Kancer većine stanovnišva istočno od Velebita i južno od Drave i Dunava je mentalitet, snalaženje u izazvanom haosu, razne kombinacije... Ko uspije da se izoluje od takvog okruženja, biće mu ugodno. Izolovati se može ako nema dodira sa većinom domaćih privrednika, radnog okruženja i ako ima poznanike sličnog stava i pozicije.
Bilo koji majstor koji je pošten i stručan bez problema u BiH može bolje da živi nego da isto to radi na zapadu.
Ja sam odrastao u 3 države, izuzev sjećanja iz djetinjstva ništa specijalno ne osjećam niti prema jednoj državi, ostao sam u BiH prije svega zbog roditelja. Ok, solidno se živi, ali od 7 prijatelja u Sarajevu smo ostali nas dvojica (2 porodice). Slično je i sa ženine strane.
Španija mi je omiljena država (Valensija i Andaluzija), za Španiju navijam, bio sam tamo više puta...ali da sam tamo otišao ne bih ništa dobio sa finansijske strane. Sa 40+ godina svakako se ne isplati odlazak iz BiH, u život podstanara, novog početka i sl osim za velike novce. Možda u penziji