Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

BAK-eV

#32476 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by BAK-eV »

dr_Evil wrote: 26/05/2025 16:04
BAK-eV wrote: 26/05/2025 15:58
Pa u mojim kombinacijama i nema Zeljka ako nisi vidio!
Tako da si fulio komentar.
Ne znam sta da ti kazem, u svakom slucaju ne treba se uopste upustati u ove njihove rasprave oko zelja. Nek se prijave na Hayat da im ispuni zelju ili nek se obrate Dodiku.

Dvije stvari su bitne, BiH nikad nece u EU, EU nas ne zeli, a ako se kojim slucajem dese neki novi tektonski poremecaju kao agresija na Ukrajinu budi siguran da ce Hrvatska biti najveca prepreka, koliko god im zelje ispunjavao.

S tim na umu, treba reci da ne mozes ti biti sretan ako ti susjed nije sretan, niti obrnuto. Dakle treba se dogovoriti, izaci u susret, ljudski je, i dijelimo kucu. Ali treba naci nesto sto je dobro za sve nas, na svakom pedlju LIjepe NAse, a ne samo u Pederaciji. Dodik kaze "sta se god vi dogovorite tamo nama je ok", nije prihvatljivo, i od toga krenuti, pa nek se susjed i komsija malo kolju. Ne treba kao 92-e citavu JNA armadu na sebe prihvatit, da bi Hrvatska 3 godine uzivala u svercu i lopovluku. Nadam se da je neko dosao pameti, ako se razumijemo.

Kazu zavrzlama i sumir da se ugledamo na albance, pa evo, vi se koljite mi cemo na kraju kao Kosovo, ne kao Bosna 90ih.
Ti ako nisi shvatio jednu stvar, onda nista nisi shvatio:

Ni židovi, ni kršćani, neće biti tobom zadovoljni sve dok ne budeš slijedio vjeru njihovu. Reci: "Allahov put je jedini pravi put!" A ako bi se ti poveo za željama njihovim, nakon znanja koje si dobio, od Allaha te niko ne bi mogao zaštititi, niti pomoći.
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#32477 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by sime_cipol »

Ja bih volio da vidim sta to Hrvati nude za Izborni Zakon. Nešto opipljivo, nesto sto ce poboljsati Bosnu i Hercegovinu, nesto sto ce je ojačati, zaštititi. Ima li te ponude?(Nemoj da mi pricate o bajkama o ulasku uEU i sl.)
Skijaš

#32478 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Skijaš »

talijan97 wrote: 26/05/2025 16:04
Skijaš wrote: 26/05/2025 15:59 "Na temelju toga postojale bi tri federalne jedinice, prepoznatljive s većinama bošnjačke, srpske i hrvatske strukture. Naravno da je to budućnost."
Dragan Covic
30.4. 2025.

I onda kao, zasto je problem prepustiti HDZ-u stolicu u Predsjednistvu ? Evo zasto.
zna li ko, koja im je granica te njihove imaginarne federalne jedinice?
Tu tek dolazi do kratkog spoja u matrixu;

-karta podjele treba pratiti ono sto je kontrolisao HVO
-ali to nije fer jer se stanje na terenu stvaralo UZP-om
-mozda nije fer, ali je realnost
-pa i trenutni izborni zakon je realnost, zasto ga mijenjati ?
-izborni zakon treba mijenjati jer je nepravedan
-pa moze li se onda Srebrenica naci u toj nekoj bosnjackoj federalnoj jedinici ? Ili Stolac u kojem su Bosnjaci do UZP-a bili vecina ?
-ne moze, tu treba prihvatiti realnost

:-D ukratko, Sarajevo treba biti fer prema drugima, te prihvatiti realnost vlastite getoizacije
dr_Evil

#32479 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by dr_Evil »

BAK-eV wrote: 26/05/2025 16:10

Ni židovi, ni kršćani, neće biti tobom zadovoljni sve dok ne budeš slijedio vjeru njihovu. Reci: "Allahov put je jedini pravi put!" A ako bi se ti poveo za željama njihovim, nakon znanja koje si dobio, od Allaha te niko ne bi mogao zaštititi, niti pomoći.
Slabo stojim sa tim religijskim povalama, vise sam ono da je "religija opijum za narod", a ni foru gdje je opijume navodno "lijek" takodjer ne pusim.

Ali cu se sloziti s tobom da se velika carstva ne mogu odvojiti od svoje religije, jer im je ona najveci adut kohezije, i carstva koja su dozvoljavala slobodu religije su propala i to neslavno. Od tuda i zabrana spajanja porodica u ALemanji, ispekli su zanat kad se unistavalo Osmansko.

Dakle, samo je radnicka borba i borba protiv elita ispravan put. Sta cu, takav sam :)
hilmija frlj
Location: Iz boja u boj, do konačne pobjede, do slobodne Bosne i Hercegovine

#32480 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by hilmija frlj »

Skijaš wrote: 26/05/2025 16:15
Skijaš wrote: 26/05/2025 15:59 "Na temelju toga postojale bi tri federalne jedinice, prepoznatljive s većinama bošnjačke, srpske i hrvatske strukture. Naravno da je to budućnost."
Dragan Covic
30.4. 2025.

I onda kao, zasto je problem prepustiti HDZ-u stolicu u Predsjednistvu ? Evo zasto.

-pa moze li se onda Srebrenica naci u toj nekoj bosnjackoj federalnoj jedinici ? Ili Stolac u kojem su Bosnjaci do UZP-a bili vecina ?

:-D ukratko, Sarajevo treba biti fer prema drugima, te prihvatiti realnost vlastite getoizacije
Nek mu jaran Dodik da izbornu jedinicu, npr Zapadna Genocidna Tvorevina, od Doboja do Prijedora.
dr_Evil

#32481 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by dr_Evil »

hilmija frlj wrote: 26/05/2025 16:28
Skijaš wrote: 26/05/2025 16:15

Nek mu jaran Dodik da izbornu jedinicu, npr Zapadna Genocidna Tvorevina, od Doboja do Prijedora.
Eto ga, konkretan prijedlog, delegati iz Posavine i Prijedora trebaju biti ukljuceni u izbor predsjednistva iz reda Hrvatskog naroda na tom indirektnom glasanju. Ako su igdje Hrvati stradali tu su. Dobra :thumbup: :thumbup: Sad samo to gurat
BAK-eV

#32482 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by BAK-eV »

dr_Evil wrote: 26/05/2025 16:16
BAK-eV wrote: 26/05/2025 16:10

Slabo stojim sa tim religijskim povalama, vise sam ono da je "religija opijum za narod", a ni foru gdje je opijume navodno "lijek" takodjer ne pusim.

Ali cu se sloziti s tobom da se velika carstva ne mogu odvojiti od svoje religije, jer im je ona najveci adut kohezije, i carstva koja su dozvoljavala slobodu religije su propala i to neslavno. Od tuda i zabrana spajanja porodica u ALemanji, ispekli su zanat kad se unistavalo Osmansko.

Dakle, samo je radnicka borba i borba protiv elita ispravan put. Sta cu, takav sam :)
Pa ne govorim ja za tebe kakav si, vec kakvi su drugi.
Zivio!
sumirprimus

#32483 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by sumirprimus »

dr_Evil wrote: 26/05/2025 15:48
sumirprimus wrote: 26/05/2025 15:45

Izivni a ko to vi?
Ovi tvoji podrzaoci Amira...

Nego helem, meni cijenjeno forumsko pucanstvo jednostavno treba prestati raspravljati o ovoj temi. Sve upite oko izmjena izbornog zakona, molimo uputiti u BL, palaca republike. Izgleda ovi tvoji sumire bi se khm, a da im milokliz ne udje. I "cuvajte CP".
Smijesna prica, vama sve sto nije po vasoj slici, il izdajnik, il munafik, il anam oni.
Nema u ovoj drzavi mojjih ni 5%. Bosanaca. Ova sitna podmetanja tacno oslikavaju sav jad i nemoc bosnjacke poliitke i javnog mijenja. Sto bi rekli avdo avdic mjera.
sumirprimus

#32484 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by sumirprimus »

sime_cipol wrote: 26/05/2025 16:13 Ja bih volio da vidim sta to Hrvati nude za Izborni Zakon. Nešto opipljivo, nesto sto ce poboljsati Bosnu i Hercegovinu, nesto sto ce je ojačati, zaštititi. Ima li te ponude?(Nemoj da mi pricate o bajkama o ulasku uEU i sl.)
Nacin na koji ti posmatras poboljsanje drzave, hrvati vjerovatno ne vide.
Zalisno ali danas smo tu gdje jesmo.
dr_Evil

#32485 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by dr_Evil »

sumirprimus wrote: 26/05/2025 16:50
dr_Evil wrote: 26/05/2025 15:48
sumirprimus wrote: 26/05/2025 15:45

Izivni a ko to vi?
Ovi tvoji podrzaoci Amira...

Nego helem, meni cijenjeno forumsko pucanstvo jednostavno treba prestati raspravljati o ovoj temi. Sve upite oko izmjena izbornog zakona, molimo uputiti u BL, palaca republike. Izgleda ovi tvoji sumire bi se khm, a da im milokliz ne udje. I "cuvajte CP".
Smijesna prica, vama sve sto nije po vasoj slici, il izdajnik, il kinafik, il anam oni.
Nema u ovoj drzavi mojjih ni 5%. Bosanaca. Sa sitna podmetanja tacno oslikavaju sav jad i nemoc bosbjacle poliitke i javnog mijenja. Sto bi rekli avdo avdic mjera.
I bas ti tvojih 5% Bosanaca trazi da se HDZu ispune zahtjevi umjesto da traze da mogu Bosanci biti clanovi predsjednistva. Kako ste plemeniti!
dr_Evil

#32486 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by dr_Evil »

Bilo bi zanimljivo vidjeti Sumketovo razmisljanje ima li tih 5% Bosanaca na teritorijama koje drze Dodik i Covic, te kako su prosli u ratu pod komandom Draganovih? Jesu li smjeli reci da osjecaju BiH kao svoju domovinu, i smiju li danas reci da osjecaju BiH kao svoju domovinu. Smiju li prosetati u dresu BiH, svoje voljene domovine kroz Siroki, pa cak i uz natpis na ledjima "nisam Bosnjak, ja sam Bosanac".

Nego eto, helem, ja naopako razmisljam, do mene je sto Sumir ne trazi da "on kao Bosanac" ne moze se "kandidirat" nego trazi da Novak bude dozivotni.
sumirprimus

#32487 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by sumirprimus »

dr_Evil wrote: 26/05/2025 16:56 Bilo bi zanimljivo vidjeti Sumketovo razmisljanje ima li tih 5% Bosanaca na teritorijama koje drze Dodik i Covic, te kako su prosli u ratu pod komandom Draganovih? Jesu li smjeli reci da osjecaju BiH kao svoju domovinu, i smiju li danas reci da osjecaju BiH kao svoju domovinu. Smiju li prosetati u dresu BiH, svoje voljene domovine kroz Siroki, pa cak i uz natpis na ledjima "nisam Bosnjak, ja sam Bosanac".

Nego eto, helem, ja naopako razmisljam, do mene je sto Sumir ne trazi da "on kao Bosanac" ne moze se "kandidirat" nego trazi da Novak bude dozivotni.
Kod vas dole vjeurjem ni 2% s obje strane zelene rijeke.
I meni ne pada na pamet nosat ljiljane kroz siroki, ili recimo lukavicu. Njsam lud, u podjejljenoj drzsvi. Nisam toliko lud i ne zivim u takvim iluzijama.
dr_Evil

#32488 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by dr_Evil »

sumirprimus wrote: 26/05/2025 16:58
dr_Evil wrote: 26/05/2025 16:56 Bilo bi zanimljivo vidjeti Sumketovo razmisljanje ima li tih 5% Bosanaca na teritorijama koje drze Dodik i Covic, te kako su prosli u ratu pod komandom Draganovih? Jesu li smjeli reci da osjecaju BiH kao svoju domovinu, i smiju li danas reci da osjecaju BiH kao svoju domovinu. Smiju li prosetati u dresu BiH, svoje voljene domovine kroz Siroki, pa cak i uz natpis na ledjima "nisam Bosnjak, ja sam Bosanac".

Kod vas dole vjeurjem ni 2% s obje strane zelene rijeke.
Eh muj sumke dragi, budi makar covjek i ponosno hodaj sa onim sta jesi. Sta se krijes iza raznih derivata.

Nego sta rece, jel napadamo zajedno dejtonski, da napokon zavrsimo taj novakov problem, hocemo li iskati od Dodika taj indirektni odabir clanova predsjednistva kroz institucije BiH i brisanje etnickog predznaka?
sime_cipol

#32489 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by sime_cipol »

sumirprimus wrote: 26/05/2025 16:52
sime_cipol wrote: 26/05/2025 16:13 Ja bih volio da vidim sta to Hrvati nude za Izborni Zakon. Nešto opipljivo, nesto sto ce poboljsati Bosnu i Hercegovinu, nesto sto ce je ojačati, zaštititi. Ima li te ponude?(Nemoj da mi pricate o bajkama o ulasku uEU i sl.)
I znaci samo se njima treba udovoljiti, njima se trebaju zelje ispunjavati?
Evo, ja sam za dogovor, dobićete IZ, sta nudite zauzvrat?
Zasto to traze od Bosnjaka samo? Hrvati su konstitutivni i u RS.
Zasto svi gradjani ne bi glasali za predsjedništvo? Oni nas predstavljaju u svijetu, donose budzet na nivou BiH, imenuju ambasadore.
Tri liste, svi mogu glasati za sve, kao i prije rata.
Last edited by sime_cipol on 26/05/2025 17:03, edited 1 time in total.
sumirprimus

#32490 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by sumirprimus »

A sta sam to ? U moru vas koji zivite u iluzijama vjeurjem da djelujem ko da sam ja lud. Jer mislim da zivimo u davno podijeljenom drustvu. I da nema nazad nazalost, ne likujem nego tuzno konsttiram.
sumirprimus

#32491 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by sumirprimus »

sime_cipol wrote: 26/05/2025 17:02
sumirprimus wrote: 26/05/2025 16:52
I znaci samo se njima treba udovoljiti, njima se trebaju zelje ispunjavati?
Evo, ja sam za dogovor, dobićete IZ, sta nudite zauzvrat?
Zasto to traze od Bosnjaka samo? Hrvati su konstitutivni i u RS.
Zasto svi gradjani ne bi glasali za predsjedništvo? Oni nas predstavljaju u svijetu, donose budzet na nivou BiH, imenuju ambasadore.
Nismo gradjansko drustvo nego nacionalno podijeljeno i u dejtonu ovjereno. Nazalost svako dobio svoj dio kolaca. Nama sad malo
Dr Arsla

#32492 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Dr Arsla »

Davno je zaboravljen prijedlog pet ekonomskih regija u BiH. Predratno Sarajevo od 10 općina da bude distrikt kao Brčko. To bi bio ustupak Bošnjaka i čin dobre volje jer ipak općina Centar vrijedi kao 10 drugih :mrgreen:
RS bi više imala ulogu očuvanja nacionalnog, kulturnog, religijskog itd. identiteta srpskog naroda u BiH. VM preimenovati u Vladu BiH i proširiti sa najmanje 2 ministarstva od kojih je ministarstvo poljoprivrede i unutrašnjih poslova obavezno. Ukinuti Predsjedništvo a uvesti instituciju Predsjednika i tri Potpredsjednika gdje bi bili zastupljeni i Ostali. Rotacija svake godine na mjestu Predsjednika. Za četri godine svi narodi i Ostali bi imali jednu godinu Predsjednika. Urzani pristupni pregovori i ulazak u EU za 5 godina kao čin dobre volje MZ.
Ovo treba biti prijedlog svih patriotski orijentiranih stranaka i političara u BiH i sa ovime izaći pred MZ
sumirprimus

#32493 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by sumirprimus »

Dr Arsla wrote: 26/05/2025 17:06 Davno je zaboravljen prijedlog pet ekonomskih regija u BiH. Predratno Sarajevo od 10 općina da bude distrikt kao Brčko. To bi bio ustupak Bošnjaka i čin dobre volje jer ipak općina Centar vrijedi kao 10 drugih :mrgreen:
RS bi više imala ulogu očuvanja nacionalnog, kulturnog, religijskog itd. identiteta srpskog naroda u BiH. VM preimenovati u Vladu BiH i proširiti sa najmanje 2 ministarstva od kojih je ministarstvo poljoprivrede i unutrašnjih poslova obavezno. Ukinuti Predsjedništvo a uvesti instituciju Predsjednika i tri Potpredsjednika gdje bi bili zastupljeni i Ostali. Rotacija svake godine na mjestu Predsjednika. Za četri godine svi narodi i Ostali bi imali jednu godinu Predsjednika. Urzani pristupni pregovori i ulazak u EU za 5 godina kao čin dobre volje MZ.
Ovo treba biti prijedlog svih patriotski orijentiranih stranaka i političara u BiH i sa ovime izaći pred MZ
Da li si realan? Usput da nam.vrate i ljiljane i jedna si jedina. Moze?
sime_cipol

#32494 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by sime_cipol »

I Ekrem iz kuhinje...
Point.

#32495 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Point. »

sumirprimus wrote: 26/05/2025 13:45
Point. wrote: 23/05/2025 16:56
sumirprimus wrote: 23/05/2025 13:29

Sta je tacno smijesno i sta tacno bosnje gube u takvom kompromisu, osim par savjetnickih funkcija u kabinetu zeljka komsica?
Nije bas da se ima za bolji raspored, u ovako losim scenarijima. Manje zlo koje kad pogledas svakako im pripada dok ne dodju ko dodik do crvene linije.
Čuj bošnje? Šta se glupiraš, napiši Bošnjaci, kakvo je ustavno ime.

I nisu u pitanju šts Bošnjaci gube, nego šta BiH gubi, a gubi puno. Sa nakaradnim HDZ IZ ne može država napredovati ka EU, jer je njihov prijedlog baziran po etničkim principima, podjeli, diskriminaciji i nejednakosti svakog glasa. Da ne spominjem stvaranje trećeg entiteta, za koji se sada HDZ otvoreno zalaže.
Sto sta fali, forum je, kolkvijalno, neformalno... Ne vidim da sam vrijedjao? uOSTALOM gubi se poenta.
Drugi dio, da ali i ne moze bez njih kako god se nasadili. Pazljivo biraj prijatelje, jos pazljivije nepriajtelje, u datom trenutku. Drugim rijecima, ne sam safete.
Želje su jedno, mogućnosti drugo. HDZ nikad neće dobiti IZ kako oni žele iz milion razloga. Što brže to shvate, BiH će prodisatim
sumirprimus

#32496 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by sumirprimus »

Point. wrote: 26/05/2025 17:09
sumirprimus wrote: 26/05/2025 13:45
Point. wrote: 23/05/2025 16:56
Čuj bošnje? Šta se glupiraš, napiši Bošnjaci, kakvo je ustavno ime.

I nisu u pitanju šts Bošnjaci gube, nego šta BiH gubi, a gubi puno. Sa nakaradnim HDZ IZ ne može država napredovati ka EU, jer je njihov prijedlog baziran po etničkim principima, podjeli, diskriminaciji i nejednakosti svakog glasa. Da ne spominjem stvaranje trećeg entiteta, za koji se sada HDZ otvoreno zalaže.
Sto sta fali, forum je, kolkvijalno, neformalno... Ne vidim da sam vrijedjao? uOSTALOM gubi se poenta.
Drugi dio, da ali i ne moze bez njih kako god se nasadili. Pazljivo biraj prijatelje, jos pazljivije nepriajtelje, u datom trenutku. Drugim rijecima, ne sam safete.
Želje su jedno, mogućnosti drugo. HDZ nikad neće dobiti IZ kako oni žele iz milion razloga. Što brže to shvate, BiH će prodisatim
A sta predlazes dotad nama koji zivimo u bih? Da drzimo dah dok ne prodisemo?
sime_cipol

#32497 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by sime_cipol »

Sigurno necemo prodisati ni sa IZ po volji HDZ i Covica.
Skijaš

#32498 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Skijaš »

sumirprimus wrote: 26/05/2025 17:02 mislim da zivimo u davno podijeljenom drustvu. I da nema nazad nazalost, ne likujem nego tuzno konsttiram.
Jedno je misliti da zivis u podijeljenom drustvu, a sasvim peto i drugima agresivno nametati to neustavno tumacenje. Odnosno, sto to jace guras, to je veca vjerovatnoca da to u stvari vidis i kao apsolutno ispravno :-D
sumirprimus

#32499 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by sumirprimus »

sime_cipol wrote: 26/05/2025 17:11 Sigurno necemo prodisati ni sa IZ po volji HDZ i Covica.
Madner je imao odlican opis za trenutnu situaciju u kojoj se nalazimo.
Do nas je
kakabanja213

#32500 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by kakabanja213 »

Otkud vam vise snaga da se raspravljate sa navodnim ljevicarem od Tuzle, a evo sad cujem da je navodni Bosanac. Ljevicar koji podrzava prvu i drugu "najdesnicarskiju", nazovi civilizovamu drzavu na svijetu i Bosanac kome je normalno da mu ustasa bude clan predsjednistva.
Post Reply