Americki 401k/IRA sa planom povratka nazad u BiH?
-
Static-X
#1 Americki 401k/IRA sa planom povratka nazad u BiH?
Za nas relativno mladje osobe koji zivimo u Americi i ulazemo u plan penzione stednje (401k/IRA/...) kad ostarimo i odlucimo variti se nazad u nasu domovinu koliko ce zapravo sve ovo biti komplikovano? Cijela svrha ulaganja u penzioni plan je da smanjimo porez drzavi, medjutim u slucaju iseljenja nisam siguran da ce sve te povlasti i dalje da vaze.
Dali je ko upoznat sa ovim, sta je najbolja varijanta da covjek ide i ispravnom pravcu?
Dali je ko upoznat sa ovim, sta je najbolja varijanta da covjek ide i ispravnom pravcu?
-
Osmi Socrates
#2 Re: Americki 401k/IRA sa planom povratka nazad u BiH?
Kako ja na to gledam, moraš najprije obratiti pažnju na dvije stvari. Prva je da neki administratori američkih 401(k) nisu voljni da rade sa ljudima koji ne žive u Americi. Druga je problem duplog oporezivanja.
Ako BIH i Amerika imaju tax treaty potpisan, onda ne bi trebalo biti problema sa duplim oporezivanjem.
Može i da ti padne vrijednost 401(k) jer je dolar oslabio u odnosu na bosansku valutu. Pošto je bosanska valuta vezana za euro, i samim tim prilično stabilna, ovaj scenario je moguć.
Ostaje ti i mogućnost da keširaš cjelokupan iznos 401(k) prije povratka u BiH. To ti je prvo ogroman porez koji moraš platiti odjednom, plus penali ako to uradiš prije nego napuniš određeni broj godina.
Vjerovatno ima još stvari na koje moraš obratiti pažnju.
Ako BIH i Amerika imaju tax treaty potpisan, onda ne bi trebalo biti problema sa duplim oporezivanjem.
Može i da ti padne vrijednost 401(k) jer je dolar oslabio u odnosu na bosansku valutu. Pošto je bosanska valuta vezana za euro, i samim tim prilično stabilna, ovaj scenario je moguć.
Ostaje ti i mogućnost da keširaš cjelokupan iznos 401(k) prije povratka u BiH. To ti je prvo ogroman porez koji moraš platiti odjednom, plus penali ako to uradiš prije nego napuniš određeni broj godina.
- GandalfSivi
#3 Re: Americki 401k/IRA sa planom povratka nazad u BiH?
Tvoje dionice, tvoje pare. Sta njih zanima gdje zivis?
-
nikeze
#4 Re: Americki 401k/IRA sa planom povratka nazad u BiH?
Znam osobu koja se vratila i uživa. Znam i osobu kojoj su rekli da ne troši previše jer ima novca za 15 godina, a dalje ne.Static-X wrote: ↑29/05/2025 15:15 Za nas relativno mladje osobe koji zivimo u Americi i ulazemo u plan penzione stednje (401k/IRA/...) kad ostarimo i odlucimo variti se nazad u nasu domovinu koliko ce zapravo sve ovo biti komplikovano? Cijela svrha ulaganja u penzioni plan je da smanjimo porez drzavi, medjutim u slucaju iseljenja nisam siguran da ce sve te povlasti i dalje da vaze.
-
Osmi Socrates
#5 Re: Americki 401k/IRA sa planom povratka nazad u BiH?
Nije baš tvoje dionice tvoje pare. Zanima ih gdje živiš, jer su pare taxable u Americi kad ih dižeš.
-
Static-X
#6 Re: Americki 401k/IRA sa planom povratka nazad u BiH?
Izgleda da nema tax treaty izmedju BiH i Amerike.Osmi Socrates wrote: ↑29/05/2025 17:28 Kako ja na to gledam, moraš najprije obratiti pažnju na dvije stvari. Prva je da neki administratori američkih 401(k) nisu voljni da rade sa ljudima koji ne žive u Americi. Druga je problem duplog oporezivanja.
Sto se tice variranja u valuti, tu i nemam nekog izbora, bice kako bude.
Mozda najbolja opcija bi bila da se i dalje vodim kao da zivim u Americi iako boravim u Bosni. Medjutim tada bi morao imati nekog (rodbinu ili dobrog prijatelja) na cijoj bi adresi mogao biti upisan. E sad koliko ce to biti moguce s obzirom da pricamo o buducnosti i starim danima.
-
Static-X
#7 Re: Americki 401k/IRA sa planom povratka nazad u BiH?
Cuo sam i ja za mnoge ali ne znam njihovu situaciju. Dali su imali 401k, kako su to sve izveli...nikeze wrote: ↑29/05/2025 17:32Znam osobu koja se vratila i uživa. Znam i osobu kojoj su rekli da ne troši previše jer ima novca za 15 godina, a dalje ne.Static-X wrote: ↑29/05/2025 15:15 Za nas relativno mladje osobe koji zivimo u Americi i ulazemo u plan penzione stednje (401k/IRA/...) kad ostarimo i odlucimo variti se nazad u nasu domovinu koliko ce zapravo sve ovo biti komplikovano? Cijela svrha ulaganja u penzioni plan je da smanjimo porez drzavi, medjutim u slucaju iseljenja nisam siguran da ce sve te povlasti i dalje da vaze.
- GandalfSivi
#8 Re: Americki 401k/IRA sa planom povratka nazad u BiH?
Federalne su taxable svakako, a drzavne ako zivis 300 od 365 dana van Amerike nisu. To ti je isto kao annual income. Popunjavas posebne forme ako si bio vam Amerike tih 300+ dana…Osmi Socrates wrote: ↑29/05/2025 17:36 Nije baš tvoje dionice tvoje pare. Zanima ih gdje živiš, jer su pare taxable u Americi kad ih dižeš.
-
Osmi Socrates
#9 Re: Americki 401k/IRA sa planom povratka nazad u BiH?
Evo i jedan koristan tip, kad već pričamo o ovome.. Nije direktno vezano za temu, a i ko zna hoće li ga se iko od vas sjetiti kad odete u penziju.
Treba obratiti pažnju, ovo ne osigurava da ćete živjeti lagodno do kraja života. Da li ćete živjeti lagodno zavisi koliko ukupno novca imate na 401(k), ako samo ovisite od 401(k). Jedino osigurava da vam se 401(k) ne isprazni prije kraja života. Isto vrijedi i za kanadski RRSP.
Dakle, prvi withdrawal (nakon što napunite potreban broj godina) bi trebao biti 4% od ukupnog iznosa 401(k).
Svake sljedeće godine, podižete isti iznos + godišnji adjustment za inflaciju.
Takozvani 4% rule.
Treba obratiti pažnju, ovo ne osigurava da ćete živjeti lagodno do kraja života. Da li ćete živjeti lagodno zavisi koliko ukupno novca imate na 401(k), ako samo ovisite od 401(k). Jedino osigurava da vam se 401(k) ne isprazni prije kraja života. Isto vrijedi i za kanadski RRSP.
Dakle, prvi withdrawal (nakon što napunite potreban broj godina) bi trebao biti 4% od ukupnog iznosa 401(k).
Svake sljedeće godine, podižete isti iznos + godišnji adjustment za inflaciju.
Takozvani 4% rule.
Last edited by Osmi Socrates on 29/05/2025 18:36, edited 3 times in total.
- geralt
#10 Re: Americki 401k/IRA sa planom povratka nazad u BiH?
Americki drzavljani podlijezu IRS jurisdikciji gdje god da zive na planeti i duzni su prijaviti primanja i platiti porez IRS-u. Mislim da isto vazi i za rezidente sa zelenom kartom. A nakon sto njih isplatis, onda ce ti bosanska poreska poslati pisamce koliko si njoj duzan, jer si svojim boravkom u BiH postao poreski rezident BiH.
Jedini legalan nacin da izbjegnes duplo oporezivanje je da provodis malo vise od 6 mjeseci godisnje u Americi, a malo manje od 6 mjeseci u BiH, te da to mozes dokazati izlascima i ulascima u zemlju. Ili da se odreknes americkog drzavljanstva odnosno zelene karte. Ne znam da li ti se to isplati.
Ili sto kaze Osmi Socrates, da sve odjednom povuces i platis sav porez u jednoj godini, i nakon toga da vise ne mislis o tome. Ni to nije bas isplativo zbog progresivne poreske politike, puno ces manje platiti ako rasporedis na manje iznose u vise godina.
Jedini legalan nacin da izbjegnes duplo oporezivanje je da provodis malo vise od 6 mjeseci godisnje u Americi, a malo manje od 6 mjeseci u BiH, te da to mozes dokazati izlascima i ulascima u zemlju. Ili da se odreknes americkog drzavljanstva odnosno zelene karte. Ne znam da li ti se to isplati.
Ili sto kaze Osmi Socrates, da sve odjednom povuces i platis sav porez u jednoj godini, i nakon toga da vise ne mislis o tome. Ni to nije bas isplativo zbog progresivne poreske politike, puno ces manje platiti ako rasporedis na manje iznose u vise godina.
-
HelaS
#11 Re: Americki 401k/IRA sa planom povratka nazad u BiH?
Donekle off, sorry.... Prije sam mislio drukčije, sad mislim da Dijaspora ipak treba da ostane tamo gdje godinama radi i zarađuje novac, da zadrži svoje prebivalište u državama za koje rade i donose im korist svake vrste. Ovako će, nakupljeni novcima, doći nazad u državu i srati po nama nemilice iz svojih "zapadnih" guzica, puni "pameti i sposobnosti". U stvarnom životu bit će slično kao i ovdje u forumskom.Static-X wrote: ↑29/05/2025 15:15 Za nas relativno mladje osobe koji zivimo u Americi i ulazemo u plan penzione stednje (401k/IRA/...) kad ostarimo i odlucimo variti se nazad u nasu domovinu koliko ce zapravo sve ovo biti komplikovano? Cijela svrha ulaganja u penzioni plan je da smanjimo porez drzavi, medjutim u slucaju iseljenja nisam siguran da ce sve te povlasti i dalje da vaze.
-
Static-X
#12 Re: Americki 401k/IRA sa planom povratka nazad u BiH?
Ispade neka vrsta ilegale najpovoljnija, na zalost. Racunati se kao da zivis u americi i sebi dostavljati novac. Ali na ovaj nacin moras ovisiti o nekom ko zivi u americi da bi se vodio na toj adresi i na taj nacin rijesaviti racune kao da nisi odselio. Sve dok te ne uhvategeralt wrote: ↑29/05/2025 18:30 Americki drzavljani podlijezu IRS jurisdikciji gdje god da zive na planeti i duzni su prijaviti primanja i platiti porez IRS-u. Mislim da isto vazi i za rezidente sa zelenom kartom. A nakon sto njih isplatis, onda ce ti bosanska poreska poslati pisamce koliko si njoj duzan, jer si svojim boravkom u BiH postao poreski rezident BiH.
-
Static-X
#13 Re: Americki 401k/IRA sa planom povratka nazad u BiH?
Vjerujem da ih ima koji seru. Medhutim, ja ako dodjem nazad u tim starim godinama, nemam vala sta srati, nego se baviti svojim poslom i gledati kako prozivjeti jos tih godina sto bude ostalo.HelaS wrote: ↑29/05/2025 18:36Donekle off, sorry.... Prije sam mislio drukčije, sad mislim da Dijaspora ipak treba da ostane tamo gdje godinama radi i zarađuje novac, da zadrži svoje prebivalište u državama za koje rade i donose im korist svake vrste. Ovako će, nakupljeni novcima, doći nazad u državu i srati po nama nemilice iz svojih "zapadnih" guzica, puni "pameti i sposobnosti". U stvarnom životu bit će slično kao i ovdje u forumskom.Static-X wrote: ↑29/05/2025 15:15 Za nas relativno mladje osobe koji zivimo u Americi i ulazemo u plan penzione stednje (401k/IRA/...) kad ostarimo i odlucimo variti se nazad u nasu domovinu koliko ce zapravo sve ovo biti komplikovano? Cijela svrha ulaganja u penzioni plan je da smanjimo porez drzavi, medjutim u slucaju iseljenja nisam siguran da ce sve te povlasti i dalje da vaze.