Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
moimoi

#24901 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

dr_Evil wrote: 29/05/2025 11:34
moimoi wrote: 29/05/2025 11:20 Mislim da njih dvojica dolaze iz totalno razlicitih miljea.
Nece nikada razumjeti jedan drugog :D
:D to je ono kao kad na forumu niko ne razumije tebe? :D

Jel ono tvoja tema bjase "zasto su Bosnjaci vise slicni Srbima nego Hrvatima" :D
Ne i ne.
dr_Evil

#24902 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

moimoi wrote: 29/05/2025 11:41

Ne i ne.
Aman ljudi bre, pobogu bre, sto bi rekao Kesic, do kada ces odbijati svoj stari nick :D
konami666

#24903 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by konami666 »

Ja ne znam zašto neko ko živi u inostranstvu duži niz godina ne bi išao u pozoriste ili predstavu u istoj, valjda naučiš jezik i integrises se kada živiš u istoj. Osim ako nisi budala pa ne znaš beknuti jezik zemlje u kojoj živiš i gledaš samo domaće kanale. To su sigurno isti oni koji kažu kako domaći ih uvijek gledaju kao strance i nose majicu na kojoj piše “jebo zemlju koje Bosne nema”.
dr_Evil

#24904 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

konami666 wrote: 29/05/2025 11:54 Ja ne znam zašto neko ko živi u inostranstvu duži niz godina ne bi išao u pozoriste ili predstavu u istoj, valjda naučiš jezik i integrises se kada živiš u istoj. Osim ako nisi budala pa ne znaš beknuti jezik zemlje u kojoj živiš i gledaš samo domaće kanale. To su sigurno isti oni koji kažu kako domaći ih uvijek gledaju kao strance i nose majicu na kojoj piše “jebo zemlju koje Bosne nema”.
Pa ta konstatacija apsolutno stoji kako god da okrenes
moimoi

#24905 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

konami666 wrote: 29/05/2025 11:54 Ja ne znam zašto neko ko živi u inostranstvu duži niz godina ne bi išao u pozoriste ili predstavu u istoj, valjda naučiš jezik i integrises se kada živiš u istoj. Osim ako nisi budala pa ne znaš beknuti jezik zemlje u kojoj živiš i gledaš samo domaće kanale. To su sigurno isti oni koji kažu kako domaći ih uvijek gledaju kao strance i nose majicu na kojoj piše “jebo zemlju koje Bosne nema”.
Idu oni koji su isli i u BiH. A oni koji nisu isli ni u BiH nece sigurno ni vani.
tuitamo

#24906 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by tuitamo »

moimoi wrote: 29/05/2025 12:00
Idu oni koji su isli i u BiH. A oni koji nisu isli ni u BiH nece sigurno ni vani.
Mnogo tačno. Kultura i kvalitet življenja nije nužno vezan za državu u kojoj živiš. Sam gradiš svoj mikrosvijet. Fitnes, koncert, pozorište, dobrovoljno udruženje, sve to svugdje ima.
Rockefeller

#24907 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Rockefeller »

veze ti o zivotu nemas

ne prosipaj se
dr_Evil

#24908 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

Ovdje se radi o vise pogresnih pretpostavki kolege konami-a.

Helem, prva je jezik umjetnosti vs svakodnevni ili profesionalni, tesko da ces skuzit sve u pozoristu ako si ga naucio kao odrasli, ali to nije izgovor da se ne ide, vjerovatno na vise mjesta ti nece biti jasno zasto se svi smiju.

Druga je, koliko je ta predstava tebi bliska, u pozoriste kad idem u Bosni trazim neku temu predstave koja me zanima, isto kao i kad knjigu citam, iskreno vecina knjiga koju citam je historijski bazirana na nasa podrucja jer me to zanima. Koliko god npr. Tale od Dervisa Susica bila teska za pratiti, slistio sam je za dva dana.

Trece, ti ces zaista uvijek biti stranac, ako nista iznesi mu sarmu ili buredzike nek se najede pa pogledaj reakciju.

I cetvrto sto koga zaboli neka stvar jer neko misli da si stranac, i ti mislis o njemu da je pekso jer hoda u cipelama po kuci, ker mu lezi na sred kauca ili kreveta gdje mu djeca spavaju, mislis da nije normalno da materu nije nazvao 2 sedmice. To ne znaci da se necemo odnositi ljudski jedan prema drugom, popit pivu ili si pomoci.
moimoi

#24909 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

Rockefeller wrote: 29/05/2025 12:08
veze ti o zivotu nemas

ne prosipaj se
?
Sta je neistinito u mom komentaru?
Ne moras za neke predstave cak ni jezik znati.. kao nor mjuzikl
skrbavi-admin

#24910 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by skrbavi-admin »

https://www.klix.ba/vijesti/crna-hronik ... /250528091

davno nekad se isplatilo..... njoj nek je smiraj nakon saburanja 20 godina :( :( :( :(
Osmi Socrates

#24911 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Osmi Socrates »

Svi idu u pozorište, a ogromnu većinu kad pitaš šta su odgledali, koje su teme predstave, psihološki profili likova, itd, ne znaju beknut'. Da ne govorim o ostalom. Ne znaju čak ni svoje osjećaje, misli, reakcije izraziti oko odgledanog, a kamoli šta drugo.

Eventualno da znaju opisati bukvalnu radnju. Ili nešto što su pročitali o predstavi a potvrđuje njihovo viđenje svijeta. Isto je kad odgledaju film, poslušaju album, pročitaju knjigu, and so on.

Klasično beskonačno naglabanje oko forme (odlazak u pozorište), a nigdje suštine. Ne kažem, važna je i forma, al' jebote. Podsjeća me na scenu u baru iz Good Will Hunting.
moimoi

#24912 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

skrbavi-admin wrote: 29/05/2025 12:17 https://www.klix.ba/vijesti/crna-hronik ... /250528091

davno nekad se isplatilo..... njoj nek je smiraj nakon saburanja 20 godina :( :( :( :(
Ovo je o cemu sam jucer pisala.
Strava :(
moimoi

#24913 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

Evo nadjoh repertoar teatra u Njem. Koliko vidim, osim za “offline + erlich” znanje jezika ti nije potrebno.

https://www.deutsches-theater.de/progra ... gKjGvD_BwE
Osmi Socrates

#24914 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Osmi Socrates »

I jedna od besmislenijih stvari koju sam pročitao na ovom forumu je omalovažavanje američkog utjecaja na kulturu modernog svijeta generalno. Skoro sve forme popularne muzike imaju korijen u Americi. Eventualno da izdvojim elektronsku muziku i Bristol scenu, mada je i to pod pitanjem.

Ko ne vidi njihove doprinose u filmu, pozorištu, fotografiji, pa čak i literaturi u dvadesetom i dvadeset prvom vijeku, poprilično je slijep.

Valjda i internet ima nekog kulturnog značaja. :lol:
Last edited by Osmi Socrates on 29/05/2025 13:06, edited 1 time in total.
jeza u ledja

#24915 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by jeza u ledja »

dr_Evil wrote: 29/05/2025 12:09 Ovdje se radi o vise pogresnih pretpostavki kolege konami-a.

Helem, prva je jezik umjetnosti vs svakodnevni ili profesionalni, tesko da ces skuzit sve u pozoristu ako si ga naucio kao odrasli, ali to nije izgovor da se ne ide, vjerovatno na vise mjesta ti nece biti jasno zasto se svi smiju.

Druga je, koliko je ta predstava tebi bliska, u pozoriste kad idem u Bosni trazim neku temu predstave koja me zanima, isto kao i kad knjigu citam, iskreno vecina knjiga koju citam je historijski bazirana na nasa podrucja jer me to zanima. Koliko god npr. Tale od Dervisa Susica bila teska za pratiti, slistio sam je za dva dana.

Trece, ti ces zaista uvijek biti stranac, ako nista iznesi mu sarmu ili buredzike nek se najede pa pogledaj reakciju.

I cetvrto sto koga zaboli neka stvar jer neko misli da si stranac, i ti mislis o njemu da je pekso jer hoda u cipelama po kuci, ker mu lezi na sred kauca ili kreveta gdje mu djeca spavaju, mislis da nije normalno da materu nije nazvao 2 sedmice. To ne znaci da se necemo odnositi ljudski jedan prema drugom, popit pivu ili si pomoci.
Tamo su kod vas mijenjali literarni jezik da bi se kutarisali danskog, tako nesto, pa vjerujem neki ljudi tesko razumiju Noru od Ibsena u originalu. :P

Ma ja idem na ovako neke male produkcije i suvremene predstave, kamerne teatre i sl., ne neke a la Narodno pozoriste gdje tete idu da budu vidjene, plus sto bar u Americi te velike produkcije kostaju stotine dolara, sto ne dajem ni za koncerte.
Imam i neke prijatelje koji su glumci pa eto tako bude pozvan nekad. Nista specijalno.

A to u vezi toga da si stranac - to je ogromna prednost Amerike, sto se mnogo manje gleda tvoja nacionalnost. (Bar ako si bijel :skoljka: )
Osmi Socrates wrote: 29/05/2025 12:28 Svi idu u pozorište, a ogromnu većinu kad pitaš šta su odgledali, koje su teme predstave, psihološki profili likova, itd, ne znaju beknut'. Da ne govorim o ostalom. Ne znaju čak ni svoje osjećaje, misli, reakcije izraziti oko odgledanog, a kamoli šta drugo.

Eventualno da znaju opisati bukvalnu radnju. Ili nešto što su pročitali o predstavi a potvrđuje njihovo viđenje svijeta. Isto je kad odgledaju film, poslušaju album, pročitaju knjigu, and so on.

Klasično beskonačno naglabanje oko forme (odlazak u pozorište), a nigdje suštine. Ne kažem, važna je i forma, al' jebote. Podsjeća me na scenu u baru iz Good Will Hunting.
Ma upravo tako.
Ja sam se samo javio jer je doticni izjavio nesto tipa "niko ne ide u pozoriste". Valjda mu u glavi Hamleti i Julije.
jeza u ledja

#24916 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by jeza u ledja »

Osmi Socrates wrote: 29/05/2025 12:57 I jedna od besmislenijih stvari koju sam pročitao na ovom forumu je omalovažavanje američkog utjecaja na kulturu modernog svijeta generalno. Skoro sve forme popularne muzike imaju korijen u Americi. Eventualno da izdvojim elektronsku muziku i Bristol scenu, mada je i to pod pitanjem.

Ko ne vidi njihove doprinose u filmu, pozorištu, fotografiji, pa čak i literaturi u dvadesetom vijeku, poprilično je slijep.

Valjda i internet ima nekog kulturnog značaja. :lol:
Tricky bogotac. :oops: :D

Ma nije samo Bristol, cijela Engleska, odnosno UK. Sve sa Irskom.

I danas je tako.
dr_Evil

#24917 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

jeza u ledja wrote: 29/05/2025 12:58
Spoiler
Show
dr_Evil wrote: 29/05/2025 12:09 Ovdje se radi o vise pogresnih pretpostavki kolege konami-a.

Tamo su kod vas mijenjali literarni jezik da bi se kutarisali danskog, tako nesto, pa vjerujem neki ljudi tesko razumiju Noru od Ibsena u originalu. :P

Ma ja idem na ovako neke male produkcije i suvremene predstave, kamerne teatre i sl., ne neke a la Narodno pozoriste gdje tete idu da budu vidjene, plus sto bar u Americi te velike produkcije kostaju stotine dolara, sto ne dajem ni za koncerte.
Imam i neke prijatelje koji su glumci pa eto tako bude pozvan nekad. Nista specijalno.

A to u vezi toga da si stranac - to je ogromna prednost Amerike, sto se mnogo manje gleda tvoja nacionalnost. (Bar ako si bijel :skoljka: )
Osmi Socrates wrote: 29/05/2025 12:28 Svi idu u pozorište, a ogromnu većinu kad pitaš šta su odgledali, koje su teme predstave, psihološki profili likova, itd, ne znaju beknut'. Da ne govorim o ostalom. Ne znaju čak ni svoje osjećaje, misli, reakcije izraziti oko odgledanog, a kamoli šta drugo.

Ma upravo tako.
Ja sam se samo javio jer je doticni izjavio nesto tipa "niko ne ide u pozoriste". Valjda mu u glavi Hamleti i Julije.
Sto ti rece imas kolegu glumca, e tako mene odvukose na operu 2 puta zadnjih mjeseci, imam kolegicu operna pEvaljka. Helem, nego dobra ko havion, reko zeni idemo na operu, a odem da je pogledam :D
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#24918 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by izvrsni direktor »

skrbavi-admin wrote: 29/05/2025 12:17 https://www.klix.ba/vijesti/crna-hronik ... /250528091

Il sto bi rekli ovdje: svi idu samo zbog para, laze ko kaze drugacije.
sumirprimus

#24919 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by sumirprimus »

neki dan ja napisa naravno prodje na ignore, bitnu se operske pevaljke, rahat patnja i nadjebavanja otamo odnekle a u sustini ovde kad se sistem ogoli, gola krcina vidis kako si prepusten sam sebi na milost i nemilost zivota i smrti. al da je samo umrijet. lijepa smrt.
jeza u ledja

#24920 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by jeza u ledja »

Dupli
Last edited by jeza u ledja on 29/05/2025 13:15, edited 1 time in total.
jeza u ledja

#24921 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by jeza u ledja »

dr_Evil wrote: 29/05/2025 13:03
jeza u ledja wrote: 29/05/2025 12:58
Spoiler
Show

Ma upravo tako.
Sto ti rece imas kolegu glumca, e tako mene odvukose na operu 2 puta zadnjih mjeseci, imam kolegicu operna pEvaljka. Helem, nego dobra ko havion, reko zeni idemo na operu, a odem da je pogledam :D
Ne mogu opere majke mi. Fakat ne mogu.

Isao sam kao mladji eto da vidim ponekad. Mozda sad da mi neko da kartu. Pogotovo ne mogu soprane slusat. :zid:
To i balet ne mogu stvarno. (Mada sam neki dan bio primoran da gledam nesto sto je bilo vrlo blizu baleta. :roll: :D )

Jedino volim slusati simfonijski orkestar, to mi je fakat top. Nekad je dobra kompozicija uz operu doduse.
jeza u ledja

#24922 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by jeza u ledja »

Ah, zaboravio sam da u stvari ovih dana najcesce idem u pozoriste da gledam neke djecije predstave. :zoka: :D
dr_Evil

#24923 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

jeza u ledja wrote: 29/05/2025 13:19 Ah, zaboravio sam da u stvari ovih dana najcesce idem u pozoriste da gledam neke djecije predstave. :zoka: :D
Heh, pa tako nekako dodje i ovdje :D
moimoi

#24924 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

sumirprimus wrote: 29/05/2025 13:08 neki dan ja napisa naravno prodje na ignore, bitnu se operske pevaljke, rahat patnja i nadjebavanja otamo odnekle a u sustini ovde kad se sistem ogoli, gola krcina vidis kako si prepusten sam sebi na milost i nemilost zivota i smrti. al da je samo umrijet. lijepa smrt.
Nije normalno da su uopste u mogusnosti rusiti tendere za kupovinu med opreme i sl.
Negdje se linija mora povuci. Pacijenti ispastaju dok oni sebi namicu lovu.
Nekad pomislim-jbo majku je li moguce da njima u familiji niko ziv nije bolestan?! Kako te moze biti bas briga sto godinu neke bolnice nemaju aparate za diagnostiku ili lijecenje.
Imas li trunke savjesti? Neka se brate pravno ganjaju, al neka zabrane rusenje tendera za stvari koje su od zivotne vaznosti.
Didier

#24925 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Didier »

jeza u ledja wrote: 29/05/2025 10:54 Pokusao sam.
Jesi kurac.

Nisi dobronamjeran i to dokazuješ time i što priznaješ da nekoga podjebavaš. Neću reći da nije duhovito, nego da je nesmiješno, otprilike tako.

Ja kažem Bliski istok i Azija, misleći na Dubai i Japan, a ti to iskriviš i pomisliš Palestina i Indija.

To je nivo tvoje rasprave, iako sam ja nekoliko puta rekao da pričamo generalno, a da ovakvih ili onakvih primjera ima svugdje.

Ili to retardirano mjerenje distance od Kaštela do Frankfurta. Wtf... čega je to mjerilo, kad ne možeš stići dajdži na dženazu...

A ovdje se uporno odbija argument familije i prijatelja, koji je jači od svih para, prilika, koncerata i ostalih stvari.

Ti slobodno uživaj u slobodarskoj Americi, podržavajući najveće zlo na planeti, a ja ću se držati poluraspadnute Bosne, u kojoj je život (generalno) sto puta ljepši. Ja sam Ameriku obišao uzduž i poprijeko, i nemam više želje otići ni turistički.

I da... Rugi zaista čisti septičke jame, ili radi nešto slično. Nekoliko puta su ga ljudi pitali da nam kaže šta radi, nije htio reći. Ima neki razlog :).

Dovoljno od mene.
Last edited by Didier on 29/05/2025 15:21, edited 1 time in total.
Post Reply