Zeničani

Kulturno-politička scena, dešavanja u centralnim gradovima BiH: Zenici, Travniku, Visokom, Jajcu, Bugojnu, Tešnju, Doboju...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#71376 Re: Zeničani

Post by _BataZiv_0809 »

Zato sto na temi imas dosta studenata sa tog faksa. Gdje se prodaje ili se barem nekad prodavala prica o politickoj neutralnosti, a bez SDA clanske ne moze se zaposliti ni sekretarica dekana.

I zbog takvih stvari je tvoja zadnja recenica tacna.
kuglanje_ze

#71377 Re: Zeničani

Post by kuglanje_ze »

Svaka čast za malog Imrana
A Pivić još jednom pokazuje šta je SDA. Dječak voli fudbal, organizuje turnir u fudbalu, a lik mu poklanja košarkašku loptu. I to lopta od 20 KM iz Kineske radnje.

https://www.klix.ba/vijesti/bih/nevjero ... /250527035
Djewojka

#71378 Re: Zeničani

Post by Djewojka »

Zato što sve te osobe koje rade na fakultetu – sadašnji i potencijalni profesori i ostali – pate od kompleksa. Biti profesor ili asistent na fakultetu danas se smatra stvar prestiža. Sve je izmiješano s politikom, svako vuče na svoju stranu jer se akademska zajednica prodala za učešće u politici kako bi sebi obezbijedila pozicije, jer nemaju drugog načina. Ne biraju se prema stručnosti, nego prema bliskosti sa strankama. Sve je to još jedan primjer srozavanja našeg društva.

Prethodni rektor je, blago rečeno, prepotentan. Misli da je osvojio svijet. Nedavno sam ga vidjela kako šeta sa suprugom i još jednim parom. Ponašali su se kao da su osvojili Zenicu – nos im u oblacima.

Prije nekoliko godina, ekipa s tog fakulteta na čelu s tim rektorom dolazila je kod nas na posao da dogovore jednu isporuku. Došlo ih je 6–7 s vrha, s dekanom na čelu, a realno – dovoljan je bio jedan čovjek koji je zadužen za nabavke. Njihov dolazak nije imao nikakvog smisla. Pošto im je ta nabavka bila pod obavezno i morali su je završiti u roku od nekoliko mjeseci, očekivalo se da brzo odluče. Međutim, komunikacija s njima je bila haotična – niko ne zna ko odlučuje i sve je bilo potpuno neorganizovano.

Ta posjeta i razgovori nisu dali nikakve rezultate. A onda su se sjetili dvije sedmice pred rok da im to treba hitno, i da mi to moramo završiti u zadnji čas. Naravno, posao je propao jer nije bilo dovoljno vremena da se realizuje. Jasno se osjetila njihova neorganizovanost i nesposobnost da se međusobno dogovore. Uz to, miješaju se najviše strukture fakulteta u nabavku koju bi trebao da vodi jedan običan zaposlenik naravno, pod njihovim nadzorom, ali ne da sve ide mimo svake logike. Ne znam, možda su čekali da im neko donira pare ili da mi to uradimo besplatno.

Uglavnom, ništa od posla. Drago mi je što je bivši rektor otišao sa te pozicije. Ima on svoj uspješan biznis, pa mu je vjerovatno odatle i ta prepotencija.
gentoo
Grijem se na: MSZ-LN25 / MSZ-BT25

#71379 Re: Zeničani

Post by gentoo »

Opet pitam: sta studenta koji je spreman zagrijati stolicu boli qrko ko je dekan, rektor.. ko je koga zaposlio preko stele, ko koga steluje u ostavi itd? I zasto mediji smaraju nas ostale ? :mrgreen:

OK shvatam da je ovo sad prepucavanje politcki rezirano jer vjerovatno Pivicu odgovara A ili B (vise nisam ni siguran sta ko hoce)
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#71380 Re: Zeničani

Post by Bobi »

Jel to fakultet gdje Ramo Isak doktorirao ?
kuglanje_ze

#71381 Re: Zeničani

Post by kuglanje_ze »

Bobi wrote: 27/05/2025 11:47 Jel to fakultet gdje Ramo Isak doktorirao ?
Nije, Ramo je u Travniku
N.N.

#71382 Re: Zeničani

Post by N.N. »

Glođu se izmedju jer nema vise studenata :D Lako je bilo kada na Pravu bude redovnih 120, vanrednih 120 samo u 1. godini. Pare kapale na sve strane. Sada dosao vakat da se bara suši a okolo puno krokodila :D
jasko_ba

#71383 Re: Zeničani

Post by jasko_ba »

N.N. wrote: 27/05/2025 13:40 Glođu se izmedju jer nema vise studenata :D Lako je bilo kada na Pravu bude redovnih 120, vanrednih 120 samo u 1. godini. Pare kapale na sve strane. Sada dosao vakat da se bara suši a okolo puno krokodila :D
Slucajno znas novije podatke oko upisa? Negdje procitah da je proslo godine bilo ukupno 60 studenata na Pravu, nesto mi stvarno premal broj :-)
N.N.

#71384 Re: Zeničani

Post by N.N. »

Ne znam stvarno :)
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#71385 Re: Zeničani

Post by _BataZiv_0809 »

Nit ima vise toliko srednjoskolaca, niti su danasnji srednjskolci upuceni da jedino fakultet donosi kakvu takvu nadu u hljeb.

Lako im se bilo izivljavati kad je studenata bilo na pasja preskakala.

Koliko su se pojedini ogavno ponasali, narocito onaj Sedad Dedic sta je radio ljudima kad mu dodju u kancelariju dok je bio sekretarcic fakulteta i nosac kisobrana Miralemu Galijasevicu :-)
cenecimoveocino

#71386 Re: Zeničani

Post by cenecimoveocino »

N.N. wrote: 27/05/2025 13:40 Glođu se izmedju jer nema vise studenata :D Lako je bilo kada na Pravu bude redovnih 120, vanrednih 120 samo u 1. godini. Pare kapale na sve strane. Sada dosao vakat da se bara suši a okolo puno krokodila :D
Tako je, misli mda ce kroz desetak godina ovaj fax u potpunosti propast glede broja studenata. Trenutno je na prvoj godini prosjek dolaska na predavanja izmedzu 20 do 25 studenta maksimalno koji prate redovno nastavu.

Zasto da se neko pati i prozivljava izivljavanje Enisa Omerovica kao sto sam ja prozivljavao, morao sam mu zaprijetiti prijavom da bi dobio tamo neku sesticu i da me se kani jer mu se nisam svidzaao na personalnom nivou... Raja masovno bjezi u Travnik i dobiju diplome.

Ali opet stoji da je on najbolje rijesenje od njih svih za poziciju dekana po pitanju entuzijazma i energije koju moze dati faxu sa te pozicije, tu su jos odlicni Ivana, Dzenana, Almir Gagula i naravno cijenjeni Alaudin i Adnan Durakovic, cak i Ajdin sto se tice historije moze se svrstat u experte. Spahija je isto :thumbup:

Pazi ti dokle je kurava Masa dogurala (ona je licno uspjela izlobirat da se izbaci Nedim Ademovic i da ona preuzme predmet Ustavno pravo) ili nekompetentna mulalicka, uzas. :shock:
Last edited by cenecimoveocino on 27/05/2025 22:29, edited 3 times in total.
gentoo

#71387 Re: Zeničani

Post by gentoo »

Valjda i vi pravnici shvatate da to sto je prije 15-ak godina svaki drugi htio na pravo je bio zajeb i da nije i nece vas ni 5% postati advokat, sudija ili notar i da kompaniji od 200-300 ljudi je dovoljan 1 do 2 pravnika i da vas sad od tih 120 sa godine jedno 97 radi van struke.

Mislim.. Pravo :mrgreen: :run:
macchiato

#71388 Re: Zeničani

Post by macchiato »

Pravo je uvijek bila zadnja slamka spasa za sve nas kojima ne idu matematika/prirodne nauke, a koji smo "morali" nešto upisati jer eto, sramota da ne studiraš. :skoljka:

Doduše ja sam napravila drugi zajeb iz istih motiva, aka Filozofski. :mrgreen:
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#71389 Re: Zeničani

Post by _BataZiv_0809 »

Joj gentoo pa pricamo o nekom periodu cirka 2005.-2011. Plus minus godina dvije, ali to je to.

Ne znam koliko se sjecas tog perioda, ali tad je situacija sa trzistem rada bila drasticno drukcija i jedinu kakvu takvu perspektivu su ljudi vidjeli na budzetu i JP.

Ima recidiva tog vremena i sad, ali sad se na budzet ne ide zbog dobrih plata nego zbog kolicine rada koju trebas dati zauzvrat :mrgreen: i nemogucnosti dobijanja otkaza.

Kako ces se najlakse ugurat na budzet, pa sa drustvenim naukama, pravo, ekonomija, kriminalistika, politologija, raja je to masovno upisivala, a moze se reci i zavrsavala u dosta jakom procentu. To je vrijeme kad ti jedna generacija gimnazije, ekonomske ili medicinske skole izbaci po 150 ljudi. Ko je iole imao dobre ocjene i prosjeke gledao je da se fata fakulteta, a onda naci ce se vec nesto...tako se razmisljalo

Za mnoge se nikad nije naslo, pa je danas puna Njemacka pravnika i ekonomista koji rade na recepcijama hotela, voze brzu postu, nosaju tacne itd....

Generalno, nevezano za nasu situaciju, u globalnim okvirima se milenijalci nazivaju i prevarenom generacijom. Generacijom koja je odgajana na premisi da akademsko obrazovanje garantuje elitni status u drustvu, ali naprosto nije bilo ekonomije koja bi toliko obrazovanih asporbovala.

Ekonomska kriza 2008.-2009., pa evropska duznicka kriza 2010.-2013. su satrale i nasu ekonomiju.

Pa nedavno preminuli Vucak je za jedan tekst na Blentovenu brojao zatvorene poslovne prostore po gradu. U shoppingu drugi sprat skoro da nije ni bio potreban. Strasno je to bilo. Jbga....
xPaco1337

#71390 Re: Zeničani

Post by xPaco1337 »

Ja dok sam radio sezonski po HR najviše je pravnika radilo samnom :lol:

Tim se mozes bavit ako su ti roditelji imucni pa otvoriš svoje nešto, ostalo je sviranje kurcu.
belfy

#71391 Re: Zeničani

Post by belfy »

_BataZiv_0809 wrote: 27/05/2025 16:06 Joj gentoo pa pricamo o nekom periodu cirka 2005.-2011. Plus minus godina dvije, ali to je to.

Ne znam koliko se sjecas tog perioda, ali tad je situacija sa trzistem rada bila drasticno drukcija i jedinu kakvu takvu perspektivu su ljudi vidjeli na budzetu i JP.

Ima recidiva tog vremena i sad, ali sad se na budzet ne ide zbog dobrih plata nego zbog kolicine rada koju trebas dati zauzvrat :mrgreen: i nemogucnosti dobijanja otkaza.

Kako ces se najlakse ugurat na budzet, pa sa drustvenim naukama, pravo, ekonomija, kriminalistika, politologija, raja je to masovno upisivala, a moze se reci i zavrsavala u dosta jakom procentu. To je vrijeme kad ti jedna generacija gimnazije, ekonomske ili medicinske skole izbaci po 150 ljudi. Ko je iole imao dobre ocjene i prosjeke gledao je da se fata fakulteta, a onda naci ce se vec nesto...tako se razmisljalo

Za mnoge se nikad nije naslo, pa je danas puna Njemacka pravnika i ekonomista koji rade na recepcijama hotela, voze brzu postu, nosaju tacne itd....

Generalno, nevezano za nasu situaciju, u globalnim okvirima se milenijalci nazivaju i prevarenom generacijom. Generacijom koja je odgajana na premisi da akademsko obrazovanje garantuje elitni status u drustvu, ali naprosto nije bilo ekonomije koja bi toliko obrazovanih asporbovala.

Ekonomska kriza 2008.-2009., pa evropska duznicka kriza 2010.-2013. su satrale i nasu ekonomiju.

Pa nedavno preminuli Vucak je za jedan tekst na Blentovenu brojao zatvorene poslovne prostore po gradu. U shoppingu drugi sprat skoro da nije ni bio potreban. Strasno je to bilo. Jbga....
cak i ako je u pitanju vise licno vidjenje i odredjivanje po sebi ovo je preusko gledano. evo, samo uzmi u racunicu i prijatelje koje sam imas, a nisu upisali ili uspjeli zavrsiti fakultet. ko je bolje uspio nakon toga? ovi sto su ga zavrsili ili ovi sto nisu? pa uporedi brojeve koje dobijes i onda jos jednom procitaj svoj post.

da, danas je generalno situacija takva da ti akademsko obrazovanje ne pruza neku sigurnost boljeg statusa u drustvu kao nekada, ali daleko od toga da bi se ista mogla nazvati prevarom. jer... jucer ce ostati jucer, a danas je danas. promjene koje donosi buducnost nisu bas predvidive. evo, do jucer su programeri bili vrh brijega, pa su onda kodere koji su nekada bili jezgro razvoja poceli nazivati "coding monkeys", a sada sa razvojem AI to ide jos stepenicu dole... no, dolaze druga zanimanja koja su pozeljnija/povoljnija.

i, sada bi nakon par godina trebali poceti pricati kako su svi oni koji su se posvetili kodiranju prevareni? ne. kao sto nikada niko nije ni bio (na taj nacin). ljudi jednostavno krenu za onim u cemu vide svoju buducnost. ipak, ta buducnost se zna brzo promijeniti i, reci tu da si prevaren, je samo jedna zabluda i opravdanje samom sebi. nazalost, posto je danas drustvo vise uvezano, pa se lako nadje istomisljenika onda se to pretvori u rijec koju sam poceo mrzim - "narativ". pa se to siri nadalje dok ne postane popularno...

neces da se osjecas "prevareno" - postani frizer, svesteno lice, politicar, sportista ili privatnik (koje god vrste). da ne nabrajam nadalje, jer ih ima mnogo. onda neces imati koga da krivis osim sebe ili (eventualno) Boga. ali zasigurno neces reci da si prevaren... (sto je zabluda)
DebelinJoe

#71392 Re: Zeničani

Post by DebelinJoe »

cenecimoveocino wrote: 27/05/2025 14:37
Tako je, misli mda ce kroz desetak godina ovaj fax u potpunosti propast glede broja studenata. Trenutno je na prvoj godini prosjek dolaska na predavanja izmedzu 20 do 25 studenta maksimalno koji prate redovno nastavu.

Zasto da se neko pati i prozivljava izivljavanje Enisa Omerovica kao sto sam ja prozivljavao, morao sam mu zaprijetiti prijavom da bi dobio tamo neku sesticu i da me se kani jer mu se nisam svidzaao na personalnom nivou... Raja masovno bjezi u Travnik i dobiju diplome.

Ali opet stoji da je on najbolje rijesenje od njih svih za poziciju dekana po pitanju entuzijazma i energije koju moze dati faxu sa te pozicije, tu su jos odlicni Ivana, Dzenana, Almir Gagula i naravno cijenjeni Alaudin i Adnan Durakovic, cak i Ajdin sto se tice historije moze se svrstat u experte. Spahija je isto :thumbup:

Pazi ti dokle je kurava Masa dogurala (ona je licno uspjela izlobirat da se izbaci Nedim Ademovic i da ona preuzme predmet Ustavno pravo) ili nekompetentna mulalicka, uzas. :shock:

Ivana je odlična u svakom pogledu, boginja. Mozda naljepša žena na Univerzitetu u Zenici.

Zaitsev

#71393 Re: Zeničani

Post by Zaitsev »

Djewojka wrote: 27/05/2025 11:31 Zato što sve te osobe koje rade na fakultetu – sadašnji i potencijalni profesori i ostali – pate od kompleksa. Biti profesor ili asistent na fakultetu danas se smatra stvar prestiža. Sve je izmiješano s politikom, svako vuče na svoju stranu jer se akademska zajednica prodala za učešće u politici kako bi sebi obezbijedila pozicije, jer nemaju drugog načina. Ne biraju se prema stručnosti, nego prema bliskosti sa strankama. Sve je to još jedan primjer srozavanja našeg društva.

Prethodni rektor je, blago rečeno, prepotentan. Misli da je osvojio svijet. Nedavno sam ga vidjela kako šeta sa suprugom i još jednim parom. Ponašali su se kao da su osvojili Zenicu – nos im u oblacima.

Prije nekoliko godina, ekipa s tog fakulteta na čelu s tim rektorom dolazila je kod nas na posao da dogovore jednu isporuku. Došlo ih je 6–7 s vrha, s dekanom na čelu, a realno – dovoljan je bio jedan čovjek koji je zadužen za nabavke. Njihov dolazak nije imao nikakvog smisla. Pošto im je ta nabavka bila pod obavezno i morali su je završiti u roku od nekoliko mjeseci, očekivalo se da brzo odluče. Međutim, komunikacija s njima je bila haotična – niko ne zna ko odlučuje i sve je bilo potpuno neorganizovano.

Ta posjeta i razgovori nisu dali nikakve rezultate. A onda su se sjetili dvije sedmice pred rok da im to treba hitno, i da mi to moramo završiti u zadnji čas. Naravno, posao je propao jer nije bilo dovoljno vremena da se realizuje. Jasno se osjetila njihova neorganizovanost i nesposobnost da se međusobno dogovore. Uz to, miješaju se najviše strukture fakulteta u nabavku koju bi trebao da vodi jedan običan zaposlenik naravno, pod njihovim nadzorom, ali ne da sve ide mimo svake logike. Ne znam, možda su čekali da im neko donira pare ili da mi to uradimo besplatno.

Uglavnom, ništa od posla. Drago mi je što je bivši rektor otišao sa te pozicije. Ima on svoj uspješan biznis, pa mu je vjerovatno odatle i ta prepotencija.
Šta pričaš ti, svega ti tvog?
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#71395 Re: Zeničani

Post by Bobi »

gentoo

#71396 Re: Zeničani

Post by gentoo »

Ovo je ta ista logika da je bitnije ko je rektor i dekan nego koliko kosta pusenje i da li je ukusno :mrgreen: :lol:
xPaco1337

#71397 Re: Zeničani

Post by xPaco1337 »

N.N.

#71398 Re: Zeničani

Post by N.N. »

edit. brisi.
Rothmans

#71399 Re: Zeničani

Post by Rothmans »

Jel jos neko dobio ovu obavijest za bazdiranje kalorimetra od grijanja ?
robijash

#71400 Re: Zeničani

Post by robijash »

Kakva je situacija u mahalama gdje zivite po pitanju vozila sa ugradjenim zvucnicima koji su prikopcani da se pojaca efekat glasnoce izduva. Ove godine je sve vise takvih vozila koji siluju mozak u kasna doba narocito na GGM-u unatoc lezecim policajcima. Narocito je iritantno sto se izivljavaju u gluha doba, a kulminaciju sam dozivio jutros oko 5h pred sabah. Znam da postoji zakon o sprecavanju remecenja buke u periodu od 22-7h, medjutim policija nema mjerne instrumente da kontrolise ove siledzije. Ovo postaje nepodnosljivo bar meni.
Post Reply