Ukrajina

1Dante1

#217451 Re: Ukrajina

Post by 1Dante1 »

Point. wrote: 02/06/2025 20:21
1Dante1 wrote: 02/06/2025 17:22
JoseMujica wrote: 02/06/2025 17:10 đe su ljubitelji Mordora da se prijave, pa nek javljaju iskustva s lica mjesta da i mi imamo info iz prve ruke
Milos kao i Miralem imaju svoj licni interes i to je sasvim ok. Da sam na njihovom mjestu identicno bih radio.
Ne sumnjam da bi ti. Para ja, ja i samo ja ispred morala i pravde.
Moral i pravda u svjetskim okvirima me apsolutno ne interesuje. Ispijam kafe kao su devedestih ispijali i ukrajinci i palsetnici i ujguri i svi narodi. Mene interesuje samo moja drzava i kako ce bolje proci. Uz rusiju? Idemo uz rusiju. Iran? Moze!

Za sada to nije tako ali ako ikada bude, sto da ne?
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#217452 Re: Ukrajina

Post by Bobi »

JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#217453 Re: Ukrajina

Post by JoseMujica »

Bobi wrote: 02/06/2025 22:39
mislim da se ovo zajebaju...nisam vidio potvrdu ovoga
Point.

#217454 Re: Ukrajina

Post by Point. »

1Dante1 wrote: 02/06/2025 22:28
Point. wrote: 02/06/2025 20:21
1Dante1 wrote: 02/06/2025 17:22

Milos kao i Miralem imaju svoj licni interes i to je sasvim ok. Da sam na njihovom mjestu identicno bih radio.
Ne sumnjam da bi ti. Para ja, ja i samo ja ispred morala i pravde.
Moral i pravda u svjetskim okvirima me apsolutno ne interesuje. Ispijam kafe kao su devedestih ispijali i ukrajinci i palsetnici i ujguri i svi narodi. Mene interesuje samo moja drzava i kako ce bolje proci. Uz rusiju? Idemo uz rusiju. Iran? Moze!

Za sada to nije tako ali ako ikada bude, sto da ne?
Znači prelivoda. I uz Srbiju, što da ne, jelda?
JoseMujica

#217455 Re: Ukrajina

Post by JoseMujica »

kod Kupjanska im deru logističke hubove helikopterima
JoseMujica

#217456 Re: Ukrajina

Post by JoseMujica »

no_sekirli wrote: 02/06/2025 22:26
apsidejzi wrote: 02/06/2025 16:51
pici wrote: 02/06/2025 16:41 rusija je suplja ko svajcarski sir, 100+ miliona stanovnika na 17m hvadratnih kilometara. Tu tenk igla u plastu sijena. Prosto nemoguce toliku kvadaraturu konrolisati i sa 10'x vise stanovnika. Kina i indija bi imale problem toliko kvadrata kontrolisati a ne jebene bačuške koje su etnickim ciscenjem u 19 vijeku satrli sva sibirska plemena i narode.

Image

slika sve govori
da se to sredit kad se hoce, al to kosta a pare svako voli. Recimo, sve ovo bi se izbjeglo da su napravili hangare i bombardere drzali u hangaru. Lagano ga izvadit kad ti treba. Al jbg, uzdali se u velicinu. Ko biva ne moze niko dobacit toliko. Sad je skuplja pita nego tepsija. Al ko ih jb.
Nisu ovi bombarderi zastave 750, pa da se hangar napravi bas tako jednostavno, a da je i postojao, prvi dron probije lim na hangaru, drugi uleti na medvjeda.
Plus, ruska doktrina i jeste (bila) da su pojedine baze duboko u teritoriji upravo da se ne desi ovo.

Medjutim, rade Ukrajinci jako dobar posao :thumbup:
što se tiče ovih strateških bombardera ostao je hladnoratovki koncept da su uvijek na otvorenom i uvijek spremni za brzi odgovor...barem je tako čovjek na tviteru objasnio
dragma
Vozim: Pješe

#217457 Re: Ukrajina

Post by dragma »

apsidejzi wrote: 01/06/2025 19:17 :lol: :lol:

Svojim udarom na rusku stratešku avijaciju Ukrajina je svijetu pokazala da ruske nuklearne snage (kojih se Zapad toliko boji) mogu i trebaju biti uništene. Putin i klika oko njega najavljuje odmazdu (čak i nuklearni napad) a u stvari i sami su svjesni da moraju (po hiljaditii put) progutati svoju sramotu i poslati još jedan val dronova i raketa na mirne ukrajinske gradove.
Oni su to radili i prije operacije "Paukova mreža" i odavno koriste sve resurse koje imaju protiv Ukrajine i nemaju na lageru neko super-oružje (osim nuklearnog) kojim mogu pobjediti. Već prije su pokretali masovne napade kad god bi uspjeli akumulirati dovoljno raketa u skladištima, samo što će sada to biti puno teže jer su bombarderi Tu-95 bili glavni nosioci takvih napada.
Koliko god oni nipodaštavali ukrajinski otpor i borbu, sami priznaju da je ovo ogroman udarac za njih, ne samo zato što su izgubili veliki dio svojih aviona koje više ne mogu nadoknaditi, nego zato što poslije ovog slijedi i haos unutar vojnog rukovodstva. Sada će Rusi tražiti žrtvene jarce. Bit će otpuštanja, zatvaranja, čak i ljudi koji će padati kroz prozore ili umirati od "iznenadnih srčanih udara".
Rusi mogu premjestiti svoje snage na "sigurnija" mjesta, ali više ne mogu reći šta je fakat sigurno.
Činjenica da ruski mediji šute o napadu pokazuje da je propagandna mašinerija zatećena situacijom i ta tišina govori više od svega ostalog, dokazujući da se dogodilo nešto zaista neviđeno.

Ukrajina do pobjede!
Hendrix

#217458 Re: Ukrajina

Post by Hendrix »

Komentari na vijest na Klixu standardno cetnicki botovi negiraju ili umanjuju znacaj.

Ali vise je bosnjackih likova koji komentarisu i sire prorusku propagandu. Sta je ono jebote, kada smo mi izgubili kompas toliko da lajkamo cetnicke komentare?
talijan97

#217459 Re: Ukrajina

Post by talijan97 »

Cak su i pro ruske propagande stale na twitteru, totalni mrak.
1Dante1

#217460 Re: Ukrajina

Post by 1Dante1 »

Point. wrote: 02/06/2025 22:44 Znači prelivoda. I uz Srbiju, što da ne, jelda?
ako bi to recimo znacila cjelovita BIH, bez blentiteta, normalan zivot, da naravno.
zilog

#217461 Re: Ukrajina

Post by zilog »

Od ruskog fantaziranja:

do ukrajinske realizacije:

:mrgreen:
zigzag

#217462 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

Hendrix wrote: 02/06/2025 23:49 Komentari na vijest na Klixu standardno cetnicki botovi negiraju ili umanjuju znacaj.

Ali vise je bosnjackih likova koji komentarisu i sire prorusku propagandu. Sta je ono jebote, kada smo mi izgubili kompas toliko da lajkamo cetnicke komentare?
Simpatizer rusa je ili četnik ili glup.

Ovi glupi kažu mene interesuje samo bosna. Kao da smo mi otok pa dešavanje oko nas ne utiče na bosnu. Zaustavljanje četničije u Hoćinu nam je poklon jer da nije toga ne bi otišli oni što su 2022. čekali u Doboju. A ovo šaka mađara nije problem.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#217463 Re: Ukrajina

Post by pici »

Hendrix wrote: 02/06/2025 23:49 Komentari na vijest na Klixu standardno cetnicki botovi negiraju ili umanjuju znacaj.

mlade teleće sdO snage, budućnost sarajevske gaze i bihacke zapadne obale.

Čitalac

#217464 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

Ignat o operaciji SBU-a, novoj ofanzivi agresora, ruskim i ukrajinskim KAB-ovima...
Juri Ignat, načelnik komunikacija Zračnih snaga Oružanih snaga Ukrajine:

- Ruski strateški zrakoplovi pogođeni dronovima SBU-a napali su Ukrajinu 2437 puta krstarećim raketama Kh-101, Kh-555, Kh-55. Najmanje 500 raketa s ovih nosača doseglo je svoje ciljeve.
SBU je također pogodila bombardere Tu-22M3, naoružane raketama Kh-22 i Kh-32. Lansirano ih je više od 400, a protuzračna obrana presrela je samo nekoliko. Raketa Kh-22 jedna je od najmoćnijih, ima više od 900 kilograma bojeve glave. Osim toga, jedna je od najmanje preciznih raketa. Neprijatelj je više puta napadao gradove s populacijom većom od milijun stanovnika, nanoseći ogromnu štetu stanovništvu. Bilo je mnogo žrtava ove rakete.
- Nisu svi zrakoplovi proizvedeni tijekom sovjetskog doba mogli izvršavati zadatke. Izračunali smo da nešto više od 10 zrakoplova Tu-95 i, moguće, Tu-160 napada Ukrajinu. Od 19 Tu-160, oko 10-12 bilo je u dobrom stanju. Od 57 Tu-95, imali su 36 u dobrom stanju. Od 100 Tu-22M3, oko 4 tuceta moglo je izvršavati zadatke.
- U svakom slučaju, jasno je da Rusija još ima sredstva. Nisu uništeni svi zrakoplovi ruskog strateškog zrakoplovstva. Stoga svi moramo biti što oprezniji. I, naravno, naši građani. Vidite kakva je reakcija u močvari, kakve se prijetnje čuju od njihovih propagandista, kakve reakcije i apeli na društvenim mrežama...
- Mjesecima se zrakoplovi A-50 nisu pojavljivali u Crnom moru niti na našim sjevernim granicama u Kurskoj i Belgorodskoj oblasti. Prema SBU-u, još jedan takav zrakoplov uništen je kao rezultat napada ukrajinskih dronova. Modernizirani A-50 Rusa mogli bi se nabrojati na prste jedne ruke. Zahvaljujući njima, Rusija je provodila snažno radarsko izviđanje stotinama kilometara duboko u Ukrajinu. Sam gubitak jednog takvog zrakoplova već je veliki događaj.
- Na današnjem sastanku Zračnih snaga, zapovjednik i zapovjednici zračnih jedinica ozbiljno su pokrenuli pitanje jačanja razvoja protuzračne obrane bespilotnim letjelicama. Govorimo o dronovima presretačima. Posade se obučavaju na raznim lokacijama na teritoriju naše zemlje. Uvodit će se nove jedinice. Protuzračnu obranu dronom prije su više koristile kopnene snage, jer su morale riješiti problem dronova izviđača na prvoj crti, koji lebde u desecima, stotinama. Ali izviđačke bespilotne letjelice već su zabilježene i u unutrašnjosti zemlje. „Šahedi“, naravno, napadaju svake noći. Stoga će razvoj dronova presretača biti sve značajniji.
- Doista, postoji ozbiljna aktivacija neprijatelja. Ako govorimo o Zračnim snagama, vidimo koliko zračnih napada svakodnevno izvodi. Sumska regija sada je najviše napadnuta KAB-ovima. Te bombe nisu precizne, ali ih ima puno. I mi udaramo neprijatelja KAB-ovima, bombama američke i francuske proizvodnje. Za razliku od ruskih, ovo je visokoprecizno oružje, piloti ga jako hvale. Pogađaju, kako kažu, u radijusu od jednog metra točno u cilj. Ali neprijatelj napada s KAB-ovima gotovo 10 puta više. Toliko ih je da s lica zemlje zbrišu naselje. Ako se sjećate, u Avdivki je dnevno letjelo 200 KAB-ova. Za to vrijeme to je bilo puno. A danas to gotovo stalno vidimo na prvoj crti bojišnice.
- Da, izgubili smo tri F-16. S ovako intenzivnim borbama, jasno je da mora biti gubitaka. Primljena oprema nije najnovija, ali je bolja od sovjetske koju smo imali. To je platforma, zato je važno što ima pod krilima i kakav radar ima. Radar mora daleko vidjeti, raketa mora letjeti daleko, precizno. Nažalost, danas Rusija ima zrakoplove koji vide dalje i rakete koje stižu dalje, čak i u usporedbi s F-16...
- Koliko nam zrakoplova treba da bismo imali učinkovito zrakoplovstvo za odvraćanje Rusa? Prvo, sami zrakoplovi trebali bi biti različitih tipova. Za učinkovitu obranu zemlje potrebno nam je oko 200 zrakoplova.
apsidejzi

#217465 Re: Ukrajina

Post by apsidejzi »

dragma wrote: 02/06/2025 23:16

Svojim udarom na rusku stratešku avijaciju Ukrajina je svijetu pokazala da ruske nuklearne snage (kojih se Zapad toliko boji) mogu i trebaju biti uništene. Putin i klika oko njega najavljuje odmazdu (čak i nuklearni napad) a u stvari i sami su svjesni da moraju (po hiljaditii put) progutati svoju sramotu i poslati još jedan val dronova i raketa na mirne ukrajinske gradove.
Oni su to radili i prije operacije "Paukova mreža" i odavno koriste sve resurse koje imaju protiv Ukrajine i nemaju na lageru neko super-oružje (osim nuklearnog) kojim mogu pobjediti. Već prije su pokretali masovne napade kad god bi uspjeli akumulirati dovoljno raketa u skladištima, samo što će sada to biti puno teže jer su bombarderi Tu-95 bili glavni nosioci takvih napada.
Koliko god oni nipodaštavali ukrajinski otpor i borbu, sami priznaju da je ovo ogroman udarac za njih, ne samo zato što su izgubili veliki dio svojih aviona koje više ne mogu nadoknaditi, nego zato što poslije ovog slijedi i haos unutar vojnog rukovodstva. Sada će Rusi tražiti žrtvene jarce. Bit će otpuštanja, zatvaranja, čak i ljudi koji će padati kroz prozore ili umirati od "iznenadnih srčanih udara".
Rusi mogu premjestiti svoje snage na "sigurnija" mjesta, ali više ne mogu reći šta je fakat sigurno.
Činjenica da ruski mediji šute o napadu pokazuje da je propagandna mašinerija zatećena situacijom i ta tišina govori više od svega ostalog, dokazujući da se dogodilo nešto zaista neviđeno.

Ukrajina do pobjede!
Ima jos jedan razlog zasto svi sute. Strah! Da bi razumio taj strah moras razumjeti kako funkcionise ruska masinerija. Ona funkcionise ne na principu povjerenja i uzajamnog pomaganja. Ona funkcionise na principu hijerarhije i kazne. Ti ne razmisljas. Ti dobijes zadatak i uradis ga. Ne postavljas pitanja, ne filozofiras. Tvoja pozicija je fiksna. No kada se desi ovakvo nesto onda se uvuce jeza u sve njih jer prva misao od koje ne mozes pobjeci jeste: Ovo je unutrasnji posao. Neko iznutra je ovo uradio. Kako je moguce da ukrajinci montiraju dronove odmah pored FSB ureda a da niko to ne opazi. Neko je opazio i neko je dopustio ovo. I onda se uvuce strah. Jer zna se kako u rusiji stvari funkcionisu. Pada se sa balkona.

Kada imas sistem u kojem svako slusa naredbu i provodi je dalje i ne postavlja pitanja, ti onda imas masinu koja funkcionise. Kada masina funksionise ona funkcionise. No kada neki dio ne funkcionise onda cijela masina ne funkcionise. Svima je jasno da je neki dio prestao funkcionisati i sad se panika rasirila. Da li ce nadredjeni misliti da sam ja zakazao. Da li ce nadredjeni htjeti oprati bruku sa sebe i na mene svaliti krivicu. Trazi se zrtveno janje i svako zna da ce to biti onaj ko prvi progovori. Zato je najpametnije sutiti i cekati i moliti se da se na meni kola ne slome. Veliko nepovjerenje je sada u cijelom rukovodstvu.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#217466 Re: Ukrajina

Post by pici »

Ne trea euforisat mnogo, jedna bitka nije dobijen rat, to se nauci iz kijevske, harkivske i hersonske bitke. Ukrajina mora nastaviti sa istrazivanjima i obukom novih kadrova i tehnologija. Rusi uče sporo iz gresaka ali uče, ne pitajuci za štetu. Jos prije tri godine, vojni analiticari su govorili da je rusija napravila gresku sa uvlacenjem u ukrajinsku kaljužu. Mnogi proruski propagandisti misle da je to neka specijalna operacija ko neka terenska vjezba. Rusija je očajna, pokazuju cinjenice da koristi s.korejsku i iransku opremu, sto je za ruse koji su do prije tri godine isli po bogatim turistickim destinacijama i kupovali nekretnine i robu, porazavajuce. Oni su u totalnoj nazadnoj dubiozi.
Do juce su imali milijarde rezervi novca i zlatnih poluga, prodavali plin europi i naftu, putin bio rock zvijezda medju politicarima itd itd. Sada, šaka jada koja prodaje ispod cijene naftu kompanijama koje tu naftu preprodaju i tako imaju čistu zaradu. U sportu i umjetnosti ih nema ni na mapi. Ogromna zemlja bez imalo duše. Jad i čemer. Sta sve uradi pogresan covjek i politika koja se sljedi to je nevjerovatno koje su ljudi ovce.
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#217467 Re: Ukrajina

Post by japin_mutapi »

nisu to ovce vec fasisti i horda
isti su svi
dr_Evil

#217468 Re: Ukrajina

Post by dr_Evil »

apsidejzi wrote: 03/06/2025 07:55
dragma wrote: 02/06/2025 23:16

Ukrajina do pobjede!
Ima jos jedan razlog zasto svi sute. Strah! Da bi razumio taj strah moras razumjeti kako funkcionise ruska masinerija. Ona funkcionise ne na principu povjerenja i uzajamnog pomaganja. Ona funkcionise na principu hijerarhije i kazne. Ti ne razmisljas. Ti dobijes zadatak i uradis ga. Ne postavljas pitanja, ne filozofiras. Tvoja pozicija je fiksna. No kada se desi ovakvo nesto onda se uvuce jeza u sve njih jer prva misao od koje ne mozes pobjeci jeste: Ovo je unutrasnji posao. Neko iznutra je ovo uradio. Kako je moguce da ukrajinci montiraju dronove odmah pored FSB ureda a da niko to ne opazi. Neko je opazio i neko je dopustio ovo. I onda se uvuce strah. Jer zna se kako u rusiji stvari funkcionisu. Pada se sa balkona.

Kada imas sistem u kojem svako slusa naredbu i provodi je dalje i ne postavlja pitanja, ti onda imas masinu koja funkcionise. Kada masina funksionise ona funkcionise. No kada neki dio ne funkcionise onda cijela masina ne funkcionise. Svima je jasno da je neki dio prestao funkcionisati i sad se panika rasirila. Da li ce nadredjeni misliti da sam ja zakazao. Da li ce nadredjeni htjeti oprati bruku sa sebe i na mene svaliti krivicu. Trazi se zrtveno janje i svako zna da ce to biti onaj ko prvi progovori. Zato je najpametnije sutiti i cekati i moliti se da se na meni kola ne slome. Veliko nepovjerenje je sada u cijelom rukovodstvu.
Halali, ali kad procitah tvoj post, jedino mi ovo na pameti:

Peacean

#217469 Re: Ukrajina

Post by Peacean »

Evo Hame da ti bude jasnije :thumbup:

Peacean

#217470 Re: Ukrajina

Post by Peacean »

Vidi ovog klovna :-)

zigzag

#217471 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

but only if there are no more attacks on strategic aviation airfields, says Aleksey Chepa
nemojte nas više tamburat pa nećemo tražiti da se predate :lol: :lol:
1Dante1

#217472 Re: Ukrajina

Post by 1Dante1 »

zigzag wrote: 03/06/2025 06:22 Ovi glupi kažu mene interesuje samo bosna. Kao da smo mi otok pa dešavanje oko nas ne utiče na bosnu. Zaustavljanje četničije u Hoćinu nam je poklon jer da nije toga ne bi otišli oni što su 2022. čekali u Doboju. A ovo šaka mađara nije problem.
Da odgovorim na tvoj nacin. Samo glupe osobe interesuje kosmicki mir, svjetska pravda i patnja drugih. Mene interesuje meho, ne interesuje me ni mihajlo, ni mudrik, ni muradif. Je li to tesko shvatiti?
drug_profi

#217473 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

Moras, bez obzira, malo sire gledat.
Jer Bosna moze biti cijela i mirna u okviru neke Velike Srbije, Ruske Federacije...
Isto kao i u okviru EU.

A razlika je tu vrlo bitna.
1Dante1

#217474 Re: Ukrajina

Post by 1Dante1 »

Jasno, ali ne mislim na taj nacin interesa, u necijem sastavu i slicno. Samo kazem da stavljam nasu drzavu ispred bilo koje situacije u svijetu. Meni je svejedno gdje ce otici oruzje ako se dobro placa.

Sve ovo govorim radi agresije na Bosnu i Hercegovinu kada je vecina bila kao zabrinuta, slali hurme i slicno. Da je bilo te neke empatije, svjetske pravde, zaista zelje da nam se pomogne, rata ne bi ni bilo, ili ako bi bilo stao bi nakon 10 dana.

Prema tome, moj stavi je sasvim normalan. Mozda nije moralan, no to me ne interesuje bas.
Point.

#217475 Re: Ukrajina

Post by Point. »

1Dante1 wrote: 03/06/2025 12:43 Jasno, ali ne mislim na taj nacin interesa, u necijem sastavu i slicno. Samo kazem da stavljam nasu drzavu ispred bilo koje situacije u svijetu.Meni je svejedno gdje ce otici oruzje ako se dobro placa.

Sve ovo govorim radi agresije na Bosnu i Hercegovinu kada je vecina bila kao zabrinuta, slali hurme i slicno. Da je bilo te neke empatije, svjetske pravde, zaista zelje da nam se pomogne, rata ne bi ni bilo, ili ako bi bilo stao bi nakon 10 dana.

Prema tome, moj stavi je sasvim normalan. Mozda nije moralan, no to me ne interesuje bas.
Pa i nije baš normalan ovakav stav.
Post Reply