Bobi wrote: ↑28/05/2025 18:30
Jel to ovim 150 sto su u penziji nije uplacivan penzioni? Pa opet pare odose u drzavnu kasu

.Većina.
svi su oni u penziji,(ili barem vecina koje advokat Lozo predstavlja, mislim da ima mozda manji broj radnika koji jos uvijek rade u nekim drugim firmama koji nisu stekli uslove za penziju) jer vlada je godinama unazad svima njima kad dodju pred penziju uplacivala sve te zaostatke sto se doprinosa tice, da bi se mogli penzionisati, tako da su ove pare koje BNT daje ustvari njihove zaostale plate plus kamate jer oni imaju presudu dobijenu jos prije 15ak godina cini mi se, dok ima ovamo jos mozda stotinjak radnika kojima nisu uplacivani doprinosi od 2018e pa do stecaja, nekih 5 i po godina, plus zaostale plate, mada sto se tih doprinosa tice ona spadaju u potrazivanja porezne uprave, koja inace od Zraka mislim potrazuje oko 15 miliona,(u prijevodu meni licno ce Zrak jednog dana isplatiti samo te zaostale plate, a doprinose tek kad porezna uprava dodje na red, tako da se izrazim) a inace moram reci i da sama Vlada FBIH od Zraka potrazuje nekih 16 miliona po osnovu grantova, valjda svih od rata, iako su to sve mahom bili nepovratni grantovi, koji su se istina trosili u razne svrhe a najmanje u one za koje su bili namijenjeni ti grantovi
edit: sto se tice ove druge grupe radnika, u medjuvremenu su neki stekli uslove za penziju ali kako su docekali stecaj njima tih 5 i po godina nije uvezano jos uvijek i ne znam sta vlada radi po tom pitanju, hoce li oni to preuzeti za te odredjene radnike, ili ce morati cekati ko i mi mladji da se isplate potrazivanja porezne uprave da bi se to uvezalo