Da, u pravu si. Blažujski migranti naoružani ručnim bacačima, raketama zemlja-zemlja, njih 50-tak specijalno obučenih (za ilegalne prelaske granica i sličan šverc), tačno su bili neopisiva opasnost MUP-u KS, pa su ovi pozvali specijalno specijalne policajce u specijalnim vozilima, ne bi li ih onesposobili i likvidirali. Bravo svima, jer za ovu strašnu akciju i osposobljenost i opremljenost sarajevske policije čulo se i na drugim kontinentima. Sad već migranti Afganistana, Pakistana, Afrike i drugih država zaobilaze BiH u rutama prema Zapadu. Odsad očekujmo svaki dan jednu ovakvu "patrolu" tri specijalna policijska vozila uzduž Sarajeva, da se ne zaborave i da podsjećaju...
Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija), 🇧🇦
-
HelaS
#12501 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)🇧🇦
- liyf
- Prpa.ba
#12503 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)🇧🇦
Nasli pozirati s dugim cijevima i uznemiravati nase dobre komsije, umjesto da zaduze kantu jupola i krece zidove. 
-
archi_a
-
PM72
#12505 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)🇧🇦
Jadnici? Sve to treba ispenderčit i protjerat.Meni bilo krivo kad ih ona mađarska novinarka udara nogom na granici...zabluda.
-
1Dante1
#12506 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)🇧🇦
Prvo ograditi, pa onda jedno po jedno u bus i do prve granice.
-
PM72
#12507 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)🇧🇦
Mile ima dosta pametnih...nije dao da se kod njih stoka parkira i teroriše okolinu.
-
CrveniKuk
#12508 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)🇧🇦
6 ranjenih migranata od kojih su dvojica teško ranjena. Korišteno automatsko oruzije, vjerovatno se nije sa sigurnošću znao broj učesnika pucnjave, kao koliko je migranata imalo oruzije i koji vrstu oruzija. Za mene, ovo jedete bila situacija da se pošalju Senatori. Nadam se, da ćemo uskoro na njima vidjeti postavljene ako ne PAM, onda bar neki puškomitraljez.HelaS wrote: ↑30/05/2025 16:33Da, u pravu si. Blažujski migranti naoružani ručnim bacačima, raketama zemlja-zemlja, njih 50-tak specijalno obučenih (za ilegalne prelaske granica i sličan šverc), tačno su bili neopisiva opasnost MUP-u KS, pa su ovi pozvali specijalno specijalne policajce u specijalnim vozilima, ne bi li ih onesposobili i likvidirali. Bravo svima, jer za ovu strašnu akciju i osposobljenost i opremljenost sarajevske policije čulo se i na drugim kontinentima. Sad već migranti Afganistana, Pakistana, Afrike i drugih država zaobilaze BiH u rutama prema Zapadu. Odsad očekujmo svaki dan jednu ovakvu "patrolu" tri specijalna policijska vozila uzduž Sarajeva, da se ne zaborave i da podsjećaju...![]()
![]()
- TojoOptics
- Grijem se na: Sunce
- Vozim: bicikl
- tramvajtrojka
#12510 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)🇧🇦
CrveniKuk wrote: ↑30/05/2025 17:406 ranjenih migranata od kojih su dvojica teško ranjena. Korišteno automatsko oruzije, vjerovatno se nije sa sigurnošću znao broj učesnika pucnjave, kao koliko je migranata imalo oruzije i koji vrstu oruzija. Za mene, ovo jedete bila situacija da se pošalju Senatori. Nadam se, da ćemo uskoro na njima vidjeti postavljene ako ne PAM, onda bar neki puškomitraljez.HelaS wrote: ↑30/05/2025 16:33Da, u pravu si. Blažujski migranti naoružani ručnim bacačima, raketama zemlja-zemlja, njih 50-tak specijalno obučenih (za ilegalne prelaske granica i sličan šverc), tačno su bili neopisiva opasnost MUP-u KS, pa su ovi pozvali specijalno specijalne policajce u specijalnim vozilima, ne bi li ih onesposobili i likvidirali. Bravo svima, jer za ovu strašnu akciju i osposobljenost i opremljenost sarajevske policije čulo se i na drugim kontinentima. Sad već migranti Afganistana, Pakistana, Afrike i drugih država zaobilaze BiH u rutama prema Zapadu. Odsad očekujmo svaki dan jednu ovakvu "patrolu" tri specijalna policijska vozila uzduž Sarajeva, da se ne zaborave i da podsjećaju...![]()
![]()

ima sve spremno za njih
-
HelaS
#12511 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)🇧🇦
Možel' se još kako i topovska cijev nadgradititramvajtrojka wrote: ↑30/05/2025 17:52ima sve spremno za njihSpoilerShowCrveniKuk wrote: ↑30/05/2025 17:406 ranjenih migranata od kojih su dvojica teško ranjena. Korišteno automatsko oruzije, vjerovatno se nije sa sigurnošću znao broj učesnika pucnjave, kao koliko je migranata imalo oruzije i koji vrstu oruzija. Za mene, ovo jedete bila situacija da se pošalju Senatori. Nadam se, da ćemo uskoro na njima vidjeti postavljene ako ne PAM, onda bar neki puškomitraljez.HelaS wrote: ↑30/05/2025 16:33
Da, u pravu si. Blažujski migranti naoružani ručnim bacačima, raketama zemlja-zemlja, njih 50-tak specijalno obučenih (za ilegalne prelaske granica i sličan šverc), tačno su bili neopisiva opasnost MUP-u KS, pa su ovi pozvali specijalno specijalne policajce u specijalnim vozilima, ne bi li ih onesposobili i likvidirali. Bravo svima, jer za ovu strašnu akciju i osposobljenost i opremljenost sarajevske policije čulo se i na drugim kontinentima. Sad već migranti Afganistana, Pakistana, Afrike i drugih država zaobilaze BiH u rutama prema Zapadu. Odsad očekujmo svaki dan jednu ovakvu "patrolu" tri specijalna policijska vozila uzduž Sarajeva, da se ne zaborave i da podsjećaju...![]()
![]()
![]()
-
archi_a
#12512 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)🇧🇦
koje poruke nose ovi puškomitraljezii na Senatorima i kome 
-
CrveniKuk
#12513 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)🇧🇦
Nisam primjetio. Ovo je M60E6?tramvajtrojka wrote: ↑30/05/2025 17:52CrveniKuk wrote: ↑30/05/2025 17:406 ranjenih migranata od kojih su dvojica teško ranjena. Korišteno automatsko oruzije, vjerovatno se nije sa sigurnošću znao broj učesnika pucnjave, kao koliko je migranata imalo oruzije i koji vrstu oruzija. Za mene, ovo jedete bila situacija da se pošalju Senatori. Nadam se, da ćemo uskoro na njima vidjeti postavljene ako ne PAM, onda bar neki puškomitraljez.HelaS wrote: ↑30/05/2025 16:33
Da, u pravu si. Blažujski migranti naoružani ručnim bacačima, raketama zemlja-zemlja, njih 50-tak specijalno obučenih (za ilegalne prelaske granica i sličan šverc), tačno su bili neopisiva opasnost MUP-u KS, pa su ovi pozvali specijalno specijalne policajce u specijalnim vozilima, ne bi li ih onesposobili i likvidirali. Bravo svima, jer za ovu strašnu akciju i osposobljenost i opremljenost sarajevske policije čulo se i na drugim kontinentima. Sad već migranti Afganistana, Pakistana, Afrike i drugih država zaobilaze BiH u rutama prema Zapadu. Odsad očekujmo svaki dan jednu ovakvu "patrolu" tri specijalna policijska vozila uzduž Sarajeva, da se ne zaborave i da podsjećaju...![]()
![]()
ima sve spremno za njih![]()
-
GOLDZEN
#12514 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)🇧🇦
liyf wrote: ↑30/05/2025 14:45Ako me sjećanje dobro služi, taj Gen 1 izgleda više kao Otokar Cobra? Ovi su baš fini koje KS imaGOLDZEN wrote: ↑30/05/2025 06:41Postoji određena razlika između Gen1 Senatora (MUP TK i FUP) i Gen2 Senatora koji su u MUP-u KS. Ujedno sva naredna vozila koja se isporuče će biti Gen2 s obzirom da se prva generacija više ne proizvodi a druga je nastala kao poboljšanje na osnovu iskustava iz Ukrajine.liyf wrote: ↑30/05/2025 03:18 https://www.klix.ba/vijesti/regija/dobr ... /250529096
Češka vojna kompanija OMNIPOL Group i kanadska kompanija Roshel potpisale su sporazum o pokretanju licencne proizvodnje oklopnog vozila Senator APC, MRAP i ambulantnog vozila u Češkoj Republici.
U januaru 2023. godine, Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona nabavilo je četiri Senator vozila za policijske potrebe. Dodatno, Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo nabavilo je pet ovih vozila, dok je Federacija Bosne i Hercegovine nabavila još dva vozila.
Pokretanje proizvodne linije u Češkoj moglo bi olakšati evropskim korisnicima usluge remonta i održavanja vozila, što će za policijske agencije u BiH imati pozitivne efekte.
Jesu li svi Kantoni (i FUP) uzeli iste Roshele ili ima neke razlike, vidio sam da je i MUP BPK uzeo dva?

Vizuelno gledajući 2. generacija se poprilično razlikuje od prve i samim izgledom je bliža njihovoj MRAP seriji (vjrv prave neku uštedu u proizvodnom procesu). Što se same funkcionalnosti tiče ja ne znam da su oni ikad rekli šta je tačno razlika između ove dvije generacije vozila. Vidi se razlika u ventilacionom sistemu, načinu sjedenja, zasigurno ojačan ovjes nakon povratnih informacija sa terena u Ukrajini i potencijalna promjena u oklopu. U svakom slučaju može se na njega gledati kao neki upgrade sa vremenom i iskustvom.
-
archi_a
#12515 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)🇧🇦
OS BiH, kasarna Travnik, Centar za profesionalni razvoj, Promocija 83 polaznika XVI klase OPO

-
archi_a
-
archi_a
#12517 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)🇧🇦
OS BiH, kasarna Rajlovac, Vojnoobavještajni bataljon/BrTp

- Danguba
#12518 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)🇧🇦
Qrcu mome.
Cijenim te i tvoj rad ali treba smanjiti dozivljaj.
Sud BiH trebao je izdati nalog za privodjenje Dodika, Viskovica i Stevandica zbog bla bla bla. Znaci polazimo od Bunoze HDZ. SIPA se izjasnjava(pismeno) da ne moze asistirati tu akciju zbog visokog rizika. OK, to mora biti dokumentovano.
Trazi se od OSBiH da asistira u privodjenju odmetnika...
Sta je od toga uradjeno?
Kome se ovi slikaju?
Svaka drzava bi ovako postupila samo kod nas oni koji ne zele drzavu odlucuju o istoj.
Ko je kriv?
- Danguba
#12519 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)🇧🇦
Heleza sam do prije neki dan i cijenio ali poslije onoga postrojavanja u B.Luci, gubi kredibilitet kod mene.
Jednostavno nije trebao izaci unaprijed sa saopstenjem kako ce neko biti uhapsen a poslije podviti rep.
Sta je uradio konkretno poslije toga?
Ja bi podnio ostavku ako me ne slusaju.
Jednostavno nije trebao izaci unaprijed sa saopstenjem kako ce neko biti uhapsen a poslije podviti rep.
Sta je uradio konkretno poslije toga?
Ja bi podnio ostavku ako me ne slusaju.
- liyf
#12520 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)🇧🇦
Ne, MUP KS nema M60E6, to ima MUP TK. MUP KS ima FN Minimi koji se nalazi na fotografiji, uz Browe 4x32 optički nišanCrveniKuk wrote: ↑30/05/2025 21:18Nisam primjetio. Ovo je M60E6?tramvajtrojka wrote: ↑30/05/2025 17:52CrveniKuk wrote: ↑30/05/2025 17:40
6 ranjenih migranata od kojih su dvojica teško ranjena. Korišteno automatsko oruzije, vjerovatno se nije sa sigurnošću znao broj učesnika pucnjave, kao koliko je migranata imalo oruzije i koji vrstu oruzija. Za mene, ovo jedete bila situacija da se pošalju Senatori. Nadam se, da ćemo uskoro na njima vidjeti postavljene ako ne PAM, onda bar neki puškomitraljez.
ima sve spremno za njih![]()
- liyf
#12521 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)🇧🇦
Ma da, ova prva generacija dosta više podsjeća na Cobru nego na išta drugo, 2. generacija dosta ljepša i praktičnija po meni, hvala na objašnjenjuGOLDZEN wrote: ↑30/05/2025 22:57liyf wrote: ↑30/05/2025 14:45Ako me sjećanje dobro služi, taj Gen 1 izgleda više kao Otokar Cobra? Ovi su baš fini koje KS imaGOLDZEN wrote: ↑30/05/2025 06:41
Postoji određena razlika između Gen1 Senatora (MUP TK i FUP) i Gen2 Senatora koji su u MUP-u KS. Ujedno sva naredna vozila koja se isporuče će biti Gen2 s obzirom da se prva generacija više ne proizvodi a druga je nastala kao poboljšanje na osnovu iskustava iz Ukrajine.
Vizuelno gledajući 2. generacija se poprilično razlikuje od prve i samim izgledom je bliža njihovoj MRAP seriji (vjrv prave neku uštedu u proizvodnom procesu). Što se same funkcionalnosti tiče ja ne znam da su oni ikad rekli šta je tačno razlika između ove dvije generacije vozila. Vidi se razlika u ventilacionom sistemu, načinu sjedenja, zasigurno ojačan ovjes nakon povratnih informacija sa terena u Ukrajini i potencijalna promjena u oklopu. U svakom slučaju može se na njega gledati kao neki upgrade sa vremenom i iskustvom.
- Peacean
-
Seawolf
#12523 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)🇧🇦
Neće.Peacean wrote: ↑31/05/2025 13:08 Hoće li ovo raditi vojni helikopter?
https://www.klix.ba/vijesti/bih/sarajev ... e_vignette
-
GOLDZEN
- liyf