmere rucno, mogli su sebi obezbjediti posla koliko hoces. Pored zamjene tih trosnih stvari.

Zato me ne bi cudilo da ne ostave neki polu automatizovani mod. Nadam se da nece se s tim zajebavati. Jer ipak je ova "igracka" skupo placena.
Pa nije step to održavao tek tako nego po ugovoru kojeg imaju sa msks, to isto ona glupost sto se ovdje na forumu prica kad god se novi semafor postavi, step se ugradio da bude jos jedan semafor u gradu :lol: :lol:

Oni nista ne rade na svoju ruku sto im nije u domenu ugovora sa msks

Sada provlace apsolutno nove napojne, opticke i ostale kablove potrebne za rad ovih sistema, nove upravljacke jedinice u ormarima, radare i senzore u asfaltu, ptz kamere
kabal1337

#24035 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by kabal1337 »

Adaptivni semafori su super kada nema guzvi. Kada ima guzvi tu nista ne pomaze.
Thorgerson

#24036 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Thorgerson »

tramvajtrojka wrote: 03/06/2025 17:35
Thorgerson wrote: 03/06/2025 16:38 Ja mislim da ce tu biti jos svasta.

Pa nije step to održavao tek tako nego po ugovoru kojeg imaju sa msks, to isto ona glupost sto se ovdje na forumu prica kad god se novi semafor postavi, step se ugradio da bude jos jedan semafor u gradu :lol: :lol:

Oni nista ne rade na svoju ruku sto im nije u domenu ugovora sa msks

Sada provlace apsolutno nove napojne, opticke i ostale kablove potrebne za rad ovih sistema, nove upravljacke jedinice u ormarima, radare i senzore u asfaltu, ptz kamere
Joj tebe bukvalca. Pa znam da oni ne rade na svoju volju sta hoce jbt. Ali likovi imaju haman monopol nad tim poslom.

:-)
Thorgerson

#24037 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Thorgerson »

JoseMujica wrote: 03/06/2025 10:46
mk ultra wrote: 03/06/2025 10:41
JoseMujica wrote: 03/06/2025 09:50
ponedri se određuju na Pederalnom nivou, pardon razini

sindikati pred svake izbore stiskaju...to im je posao

u KS nema ni HDZ-a ni SNSD-a + karina od opozicije....dakle mogli su da rade šta hoće, a mi smo već sada u situaciji da sve i da je glavna proširena za po jednu traku i urađen full profil 4 trake od Dobrinje do grada i od briješća do grada malo bi bilo koliko je auta...što se parkinga tiče počela je raja s Dobrinje kukat da nemaju đe parkirat

a jebiga....bitno je da je prioritet autoput da se poveže Mostar sa HR, a ne Sarajevo ili Tuzla :-)

a za koga ćeš glasati je tvoja stvar
Pardon,

Vidi ovo:

https://www.klix.ba/biznis/privreda/pot ... /250602095

Lagano
Kako u tim podrucijma nikad ne zakoci Imovinsko pravni odnos, tender itd.

Nisu oni krivi pa su Bošnjaci pustili ilegalnu gradnju do maksimuma i svaka šuša koliko je 2m² avlije ako mu grebe tuži, ne da, blokira, sto je kolega sa foruma (građevinac) Kurty pisao, legne pred bager ne da...

Tako da, niko al niko drugi nije kriv do gradzani sami, jer na kraju kad se popegla, procentualno svi iste pare dobiju.

Samo ko ce nahraniti 1000 udruzenja i raznih kategorija gdje pare idu glasackom telu.

:kiss:

nije baš tako...i dole je zapinjalo s tim imovinskim...barem kako sam ja čuo (sad jel istina nemam pojma) da su dole SDAovci pokupovali od Bošnja a HDZovci od hrvata, pa su se dugo natezali kuda će trasa

ima uvijek proglašenje javnog interesa....da se vratimo na Sarajevo...može li iko objasniti zašto nijedna vlast do sada nije maknula ovu kurčevu zgradu koja jebe čitav grad?
Ne jebe zgrada nista. Ok, jebe na Grbavici i stvara usko grlo.

Al ko nam to brani da pravimo ostatak od 60% neizgradjene juzne?! Kakve veze ima Grbavica sa dijelovima juzne npr na Aneksu, Mojmilu, Vojnickom, Ilidzi, pa da - nikakve.

Oni su predstavili javnosti ovako - imamo zgradu na Grbavici i zbog toga ne mozemo praviti cestu na Ilidzi. :-)
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#24038 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by JoseMujica »

Thorgerson wrote: 03/06/2025 18:45

Pardon,

Vidi ovo:

Lagano

Nisu oni krivi pa su Bošnjaci pustili ilegalnu gradnju do maksimuma i svaka šuša koliko je 2m² avlije ako mu grebe tuži, ne da, blokira, sto je kolega sa foruma (građevinac) Kurty pisao, legne pred bager ne da...

Tako da, niko al niko drugi nije kriv do gradzani sami, jer na kraju kad se popegla, procentualno svi iste pare dobiju.

Samo ko ce nahraniti 1000 udruzenja i raznih kategorija gdje pare idu glasackom telu.

nije baš tako...i dole je zapinjalo s tim imovinskim...barem kako sam ja čuo (sad jel istina nemam pojma) da su dole SDAovci pokupovali od Bošnja a HDZovci od hrvata, pa su se dugo natezali kuda će trasa

ima uvijek proglašenje javnog interesa....da se vratimo na Sarajevo...može li iko objasniti zašto nijedna vlast do sada nije maknula ovu kurčevu zgradu koja jebe čitav grad?

Al ko nam to brani da pravimo ostatak od 60% neizgradjene juzne?! Kakve veze ima Grbavica sa dijelovima juzne npr na Aneksu, Mojmilu, Vojnickom, Ilidzi, pa da - nikakve.

Oni su predstavili javnosti ovako - imamo zgradu na Grbavici i zbog toga ne mozemo praviti cestu na Ilidzi. :-)
i to stoji...moglo se ostalo završiti
El_comadante

#24039 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by El_comadante »

Thorgerson wrote: 03/06/2025 18:45

Pardon,

Vidi ovo:

Lagano

Pa nisu završili dio od Hrasnog do Bosmala, gdje ništa nesmeta, da ne spominjemo dalje.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#24040 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by konektovan »

Adaptivnu im mater, danas oko12h, od studentskih Nefjarici, do ciglana, samo na tri semafora nisam stao.. :-)
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#24041 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by bitanga_sa_otesa »

ja bi stao i na ta 3, u inat :-D
Naslovnica

#24043 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Naslovnica »

BadBoy wrote: 03/06/2025 15:01

Upravo tako.
Trenutačni rad semafora koji su postavljeni da budu j sistemu adaptivnog upravljanja zasniva se na tajmeru, logično.
Ali jok, čekaj sve da se montira pa će onda proraditi a do tad jebaji narod napaćeni
mist

#24044 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by mist »

Kakvi crni tajmeri :D
Naslovnica

#24045 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Naslovnica »

mist wrote: 03/06/2025 19:51 Kakvi crni tajmeri :D
Nego?
bitanga_sa_otesa

#24046 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Naslovnica wrote: 03/06/2025 19:54
Nego?
Image
mist

#24047 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by mist »

Naslovnica wrote: 03/06/2025 19:54
Nego?
Ne postoje nikakvi tajmeri,postoji nesto sto se zove kordinacija koja ide sa kontrolera na kontroler putem zice.
1Dante1

#24048 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by 1Dante1 »

Mibral malo kruzni, malo saobracajnica u starom gradu? Pisam vam se na logiku vlado. Jedan posao nisu zavrsili, oni ih uvvode u novi.
sefket_ramadani

#24049 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by sefket_ramadani »

kabal1337 wrote: 03/06/2025 17:38 Adaptivni semafori su super kada nema guzvi. Kada ima guzvi tu nista ne pomaze.
slazem se, s obzirom da u Sarajevu nema spice, nego je cijeli dan spica, semafori ce napraviti haos. Zelenog vala nece bit nikako.

Daj boze da grijesim :D
bitanga_sa_otesa

#24050 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

1Dante1 wrote: 03/06/2025 20:00 Mibral malo kruzni, malo saobracajnica u starom gradu? Pisam vam se na logiku vlado. Jedan posao nisu zavrsili, oni ih uvvode u novi.
ma stici ce oni to sve,imaju ispomoc iz visokog od onih sto asfaltiraju 800m skoro godinu :evil:
Post Reply