Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post Reply
Tvrtko II Kotromanić

#7051 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by Tvrtko II Kotromanić »

pretpostavljam da i sva ubijena djeca Sarajeva idu na dusu Aliji i TO RBIH, MUP RBiH i ARBiH sto nisu htjeli da se predaju?

fuj fuj fuj sta se pise na ovom forumu :run:
sumirprimus

#7052 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by sumirprimus »

Tvrtko II Kotromanić wrote: 30/05/2025 14:11 pretpostavljam da i sva ubijena djeca Sarajeva idu na dusu Aliji i TO RBIH, MUP RBiH i ARBiH sto nisu htjeli da se predaju?

mislim da je potpuno pogresno i nije fer prema nasim zrtvama poredit nasu casnu borbu sa ovim konfliktom na bliskom istoku.
mi nismo pribjegavali teroristickim metodama borbe, i na kraju krajeva u nefer uvjetima ,fer i viteskom borbom smo se izborili za sovj opstanak.
pametnom dovoljno.
sumirprimus

#7053 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by sumirprimus »

last mohicans wrote: 29/05/2025 23:37 Jel se ovo sumir klonirao? Kakve su ovo Gebelsovske verzije istine, bljuvotina j podrška cionističoj gamadi? Druže, je li te barem malo stid ili Kabiri je dobro podebljao dnevnice.
ja nemam klona na ovom forumu. pisem samo preko ovog nika.
imam pravo na misljenje pa i na ovoj temi to sto se vama ne svidja je vas ne moj problem, ok?
bukvalno ovakva prica je i dole decenijama, cionisticka gamad, zivotinje i slicno, mrzanje je prevelika, mislim da se ni mi na balkanu toliko ne mrzimo.
Osmi Socrates

#7054 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by Osmi Socrates »

Pa sigurno da sad nema nikakve veze da li će se Hamas predati ili ne. Netyanahu sigurno ne garantuje civilima sigurnost, bez obzira šta Hamas uradi.

Ova analogija sa Japanom i Srbijom je ni'dje veze.
sumirprimus

#7055 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by sumirprimus »

SmokingMan wrote: 30/05/2025 07:08 Izrael je gotov, samo ga još američka spoljašnja politika i njegova miloštija održavaju u životu. Eno recimo Luka Eilat im je bila jedna od važnijih pomorskih čvorišta, danas je to mjesto poprilično ekonomski propalo.
moje misljenje je da je ovo pogresno tumacnje stanja na terenu.
nazalost, prije ce biti da je san o palestinskoj drzavi gotov, i da ce izrael okupirati gazu ako ovako nastave, blize su rezimu u juznoj africi negoli jedinoj demokratiji na bliskom istoku.
to je do njih sta hoce da budu i kako hoce da ih vide u buducnosti.
ovo sto sada rade u gazi je jebga previse i nemoguce da i u izraleu nema ljudi koji ne vide da je ovo pogresna poiliika opstanka bibija na vlasti sa najradikalnijom vladom izraela ikad.
Tvrtko II Kotromanić

#7056 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

sumirprimus wrote: 30/05/2025 14:13
Tvrtko II Kotromanić wrote: 30/05/2025 14:11 pretpostavljam da i sva ubijena djeca Sarajeva idu na dusu Aliji i TO RBIH, MUP RBiH i ARBiH sto nisu htjeli da se predaju?

mislim da je potpuno pogresno i nije fer prema nasim zrtvama poredit nasu casnu borbu sa ovim konfliktom na bliskom istoku.
mi nismo pribjegavali teroristickim metodama borbe, i na kraju krajeva u nefer uvjetima ,fer i viteskom borbom smo se izborili za sovj opstanak.
pametnom dovoljno.
ovo sto se sada desava u Gazi nije konflikt vec genocid
na zapadnoj obali je aparthejd uz u sustini haman ispunjavanje barem 2 uslova od ukupno 5 iz definicije genocida tako da ni to, nazalost nije daleko

nasa pravedna borba u odbrani od agresije i evo (skoro) osamdesetogodisnja borba palestinskog naroda za slobodu kod mene izmedju imaju znak jednakosti
sumirprimus

#7057 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by sumirprimus »

Nije moje da tumacim sta je dole, ja samo kazem da nije fer porediti sa nasom brobom, izvinuces me na trenutak ,al mi nismo imali akcijanja kao hamas i islamski dzihad. i ne moze se nikad poredit. ne opravdavajuci ni sekundu ovo sto sada radi natanjahu sa kompplet gazom, naravno da je previse i nije jebno fer kolektivno kaznjavati narod.
enko 1964
Grijem se na: južnu interkonekciju

#7058 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by enko 1964 »

GandalfSivi wrote: 30/05/2025 13:58 Nije lik dobar nikako. Samo cu se osvrnuti na recenicu “zasto bi Izrael stavljao svoje vojnike u opasnost”. Valjda zato da ne bi pobio 21000 djece. Dalje necu, degutantno je…

Da je sreće, ovakve treba odjebat sa foruma a ne raspravljati s njima.
sumirprimus

#7059 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by sumirprimus »

Pa nije puno pogrijesio, jaci tlaci. Bilo i bice. Na zalost tlacenih.
Tvrtko II Kotromanić

#7060 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

sumirprimus wrote: 30/05/2025 14:27 Nije moje da tumacim sta je dole, ja samo kazem da nije fer porediti sa nasom brobom, izvinuces me na trenutak ,al mi nismo imali akcijanja kao hamas i islamski dzihad. i ne moze se nikad poredit. ne opravdavajuci ni sekundu ovo sto sada radi natanjahu sa kompplet gazom, naravno da je previse i nije jebno fer kolektivno kaznjavati narod.
nemas sta tumaciti
pogledaj definiciju genocida

tuzno jeste da narod koji je dozivio jedan genocid to isto cini drugom narodu
ali je to cinjenica, bez potrebe "tumacenja"

e sad da su nas nasi dragi komsije i/ili susjedi ovako maltretirali, ubijali, vodu i izvore trovali i betonirali, kuce rusili, djecu hapsili zadnjih 80 godina, bilo bi i kod nas ljudi kojima pukne film i pocine neki teroristicki akt
tako da je sve to razumljivo
sumirprimus

#7061 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by sumirprimus »

Tvrtko II Kotromanić wrote: 30/05/2025 14:31
sumirprimus wrote: 30/05/2025 14:27 Nije moje da tumacim sta je dole, ja samo kazem da nije fer porediti sa nasom brobom, izvinuces me na trenutak ,al mi nismo imali akcijanja kao hamas i islamski dzihad. i ne moze se nikad poredit. ne opravdavajuci ni sekundu ovo sto sada radi natanjahu sa kompplet gazom, naravno da je previse i nije jebno fer kolektivno kaznjavati narod.
nemas sta tumaciti
pogledaj definiciju genocida

tuzno jeste da narod koji je dozivio jedan genocid to isto cini drugom narodu
ali je to cinjenica, bez potrebe "tumacenja"

e sad da su nas nasi dragi komsije i/ili susjedi ovako maltretirali, ubijali, vodu i izvore trovali i betonirali, kuce rusili, djecu hapsili zadnjih 80 godina, bilo bi i kod nas ljudi kojima pukne film i pocine neki teroristicki akt
tako da je sve to razumljivo
sve stoji, ali opet ne mos izjednacit, nije fer prema nasim zrtvama.
a da je dole katastrofa kako god je definisao jeste.
al vidi ovo, ak gazi ne pomaze jedan eigpat, kji ima cca 100 miliona ljudi, i citav taj arapski svijet to su nihovi ljudi, ko ce im pomoc onda? zapad svakako na njih gleda realno kao na "problem" i islamiste citaj teroriste. zato vecinom i suti i okrece glavu d se ne lazemo.
Osmi Socrates

#7062 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by Osmi Socrates »

Pa nije isto zato što je po proglašenju Izraela prvo Jevrejima prijetio genocid. Arapi su krenuli da ih potpuno unište.

Dakle, kakve to veze ima sa BiH? Nisu Bosanci krenuli, pomognuti gomilom prijatelja (kojih nisu imali) u Beograd da pobiju sve Srbe i ukinu Srbiju.
Last edited by Osmi Socrates on 30/05/2025 15:06, edited 1 time in total.
GandalfSivi

#7063 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by GandalfSivi »

enko 1964 wrote: 30/05/2025 14:27
GandalfSivi wrote: 30/05/2025 13:58 Nije lik dobar nikako. Samo cu se osvrnuti na recenicu “zasto bi Izrael stavljao svoje vojnike u opasnost”. Valjda zato da ne bi pobio 21000 djece. Dalje necu, degutantno je…

Do mene, poletjeh bezze. Nece se ponoviti…
sumirprimus

#7064 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by sumirprimus »

Osmi Socrates wrote: 30/05/2025 14:36 Pa nije isto zato što je po proglašenju Izraela prvo njima prijetio genocid. Arapi su krenuli da ih potpuno unište.

Dakle, kakve to veze ima sa BiH? Nisu Bosanci krenuli, pomognuti gomilom prijatelja (kojih nisu imali) u Beograd da pobiju sve Srbe i ukinu Srbiju.
ti si vani jelte?
ne mozes ovde sa nasim ljudima pricat realno, objektivno i racionalno o palestini i izraelu nema sanse, ma nema boga. mozes o svemu durgom al o palestini nema teorije.
ako samo postavis bilo kakvo pitanje, cionist si zlotvor, genocidlija i sta sve ne. odma brisi, banuj, udri..
enko 1964
Grijem se na: južnu interkonekciju

#7065 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by enko 1964 »

GandalfSivi wrote: 30/05/2025 14:38
enko 1964 wrote: 30/05/2025 14:27

Do mene, poletjeh bezze. Nece se ponoviti…
E jebi ga, nisi samo ti, a za tebe se zakačih. Izvini.
Meni je muka kada vidim da su uopšte pisali wannabe Tuzlak i bratija.
Vjerovatno svi slutimo da njih boli kurac i za čifutima i za Palestincima ali duša im nas jebavat u mozak.
Osmi Socrates

#7066 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by Osmi Socrates »

Pa vidim ja da se paralele na obje strane argumenta izvlače proizvoljno, nid'je veze ni sa čim.

Ja lično sve te bliskoistočne režime prezirem, jer svi su oni sa Miloševićem prijatelji bili dok je ovaj genocide po Balkanu radio. Ali, jasno je da Palestinci kao narod niti imaju iskrenih i pametnih prijatelja na Bliskom Istoku niti su imali kapacitet da sami vuku najpametnije poteze. Koliko sam ih upoznao, nisu to zaslužili.
Last edited by Osmi Socrates on 30/05/2025 14:56, edited 1 time in total.
sumirprimus

#7067 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by sumirprimus »

evo dvije uvrede u jednom postu vonabi utzlak ,sto to? ja sam rodjeni tuzlak, sa gradine, u maticnom je broj 180. a i ovo čifuti je uvredljivo da znate, to ko da kazete drugim narodima za bosnjake ,b rijec, ili za afroamerikance n rijec, ili za kosovare š rijec. nemojte to radit, vrijedjat tako ne ide. nemoguce da emocije toliko zamagle razum.
napises sta ti tacno smeta u postu receno sta nije tacno, kako kotromanic?
TAFKAP

#7068 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by TAFKAP »

Katz: "Novi, jevrejski Israel na teritoriji zapadne obale."
HelaS

#7069 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by HelaS »

sumirprimus wrote: 30/05/2025 14:52 evo dvije uvrede u jednom postu vonabi utzlak ,sto to? ja sam rodjeni tuzlak, sa gradine, u maticnom je broj 180. a i ovo čifuti je uvredljivo da znate, to ko da kazete drugim narodima za bosnjake ,b rijec, ili za afroamerikance n rijec, ili za kosovare š rijec. nemojte to radit, vrijedjat tako ne ide. nemoguce da emocije toliko zamagle razum.
napises sta ti tacno smeta u postu receno sta nije tacno, kako kotromanic?
Kotromanić je kralj, nije paor :D
alijagoro

#7071 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by alijagoro »

Haris.ba wrote: 30/05/2025 11:35
SmokingMan wrote: 30/05/2025 10:10

Novca ima ali rezerve nisu nepresušne. Neće niko svoje čitavo privatno bogatstvo protračiti na nešto što nema smisla da postoji u ovakvim okolnostima. Izrael u suštini nije demokratija niti funkcionalna država, već kao neka privremena pozornica na kojoj se odvija recimo, ubrzana mesijanska predstava... Potrošit će oni taj kredit empatije koji zapad ima prema njima zbog Holokausta, trebat će vremena da svi oni u hodu iznova prođu unutarnju katarzu. Doduše, postoji velika nada da jevjeri sebe ipak "spasu" potpune sramote, tako što će manjina među njima učiniti da sebe prepozna u drugačijim okvirima kao funkcionalnu zajednicu sposobnu da živi u okvirima moža neke buduće moguće zajedničke države sa Palestincima, što se meni čini kao jedan idealan primjer povratka čovjeka čovjeku.
Najveci pobornici Izraela u Americi nisu Jevreji, vec evangelisti. I to cisto iz religioznih pobuda.

Tako, sto se tice love i podrske - kraja nema.
Skoro vidjeh na twitteru,neki americki gradic,saint marcos u teksasu,ako samo dobro zapamtio daje izraelu godisnje 2 miliona od poreza.
alijagoro

#7072 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by alijagoro »

Sumir poceo ko Srbi,nije agresija vec gradjanski rat,tako i ovdje,nije genocid vec tamo neki konflikt
Vjecita_zavrzlama

#7073 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by Vjecita_zavrzlama »

Osmi Socrates wrote: 30/05/2025 14:50 Pa vidim ja da se paralele na obje strane argumenta izvlače proizvoljno, nid'je veze ni sa čim.

Ja lično sve te bliskoistočne režime prezirem, jer svi su oni sa Miloševićem prijatelji bili dok je ovaj genocide po Balkanu radio. Ali, jasno je da Palestinci kao narod niti imaju iskrenih i pametnih prijatelja na Bliskom Istoku niti su imali kapacitet da sami vuku najpametnije poteze. Koliko sam ih upoznao, nisu to zaslužili.
Mozes objasnit malo bolje to zadnje?
Osmi Socrates

#7074 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by Osmi Socrates »

Koje zadnje?
last mohicans

#7075 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by last mohicans »

Pokakim se na ćifute ovim što ih simpatišu i za dnevnicu brane.
Post Reply