Kosačica, trimer,... - uređivanje oko kuće
Moderator: anex
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#1201 Re: Kosačica, trimer,... - uređivanje oko kuće
Svaki sedmi put kupis mast u tubi ko pastu da stavljas na cetku malo manje...
-
sifra2020
-
kuli1961
#1203 Re: Kosačica, trimer,... - uređivanje oko kuće
To je namjenska mast za podmazivanje glave. Kroz cijev trimera obično ide šipka koja na kraju ulazi u glavu. Na kraju šipke je urezan kroner- slično kao glavna osovina mjenjača auta. Na taj način se snaga motora prenosi na glavu. Podmazuje se tako sto se odvrne vijek na glavi/kardanu trimera, utisne vrh tube i istisne koliko ide. Obično to radim svakih-4-5 košenja.
Normalno je da se glava/kardan u radu ugrije. Trebalo bi da je mlakasto/mlako. Ako je toplo ili ide ka vrućem, to je siguran znak da treba podmazati.
Namjenska mast :
Vilager:
https://www.masineialati.ba/shop/vrt-i- ... ere-120ml/
Einhell, neki modeli Husqvarna, Villager itd:
https://alatmania.rs/sr/mast-za-glavu-t ... oizvod/913
Obzirom da imam trimer Husqvarna, koristim ovu:
https://www.zeka.ba/p/husqvarna-mast-za ... 000064137/
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#1204 Re: Kosačica, trimer,... - uređivanje oko kuće
Ja gdje sam kupio trimer sve pratece sam uzeo...maska...nosac na ledjima bidon lijevak mast alat sve
Kupujes sto ti preporuce
Ja sam sonic trimer i sve za sonic uzimam
-
kuli1961
#1205 Re: Kosačica, trimer,... - uređivanje oko kuće
Mislim da je nebitan proizvodjač masti, nego je bitno da je za kardan trimera, a i samo pakovanje (tuba sa uskim špicastim vrhom, cca 4-5 cm dugačak) govori samo po sebi. Ta mast se može uzeti u bilo kojoj prodavnici tih alatki.
Jednostavno po navici, kupujem sve od Husqvarna-e za trimer- mast, silk, ulje za mješavinu. Pokazalo se ispravnim, evo već punih 9 godina moj trimer šljaka, nikad ni da se zagrcne.
Jednostavno po navici, kupujem sve od Husqvarna-e za trimer- mast, silk, ulje za mješavinu. Pokazalo se ispravnim, evo već punih 9 godina moj trimer šljaka, nikad ni da se zagrcne.
-
sifra2020
#1206 Re: Kosačica, trimer,... - uređivanje oko kuće
Ja bih jos samo jedno pitanje pitao,kakvo je misljenje o ovim automatskim glavama ,msm na ove sto se ne skidaju samo ono uvuces pravo i zavrces ,kakve su?vidim po netu da je bas lako namotati silk ali nisam uzivo nikad imao priliku vidjeti pa ne znam kakvo je ,valja li kvalitet
-
kuli1961
#1207 Re: Kosačica, trimer,... - uređivanje oko kuće
Na trimeru imam takvu automatsku glavu, konkretno Husqvarna T 30- odlična je. Namotavanje je lako, ne može se pogriješiti, a staje 6 m silka. U radu, kada se silk potroši, lagan gas i lupneš glavom trimera o zemlju, silk iskoči. Ako ima viška, nožić na štitniku odsiječe taj višak i nastavljaš košenje.sifra2020 wrote: ↑02/06/2025 22:23 Ja bih jos samo jedno pitanje pitao,kakvo je misljenje o ovim automatskim glavama ,msm na ove sto se ne skidaju samo ono uvuces pravo i zavrces ,kakve su?vidim po netu da je bas lako namotati silk ali nisam uzivo nikad imao priliku vidjeti pa ne znam kakvo je ,valja li kvalitet
INA dvotaktol sam koristio davno, u mješavini za TOMOS motore, a kakvo je to ulje danas- ne znam.
Za trimer koristim Husqvarna ulje, a za motornu pilu Stihl ulje.
Važno je držati se upute proizvodjača o procentu ulja - 2 ili 2,5 %. Ne treba praviti mješavinu gušću od propisane.
I svakako-a to piše u svakom uputstvu za upotrebu- gas kontinuirano, a ne drn - drn -gas pa otpusti, gas pa otpusti, što mnogi rade.
- MehmedPasaMoric
#1208 Re: Kosačica, trimer,... - uređivanje oko kuće
Ma trokraki noz je Tito, silk samo uz zidove i tarabe i u nekim uskim prostorima, a za sve ostalo samo trokrakonja
-
sifra2020
#1209 Re: Kosačica, trimer,... - uređivanje oko kuće
Da li mozes uslikati tu glavu kad ti bude pri ruci,je li to ona narandzasta sto je skoro svugdje reklamira ili je neka drugakuli1961 wrote: ↑02/06/2025 22:35Na trimeru imam takvu automatsku glavu, konkretno Husqvarna T 30- odlična je. Namotavanje je lako, ne može se pogriješiti, a staje 6 m silka. U radu, kada se silk potroši, lagan gas i lupneš glavom trimera o zemlju, silk iskoči. Ako ima viška, nožić na štitniku odsiječe taj višak i nastavljaš košenje.sifra2020 wrote: ↑02/06/2025 22:23 Ja bih jos samo jedno pitanje pitao,kakvo je misljenje o ovim automatskim glavama ,msm na ove sto se ne skidaju samo ono uvuces pravo i zavrces ,kakve su?vidim po netu da je bas lako namotati silk ali nisam uzivo nikad imao priliku vidjeti pa ne znam kakvo je ,valja li kvalitet
INA dvotaktol sam koristio davno, u mješavini za TOMOS motore, a kakvo je to ulje danas- ne znam.
Važno je držati se upute proizvodjača o procentu ulja - 2 ili 2,5 %. Ne treba praviti mješavinu gušću od propisane.
I svakako-a to piše u svakom uputstvu za upotrebu- gas kontinuirano, a ne drn - drn -gas pa otpusti, gas pa otpusti, što mnogi rade.
Da da ,znam da je vazno drzati se upustva ,za ovaj moj pise da ide 1:40
-
sifra2020
#1210 Re: Kosačica, trimer,... - uređivanje oko kuće
Ne znam ,ja sam opet misljenja da na mjestim gdje je trava(bez nekih vocki ,izraslina grana i tako to) da je silk bolji,ne znam kako trokarki ide kroz ,,obicnu’’ travu i da li je uopste za to namijenjenMehmedPasaMoric wrote: ↑02/06/2025 22:51 Ma trokraki noz je Tito, silk samo uz zidove i tarabe i u nekim uskim prostorima, a za sve ostalo samo trokrakonja
- Optimus09
#1211 Re: Kosačica, trimer,... - uređivanje oko kuće
Trokraki je super ako uzmes kvalitetan.Sebi sam nasao jedan u Njemackoj,koji je slagacu tri puta deblji nego obicni u gvozdjarama.Sijece sve odreda,ovaj obicni se iskrivi od prve drace.Ne znam odgovara li stilov noz na obicne trimere.
-
kuli1961
#1212 Re: Kosačica, trimer,... - uređivanje oko kuće
to je ova glava:sifra2020 wrote: ↑02/06/2025 23:18Da li mozes uslikati tu glavu kad ti bude pri ruci,je li to ona narandzasta sto je skoro svugdje reklamira ili je neka drugakuli1961 wrote: ↑02/06/2025 22:35Na trimeru imam takvu automatsku glavu, konkretno Husqvarna T 30- odlična je. Namotavanje je lako, ne može se pogriješiti, a staje 6 m silka. U radu, kada se silk potroši, lagan gas i lupneš glavom trimera o zemlju, silk iskoči. Ako ima viška, nožić na štitniku odsiječe taj višak i nastavljaš košenje.sifra2020 wrote: ↑02/06/2025 22:23 Ja bih jos samo jedno pitanje pitao,kakvo je misljenje o ovim automatskim glavama ,msm na ove sto se ne skidaju samo ono uvuces pravo i zavrces ,kakve su?vidim po netu da je bas lako namotati silk ali nisam uzivo nikad imao priliku vidjeti pa ne znam kakvo je ,valja li kvalitet
Da da ,znam da je vazno drzati se upustva ,za ovaj moj pise da ide 1:40
https://www.husqvarna.com/ba/trimer-gla ... glava-t25/
1:40, to je 2,5 %? tj na 1 l goriva benzin 95 ide 0,25 dl ulja- ili 25 kubika. Gorivo ne treba da bude starije od 2-3 mjeseca. Zato je poželjno praviti mješavinu na manje količine. Kupiš u apoteci špric , svaki je baždaren, i možeš precizno dozirati ulje u benzinu.
P.S. nikada, ali nikada ne montiraj bilo kakvu reznu opremu- sajle, pila lance,četke, freza nastavke i drugo, a koju proizvodjač nije preporučio za konkretni model!
- MehmedPasaMoric
#1213 Re: Kosačica, trimer,... - uređivanje oko kuće
Kod mene nije bas neka lijepa trava, ima svega, korova, zare, nekakvih drvenastih biljki, presporo ide sa silkom na tom terenu a noz pojede sve pred sobomsifra2020 wrote: ↑02/06/2025 23:20Ne znam ,ja sam opet misljenja da na mjestim gdje je trava(bez nekih vocki ,izraslina grana i tako to) da je silk bolji,ne znam kako trokarki ide kroz ,,obicnu’’ travu i da li je uopste za to namijenjenMehmedPasaMoric wrote: ↑02/06/2025 22:51 Ma trokraki noz je Tito, silk samo uz zidove i tarabe i u nekim uskim prostorima, a za sve ostalo samo trokrakonja
- ferratilis
#1214 Re: Kosačica, trimer,... - uređivanje oko kuće
Nisam nikad koristio noz, iako mi je jedan dosao uz trimer, ovakav:

Samo meni izgleda skroz tup, jel se ovo treba naostriti prije koristenja ili sta vec? Mislio sam probati jednom ionako.

Samo meni izgleda skroz tup, jel se ovo treba naostriti prije koristenja ili sta vec? Mislio sam probati jednom ionako.
- MehmedPasaMoric
#1215 Re: Kosačica, trimer,... - uređivanje oko kuće
Obicno dodju naostreni i to sa obje strane pa kad se jedna istupi samo ga okrenes naopako i nastavis da brijes... Kad se i ta strana istupi ja ih ostrim turpijom za metal, moze i brusilicom ali ona previse skida pa ne bude noz u balansuferratilis wrote: ↑03/06/2025 00:57 Nisam nikad koristio noz, iako mi je jedan dosao uz trimer, ovakav:
- drug_profi
#1216 Re: Kosačica, trimer,... - uređivanje oko kuće
Vidi da nisi zaboravio skinuti gumenu navlaku...ferratilis wrote: ↑03/06/2025 00:57 Nisam nikad koristio noz, iako mi je jedan dosao uz trimer, ovakav:
Ne treba se oštriti nov nož.
-
sifra2020
#1217 Re: Kosačica, trimer,... - uređivanje oko kuće
Da li se ovi trimeri inace brzo ugriju ,gore ono gdje sipka ulazi gdje drze ona cetiri sarafa da je vruce i gore ispod plastike da li je to normalno ili,msm na starom trimeru nisam ni obracao paznju ali ovaj kako je nov pa ono jbg isprva cuvas ,sve osluskujem i gledam svaki detalj hahah,ta podrucja su mi vruca ako mogu reci (ne toliko da ne mozes golom rukom drzati )
- drug_profi
#1218 Re: Kosačica, trimer,... - uređivanje oko kuće
Pa gdje god ima neki lezaj mora se ugrijati radom, bez obzira na podmazivanje.
-
benki2
#1219 Re: Kosačica, trimer,... - uređivanje oko kuće
Pozz moze pomoc, kakve su ove schepach kosilice? Nasao sam ovu 42 cm, odgovara mi manja velicina, jer se moram sa njom zavlaciti i laksa je za manevrisati. Teren mi je malo herav, neki dunum za kositi, pa kontam je li bolje uzeti nesto sa vecim tockovima
https://www.masineialati.ba/shop/vrt-i- ... 42-3-3-ks/
- drug_profi
#1220 Re: Kosačica, trimer,... - uređivanje oko kuće
A vidi, daju ti 3 godine garancije. Relativno je nov brend ovdje tako da su i iskustva ogranicena, jer niko je jos nema dovoljno dugo da je sve dozivio.benki2 wrote: ↑05/06/2025 09:27 Pozz moze pomoc, kakve su ove schepach kosilice? Nasao sam ovu 42 cm, odgovara mi manja velicina, jer se moram sa njom zavlaciti i laksa je za manevrisati. Teren mi je malo herav, neki dunum za kositi, pa kontam je li bolje uzeti nesto sa vecim tockovima
Svakako veći točak ima smisla uvijek, ali ni ovi na slici nisu mali.
- pepeljara
-
benki2
#1222 Re: Kosačica, trimer,... - uređivanje oko kuće
Hvala, ma ja to i ja kontam, nego nisam uopste upucen. Imam fuxtec kosilicu koja mi radi haman 15 godina, nista vala nisam puno oko nje, nego se vise razdrndala, tockovi i to. Ali je dobro radila. Mozda bi opet trebao fuxtecdrug_profi wrote: ↑05/06/2025 09:32A vidi, daju ti 3 godine garancije. Relativno je nov brend ovdje tako da su i iskustva ogranicena, jer niko je jos nema dovoljno dugo da je sve dozivio.benki2 wrote: ↑05/06/2025 09:27 Pozz moze pomoc, kakve su ove schepach kosilice? Nasao sam ovu 42 cm, odgovara mi manja velicina, jer se moram sa njom zavlaciti i laksa je za manevrisati. Teren mi je malo herav, neki dunum za kositi, pa kontam je li bolje uzeti nesto sa vecim tockovima
Svakako veći točak ima smisla uvijek, ali ni ovi na slici nisu mali.
Sta je jos dobro od ovih brendova, mimo ovih uobicajenih stihl i villager?
- drug_profi
#1223 Re: Kosačica, trimer,... - uređivanje oko kuće
Einhell ne bih zaobišao, ali ne odbacuj ni ovog Shepacha. Tri godine garancije ipak znače nešto.benki2 wrote: ↑05/06/2025 09:40Hvala, ma ja to i ja kontam, nego nisam uopste upucen. Imam fuxtec kosilicu koja mi radi haman 15 godina, nista vala nisam puno oko nje, nego se vise razdrndala, tockovi i to. Ali je dobro radila. Mozda bi opet trebao fuxtecdrug_profi wrote: ↑05/06/2025 09:32A vidi, daju ti 3 godine garancije. Relativno je nov brend ovdje tako da su i iskustva ogranicena, jer niko je jos nema dovoljno dugo da je sve dozivio.benki2 wrote: ↑05/06/2025 09:27 Pozz moze pomoc, kakve su ove schepach kosilice? Nasao sam ovu 42 cm, odgovara mi manja velicina, jer se moram sa njom zavlaciti i laksa je za manevrisati. Teren mi je malo herav, neki dunum za kositi, pa kontam je li bolje uzeti nesto sa vecim tockovima
Svakako veći točak ima smisla uvijek, ali ni ovi na slici nisu mali.![]()
Sta je jos dobro od ovih brendova, mimo ovih uobicajenih stihl i villager?
-
Armin2013
#1224 Re: Kosačica, trimer,... - uređivanje oko kuće
kod mene Einhell
-kosilica
-trimer na gorivo
-jedan manji trimer na batriju
sve koristim već par godina i nikada problema, do sad. Samo sipam što trebam i radi, trimer nisam ni podmazivao ja mislim prve 3-4 godine
u ovom periodu sedmično kosim cca 800m2.
Jesam juče s trimerom kosio jedno 30 min lagane trave, i odmah nastavio kosit neku travu staru 2 godine, oko 1,5 m visine, i to sam mlatio jedno 45 min, sa silkom bilo mi mrsko stavit nož, i kada sam završio trimer je bio baš vreo, tako da nije loše malo češće odmarat u ovakvim situacijama.
A koju marku da nabavljaš zavisi koliko ti je košnja zahtjevna, Einhell je hobi alat i tako se treba i ponašat, a i sve ostale marke u tom cjenovnom rangu.
-kosilica
-trimer na gorivo
-jedan manji trimer na batriju
sve koristim već par godina i nikada problema, do sad. Samo sipam što trebam i radi, trimer nisam ni podmazivao ja mislim prve 3-4 godine
u ovom periodu sedmično kosim cca 800m2.
Jesam juče s trimerom kosio jedno 30 min lagane trave, i odmah nastavio kosit neku travu staru 2 godine, oko 1,5 m visine, i to sam mlatio jedno 45 min, sa silkom bilo mi mrsko stavit nož, i kada sam završio trimer je bio baš vreo, tako da nije loše malo češće odmarat u ovakvim situacijama.
A koju marku da nabavljaš zavisi koliko ti je košnja zahtjevna, Einhell je hobi alat i tako se treba i ponašat, a i sve ostale marke u tom cjenovnom rangu.
-
kuli1961
#1225 Re: Kosačica, trimer,... - uređivanje oko kuće
Što reče i forumaš @Armin2013 . scheppach i einhell su ipak u klasi hobi alata, to im i cijena govori. Sa druge strane, pouzdani su, za svoju klasu izdsržljivi.
Ove alate- motorne trimere i kosilice- ne treba silovati, tj da bi dugo trajali, treba ih koristiti sa adekvatnim reznim alatom i barem svakih 45 min- 1 sat odmoriti na barem 20-30 minuta. Indikator kada je ok može biti i ovo- kada spoj prenosa i motora, ili prenosa i kardan glave trimera, iz vrućeg predje u mlak, ok je, nastavi sa radom.
Istina, izdržaće oni i duži rad od jednog sata, ali im se tako skraćuje životni vijek. Sa druge strane, i nama će taj odmor koristiti, jer je zahtjevno "mlatiti" trimerom po dunumu ili više, kojekave trave, korova, ostruge. Gledamo da sačuvamo motor, a o našim ledjima ne vodimo računa...
Ove alate- motorne trimere i kosilice- ne treba silovati, tj da bi dugo trajali, treba ih koristiti sa adekvatnim reznim alatom i barem svakih 45 min- 1 sat odmoriti na barem 20-30 minuta. Indikator kada je ok može biti i ovo- kada spoj prenosa i motora, ili prenosa i kardan glave trimera, iz vrućeg predje u mlak, ok je, nastavi sa radom.
Istina, izdržaće oni i duži rad od jednog sata, ali im se tako skraćuje životni vijek. Sa druge strane, i nama će taj odmor koristiti, jer je zahtjevno "mlatiti" trimerom po dunumu ili više, kojekave trave, korova, ostruge. Gledamo da sačuvamo motor, a o našim ledjima ne vodimo računa...