SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
- Peacean
#91626 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Kažu da su pucali u Blažuju no čuli se rafali i do Č. Vile.
-
izvrsni direktor
- Vozim: Premium
#91627 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
salo sa ove trojice mozes rasporedit po citavom selu i opet bi za selo utvrdili da je selo debelihtramvajtrojka wrote: ↑26/05/2025 23:07jbt kad skontas da je onakav Izo najnormalniji od svih njihrocco_siffredi wrote: ↑26/05/2025 23:00 Bengeleu želim sve najbolje i da oporavak traje 3 puta duže od oporavka djeteta koje je ne tako davno pregazio. Drži se Bengele, bice to dobro akoBogda.![]()
![]()
![]()
al ga ovdje Izo lomi![]()
![]()
-
Naslovnica
#91628 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Žešći udes na VracE
- Peacean
#91629 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Po običaju pakistanci i avganistanci se puckarali, uvijek sa njima problemi kod nas.
- muha_sa
#91630 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
@made_in_sarajevo Da ne citiram vec cu ovako
Svaka ti je zlatna
Što se kurbana tice--nekad je na čaršiji u Miloša Obilica i u Sagrdzijama bila otkupna stanica "Kožar"--mi djeca trcali da nosimo kožice i zaradimo osim bajramluka još love
bilo je i otpada koji se ne jede pa se duboko u zemlju kopalo--nije se frljacalo po kantama za smece (nije tad bilo kontejnera)
Ulice su se svaki dan (nocu) prale. Ne pamtim kad sam vidio kamion da pere ulicu--moguce da su ponekad i oprali al ja ne vidjeh
o našem javašluku je dosta toga receno pa ne bih da se ponavljem 
Svaka ti je zlatna
Što se kurbana tice--nekad je na čaršiji u Miloša Obilica i u Sagrdzijama bila otkupna stanica "Kožar"--mi djeca trcali da nosimo kožice i zaradimo osim bajramluka još love
Ulice su se svaki dan (nocu) prale. Ne pamtim kad sam vidio kamion da pere ulicu--moguce da su ponekad i oprali al ja ne vidjeh
-
zdruzdjo
#91631 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Moji nana i dedo imali 5-ero djece, a svako on njih po dvoje. Dedo rahmetli bio mesar. 3 dajdze svako po jedan kurban, a onda i komsiluk se skupi pa i njima dedo zavrsi posao posao oko klanja, guljenja koze i sjecenja. Znalo se skupiti i po desetak ovnova. Dajdze i moj otac su pomagali dedi u poslu koliko su znali.muha_sa wrote: ↑27/05/2025 08:06
Što se kurbana tice--nekad je na čaršiji u Miloša Obilica i u Sagrdzijama bila otkupna stanica "Kožar"--mi djeca trcali da nosimo kožice i zaradimo osim bajramluka još lovebilo je i otpada koji se ne jede pa se duboko u zemlju kopalo--nije se frljacalo po kantama za smece (nije tad bilo kontejnera)
Ulice su se svaki dan (nocu) prale. Ne pamtim kad sam vidio kamion da pere ulicu--moguce da su ponekad i oprali al ja ne vidjeho našem javašluku je dosta toga receno pa ne bih da se ponavljem
![]()
Tako smo se i mi smjenjivali u nosenju kurbana po mahalama ili koze u otkupnu stanicu. Manja djeca su nosila kurbane po mahali i skupljala se bajram banka, a veca djeca koze u otkupnu stanicu. Plus su se u otkupnu stanicu nosila i crijeva. Dedi su svi ostavljali koze crijeva i iznutrice jer je on to znao kako to treba, a nama djeci pare u dzep od silnih koža. Znalo se od koža fina cifra skupiti. Uglavnom nista se nije bacalo u smece/kontejner kao danas. Zivot mi se okrene kad vidim po kontejnerima koze, kosti, rogove....
- muha_sa
#91632 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
zdruzdjo wrote: ↑27/05/2025 08:30Moji nana i dedo imali 5-ero djece, a svako on njih po dvoje. Dedo rahmetli bio mesar. 3 dajdze svako po jedan kurban, a onda i komsiluk se skupi pa i njima dedo zavrsi posao posao oko klanja, guljenja koze i sjecenja. Znalo se skupiti i po desetak ovnova. Dajdze i moj otac su pomagali dedi u poslu koliko su znali.muha_sa wrote: ↑27/05/2025 08:06
Što se kurbana tice--nekad je na čaršiji u Miloša Obilica i u Sagrdzijama bila otkupna stanica "Kožar"--mi djeca trcali da nosimo kožice i zaradimo osim bajramluka još lovebilo je i otpada koji se ne jede pa se duboko u zemlju kopalo--nije se frljacalo po kantama za smece (nije tad bilo kontejnera)
Ulice su se svaki dan (nocu) prale. Ne pamtim kad sam vidio kamion da pere ulicu--moguce da su ponekad i oprali al ja ne vidjeho našem javašluku je dosta toga receno pa ne bih da se ponavljem
![]()
Tako smo se i mi smjenjivali u nosenju kurbana po mahalama ili koze u otkupnu stanicu. Manja djeca su nosila kurbane po mahali i skupljala se bajram banka, a veca djeca koze u otkupnu stanicu. Plus su se u otkupnu stanicu nosila i crijeva. Dedi su svi ostavljali koze crijeva i iznutrice jer je on to znao kako to treba, a nama djeci pare u dzep od silnih koža. Znalo se od koža fina cifra skupiti. Uglavnom nista se nije bacalo u smece/kontejner kao danas. Zivot mi se okrene kad vidim po kontejnerima koze, kosti, rogove....
Kad ovo pricam iliti napišem odma krene paljba
Kako necu o onom vaktu kad znam da su se ulice redovno prale--znam da su na svakoj polaznoj stanici tramvaja tramvaji cistili--od čaršije, željeznicke do Cvile i Ilidze. Ne treba mi niko pricat nit guglam-sve što ovdje napišem napišem iz sjecanja--veze nemam šta je bilo prije 7 dana al znam šta je i kako bilo prije pola vijeka
-
moimoi
-
Naslovnica
#91634 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Super ste vi, krenete u šetnju prirodom ili igranje u parku i sakupljate smeće, full oprema.
Preporučujem Vam Veliko Polje na Igmanu, čist zrak a smeća dovoljno da se zabavite cijeli dan sakupljajući.
-
moimoi
#91635 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Dragi moj, smece se skupi za 15min… a onda se uziva u cistom.Naslovnica wrote: ↑27/05/2025 09:13![]()
![]()
![]()
Super ste vi, krenete u šetnju prirodom ili igranje u parku i sakupljate smeće, full oprema.![]()
Preporučujem Vam Veliko Polje na Igmanu, čist zrak a smeća dovoljno da se zabavite cijeli dan sakupljajući.![]()
Meni nije mrsko. Kao sto rekoh… radim to radi sebe jer ne mogu uzivati dok je oko mene smece. A jos manje da mi se dijete igra u smecu… dok je bio mali.
- Peacean
#91636 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Fali nam radnih akcija, ljepota sakupiti se vikendom sa rajom i lagano raditi uz zezanciju 
- muha_sa
- Peacean
#91638 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Omladina bi išla da se slika za instagram 
- muha_sa
#91639 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Prije 7 dana sam zvao RAD--obecali su da ce odmah ovaj javašluk što je neko od komšija napravio uklonit.

Al jok--evo i dan danas stoji i još se gomila---a baška što je trava narasla do iznad koljena--al to nije radovo vec od parka

Al jok--evo i dan danas stoji i još se gomila---a baška što je trava narasla do iznad koljena--al to nije radovo vec od parka
-
Naslovnica
#91640 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Kažem ti ja, na Velikom Polju smeće ne možeš pokupiti ne za 15 minuta, nego za 15 dana.moimoi wrote: ↑27/05/2025 09:18Dragi moj, smece se skupi za 15min… a onda se uziva u cistom.Naslovnica wrote: ↑27/05/2025 09:13![]()
![]()
![]()
Super ste vi, krenete u šetnju prirodom ili igranje u parku i sakupljate smeće, full oprema.![]()
Preporučujem Vam Veliko Polje na Igmanu, čist zrak a smeća dovoljno da se zabavite cijeli dan sakupljajući.![]()
Meni nije mrsko. Kao sto rekoh… radim to radi sebe jer ne mogu uzivati dok je oko mene smece. A jos manje da mi se dijete igra u smecu… dok je bio mali.
-
Naslovnica
#91641 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
- muha_sa
#91642 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Evo dokaz o onom što maloprije napisah

Jedini sam ja ovdje omladinac
jesam pitar al mi hanuma plavu jaknu kupila--samo sam je tad navuko i nikad više 

Jedini sam ja ovdje omladinac
- muha_sa
#91643 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Pa bi se nastavilo još 15 i tako sve u nedogled--jer moraš navece kuci otic a sutra kad dodješ opet ceš pokoju punu kesu nac na mjestu gdje si pokupioNaslovnica wrote: ↑27/05/2025 09:29Kažem ti ja, na Velikom Polju smeće ne možeš pokupiti ne za 15 minuta, nego za 15 dana.moimoi wrote: ↑27/05/2025 09:18Dragi moj, smece se skupi za 15min… a onda se uziva u cistom.Naslovnica wrote: ↑27/05/2025 09:13
![]()
![]()
![]()
-
moimoi
- drug_profi
#91645 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Kad je bilo skupljanje kabastog otpada ono proljetos, dali su datum recimo 15.
I od 13. pocelo skupljanje. Skupilo se namjestaja za jedno 3-4 kompletna stana.
Baška jedan komplet ugao umotan u najlon, naizgled poprilično nov.
Stajalo to tu jedno 15 dana poslije roka. Niko da dođe.
Pomalo počeli čopati skavendžeri. Prvo ode taj komplet upakovani, pa onda neki ormarići. Vidio lika traži ladicu po gomili.
Na kraju ostalo samo teško smeće, jedno 20-ti dan nakon roka dođe kamiončić u gluha doba mislim skoro ponoć bila. Ja mislio opet skavendžer akcija.
Ljudi u uniformama Rada. Standardno vozač ne izlazi iz kabine, ova dvojica poginuše da što više utovare...
Trebalo je još par dana da sve odnesu, ali...
Na drugoj tački za prikupljanje nije bilo tolike gomile, već jedan kauč i neke daske, madrac i jastuci.
To stoji i dan danas. Valjda nisu vidjeli.
I od 13. pocelo skupljanje. Skupilo se namjestaja za jedno 3-4 kompletna stana.
Baška jedan komplet ugao umotan u najlon, naizgled poprilično nov.
Stajalo to tu jedno 15 dana poslije roka. Niko da dođe.
Pomalo počeli čopati skavendžeri. Prvo ode taj komplet upakovani, pa onda neki ormarići. Vidio lika traži ladicu po gomili.
Na kraju ostalo samo teško smeće, jedno 20-ti dan nakon roka dođe kamiončić u gluha doba mislim skoro ponoć bila. Ja mislio opet skavendžer akcija.
Ljudi u uniformama Rada. Standardno vozač ne izlazi iz kabine, ova dvojica poginuše da što više utovare...
Trebalo je još par dana da sve odnesu, ali...
Na drugoj tački za prikupljanje nije bilo tolike gomile, već jedan kauč i neke daske, madrac i jastuci.
To stoji i dan danas. Valjda nisu vidjeli.
-
moimoi
#91646 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Pa kada bi svako ko dodje odvojio 15min pokupilo bi se. Stvar je u tome sto niko nece. A vjeruj mi… kada krene jedan, za sec ti se pridruze i drugi. Cak i omladina. Nekad je vazno biti pokretac.Naslovnica wrote: ↑27/05/2025 09:29Kažem ti ja, na Velikom Polju smeće ne možeš pokupiti ne za 15 minuta, nego za 15 dana.moimoi wrote: ↑27/05/2025 09:18Dragi moj, smece se skupi za 15min… a onda se uziva u cistom.Naslovnica wrote: ↑27/05/2025 09:13
![]()
![]()
![]()
- drug_profi
#91647 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Nekima kad udariš na obraz, najbolje motiviše. Ali samo onima koji imaju obraz.
- drug_profi
#91648 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Zimus recimo led onaj po trotoaru i snijeg napadao malo veći, Ne može se smetljarniku prići.
PEV ostavio oglas da je lopata tu i tu, ko želi da čisti.
I uzmem ja, siđe i on, nas dvojica zajedno skoro 120 godina... lupali onaj led bacali snijeg, buke pravimo, stružemo. Subota podne.
Na kraju siđe invalid bez noge da nam pomogne.
Ostale mudonje iznenada nisu tu ili imaju ranije preuzetih obaveza.
I uzmem ja, siđe i on, nas dvojica zajedno skoro 120 godina... lupali onaj led bacali snijeg, buke pravimo, stružemo. Subota podne.
- thekupus
#91649 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
meni pet ljudi iz komšiluka reklo "svaka čast komšija", svakom sam rekao da imam lopatu viška, tad su zbrisalidrug_profi wrote: ↑27/05/2025 09:42 Zimus recimo led onaj po trotoaru i snijeg napadao malo veći, Ne može se smetljarniku prići.
- muha_sa
#91650 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
thekupus wrote: ↑27/05/2025 09:43meni pet ljudi iz komšiluka reklo "svaka čast komšija", svakom sam rekao da imam lopatu viška, tad su zbrisalidrug_profi wrote: ↑27/05/2025 09:42 Zimus recimo led onaj po trotoaru i snijeg napadao malo veći, Ne može se smetljarniku prići.