skupljac_zeljeza wrote: ↑03/06/2025 00:10
Koje crne činjenice? Moram se ponavljati jer se ti olahko šicaš tim terminom. Geocentrizam je u prošlosti bio smatran činjenicom, smatran je naučnom istinom na osnovu tadašnjih saznanja i posmatranja. U vrijeme antičke Grčke i srednjeg vijeka, modeli poput Ptolemejevog geocentričnog sistema bili su dominantni i podržani od strane autoriteta kao što su Crkva i mnogi naučnici. Oslanjali su se na neposredno opažanje: Sunce, Mjesec i zvijezde "izgledaju" kao da se okreću oko Zemlje. Nije postojao dovoljan dokaz da pokaže suprotno (prije Galileja, Kopernika i Keplera).Bio je dio opšteg svjetonazora. Ali...onda...
Ne vidim da si demantovao ijednu jedinu cinjenicu koju navedoh....
Pricom o tome sta su ljudi nekad vjerovali i mislili samo potvrdjujes moje navode, jer isto se odnosi i na vjerske knjige. Gomila stvari koje su u njima napisane nekada, i smatrane cudima, kasnije su razjasnjene naucnim metodama. Samim tim je prestala potreba za vjerovanjem u te stvari. Ne mislim nabrajati, besmisleno je.
Ti si čovjek koji vjeruje samo ono što vidi golim okom i u epruveti nakon eksperimenta, a ja sam čovjek koji posmatra i ono što ostavlja tragove, a ne vidi se okom. Da se naučnici nisu usudili ići dalje od samo toga u epruveti i da nisu zakoračili i u ono što se ne vidi okom, mi bi danas još bili pred humanizmom i renesansom. Ako i tako. Kako se to posmatra? Kao veliki broj genija zbog kojih smo danas ovdje gdje jesmo sa naučnim spoznajama.
Djelimicno tacno. Hajde mi, molim te, objasni sta je to sto posmatras, sto ostavlja tragove, a ne vidi se golim okom... Virusi? Bakterije? OK. Ne vide se golim okom, vidimo ih tek pod mikroskopom, ali se kasnije mogu vidjeti veci rezultati njihovog djelovanja. Slazem se.
Medjutim, hajde sad ovo primijeni na boga. Naucnici su relativno brzo shvatili da postoje stvari koje ne vidimo golim okom, ali da i te kako uticu na nas i sve oko nas, i onda su dali u traganje za tim, za nacinima kako da to VIDE. Koji je nacin da vidimo boga? Malo je nategnuto da ga ne vidimo ni nakon 5000 godina abrahamskih religija....
”Prvi gutljaj iz čaše zvane “
prirodna znanost” napravi te ateistom – ali na dnu čaše čekat će te Bog”. Werner Heisenberg
”Što vise
proučavam prirodu, to više ostajem zapanjen i zadivljen pred djelima Stvoritelja.
Ja se molim u toku svoga rada u laboratoriju.”
Louis Pasteur
”
Pravi prirodnjak kad god pronikne u tajne tvorevine svojim saznanjem, neizbježno svuda u njima vidi prst Boziji” Robert Boyle
”
U tvorevini ja kao da rukama dodirujem Boga.” Johannes Kepler
”Onaj koji bez predrasuda proučava
prirodne nauke, nužno dolazi k Bogu” E.L. Kesel
”Naša znanost, otkrivajući nam
čuda prirode, treba nas nadahnuti divljenjem prema Onome ko ih je načinio.” Michael Faraday
”Poslije višegodišnjeg istraživanja
događaja u prirodi moram priznati da postoji veća inteligencija.” Thomas Edison
https://istinainasevreme.wordpress.com/ ... vi-o-bogu/
Ja...i...? Individualna poimanja u nekom momentu.
Ti hoćeš Boga kao aksiom da ti se Bog donese na papiru da je 2+2=4. E pa niko nije tako postao vjernik nego dubokim traganjem. Kako traganjem? E za to treba pozahmetiti moždane vijuge, a niko nije dobi servirano na pladnju. Pa Bog kaže ko želi da dođe do njega neka prati znakove/ajete koje nam je ostavio u Knjizi i u prirodi i kao što vidiš gore iz izjava ove grupe naučnika genijalaca da su oni upravo tako radili mnogo godina poslije Božije riječi kako to treba i nesvjesni vjerovatno da postoji takav naputak. Većina Ga je više vidjela u tvorevini nego u slovu.
Stvar percepcije, a koja je vrlo cesto uzrokovana trenutnih drustvenim narativima, tradicijama, itd.. Cinjenica je da ga zapravo niko nije vidio, nego da su to bile samo njihove licne vizure.
A što se tiče dženneta, dehennema, kadera, ahireta...itd...itd...naravno da ćemo ovdje oba pričati recimo kineskim samo što će zbog nivoa spoznaja jedan pričati mandarinski, a drugi kantonski i ništa od tolikog truda koji bi se uložio, a iz iskustva na forumu ili bi se tema zaključala pa se nastavilo dalje nadmudrivanje na susjednoj ili bi se opet svako razišao na svoju stranu bez ikakvog konkretnog rezultata. Već viđeno iz stotina tema. Zato i ne pokušavam da ti nešto dokažem nego samo ukazujem na stereotipe u kojima si. Od onog kako si ti u 21, stoljeću i eri tehnološkog napretka, knjigama koje objašnjavaju zakone u prirodi, imaš Dawkinsove deluzije o Bogu i tu ti sve piše i ne treba ti ništa, a mi vjernici čitamo knjige koje su nastale u pustinji prije 3 milenija ili 2 milenija ili milenij i po i iz tog razloga trebamo se osjećati inferiorno pa do onog da su Švedi napredni zato što im je prosjek religioznosti nići od evropskog prosjeka. Često stičem dojam da si zarobljen marksističkom sociologijom i kako ona to reda razvoj teološke misli. Kod tebe ona ide vremenski vertikalno dok kod mene ide i vertikalno i grana se horizontalno.
Upravo o tome i ja pricam. Knjige pisane vijekovima, prije 1500-5000 godina, sasvim lijepo pokazuju i dokazuju mentalno stanje pisaca, nivo znanja koje su imali tada, nacin razmisljanja i shvatanja svoje okoline. I onda su to vijekovima pretakali u razne zapise, price, da bi se to brusilo i brusilo, dok se na kraju nije doslo do knjige 1, pa 2, pa 3 (Windows 2000, XP, 10)....
Ako je sve to zaista od boga, koji je po definiciji svemocan i sveznajuci, zasto onda nije "spustena" ta jedna gotova knjiga, sirom planete, za sve i svakoga? Zasto je necemu tako mocnom potreban nekakav ljudski "poslanik" kroz/preko kojeg ce nama, svemirskim nano cesticama, biti prenesene "njegove" rijeci i volja? Zasto smo mu uopste potrebni mi da mu sluzimo i robujemo? Kad mi neko da odgovore na ova pitanja, mozda i ja postanem vjernik.
U medjuvremenu, zamisli(te) sebe kao boga koji vlada mravima. Svrha? Jedino kao zajebancija, da vidis kako ce se ponasati ako im ti uredis zivot, usmjeris gdje ce i kada ici, itd. Ali, i dalje se postavlja pitanje svrhe za tebe, osim u naucne svrhe. Ako uzmemo da si ti taj koji ih je kreirao, onda je logicno da znas sve sta ce i kako ce oni raditi, svaki pojedinacno (sto se tvrdi za boga u nasem slucaju), pa se opet postavlja pitanje svrhe svega toga.
Meni ova priča ne treba, suvišna mi je, zamarajuća, ja sam taj proces dovršio i više ne pričam o vjeri nego u njoj uživam obogaćen dimenzijom više koja se zove duhovnost uz niz drugih dimenzija koje nas ispunjavaju i doprinose dubini života, a ne površnosti. Šta neko misli o meni u stvarnom životu zaboli me nešto, a još manje mi bitno na forumu i virtuali. Da sam u misiji odbrane vjere ispred Boga koji je rekao da će se on brinuti za nju bi bilo bogohulno. Da želim da sam pametniji od tebe i da te kao na debatnoj sekciji hoću ovdje pred publikom poklopiti, neću ni to jer onda bi dozvolio mom egu da me spusti na niži nivo duhovnosti. Samo je bio pokušaj skretanja na neke sintagme i formulacije koje se mantraju toliko dugo da su prerasle u stereotipe.
Drago mi je zbog tebe, ali bih zaista rado cuo vise o svemu tome iz tvoje licne perspektive. U cemu se ogleda ta dubina zivota? Po cemu je tvoj zivot na bilo koji nacin bogatiji, svrsishodniji, funkcionalniji ili bilo sta drugo od npr. mog?
I, btw, jos jednom da napomenem da me nisi demantovao ni u jednoj od gore navedenih cinjenica.